Un produs Blogger.

joi, iulie 31, 2014

Pescarusi si nori negri, peste festivitatile Imnului National, la Rm Valcea

4 comments
Dupa ce au sfintit steagurile la Biserica Toti Sfintii din Rm Valcea, participanții la festivitatiile din 29 Iulie 2014, asemenea revoluționarilor de la 1848, s-au îndreptat spre Parcul Zăvoi , locul in care, atunci, un cor local, condus de Anton Pann, a cântat, pentru prima data in public, celebrul "Deșteaptă-te romane", pe versurile lui Andrei Muresanu.
Norii apărători si pescarusii prevesteau potopul ce urma sa înceapă peste 1/2 ora. Cotele râului Olanesti, care străbate orașul, vor rămâne istorice. Noroc ca, in 1970, autoritățile de atunci au dispus amenajarea raului , largindu-i albia la 80-100 m si inaltandu-i digurile de protecție a orașului. Orașul ar fi fost maturat de viitura din 29 Iulie 2024, fără acele lucrări "comuniste".
Cei care propun renaturalizarea albiei râului Olanesti, au fost inițiate si studii de fezabilitate(noul limbaj de lemn), sa privească mai întâi puhoiul de ape care s-a scurs in data de 29 iulie 2014 pe albia actuala(video mai jos).









In ziua de 29 iulie 2014 apele Olanestiului amenintau sa depaseasca digurile si podurile

4 comentarii:

bazil spunea...

Mai lasati-ne cu amenajarile din 1970 .Daca nu erau ele, nu se producea potopul din 29.07.2014 ! Inundatiile din iulie 2014 s-au produs tocmai urmare a amenajarilor din 1970 ca sa se vada daca ele au fost bine gandite. E drept, au fost bine gandite si natura s-a convins de asta dar nu e cazul sa le amintim. In fond ele apartin unor vremuri de restriste in care oamenii mureau de foame si de sete ! Nici tu mici, nici tu bere nici tu sacosele cu zahar si ulei, nici tu galeti nici tu pungi nici tu pungasi , nici tu pensii speciale , nici tu smecherasi de cartie, nici tu cocalari si smenari.!Doar munca si munca in folosul patriei ! Acum e o viata de huzur cu de toate , economia duduie(duduia ) etc

Huhurez spunea...

Cred ca este o parodie postarea de mai sus. In 1970 se trăia bine in România, chiar si bulgarii se uitau la emisiunile TVR. România încă nu intrase in criza economică. Ceaușescu era încă util țărilor occidentale in confruntarea cu Rusia și China
Potoape au fost si înainte de 1970 si au făcut prăpăd in partea sudica a orașului.
Tocmai de aceea au consolidat Comuniștii albia râului buclucaș. E drept', istoria consemnează ca primii care s-au gândit ca albia trebuie lărgită au fost legionarii, prin anii 1940.
E bine sa fim recunoscători celor care au făcut ceva util pentru tara si societate, indiferent de culoarea politica.

bazil spunea...

Multumiri , d-le Huhurez. Cu o completare insa. Primii care s-or fi gandit ca albia trebuie largita vor fi fost ei legionari dar mai mult ca sigur apartineau de Legiunea a XIII-a Gemina. In rest, de acord cu comentariul d-tale.

Huhurez spunea...

Pentru voievodatul lui Farcaş s-a admis localizarea în actualul judeţ Vâlcea. Cneazul Farcaş a trebuit să aibă o reşedinţă şi acesta a fost Râmnicul, care datează din sec. al XIII - lea.4 Acest cnezat a fost o realitate, a existat un stăpânitor al acestui ţinut. Plecând de Ia diploma Ioaniţilor, Nicolae Iorga stabileşte o identitate între termenii Farcaş (în maghiară - lup) şi Vâlcea, cuvânt care tradus din slavonă ar fi dat Vâlc (în româneşte - lup)5. Genetivul lui vâlcu este în adevăr Vâlcea. Alţi cercetători presupun că antroponimul Vâlcea face parte din familia arhaică Vâlcan (Vulcan), deoarece în onomastică apare ca nominativ6.
În secolul al III - lea un document epigrafic păstrează numele lui Lupus tribunes care dedică un altar votiv zeului Jupiter cohortalis la Drobeta, în numele centurionilor din cohorta sa, care aparţinea Legiunii a XIII - a Gemina.7 În onomastica actelor medievale după secolele XIII - XIV întâlnim curent numele lui Lupu, Lupe, Lupia, Luponea, ca şi Vâlcu, Vâlcan, Vâlcşan, la boieri în sfat, dregători, militari, stăpânitori de moşii8.