Un produs Blogger.

vineri, octombrie 31, 2014

Precizări ale Casei Naționale de Pensii referitoare la Legea nr. 125/2014

6 comments
PRECIZĂRI
REFERITOARE LA LEGEA PRIVIND SCUTIREA DE LA PLATA A UNOR DEBITE
PROVENITE DIN PENSII  

1.

Legea nr. 125/23.09.2014 privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 700/24.09.2014, intră în vigoare la data de 01.10.2014.

2.

Legea prevede, pe de o parte, scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii, indemnizaţii sociale pentru pensionari şi indemnizaţii pentru însoţitori şi pe de altă parte, restituirea sumelor reţinute cu acest titlu începând cu data de 1 ianuarie 2011.

3.

Încetarea reţinerilor din pensie se va face în baza unei decizii, e
misă pentru fiecare persoană în parte, potrivit modelului aprobat prin Ordin al Preşedintelului CNPP.

4.

Pentru restituirea acestor sume, pensionarii trebuie să depună cerere. Cererile se depun la casa judeţeană de pensii, casa de pensii a municipiului Bucureşti sau, după caz, la casele de pensii sectoriale (a MAN, MAI sau SRI). Nedepunerea cererii atrage nerestituirea sumelor.

5.

Subliniem că sumele care au fost recuperate de la pensionari începând cu data de 1.01.2011 vor fi restituite eşalonat, pe o perioadă de 5 ani calendaristici, începând de la 1 ianuarie 2015, prin plăţi anuale egale.

6.

În situaţia în care asupra drepturilor de pensie din luna octombrie a.c. vor fi operate reţineri din pensii cu titlu de debit, sumele respective vor fi restituite automat de casele teritoriale de pensii, în luna noiembrie 2014.

7.

Nu fac obiectul acestei reglementări debitele care au drept cauză culpa debitorului, cum ar fi: folosirea unor documente eliberate cu nerespectarea legii, declararea de către debitori a unor date neconforme realităţii, nerespectarea unor obligaţii legale care le revin pensionarilor, inclusiv în cazul cumulului pensiei cu venituri salariale sau asimilate salariilor, ori, după caz, cu venituri din activităţi independente.


6 comentarii:

calin spunea...

... e ok!
... cica(de Dogaru):
"Luni, 27 octombrie a.c., cu ocazia plenului Camerei Deputatilor, intrunit pentru discutarea ridicarii imunitatii unor deputati in culpa, domnul Zgonea a inserat pe ordinea de zi si dezbaterea celor 4 proiecte legislative restante din perioada 01-07 octombrie a.c., in frunte cu proiectul care ne intereseaza. Din pacate, s-a inceput cu discutarea ridicarii imunitatii, moment in care deputatii ACL au parasit sala, adunarea ramanand fara cvorum. Speram ca marti, 04 noiembrie a.c., sa se procedeze invers, adica sa se inceapa cu legile, pentru ca domnii deputati trebuie sa inteleaga faptul ca au de ales intre DNA si milioanele de voturi pe care le reprezinta beneficiarii celor patru legi."
Oficial, in documentele Camerei nu apare nimic...Stie cineva ceva?

tigri2 spunea...

Pai si don Doggy[Quijote]de la Bucuresti se lupta aprig cu ceva ce doresc doar doua persoane ,el si sinele lui.Parca ar fi Lefter popescu din "Doua Loturi"dupa ce a aflat ca numerele castigatoare au fost "viceversa".

Mihai spunea...

”Speram ca marti, 04 noiembrie a.c., sa se procedeze invers, adica sa se inceapa cu legile, pentru ca domnii deputati trebuie sa inteleaga faptul ca au de ales intre DNA si milioanele de voturi pe care le reprezinta beneficiarii celor patru legi."

Daca tacea, istoric raminea!

Huhu Rezea spunea...

@Calin
Ce sa puna in dezbatere daca la Parlament nu e inregistrat niciun proiect al legii pensiilor militare? Si de ar fi , prima camera sesizata ar fi Senatul, nu Camera Deputatilor.

Rechinul59 spunea...

... as fi dorit unele comentarii de specialitate legate de normele inserate de catre CNPP/Noutati-L.125/2014 referitoare la abrogarea unor articole din L.241/2013,... si,... daca rezervistii recalculati/revizuiti/etc.,... carora li sa oprit din pensie dupa 2010, isi recupereaza aceste sume ???
Cu deosebit respect !

Huhu Rezea spunea...

@Vasile Anton
Dispozitiile abrogate din Legea din Legea 241/2013 devenisera inutile dupa adoptarea Legii 125/2014.
Am si precizat in articolul anterior despre intrarea in vigoare a L 125 ca nu trebuie sa se inteleaga ca diferenta dintre pensia din 2010 si pensia recalculata/revizuita este considerata suma retinuta de Casele Sectoriale ca sa fie restituita potrivit Legii 125/2014.
Aceasta lege se refera doar la sumele retinute dupa 01 01 2011 cu titlul de drepturi necuvenite din cauza unor greseli de calcul, neimputabile pensionarului.