Un produs Blogger.

vineri, martie 28, 2014

CCR ingradeste accesul avocatilor la functii de conducere in instante si parchete

1 comments

  Comunicat de presa
26.03.2014
În ziua de 26 martie 2014, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.d) din Constituţia României şi al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.50 alin.(2) din Legea nr.303∕2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.
În urma deliberărilor, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.50 alin.(2) din Legea nr.303∕2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor sunt neconstituţionale în raport cu dispoziţiile art.16 din Constituţie.
Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia de contencios administrativ şi fiscal.
Argumentaţiile reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Compartimentul Relaţii externe, relaţii cu presa şi protocol al Curţii Constituţionale

 Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor
ART. 50
(1) Pentru numirea în functii de conducere, sunt necesare următoarele conditii minime devechime:
a) pentru functia de pres edinte s i vicepre sedinte de judecătorie, prim-procuror al parchetului de pe lângă judecătorie s i adjunct al acestuia, o vechime de 5 ani în functia de judecător sau procuror;
b) pentru functia de pres edinte s i vicepre sedinte de tribunal sau tribunal specializat, precum s i pres edinte de sectie la tribunal, prim-procuror al parchetului de pe lângă tribunal sau al parchetuluide pe lângă tribunalul pentru minori s i familie, adjunct al acestuia s i procuror s ef sectie al parchetului de pe lângă tribunal sau al parchetului de pe lângă tribunalul pentru minori si familie, o vechime de 6 ani în functia de judecător sau procuror;
c) pentru functia de pre sedinte, vicepres edinte, pre sedinte de sectie la curtea de apel, procuror general al parchetului de pe lângă curtea de apel si adjunct al acestuia, procuror s ef sectie alparchetului de pe lângă curtea de apel, o vechime de 8 ani în functia de judecător sau procuror.
(2) La calcularea vechimii prevăzute la alin. (1) se ia în considerare s i perioada în care judecătorul sau procurorul a fost avocat.
(3) Pentru numirea în functii de conducere, judecătorul s i procurorul trebuie să aibă dreptul să functioneze la instanta sau, după caz, parchetul la care urmează să fie numit în functia de conducere.

Un comentariu:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Huhurez: Cand cloaca aservita sufoca Tribunalul/
Are castig de cauza penalul!