Un produs Blogger.

duminică, septembrie 22, 2013

Helsinky, capitala pavelelor din granit a „Suomen Tasavalta”, denumirea in finlandeza a Republicii Finlanda

1 comments

 Pâna in 1809, Finlanda a făcut parte din Regatul Suediei. In perioada 1809-1918 a fost Mare Dukat al Imperiului Tarist. A devenit independenta dupa Marea Revolutie din Rusia, la 6 decembrie 1917. In al II-lea Razboi Mondial, trupele  finlandeze au participat la blocada de peste 870 de zile a trupelor germane asupra Leningradului. Finlanda nu a fost ocupata de Uniunea Sovietica, dar a platit despagubiri de razboi.
Limba finlandeza face parte din  categoria limbilor ugro-finice sau uralice, alaturi de estoniana si maghiara.
Finlanda este singura țară UE vecină Rusiei care nu este membră NATO. Politica oficială a Finlandei consideră că aderarea la un bloc militar nu este necesară în condițiile în care țara dispune de 350.000 de rezerviști ce ar putea fi chemați la arme în caz de atac.
 Forțele de Apărare ale Finlandei constau dintr-o armată de cadre, formată din soldați profesioniști (în principal ofițeri și personal tehnic), recruți în serviciu militar, și un mare grup de rezerviști. Efectivul disponibil este de 34.700 de încadrați, dintre care 25% sunt soldați profesioniști. Serviciul militar este obligatoriu pentru bărbați, cetățeni finlandezi, de peste 18 ani și durează între 6 și 12 luni (serviciul militar) sau 12 luni (serviciul civil).
Serviciul militar este deschis și femeilor, pe bază de voluntariat (circa 500 de femei servesc anual ca voluntari)

Finlanda are o economie mixtă deosebit de industrializată, producția pe cap de locuitori fiind egală cu cea a altor economii europene.
 Cele mai mari industrii sunt cele de electronice,  mașini, autovehicule și alte produse de metal,  industria forestieră  și cea chimică.


Autostrada Turku-Helsinky, prin vastele păduri de conifere si mesteceni

Piata Senatului, dominata de urcusul treptelor spre Catedrala Lutherana
Porumbel pe statuia tarului ocupant,Alexander II, Mare Duce al Finlandei si Imparat al Rusiei pâna in 1881, asasinat

Semne ale ocupatiei ruse; biserica ortodoxa intr-o tara protestanta
Monumentul compozitorului Jean Sibelius. Tuburi sudate simbolizând valurile muzicii

Un comentariu:

Huhu Rezea spunea...

Bravo Huhurezzz! Noul format fara politica si venin este mai atractiv!