Un produs Blogger.

sâmbătă, mai 17, 2014

Din nou despre majorari diferentiate ale pensiilor.

16 comments
I.Petrescu, ministrul Finantelor,zice ca s-a imbunatatit colectarea impozitelor
 Aflat in campanie electorala in nordul tarii, premierul Ponta a ridicat din nou problema majorarii mai accentuate a pensiilor mici, in spiritul doctrinei social democrate.Numai ca Legea 263/2010 prevede, potrivit principiului contributivitatii, o valoare unitara a punctului de pensie, si pentru pensiile mari, si pentru pensiile mici.
Cu toate acestea, in ultimii patru ani, s-au si reglementat exceptii de la lege pentru diverse categorii socio-profesionale, acordându-se, permanent sau temporar, sume cu titlul de ajutor social, privilegii, venituri reparatorii sau  indemnizatii, peste cuantumul contributiv, exprimat in puncte de pensie.
Im primul rând, Guvernul Boc a introdus reglementarea cuantumului minim de 350 lei al pensiei, acordând un ajutor social ca diferenta intre aceasta suma si pensia contributiva.
In al doilea rând, Curtea Constitutionala a pastrat privilegiile introduse de ministresa Monica Macovei pentru magistrati, pensiile acestora ridicându-se la 80% din ultimul salariu, diferenta peste pensia contributiva fiind suportata de la bugetul de stat.
In al treilea rand, prin L 241/2013 s-au acordat temporar venituri reparatorii, peste pensia contributiva, pâna la cuantumul pensiei militare avute in 2010, militarilor pensionari ale caror pensii au fost micsorate prin recalcularea potrivit L 119/2010.
In al patrulea rând, diplomatii au primit indemnizatii in sume fixe, functie de vechimea in diplomatie, peste pensia contributiva recalculata prin Legea 119, indemnizatii suportate din bugetul Ministerului de Externe.
In al cincelea rand, se preconizeaza acordarea de indemnizatii sau venituri reparatorii pentru pensiile personalului aeronautic din aviatia civila si, de ce nu, pentru grefieri, parlamentari etc.
 *                                                *                                        *                                           *
In ce priveste intentia lui Ponta de a majora pensiile mici cu sume mai mari decât indexarea anuala a valorii punctului de pensie,  nu poate sa aplice decât masura lui Boc, respectiv sa ridice pensia minima de la 350 de lei la o suma mai mare, 500-800 lei, atât cât ii permit bugetul si acordurile cu FMI si Uniunea Europeana. Principiul contributivitatii nu-i permite sa  stabilileasca mai multe valori ale punctului de pensie.
Ar fi indicat, pentru a nu fi acuzat de egalitarism, ca suma acordata de la buget sa fie proportionala cu stagiile de cotizare ale beneficiarilor, de pensia minima in cuantum maxim, sa zicem 800 de lei,  sa se bucure doar cei care au prestat stagii complete de cotizare, asa cum sunt reglementate in Anexa 5 a Legii 263/2010. Ar fi o combinatie intre masura lui Boc si  cea aplicata diplomatilor. 

16 comentarii:

Huhu Rezea spunea...

17.05.14 17.10
Pentru rigoare ...
La : "...privilegiile introduse de ministresa Monica Macovei pentru magistrati..." (cu referire la pensiile de serviciu ale magistratilor)

LEGE Nr. 303 din 28 iunie 2004
----------------------------------------

Ministrul justiției



Rodica-Mihaela Stănoiu (28 decembrie 2000 - 10 martie 2004)Cristian Diaconescu (10 martie - 28 decembrie 2004)--------------------------------
Ministrul justiției
Monica Macovei
independent
29 decembrie 2004 - 5 aprilie 2007

Huhu Rezea spunea...

Reforma in justitide a fost batuta in cuie prin asumarea raspunderii guvernului Tariceanu in 2005 cand a fost adoptata o lege mamut.

sandu spunea...

pai daca majoreaqza pensiile diferentiat inseamna neaplicarea legii unitare a pensiilor , mai mult \. ar insemna ca li se recunoaste celor care nu au nicio contributie la pensie ca e bine ca nu au muncit ,, bravoooo. si sa o credeti ca va fii asa ... pai nu zicea dl ponta ca el respecta legea ? asa ca o sa fie numai pentru alegeri ..promisiuni ...hhe he // mai e pana in 2015 ... si doamne fereste sa nu se amane alegerile presedinte ...ca vai fii un vai si amar .... dar cum este cu legea mult trambitata a pensiilor militare ... asa ca , vedeti dvs ...minciuni .minciuni ...vom vedea ...

Huhurez spunea...

A tot fost imbunatatita pana prin 2008, magiztratilor recunoscandu-li-se si stagiile juridice anterioare ca avocati., notari, militieni, politisti, lucratorri in serviciile secrete.

Huhurez spunea...

Ajutorul social este acordat temporar pana cand pensia contdibutiva depaseste, prin indexare, pensia minima .

nini spunea...

Mai oameni buni ,ajutorul minim de 350 de lei, Boc l-a inventat pentru voturi,in special in Ardeal,pentru ca cei de acolo nu au avut CAP-uri,deci nu aveau pensie,prin acest ajutor totii cei care au implinit varsta de 65 de ani au beneficiat de acest ajutor,acum pare ca se extinde la toate partidele acest troc.Rusine sa le fie ca nu stiu sa-l aplice.

mos alecu spunea...

18.05.14 18.45
Bine ! Asa sa fie !
L.303/28.06..04 are : "...privilegiile introduse de ministresa Monica Macovei pentru magistrati, pensiile acestora ridicându-se la 80% din ultimul salariu..." .
Chiar daca macoveica a fost numita ministresa abia pe 29.12.04 !

L.303/28.06..04 are : "...privilegiile introduse de ministresa Monica Macovei pentru magistrati, pensiile acestora ridicându-se la 80% din ultimul salariu..." .
Chiar daca "Reforma in justitie a fost batuta in cuie prin asumarea raspunderii
guvernului Tariceanu in 2005 cand a fost adoptata o lege mamut." ... fara vreo referire la pensiile magistratilor ...
Chiar daca " ...(l.303/2004) ...A tot fost imbunatatita pana prin 2008 ..." ...fara vreo adaugire la chestiunea pensiilor magistratilor .
---------------------------------------------------------
Are destule alte bube macoveica ... dar aici n-are nici un amestec din postura de ministresa ...
----------------------------------------------------------
Greu îi sa iesi in fata si sa spui : " M-a luat valul demolarii portocalistilor , si mi-am zis ca la populime merge orice scatoalca data acestora ..." .

Huhurez spunea...

Daca este sa fim rigurosi, spunem ca Guvernul Nastase le-a dat parchetarilor pensie de 80% din ultimul salariul.
Se confirma zicala cu facerea de bine....

Forma initiala a art.p 81 din L 303/2004
Art. 81.
– (1) Magistraţii cu o vechime de cel puţin 25 de ani în magistratură beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din venitul brut realizat în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.
Forma publicata in sept. 2005:

Art. 82 (1)



Judecătorii şi procurorii cu o vechime de cel puţin 25 de ani în
magistratură beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de
pensie de serviciu, în cuantum de 80% din media veniturilor brute
realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării.


Forma din 2009:
.....pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizatia de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, si sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

Huhurez spunea...

Masura se refera la cei care au stagiul minim de cotizare si vârsta care le dau dreptul de pensie, dar au pensii mici, sub 350 lei, nu la cei care care nu au drept de pensie.Acestia primesc altfel de ajutoare sociale.

mos alecu spunea...

19.05.14 10.20
Cu prezentarea "evolutiei imbunatatirilor" aduse modului de calcul se poate vorbi despre contributia macoveicei ...Aici se vede magareala prin care macoveica a initiat "minareala" marimii pensiilor ...
Dupa prima modalitate de calcul s-au dus (cu rogojina-n cap) baietii si fetitele magistrati pensionabili ... "Ce facem , Monicuţo , că noi in ultimele doua luni inainte de pensie am fost in stand-by ... Ne-am ferit , ca dracul de tamiie , de munca , si veniturile au fost mai mici . Ca nu avea nici o importanta la pensie (pe l.3/77) ... ne alegeam 5 ani cu venituri mai mari , si ieseam si odihniti la pensie !" .
Iar macoveica a initiat calculul pe media din ultimele 12 luni ... medie care cuprindea si veniturile babane incasate inaintea starii de stand-by ...

Dar , baietii se fetitele , s-au gindit ca pensia poate fi si mai babana !
Si macoveica , simtitoare de felul ei , iar le-a sarit in ajutor : a initiat calculul cu sporurile din ultima luna ... Ca urmare baietii si fetitele primesc in ultima luna de activitate toate sporurile posibile , la marimile maxime ...

Mînăreală cu legea , nu asa cum tot bateau cimpii baietii din haita de maidanezi despre mînărelile cu pensiile pe l.164 ...
Ca sa nu mai spunem ca l.164 era o lege "cu obraz" : stabilea clar elementele de calcul a soldei din ultima luna ; nici urma de sporuri "pe ultima suta de metri" ; cu procentul de calcul de 60% (62 si 64% aplicindu-se doar pentru fractiuni din perioada de activitate) ...

Huhurez spunea...

Prin 2007, dupa ruperea Aliantei DA, macoveica a fost remaniata de Tariceanu.b Predoiu a lut fraiele Justitiei.

mega2005 spunea...

Aceeasi mizerie cu iz electoral in dauna legislatiei...si daca ramane o momeala, caci momeala este si tot nu va scoate saracimea la vot!!!...sau cine stie...!!??

mega2005 spunea...

Corect...ca si infiintarea de catre A.Nastase, zic eu intr-un mod cu totul neconstitutional, a PNA-ului care i-a devenit "recunoscator", cativa ani mai tarziu, priponindu-l!!!

sandu spunea...

da da ,stiu asta , voimam sa spun prin indexare ei nu maresc pensiile . in vremea lui nastase se indexau trimestial , si imi aduc anibte ca intr-un an prin septebrie lea majorat cu 9 la suta
asa ca pensiile alea mici sa le majoreze .iar indexarea la tote pensiile conf ,legii ei vor sa schimbe asta in parlament o sa iasa o aiureala ,,sa vedeti ... dar era vorba ca dupa sarb de pasti aflam de llegea pensiilor militare pai cand?

vasile spunea...

MInisterul de Finante practica discriminarea fata de rezervistii militari disponibilizati pentru integrarea in NATO deoarece prin reintregirea pensiilor militare in baza Legii 241/2013 nu a fost indexate pensiile dobandite anterior pe legea 164/2001.

Astfel,pensia reintregita nu cuprinde si indexarea de 4% efectuata in luna ianuarie 2013 prin OUG nr.1/2013 iar aceasta neindexare va continua ,,sine die'' .
Oare asa intelege actuala Guvernare sa aplice indexarile : de la unii cu pensii de 2000 ron sa ia prin ,,inghetare'' si la altii implementati politic sa dea?...

Huhurez spunea...

Nu se putea indexa si pensia revizuita si pensia reîntregita. Dvs uitati ca adevarata pensie care vi se cuvine este cea revizuita. Pensia reîntregita este o reparatiune temporara, pana când va fi depașită de indexarea pensiei revizuite.