Un produs Blogger.

joi, aprilie 17, 2014

Militarii continua sa conteste Legea 263/2010 la Curtea Constitutionala.

4 comments





6 .Dosar nr.851D/2013 -  Chirilă Augustin
                                              ***
                                     - Casa de Pensii Sectorială a
                             Ministerului Afacerilor Interne -             Exceptia de neconst. a disp.
                                                                                                  art.2  lit.c) și d), art.95 coroborat
                                                                                                  cu art.3 lit.n) și v)și art.52-54 din 

                                                                                                  Legea nr.263/2010 privind sistemul 
                                                                                                  unitar de pensii  publice, precum și
                                                                                                  ale Anexelor nr.5 și 6 la aceasta.


Acestea sunt dispozitiile contesrtate:
Art. 2
 c) principiul contributivitatii, conform caruia fondurile de asigurari sociale se constituie pe baza contributiilor datorate de persoanele fizice si juridice participante la sistemul public de pensii, drepturile de asigurari sociale cuvenindu-se in temeiul contributiilor de asigurari sociale platite;
d) principiul egalitatii, prin care se asigura tuturor participantilor la sistemul public de pensii, contribuabili si beneficiari, un tratament nediscriminatoriu, intre persoane aflate in aceeasi situatie juridica, in ceea ce priveste drepturile si obligatiile prevazute de lege;


 Art 3
 n) punctaj mediu anual — numarul de puncte realizat de asigurat, calculat prin raportarea punctajului total realizat de acesta in intreaga perioada de activitate la numarul anilor corespunzatori stagiului complet de cotizare prevazut de lege la data pensionarii;
v) varsta standard de pensionare — varsta stabilita de prezenta lege, pentru barbati si femei, la care acestia pot obtine pensie pentru limita de varsta, in conditiile legii, precum si varsta din care se opereaza reducerile prevazute de lege.


Art. 95
(1) Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare, prevazut in anexa nr. 5 sau, dupa caz, anexa nr. 6.
(2) In situatia persoanelor prevazute la art. 56—59, la stabilirea punctajului mediu anual se iau in considerare stagiile de cotizare complete prevazute la aceste articole.
(3) In cazul persoanelor care realizeaza stagii de cotizare in mai multe situatii, pentru care legea prevede stagii complete de cotizare diferite, punctajul mediu anual se determina prin insumarea punctajelor medii anuale calculate corespunzator stagiilor complete de cotizare prevazute de prezenta lege, pentru fiecare dintre situatiile respective.
(4) La calcularea punctajului mediu anual, a punctajului anual si a punctajului lunar se utilizeaza 5 zecimale. 


 Art. 52
Pensia pentru limita de varsta se cuvine persoanelor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare sau in specialitate, dupa caz, prevazute de prezenta lege.

Art. 53
(1) Varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.
(2) Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului minim de cotizare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.
(3) Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului complet de cotizare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.

Art. 54
(1) In cazul persoanelor prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), varsta standard de pensionare este de 60 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 6.
(2) In cazul persoanelor prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), stagiul minim de cotizare in specialitate este de 20 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului minim de cotizare in specialitate, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 6.
(3) In cazul persoanelor prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), stagiul complet de cotizare este de 30 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului complet de cotizare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 6.


Anexele 5 si 6

4 comentarii:

mos alecu spunea...

Probabil este vorba despre stagii de cotizare din civilie impreuna cu stagii de cotizare de la art.6(1) I c) ... inpartirea punctajelor la stagii de cotizare diferite ...
Incep oamenii sa se loveasca cu capul de pragul (de sus) al L.263 ...
Cind li se explica ce o sa li se intimple ... sareau in haita la muscat de c.rul celor care-i atentionau ... ...

Huhurez spunea...

Principiile contributivitatii si egalitatii nu pot fi neconstitutionale. Contestatorul este nemultumit de modul de calcul al pensiei... aspect care nu este de competenta Curtii Constitutionale.

Karadeniz spunea...

Principiile în sine nu, aplicarea acestora în lega pensiilor e altă mâncare de pește. Sub umbrela constituției se fac multe chestii anapoda.

stefan spunea...

este clar ca stgiul din civilie este altfel punctat . mai mullt acesta se aduuga la anii din armata la deschiderea dreptului de pensie limita de varsta ca sa se constitue vechimea totala in munca avuta in toata perioada muncita . si la deschiderea dreptului de pensie daca au grupe de munca se aduga si astea , chiar si la cei care au adeverinte inainte de aprilie 2001 . problema este ca aceasta casa sectoriala de pensii nu emit decizii de pensii in ttimp legal conf legii adica 45 de zile cunosc un caz care a depus actele in ianuarie si nici pana acum nu i se raspunde in niciun fel .. chiar aCOLO NU SE LUCREAZA . CE FACE MINISTRUL DUSA , ii lasa sa faca ce vor asta e si gata si nici nu raspund la telefon e posibil?