Un produs Blogger.

joi, octombrie 10, 2013

Pensiile pe luna octombrie nu mai contin sumele provenite din restituirea CAS-ului ilegal retinut de guv. Boc

18 comments
Nu au sosit taloanele de pensie pe luna octombrie, dar au intrat banii in conturi.
Modificari sunt nu numai la beneficiarii Legii 241/2013 ci si la restul pensionarilor cu o pensie mai mare de 740 lei.
In conturi n-au mai intrat sumele corespunzatoare CAS-lui restituit de guvernul Ponta in primul mandat guvernamental de anul trecut. Actiunea reparatorie s-a incheiat.
Deja sunt discutii alarmiste ca pensiile pe luna octombrie au fost micsorate cu  30-50 lei.
Altii sunt nedumeriti ca la punctul B lit b) si la punctul C din Decizia de punere in plata a drepturilor din Legea 241/2013 nu sunt consemnate exact sumele brute din decizia de recalculare a stagiilor ulterioare si din ultima decizie de revizuire.
Daca acele decizii au fost emise inainte de indexarea valorii punctului de pensie din luna ianuarie 2013 nu este normal  sa creasca sumele reprezentand cuantumul  recalculat/revizuit?
Sumele de la punctul C coincid cu cuantumul din ultima decizie numai in cazul in care aceasta a fost emisa dupa indexarea din ianuarie 2013.
Altfel spus, pensia revizuita si pensia pentru stagiile ulterioare trebuie sa corespunda cu punctajul de pensie multiplicat cu valoarea unui punct de pensie.

18 comentarii:

Dan spunea...

In aprilie si sept 2013, am primit doua decizii, trase la xerox, cu revizuirea pensiei in baza OG-1/2011, identice cu prima decizie din 2012, anterioara celor cu firfiricii aferenti HGS-1019/2010,
Toate trei deciziile fac referiri la valoarea pensiei cuvenite pt serviciul militar la nivelul anului 2011, acest cuantum, indexat fiind cu 4 % - majorarea pct de pensie in 2013, fiind inscris la pct C al noii decizii.
Este de retinut faptul ca pensia suplimentara, obtinuta ca urmare a stagiului de cotizare ca civil dupa trecerea in rezerva, nu face obiectul pt cumul la pct C, ea fiind supusa majorarii anuale conf L-263/2010 si adaugata cuantumului din dec. 2010, suma respectiva pensia bruta aflata in plata si inscrisa in talonul de pensie.
De retinut este faptul ca fiecare dintre noi trebuie sa urmareasca evolutia pct de pensie, astfel incat, atunci cand produsul rezultat prin inmultirea cu punctajul mediu anual devine superior actualei valori inscrise la pct C, sa fim atenti daca si CPS initiaza marirea pensiei pt APV-isti.
Pe de alta parte, luna sept 2013 a fost ultima in care s-a restituit surplusul de taxare la CASS (41 lei) instituit de magarii "portocalii" ai lui Boc, deci nu va exista o diminuare a pensiei. .

Huhu Rez spunea...

@dan
Multumesc pentru precizari!
Pensia pentru stagiile ulterioare se afla la punctul B lit b) din decizie.
Cuantumul de aici coincide cu cel din Decizia de calcul numai daca aceasta a fost emisa după indexarea din ian 2013.
La fel si la punctul C.

Dan spunea...

Pensia obtinuta dupa cotizare ca civil mi-a aparut in deciziile din 2012, insa cuantumul trecut la pct B b) este indexat cu 4%, conf coeficientului agreat pt 2013.
Repet, majorarea pct de pensie doar cu indexarea de 4 % a fos o marsavie a guvernantilor, actiune repetabila si pt 2014.
L-263/2010 prevede ce indicatori fermi se iau in considerare in majorarea pct de pensie; astfel, pt 2014, se identifica la INS rata inflatiei pt 2012 si cuantumurile salariilor medii brute din 2011 si 2012. Insa, mdm Campeanu evoca niste cifre probabile pt 2013 (inflatie si smb), astfel incat majorarea asteptata sa nu impovareze bugetul dansei. Daca in iulie rata inflatiei a fost de 3,4, iar in august de 3,9%, cum este posibia scaderea ei pana la finele anului, in conditiile in care, de la 01.10 intra in vigoare noile scumpiri la servicii, utilitati si alimente?
Numai din cresterea smb din 2012 (41 lei), cu aplicatibilitate la pct de pensie, s-ar fi castigat 20,5 lei; iar inflatia din 2012 a fost de 3,33%, situatie in care valoarea pct de pensie din 2013 ar fi trebuit sa ajunga la 732,8 X 1.0333 + 41:2 = 777,77 lei, nicidecum 762,1 cat este azi, adica mai putin cu 15,67 lei la fiecare punct de pensie.
Balmajeala asta este defavorizanta incl. militarilor care s-au trezit cu pensiile dijmuite de Boc&Oprea, caci se intarzie, prin furaciune, cu cativa ani, majorarea cuantumului din dec.2010

Cipriotos spunea...

Perfect adevarat, dar la pensia pentru stagiile ulterioare s-a calculat si acordat deja indexarea de 4%, chiar daca in decizia de "punere in plata" indexarea nu apare.Sa inteleg ca totusi se acorda si indexarea in continuare.

Huhu Rez spunea...

@disqus_YwA48i7iVJ

Daca asa a spus despre indicatorii care se iau in calcul la indexarea
valorii punctului de pensie in ian 2014, inseamna ca doamna ministru Campeanu a uitat de OUG nr.1/2013, care a modificat Legea 263/2010.
Se iau in calcul indicatorii anului 2012, comunicati definitiv in 2013.
Indicatorii din anul 2013 conteaza pentru indexarile din 2015.

Huhu Rez spunea...

Atât la punctul B, lit b) cât si la punctul C din Decizie trebuie sa apara valorile indexate cu 4%.

Huhu Rez spunea...

Eu constat ca in luna oct n-a mai intrat in cont acea diferenta restituita.

mos alecu spunea...

Incepind cu luna mai 2012 s-a platit cass numai pentru sumele care depaseau 740 lei.

Din luna iunie 2012 a inceput " returnarea" sumelor platite in cele 16 luni de aplicare "boccie" a coduli fiscal ...

Cipriotos spunea...

Eu inca nu am primit pensia pe octombrie, deci inca nu stiu daca mai apare restituirea de CASS, ramane de vazut.Sper ca nu s-au molipsit de la predecesorii lor, sa dea cu o mana si sa ia cu doua.Si asa "marirea" asta a fost inghitita de inflatie, la mine cel putin.Cei care au "pierdut" prin revizuire cateva sute sau chiar peste o mie Ron, la ei se va cunoaste aceasta repunere in plata a pensiei din dec. 2010.

Cipriotos spunea...

Da, asa este, ma inselasem initial cu privire la pensia acordata pentru stagiile de cotizare ulterioare trecerii in rezerva.Am verificat si este corect inscrisa, include si indexarea de 4%.

Cipriotos spunea...

Marirea preturilor la gaze nu modifica si rata inflatiei?

Cipriotos spunea...

Atunci este corect, daca din iunie 2012 a inceput restituirea, in septembrie 2013 a fost ultima luna de restituire.Eu stiam ca ultima luna de restituire este decembrie 2013, dar poate ma insel, o sa ma uit pe cupoanele de pensie din 2012 din nou.

mos alecu spunea...

Iar vin cu rugamintea : măi oameni buni nu mai postati raspunsuri la comentarii ... raspunsuri la raspunsuri la comentarii ... raspunsuri la raspunsuri la raspunsuri la comentarii ...

Ca nici dracu' nu mai poate afla ce ati spus ... c-asa-i disqus-ul ...

Dan spunea...

Este corect asa, insa mdm Campeanu facea referiri, pt majorarea pct de pensie in 2014, la o presupusa inflatie in 2013, precum si la cresterea smb tot din acest an!

Huhu Rez spunea...

Probabil ca plata pensiei de urmas este conditionata de prezentarea dovezii ca va continuati studiile superioare.
Pentru luna oct datele se intocmesc pâna la 01 10. Este prea tarziu 9 oct, când ati trimis actele, ca sa va fi virat banii in cont pe aceasta luna.
In astfel de situatii plata pensiei se suspenda pâna la prezentarea actelor.
Veti primi drepturile in luna urmatoare.
Nu ar fi rau daca ati da un telefon la serviciul plati pensii, la de Pensii Casa Olt. Gasiti nr. pe Internet.

madalina spunea...

Problema e ca fizic nu aveam cum sa duc adeverinta de la facultate pana in data de 1 octombrie,pentru ca dupa 2 octombrie incep sa se faca la facultate cereri pentru adeverinte.Am sa sun luni pentru a fi mai sigura.Motivul pentru care am lasat comm este ca vroiam sa stiu daca in general s-au primit pensiile pe card sau e doar o problema de la casa de pensii.Va multumesc.

Primo Valle spunea...

Acum s-au creat 2 categorii de pensionari militari, si anume cei care au fost pensionati inainte de 01.01.2011, carora le-au fost redate pensiile calculate dupa legea pensiilor militare, adica inainte de aparitia legii 263/2010, cea unificatoare pana de curand si nefericitii care au avut ghinionul sa fie pensionati dupa ianuarie 2011, sub incidenta legii 263/2010, mai cu seama cei care au avut ghinionul curat de a deveni militari proveniti din civilie, chiar daca in momentul pensionarii au acumulat 15-20 de ani de militarie, in M.A.I. se cunosc destule cazuri, care au o pensie hibrid, formata din punctajele realizate in fiecare din cele doua sisteme de munca, sistemul public (fost civil) si sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala (vezi politistii intrati dupa 89 in politie) si sperand sa iasa la pensie ca militari, nu au avut parte de asa ceva, au acum o pensie hibrida de sub 2000 brut. Nu cumva asa ceva se incadreaza in principiul discriminarii cu colegii lor pensionari cu acelasi grad si functie in momentul pensionarii???

george spunea...

Adevarat, ceea ce sustineti. S-a lucrat dupa niste reguli schimbate in timpul jocului. Pentru acealasi grad si functie, pensii cu mult mai mici pentru cei incadrati dupa 1989. Discriminarea accentuata in defavoarea celor care in luna decembrie 2009 nu au cumulat salariu de merit sau salariile speciale de 50%, chiar daca au beneficiat pana la jumatatea anului 2009, ajungandu-se ca salariile acestora, incepand cu 2010, sa fie chiar mai mici decat cele pentru functii si vechime mai mica!! De asemenea, dreptul prevazut in Legea nr. 248 a salarizarii unitare, de acordare a ajutorului la iesirea la pensie, este incalcat, neacordandu-se, motivat de ordonante anuale in care se specifica faptul acestea nu se acorda, pur si simplu! Curata discriminare. Sa nu mai vorbim de ordine ministeriale in care de asemenea, cu nonsalanta se spune doar " nu se aproba prelungirea activitatii pana la angajarea promotiei...", tot exemplu de discriminare.