Un produs Blogger.

marți, iunie 16, 2015

Comisia de Aparare din Senat propune PLENULUI un amendament care permite recalcularea tuturor pensiilor in plata ale militarilor

10 comments
Dintre toate amendamentele luate astazi in discutie in sedinta comuna a Comisiilor de Aparare si Munca ale Senatului, retine atentia amendamentul nr.20 care propune modificarea art. 111 din Proiect in asa fel incât si pensiile militarilor stabilite in baza legislatiei anterioare Legii 263/2010 ar urma  sa fie recalculate potrivit algoritmului stabilit de noua lege.
Sa vedem cum vor aparea amendamentele in Raportul comun al celor doua comisii de aprobare a proiectului Legii pensiilor militare, Raport care ar urma sa fie supus aprobarii PLENULUI SENATULUI.





10 comentarii:

fiducuis52blogspot.com spunea...

Puiu Gheorghe Budau16 iunie 2015, 15:50
marți, 16 iunie 2015
Stiri despre facerea Legii pensiilor militare de stat

Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională aici si Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială si aici din Senat au intocmit azi RAPORTUL comun privitor la proiectul L212/2015,pe care l-au avizat favorabil.


Din auzite (!) ,cu 2 amendamente :
1. baza de calcul o constituie venitul brut.Art. 28.– (1) amendat ,spune cam asa: "Stabilirea cuantumului pensiei militare de stat se face pe baza calculului mediei tuturor veniturilor brute realizate în ultimul an de activitate, la alegerea persoanelor prevăzute la art. 3 lit. a) - c), şi nu poate depăşi cuantumul mediei veniturilor brute luate în calcul.‟


2.procentul maxim din solda care poate fi atins este de 80 %.
Art. 29 ,amendat stabileste modul de calcul al cuantumului pensiei de serviciu în procente :
a) militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, cu vechime de cel puţin 25 de ani în muncă beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzută de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din venitul brut realizat în ultimele 6 luni consecutive de activitate, actualizată la data deschiderii drepturilor de pensie;
b) pentru fiecare an care depăşeşte vechimea prevăzută la lit. a) se adaugă la cuantumul pensiei 2% din venit, fără a se putea depăşi venitul brut avut la data deschiderii drepturilor de pensie;
c) de pensia de serviciu beneficiază şi militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special cu vechime între 10-25 ani, în acest caz cuantumul pensiei prevăzut la lit. b) fiind micşorat cu 1% pentru fiecare an care lipseşte din vechimea integrală;
d) soţul supravieţuitor şi copiii militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special care au drept la pensie de serviciu potrivit lit. a)-c) beneficiază de pensie de urmaş dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute pentru aceasta de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare”.


Pana la intrarea lui in dezbaterea Camerei Deputatilor (camera decizionala) mai este cale lunga.Probabil pe la toamna. Dan M.
preluat dela scmd iasi

Iosif spunea...

Multumim pt. amendamentul la art.111. Era logic juridic si necesar.
In schimb plafonarea introdusa cum va mai permite valorificarea conditiilor de munca, a vechimii ce depaseste cei 25 de ani minim necesari pt. procentul de 80%, si eventual a stagiului suplimentar de dupa trecerea in rezerva?

De asemenea, motivatia pt. care se limiteaza optiunea militarului la ultimul an de cariera este stupida si nedreapta: incompetenta, indisciplina.
Dar de restructurari s-a auzit, dar abuzuri s-au comis?

Huhu Rezea spunea...

@all
Sa asteptam publicarea raportului pe site-ul Senatului, alaturi de celelalte informatii si avize despre Proiect.
Pâna mâine nu mai este mult!

Unknown spunea...

domule H ,multumim pentru informatia data , asteptam

Elisav spunea...

Cu tot cu sporuri pensia nu trebuie sa depaseasca cuantumul venitului brut luat in calculul pensiei vezi aliniatul 2b. Pentru ofiterii care au fost pusi la dispozitie din cauza desfiintarii functiilor formula aceasta este insa defavorabila.

Huhu Rezea spunea...

@elisav
Ar fi foarte defavorabil pentru astfel de ofiteri revenirea la baza de calcul cu veniturile din ultimele 6 luni.
Este mai buna varianta cu alegerea a 6 luni din ultimii 5 ani,asa cum este in Proiect.

mega2005 spunea...

Temerea mea este ca acest proiect de lege s-ar putea inpotmoli definitiv in toamna, o data cu noua motiune de cenzura initiata de opozitie...Gabi Oprea stie, probabil, mai multe.
Avand in vedere si ca , acest proiect de lege in forma initiala, cu mari inechitati instituite de generalissimul amintit mai sus, ...s-ar putea sa nu convina initiatorului- a se vedea recalcularea TUTUROR PENSIILOR MILITARE- nu se stie ce se va mai intampla cu proiectul chiar si in situatia in care "interesul national" nu va vota impotriva "pisicului".

Huhu Rezea spunea...

@mega
Dupa adoptarea legii pensiilor speciale pentru parlamentari este greu sa mai dea inapoi in privinta pensiilor militare, cu sau fara guvernul Ponta.
Vor peria proiectul pentru ca si pensiile militare sa se asemene cu pensiile lor.
Nu puteau sa dea pensii speciale altor categorii profesionale fara sa reinfiinteze pensiile militare...existente de când România are armata regulata.
Daca nu erau acele interese ale functionarimii care serveste noua orânduiala capitalista din România, nu s-ar mai fi gândit nimeni la pensiile militarilor.

Unknown spunea...

din recalcularea tuturor pensiilor credeti ca pensiile vor creste , ? eu nu cred. dela unelem cele mai multe au crescut datorita punctului de pensie , prin recalculare si plafonaare , e greu sa mai creasca , sa vedem normele de aplicare .mai ales la cei cu grupa alte conditii ,, dar nu am inteles dece nu au respectat comisiile de lucru ale senatului termenele prevazute , dar sa vedem saptamana viitoare , poate au altceva in vedere

Huhu Rezea spunea...

@eufrosina
Pornind de la procentul de pensie de 80% si baza de calcul luata din ultimele 6 luni, asa cum zice presedintele Comisiei de aparare ca s-ar fi aprobat, se poate estima ca pensiile recalculate ar putea fi cu 16-20% mai mari decât pensiile stabilite pe Legea 164/2001, crestere care nu acoperă o buna parte din majorarile contributive pe Legea 119/2010.