Un produs Blogger.

vineri, mai 30, 2014

Aveti baza legala, doamna ministru al muncii, pentru majorarea indemnizatiei sociale pentru pensionari

0 comments
De câteva luni premierul si ministrul muncii se tot lamenteaza pe la televiziuni ca ar dori sa mareasca mai accentuat pensiile mai mici, dar nu prea au baza legala, ca nu le-ar da voie CCR sa faca discriminari.
 Guvernul Boc a gasit solutia legala inca din 2009, iar in 2010 a inlocuit sintagma „pensie sociala minima garantata” cu cea de „ indemniztie sociala pentru pensionari”.
Daca juristii de la Cabinetul Premierului si cei la Ministerul Muncii nu au gasit baza legala a majorarii indemnizatiei pentru pensionari pot sa studieze aici Ordonanta de urgenta nr.6/2009 si art. 7 din Legea 118/2010.
Fiind an electoral, Guvernul se va grabi sa anunte cât de curând la cât se majoreaza indemnizatia sociala pentru pensionari pentru anul 2015. Doamna Plumb a si dat câteva exemple de cuantumuri: 700, 600 sau 500 lei, functie de cum vor iesi calculele de la Ministerul Finantelor. Calculele vor stabili un cuantum si functie de numarul tinta al pensionarilor care vor beneficia de majorare.
De remarcat ca valoarea indemnizatiei scade anual cu valoarea majorarii pensiei contributive, prin indexarea valorii punctului de pensie. Dupa fiecare indexare un numar de pensionari ies din categoria beneficiarilor de indemnizatii.

Ordonanţa de urgenţăat  nr. 6/2009 privind pensia socială minimă garantată
!!! Sintagma „pensie socială minimă garantată” se înlocuieşte cu sintagma „indemnizaţie socială pentru pensionari” conform prevederilor art. 7 din Legea nr. 118/2010 privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar
Beneficiari: - pensionarii sistemului public de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie.
Condiţii necesare pentru obţinerea indemnizaţiei sociale pentru pensionari:
  • să aibă domiciliul în România;
  • nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul pensiei sociale minime garantate.
 !!! Persoanele care beneficiază, prin cumul, atât de unul sau mai multe drepturi de pensie din sistemul public, cât şi de pensie din sisteme neintegrate acestuia, precum şi de drepturi stabilite şi plătite de sistemul public de pensii în baza unor legi speciale, la acordarea indemnizaţiei sociale pentru pensionari se are în vedere nivelul cuantumurilor însumate ale tuturor veniturilor.
Cuantumul indemnizaţiei sociale pentru pensionari stabilit pentru anul 2013 este de 350 lei.
!!! Începând cu anul 2010, nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari se stabileşte anual, prin legile bugetare, şi poate fi modificat, în raport cu evoluţia indicatorilor macroeconomici şi cu resursele financiare.
Modul de acordare: indemnizaţia socială pentru pensionari se determină din oficiu de către Casele Teritoriale de Pensii, ca diferenţă dintre cuantumul indemnizaţiei sociale pentru pensionari stabilit prin lege şi nivelul cuantumului pensiei cuvenit sau aflat în plată stabilită conform Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cumulat cu orice alte drepturi plătite în baza unor legi speciale.
!!! Această diferenţă se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

Niciun comentariu: