Un produs Blogger.

vineri, septembrie 20, 2013

Proiectata lege a pensiilor militare ar fi blocata la Ministerul Muncii

29 comments
Asa ne spune SCMD intr-un Comunicat publicat astazi.

Cu privire la Proiectul Legii pensiilor militare de stat
Conceput in 2012 de reprezentanti ai tuturor structurilor nationale ale militarilor si politistilor in activitate sau in rezerva, dupa multe peripetii, acest proiect, de care raspunde, desemnat fiind de catre premier, dl. Ministru Mircea Dusa, continua sa fie blocat la Ministerul Muncii, de indivizi pentru care nu exista oameni ci numai cifre. Adica de vechii "tovarasi NU SE POATE" de ieri, deveniti intre timp "domni", dar care si-au pastrat mentalul de tovarasi.
Dl. Ministru Mircea Dusa a afirmat cu consecventa ca, in momentul in care primeste draftul de la Ministerul Muncii, il vom primi si noi, pentru a putea analiza textul final, nu variantele care circula pe Internet la deruta, si care nu exprima actuala realitate.
Asa cum am informat factorii responsabili ai MApN, in discutiile de ieri, in data de 18.09.2013, am initiat impreuna cu reprezentantii sindicatelor politistilor activi o alianta in lupta sindicala, urmand sa actionam solidar, in interesul comun al  rezervistilor si al viitorilor rezervisti, prin toate mijloacele legale, pentru ca statutul si toate drepturile militarilor in rezerva sa fie restabilite si batute in cuie.
Nici noi, nici politistii, nu vom accepta, intrucat se jongleaza cu termenul "pensie" care din 2005, in mod aberant, are in fapt doua aspecte - "bruta" si "neta", sa mai fim pacaliti si vom lupta impotriva oricarui proiect care:
  • ia in calcul salariul de grad si functie NET si nu BRUT real;
  • desfiinteaza legatura dintre rezervisti si activi, eludand prevederile corelarii pensiilor cu cresterile salariale la activi
Nota Blogului.
Stia el, Lupus, ceva cand ne spunea ca orice proiect de lege a pensiilor militare trebuie avizat de Ministerul Muncii. 
Adoptarea unei astfel de legi ar presupune o reformulare a intregii Legi 263/2010.
Daca s-ar introduce salariul NET in sistemul de calcul al pensiei, automat ar cadea impozitul pe pensie.
Se vede treaba, din aceste reactii, ca SCMD cunoaste variantele de lucru ale proiectului.

29 de comentarii:

Huhu Rezea spunea...

Deci ar trebui să înțelegem, cititorii și comentatorii acestui nou blog, că avem un alt administrator cu nickname-ul huhurez.
Acum ca ați reușit probabil mutarea vechiului blog pe acesta cred că ar fi vremea să ne spuneți și noua câte ceva despre dumneavoastră și intențiile cu acest blog.

Huhu Rezea spunea...

Daca va confirm presupunerea ca am schimbat blana cu penele... ma credeti?
Oricum, pe acest blog se va discuta doar despre legislatia uzuala pentru pensionari.Pensionari de toate categoriile.

Dupa câte observati, am preluat de la Lupuș numai tematica despre pensii, era pacat sa se piarda, si cea istorica.
Sunt un H rezervist ca si dumneavoastra.

Huhu Rezea spunea...

Mai aveti incredere in Dl.Dusa ?? Astia sunt mai mincinosi si perversi decat echipa Basescu-Boc! Luna asta au furat si astia (cel putin pentru mine) inca 400 lei din pensia macelarita de cuplul Basescu - Boc cu inca 450 lei). Chiar Ponta nu are nici un cuvant la tov.Constantinescu de la M.Muncii ? Sau sunt limba in limba ?!

Huhu Rezea spunea...

Vai , vai , vai ! ...
I-auzi , ia ! "Am preluat de la Lupus ..."



Vorba romaneasca "Lupu-si schimba parul , dar naravu , ba ! " ar trebui (foarte putin) adaptata : "Lupus isi schimba parul (cu pene) , dar naravul (frica de a-si pierde jucaria - pensia umflata) , ba !" ...

Huhu Rezea spunea...

"Stia el , Lupus ..." si ne-nvăţa si pe noi ...

Numai ca a aflat despre un aviz al M.Muncii numai dupa ce s-a anuntat ca acel proiect fusese trimis acolo ...


"Reformularea intregii legi 263/2010" ar consta NUMAI in eliminarea :
- de la art.6(1) I a) a soldatilor si gradatilor voluntari
- a intregului art.6(1) I c)
Si ... gata ! Restul referirilor la acele prevederi devin inutile ...

Huhu Rezea spunea...

Spre deosebire de Lupus eu sunt un mic beneficiar al Legii reintregirii.Cred ca voi beneficia partial si de indexarea punctului de pensie despre care se vorbeste ca se va aplica in luna ianuarie 2014.

Huhu Rezea spunea...

Da' de ce "automat ar cadea impozitul pe pensie" daca s-ar introduce salariul net in sistemul de calcul A pensiei" ????
Ce are sula cu prefectura ???


Dar daca PROCENTUL de calcul nu ar mai fi 60% (din salariul brut) ... si ar fi 700% din salariul NET ????

Huhu Rezea spunea...

Din reactiile SCMD ... de fapt din reactia CUIVA de pe la SCMD , se vede treaba ca "scroafa-i moarta-n popusoi" in privinta veniturilor din cotizatiii ...


Hai sa vedem cum ii treaba cu NET-ul si BRUT-ul ...
Toata lumea stie ca BRUT-ul ii suma aia mare inscrisa in statele de plata !
Si mai stie lumea ca NET-ul ii aia mica , pe care o iau ei in mina (suma ... nu altceva...) .
Numai ca_contabiliceste treaba-i mai complicata :

- brut ii salariul de incadrare plus sporuri , indemnizatia de conducere , etc ...
- net ii brutul minus contributiile obligatorii (asigurari sociale , somaj , sanatate)

- pe urma mai urmeaza niste etape de calcul ... in urma carora sa stabileste RESTUL DE PLATA (adica aia pe care o ia in mina impricinatul) ...


Deci ... daca in calculul pensiei se va lua salariul net , nu-i nici-un bai daca procentul de stabilire a pensiei este altul fata de cunoscutul 60% ...
Tot nu este credibil zvonul cu salariul net luat in calcul la stabilirea pensiei ... pen'ca vor "mîrîi" puternic cei in activitate ...
Si este credibil acest zvon si din cauza ca ar fi o distorsiune prea aiurea a intregului sistem prin care toate comparatiile si toate calculele (in finantistica romaneasca) se fac pe baza veniturilor BRUTE...

Huhu Rezea spunea...

Ca sa lamurim si alta problema ...
Am tot folosit termenul de SALARII si nu am folosit termenul corect pentru militari , acele de SOLDE , pentru a fi inteles si de catre cei care au avut SALARII ... si nu SOLDE...

Huhu Rezea spunea...

Sunt zeci de articole si alineate care ar trebui eliminate sau reformulate in Legea 263/2010 daca ar fi scosi din ea asiguratii militari.

Huhu Rezea spunea...

Ati uitat impozitul pe solde/salarii.
Unul din motivele impozitarii pensiilor, prin anul 2000, a fost cel ca impozitul pe salarii/solde se aplica pe suma ramasa dupa deducerea contributiilor, adica CAS-ul, o investitie pentru viitor, a ramas neimpozitat.
Nu ar fi normal sa nu-mi mai impoziteze pensia daca in baza de calcul imi introduce numai salariul net?
Nu cred ca procentul de pensie va fi peste cel din L 164/2010, adica 60-64%.

Huhu Rezea spunea...

De ce să nu vă cred? Până la proba contrarie sunteți credibil, chiar și în varianta anonimă.

Voiam doar să știu, cred că mulți cititori ai acestui blog vor acest lucru, care e statutul actual al blogului,care este iată la a treia guvernare. Atât primul proprietar cât și al doilea au avut și un scop politic, să înțeleg că pe blog, în formatul actual, se vavdiscuta doar pe pensii ?

Huhu Rezea spunea...

Eu zic ca domnul Dusa si-a facut datoria si a pus in miscare un proiect de lege.
Avizul de la M.Muncii trebuia luat, având in vedere ca se modifica Legea 263/2010.
Problema este ca, dupa emiterea Legii 241/2013 , multi considera ca nu mai este o urgenta adoptarea unei legi a pensiilor militare. Nici n-ar fi privita cu prea multa simpatie de catre civili.

Huhu Rezea spunea...

Da, repet, pe acest blog se va discuta despre problematica pensiilor pentru toate categoriile de pensionari, nu numai pentru militari.

Huhu Rezea spunea...

Inca din mai 2013 aveam rezerve privind intentia lui Ponta ref la emiterea unui
nou proiect al legii pensiilor militare de stat si promulgarea ei inainte de ian.2014, asa cum s-au pronuntat guvernantii si liderii SCMD, mai putin cei de la ANCMRR.
Gl M.Iliescu&Co ba chiar au facut lobby impotriva unei asemenea legi, din teama ca le vor scadea "pensiile nesimtite"!
Si, mi' aduc bine aminte, cam ce inversunati erau Dogaru si ai lui in a-i interzice Dnei senator Anghel continuarea sustinerii amendamentelor la L-241/2013, necesare mentinerii puterii de cumparare a acesteia, sub pretextul ca, oricum, din ian 2014, va intra in vigoare noua lege a pensiilor militare, fara a se sti precis daca ea ar fi produs consecinte si asupra celor aflate deja in plata.
Ba chiar am fost admonestat de catre S. Rabaea si G. Manu ca nu ma gandesc la sanatatea lor daca insist cu sustinerea amendamentelor macar la Cam. Deputatilor. Logica lui Sorin R., mai mult egoista, o pricepusem, insa naivitatea celui de-al doilea (ca sa folosesc un termen "dulce", comparativ cu cel meritat), asta care s-a dezis public de nationalism in beneficiul "pungii", era chiar condamnabila!
Cert este ca, din cauza dezinteresului (sau tradarii?) liderilor SCMD si ANCMRR, aceasta lege, daca totusi va apare, nu va fi promulgata inainte de iunie 2014, insa nimeni nu ne garanteaza ca normativul respectiv ne va "afecta" benefic si pe noi.
Insa, luand in considerare abrogarea unor ordine ale ministrului Ap.N. (incl. M-60/2012, anulat in iulie 2013 de catre Dusa), inclin sa cred ca vom continua sa traim multi ani, incepand cu oct 2013, cu pensia din 2010 (as vrea sa-i vad ranjetul de "intarziat" al lui Manu!), "gratie" unora care fie au judecat superficial, fie i-au durut in cur de noi (incl. tradare in favoarea guvernantilor si, in special, UNPR).

Huhu Rezea spunea...

dar DE CE nu ramai tu numai la categoria TA de militar nu include si alte categorii, de ex. SRI MAI.. ramai la tine la MApN !

Huhu Rezea spunea...

MAI TREBUIE SA INTRE IN VIGOARE LEGEA PENSIILOR MILITARE CU 01.01.2014 ASA CUM NE-A PROMIS PONTA SI DUSA!

Huhu Rezea spunea...

@disqus_YwA48i7iVJ
Ponta si USL n-au prea vorbit, nici in campaniile electorale si nici dupa, de o noua lege a pensiilor militare. Au vorbit despre inlaturarea nedreptatilor pentru cele câteva mii de pensionari care au pierdut prin recalculare, promisiune indeplinita prin Legea 241/2013.
Doar ministrii Apararii au insistat pe o noua lege a pensiilor militare.
E gresit sa vorbim de tradarea organizatiilor de pensionari militari.
Legea 241 este totusi un punct câstigat, in special pentru cei care au avut pensii deosebit de mari pe Legea 164/2001.
De ce nu le raspundeti pe roarmy celor care v-au criticat acolo? Sunt sanse mici sa va citeasca aici.

Huhu Rezea spunea...

????, Care-i supararea?

Huhu Rezea spunea...

Eu nu l-am auzit pe Ponta vorbind despre o noua lege a pensiilor militare. De Legea 241 a vorbit.

Huhu Rezea spunea...

Eu am relevat faptul ca "reparatoria" s-a vrut iesita, de catre unii, oricum din parlament, sub pretextul ca ar fi urmat adoptarea recenta a legii pensiilor militare de stat.
Am accentuat pe starea de non-combat a conducerii SCMD (cea a ANCMRR era de inteles), care a militat pt trecerea proiectului de lege asa cum a fost formulat initial.
Si, despre aceasta noua lege, cea a pensiilor militare de stat sau ocupationale, au mai vorbit in 2013 Ponta, Dusa, Stroe, Campeanu si diversi alti lideri din USL.
Pana acum, am fost surprins de lipsa de reactie a unor colegi pe roarmy, caci nu am gasit postata vreuna. Voi incerca deconectarea si reconectarea de pe yahoo, poate-poate gasesc acele postari de care faceti vorbire!
Oricum, multumesc pt atentionare!

colonel spunea...

Poate cineva sa-mi spuna daca, dupa indexarea din 01.01.2014, se emite si o noua decizie?

Huhu Rez spunea...

Nu se emite decizie! Se aplica din oficiu asa cum s-a aplicat si indexarea prin OUG nr.1/2013

colonel spunea...

Multumesc pt raspuns. As fi vrut sa depun o contestatie dar in subsolul actualei decizii de pensionare scrie ca daca nu depun in 30 de zile contestatie, nu pot decat sa dau in judecata CSP. Eu de fapt as vrea sa fac o verificare a actelor de la dosar, pt ca am impresia ca ametiti de acolo nu mi-au luat corect actele in considerare la calcularea pensiei. Am avut un singur loc de munca, apar cu 41 de ani vechime si o pensie foarte mica, dar inteleg ca numai in justitie mai pot rezolva ceva. Eu am o indoiala asupra operarii corecte a actelor pt ca totul a fost facut pe "repede inainte" (pentru ca un grup de ofiteri ne-am trezit scosi la pensie "peste noapte") si mi-e greu sa cred ca au studiat actele cu atentie sau poate cei de la locul de munca le-au trimis aiurea. Oricum merci.

Huhu Rez spunea...

Daca ati depasit termenul de 30 de zile nu mai puteti rezolva niumic in instante.
Daca aveti veniturile din intreaga perioada verificati pe acest blog in programul Trofin daca este corect calculul
http://www.huhurez.com/2012/11/programul-trofin-de-calcul-pensie.html
Daca gasiti nereguli va adresati CSP cu cerere de revizuire,potrivit art. 107 din L 263/2010

gdm spunea...

Pt.colonel
Care este stagiul complet de cotizare folosit la calculul pensiei in cazul dvs.? (la cati ani s-a impartit suma punstajelor anuale?)

colonel spunea...

41 total (cu grupa speciala) dar efectiv am lucrat din 1986 pana in 2011 (plus 3 ani scoala militara care nu stiu daca se mai considera vechime). Oricum la un calcul simplu am muncit efectiv ca militar(restul civil), fara intrerupere 25 ani. La grupa speciala mi-au trecut numai 22 ani. Cand am sunat la ei mi-au spus ca nu se ia in calcul vechimea integrala, ca se scad week-end-urile. Nu stiu, e un haos total. Cineva spunea ca si-au batut joc de mine. De doi ani am cerere de recalculare depusa , nici un raspuns , cand am sunat la ei au spus ca sa mai depun una. Nu am acces la dosar, sa vad actele, poate nu mi le-au depus toate. Stau acolo inchisi ca intr-un palat de clestar, nu te baga nimeni in seama......

Huhurez spunea...

Probabil ca aveti 25 ani ca militar cu cei 3 ani de scoala. Scoala nu intra la conditii speciale.
Aveti decizie, aveti nota de calcul. Din ele puteti intelege ce date s-au introdus in calcul.
Daca ati cerut recalculare... asa... la general si nu pe ceva concret, probabil ca au ignorat cererea.

NICOLAE spunea...

AU AVUT SPRIJIN TOTAL DIN PARTEA REZERVISTILOR. URMEAZA PERIOADA GREA. VOR AVEA NEVOIE. NU CRED CA NE MAI DUC CU PRESUL. S-AU BATUT CU CARAMIDA IN PIEPT CA VOR DESFIINTA LEGEA 263 VOTATA DE ANASTASE, CA NU ERA BUNA, DAR VEDEM CA SE FOLOSESC DE EA. VIN ALEGERILE SI OR SA INCEAPA SA EXPLICE. VOM VEDEA.