Un produs Blogger.

marți, aprilie 29, 2014

Pasii de urmat pentru vânzarea terenurilor agricole din extravilan

5 comments
Potrivit Legii 17/2014 s-au introdus unele restrictii in vânzarea - cumpararea terenurilor extravilane, in scopul prevenirii transferului masiv de proprietate catre persoane straine de localitate.

Iata pasii pe care trebuie sa-i parcurga un vânzator de teren din extravilan:

Vânzătorul înregistrează la primărie o cerere pentru afișarea ofertei de vânzare a terenului. În termen de o zi lucrătoare de la înregistrarea cererii, primăria afișează oferta de vânzare la sediul său și, după caz, pe pagina sa de internet, timp de 30 de zile.
În 3 zile lucrătoare de la înregistrarea cerereiii, primăria transmite la Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) (structura centrală/ teritorială) un dosar cu lista preemptorilor, copiile cererii de afișare, ale ofertei de vânzare și ale documentelor doveditoare.
După alte 3 zile lucrătoare, structurile MADR afișează pe site-urile proprii oferta de vânzare, timp de 15 zile. 
În cele 30 de zile de la afișarea ofertei, cumpărătorii cu drept de preempțiune trebuie să își manifeste în scris intenția de cumpărare, să comunice acceptarea ofertei vânzătorului și să o înregistreze la primărie.
După ce primește intențiile de achiziție, vânzătorul trebuie să aleagă și să comunice primăriei un potențial cumpărător, ales în funcție de rangul preemptorului și de preț.
Dacă mai mulți preemptori de rang diferit fac oferte la același preț și în aceleași condiții, se respectă ordinea: coproprietarii, arendașii, proprietarii vecini și statul (ADS).
Dacă un preemptor de rang inferior oferă preț superior celui din oferta de vânzare sau celui oferit de ceilalți preemptori de rang superior lui, vânzătorul poate relua procedura, înregistrând oferta de vânzare cu prețul oferit de preemptorul inferior, dar făcând oferta către preemptorii de rang superior. Potențialul cumpărator trebuie ales însă în maximum 10 zile de la afișarea ofertei. 
 În 3 zile după ce vanzătorul comunică potențialul cumpărător, primăria e obligată să transmită structurii centrale sau teritoriale a MADR datele de identificare ale preemptorului ales, potențialul cumpărător, pentru a verifica îndeplinirea condițiilor legale.
Dacă, în termenul de 30 de zile, niciun preemptor nu își manifestă intenția să cumpere, tranzacționarea e liberă. Dacă a luat această decizie, vânzătorul trebuie să înștiințeze în scris primăria. Vânzarea „liberă” nu poate fi făcută la un preț mai mic decât cel cerut în oferta de vânzare, sub sancțiunea nulității.
Dacă terenul e cumpărat de un preemptor, înainte de încheierea contractului de vânzare la notar e nevoie de aviz final de la MADR (dat de structurile teritoriale pentru suprafețe sub 30 hectare și de structura centrală pentru terenuri mai mari).
Structurile teritoriale ale ministerului au 5 zile lucrătoare termen pentru a verifica dacă preemptorul îndeplinește condițiile legale, alte 2 zile pentru a emite avizul și încă 2 zile pentru a-l publica pe site.

5 comentarii:

Karadeniz spunea...

Daca toata aceasta procedura pare dificila si lunga romanul se va orienta pe varianta donatiei.

Huhurez spunea...

Posibil sa fie eludata astfel legea.Este greu de presupus ca ii apuca pe romani mila de straini, carora sa le transfere terenuri cu titlu gratuit.
Poate ca legea ar fi trebuit sa instituie si prezumtia de vanzare, cand mai multi proprietari doneaza terenuri extravilane catre acelasi donatar.

Karadeniz spunea...

Chestia cu afișatul la primărie timp de 30 de zile era și prin 2003. Cum vânzătorul nu voia să aștepte o lună notarul ne-a dat soluția. Legile românești sunt concepute parcă special pentru a fi eludate.
Indiferent ce se va modifica prin lege ( dacă se va modifica) caimacul terenurilor agricole a fost luat de străini cu mult înainte de această lege, acum doar se rearanjează actele.

s spunea...

O procedura stufoasa, cu bucle de repetitie, fiecare pas oferind portite de fentare. Cea ma glumeata prevedere este: /Dacă mai mulți preemptori de rang diferit fac oferte la același preț
și în aceleași condiții, se respectă ordinea: coproprietarii, arendașii,
proprietarii vecini și statul (ADS)./
Primii trei nu vor, iar statul n-are nici bani si nici interes (mai ales). Ghici cine cumpara?

bazil spunea...

Proceduri complicate, in multe privinte cu tenta hilara pt a-l incurca pe proprietar cat mai mult.Asta in conditiile in care marea majoritate a primariilor nu fac decat sa acord ajutoare sociale puturosilor si pomeni electorale idem, votantilor pe orice! E clar ca e o incalcare grosolana a dreptului de proprietate pentru proprietarii corecti, modesti deoarece marile tunuri cu sute de mii de ha au fost date, fara proceduri tembele, de fapt vanzarile au fost facute in dispretul total al legii. Ca si retrocedarile, de altfel ! .