Un produs Blogger.

marți, septembrie 24, 2013

Lituania si nostalgia Marelui Ducat de la Marea Baltica la Marea Neagra

0 comments
Dezvoltarea Marelui Ducat al Lituaniei a început în 1238 sub domnia Marelui Duce Mindaugas.  Ducatul a cucerit teritorii în sud și est, încorporând părți întinse din Rutenia. Expansiunea a atins culmea întinderii sub regele Gediminas , care a creat un stat centralizat puternic, un imperiu care se întindea de la Marea Neagră până la Marea Baltică. Ușurința cu care a fost clădit acest imperiu poate fi pus pe seama priceperii diplomatice și tactice a marilor duci, dar și pe seama slăbiciunii principatelor rutene.  Expansiunea Lituaniei era accelerată și de slabul cointrol al teritoriilor pe care mongolii le cuceriseră. 
 Cele mai multe orașe anexate nu au fost cucerite prin luptă, ci au fost de acord să devină vasalii Lituaniei. Cum aceste orașe erau deja vasalii Hoardei de Aur sau ai Principatului Moscovei, decizia de a accepta suzeranitate lituaniană nu era una care să pună în discuție independența, ci era accea de a schimba un stăpân mai dur cu unul mai tolerant și mai puternic. Așa a fost cazul Novgorodului.
 Lituania a ajuns la apogeul puterii sale sub Vytautas cel Mare , care a domnit între 1392 și 1430. Acesta s-a extins pâna in Crimeea, unde a construit o cetate invecinîndu-se cu Moldova pe Nistru.
Ducatul a fiintat de sine statator sau in comuniune statala cu Polonia pâna in anul 1795 cand a fost dezmembrat de Imperiile Rus, Austriac si Prusia.

Statuie ridicata la Kaunas, fosta capitala a Lituaniei, in 1930, când s-au implinit 500 de ani de la moartea lui Vytautas, simbolul preamaririi Lituaniei. La picioarele marelui conducator se inclina mongolii, teutonii, rutenii si rusii.
Cetate medievala din Kaunas
Primaria din Kaunas
 
Castelul din Trakai, construit de Marele Duce Gediminas in 1321 pe Lacul Galvi

 Vilnius, capitala Lituaniei
 Vilnius
Arena de pe Dealul Cetatii din Vilnius

Cetatea Vilnius

Palatul Presedintiei din Vilnius

Corso din Vilnius

Arta expusa de artisti contemporani pe strazile din Vilnius

Niciun comentariu: