Un produs Blogger.

miercuri, iulie 15, 2015

Ionut Vulpescu poate readuce PSD in matca social-democrata

0 comments
Am mai scris despre Ionut Vulpescu pe acest blog. Vezi „Un tânar politician de stânga -filosof teolog - matura pe jos cu filosoful lui Basescu Remarcam atunci lipsa de complexe la tânarul politician in a afirma solide conceptii de stânga in momente in care intelectualii se cam feresc sa nu fie etichetati comunisti, daca exprima vederi social-democrate. Intre timp, deputatul Ionut Vulpescu, fost consilier al presedintelui Iliescu, a ajuns ministru al Culturii.
De la Iliescu incoace, obligati de imprejurarile adearii la NATO si UE, ca in cazul lui Adrian Nastase, sau lipsiti de convingeri social-democrate autentice, ca in cazurile lui Geoana si Ponta, liderii PSD au avut un comportament politic mai apropiat de liberalism, justificat oficial pe esicherul politic ca orientare de centru-stânga. Asa s-a si putut alcatui faimoasa constructie USL intre Ponta si Crin Antonescu. 
Electoratul de stânga, care nu s-a mai simtit a fi reprezentat de partidul succesorilor lui Iliescu, a votat cu partidele nationaliste sau populiste, ca PRM, PDL sau PPDD, ori nu s-a prezentat la vot. Guvernele PSD s-au remarcat prin exces de masuri liberale, pentru a nu fi acuzate in tara si strainatate ca stângiste. Norocul PSD-ului a fost ca intre timp nu s-a cristalizat un alt partid de stânga, asa cum s-a intâmplat in Grecia si Spania, cu Syriza si Podemos.
Profitând de plecarea fortata de la conducerea partidului a fost liberalului in tinerete, Victor Ponta, PSD trebuie sa aleaga un lider care nu doar mimeaza social-democratia ci, chiar,  poate s-o afirme si s-o aplice din convingere. Asa s-ar separa doctrinar apele pe esicherul politic unde toti se inghesuie sa afirme ca sunt de centru, pentru a capta atentia atât a electoratului de dreapta cât si a celui de stânga.
O astfel de orientare a PSD ar determina o clarificare doctrinara mai rapida chiar si in interiorul noului PNL, liberalii urmând sa se distanteze de populari.


Niciun comentariu: