Un produs Blogger.

miercuri, octombrie 02, 2013

Cadrele militare trecute in rezerva pâna la 31 12 2010, fara drept de pensie, nu vor mai beneficia de sporul pentru conditiile de munca?

39 comments
Potrivit interpretarii date de Casa Sectoriala a MApN, aceste cadre nu vor mai avea statutul de cadru militar in activitate la data intrarii in vigoare a L 263/2010 si nici la data deschiderii dreptului de pensie.Ca atare nu vor mai beneficia de prevederile HG 1294/2001, asa cum sunt reglementate de art. 29 din Legea 263/2010.
Pe site-ul Casei Sectoriale a MAPN se da un raspuns de ce nu se aplica HG S 1090/2010 si Ordinul ministrului MS 132/2010 cadrelor militare trecute in rezerva, cu si fara drept de pensie, pâna la 05 01 2011.
Mergând pe aceeasi logica, rezulta ca militarii trecuti in rezerva fara drept de pensie pîna la 31 12 2010 nu vor mai beneficia deloc de  sporul pentru conditiile de munca pentru ca Legea 164/2001 si Legea 90/2007 care au  permis aplicarea retroactiva a HG 1294/2001 pentru rezervisti au fost abrogate.
De bine, de rau, cadrele militare pensionate inainte de 2001 au beneficiat retroactiv de L 90/2007cu privire la sporul pentru conditiile de munca. Ramân cu acest drept pentru ca recalcularea potrivit L 119/2001 s-a efectuat inainte de intrarea in vigoare a L.263/2010.

"Revenind în plan practic, o astfel de excepţie şi-a găsit aplicabilitatea, la data la care era în vigoare Codul civil de la 1864, care la art. 1 statua că „Legea dispune numai pentru viitor; ea n-are putere retroactivă”, prin prevederile art. 9 alin. (5) din Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, republicată, (aşa cum a fost completată prin Legea nr. 90/2001), act normativ abrogat începând cu data de 01.01.2011, care statuau că prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1294/2001 privind stabilirea locurilor de muncă şi activităţilor cu condiţii deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii, specifice pentru cadrele militare în activitate, „sunt aplicabile, după caz, şi cadrelor militare trecute în rezervă/retragere până la data intrării în vigoare a prezentei legi”

Din analiza noilor prevederi care reglementează domeniul pensiilor, respectiv cele ale Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, rezultă faptul că în cuprinsul acesteia nu a mai fost înserată o dispoziţie similară art. 9 alin. (5) din Legea nr. 164/2001, care să reprezinte o consacrare expresă a principiului retroactivităţii legii ca excepţie de la cel al neretroactivităţii legii civile noi. Prin urmare, luând în considerare aspecte de natură doctrinară şi prevederile legale arătate mai sus se poate concluziona că dispoziţiile anexei nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 1294/2001, aşa cum a fost modificată şi completată prin Hotărârea Guvernului nr. S-1019/2010, precum şi cele ale anexei nr. 1 la „Normele metodologice privind încadrarea în condiţii deosebite, speciale şi alte condiţii, specifice cadrelor militare în activitate”, aprobate prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M 116/2002, cu modificările şi completările ulterioare, astfel cum a fost modificată prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.S. 132/2010, nu se aplică şi în cazul cadrelor militare trecute în rezervă/retragere, cu sau fără drept de pensie, până la data intrării în vigoare a noilor prevederi, respectiv 05.01.2011."

Este clar ca interpretarea data de CSP reprezinta o discriminare pentru toti pensionarii existenti la data de 05 01 2011, pentru ca ei nu beneficiaza de completarea HG 1294/2001 prin HG  S 1019/2010, dar mai ales pentru militarii trecuti in rezerva pâna la aceeasi data si care n-ar mai beneficia deloc de sporul pentru conditiile de munca daca-si deschid dreptul de pensie pe Legea 263/2010, pentru ca ei nu mai aveau calitatea de cadru activ la data de 05 01 2011.
Eliminarea discriminarii s-ar face prin interpretarea sintagmei "cadre militare in activitate" in sensul de "perioada in care cadrele militare sunt in activitate".
Alta solutie ar fi contestarea in contencios administrativ a HG S 1019/2010 sau ridicarea exceptiei de neconstitutionalitate in contestatiile la deciziile de revizuire aflate pe rol.

39 de comentarii:

Anonim spunea...

Adica se poate aplica retroactiv o lege(legea izmanarului pentru pensiile militare: dupa ce ai iesit la pensie si ai acceptat un sistem de calcul,vine un om bolnav psihic si spune ca o sa ti se calculeze dupa alt sistem , pai bah izmanarule,daca se stia ca o sa fie alt sistem,nu iesea nimeni la pensie,decat la 55 sau 60 de ani) care dezavantajeaza militarii,dar nu se aplica o lege care avantajeaza militarii.
Astia trebuie impuscati.
Singurii responsabili,sunt militarii activi,sper(de fapt sunt sigur) ca pe viitor,militarii care in 2011 erau activi si au tacut malc,la hotia cu pensiile militare sa nu primeasca deloc pensie peste 10-20 de ani.
Este evident ca politicenii sunt niste gunoaie care trebuie exterminate,dar daca nu erau activii(militari) care i-au sustinut,nu se intampla asa.
Noua lege a pensiilor militare,trebuie aplicata doar pentru cei care au iesit la pensie,inainte de 1 ianuarie 2011,pentru restu militariilor care s-au pensionat dupa data respectiva,pensie civila de maxim 500 de lei.

Huhu Rez spunea...

Care e logica acestei catraneli pe militarii activi?

Cipriotos spunea...

WOW, multi nebuni pe planeta!!!!!!!!!!!!!!!!!

Cipriotos spunea...

Discriminarea mi se pare evidenta, dar ce mi se pare mai suparator este faptul ca nu se intrevad solutii de eliminare a acestei discriminari, avand in vedere comportamentul aberant al actualei puteri, care se comporta ca si cum ar fi in opozitie.
Parca sunt niste ganganii puse la microscop.

Huhu Rez spunea...

Asa cum am aratat, cei care justifica un interes pot actiona in instante:
-a) Cei trecuti in rezerva fara drept de pensie, odata cu contestarea deciziei pe Legea 263 vor invoca exceptia de neconstitutionalitate a art. 29 din aceasta lege.
-b) impotriva HG S 1019/2010 si Ordinului MS 132 se pot formula direct actiuni in contencios administrativ. Nu am inteles de ce organizatiile SCMD si ANCMRR n-au facut-o pâna in prezent

Rezervist spunea...

Catraneala cred ca se trage de la pasivitatea activilor (sic) in tot talmes-balmesul creat de vechea guvernare. Daca ar fi avut o "voce" puternica printre ei, nu s-ar fi ajuns aici. "Mersul cu valul" de pana acum a adus printer active numai celebrele "vorbe pe la colturi" care s-au practicat si se vor practica de cei slabi si neperformanti. Apropo, mai stie cineva ceva de locotenentul Alexandru, cel care a facut ceva (bine sau rau, nu mai conteaza) dar a facut ceva? Generalilor si coloneilor care se indreapta vertiginos spre pensie, cum li se pare situatia de fapt? De bine sau de rau? Daca de bine, eu cred ca au "ochelari de cal", daca de rau, de ce au tacut pana acum si nu au luat atitudine? Rezolvarea problemelor de la sine, se pare ca nu a dus la nimic bun, dar na, cine sa se zbata acum pentru ceva care va veni, nu se stie cand...Problema, de fapt, este doar a activilor, noi ceilalti am facut, se pare, cam tot ce am putut. Ganduri bune, bai activilor si luati atitudine, acum, ca sa nu o luati in mana mai tarziu.

Huhu Rez spunea...

Activii au stat pasivi pentru ca L 119/2010 nu-i afecta.
Dvs, când erati activ va uitati la marimea soldei nu la ce pensie veti avea.

Rezervist spunea...

Inca pastrez legatura cu activii, va asigur ca toti cei peste 40 de ani se gandesc foarte serios la pensie, numai sa nu fie prea tarziu. Se mai poate face cate ceva, pana la aparitia unei noi legi a pensiilor militare. Dar trebuie sa se faca auziti acum, nu peste un an sau doi, cand deja va fi prea tarziu. Toata tevatura asta cu calculari si recalculari de pensii si salarii, in plus se mai aude si de ceva disponibilizari anul viitor (nu stiu de unde a plecat ideea, dar circula printre activi) i-a speriat pe unii si si-au inghitit vorbele (daca au existat la unii dintre ei). Clar este ca nu le convine deloc legea actuala de pensionare (unii si-au facut niste calcule) si nu stiu ce sa faca, in situatia ca la anul chiar se vor face disponibilizari. Nesiguranta zilei de maine. se pare ca a devenit un slogan nerostit de toata clasa politica, actuala si probabil viitoare. Si stiti ce, domnule administrator (nu va pot spune Huhurez :P) ne meritam soarta, dom'le...

SOFICARU spunea...

De art.17 si 18 din L263/2010 NU POMENESTE NIMENI DIN GASCA DOMNULUI DOGARU ,SI-AU RECASTIGAT VECHILE PENSII ,si vine la televizor sa ne abureasca ca un colonel iesit la pensie in baza L119 practica taximetria ca sa poata supravietui, gogosi D;le DOGARU/

Huhu Rez spunea...

Daca se gandesc la pensie ar trebui sa bombardeze cu propuneri DFC si Directia pentru Relatii cu Parlamentul si Juridica.
O lege mai favorabila pentru disponibilizati ca Legea 164/2001 nu exista, tocmai pentru ca baza de calcul porneste din ultima solda.

raul spunea...

SA RECAPITULAM ,SA RECITIM LEGEA 263 /2010 SI SA LE RECOMANDAM CELOR DE LA CPS MAPN S-O RECITEASCA SI EI!

ATENTIE DECI LA ART 158,ART 30 LIT C SUBLINIAT,,actele normative cu regim clasificat emise pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi;'' SI LA ART DIN NORME ...d) perioadele suplimentare acordate pentru activitatea desfasurata in grupa I, a II-a, respectiv in conditii deosebite, conditii speciale si alte conditii de munca.

Art. 158. - (1) Perioadele de vechime in munca realizate in grupele I si a II-a de munca pana la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare in conditii deosebite, in vederea reducerii varstelor de pensionare, cu exceptia celor realizate in activitatile care, conform prevederilor art. 30 alin. (1), sunt incadrate in conditii speciale

Art. 30. - (1) In sensul prezentei legi, locurile de munca in conditii speciale sunt cele din:

a) unitatile miniere, pentru personalul care isi desfasoara activitatea in subteran cel putin 50% din timpul normal de munca in luna respectiva;

b) activitatile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I si II de expunere la radiatii;

c) activitatile din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, prevazute de actele normative cu regim clasificat emise pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi;

d) aviatia civila, pentru personalul navigant prevazut in anexa nr. 1;

e) activitatile si unitatile prevazute in anexele nr. 2 si 3;

ART 54 AL 3) In cazul persoanelor prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), stagiul complet de cotizare este de 30 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului complet de cotizare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 6.

Punere in aplicare prin Norma de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul u... din 20/03/2011 : (1) Stagiul minim/complet de cotizare prevazut la art. 53 alin. (2) si (3) din lege, respectiv stagiul complet de cotizare prevazut la art. 54 alin. (3) din lege cuprinde si: a) stagiul de cotizare realizat pana la intrarea in vigoare a legii; b) vechimea in serviciu recunoscuta pentru stabilirea pensiilor, pana la intrarea in vigoare a legii, in cazul persoanelor prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) din lege; c) vechimea in munca sau, dupa caz, vechimea in serviciu realizata in celelalte sisteme de asigurari sociale, neintegrate in sistemul public de pensii; d) perioadele suplimentare acordate pentru activitatea desfasurata in grupa I, a II-a, respectiv in conditii deosebite, conditii speciale si alte conditii de munca.

Huhu Rez spunea...

Stagiile suplimentare nu pot fi transformate in puncte de pensie. Ele pot intrgii stagiul minim de coizare pentru indeplinirea conditiilor de pensionare.
Este mai avantajos sa-ti mareasca punctajul de pensie cu 25% sau 50%. in anii lucrati in conditii de munca aducatoare de stagii suplimentare.

Cipriotos spunea...

"Revenind în plan practic, o astfel de excepţie şi-a găsit aplicabilitatea, la data la care era în vigoare Codul civil de la 1864, care la art. 1 statua că „Legea dispune numai pentru viitor; ea n-are putere retroactivă”,...
Pai daca nu are putere retroactiva, diminuarea retroactiva a pensiilor militare cum s-a facut?
Mult tupeu mai au cretinii astia de la CSP.

Cipriotos spunea...

Parerea mea este ca CSP isi depaseste atributiile in interpretarea modului de aplicare a H.G.1294/2001 si H.G. S.1019/2010 pentru cadrele militare trecute in rezerva, cu drept de pensie, pana la data de 5 ian. 2011.

Cred ca un punct de vedere, in aceasta problema, ar trebui sa prezinte Oficiul jurididic al M.Ap.N., deoarece problema aflata in discutie este strict de natura juridica.Sigur, nu-mi fac iluzii ca am avea parte de o solutie favorabila, pentru ca mi se pare ca tendinta generala de discriminare a pensionarilor militari se mentine la nivelul ministerului, din pacate.Desi nu am pregatire juridica, cred ca argumentarea CSP privind neretroactivitatea aplicarii legii mi se pare ridicola, atat timp cat toate actele normative emise pana in prezent, de reglementare a incadrarii in conditiile de munca, au fost aplicate identic pentru toti pensionarii militari, indiferent de data trecerii in rezerva.De altfel, nu cred ca se pune problema aplicarii retroactive a H.G.1294/2001 si H.G. S.1019/2010.Cadrele militare trecute in rezerva dupa 5 ian. 2011 au exercitat aceleasi functii si activitati ca si colegii lor trecuti in rezerva anterior acestei date.Ca atare, nu ar fi normal ca unii sa fie incadrati in conditii de munca superioare, desi au exercitat activitati sau functii identice, in perioade de timp identice, exact ca si colegii lor trecuti in rezerva pana la data de 5 ian. 2011.

Huhu Rez spunea...

Pensiile militare n-au fost diminuate retroactiv ci de la data intrarii in vigoare a Legii 119/2010.

Cipriotos spunea...

Ca sa fiu mai concret, cadrele militare care au fost incadrate in unitati de vanatori de munte, parasutisti, etc, au dreptul la aceleasi conditii de munca ca si colegii lor, chiar daca au trecut in rezerva cu cativa ani mai devreme decat cei trecuti in rezerva dupa data de 5 ian. 2011.Mi se pare ca trebuie sa fii lipsit de orice urma de buna credinta in interpretarea legii, ca sa dai o asemenea solutie ca aceasta prezentata de CSP.

Cipriotos spunea...

Deci, CSP considera ca recalcularea(reincadrarea) conditiilor de munca pentru cadrele militare trecute in rezerva anterior aparitiei H.G. S.1019/2010 ar avea caracter retroactiv.
Judecand cu aceeasi masura, recalcularea pensiilor pentru cadrele militare trecute in rezerva anterior aparitiei L.263/2010 si OG 1 are exact acelasi caracter retroactiv.

Huhu Rez spunea...

Se repeta situatia din 2001 cand HG 1294 nu s-a aplicat militarilor trecuti in rezerva inainte de intrarea in vigoare a Legii 164/2001.
Si asta din cauza ca acea hotarâre de guvern se adreseaza doar cadrelor militare in activitate.
In Legea 263/2010 s-a reluat textul in aceeasi forma in art. 29.
CSP nu poate sa adauge la lege.
Asa cum s-a adaugat alin (5) la art.9 al L 164, asa trebuie modificata/completata Legea 263, in sensul ca HG 1294 cu modificarile si completarile ulterioare se adreseaza si militarilor trecuti in rezerva, cu sau fara drept de pensie, inainte de 05 01 2011.
Asa cum aratat si in titlu, cei mai afectati sunt cei trecuti in rezerva fara drept de pensie. Ei nu primesc deloc sporul pentru conditiile de munca, spre deosebire de cei pensionati la data de 05 01 2011 care sunt afectati doar de drepturile introduse prin HG S 1019/2010

Huhu Rez spunea...

O lege se aplica retroactiv numai in situatia in care in cuprinsul ei se prevede expres acest lucru. Nu se poate aplica retroactiv prin interpretare.

Cipriotos spunea...

Ai dreptate, se repeta situatia si este aceeasi discriminare.Sa speram ca si acum situatia se va clarifica printr-o noua lege a pensiilor militare.Asta arata ca nu invatam deloc din greseli. Situatia din 2001 ar fi trebuit rezolvata definitiv, dar se pare ca noua ne plac rezolvarile de moment si ca avem memoria scurta.

Cipriotos spunea...

Nu, o lege nu se poate aplica retroactiv, pentru ca ar incalca inclusiv Constitutia.Si oricum, unde s-a prevazut expres in L.263 ca se aplica retroactiv cadrelor militare trecute in rezerva anterior aparitiei legii? Cred ca ne invartim intr-un cerc vicios, cand ne convine legea nu se aplica retroactiv, cand ne convine e ok. Atat de romanesc !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

filean spunea...

De asemenea, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) din
Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor,
cu completările ulterioare, recalcularea pensiilor stabilite potrivit
prevederilor legilor cu caracter special, cuvenite sau aflate în plată,
se realizează de către instituţiile în evidenţa cărora se află
persoanele beneficiare, respectiv de către casele de pensii sectoriale.
Revizuirea acestora se poate face atât din oficiu de către casele de
pensii sectoriale, cât şi la cererea beneficiarului, în baza actelor
doveditoare prezentate, aşa cum este prevăzut la art. 2 alin. (1) din
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/2011 privind stabilirea unor
măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din
sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
Astfel, prin intrarea în vigoare a Legii nr. 90/2007, o parte dintre
beneficiarii de pensie militară au solicitat, structurilor în evidenţa
cărora se aflau, să procedeze la reverificarea încadrării în locuri de
muncă şi activităţi care le dădeau dreptul să beneficieze de încadrarea
în condiţii de muncă deosebite, speciale şi alte condiţii.
Pentru beneficiarii care din diverse motive nu au solicitat
reverificarea, centrele militare pot proceda la reverificarea încadrării
acestora în grupe de muncă, în strictă conformitate cu prevederile
Hotărârii Guvernului nr. 1294/2001, iar Casa de pensii sectorială
valorifică în continuare Fişele cu grupele de muncă emise de centrele
militare în baza informaţiilor existente în Memoriile originale, pe tot
parcursul termenului general de prescripţie (31.12.2013).

Huhu Rez spunea...

Pensiile noastre au fost recalculate in baza L 119/2010, care cuprinde dispozitii retroactive, in sensul ca se aplica tuturor pensiilor militare stabilite pâna la 31 12 2010. Legea 263 nu are nicio tangenta cu pensiile recalculate revuizuite.
In teoria dreptului se admite ca articolul 15 din Constitutie nu trebuie interpretat rigid.... ci in sensul ca legea se aplica numai in viitor daca nu dispune altfel.

Cipriotos spunea...

In acest caz, mai bine abrogam articolul 15 din Constitutie. De fapt imi confirmi ceea ce spuneam mai devreme, ca la noi se aplica legea dupa bunul plac.Daca nici Constitutia nu se aplica "rigid", sa ne mai gandim putin daca suntem cu adevarat un stat, sau suntem o gluma a naturii.

Huhu Rez spunea...

Daca art, 15 ar fi aplicat rigid, asa cum il inteleg nespecialistii in Drept constitutional, ar insemna ca nicio lege n-ar mai putea fi abrogata, pentru ca, nu-i asa, legea de abrogat reglementeaza acte si fapte juridice care s-au petrecut in trecut. Nici Legea 119/2010 n-ar mai putea fi abrogata.

Marius spunea...

O sa vedeti cum viitoarea lege a pensiilor militare se va aplica doar pentru viitor, iar noi cei care suntem in rezerva o vom lua din nou in freza. Retineti atent ce am scris eu acum....

Marius spunea...

care SCMD si mai ales A\care ANCMRR ? Toti sunt vinduti, Pricina e mare membru UNPR iar Dogaru daca il suni spune ca trebuie sa faci contestatie , alceva nu stie.

anonim spunea...

Vanatorii de munte, parasutistii si etc. iesiti inainte de 5.01.2011 oricum au aceleasi conditii de munca ca si colegii lor in activitate adica AC. Pe tine se vede treaba ca te framanta cei care au activat inainte de 5.01.2011 in CN si CD si nu beneficiaza de ridicarea in grupe superioare adica in CS ca cei in activitate care desfasoara activitati de birou conform HG 1019.
Nu te mai da dupa prun si spune ce ai pe suflet.

Huhu Rez spunea...

Articolul se refera la toti militari trecuti in rezerva fara drept de pensie inainte de 05 01 2011, inclusiv vanatori si parasutisti. Pentru ca nu mai sunt in activitate, potrivit L 263/2010 nu vor beneficia deloc de prevederile HG 1294/2001.
Este greu pentru tine sa distingi nuanta....

anonim spunea...

Plx 717 Cameara deputatilor

http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?idp=12002

Cipriotos spunea...

In cazul militarilor nu s-a aplicat prevederea mentinerii cuantumului mai avantajos pentru pensiile care in urma recalcularii/revizuirii devin mai mici decat cele aflate in plata, asa cum s-a procedat in cazul recalcularii pensiilor pentru civili, prin adaugarea sporurilor la baza de calcul a pensiilor.Au trecut aproape trei ani pana s-a reparat aceasta discriminare evidenta.Iar discriminarea actuala, privind modul de aplicare a H.G. S.1019/2010, mi se pare chiar mai grosolana, avand in vedere precedentul creat de modul de aplicare a actelor normative pe aceeasi tema, emise anterior.

Imi pare rau ca trebuie sa ma repet, dar raspunsul tau a fost corect, dar nu si complet.

anonim. spunea...

viitoarea lege a pensiilor militare,trebuie aplicata,pentru cei care au iesit la pensie,inainte de ianuarie 2011.
pentru cei care au iesit dupa ianuarie 2011,sa se aplice legea lui seitan,adica se imparte la 30 de ani.
asa mi se pare corect.
cei care au iesit la pensie inainte de 1 ianuarie 2011 vor pensie militara de stat,cei care au iesit dupa 1 ianuarie 2011 au tacut deci le convine situatia.

Huhu Rez spunea...

Asta asaaa... ca sa fim rautaciosi, nu?

vasilache spunea...

Militarii activi trebuiau sa ia atitudine in 2010 impotriva incadrarii militarilor in legea unica de pensii.SCMD a fost si a ramas singura forta care a aparat drepturile rezervistilor! Membrii ANCMRR, cand au mirosit ca pot castiga doi lei la pensie fiindca au iesit din sistem pe la 60 de ani ,au inceput sa-l pupe cu clabuci pe mult iubitul si stimatul goprea si nu au fost interesati de soarta militarilor tineri a caror unitati s-au desfiintat sau restructurat si care au ajuns pe drumuri cu familii cu tot! MM si subofiterii au inceput sa ceara pensii de general si sa injure ofiterii spunand ca bocciul a facut dreptate dar nu au prezis ce-i asteapta! Activii au crezut ca, timpul sta pe loc si nu-i va ajunge batranetea din urma si nici acum nu zic nimic!Halal unitate de actiune!

andon spunea...

pentru dedeschidere drept pensi , pentru grupe de munca, se iau in calcul NUMAI adeverintele de dinainte de 2001,,,

zisu cornel spunea...

adeverintele de grupa 1 emise pana in 2001 , inainte de aparitia hg 1294 si legii pensiilor militate pt cei incadrarti cu grupa 1 pana la trecerea in rezerva program munca 12 cu 24 , . adeverinta aprobata de ministerul muncii eliberata in 1995 , ce facem cu ea acum am trecut in rezerva inainte de a implini varsta de pensionare acum am varste ..

Huhu Rez spunea...

@zisu cornel
Adeverintele eliberate pentru perioada cat ati lucrat activ in cadrele Armatei se depun la dosarul de pensie la Casa Judeteana de Pensii. Trebuie sa va luati adeverinte si cu veniturile salariale pe toata durata stagiului de cadru militar pentru a va calcula punctul de pensie, separat de perioada cât ati lucrat civil. Pentru perioada de civilie aveti Carte de munca si adeverinte de stagiu.
Ne spuneti si noua daca la Casele Judetene vor fi recunoscute conditiile de munca din perioada in care ati fost cadru activ pentru a intelege cum este interpretat art. 29 alin (2) din L 263.

rezervistul spunea...

ce lege poate sa imi anuleze dreptul castigat pe parcursul anilor muncitii numai in conditii speciale ,, ar insemna sa nu mi se recunoasca nici vechimea in munca ,, la ultimul loc de munca fiind armata ...si mai mult si anii munciti inainte de armata .. adica cum ..dupa pensionare lucrez civil si vin tot la armata sa imi comletez pensia cu acesti de dupa pensionare ..si astia din rezerva nu au dreptul la anii lucrati numai in conditii speciale , ce e cu nebuniua asta ?

militarul spunea...

alooooo pai atunci nu lao sant militaer in rezeva si deci daca nu am dreptil la grupa de munca in care am lucrat pana la iesire din serviciu , inseamna ca mi se anuleaza si anii muncitii . deoarece ibca de la incadrare locu de munca era grupa 1 , sa vedem ca mariana campeanu zice ceva pt civili .. pao armata nu e in tara asta?