Un produs Blogger.

sâmbătă, iunie 27, 2015

Formula de recalculare a pensiilor militare. Baza de calcul definita la art.28, conform amendamentelor, nu se aplica pensionarilor aflati in plata

9 comments

In primul rand sa vedem care este baza de calcul pentru recalcularea pensiilor existente in plata la data intrarii in vigoare a legii.
Formularea amendamentului de la art.28 exclude pensionarii militari, asa cum sunt definiti in art 3 lit e), din categoria militarilor care pot beneficia de aceasta prevedere. Daca s-a modificat articolul 111 in sensul ca recalcularea se aplica tuturor pensiilor in plata, trebuia modificat si art.28 astfel incât baza de calcul respectiva sa fie aplicabila si pentru art.3 lit. d), respectiv pentru pensionarii militari. Poate fi inca o necorelare a modificarilor aduse de Comisiile Senatului, asa cum am mai semnalat si altele. Este inca o dovada ca articolul 111 a fost mult discutat si ca, in ultima instanta a fost acceptata recalcularea tuturor pensiilor in plata, fara a se face, insa,  corelarea cu ansamblul textului legii.
Asa ca, Legiuitorul trebuie sa se hotarasca in privinta bazei de calcul in cazul recalcularii pensiilor in plata: veniturile brute, ca pentru activi, asa cum este prevazut in articolul 28,  modificat de Comisii, sau solda bruta a functiei de baza, asa cum Comisiile au completat, cam stângaci si neclar, corpul alin.(1) al art. 61, referitor la actualizarea pensiilor militare ori de cîte ori se majoreaza soldele de grad si functie. Zic... fara un inteles clar, pentru ca textul din corpul alineatului se aplica atât pentru lit. a) cât si pentru lit. b), respectiv... si pentru militarii pensionari, cât, si pentru cei care ies la pensie in baza noii legi.
Pentru a va face o imagine ce inseamna veniturile lunare brute si solda functiei de baza, republic mai jos doua din paginile unei lucrari de specialitate, de care am mai vorbit si in articolul Componentele soldei functiei de baza.


Pensia maxima pentru un militar cu 45 de ani vechime totala, care a platit peste 25 de ani contributie  pentru pensie suplimentara/contributie individuala la bugetul de stat si are OMM clasa I.

(80+n)% B  +  9%.100%B  +  20%(100%B+9%.100%B)  = 100%B+9%B+20%B+1,8%B = 130,8%B = 1,308B
in care
-B=baza de calcul
-(80% + n.1%) < sau =  100%
- n = 20, numarul anilor peste 25
-9% = sporul maxim pentru pensie suplimentara
-20%= sporul pentru OMM clasa I.


9 comentarii:

Unknown spunea...

e prea devreme de calcule , legea e perfectibila, poate la camera se vor face corecturile , sa treaca maine de senat , daca va fi cvorum , dar vad ca acmmr tace

Huhu Rezea spunea...

Nu e niciodata prea devreme un calcul estimativ.
Ce sa zica acum ANCMRR, cu unicul sau purtator de cuvânt, juristul AC. cel care a sustinut aberatia ca pensiile recalculate pe L 119/2010 ar fi nerecalculabile pe noua lege?
Imi pare rau pentru unii distinsi membri ai Comisiilor, dar o activitate de legiferare nu se face cu atâta superficialitate, sa dai drumul la o lege in care oricine constata lucruri neterminate. Mai ales când, potrivit noilor proceduri parlamentare, centrul de greutate al legiferarii s-a mutat in Comisii, Plenul Camerelor având rolul de a aproba sau de a respinge rapoartele Comisiilor

Unknown spunea...

aveti mare dreptate , dar daca o fi ceva necurat la mijloc ,adica sa nu fie aprobata si sa o duca pana dupa anul 2016 sau ...cesa mai zic , sa vedem dar asa este eeste incorect sa dai drumul la lege dupa ce s-au ffacut atatea comisii , sa vadem ce mai e si maine

Huhu Rezea spunea...

Un proiect guvernamental poate fi oricând retras de pe ordinea de zi a a Camerelor de un alt guvern care are alta politica in acest domeniu.

CEZAR spunea...

Pentru toti 4..pezii care mananca cacat cu polonicul in Sfanta Zi de Sarbatoare- pe blogul infecto-POTECARI !!
In actuala formulare si cu actualele amendamente ...Legea imi convine de minune ! Ea tinde sa multumeasca pe toata lumea ..pensionari militari ...fapt pentru care am militat inca de acum 10 ani !
Mai ramane ..de bagat gaz si pentru aplicarea OG 1019..la toti pensionarii si este super !
In concluzie imi doresc din rarunchi ..ca parlamentul s-o voteze .. Hu..hu..imi cer scuze ..dar mizerabilul de potecar R-123..publica doar injuraturile lui sub forma de Anonim la adresa mea ..multumesc ..

Huhu Rezea spunea...

@cezar
Acel blog a cam tacut! Potecarului ii convenea mai mult sa nu se adopte legea, ca sa aiba el motiv sa injure si sa incite la anarhie.
A ajuns rau daca pe propriul blog comenteaza sub anonimat.
Lasa ca se vindeca!

Anonim spunea...

NU se vindeca! Unele boli (cu capu') nu au vindecare.Au doar ameliorari temporare de scurta durata.In acest caz nu se aplica:)
DC

Unknown spunea...

Cred ca in formula DE CALCUL ESTE O GRESEALA. PROCENTUL pentru ce depaseste 25 de ani este 2% nu 1%. si in textul legii nu este niciun articol care sa prevada ca nu se poate depasi 100% din baza de calcul. In textul vechii legi exista acest articol, in noua lege nu l-am mai vazut. cred ca trebuie sa revedeti formula.

karadeniz spunea...

@mihai calin
Probabil nu ați citit textul legii trimis de parlament spre promulgare ci doar proiectul depus de guvern.
Art. 29. – (1) Cuantumul pensiei de serviciu se determină în procente din baza de calcul, astfel:
a) militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, cu vechime cumulată conform art. 3 lit. f) de cel puţin 25 de ani, beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul prevăzută la art. 28;
b) pentru fiecare an care depăşeşte vechimea prevăzută la lit. a), la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul prevăzută la art. 28, fără a se putea depăşi venitul brut utilizat la calculul pensiei la data deschiderii dreptului la pensie.