Un produs Blogger.

marți, august 19, 2014

Ar fi culmea sa se reacorde pensii speciale in timp ce pensiile militare ramân contributive

43 comments
Agentia Mediafax arunca bomba, invocând informatii pe surse de la Guvern.
"Luăm în calcul renunţarea la plata îndemnizaţiilor şi revenirea la pensiile speciale pentru aviatori, diplomaţi, personalul auxiliar din magistratură şi personalul auxiliar din Parlament", au spus sursele din cadrul Guvernului.
Acestea au precizat că pentru reintroducerea pensiilor speciale sunt avute în vedere două posibilităţi, şi anume promovarea măsurii de către Guvern printr-un proiect de lege sau asumarea unor iniţiative legislative existente deja în Parlament pe această temă.
"Va fi luată o decizie după începerea sesiunii parlamentare, iar dacă reintroducerea pensiilor speciale se va produce, cheltuielile bugetare vor viza bugetul de stat pentru 2015", au mai spus sursele.

43 de comentarii:

Anonim spunea...

eu cred ca nu va fii asa , s-ar putea sa se revada si proectul de lege pensii militare se cam confunda pensiile militare ca speciale sa speram ca ponta va face ceva si sa nu greseasca

mos alecu spunea...

Iar s-a renuntat la disqus ? Pentru cit timp? ...
----------------------------------
Probabil ca "agentii de influentare" pe care ii au aviatorii , diplomaţii , personalul auxiliar din magistratură şi personalul auxiliar din Parlament sint mai "bagati in seama" decit cei ai militarilor ... Sau militarii nici nu au asa ceva !
Chiar daca cei de mai sus nici nu au un ministru al lor ! Si nu au nici un SMG al lor ... SMG (al armatei) care ar trebui sa reprezinte si interesele militarilor-militari ... Daca ar fi "populat" cu militari-militari , acest SMG !...

Huhu Rezea spunea...

Erau perioade in care se motiva neadoptarea unei noi legi a pensiilor militare prin reactia negativa pe care ar avea-o societatea civila si opinia publica.
Pensii speciale pentru aviatori, grefieri, parlamentari etc. ar avea impact negativ pentru Ponta in campania electorala.

Unknown spunea...

Oricum vorbim de 2015, deci dupa campania electorala. Nu e eceva neaparat electoral. E o tampenie. Prin lg. 263 s-au anulat si-asa multe drepturi ale militarilor iesiti dupa 01.01.2011 (spor vechime, grad, functie). Am putea intelege ca s-a oprit lumea in loc in 2010, dar despre cei iesiti din 2011 incoace nimeni nu spune nimic. Parca militarii pensionati in zilele noastre, nu au aceleasi drepturi, munca lor nu e la fel de valoroasa si ei nu au merite de nici un fel. Asta e discriminare si nu e normal sa fie asa pentru ca din 2011 incepand, si militarii si pilotii si grefierii sunt tot oameni. Ori sa dea la toti ori la nici unul.

mos alecu spunea...

Asa cum era de asteptat aviatorii , grefierii , etc., au refuzat acele "indemnizatii" si au cerut instituirea (reinstituirea) pensiilor de serviciu pentru acele categorii .
Acest lucru deoarece printre ei sint baieti (si fete) mult mai destepti decit unii militari ... Baieti si fete cu un "spirit de casta" mult mai puternic (in acest domeniu) decit cel probat de militari ...
Acei baieti si fete si-au pus problema : noi (cei pensionati deja) primim cuantumul pensiei de serviciu ... Dar cei care s-au pensionat dupa 01.01.11 ce fac ? Ramin pe veci cu pensiile ciuntite pe modelul shit'an-bocaca !
Atunci , NU ! Sa se revina la pensii de serviciu pentru toti : si cei de dinainte si ce de dupa 01.01.11 !

mos alecu spunea...

@Popescu Corina 20 august 2014, 14:42 ;
D.na (col.r.?) ... cind spuneti : "Parca militarii pensionati in zilele noastre, nu au aceleasi drepturi, munca lor nu e la fel de valoroasa si ei nu au merite de nici un fel." se simte o oareşce nemultumire pentru ce se intimpla pensionarilor (militari) de dupa 01.01.11 , faţă de cei anteriori ... Aveti dreptate ... dar sa nu va bata gindul ca noi , TOTI cei de dinainte de 01.01.11 , am avea vreo vina ...
Unii dintre noi (cei anteriori) , putini , intr-adevar , am tras semnalul de alarma inca de prin 2009 ... semnal de alarma atit pentru cei pensionati deja , cit si pentru cei care urmau sa se pensionaze pe "contributeala" ...
M-am agatat de minerul sirenei de alarma mai ceva ca Vasile Roaita ...
Rezultatul : "ura si dispretul" multora dintre cei anteriori , dar si din partea unora care se prezentau ca fiind inca in activitate ...

mos alecu spunea...

@Popescu Corina 20 august 2014, 14:42 ;
Problema de fond este : militarii (ca si celelalte gategorii "recalculate" de L.119/2010) trebuie sa aiba pensii de stat (pensii de serviciu) ... sau sa ramina in "parohia" contribuţelii si sa li se mai adauge oareşce "indemnizatii" care sa le mai mareasca un pic ?
Eu sustin necesitatea pensiilor militare de stat (pensii de serviciu pentru celelalte categorii din l.119) .
Patronul acestu blog sustine (in fine ... nu stiu daca si in prezent mai sustine !) mentinerea acestor categorii in parohia contributelii ...
Dvs. ce sustineti ?

Mihai spunea...

povesti,s-ar putea ca prin masurile luate vizavi de tot felul de pomeni electorale la sfirfitul anului 2014 sa inceapă un nou val de recesiune. Si atunci basca legi speciale si alte gogorite cu care mituesc electoral pe el ”supremul decident” doar la votări-poporul.

karadeniz spunea...

De ce să fie culmea? Suntem in an prezidențial, peste doi ani vin parlamentarele, e nevoie de voturi. In plus daca ar fi ramas doar magistrații și curtea de conturi cu pensii speciale toate săgetile pensionarilor ar fi fost pe ei. Așa ca îi reactivează și pe ceilalți inclusiv parlamentarii de care au uitat sa spună. Militarii nu au avut pensii speciale așa ca vor rămâne cu pensiile contributive. Sunt prea mulți pentru alt sistem de pensii iar cei activi incă nu o sa simtă prea mult efectele contributivității nici când vor ajunge cu stagiul de cotizare la 30 de ani pentru că ușor, ușor prin ordonanțe și alte măsuri la nivel de ministere le cresc iar sporurile plus că HGS1019 le-a ridicat grupele de muncă cu o treaptă.
După cum duduie economia românească și după valul de amnistii fiscale electorale ce afectează bugetul asigurărilor sociale este clar că nu vor prea mai fi în următorii ani indexări ale pensiilor contributive.

mos alecu spunea...

Renuntarea la Disqus a facut ca noile comentarii sa nu mai fie prezentate la "Recent comments" ...

Nu mai vorbim de faptul ca spusele "patronului" nu sint semnalate in nici un fel ...

Nu mai spunem ca mentinerea "moderarii" rupe discutiile , si le intrerupe chiar daca ar fi putut fi mult mai "furtunoase" ... Prezenta comentatorilor "dusi cu pluta" poate conduce la cunoasterea mai completa a "mediului" in care traim ... Neafisarea comentariilor acestora nu inseamna ca ei nu exista ; inseamna ca ne este frica sa recunoastem existenta lor ; inseamna ca nu avem argumente sa-i convingem ca nu au dreptate ...

Anonim spunea...

Prin pensii de serviciu se aduc economii la buget,ce a facut Oprea si basescu a distrus sistemul public de pensii pe principiul contributivitatii la militarii pensionati pina la 31 decembrie 2010.Difera si modul de calcul si stagiul complet,acesti oameni au adus tara in prapastie si acum arunca vina pe alti,ne cred inculti,minte cu nerusinare.

Mihai spunea...

@karadeniz
trepadușii sindicali si ancrm-isti nu mai scot o vorbă despre aplicarea HGS 1019 si pentru cei pensionati inainte de 2011.
Sau pentru ei acesta discriminare nu constitue o problemă vitală-esentială?

Mihai spunea...

@mos alecu
să-și fi revenit HU^HU-LU*PU ? !!!!

mos alecu spunea...

@karadeniz 20 august 2014, 23:28 :
La : "...iar cei activi incă nu o sa simtă prea mult efectele contributivității nici când vor ajunge cu stagiul de cotizare la 30 de ani pentru că ușor, ușor prin ordonanțe și alte măsuri la nivel de ministere le cresc iar sporurile plus că HGS1019 le-a ridicat grupele de muncă cu o treaptă. " .
Probabil ca asa gindesc colegii nostri inca in activitate ...
Probabil ca sint convinsi ca asa s-a intimplat dupa 2010 , si se va intimpla in continuare ...

Abia dupa ce ies la pensie ... afla (pe pielea proprie) ca "scroafa-i moarta-n popusoi !" , si ca pensia lor este mai mica decit a omologului "recalculat" , ba chiar mai mica si decit a "omologului" iesit la pensie in anul anterior pe L.263...
A se vedea reactia @Popescu Corina 20 august 2014, 14:42 ... care nu a inteles despre ce-i vorba , dar simte ca ceva nu-i in regula ...
A se aminti de reactia (vestitului) Lorem ipsum (Unknown) ... care , dupa iesirea la pensie , "a disparut" din peisaj , dupa ce si-a dat seama (din cuantumul pensiei) ca sustinuse niste aiureli atunci cind era "pro-contributeala" ...

mos alecu spunea...

@karadeniz 20 august 2014, 23:28 :
N-ar strica sa le reamintim celor in activitate (celor care au iesit la pensie dupa 01.01.10 , si a celor care urmeaza) ca :
- prin aplicarea hg s-1019 s-a produs o crestere a pensiilor (fata de pensiile celor de dinainte) ...
----- cresterea datorata hg s-1019 s-a manifestat numai in primele luni ale lui 2010 ; dupa aceea pensiile au continuat sa tot scada fata de cele anterioare (datorita cresterii stagiului de cotizare si a salariului mediu)
- soldele militarilor nu au mai crescut in nici un fel (nici prin sporuri , nici prin altecele...)
----- din 2010 soldele sint "blocate" la nivelul lui dec.2009
----- sa nu uitam si de cei 2 ani (iul.2010-iul.2012) de scadere cu 25% a soldelor
- avind in vedere faptul ca salariile medii pe econ. au tot crescut ... punctajele de pensie sint din ce in ce mai mici
- cresterea continua a stagiului complet de cotizare conduce la scaderea pensiilor ... chiar si cu acel vestit indice de corectie ...

Huhu Rezea spunea...

@karadeniz
Pensiile speciale au fost reglementate in ultimii 10 ani ca sinecuri pentru câteva categori de functionari trebuinciosi celor aflati la putere. pe cand pensiile militare sunt din vremuri imemorabile pentru functionarasii statului de drept... doar de forma.
Eu cred ca sursele care au intoxicat Mediafax sunt ramasite portocalii-liberal crestine prin Guvern.
Nu cred ca Ponta isi mai bate si acest cui in talpa batugita de propaganda basista.
Amanarea indexarilor pe urmatorii ani ar fi posibila daca pensionarii vor fi fraieriti sa aduca din nou la guvernare reprezentati ai Dreptei in a carei doctrina povara crizelor economice nu e pusa pe capital ci pe munca si asistenta sociala.

mos alecu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
mos alecu spunea...

@Huhurez Rez 21 august 2014, 15:57 ;
La : "...pe cand pensiile militare sunt din vremuri imemorabile pentru functionarasii statului de drept... doar de forma." .
S-ar putea detalia/explica , _ca eu sa chiorasc dac-am inteles ca_cum ii treaba ...

mos alecu spunea...

@ avianyc 21 august 2014, 14:48 :
La : "să-și fi revenit HU^HU-LU*PU ? !!!!" .
Nu stiu ... si nici nu cred... pen'ca , sub toate numele folosite , iubirea pentru contributeala era mai presus de orice ...

Doar daca a inteles (dupa 4 ani) ca_contributeala i-a produs micsorarea pensiei ... el fiind , vreo 3 luni , beneficiar al L.241/2013 ...

Sau ... poate o primit vreo decizie de recalculare prin care i-au mai micsorat (inca o data) pensia pe l.119 ... In prezent fiind (si) "beneficiar" al art.2(2)/l.241/2013 prin care nu i se retine ce a primit in plus (pe nedrept) in perioada 2011-2013 ...

Unknown spunea...

Eu sustin ca sa "umble" la jegoasa asta de lg 263 si care taie o gramada de drepturi oamenilor care au facut ceva mai mult in viata decat altii. Am ajuns la concluzia ca in tara asta nu merita sa faci ceva ci e mult mai avantajos sa nu faci mare lucru sau chiar nimic. Toate masurile care s-au luat in ultimii ani(urmare a crizei din capul lui Basescu) incurajeaza nemunca. Daca nu faci nimic si nu produci una d-un leu tot primesti 350 ron iar oameni cu 25-30 de ani de munca au intre 450-550 ron pensie. E corect asa???? Un politist cu grad colonel , care a avut raspundere, si-a riscat viata cu toti nebunii, a umblat noaptea in misiune cand altii dormeau i se fura printr-o lege de doi lei , toate drepturile. Ne uitam in ziua de azi ,din ce in ce mai multi politisti sunt mutilati in misiuni, batuti, injunghiati, la ce bun oare? merita? Riscurile astea nu merita si bani in plus ca si o recunostiinta ca si-au pus sanatatea si chiar viata in pericol????
Legea asta ,data de handicapatii care au conceput-o, pune toata lumea pe acelasi palier. Una -doua ni se da in cap cu UE , ca asa e afara, ca e criza...niste minciuni gogonate...numai la noi e criza, la parlamentarii care au aprobat aceasta lege nu mai e criza, lor ce cresc vilele si conturile ca din apa.....cum au ei atata avere intr-o tara asa saraca? raspunsul vine de la sine....

mos alecu spunea...

@Huhurez Rez 21 august 2014, 15:57 :
La : "Amanarea indexarilor pe urmatorii ani ar fi posibila daca pensionarii vor fi fraieriti sa aduca din nou la guvernare reprezentati ai Dreptei in a carei doctrina povara crizelor economice nu e pusa pe capital ci pe munca si asistenta sociala. " .

Frumos si adevarat spus !

Numai ca ...
- reprezentanti ai psd (primarul Iasului , si altii) "vorbeste" despre un psd care nu are treaba cu "de stinga-de dreapta" ... psd-ul treb'e sa fie un partid care "face rost de bani" (prin orice mijloace) pentru a-si face treaba ...
- BNR-ul a micsorat prognoza de inflatie pentru 2014 ... dracu' stie daca nu cumva si inflatia pe 2013 va fi "reconsiderata" ... ca urmare nexam majorare a valorii punctului de pensie de 4,5% pentru 2015 ...
- micsorarea cu cele 5 puncte procentuale a contributiilor de asigurari sociale ... numai fonduri pentru "indexari" nu va crea ...Asta este , intr-adevar , o "povara pusa pe capital" ... Specifica stingii , n'asa ???
Vor reincepe plinsetele ca pentru nesimtiti de pensionari sint necesare fonduri care treb'e suplimentate de la "costelivul" buget de stat ...

mos alecu spunea...

@Popescu Corina 21 august 2014, 17:24 :
ÎÎÎuuu ! Văleu , mamăăăă ! ...
Uailei , da' suparata mai sinteti !!!...

La : "Eu sustin ca sa "umble" la jegoasa asta de lg 263 ..." .
Adica "sa se umble" la contributivitate (macar in ceea ce-i priveste pe politisti) ...
Aici intrati "in contre" cu :
- patronul blogului (coleg de specialitate) care este convins de frumusetea si super-corectitudinea contributelii pentru militari (politisti) . Acest sistem realizind (in viziunea lui) singura apreciere super-corecta a activitatii militarilor (politistilor) ... Spre deosebire de "mizerabilele" l.164/2001 si l.179/2004 care tineau cont (numai) de ultimele 6 luni de activitate...
- MAI care are un proiect de lege privind statutul politistului ( //www.mai.gov.ro/Documente/Transparenta%20decizionala/Proiect%20statut%20politist.pdf ). In acest proiect se prevede ca politistii se pensioneaza conform prevederilor legii pensiilor din sistemul public (l.263/2010) . A se vedea art.36,39,82 din acel proiect de lege ...

mos alecu spunea...

@Popescu Corina 21 august 2014, 17:24 :
Ca sa mai "răsucesc si eu cuţitul in rană" ...

Prin l.179/2004 politistii cu vechime in serviciu de 25 ani puteau primi (ca pensie) minimum-minimorum 60% din salariul din ultimele 6 luni de activitate ... Dar , cu sporurile datorate conditiilor de munca si de contributie la decedatul fond pentru pensiile suplimentare ... putea primi , ca pensie , chiar si 100% din ultimele 6 salarii lunare ...
Cred ca un comisar sef de politie are salariul mai mare decit cele 2.000 de lei (pensie) despre care vorbeati ...

karadeniz spunea...

@ moș alecu
Prin clădirea aia de unde a dat Ponta jos galeria șefilor SMG și l-a mazilit pe generalul Dănilă într-o debara, circulă niște zvonuri și informații interesante. Din păcate nu am dezlegare să le fac publice dar ușor, ușor vor transpira ele și prin massmedia.
Parte din ele par a fi oprisme electorale dar se pare că și unchiul Sam a început să dea ordine prin acea clădire și unchiul ăsta când dă un ordin apăi musai să se execute că doar el plătește muzica.
Cel despre care vorbești nu a ieșit la pensie e activ încă.
Puțini dintre cei activi se gândesc la pensie, abia când mai au un an, doi încep să se intereseze și îi apucă durerea de cap.

karadeniz spunea...

@ Huhurez Rez 15.57
Dacă săpați mai adânc prin arhiva blogului cred că găsiți aproape toată povestea pensiilor militare.
Ponta nu are treabă cu bătutul cuielor. E precum calul, alții îi pun pe copită potcoava înroșită și-i bat caielele.
Eu înțeleg că faceți politică PSD-istă, dacă sunteți plătit, jos pălăria, nu zic nimic, orice ban e bun în vremurile astea.
Dacă e doar simpatie emotivă, se schimbă calimera și ridicăm ștacheta.
Europa are deja tuse măgărească, America de nord e suspectă și ea de bronșeolită repetitivă așa că pensionarii României pot să voteze și cu Obama, Merkel sau Putin că e cam tot aia. Dreapa-stânga, hoți votezi, hoți ai, nu prea mai contează din ce punct cardinal te regulează.

Mihai spunea...

@ karadeniz
suna a bine si credibil ceea ce spui, problema este ca nu cumva sa-l incurce si de data asta istoricul sindicalist,mai nou, intemeietor de guverne si cel mai mare lider de societate civila. că aplicarea pentru toti a hgs 1019 tot el a incurcat-o nefiind de acord cu propunerea d-nei Anghel care in acel moment trecea.

Huhu Rezea spunea...

@karadeniz
Eu n-am scris vreun articol despre istoricul pensiilor militare. Daca Plano sau Lupusș, anteriorii administratori ai blogului au scris ceva ... nu este etichetat ca sa fie usor de gasit.
Din folclor stiu ca pensiile militre vin de la Cuza.
Eu sunt om de stânga si nu condamn pe nimeni ca e de dreapta.
Ii consider periclosi, mai periculosi ca dreptacii,pe cei care nu cred in democratia parlamentara si spun ca stânga nu se deosebeste de dreapta. Alternanta la guvernare a partidelor de dreapta si de stânga este esenta democratiei. Alternativa la democratie este dictatura, indiferent in care forma se prezinta.
N-o sa vezi un guvern social-democrat taind pensii.

Mihai spunea...

Cineva putin mai colorat isi dadea cu parerea spunind poate un mare adevar ”d-le asta nu-i democratie ,asta-i sigur morocrație”. Din pacate fenomenul se poate constata zilnic. Necazu-i ca se globalizeaza.

Unknown spunea...

Bine spus CREDETI. Mai bine interesati-va... un comisar sef de politie 25 ani vechime, studii militare, superioare...cam cu atat iese, culmea e ca s-a spus si la tv.....sa-si ia ei lumanari de restul de bani (ma refer la cei care iau aceste decizii discriminatorii). Si nu ma itereseaza cu cine intru in contre(apropo de unul dintre comentarii). Eu vorbesc dupa fapte concrete nu pareri......

Huhu Rezea spunea...

@Corina
Acel colonel de politie ori a intrat prea tarziu in politie, ori a iesit prea devreme la pensie, daca a acumulat numai 25 ani de vechime.Legea 263 vLorifica atat marimea salariilkr din intreaga cariera cat si durata carierei.
Pentru riscurile meseriei Comisarul a primit solde si salarii mari...care se regasesc si in punctajul de pensie.

Mihai spunea...

Pensiile militare sunt dupa ultimele asa zise ”reparatii” facute de guvern cu girul fruntasilor sindicalisti care urmareau precis anumite scopuri au devenit un adevarat talmes-balmeș din care nu se va iesi usor. Adevarata dimensiune a bramburelii din sistemul de p. militare nu este cunoscut in mod sigur de mai marii diriguitori din guvern si ce-i mai grav consta in faptul ca nimeni nu vrea sa se aplece cu intelepciune si ratiune asupra acestui subiect.Ei se apleaca asupra subiectului dor daca da bine electoral la momentul potrivit.
Inclusiv Boc si sfatuitorii lui daca s-ar fi aplecat cu atentie asupra aplicarii princ.contributivitatii la militari prin simulari concrete nu s-ar fi ajuns la majorarea fondului de pensii in loc de preconizata micsorare estimata de ei. A fost o masura pur electorala care a dat peste cap tot sistemul si a produs inechitati greu de remediat dar care pentu ei a dat bine.Cite milioane de romani si-au dorit si s-au bucurat de taierea pensiilor speciale.Nimeni nu si-a dat seama de fapt ca totul este o capcana si ca fondul de pensii suportat de la buget se va mari. Asta-i mare-a realizare a guv. Boc.
Dar vorba ceeea ”unde nu-i cap ,vai de picioare”.
Acum restaurarea pensiilor militare nu o sa dea deloc bine electoral in fata unui electorat care habar nu are ce s-a intimplat in acest sistem al p.mil.Daca guvernul si-ar da seama ce s-a intimplat si ar informa corect atunci o noua lege a p.militare care sa elimine discriminarile din sistem ar fi benefica pentru toate partile.

Unknown spunea...

Eu as avea o singura intrebare: ce ii diferentiaza pe militarii pensionati pana in 01.01.2011 de cei pensionati dupa aceasta data? Au cumva trei picioare, au muncit vreo viata in plus?Nu au facut acelasi lucru, acelasi tip de munca? Bine, e o intrebare retorica......

mos alecu spunea...

@Popescu Corina 22 august 2014, 13:49 :
Spuneti ca : "Bine spus CREDETI. Mai bine interesati-va... " .
Presupunind ca raspundeti unor spuse d-ale mele ... Of , of , of ! ...

Doamna comisar sef ... se vede treaba ca sinteti tinara ... tinara pensionara si tinara-tinara (fata de altii cu mai multa experienta , si rabdare in a citi si intelege ce li se comunica...) .

Si , ca orice tinar , sinteti "iute la minie , si degraba varsatoriu de singe !" .
------------------------
Cind am spus : "Cred ca un comisar sef de politie are SALARIUL mai mare decit cele 2.000 de lei (pensie) despre care vorbeati ..." ma refeream la faptul ca , pe l.179/2004 , pensia unui comisar sef putea fi CIT SALARIUL acelui politist ... Deci (cu mult) mai mare decit acei amariti de 2.000 de lei pe care-i primiti dvs (ca pensie) pe l.263/2010 ...

mos alecu spunea...

@Popescu Corina 22 august 2014, 13:49 :
Tot in graba tineretii mai spuneti : "Si nu ma itereseaza cu cine intru in contre(apropo de unul dintre comentarii). Eu vorbesc dupa fapte concrete nu pareri...." ...

Ei , iacata ca deja ati primit o contra ...
Patronul blogului (Huhu rez), mare iubitoriu de contributeala , va spune ca pensia dvs (de numai 2.000 lei) se datoreaza faptului ca aveti o vechime prea mica (de numai 25 ani) . Si ca , fiindu-va lene sa
munciti mai mult , va meritati pe deplin soarta ...
Uitind acest patron (iubitor de contributeala) ca dvs deja ati muncit mai mult decit cere l.263 ... Uitind (nestiind) ca , fiind iesita la pensie undeva in 2011-2014 , dvs ati fi avut dreptul sa acumulati NUMAI o vechime (stagiu de cotizare) de 20-21 a 10 l ...
-----------------------
Al doilea "contrator" despre care va vorbeam eu este Ministerul Afacerilor Interne . Acesta a hotarit (prin acel proiect de statut al politistului) ca politistii se pensioneaza conforma legii pensiilor din sistemul public de pensii (l.263) . Ca nu vor reveni la pensiile de stat ale politistilor) , lege prin care ati fi putut avea pensia egala cu solda din ultima luna de activitate ...

Mihai spunea...

După spusele unui fost ministru al muncii care habar nu avea cum stau lucrurile cu pensiile militare intrebata fiind despre situatia creată ,a raspuns printr-o gafă care de fapt spune adevărul si ar trebui să le dea de gindit actualilor guvernanti daca ar fi avut interes,citez, „în armată conditiile de muncă inainte erau mai grele ,acum prin restructurări si modernizari conditiile de munca s-au inbunătatit”.
Aici in aceasta fraza sta paradoxul acordarii grupelor de muncă pentru militari. Deci se recunoaste ca inainte conditiile de munca erau mai grele in consecintă se acordă grupe de muncă inferioare iar pentru perioada cind conditiile de munca s-au imbunatatit se acordă din pix,paradoxal grupe superioare de munca astfel pilotul,scafandrul etc pensionat inainte de 2011 este incadrat in aceeasi grupă cu functionarașul de birou .Chiar nu sesizeaza nimeni acest aspect?

Huhu Rezea spunea...

Deși spuneti ca nu operație cu păreri, constat ca in cele de mai sus excelati in parerologie.

mos alecu spunea...

@Huhurez Rez24 august 2014, 18:17 :
La : "Deși spuneti ca nu operație cu păreri, constat ca in cele de mai sus excelati in parerologie. " .
Se poate detalia , eventual "corecta" despre ce este vorba ? Ce nu este "fundamnentat" ???

------------------------------
Revin , deasemeni , si la :
"mos alecu21 august 2014, 16:51

@Huhurez Rez 21 august 2014, 15:57 ;
La : "...pe cand pensiile militare sunt din vremuri imemorabile pentru functionarasii statului de drept... doar de forma." .
S-ar putea detalia/explica , _ca eu sa chiorasc dac-am inteles ca_cum ii treaba ..." .

Vad ca dupa ce ati "parerologit" acea zicere ... n-ati catadicsit a ne lamuri ce si cum ati vrut a spune ! ...
------------------------------------
Mai vad si ca unele comentarii sint eliminate de la publicare ... fara a se spune de ce ...
Dupa acest comentariu voi trimite (din nou si inca o data) un comentariu ... Sper ca , de data asta , sa fie prezentat ... Chiar daca este "neconvenabil" contributelii ...

mos alecu spunea...

@Popescu Corina23 august 2014, 19:32 :
La intrebarea dvs. : "...ce ii diferentiaza pe militarii pensionati pana in 01.01.2011 de cei pensionati dupa aceasta data? " .
Nimic din ceea ce spuneti dvs !

Diferentierea apare din cauza prevederilor l.263...
In ian.2010 ambele categorii au avut aceleasi elemente de calcul : si salarii medii pe economie si stagiu de cotizare (20 ani) . Ca urmare : la munca (solde , salarii) , conditii de munca (grupe de munca) si "lungimea" perioadei de activitate , pensiile erau egale (ale celor de dinainte si de dupa 01.01.10).
Aceasta situatie s-a mentinut citeva luni ...
Dupa aceea modul de calcul "contributionist" provoaca scaderea permanenta a pensiilor celor care ies mai tirziu (fata de 01.01.10) la pensie . Aceasta scadere permanenta a pensiilor se produce deoarece :
- creste permanent stagiul de cotizare (numarul de ani la care se imparte punctajul total pentru a se obtine acel punctaj mediu ... care stabileste marimea pensiei)
- soldele (salariile) nu au mai crescut (de prin 2008) , in timp ce salariul mediu pe economie a crescut permanent . Solde (salarii) "intepenite" impartite la salarii medii tot mai mari ... genereaza punctaje tot mai mici ...
- timp de 2 ani (iul.2010-iul.2012) soldele (salariile) au fost micsorate cu 25% . In acea perioada salariul mediu pe economie a continuat sa creasca ... pentru acesti 2 ani punctaje si mai mici ...

Daca s-ar reveni la sistemul pensiilor de stat (militare sau ale politistilor) ... nu s-ar mai produce astfel de micsorari permanente ale pensiilor . Pensiile ar fi "legate" de soldele (slalriile) celor in activitate ...

mos alecu spunea...

@Popescu Corina23 august 2014, 19:32 :
La intrebarea dvs. : "...ce ii diferentiaza pe militarii pensionati pana in 01.01.2011 de cei pensionati dupa aceasta data? " .
Nimic din ceea ce spuneti dvs !

Diferentierea apare din cauza prevederilor l.263...
In ian.2010 ambele categorii au avut aceleasi elemente de calcul : si salarii medii pe economie si stagiu de cotizare (20 ani) . Ca urmare : la munca (solde , salarii) , conditii de munca (grupe de munca) si "lungimea" perioadei de activitate , pensiile erau egale (ale celor de dinainte si de dupa 01.01.10).
Aceasta situatie s-a mentinut citeva luni ...
Dupa aceea modul de calcul "contributionist" provoaca scaderea permanenta a pensiilor celor care ies mai tirziu (fata de 01.01.10) la pensie . Aceasta scadere permanenta a pensiilor se produce deoarece :
- creste permanent stagiul de cotizare (numarul de ani la care se imparte punctajul total pentru a se obtine acel punctaj mediu ... care stabileste marimea pensiei)
- soldele (salariile) nu au mai crescut (de prin 2008) , in timp ce salariul mediu pe economie a crescut permanent . Solde (salarii) "intepenite" impartite la salarii medii tot mai mari ... genereaza punctaje tot mai mici ...
- timp de 2 ani (iul.2010-iul.2012) soldele (salariile) au fost micsorate cu 25% . In acea perioada salariul mediu pe economie a continuat sa creasca ... pentru acesti 2 ani punctaje si mai mici ...

Daca s-ar reveni la sistemul pensiilor de stat (militare sau ale politistilor) ... nu s-ar mai produce astfel de micsorari permanente ale pensiilor . Pensiile ar fi "legate" de soldele (slalriile) celor in activitate ...

karadeniz spunea...

O diferență ar fi că cei dinainte de 01.01 2011 au fost pensionați pe o lege ulterior abrogată și revizuiți/recalculați de o lege, 119, care are aceleași principii și prevederi ca și legea 263 prin care au fost pensionați militarii și cei asimilați acestora după 01.01 2011
Altă diferență ar fi că pentru perioadele anterioare anului 2011 cei pensionați inainte de această dată care au lucrat în condiții normale și deosebite rămân cu aceste condiții, iar cei pensionați după 01.01 2011 care înainte de această dată aveau condiții normale de muncă acestea vor fi considerate la pensie deosebite sau speciale, iar la mare parte dintre cei care au lucrat în condiții deosebite sau speciale acestea vor fi considerate la pensie condiții speciale sau alte condiții.
O altă diferență ar fi că celor pensionați după 2011 prin creșterea graduală a vârstei de pensionare de la 55 la 60 de ani le crește și stagiul de cotizare de la 20 la 30 de ani.
Aparent mare parte din cei pensionați după 2011 ar avea, cum spuneți, ”trei picioare” pentru că deși au avut același tip de muncă în aceleași perioade cu cei pensionați înainte de 2011 au grupe de muncă superioare care le aduc un spor în plus la pensie.

Huhu Rezea spunea...

DXupa cate se vede in proiectul de lege oficios, al ministrului Dusa, pensiile nu sunt corelate cu soldele activilor ci se indexeaza ca si in prezent, chiar daca se numesc pensii militare.

Huhu Rezea spunea...

Nu ai niciun comentariu nepublicat. Poate pe alte siteuri nu ti-au fost publicate.
Eu zic in continuare ca avem un stat de drept, doar formal, nu si in realitate, atata timp cât unele institutii aplica legea discretionar..

s spunea...

Si inca este bine ... Sa vedem ce vor face tinerii care sunt in activitate si au prins pilonul II. Acestia vor beneficia de pensie oarecum conservata ca valoare prin punctul de pensie, punctaj care se va reduce corespunzator contributiilor, anume 4,5 din 10,5 %, iar pentru diferenta de 6 procente de valoarea nominala, actualizata de administrator, daca acesta nu da faliment caz in care este garantata doar valoarea nominala a contributiei. Asta este capcana pe care cei activi nici macar nu vor sa o vada si pentru evitarea careia pensia speciala ar fi o solutie.