Un produs Blogger.

luni, februarie 09, 2015

De ce este discriminatorie alegerea bazei de calcul pentru pensiile militare din ultimele 6 luni de activitate

20 comments
Cele doua proiecte de lege a pensiilor militare care circula in prezent pe net reglementeaza includerea in baza de calcul a unei medii pentru funcția de baza aleasa din ultimii 5 sau 10 ani.
De regula, posibilitatea de a alege baza de calcul dintr-o perioada medie de activitate atenueaza  riscul de a transfera in pensie evenimente accidentale, care au diminuat temporar veniturile militarilor, sau  venituri nepermanente.
Ambele propuneri de legiferare au sesizat efectele negative pentru câteva categorii de militari precum si avantajele create pentru altele, merituoase sau nu, ale mediei ultimelor 6 luni de activitate pentru funcția de baza, așa cum a fost reglementată de L 164/2001.
Pe langa retrogradarea in functie, ca masura disciplinara, in ultimii ani de activitate pot interveni, independent de vointa militarului, si alte evenimente care pot determina diminuarea soldei, asa cum ar fi:
- in perioadele de reduceri masive ale efectivelor, au fost si militari care au preferat sa treaca pentru câțiva ani pe o funcție inferioară, uneori in alta garnizoana, in loc sa accepte disponibilizarea, cu o pensie anticipata.
-între anii 2010-2012 guvernul boc-basescu-blaga-berceanu-udrea au redus soldele cu 25%, ca măsura de austeritate pentru toți bugetarii. De ce sa fie transferate in pensie acele diminuări,  pentru toti militarii care s-au pensionat in anii 2010-2012, in situația in care baza de calcul ar fi o medie pentru ultimele 6 luni? Sunt de neînțeles si egoiste abordarile care susțin revenirea la baza de calcul  stabilita din ultima solda de funcție sau media pe ultimele 6 luni de activitate.

Alegerea bazei de calcul dintr-o perioada de 10 ani, sau chiar si de 5ani, da posibilitatea evitarii micsorarii pensiilor unor militari din motive care nu le sunt imputabile.

20 de comentarii:

R-26500 spunea...

E bine cum zici, numai ca nimeni nu se mai gandeste la acei ani. Dupa 2004, nu mai exista situatii de retrogradare in functii inferioare, iar de "morti" nu mai este interesat nimeni.

Ca fapt divers! Soldele nu au fost reduse niciodata intrucat diminuarea a fost contracarata prin ridicarea functiilor cu o treapta!

PS: Pe net circula vreo 3 proiecte. Dar numai unul e avizat de ministere - adica cl mai prost, celelate sunt doar simlle manifeste volante!

Huhu Rezea spunea...

@R26500
Daca asa s-a intâmplat cu soldele de functie pe perioada prigoanei BUBA, inseamna ca sunt avantajati cei care s-au pensionat dupa prigoana inlaturata de Guvernul Ponta.
De un an de zile atrag atentia ca Proiectul Dusa are cele mai mari sanse sa fie supus aprobarii Guvernului si Parlamentului.
Dar, asa cum s-a demonstrat cu documente, abia prin decembrie ar urma sa fie trimis in Parlament. Eu nu cred ca va fi trimis in aceasta Legislatura.

uber spunea...

@R 26565
Soldele nu au fost reduse niciodata unei minoritati privilegiate. Presupunand ca au fost marite functiile pentru a compensa reducerea soldelor la toti militarii, ceeace nu e tocmai adevarat sa analizam urmatorul caz: plutonier rdidicat in functie pe plutonier major, a castigat la solda in jur de 5 - 6 lei, cam atata este diferenta intre functii insa a pierdut 25% din solda prin reducere. Deci a pierdut 25%-5lei, dar nu trebuie sa ne facem griji, poate plutonierii nu sunt militari, trebuie sa ne mandrim cu privilegiatii nostri, atat pensionari cat si activi.
Asta tot ca fapt divers.

mos alecu spunea...

mos alecu11 februarie 2015, 14:58

Adresele de la jandarmi :
//www.jandarmi.ro/m/articles/view/INFORMARE-proiectul-Legii-pensiilor-militare-de-sta
://www.jandarmi.ro/m/articles/view/INFORMARE-proiectul-Legii-pensiilor-militare-de-stat2
://www.jandarmi.ro/m/articles/view/INFORMARE-proiectul-Legii-pensiilor-militare-de-stat-3

In ordinea de prezentare a proiectului de lege ...
RăspundeţiȘtergere
mos alecu11 februarie 2015, 15:03

Magarii !!!!
Proiectul da la jandarmi are modificari fata de ceea ce se stia pina acum ...

Au introdus recalcularea si pentru pensiile pprovenite din l.119 ...
Au introdus actualizarea in legatura directa cu soldele celor in activitate ...
Numai ca ... magarii au dat un termen de recalculare in care "sa dea coltul" cit mai multi dintre cei vizati ...
Recacularea se va face "in termen de 24 luni" dupa "prima majorare" a soldelor de grad si/sau de functie a celor in activitate ...

Sa mai vedem ce "noutati" are acest ptoiect modificat ...

mos alecu spunea...

Magarii !!!!
Proiectul da la jandarmi are modificari fata de ceea ce se stia pina acum ...

Au introdus recalcularea si pentru pensiile pprovenite din l.119 ...
Au introdus actualizarea in legatura directa cu soldele celor in activitate ...
Numai ca ... magarii au dat un termen de recalculare in care "sa dea coltul" cit mai multi dintre cei vizati ...
Recacularea se va face "in termen de 24 luni" dupa "prima majorare" a soldelor de grad si/sau de functie a celor in activitate ...

Sa mai vedem ce "noutati" are acest ptoiect modificat ...
------------------------
Se aplica prevederile hg s-1019 si pentru cei care erau pensionari la data aparitiei legii ...

Pentru cei in misiune in strainatate sau detasati pe functii de demnitate publica ... baza de calcul = soldele cuvenite in calitate de militar ... Nu acele salarii primite in starinatate sau ca demnitar ...

mos alecu spunea...

Procentele "de plecare" ... 70 , 75 , 80

Tot timpiti au ramas ... Mentin ca obligatorie si "indexarea" anuala cu inflatia ...
Astia-s idioti de te doare capul !

Deci ... "indexeaza" pensiile , anual , cu inflatia ... dar le "actualizeaza" (cu soldele celor in activitate) oricind se produc mariri ale soldelor ...
Ce veti face idiotilor in situatia urmatoare :
-pensie stabilita ca 100% din solda . Prin indexari a ajuns sa fie 120% din solda .
- la un moment dat solda creste cu 10%
- ce faceti , idiotilor ? Scadeti pensiile pentru a le aduce iarasi la 100% din solda ?

Nu are limitare a pensiilor la 100% din baza de calcul ...

mos alecu spunea...

Tot despre idioti ...
Vorbesc ei despre "solda functiei de baza" ca fiind baza de calcul ... Asta-i din l.284/2010 ...
Dar salarizarea militarilor , in prezent , se face cu soldele din 31.12.2009 ... cind calcularea soldelor se facea pe baza l.138/2999 .
Iar in l.138 , echivalent al soldei functiei de baza este "solda lunara" ... Dar idiotii vorbesc despre "solda de baza" ...
De unde or fi scos-o ?

Mihai spunea...

Decît nimic ,merge si varianta ”jendari”.Sa defineasca compunerea soldei luata in calcul.
Mosu inca-i in cautarea ultimului neuron pierdut.
Tot timpul gaseste hibe ,niciodata nu-i ajunge.

Mihai spunea...

Sa inteleg ca reprezentantii ANCMRR nu au participat la aceasta runda de dezbateri?

mos alecu spunea...

Deci ... cel care si-a incheiat cariera militara in plina glorie , ca ajutor de sub-sef de bagator de seama la GAZ-ul unitatii , poate sa-si aleaga , ca baza de calcul , media soldelor din 6 luni consecutive din ultimii 5 ani de activitate !...
"Chilotii" ... aaaa ... "pilotii" ... p..a sporuri specifice ; ramin numai cu cit prind din conditiile de munca !...

Huhu Rezea spunea...

@mos alecu
Sa nu ne grabim! Doar solda de functie se alege din ultimii 5 ani.
Restul componentelor bazei de calcul si aplicarea OMM se stabilesc prin HG de aplicare a legii, celebrele Norme Metodologice.

mos alecu spunea...

Art. 28. – (1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor funcţiei de bază/salariilor funcţiei de bază corespunzătoare funcţiilor îndeplinite în 6 luni consecutive...
--------------------
Art. 3. - (1) Personalul militar are dreptul la soldă lunară.

(2) Solda lunară se compune din solda functiei de bază, indemnizatii, compensatii, sporuri, prime, premii si din alte drepturi salariale.

(3) Solda functiei de bază este formată din solda de functie, solda de grad, gradatii si, după caz, solda de comandă. Pentru ...
-----------------------------
Fata de l.138/1999 ... lipseste dolda de merit (care nu se mai acorda) si indemniatia de dispozitiv (care este inclusa in solda functiei de baza)
-----------------
Prin proiect se calculeaza asa cum esra calculata la 31`.12.09 . In plus se sdauga indemnizatia de confidentialitate .
Se mai aplica si un coeficient de majorare de 1,18 ... Probabil pentru compensarea lipsei soldei de merit si a indemnizatiei de dispozitiv ...

mos alecu spunea...

OMM (SOSP) se aplica prin l.80/1995 !
Problema de magarie este aminarea recalcularii pentru cei din l.119 ... pina cind nu va mai fi nimeni sa "beneficieze" de recalculare ...

Mihai spunea...

Mosule,de cînd lumea ,boierii in fata ,pălmasii la urmă. Daca nu stim indeajuns istorie si filo/so/lo/gie si nu am intrat pe usa din dos in armata ce sa-i facem ,suportam consecintele.
Sa ne gîndim totusi ca putea fi si mai rau. Deocamdata nu-i chiar rau.

mos alecu spunea...

Mda !!!!
Vazui si io ca , idiotii , vorbesc undeva (art.61) (numai) despre "solda de functie" ...
Idioti !
Probabil din cauza grabei ... dublata de idiotenia fundamentala a autorilor ...
Asta ar insemna sa nu mai tina cont de gradatii si solda de comanda ... acestea fiind determinate ca procent din solda de functie ...
Dar asta ar insemna ca solda aceasta (recalculata prin marirea soldei de functie) sa fie mai mica decit solda (functiei de baza) care a stabilit marimea pensiei ... Ce fac idiotii ? Actualizeaza pensia , prin scadere , pentru a "se plia" pe noua valoare a soldei ???

Precis au vrut sa "tina cont de cererile maselor largi populare" , si au introdus prevederea asa ... "de ho-ha !" ... visul lor fiind majorarea pensiilor cu inflatia ...

Mihai spunea...

Pîna acuma zic unii ca au obtinut tot ce au vrut neuitînd sa-i trimita la plimbare pe cei care mai au cîte o nedumerire pe ici pe colo. Asa o fi, numai ca mos Alecu isi va putea lua doctoratul în logica maritmetica cu o lucrare cu cel putin doua ,trei capitole despre modul de calcul-punere in aplicare a noilor decizii de pensie militaraa conform noii legi.
În urma spicuirilor pe lege rezulta niste lucruri incîlcite rau de tot după cum urmeaza in viziunea mea;
-de unde ia finantistul baza legislativa pentu solda functiei/de baza/bruta ??? care va intra în calcul
-din cîte inteleg legea spune cam asa; cei calculati pe 263 si viitorii pensionari trec la recalculare pe noua lege iar ceilalti ramin cu cuantumul cel mai avantajos obtinut probabil in urma aplicarii unitare a grupelor de munca. Bun. Numai ca aci imi pun problema cum se va calcula sporul de vechime transpus in bani la cuantumul pensiei pentru cele doua variante de cuantumuri mai avantajoase detinute anterior uniformizarii grupelor,cuantumuri rezultate din doua formule diferite de calcul ,respectiv ,cuantumul din dec. 2010 si cuantumul avantajos pe contributivitate.
-Se spune ca se va aplica asupra cuantumului final si indexarea cu rata inflatiei si actualizarea cu soldele activilor. Bun si aci. Pentru indexare lucrurile sunt clare , dar la actualizare cam de la ce baza se porneste pentru actualizarea celor trei tipuri de cuantumuri ( 2010,după contributivitate,după noua lege).
Ar mai fi cîteva dar ma opresc aci deocamdata.
Asta lege seamana a lucru tipic traditional” bine facut” româneste ,nu nemteste.

Mihai spunea...

Mosule,daca tot vrei tu sa te pui bine cu ”chilotii” Lenutei ți -as sugera sa-i rogi pe cei de la curven sa aprobe trecerea pilotilor militari în legea pentru pilotii civili si problema-i rezolvata. Primesti recompensa o salva-n plus,stii cînd.

mos alecu spunea...

Gata ! S-a dezumflat gogoasa !
Ramine cum am stabilit ... si-o luam de la capt ! ...
Cu studierea , cu avizele ...

://paginajuridicascmd.blogspot.ro/2015/02/proiectul-legii-pensiilor-militare-de.html

Huhu Rezea spunea...

@all
Stati blânzi copii, nu va aprindeti, asa... la entuziasm.
Nu va luati dupa grozaviile din Comunicatul de pe pagina juridica a SCMD si nici dupa completarile aduse Proiectului Dusa pe pagina Jandarmilor.
Nu cred ca isi va permite cineva din comisia de redactare sa treaca in proiect asemenea nazbâtii.
Pensiile anterioare Legii 263 nu se recalculeaza, dar se actualizeaza dupa functiile activilor, zice doct adaugirea sindicalistilor. Cum actualizezi potrivit acestui criteriu cuantumul nerecalculat al pensiei contributive?

Mihai spunea...

Acest proiect va deveni lege atunci cind va specifica ca ,cuantumul pensiei in plata nu poate depăseasca cel 100% din solda luata ca baza de calcul. Daca va fi solda functiei de baza cf L284 se par ca se ivesc probleme pentru recalculati.