Un produs Blogger.

miercuri, mai 06, 2015

Legea pensiilor militare, proiect initiat de Guvern, a fost inregistrata la Senat

66 comments
Puteti citi  PROIECTUL AICI. Are indicativul B218/2015 sau L212/2015



Expunerea de motive AICI.




Se pare ca, spre deosebire de Expunerea de motive la Proiectul Dusa, aici si-au ascuns mai bine intentia de a readuce pensiile stabilite inainte de 2011 in cuantumul avut in decembrie 2010, pentru ca, ulterior, abia peste câtiva ani, sa le actualizeze si sa le recalculeze potrivit algoritmului din viitoarea lege. Vezi articolele 61, 111 si  124 din Proiect.


Expunerea de motive este redactata atât de dezechilibrat incât, se poate aprecia ca, intreaga motivare se adreseaza doar celor câtorva mii de revizuiti cu pensiile micsorate si beneficiari ai Legii 241/2013.

Adevarul este ca acestia au fost atât de galagiosi in plan revendicativ si in spatiul virtual, in frunte cu SCMD si,mai târziu, ANCMRR, incât guvernantilor li s-au intiparit in memorie doar jelaniile lor.

Cca 90% dintre cei pensionati anterior anului 2011 au fost atât de multumiti si de pasivi in ultimii 2-3 ani incât, acum, risca sa piarda, pe o perioda de 2-3 ani, maririle primite prin recalcularea pe L 119/2010 si  indexarile din anii 2013-2015, revenind la cuantumul din 2010, ca si beneficiarii L 241/2013, daca nu se adauga in art.111 sintagma „pensiile recalculate, revizuite, reintregite devin pensii militare in  intelesul acestei legi, in cuantumul aflat in plata la data intrarii in vigoare a legii”.










UPDATE, 08 05 2015
Prin corelarea mai multor texte din acest Proiect, nu stiu daca aceasta a fost intentia ori initiatorii au gresit, s-ar parea ca militarii pensionati inainte de anul 2011 nu  trebuie  sa mai astepte indeplinirea conditiilor din alin.(2)-((3) ale art. 111 pentru recalcularea pensiei potrivit noii legi.
Potrivit alin (1) al art. 111, la data intrarii in vigoare a legii pensiile recalculate/revizuite devin pensii militare in sensul acestei legi.
De la data intrarii in vigoare a legii,  si militarii pensionati inainte de anul 2011 sunt pensionari militari in sensul definit de art.3 litera d).
Ca atare beneficiaza de dispozitiile art. 124, adica printr-o simpla cerere pot opta pentru recalcularea pensiei in baza acestei legi, nu in baza L 263.
Cererea se poate depune chiar din prima zi de dupa intrarea in vigoare a legii.
Sa vedem daca aceste dispozitii vor fi mentinute in forma actuala. 
Daca da, asteptam Normele metodologice de aplicare a legii.

66 de comentarii:

wassy_g spunea...

A cest proiect are f.f.multe surprize.De pilda,cum s-ar traduce art.123?

Huhu Rezea spunea...

@wassy
Demult nu te-am mai vazut in comentarii!
Art. 123 este foarte clar: cei care au avut pensia micsorata prin revizuire primesc diferenta pentru perioada 2012-oct.2013.
Aceasta este o reglementare cu caracter retroactiv, aplicându-se unor raporturi juridice anterioare intrarii in vigoare a noii legi.

Proiectul ii ignora cvasicomplet pe pensionarii recalculati revizuiti.
Expunerea de motive este redactata atât de dezechilibrat incât se poate aprecia ca intreaga motivare se adreseaza doar celor câtorva mii de revizuiti cu pensiile micsorate, beneficiari ai Legii 241/2013.
Adevarul este ca acestia au fost atât de galagiosi in plan revendicativ si in spatiul virtual, in frunte cu SCMD si apoi ANCMRR, incât guvernantilor li s-au intiparit in memorie doar jelaniile lor.
Cca 90% dintre cei pensionati anterior anului 2011 au fost atât de multumiti si de pasivi in ultimii 2-3 ani incât, acum, risca sa piarda, pe o perioda de 2-3 ani, maririle primite prin recalcularea pe L 119/2010 si indexarile din anii 2013-2015, revenind la cuantumul din 2010, ca si beneficiarii L 241/2013, daca nu se adauga in art.111 sintagma „pensiile recalculate/revizuite/reintregite devin pensii militare in intelesul acestei legi, in cuantumul aflat in plata la data intrarii in vigoare a legii.

totoiany48@gmail.com spunea...

Apreciez ca art.2 alin.b) " principiul egalitatii "este definit dar art.111 - 112 nu-l respecta .(to)*2

Unknown spunea...

observ ca singura preocupare a unora este sa piarda cei carora le-a cresut pensia conf legii unitare , aflati ca nimeni nu va pierde nimic .se vede ca interpretati gresit , dealtfel ar fii bine sa vedeti de problema pensiei dvs , llasati ranchiuna si bucurati-va ca o sa fiti pensionari militari , ca asta spuneati mereu ca vreti demnitate nu bani nu faceti decat rau maraind mereu

Huhu Rezea spunea...

Eufrosina
Documenteaza-te inainte de a comenta,
Nu este nimeni vonovat ca d-ta nu ai stagiul minim in specialitate pentru a primi pensie pentru militari.

Mihai spunea...

O lege buna pentru cei iesiti la pensie după 2011 plus pentru cei ”salvati” prin L241/2013.
Multi pensionati inainte de 2011 vor inghiti in frunte cu ”juristul Alex” o mare galusca daca prevederile art 111 nu se modifica in parlament in sensul recalcularii tuturor pensiilor.

Unknown spunea...

sa vedem normele de aplicare ..cale lunga.......sotul meu colonel in rezerva pensionat inainte de 1989 avand pe toata perioada de 40 ani serviciu grupa de munca alte conditii , ce parere aveti , pai cum ramabe cu dreptul castigat daca el nu a fost niciodata respectat ma refer renumerarea grupei care s-a facut ca la grupa speciala ..aici sa vedem ..ca or ingheta pensiile mari asta e dar sa se aduca rectificari la modul de calcul la grupele de munca ..eu cred ca se va face ..deci sa vedem ....normele de aplicare dar mai e pana atunci cu bine dle simpatic huhurez

Huhu Rezea spunea...

@avi
Consulului militar CA ii convine ca are o pensie atât de mare, restabilita prin L241, încât il doare in paișpe de recalculare.

Unknown spunea...

domnule huhurez ia vedeti si art 19 din lege ca parca se spune ceva la problema pentru care mi-ati atras atentia sa stiti ca persoana aceea are 14 ani nu 1o ani si acestia au fost lucrati in conditii speciale in toata perioada de dinainte de 2001 cu documente eliberate de serviciul telecomunocatii speciale si mai cititi si ceva in legatura cu paragraful dispozitii tranzitorii omul poate oesi la pensi in 2016 daca se va vota aceaste lege asa ca o sa vada carew va fii si cum vor suna si normele de aplicare dar ati fost rautacios totusi omul acela are deja document de vechime chiar de la casa sectoriala de pensii a mapn dar nu au dat pensie fiidca acel hg 1019 nu au vrut sa in aplice omul fiind plecat in rezerva fara drept de pensie prin 1995 ,asta ca sa incheiem discutia asa ca sa o lasam balta ca nu e cazuldeci dupa aplicare se va vedea cine a avut dreptate incheiat subiectul

totoiany48@gmail.com spunea...

Citind proiectele privind pensiile militare observ ca sunt unele discriminari intre pensionari.
Ce ma nemultumeste f. mult este ca un proiect a fost depus de "noi "'sindicatul meu .
Cum a fost posibil ?
Conducatorii ( liderii) sindicatului tac . Vad ,citesc si Dansii comentariile noastre ?
Sa gasim o cale prin care sa -i facem sa emita un p.d.v .
Multumesc.
(to)*2

Gabriel spunea...

Am onoarea sa va salut!
Am mai pus cateva intrebari/observatii si pe blogul anterior.
Acum as vrea sa fac unele observatii si sa pun cateva intrebari pertinente (sper) - simple (in principiu) si care doresc sa fie pe intelesul tuturor celor care au iesit din sistem cu renumita OUG7:
- din cate am citit, rezervistii iesiti din sistem pana in 2011 vor primi inapoi sumele retinute abuziv timp de 2 ani - asa este?
- sunt sume substantiale - consider ca intr-adevar este o masura reparatorie (chiar daca inflatia a redus valoarea):
- se temina cu "inghetarea" acestor pensii - asa este?
- daca este asa, toti vom beneficia de la 01.01.2016 de "indexarile"/majorarile pe care le primeste orice pensionar;
- tot de la aceeasi data, pensiile militare vor fi legate de soldele militarilor activi - asa este? daca este asa - din nou este o lege buna pentru toti!
Si acum intrebari:
- cand /in ce perioada se vor restitui sumele retinute abuziv? ( in 2 ani? - 2016-2018?)
- se acorda majorari de la 01.01.2016 pentru toti?
- cand se preconizeaza alinierea la cele stabilite odata cu intrarea in NATO (angajament asumat de guvernul Romaniei)?
Consider ca aceste comentarii si raspunsurile aferente/pertinente vor ajuta orice rezervist/pensionar militar sa inteleaga si sa stie la ce sa se astepte de la mult asteptata alege a Pensiilor Militare.
Va multumesc!@

Gabriel spunea...

Si am mai omis o problema dureroasa pentru cei care au avut "alte conditii"!
Nu se mentioneaza nimic despre revenirea de la 50% la 100%?
Daca ramane asa, iar vor fi nemultumiri, pentru ca se pierd ani buni de catre cei in cauza si mai au si dreptate cand spun ca un VM-ist nu a facut acelasi efort cu un contabil...

Huhu Rezea spunea...

@eufrosina
Ai dreptate! In conditiile art 19 din Proiect poate primi pensie de serviciu, pentru ca aici nu mai cere vechime efectiva ci vechime in serviciu la care se adauga sporurile de vechime pentru conditiile de munca.
Dreptul de pensie de serviciu se poate obtine numai la implinirea vârstei standard corespunzatoare anului nasterii, asa cum este reglementata in Anexa la Proiect.
Ca sa se pensioneze in 2016 ar trebui sa se fi nascut in 1959 sau câtiva ani mai târziu, functie de reducerile de cvârsta din art. 21.

Huhu Rezea spunea...

@TOTO YANI
Domnii din conducerea asociatiilor si sindicatului intra pe blogurile si site-urile pe care comenteaza militarii, vad opiniile lor,dar putin le pasa de altceva decât de interesul lor.
Au interventii si pe acest blog, dar evita sa raspunda la intrebarea esentiala: de ce au acceptat discriminarea celor pensionati inainte de anul 2011, intre care se regasesc si ei.
Explicatia ar fi ca au avut pensiile pe Legea 164 atât de mari incât sunt multumiti ca le-au reprimit prin Legea 241/2013.
Singurul lor interes mai este ca acele pensii sa le fie indexate, incepând cu 2016.
Pe site-ul SCMD veti gasi numeroase cereri ale lui Dogaru ca toate pensiile recalculate pe L 119 sa revina in cuantumul din 2010, nepasându-i ca cele mai multe pensii ale militarilor fusesera majorate si apoi indexate in anii 2013-2015.
De altfel, asa cum am mentionat in articolul precedent, in primele variante al Proiectului, discutate institutional inca din 2013, se spunea expres ca toate pensiile militarilor vor reveni la cuantumul din 2010.

Domnii din conducerile asociatilor vad prin acest Proiect o razbunare pe cei care au avut pensiile majorate prin recalculare/revizuire si din acest motiv nu au mai raspuns actiunilor intreprinse de conducerile acestor asociatii si sindicate.

Iata un motiv pentru care insist ca in articolul 111, daca nu se renunta la el, sa se mentioneze expres ca pensiile recalculate/revizuite devin pensii militare in cuantumul(majorat si indexat) avut la data intrarii in vigoare a noii legi.

Huhu Rezea spunea...

@Gabriel Tirea
Am onoarea sa va salut cu acelasi respect!
As putea sa spun DA la toate intrebarile retorice puse de domnia voastra.
Nu ati pus intrebarea esentiala;
-de ce pensiile stabilite inainte de 2011 nu se recalculeaza concomitent cu pensiile stabilite pe L 263/2010?

CE am scris la comentariul pentru @TOTO este valabil si pentru intrebarile dvs.

Huhu Rezea spunea...

@Gabriel Tirea
Am onoarea sa va salut cu acelasi respect!
As putea sa spun DA la toate intrebarile retorice puse de domnia voastra.
Nu ati pus intrebarea esentiala;
-de ce pensiile stabilite inainte de 2011 nu se recalculeaza concomitent cu pensiile stabilite pe L 263/2010?

CE am scris la comentariul pentru @TOTO este valabil si pentru intrebarile dvs.
* ** ***
In cea de-a doua interventie nu aveti dreptate.
Diferentierea intre conditiile speciale si alte conditii se face in art. 124 din Proiect.
Cei cu AC vor avea mai multe procente de 2% adaugate la procentul de pensie din art 29.

Mihai spunea...

Sa fim cît se poate de realisti si sa nu subestimam ”contributia meritorie” atit a partii administrative cit si a partii parlamentare in antamarea unui ”lucru bine făcut” in stil pur romanesc că_cam in toate planurile.
Daca doriti citeva exemple semnificative ,luati de aici;
-după ce au cî_cî_it citiva ani scoaterea cardurilor de sanatate ,iata ca in sfirsit cind a sosit vremea ”nasterii” dupa atita mosire dar a iesit o bulibaseala in toata regula care inca o sa mai continue timp indelungat. Ati primit cumva cardul de sanatate? Asteptati ca vine!!!!!!
-au redus tva la alimente după ce comersantii ,nevoie mare de cîstig, marire preturile peste noate la toate produsele supuse micsorarii tva. Ete na curven, ia de colea ca ti-am dres-o!!!!!
-dupa ce altii au inbîrligat legile pentru pensiile militarilor ca la turnul Babel, vin acum altii zic ei cu ”reparatiile”.Adica ”reparatii” pentru fatada(loja) ,adica mai bine zis reparatii pentru locurile din fata unde ”stau” si dorm linistiti ”mai marii ”armyei. In rest pentru cei care nu apucara a fi ”mai marii” si ramasera pe la tras plugul scaunele din spatele ”fatadei” ramin asa cum cum sunt, adica nereparate, ba unora le vine sa la puna pe foc.
Nu cumva la cu cîta atentie lucreaza alesii ,zic si eu, sa scoata din parlament doua legi ale penziilor militare ,daca tot sunt in dezbatere momentan in parlament doua legi pe aceeasi tema. Culmea nu ar fi ca daca le-ar scoate pe abele ci daca asa proaspăt scoase din parlament ,s-ar contrazice intre ele. Nu va mirati ca pe stilul romanesc se poate!!! Dorel.... lucreaza..... nu trebuie sa si gindeasca.
Va las sa continuati.
Ce-or face totusi amantele,intretinutele, afacerile etc,etc daca alesii astia s-ar apuca serios sa mosoare de sapte ori inainte de a taia? Ar iesi oare la suprafata lucul bine facut?
Inca o data o ultima speranta in domnul Iohanis. Poate asa noua lege a pensiilor nu va mai crea inca o bulibaseala(discriminare) dupa chipul si asemanarea celor care incerca sa fie doar legea lor.

wassy_g spunea...


HUHUREZ

Daca pensiile celor pensionati inainte de 2011,devin pensii militare si nu se recalculeaza cf.proiectului noii legi(art.111 al.1)atunci ce vrea sa spuna acelasi articol la al.3? Dar art.124? Va rog sa studiati cu atentie.

Mihai spunea...

PS. am uitat totusi un lucru esential bine facut- punerea pe tapet in fata legii pensiilor pentru militari a legilor pentru grefieri,diplomati,aviatori ,etc.
Adica ca la noi, la nimeni!

wassy_g spunea...

Comform art.124,persoanele prevazute la art.3(adica toti militarii indiferent cand au fost pensionati),in termen de 3 ani de la data intrarii in vigoare a acestei legi,pot opta pt. modul de calcul a pensiei in baza acestei legi sau a legii 263.

Unknown spunea...

domnule huhurez multumesc de raspuns a ideplinit condotiile de varsta dar nu aveaq vechime in specialitate decat 14 ani avea si in serviciu ,avea si grupa 1 de munca adica speciala dar casa sectoriala de3 pensii a mapn nu a vrut sa aplice art 158 ;6; pentru militari care adeverinta ii dadea drept de supliment de vechime si contribuitate , porcaria ai acu contributia si au respins cererea de pensionare anu trecu cu motiv lipsa de contributie ,persoana avand documente din anil 1995 toate in regula ,.. dar au admis toti amii militari in specialitate si de adeverinta de grups ,cu toate interventiile nu au suflat o vorba ,, va spun asta asa ca sa aveti idee si de alte situatii ,cred ca era vorba de faprul ca era rezervist fara drepy de pensoie si nu i se aplica acel hg-s 1019 .. din 1995 , nu a mai lucrat nicaeri ultimul loc de munca fiind armata , dar a avut o activitate pe cont propriu de unde s-a intretinut acum va reveni cu o alta cerere de pensionare conf art 19 si conf faptului ca si art 25 ii confera a se lua in calcul documentele eliberare la trecerea in rezerva scuzati de revenire si multimesc pentru rabdare n numele persoanei cu stima

Unknown spunea...

m-am referit gresit la un srticol nu art 25, inafara art 19 si art 107 la unul din paragrafe aasta asa ca sa vedeti fel de fel de cazuri peroana nasuta in 1958 mai 17 deci acum va avea ope 17 mai 56 ani cu grad de capitan .....ce ziceti somer ca nu a vrut sa dea spaga sa iasa la pensie medical plecarea din armata a fost mai degraba pe criteriu de.... 1989 sic

Huhu Rezea spunea...

@wassy
Alin (2)-(3) ale art. 111 au scopul de a face mai acceptabila pastila amara pe care Proiectul o administreaza militarilor pensionati inainte de 2011.
Se dau sperante ca si pensiile lor vor fi recalculate in urmatorii 2-3 ani dupa prima majorare a soldelor activilor sau daca au depus inainte de intrarea in vigoare a legii documente cu stagii nevalorificate.

Huhu Rezea spunea...

Ciudatul@mos, declarat indezirabil pe acest blog, s-a apucat sa dea consultatii de stat-major pe blogul Potecarului.
Il sperie pe alt ciudat, @cip dragos, ca daca i-ar fi recalculata pensia potrivit noului Proiect, pensia sa ar redeveni pensie anticipata, asa cum a fost pe Legea 164/2010, intrucât Proiectul nu mai contine o prevedere asemanatoare celei din art.2 al L 119/2010.
Nu o avea Proiectul o asemenea dispozitie, dar @mosul pierde din azimut aspectul ca noua lege a pensiilor militare nici nu abroga art.2 al Legii 119/2010.
@Ci-pu-le, nu-l lua in seama! Roaga-te sa ti se recalculeze pensia, ca tot pensie pentru limita de vârsta ramâne.

wassy_g spunea...

Huhurez
Daca in termen de 3ani,pot opta pt.actualul proiect sau l.263 atunci,din prima zi o sa optez pt.aceasta lege.De ce sa astept 3 ani? In al doilea rand,am sa trimit un document cu stagii nevalorificate pt. a putea beneficia de recalculare(care se va face in termen de 2 ani insa o sa primesc diferentele din luna urmatoare celei in care am trimis documentul)Asa ii sfatuiesc pe toti sa faca.

Huhu Rezea spunea...

@wassy
Prin corelarea mai multor texte din acest Proiect, nu stiu daca aceasta a fost intentia sau au gresit, s-ar parea ca nu mai este nevoie sa asteptati indeplinirea conditiilor din alin.(2)-((3) ale art. 111 pentru recalcularea pensiei potrivit noii legi.
Potrivit alin (1) al art. 111, la data intrarii in vigoare a legii pensia dvs devine pensie militara in sensul acestei legi.
De la data intrarii in vigoare a legii, dvs. si toti cei aflati in plata suntem pensionari militari in sensul definit de art.3 litera d).
Ca atare beneficiem de dispozitiile art. 124, adica printr-o simpla cerere optam pentru recalcularea pensiei in baza acestei legi, nu in baza L 263.
Cererea o putem depune chiar din prima zi de dupa intrarea in vigoare a legii.

Mihai spunea...

@ Huhurez

Intr-adevar, din cîte se vede mos H`Alecu-pensie jmecherita a fost avansat sef de stat major la batalionul lui R 265.. Pentru el nici ca se poate mai mult de atit !

wassy_g spunea...

HUHUREZ

Art.124 spune asa; In termen de 3 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi,persoanele la art. 3 pot opta pt. modul de calcul apensiei in baza prezentei legi sau al legii 263/2010,cu modificarile si completarile ulterioare.Asadar se poate opta si pt. 263.In acelasi timp,cei iessiti pe 263 vor beneficia de recalculare.Pare ceva care nu se leaga,sau o greseala.

Huhu Rezea spunea...

@wassy
DA, dupa cum se poate constata, spre deosebire de alte variante ale proiectului care au circulat in ultimii 2 ani, Proiectul guvernamental nu mai abroga niciun articol din legea cadru, L 263/2010.
Nu cred ca vreun militar pensionat pe L 263 va opta sa ramâna pe acelasi mod de calcul, desi art. 124 ii da aceasta posibilitate.

totoiany48@gmail.com spunea...

BUNA ZIUA.
Pt.DL . HUHUREZ ,
PPOATE SA AVETI DREPTATE .
SUNT BENEFICIAR AL L241 . (PT. CATIVA LEI -50)
AM FOST PUTIN SUPARAT PE CEI DIN CATEGORIA NOMINALIZATA DE DVS DAR DIN ALTE CONSIDERENTE :
-A M RAMAS PUTINI IN FILIALE;
-NU AVEM DE UNDE RECRUTA -ALEGE LIDERI MAI BUNI ;
-NU S-A PUTUT CREA ACEA MASA CRITICA PT. A PUTEA INFLUENTA CONDUCERILE SA RESPE CTD PROPUNERILE MAJORITATII ;
-NU AU PRIVIT CORECT INTREAGA PROBLEMATICA CE TREBUIA REZOLVATA -UNSTATUT DEMN PT. PENSIONARII MILITARI.
AFIRM INCA ODATA CA SUNT PT. CA " PRINCIPIUL EGALITATII " SA FIE RESPECTAT .
CU RESPECT,
(to)*2

wassy_g spunea...

Conducerea A.C.M.R.R.este plina de generali care nu fac altceva decat sa-si serveasca propriile interese.Marea masa a cadrelor disponibilizate nu este bagata in seama,n-au facut nimic pt.acestia.O parte din filialele asociatiei au devenit independente si actioneaza pe cont propriu.Toate aceste filiale trebuie sa faca presiune pe alesii locali(senatori si deputati)pt.ca atunci cand proiectul de lege va fi discutat in cele doua camere sa fie modificat acel articol nefericit care nu permite recalcularea celor iesiti la pensie pana in 2011

Huhu Rezea spunea...

@wassy
Cum am discutat mai sus, se pot recalcula si pensiile stabilite anterior Legii 263, prin exprimarea optiunii prevazute la art. 124.
Se naste insa o alta problema.
Potrivit art. 28, soldele de functie si de grad se actualizeaza doar pâna la data deschiderii dreptului de pensie. Or, unii dintre veterani si-au deschis drepturile prin anii 90.
Trebuie sa se mai astepte o noua marire a soldelor activilor ca sa intregeasca actualizarea pensiei potrivit art. 111 alin (3).

Probabil a fost o problema de finantare a maririi pensiilor in plata si de aceea s-a convenit introducerea acestui parsiv art. 111, care permite esalonarea recalcularilor pe o perioada de 2-3 ani.
Ti-amintesti cum in 2011-2012 au sarit „patriotii” din SCMD si cei care au pierdut prin revizuire in capul lui Oprea, acuzându-l ca a pagubit bugetul statului cu un miliard de lei noi pe pensiile contributioniste marite?

Ionel N. spunea...

Huhurez
"Probabil a fost o problema de finantare a maririi pensiilor in plata si de aceea s-a convenit introducerea acestui parsiv art. 111, care permite esalonarea recalcularilor pe o perioada de 2-3 ani.
Ti-amintesti cum in 2011-2012 au sarit „patriotii” din SCMD si cei care au pierdut prin revizuire in capul lui Oprea, acuzându-l ca a pagubit bugetul statului cu un miliard de lei noi pe pensiile contributioniste marite?"
Daca s-ar recalcula toate pensiile "iceberg-ul" rezultat din inghetarea "n" pensii ar scuti statul (amarat ) de un efort bugetar !!

wassy_g spunea...

huhurez
Potrivit art.28,actualizarea functiei si gradului se face la data deschiderii dreptului de pensie si nu pana la data desciderii dreptului la pensie.Oare cum s-ar traduce in practica?
In alta ordine de idei,oare cum s-ar putea face atat indexarea pensiei in raport cu inflatia si salariul mediu brut cat si actualizarea in raport cu solda de grad si functie? Indexarea se face cand pensia este calculata pe baza de contributivitate indexandu-se punctul de pensie.In noile conditii pensia nu se mai calculeaza pe baza de puncte ci in raport de altceva.

Huhu Rezea spunea...

@Wassy
Am spus intr-un comentariu anterior ca exprimarea optiunii de catre cei pensionati inainte de 2011 pentru modul de calcul potrivit Legii pensiilor militare presupune, intr-o prima etapa, aplicarea algoritmului de calcul din aceasta lege pentru activi, art.28 si urmatoarele, in care actualizarea soldelor de grad/functie nu poate trece dincolo de data deschiderii dreptului de pensie, pentru fiecare dintre noi.
Abia in a doua etapa, dupa prima majorare a soldelor activilor, putem sa beneficiem si de actualizarea la zi a soldelor potrivit art 61 si de recalcularea de la art. 111 alin (3).

In ce priveste indexarea anuala a pensiei, procentul de indexare a valorii punctului de pensie din L 263/2010 se poate aplica si pensiei militare brute. Ati vazut la indexarea din ianuarie a.c ca procentul de 5% s-a aplicat la intreaga dvs pensie bruta.

wassy_g spunea...

HUHUREZ

Indexarea s-a aplicat la punctul de pensie nu la pensia bruta.Apoi,nu cred ca la o categorie de pensionari,indexarea sa se faca la punctul de pensie iar la alta la pensia bruta.Ar fi bine sa fie asa dar in final
(dupa discutiile din comisiile din Parlament)s-ar putea sa vedem modificari.
In alta ordine de idei,cum interpretati art.25 privind vechimea care se ia in considerare la stabilirea pensiei?Daca ,de exempu,am mai lucrat un numar de ani dupa iesirea la pensie,pentru acesti ani voi primi 2%(pt.fiecare an)ca si cum as fi lucrat ca militar activ.Pentru unii,care au beneficiat si de conditii speciale ar putea ajunge si la un procent de calcul de 150%,la care s-ar adauga pensia suplimentara si Meritul Militar(de care nu se face nici un comentariu in noul proiect)

Unknown spunea...

domnului HUHUREZ , ii multumesc pentru faptul ca ati avut amabilitatea sa dati raspunsuri si in afaracomentariilor cu referire stricta la articole care nu sant in asentimentul multor pennsionari. eu am transmis persoanei interesate ca art 19 i se aplica ca s-a nascut in 1958 in mai si ca in 2016 ca avea deja 56 ani si se poate pensiona cu 14 ani si cu grupa 1 dde mnnca . acum sa vedem cum va iesi din parlament ,sa vedem normele de aplicare si poate articolele alea mult discutate sa se aplice corect inca odata m\va multumesc si sa asteptam vesti bune semneaza loredana

Anonim spunea...

ref la OMM acesta este prevazut in pensie in statutul cadrelor militare(lege organica superioara)
-Din cate am inteles DA se considera 2% din vechimea totala/cumulata luata in calcul la intrarea in vigoare a legii.Nu stau acum sa caut dar articolul din lege este clar ca l-am mai citit de vreo 3 ori(sunt si eu la fel de interesat ca dvs
-Ba mai mult.Cei din AC daca au doar 20 ani efectiv in AC beneficiaza de 40 de ani vechime cumulata deci de 15 ani(peste cei 25) X 2%=30% majorare la AC fara civilie si alte chestii
DC

Huhu Rezea spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

Wassy
Indexarea se aplica la valoarea fiecarui punct de pensie. Pensie contributiva este un produs de trei factori:
-numarul de puncte(fix)
-valoarea unui punct de pensie(variabil)
-procentul pt OMM(fix)
Inmultirea vpp cu procentul de indexare se propaga la intreg produsul, adica la intreaga pensie bruta. Asemanator se poate aplica indexarea stabilita de Guv pt pensiile civile si pensiei militare brute.
Uita-te pe cupoane si ai sa constati ca pensia bruta din luna decembrie 2014 a fost marita in ianuarie cu 5%, indicele de indexare a unui punct de pensie.
Da, cuprinde si vechimea suplimentara si vechimea realizata dupa pensionare cu conditia ca aceasta din urma sa fie valorificata in pensia de revizuire.
Cu toata imprecizia de formulare a art. 111 alin(1) se mai adauga si stagiile nevalorificate pâna la data intrarii in vigoare a acestei legi, ocazie cu care se face si recalcularea pensiei.
Pentru orice recalculare a pensiei se emite decizie de pensie. Indexarile si actualizarile se fac fara decizie.
OMM este reglementat de Statutul cadrelor militare, nu este nevoie sa mai fie mentionat in lege. Probabil se va face vorbire de acest drept in Normele de aplicare.

Anonim spunea...

O postez si aici ca sigur dispare de pe R-26.....
DC

Anonim10 mai 2015, 13:09
N-am nimic nici cu unii nici cu altii,dar in materialul de mai sus scrie negru pe alb"trafic de influenta LEGISLATIVA" ...ce dracu o mai fi asta ,n-am citit in codul penal

iar semnatura aia cu " pensionari in rezerva responsabili"suna fix ca pe vremea lui Dej.
Daca-i asa e bine cum s-ar zice....."Daca e anonima o semnez si eu"!
DC

Huhu Rezea spunea...

@DC
Ai dreptate!
S-ar chema ca si noi facem trafic de influenta pe lânga parlamentari pentru ca, in folosul nostru, sa elimine art. 111 si sa ne includa in conditiile din art. 112.
Cum ar zice Badea, la puscarie cu noi!

wassy_g spunea...

HUHUREZ
In legislatia dupa care primim actualele pensii se facea vorbire de OMM chiar daca acest lucru e mentionat in statut.
In legatura cu valorificarea vechimii cumulate,la stabilirea pensiei,art.25 mentioneaza urmatoarele;"Constituie vechime pentru stabilirea pensiei militare de stat,in conditiile art.16-18,22 si 33 si perioadele recunoscute ca vechime in serviciu,vechime in munca,stagiu de cotizare sau perioade asimilate in conditiile legii,pana la data intrarii in vigoare aprezentei legi"
Problema care se pune este ca in art.mentionate(16-18,22 si 33) se face vorbire doar de cadrele militare active si nu despre cei aflati la pensie.Sper sa nu ma luati drept Gigi contra dar vreau sa vedem exact ce au avut in vedere in acest proiect pt. a sti cum sa actionam.

Anonim spunea...

I-auzi na unde dai si unde crapa! ganditi si voi cu capetele voastre ca sa vedeti cum unii se fac ca nu inteleg. Si e asaaaa de simplu!!
DC
PS va reproduc mai jos comment-urile pt a trage fiecare concluzia corecta si necesara fara marsavii de oameni interesati politicianist
cu respect pt toti cei corecti
DC
Daca am gresit va rog sa ma corectati.Intotdeauna imi recunosc greselile dar in ecelasi timp daca o lege este buna pentru toti cei ca noi,chiar daca e facuta sub coordonarea lui "Geoprea" nici "Geolescu" nu are dreptul sa o critice pe motiv ca i-a carat sarsanalele lu' dogaru cu ani in urma la hotel Muntenia Pitesti.Adica nu-i corect pur si simplu,nu-i corect.Daca legea chiar este buna inclusiv pt cei din AC de ce dracu se contreaza unii?? sunt prosti,sau sunt prosti?
PS eu vorbesc de pensii militare,pe el il f**e grija de nu's ce retrocedarile p**ii

deci cititi si decideti.Chiar sunt eu tampit?

"R-2650010 mai 2015, 13:28
In materialul-raport scrie ceva despre modelul retrocedarilor ilegale de terenuri. Dincolo de codul penal romanesc, traficul pur de influenta se realizeaza in 2 modalitati:

- eludand/speculand o lege deja existenta de catre un grup restrans de persoane
SAU
- DEDICAND o lege unui grup tot restrans de persoane (aceasta practica este folosita in special in statele din America Latina, iar in Europa doar in Romania).

Numitorul comun este acelasi: insusirea de "foloase necuvenite" si mereu din banii de la bugetul de stat.

In statele in care traficul de influenta este legiferat, acela este trafic de influenta legislativa. Sunt cele mai decazute state d.p.d.v. democratic.

PS: Cat priveste semnatura care "suna fix ca pe vremea lui Dej". La ce te referi? La semnatura lui Dej pt. asasinarea romanilor pripasiti prin munti care se impotriveau comunismului adus, sau la semnatura celor alungati prin munti care isi acuzau asasinii? Nu ca ar fi diferente!

Răspundeţi

Anonim10 mai 2015, 14:35
ma refer la..."."Daca e anonima o semnez si eu"!
ti se pare ca cineva si-a asumat vreo responsabilitate sau n-ai simtul umorului?
Cum dracu sa semnezi ceva de genul: " pensionari in rezerva responsabili"
Este absolut ridicol !
DC
deci reiau: "daca e anonima o semnez si eu" :):)

Răspundeţi

Anonim10 mai 2015, 14:39
Eu nu intrebam de traficul PUR de influenta.Eu intrebam de traficul de influenta LEGISLATIVA, asa cum sustin "pensionarii rezervisti responsabili"
poti sa ne lamuresti si pe noi astia mai prostani?
DC

Răspundeţi

Anonim spunea...

@wassi g
v-ati adresat huhurez dar ma bag si eu in seama.
statutul cadrelor militare este ca sa zic asa"omnivalabil" dupa cele ce mi-a spus un vecin de la HR(RU) din IPJ desi eu am fost/sunt inca(asa imi place sa cred-militar)
O zi buna
DC

Anonim spunea...

@wassy_g
dvs spuneti asa si citez:

"Constituie vechime pentru stabilirea pensiei militare de stat,in conditiile art.16-18,22 si 33 si perioadele recunoscute ca vechime in serviciu,vechime in munca,stagiu de cotizare sau perioade asimilate in conditiile legii,pana la data intrarii in vigoare aprezentei legi"
Problema care se pune este ca in art.mentionate(16-18,22 si 33) se face vorbire doar de cadrele militare active si nu despre cei aflati la pensie.

Pai art 3(d)coroborat cu (a) este mai mult decat lamuritor...haideti ca e clar pentru cine vrea sa le puna"cap la cap"
cu respect
DC

Anonim spunea...

eheee cat o fi muncit geolescu pana a scos-o pe aia cu "un grup de pensionari responsabili"
Mai ca ma apuca rasul dupa atata munca de copy/paste si doua grafice in "iecscel"
DC
PS Na ca acu' ii fac si reclama fara sa vreau."Ata ete"

Huhu Rezea spunea...

@wassy
Nici L 164 nu s-a referit la OMM, dar s-a aplicat L 80/95.
Pentru pensionari important este sa indeplineasca conditiile din articolele 111 si 124 pentru a li se recalcula pensia.
Documentul prin care le sunt recunoscute perioadele care constituie vechime in serviciu,vechime in munca,stagiu de cotizare sau perioade asimilate in conditiile legii,pana la data intrarii in vigoare aprezentei legi, perioade care ii dau dreptul la pensie militara, este DECIZIA de PENSIE valabila la data intrarii in vigoare a noii legi.

Huhu Rezea spunea...

@DC
Ar fi si mai bun proiectul daca ar stabili conditii identice de recalculare pentru toti militarii pensionarin inlaturarea art.111 si introducerea in art. 112 a sintagmei "pensii in plata la data intrarii in vigoare a legii"

wassy_g spunea...

DON CORLEONE

In art. 25 nu se pomeneste de art.3nimic.Ar fi fost foarte bine daca toate art. din proiect ar fi fost f.clare si neinterpretabile.In felul in care este intocmita iar o sa se umple salile de judecata.Noi o sa reclamam ca nu se aplica art 124.iar ei o
sa spuna ca se respecta art.111.Asta e motivul pt. care spuneam ca trebuie facuta presiune cat proiectul se afla in Parlament.Trimiteti mesaje si votati sa dispara rinocerii din conducerea ACMRR care ne-au fericit cu acest proiect handicapat.

uber spunea...

@Huhurez
Dacă s-ar stabili condiții egale de recalculare pentru toți, conform noii legi, cei ieșiți înainte de 2011 și cei ieșiți după 2011 în egală măsură, mulți și-ar pierde dreptul la pensie iar alțora li se va schimba pensia pentru limită de vârstă în pensie anticipată parțială. Chiar scria unul pe aici, supărat foc cu numai 15 sau 17 ani vechime că are pensia de doar nu știu cât, el nu se mai încadrează deloc în noul proiect de lege. În situația lui sunt o grămadă de potecari. Ei doresc o colecție de articole din mai multe legi, doar acelea care le convin. Nu-i prost valahul!

Anonim spunea...

Da, ar fi dar sa speram ca se si sesizeaza cine trebuie(macar pe aceasta cale)
DC

CEZAR spunea...

Potecarii au dat in Deliru Tremmes ! Poate ii ajuta cineva ....

CEZAR spunea...

CEZAR10 mai 2015, 19:02

Zice Mos PPPartag

Solda lunara din dec.2009 era compusa din :
- solda de funcţie,
- solda de grad,
- solda de merit,
- indemnizaţia de comanda,
- gradatii
- indemnizatia de dispozitiv
Minti oratanie !! Corect ii asa ..
Pentru aprox. 15%....ii cam cum zici Tu ...adica pentru PROFITORII NERUSINATI
Pentru inca 10%......ii fara IC.....adica pentru alti profitori dar mai subtirei
Pentru peste 65 %...este fara IC..sau SM......adica pentru cei care au dus Armata in spate ...lula ...
RăspundeţiȘtergere

Huhu Rezea spunea...

@guld
Imi pare rau ca, desi am combatut mai sus ineptia vehiculata pe alt site, de cei trimisi sa justifice forma actuala a Proiectului, o repeti.
Nu se pierde niciun drept de pensie, nu se pierd pensiile pentru limita de vârsta, declarate astfel de art. 2 al Legii 19/2010, daca se recalculeaza si pensiile stabilite inainte de 2011.
De ce? Uitativa in art. 126 din Proiect.!
Nu este abrogat art.2 al Legii 119/20i0 prin care pensiile anticipate si pensiile anticipate partial au devenit pensii pentru limita de vârsta.
Odata stabilit, un drept de pensie nu se poate pierde prin modificarea legii, ci numai daca a fost incalcata legea.

Anonim spunea...

....si ca sa ma bag in seama...
inclusiv prin hotararea CCR(aia cu dreptul castigat si interdictia de a diminua pensiile)precum si a prevederilor proiectului ca ramane in vigoare"cuantumul mai avantajos"
DC

Huhu Rezea spunea...

@DC
Decizia CCR nu s-a referit la dreptul de pensie ci la la faptul ca nu poate fi micsorat cuantumul pensiei contributive.
Dreptul câstigat nu se aplica si cuantumului pensiilor necontributive.
Asa ca... pensiile militare nu sunt protejate de o eventuala intentie a guvernantilor de a le micsora cuantumul.
Conform Proiectului, cuantumul mai avantajos se aplica doar pensiilor care intra in recalculare.

Anonim spunea...

Pai este normal:daca nu intra in recalculare n-are ce se aplica(cuantumul mai avantajos)
DC

Anonim spunea...

I-auzi na ce prostii vorbeste "geolescu"
Eu acum scriu aici ca R 26.... cenzureaza mai ceva ca/ decat "Scanteia" cea batrana si cea tanara la un loc.
Am facut bataturi la degete scriind pe R26.... si ce folos? Ca imi da geolescu "delete" la foc automat.Si vorbesc elegant si e OK dar nu-i convine lui ca il contrez.Pur si simplu omul asta nu suporta si alte pareri.Daca ii spun ca acum este 10 mai(duminica)2015 si lui nu-i convine din oaresce motive,pur si simplu sterge commentul.
Cica ar fi o "platforma" de exprimare libera,ha,ha!!

R-2650010 mai 2015, 21:23
@ CEZAR 10 mai 2015, 12:09. Ti se da posibilitatea sa te afirmi. Explica pe intelesul tuturor, cui adresezi termenul de "potecari". Acest termen mai este folosit pe blogul lui Huhurez de insasi gazda blogului. Din cate cunoastem, acest termen era utilizat atat de fosta Securitate, cat si de vechii C.I.-isti din armata (cei proveniti din vechea D.S.S.) care denumeau astfel "la misto" pe oricine purta uniforma kaki. Si care in conceptia primilor tot ce purta uniforma kaki era un semn al inferioritatii de rasa, stiut fiind faptul ca cei de la Secu sau C.I.-istii de la fosta D.S.S. purtau uniforma albastra.


Răspundeţi

Don Corleone10 mai 2015, 22:27
In acest caz sunt si eu mandru de apelativul "potecar" desi in ultima parte a carierei am purtat uniforma albastra(cea a SMFA)....apelativul "potecar" se refera strict la VM-isti si nicidecum la alte forte sau categorii de forte armate.Nicidecum la pifani, tanchisti,auto,sau transmisionistri(ca sa dau un exemplu la indemana)
DC
PS chiar nu vad ce legatura ar avea art.AA si RAA cu apelativul "potecari" si este prima data cand aud ca cei care erau imbracati kaki erau "potecari" .Asta-i o mare porcarie pentru cel care a spus-o.e valabil doar pentru VM.asta e si nu mi se pare jignitor,doar asa cum ar fi....... "cu magaru' si samaru' "
DC

Huhu Rezea spunea...

@Corleone
Denumirea de potecar, nu este nici macar peiorativa.
Cum unii militari sunt denumiti curcani, sticleti, gusteri, scorpioni etc, vânatorilor de munte li se mai spune si potecari, de la cararile de munte pe care isi desfasoara misiunile.

CEZAR spunea...

Ia ..poteca precum ursul ....

Mihai spunea...

No ,uite că-i un pic de bai. Pare-se ca mai mult pentru cei cu L 241 in cîrcă.

CEZAR spunea...

Piloate ..ce patisi mama ..de scrii ..povesti la hectar ....??
Da-i drakului pe cei care nu sunt capabil sa inteleaga ..ce-i aia lupta armata si ce rol are aviatia ....
Pentru potecari ii maxim important SGV..care patruleaza cu AKM..pe un drum prafuit ..dupa ce musai au trecut bastinasii cu caprele....
Daca atat a vazut - facut ..ce sa inteleaga mai mult..???
Nu se uita nici macar la filme in care un SGV-NATO ..cere sprijin aerian ..si vine A10 si la o trecere ..matura 2-3 TC..si o companie de puleti care tocmai se pregateau sa-i friga pe potecari ....ce sa-i ceri lu ..R-123...

Mihai spunea...

Cezare ,doar l-am antrenat pe mosu ajuns sef de stat major la potecar.

totoiany48@gmail.com spunea...

BUNA SEARA.
PE ALTE SITURI A APARUT O MINI DOCUMENTATIE DESPRE PENSIILE MILITARE ....IN NATO .
1 PENSII MILITARE AU DECAT CEI CARE AU FOT MILITARI ( SOLDATI , GRSDATI ETC.) .
2 TREBUIE SA FI ACTIVAT UN NR. DE ANI ( 18).
3 PENSIA SE STABILESTE CA UN % DIN SOLDA ( LA NOI PE SIMULAREA FACUTA ARE VALOAREA DE 2, 5 DIN BAZA DE CALCUL PROPUSA IN NOUA LEGE -EXISTA SI O MOTIVATIE )
4 PENTRU CEI CARE NU AU REALIZAT STAGIUL STABILIT ( 18 ANI IN EX. NOSTRU ) PRIMESC O BONIFICATIE LA PENSIA PRIMITA IN SISTEMUL IN CARE S-A PENSIONAT .
5 DISCUTIA ESTE MULT MAI ELABORATA SI O GASITI PE R26500BLOGSPOT.COM
CU RESPECT,
TOTO IANY

Huhu Rezea spunea...

@TOTO
Deocamdata ....dscutam pe ce este la noi si nu pe ce-ar fi daca....
Nu stim cu certitudine care va fi baza de calcul in Proiectul guvernamental si ne pierdem timpul cu simulari de calcul... sau cu vise despre pensii NATO
Acolo unde ne inviti ai in fata un mod neprofesionist, pe lânga principiile de drept, de a informa rezervistii.