Un produs Blogger.

miercuri, iulie 01, 2015

Legea pensiilor militare, text in forma pentru promulgare

120 comments
Legea a fost publicata pe site-ul Camerei Deputatilor si o puteti citi AICI


UPDATE


Deocamdata toata lumea studiaza textul legii in forma pentru promulgare, text care nu va mai suferi modificari pana la aplicare, daca presedintele nu-si exercita artibutiile de retrimitere la Parlament sau de sesizare a CCR, pentru control constitutional anterior. 

Blogul este deschis tuturor celor care doresc sa adreseze intrebari si tuturor celor care doresc, in calitate de economisti sau juristi, sa raspunda intrebarilor. Sunt multi specialisti printre rezervisti, important este sa se implice. 

Noutati vom mai avea doar in urmatoarele 90 de zile de la intrarea in vigoare a legii (adica pâna la 31 martie 2016), când se va emite Ordinul comun al institutiilor militare cu procedurile de recalculare si actualizare. Alta era urgenta emiterii acestui ordin daca in art. 60 se prevedea ca Ordinul va fi emis in urmatoarele 90 de zile de la publicarea legii in MO. Este o mare diferenta intre data in care va fi publicata legea si data intrarii in vigoare, prevazuta in art.123, respectiv 01 01 2016.

Oricum, recalcularea tuturor pensiilor va ridica noi dificultati pentru Casele Sectoriale. Va fi greu si pentru pensionarii mai vechi sa-si aleaga cele 6 luni din ultimii 5 ani de activitate pentru media veniturilor brute.

O salvare ar putea sa vina, pentru cei pensionati inainte de anul 2001, de la realitatea ca in dosarul de pensie exista deja veniturile pe ultimii 10 ani, din care se alegeau atunci cei 5 ani din care se stabilea baza de calcul.



120 de comentarii:

fiducuis52blogspot.com spunea...

Felicitari si multumiri pentru efortul facut domnului H.
Legea pensiilor militare de stat fiind adoptata va propun sa continuati activitatea invitand juristi,finantisti,ofiteri de personal, informaticeni ,activi sau din rezerva care sa ne explice diferite aspecte pe care dorim sa le elucidam.Pentru unele aspecte sa putem intreba si autoritati responsabile de implementare acestui act juridic.

Huhu Rezea spunea...

@Puiu
Deocamdata toata lumea studiaza textul care nu va mai suferi modificari pana la aplicare. Blogul este deschis tuturor celor care doresc sa adreseze intrebari si tuturor celor care doresc, in calitate de economisti sau juristi, sa raspunda intrebarilor. Sunt multi specialisti printre rezervisti, important este sa se implice.
Noutati vom mai avea doar in urmatoarele 90 de zile de la intrarea in vigoare a legii (adica pâna la 31 martie 2011),când se va emite Ordinul comun al institutiilor militare cu procedurile de recalculare si actualizare.Alta era urgenta emiterii acestui ordin daca in art.60 se prevedea ca Ordinul va fi emis in urmatoarele 90 de zile de la publicarea legii in MO. Este o mare diferenta intre data in care va fi publicata legea si data intrarii in vigoare prevazuta in art.123, respectiv 01 01 2016.
Oricum, recalcularea tuturor pensiilor va ridica noi dificultati pentru Casele Sectoriale. Va fi greu si pentru pensionarii mai vechi sa-si aleaga cele 6 luni din ultimii 5 ani de activitate pentru media veniturilor brute.
O salvare ar putea sa vina, pentru cei pensionati inainte de anul 2001, de la realitatea ca in dosarul de pensie exista deja veniturile pe ultimii 10 ani, din care se alegeau atunci cei 5 ani din care se stabilea baza de calcul.

Anonim spunea...

Buna ziua,
Pot spune ca am studiat noua lege a pensiilor militare.
Sunt pensionat in 2009.....nu prea am inteles art. 60.....ce mai, articolele legate de actualizarea pensiilor, adica recalcularea pensiilor ....si in functie de actualizare. Si la art. 28 sau 29, la media obtinuta pentru cele 6 luni......cei pana la 15 % ?? In cazul meu...am vechime cadru 27 ani, militar 31 ani si ceva (cu scoala militara si militar in termen)....cei 27 ani la grupa speciala...deci vechime cumulata 45 ani.

Mitica spunea...

Buna ziua,
Am citit noua lege a pensiilor militare.
Sunt pensionat in 2009, vechime in serviciu 31 ani, vechime efectiva 27 ani, vechime cumulata 45 ani.Cei 27 ani de cadru militar i-am lucrat numai in conditii speciale.
Dintre toate articolele....nu prea am inteles art.28 alin.(1).....actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie??? .La media obtinuta cei pana la 15% ?
La art.29...cu 1%......deci la mine de la 80%.....peste 25 ani,.. am 20 ani la vechime cumulata....deci inca 20%....la care se adauga si cei 9% de la pensia suplimentara??
Pot depasi 100% din baza de calcul? As avea 109 % .
As mai avea art. 60...dar in alta postare sa nu spun prea multe. La pensia obtinuta se mai acorda OMM ? Stiu ca e in statut...dar se acorda...nu?
Va multumesc pentru eventualele raspunsuri. O zi buna!

Huhu Rezea spunea...

@Unknom, alias @Mitica
In primul rand sa delimitam recalcularea de actualizare.
Recalcularea inseamna un nou calcul al pensiei, care sa priveasca stabilirea unei baze de calcul si a unui procent de pensie, acesta din urma functie de vechimea totala, dar, ambele dupa procedura de calcul a noii pensii.
Cu privire la baza de calcul stim ca ea va fi o medie a veniturilor brute din 6 luni consecutive alese din ultimii 5 ani. Ce cuprind veniturile brute vom sti dupa ce se va emite ordinul privind procedura de recalculare si revizuire.
Atentie, alin.(1) al articolului 28, inclusiv cu sporul de 15%, se aplica doar celor in activitate, nu si pensionarilor la data intrarii in vigoare.Reglementarea se refera doar la cei din art.3 lit a)-c), nu si e).
Presupunem ca si recalcularea pensiilor in plata va avea aceeasi baza de calcul, ca in alin(1), prin asimilarea pensionarilor cu invalizii si cei trecuti in rezerva fara drept de pensie, reglementati la alin.(2), a caror baza de calcul, stabilita ca la alin (1), se actualizeaza la data deschiderii dreptului de pensie. La pensionarii in plata deschiderea dreptului este mult anterioara recalcularii.
Procentul de pensie, si-l poate calcula fiecare in functie de vechimea din ultima decizie de pensie. La acesta se adauga, dupa caz, procentul pentru pensia suplimentara si procentul pentru OMM.
Actualizarea, asa cum stiu vechii pensionari, priveste doar solda de functie(atentie, nu solda functiei de baza) si solda de grad, nu si celelalte componente ale veniturilor brute din baza de calcul.
Raspunzând strict la intrebarea dvs, nu va gânditi la majorarea bazei de calcul cu 15%.
Dupa Formula pe care am publicat-o in articolele anterioare, la vechimea dvs., pot sa previzionez ca veti avea o pensie 1,308 x Baza de calcul sau 130,8% x Baza de calcul

R-26500 spunea...

@ Huhurez Rez joi, 2 iulie 2015, 15:56:00 EEST. In legatura cu Art. 28 si Art.3 lit a) (fara b,c). MILITAR este si "cadrul militar, astfel cum este definit de Legea nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare". In legea mentionata [a) militar - cadrul militar, astfel cum este definit de Legea nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare], MILITAR este si cadru militar, indiferent ca este in activitate, in rezerva sau un retragere. Art. 40 din L. nr. 80/1995 este elocvent in acest sens.

In consecinta, strict in privinta MILITARILOR - daca aplicam "ad-litteram" Art. 28 (1), acesta ne conduce la Art. 3 a), iar Art. 3 a) ne duce la Legea 80/1995, unde scrie negru pe alb ca orice MILITAR - fie el in ACTIVITATE, in rezerva sau in retragere este definit ca MILITAR. In concluzie, Art. 28 (1) trebuie sa se aplice oricarui MILITAR, fie el in activitate,rezerva sau retragere.

"Pensionarul militar" este o alta sintagma. Poate exista militar in rezerva/retragere si care sa nu fie pensionar militar. Insa, cf. L. 80/1995 orice militar in rezerva/retragere este MILITAR la fel ca orice MILITAR activ.

Huhu Rezea spunea...

@R26
Ar fi o logica in ce spunti, dar nu toti militarii in rezerva sau retragere beneficiaza de pensii militare de stat.
Oricum, art.28 alin (1) separa militarii pensionari (art.3 lit. d) de militarii activi in stabilirea bazei de calcul.
Neclaritatea s-a perpetuat in text de la intentia initiatorilor de a nu include militarii pensionari in procesul de recalculare.
Amendamentele aprobate in Camere impuneau si reformularea alin. (1) al art. 28, in sensul de a include in text si lit. d) din art.3.
Asa cum am mentionat mai sus, pensionarii in plata ar putea fi asimilati, in vederea stabilirii bazei de calcul, celor din art 28 alin.(2), invalizi, trecuti in rezerva fara pensie

tigri2 spunea...

Huhurez, a plecat Mos vasile si ai venit tu cu "strambe"? de unde ai dedus ca cei 15% se vor acorda doar celor in activitate?

R-26500 spunea...

@ Huhurez Rez. joi, 2 iulie 2015, 16:55:00 EEST. Este chiar mai simplu. Pai chiar Art. 3d) precizeaza ca pensionar militar este "persoana definită la lit. a)-c), care beneficiază de pensie militară de stat în condiţiile prezentei legi". Adica un pensionar militar este obligatoriu militar/politist/functionar public. In consecinta, Art. 28(1)vizeaza orice pensionar militar.

totoiany48@gmail.com spunea...

Supun atenției următoarele:
ART.11 (1) INCADRAREA ÎN GRUPELE DE MUNCA. .....METODOLOGIA PREVAZUTA ÎN HGR1294/2001 .....CU MODIFICĂRILE ULTERIOARE .
ACEASTA PREVEDERE IMPLICA OBLIGATIVITATEA FOLOSIRII ULTIMEI REGLEMENTARI ?(celebra hotărâre dată la secret de serviciu )

ART.11 (3) PREVEDERILE ALI. (1) SUNT APLICABILE ȘI MILITARILOR ,........CARE AU TRECUT ÎN REZERVA /RETRAGERE ........PANA LA DATA INTRARII ÎN VIGOARE A PREZENTEI LEGI .

Huhu Rezea spunea...

@tigrisor
Nu te aprinde asa de tare! Tocmai discutam mai sus cu R26 ca art.28 alin (1) nu se refera la pensionarii militari. Nu scrie clar ca doar persoanele prevazute la art.3 lit a)-c) pot alege perioada de stabilire a bazei de calcul si ca doar media lor poate fi majorata cu 15%?

Huhu Rezea spunea...

@R26
Altfel spus, art.3 literele a) -c) se refera la orice cadru militar activ, in rezerva sau in retragere eligibil de a deveni pensionar militar, iar art. 3 lit. d) se refera la cei care deja sunt pensionari militari la data intrarii in vigoare a legii.
@TOTO
Este clar ca, pâna la urma, de HG 1919 S /2010, aplicabila numai pensionarilor MApN, vor beneficia si cei care si-au deschis drepturile inainte de anul 2011.

Nico spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@Nico
Sa nu ne hazardam!
Deocamdata nu stim conditiile in care se va acorda acel spor de pâna la 15%, pâna nu apare ordinul.
Se va acorda din oficiu sau se va lasa la latitudinea comandantilor, in momentul iesirii militarilor la pensie?
Ordinul acesta trebuie sa apara pâna la 31 01 2016, ordin care, prin lege, nu este legat de recalculare si actualizare.

Mitica spunea...

Ma rog....nu ma dau eu mare cunoscator de legislatie....dar legat de art. 28 (cu 15%)in legea 80 la art. 4 alin.(1) lit.b...se spune ....cadru militar este si rezervistul.
D-le Huhurez....legat de recalcularea care a avut loc in 2010...pe blogul Plano 10..datorita discutiilor care au avut loc...si programului d-lui Trofin... am recalculat vreo 10- 13 pensii ale unor colegi...si atunci cand le-au venit deciziile ...le-am nimerit la leu.Sper ca si pe acest blog sa existe comentarii pertinente, la obiect, care sa ne lamureasca, nu mai mult sa ne ameteasca .Adica sa inteleg ca noi rezervistii...nu avem dreptul DE A NE ALEGE cele 6 luni consecutive din ultimii 5 ani?? Si cele 6 luni sunt media tuturor veniturilor brute realizate in 6 luni consecutive , asa cum stipuleaza art. 28 alin.(1)............nu media soldelor de functie...la care se adauga gradul (era in proiecte mai vechi, nu??)...ADICA EU MA UIT IN ADEVERINTA DE VENITURI CE MI-A FOST INMANATA IN 2010...aleg 6 luni brute cum scrie acolo si o sa le trimit la casa de pensii sectoriala, asa cum am trimis adeverinta de venituri. Eu asa inteleg ca o sa se procedeze....dar pana atunci mai sunt vreo 8-9 luni...

Dan B. spunea...

@Huhurez:
E o utopie cum ca cei 15% s-ar adauga doar celor aflati in activitate, caci in lege este vorba de baza de calcul a pensiei celui trecut in rezerva, nicidecum de solda.

Huhu Rezea spunea...

@Mitica
In general, o lege a pensiilor se adreseaza celor care urmeaza sa iasa la pensie. Pentru cei deja pensionati se fac doar câteva referiri cu privire la recalculare sau actualizare. Asa este si cu aceasta lege.
Important este ca in articolele 109 si 110 se prevede expres ca toate pensiile in plata se vor recalcula potrivit dispozitiilor noii legi, dispozitii care nu sunt altele decât cele de la articole 28, 29 si urmatoarele. Variatiunile de aplicare le vom constata in Ordinul Comun.
Este o solutie sa va alegeti cele 6 luni consecutive din Adeverinta cu venituri pe care o aveti din anul 2010, de când cu Legea 119. Ce se fac acum cei care au boicotat acele adeverinte?
Ccred ca domnul Trofin lucreaza la o Formula de recalculare. O va publica acolo unde doreste.Este mult mai simplu.
Pîna atunci aveti Formula publicata de mine, in care am dorit sa scot in evidenta procentul maxim din Baza de calcul la care poate ajunge un pensionar militar. Formula lui Trofin nu are cum sa difere mult de formula Huhu, desi nu ma pretind un specialist in calcule matematice.

Huhu Rezea spunea...

Dan Buzescu,
Asa cum am raspuns si anterior, legea se adreseaza cu prioritate celor care nu si-au deschis drepturile de pensie.
Articolul 28 se refera tot la cei care urmeaza sa se pensioneze.
In ce masura aceleasi dispozitii se vor aplica si pensionarilor se va vedea in Ordinul Comun de recalculare si actualizare.

Huhu Rezea spunea...

Dan Buzescu,
Asa cum am raspuns si anterior, legea se adreseaza cu prioritate celor care nu si-au deschis drepturile de pensie.
Articolul 28 se refera tot la cei care urmeaza sa se pensioneze.
In ce masura aceleasi dispozitii se vor aplica si pensionarilor se va vedea in Ordinul Comun de recalculare si actualizare.

tigri2 spunea...

Huhurez,acuma , sincer ce "dinte" ai impotriva acestei legi? Daca nu te avantajeaza pe tine faci precum Doghy? da dovada de fair-play si "da-te prins".Daca ibn articole se prevede clar ce si cum de ce incerci sa vii cu interpretari impotriva legii , chiar nu stii ca daca legea nu distinge ,tu nu ai voie sa distingi? Fii corect nu fi Mos tagartza.

Huhu Rezea spunea...

@tigri
Eu nu sunt impotriva legii ci scot in evidenta necorelarile intre texte, dupa continuele modificari ale textului „mama” , proiectul Dusa, pe care l-am publicat, in urma cu 2 ani, Special il las pe prima pagina a blogului, pentru a vedea de unde s-a plecat si unde s-a ajuns. Legea este ca un lucru neterminat.
Daca s-au modificat textele privind actualizarea si recalcularea, pentru ca textul „mama” nu le prevedea in forma actuala, puteau sa modifice si articolul 28, astfel incât sa rezulte clar ca acea baza de calcul se aplica si pensionarilor militari.
Si nu trebuia decât sa spuna ca se aplica persoanelor prevazute in art.3 lit a) - d).
Asta, apropo de ce distinge legea.
Lacunele textului vor putea fi acoperite de Ordinul Comun.
Te atentionez ca daca nu contribui cu ceva la clarificarea problemelor care se discuta si te limitezi doar sa-i contrezi pe altii, nu-ti vei mai vedea comentariile pe blog, asa cum am procedat si in trecut.

solo_100@yahoo.com spunea...

Studiati va rog cu atentie art.29 si 30 si veti constata ca art. 30 in contextul actual al legii este inutil si ilogic.Avea sens doar in textul trimis de guvern senatului(unde baza da calcul era de 70-75-80% din totalul veniturilor brute functie de gr. de munca;astfel pt. exemplificare,daca cineva avea 10 ani si nu 20 in gr.2 de munca,nu primea 75% ci72,5%)

Huhu Rezea spunea...

@Solo
Corecta observatia!
Exact ce spuneam. Lucru facut in pripa si neterminat.Sunt inadmisibile asemenea erori de tehnica de legiferare. Noroc ca dispozitia ramasa inutil in lege nu afecteaza ansamblul.

tigri2 spunea...

Noi, doar discutam, legea nu a fost redactata in forma finala, discutiile noastre au menirea , doar de a fi in tema cu ideile principale din lege, noi nu mai putem influenta , sau modifica ceva.Specialistii o sa puna legea intr-o forma completa si corecta.

Huhu Rezea spunea...

Tigrii
Te inseli! Nimeni nu mai poate schimba nicio virgula in textul care a trecut de Camera Deputatilor.
Doar, daca presedintele trimite legea pentru reexaminare la Parlament.

emillian123 spunea...

In lg.164/2001- actualizarea pensiei se facea luand in calcul: gradul la data trecerii in rezerva, functia la maximul gradului functiei exercitate si apoi gradatia si indemnizatia de dispozitiv-aplicate la gradul si functia actualizata (asta se intampla -cel putin- in perioada 2005-2008) -dupa care-eventual -se mai si indexa cuantumul pensiei..

Huhu Rezea spunea...

@emilian
Amesteci baza de calcul cu actualizarea pe Legea 164/2001.
Coeficientii de ierarhizare pentru functie si pentru grad nu s-au mai modificat din anul 2008.
Baza de calcul a pensiilor militare in plata se va calcula probabil in functie de coeficientii din anul 2008 corespunzatori functiei de grad si gradului avut la data pensionarii, la care se vor mai adauga alte componente cuprinse in notiunea de venituri brute.
Actualizarea priveste numai solda de functie si solda de grad, corespunzator coeficientilor din 2008 si noii valori de referinta sectoriale care se va reglementa dupa intrarea in vigoare a legii. Suma rezultata se inmulteste cu procentul de pensie, stabilit potrivit art.29,la care se mai adauga sumele rezultate din aplicarea sporului pentru pensia suplimentara si a sporului pentru OMM.

emillian123 spunea...

Pt. HUHUREZ: nu amestec cele de mai sus: in 2005 eu am fost in situatia primei "actualizari-indexari"(A+I) a pensiei stabilite in 2004-si pentru ca-nu era clar cum a ajuns casa de pensii a M.Ap.N. la cuantumul pensiei A+I in ianuarie 2005 -am luat-o invers cu calculul respectiv-deducand formula de actualizare-indexare (care nu era publica...)-asa ca cele afirmate mai sus=sunt corecte..!; baza de calcul a pensiei - la "stabilire", adica solda lunara bruta- era-relativ clar prevazuta in fisa de pensie tipizata,(model M.Ap.N.);am spus "relativ clar.."-pt ca in fisa de pensie-din cele 7 rubrici[Coef.=1.grad,Coef.=2.functie,PROCENT=3."spor pt. responsabilitatea actului medical"(o,1=10%= PROCENTE DIN COEF. DE FUNCTIE),PROCENT=4.solda de merit(=20%=PROCENTE DIN COEF. DE FUNCTIE,-in cazul medicilor=din 2+3 - si-la fel=si la 5=ind. de comanda),PROCENT=5.indemn. de comanda,PROCENT=6.gradatie,PROCENT=7.indemn. de dispozitiv]- in cazul meu-contabilii unitatii "AU GRESIT"(INTENTIONAT..?) transformand "procentul" in coeficient, adica-de ex.: coef.de functie=2,9 + spor de respons. medicala =0,1=3, in loc de (cum era corect legal)=2,9*o,1(adica 10%= PROCENTE..!)=3,19...!=e altceva, nu-i asa..?!-iar -culmea-casa de pensii a M.Ap.N.-ului (si dir.fin.-contab.)="ORGAN TEHNIC DE SPECIALITATE"...NU A CORECTAT "EROAREA..",CONSFIINTAND -IN FAPT= UN FURT...!(IN FISA DE PENSII=ESTE O RUBRICA SPECIALA PT.calculul facut de CASA DE PENSII MILITARA); Practic-unitatea militara a "stabilit pensia"- si nu Dir. fin.-contabila -asa cum era legal sa fie, astfel incat- poti sa te intrebi=care mai era rolul casei de pensii(=Dir. FIN.-Cont...)in "stabilirea" pensiilor..?

Anonim spunea...

E de asteptat ceva.
Mai spre toamna - Regulament de aplicare a legii.
01.01.2016 - intrarea Legii in vigoare.
Finele 2016 - actualizare pensii de dupa 2010 (A.110).
Finele 2017 - actualizare restul pensiilor (A.109).
Pana la Regulament nu e nimic clar. Pensiile actuale sunt calculate pe puncte, nu pot fi actualizate ci trebuie recalculate (A.109). Obligatoriu, trebuie trimisa pensionarului o "oferta de recalculare" initiala pentru a formula o optiune.
Eu nu vad cum se vor amesteca la recalculare solda medie pe 6 luni cu gradul si cu functia, astept de la ei...
Petrescu

CEZAR spunea...

Simplu :..solda medie pe 6 luni este rezultatul gradului si FUNCTEI pe acele 6 luni ....!!!!

Huhu Rezea spunea...

@Petrescu
Câteva rectificari la calendarul de mai sus, nu inainte de a va adresa multumiri.
Ar fi normal ca Ordinul Comun sa se dea pâna la 01 01 2016, numai ca printr-o neglijenta de redactare, articolul 60 da un termen la 90 de zile dupa intrarea in vigoare a legii. Nu este o problema pentru ca nu se apuca nimeni sa recalculeze vreo pensie pâna la 30 03 2016.
Nu pierdeti din vedere ca pâna la 31 12 2015 chiar trebuie sa se dea un ordin cu conditiile in care se aplica sporul de 15 % la baza de calcul, potrivit art. 28 alin (1), paragraful 2.
Actualizarea in functie de inflatie se poate aplica pensiilor in plata pâna la recalculare.
Recititi art. 28 si vedeti ca baza de calcul este constituita din media veniturilor brute actualizate la data deschiderii dreptului de pensie, in care sunt cuprinse si soldele de grad si functie.
Recalcularea si actualizare se face simplu utilizând coeficientii de ierarhizare a functiilor si gradelor si valoarea de referinta, asa cum am mai discutat.
Pentru orientare in vederea optiunii, Casa de pensii are toate veniturile pe ultimii 10 ani de activitate pentru cei pensionati inainte de aprilie 2001 si pensionarii au Adeverinta cu venituri eliberata potrivit Legii 119, la cei care nu au boicotat actiunea de atunci cu CMZ-urile.
Cassele Sectoriale au si baza de date creata pentru aplicarea Legii 119.
Problema este cum se aduce din condei formularea deficitara a art. 28, cu aplicabilitate la pensiile in plata.

Anonim spunea...

@ CEZAR :
Solda era grad, functie, spor, prima, idemnizatie...
Eu ma uit pe fisa mea cu veniturile lunare realizate (solde, anexa la Decizie)(am si traducerea in puncte/ salariu mediu national). Nu seamana luna cu luna, chiar va fi cazul sa aleg, as putea sa o fac de acum, dar voi astepta scrisoarea lor.
Eu nu cred ca sporul acela "de pana la 15%" va fi pentru toata lumea (la fel).

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@Maxim
Indeplinesti conditiile de vechime dar nu si pe cele de vârsta.
In functie de anul nasterii nu poti cere pensie anticipata si nici anticipata partiala mai devreme de vârsta de 54 ani.

maiag spunea...

stie cineva care este valoarea de referintza pentru indice 1?eu stiam ca este 600 lei,dar am vazut ca cineva face calcule cu 800 de lei,care ste cifra corecta?
am gasit un tabel cu indicii pe functii,este valabil?care sunt indicatorii de functii pt lt col?va multumesc.

Huhu Rezea spunea...

@maiag
Gasesti aici coeficientii de ierarhizare pentru functie si grad

http://www.e-legis.ro/download/LEGE_138DIN1999.pdf

Din 2008 pâna in martie 2012 valoarea de referinta sectoriala a fost de 197,3387 lei.

solo_100@yahoo.com spunea...

Am 2 intrebari daca sunteti amabil sa-mi raspundeti.1-Stagiul ulterior de cotizare(deci realizat dupa deschiderea dreptului la pensie)valorificat prin L.241/2013 se ia in calcul la recalculareapensiei militare conform noii legi a pensiilor militare?(din art. 25 din lege asa reiese).2-Cei care au realizat stagiu de cotizare ulterior pensionarii,de 5 ani sau mai mult cum isi aleg cele 6 luni din ultimii 5 ani ,sau mai bine zis din care ultmi 5 ani se aleg 6 luni?(conf. aln 1/art.28 ar reiesi ca se alege totalul veniturilor brute din 6 luni consecutive din ultimii 5 ani,actualizate la deschiderea dreptului la pensie,adica se aleg 6 luni din carira de militar).

maiag spunea...

Am cautat in lege,cred ca s au skimbat,am gasit in alta parte ca valoarea sectoriala de referinta este 600 lei,m am uitat pe adeverinte,greu de stabilit cum s a acalculat,val de 197 de eli nu se potriveste la calcule,legea este din 99,sigur s au skimbat,as vrea sa stiu cit are astazi un maior si un lt col salariu brut,aproximativ,fara elemente auxiliare[prima de comanda si alte sporuri],in conditii normale sau deosebite,in felul asta ne dac seama mai bine,poate cineva are acces la un activ sincer,

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

Solo
Potrivit art.109 alin (3) intra in calcul toate stagiile din ultima decizie de pensie precum si cele nevalorificate realizate pâna la data intrarii in vigoare a legii. Stagiile realizate dupa 01 01 2016 merg la Casele Judetene.
Se iau in calcul 6 luni din ultimii 5 ani de activitate ca militar, nu din civilie.

@Maxim
Potrivit art. 45, optiunea pentru pensie anticipata sau partiala se face numai la deschiderea dreptului de pensie de invaliditate, daca se indeplinesc conditiile pentru astfel de pensii.
Trebuie sa asteptati limita de vârsta din Anexa, potrivit anului nasterii, pentru a opta pentru pensia mai avantajoasa.

tigri2 spunea...

As dori un ajutor din partea unuia care cunoaste, care este formula de calcul ainflatiei intre ani diferiti , nu consecutivi.In lege la art 28 se spune ca baza de calcul o reprezinta media veniturilor brute ACTUALIZATE la data deschiderii dosarului de pensie (iesirii la pensie?).Deci , daca eu, spre exemplu aleg noe 1994-apr1995 si iesirea la pensie este 1998 cred ca trebuie sa actualizez pe 2015 sa fac media veniturilor brute apoi sa le actualizez pe 1998 si abia apoi pe 2016? Nu stiu de aceea va intreb.Va multumesc!
@.care-i diferenta dintre calculul indicelor de inflatie si calculul cu raportarea veniturilor brute la veniturile medii brute?

Huhu Rezea spunea...

@Tigri
De ce te complici cu inflatia?
Actualizarile despre care se vorbeste in art 28 se raporteaza la veniturile de la data deschiderii drepturile de pensie, nu la inflatie. Este posibil, chiar cert, ca de la perioada din care s-au ales cele 6 luni consecutive si pâna la pensionare valoarea sectoriala de referinta sa fi crescut.
Pentru media soldelor de functie si grad din cele sase luni consecutive se inmultesc coeficientii de ierarhizare avuti in lunile respective cu valoarea sectoriala de referinta existenta la data pensionarii.
Daca acelasi principiu se aplica si in cazul recalcularii atunci coeficientii de ierarhizare avuti in cele 6 luni se inmultesc cu valoarea de referinta sectoriala de la momentul recalcularii si se face media aritmetica.
Aceasta in ce priveste solda de functie si solda de grad. De regula, functie de aceste solde se modifica si alte venituri componente ale bazei de calcul, definita in lege ca media veniturilor brute din cele 6 luni.

maiag spunea...

eu in legea pensiilor m,ilitare nu am citit si gasit ca se aplica un spor de 20 la suta pentru MM,DAR STIU CA SE APLICA LA SOLDA BRUTA,in cazul in care la solda bruta se aplica acel spor pentru meritul militar,si se mai aplca inca o data la pensie?ceva nu este in regula,cum se interpreteaza?am citit in legea de slarizare ca acest spor se aplica la solda bruta,stie cineva cum e corect?

tigri2 spunea...

@Huhurez , eram curios si eu si apoi vreau sa stiu daca sa-i injur sau sa-i laud>dar titn sa-ti spun ca nu ai calculat bine , ce treaba am eu cu solda de grad sau functie cand acele venituri brute cresc vertiginos si difera de la o luna la alta datorita primelor orare de zbor si pentru mine acelea sunt importante nu gradul si functia , pe care le aveam modeste.In alat ordine de idei am citit si am cerut sprijinul si pe R26500 aia m-au bagat si mai mult in ceata ca nu se potrivesc calculele cu acei coeficienti,aiureli , trebuie sa asteptam sa vedem metodologia de aplicare dar asta nu inseamna ca EI ne vor pacali sa-i admiram si probabil sa ajungem sa-i votam si apoi sa ne traga pe sfoara , intai sa ofere ei . trebuie sa fim vigilenti si" sa nu punem botul".Oricum , eu nu ma astept la nimic bun din partea actualilor POLITIHOTI.Daca esti amabil fa o aplicatie pe o medie a veniturilor de 178 ron Multumesc!

Huhu Rezea spunea...

@maiag
Sporul pentru OMM se aplica asa cum spune in art.11 din Legea 80/95, adica la cuantumul pensiei. Altfele spus se aplica la cuantumul calculat potrivit art. 28, 29 si 108.
Dupa cum vezi si in formula publicata de mine procentul de 20% se aplica la toate elementele de calcul din lege, inclusiv la sporul pentru pensia suplimentara.
Daca stii baza de calcul, B, si vechimea, poti sa-ti calculezi usor, orientativ, cuantumul intregii pensii.

Unknown spunea...

Coeficientii de ierarhizare pentru functie au diferit in ani,de aceea eu cred ca cea mai buna varianta de recalculare a pensiilor este punctul de pensie.Toti cei care am iesit pana acum, avem veniturile din ultimii 5 ani in hartiile primite de la CSP a MApN, atunci nu ne ramane decat sa alegem cele 6 luni cu cel mai bun punctaj,Facem media punctajelor celor 6 luni si acel punctaj il vom inmulti cu media venitului mediu brut din anul 2015. Aceasta valoare este baza de calcul a pensiei. Ex.luna 1=2,1;luna 2=2,2;luna 3=2,2;luna 4=2,1;luna 5-2,6;luna 6=2. Rezulta media de 2,2, pe care o inmultim cu 2400 (media salariului mediu brut pe anul 2015) si rezulta 5280. De aici aflam procentul si il inmultim cu 5280.Salariu mediu de 2400 l-am pus aproximativ.

bogdy spunea...

@Maxim
Parerea mea este ca te poti pensiona fara probleme anticipat partial conform art. 18 (care nu are treaba cu varsta) iar la implinirea varstei standard de pensionare vei primi pensie pt. limita de varsta.

Huhu Rezea spunea...

Dupa cum observa oricine, pentru cei aflati in plata la data de 01 01 2016, legea foloseste pentru prima data notiunea de medie a soldelor de functie pe sase luni abia la articolul 60, la actualizare.

Formula de actualizare a soldelor de grad si functie.
Sa presupunem ca un colonel a iesit la pensie in mai 2008, are 45 ani vechime totala, 25 ani platita contributia pentru pensia suplimentara si OMM Clasa I.
Si-a ales ultimele sase luni de activita.
In toate cele 6 luni a avut aceeasi functie de grad cu coeficientul de 5,50, deci o medie de 5,50 si coeficientul 1.80 pentru grad, potrivit Statutului cadrelor militare.
Adunam cei doi coeficienti si rezultatul il inmultim, nu valoarea de referinta din anul 2008, ci, cu valoarea de referinta care se va stabili dupa majorarea de dupa intrarea in vigoare a legii. Se vorbeste ca aceasta valoare ar fi in prezent 600 lei.
5,80 + 1,80= 7,60.
7,60 x 600 =4660 lei(acesta este de fapt si aportul soldei de functie si grad la totalul bazei de calcul in cazul art.28)
Aplicam, asa cum zice art.60, articolele 29 si 108, nu si art.30, pentru ca asta a fost lasat uitat in front. Aplicam si art.11 din L 80, cu sporul pentru OMM
Art.29. 4660 x (0.8 +0.2)= 4660 x 1 =4660 pentru 20 de ani vechime peste 25.
Art.108 4460 + 0,09 X 4660= 4460+ 401,4= 4 861,4 lei adaugat spor pensie suplimentara
Art.11 L 80 4861,4 + 0,2 x 4861,4 = 4861,4 + 972,2 = 5.722,6 lei
Acesta ar fi cuantumul actualizat al colonelului, tinând cont numai de solda de functie si solda de grad, daca valoarea de referinta este 600 lei.
In cazul in care in baza de calcul se introduc si alte venituri, acestea le adaugam la valoarea de 4660 lei si reluam calculul.
Art.11

CEZAR spunea...

Pe contributie colonelul lu matale ..primeste ...MAI MULT ....

CEZAR spunea...

Asta in cazul fericit ca se va calcula asa cum presupui ...dar...daca nu-i asa ..???

tigri2 spunea...

Mai frati/ dusmani, in lege la art 28 se vorbeste de venitul brut si voi "mestecati ' aceiasi solda de functie , ce-o fi avand sula cu prefectura? despre c ecoeficient de ierarhizare vorbiti, sau bateti apa-n piua de ciuda si de dor?

Huhu Rezea spunea...

@tigri
Esti culmea! Pai... in venitul brut crezi ca nu sunt incluse si solda de grad si solda de functie? Nu trebuie sa stii in primul rând valoarea lor. Unele din celelalte componente ale venitului brut, cum ar fi gradatiile, sporul de dispozitiv, nu sunt cote procentuale din solda? Eu nu stiu cum ti se plateau matale orele de zbor, dar intra si ele in venituri.
Cauta Legea 80/1995 si vezi ce coeficienti pentru functia de grad si pentru grad ai avut in lunile pe care ti le alegi pentru medie.
Dupa calculul de mai sus poti sa vezi cum s-ar actualiza pensia d-ta, tinând cont numai de grad si functia de grad.

Misu spunea...

Parerea mea este ca legea se aplica si pentru cei aflati deja la pensie si cuantumul pensiei va fi calculat conform art. 28-30 si 108. Cititi art. 109 si 110 si veti intelege ca pensiile aflate in plata se RECALCULEAZA potrivit prevederilor prezentei legi, in raport cu vechimea din decizie. Nu se actualizeaza, nu se indexeaza, ci se recalculeaza, asadar se aplica art. 28-30, ca altele referitoare la BAZA DE CALCUL nu exista.

Art. 59 si 60 se refera la indexarea si actualizarea pensiilor, nu la recalculare conform noii legi. Indexarea si actualizarea urmand a fi efectuate in viitor, cand se vor majora solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau solda de funcţie/salariul de funcţie al militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special.

BAZA DE CALCUL = VENITURILE BRUTE. Nu trebuie sa determine cineva ce contin aceste venituri (solda de grad, de functie etc.), ele sunt trecute ca atare in prima coloana din fisele fiscale (venit brut). Asadar cautati-le pe cele referitoare la ultimii 5 ani de activitate si ... succes, la cat mai mare :)
De asta am si zis (la alta postare de pe blog) ca la formula de calcul folosita trebuie adaugat "-16%", pentru ca sunt brute si se impoziteaza.

Sporul de 15% ... interpretarea ca nu se aplica celor pensionati deja, pentru ca ei sunt la art. 3 litera d, este gresita, intrucat pensionarul militar definit acolo este cel iesit la pensie in baza acestei legi si momentan nimeni nu beneficiaza de pensie in aceste conditii :) Vom vedea ce va scrie in ordin comun al conducătorilor instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale, probabil va fi vorba despre conditii de vechime, de varsta, poate si de acele calificative acordate / obtinute dupa evaluarile anuale, poate ...

Huhu Rezea spunea...

@Mihai
Nu zice nimeni ca nu se vor recalcula pâna la urma toate pensiile,
dar sa vedem ce inseamna aplicarea recalcularii fara actualizare potrivit art 28 la pensiile in plata. Partile componente ale recalcularii se actualizeaza doar pâna la data iesirii la pensie. Asa scrie in acel articol. Nu inventeazaa nimeni si nici nu poate adauga la lege prin interpretare. Se creeaza discriminare intre cel iesit la pensie in 1990 si cel iesit in 2015.
Observati ca pensionarii in plata pot sa-si actualizeze veniturile la zi abia dupa 6 luni de la prima majorare dupa 01 01 2016 a soldelor celor in activitate. Abia atunci li se cere sa opteze pentru cele 6 luni din ultimii cinci ani. In vederea recalcularii nu li se cere exprimarea optiunii. De ce? Probabil pentru ca momentul recalcularii va fi concomitent cu actualizarea. Pâna atunci ramânem cu pensiile contributive botezate pensii militare.

Misu spunea...

Puneti in ordine recalcularea si actualizarea / indexarea.

Prima este recalcularea, conform art. 109-110. Toate pensiile acordate in baza legilor enumerate acolo devin pensii militare si se recalculeaza. Asta presupune alegerea celor 6 luni, calcularea mediei veniturilor brute, aplicarea procentelor corespunzatoare vechimii, OMM si pensiei speciale. Si ce-o mai fi ... poate cele 15 procente, vom vedea.

Dupa prima majorare a soldelor de grad si functie, in termen de 24 de luni, pensiile acordate in baza acestei legi vor fi actualizate pentru prima data.

Nu are nicio treaba recalcularea in baza prezentei legi cu vreo actualizare sau indexare.
Aliniatul 2 al art. 109 precizeaza doar prima viitoare actualizare, nu spune ca pensiile in plata vor fi recalculate cu vreo actualizare.

Despre pensiile in plata la art. 28 ... ala face referire la niste exceptii prevazute de:
- art. 19 - care la data trecerii în rezervă ori a încetării raporturilor de serviciu nu îndeplinesc condiţiile de acordare a unei pensii de serviciu
- art. 26 - nu îndeplinesc condiţiile de acordare a unei pensii prevăzute la art. 14 lit. a) şi b)
- art. 38 - care şi-au pierdut capacitatea de muncă din cauza unor accidente sau a unor boli care nu au legătură cu îndeplinirea serviciului militar/serviciului.

Deci nu este vorba despre cei care au deja pensie de serviciu, este vorba doar despre exceptiile de mai sus. Cei ce au deja o pensie de serviciu vor avea parte de recalculare pe baza veniturilor brute ... cum scrie in lege, cele 6 luni consecutive la alegere din ultimii 5 ani.
Actualizarea se aplica doar celor 3 exceptii de mai sus si se va face conform alin. 3.

Huhu Rezea spunea...

@Mihai
Hai sa fim rationali si sa intelegem textele cu recalcularea si actualizarea.
Nu poate nimeni sa-ti recalculeze pensia inainte de a opta pentru cele 6 luni. Ori, legea imi cere mie, pensionar, sa-mi exprim optiunea in timp de 6 luni de la data majorarii soldelor celor in activitate care poate sa fie fie peste cine stie cât timp dupa ianuarie 2016. Si,, atentie, imi cere optiunea pentru actualizare, nu pentru recalculare. Daca nu mi-o exprim imi actualizeaza pensia din oficiu, cu ultimele 6 luni din activitate.
Asa cum au bagat un alineat pentru iunvalizi si cei trecuti in rezerva fara pensii, puteau sa introduca un alineat in art 28 si cu baza de calcul a recalcularii.
In concluzie, d-ta sa nu te astepti la vreo recalculare operata inainte de actualizarea prevazuta la art.60.

Misu spunea...

Cititi va rog alin. 1 al art. 109 si 1 al art. 110, alea sunt baza, pensiile acordate conform legilor specificate acolo devin pensii militare (acum nu exista, toate sunt contributive) si se recalculeaza. Eu ma incadrez la 110, pensia mea fiind calculata conform Legii nr. 263/2010.
Art. 110 alin 2 stabileste ca termen de recalculare 12 luni de la intrarea in vigoare a legii, iar alin. 8 zice ca procedura de recalculare va fi confoma cu art. 60 ATENTIE alin. 4, adica prin ordin comun al conducătorilor instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale, emis în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Ce spuneti dvs. referitor la cele 6 luni prevazute de art. 60 alin. 2 este valabil la actualizare, nu la recalculare, iar prima actualizare, conform art. 109 alin 2, nu poate fi mai devreme de 2018, daca in ianuarie 2016 se majoreaza solda de grad sau cea de functie, ceea ce ne dorim cu totii :)
Nu scrie inca nicaieri cand veti / vom fi intrebati despre alegerea celor 6 luni din ultimii 5 ani, vom vedea in ordin. Daca gresesc precizati articolul unde este prevazut.
Evident, recalcularea presupune optarea pentru cele 6 luni, asta am spus de multe ori.

Nu exista alta actualizare inainte de asta.

Va rog sa cititi cu atentie legea si, cum am mai spus, puneti in ordine activitatile de recalculare si actualizare. Intai toate pensiile se recalculeaza (109, 110), apoi vor urma actualizari la majorarea soldelor de grad / functie, conform art. 60. Eventual, acum puteti actualiza stagiile de munca sau veniturile brute nevalorificate in decizia de pensie (art. 109 alin. 3 si 4, cu referire la art. 60 alin 4 doar pentru acel ordin comun).

Misu spunea...

"Asa cum au bagat un alineat pentru iunvalizi si cei trecuti in rezerva fara pensii, puteau sa introduca un alineat in art 28 si cu baza de calcul a recalcularii."

Eu sunt rational si inteleg. Au bagat exceptiile, asta insemnand ca ce nu este in exceptii este regula, iar regula este ca toate pensiile de la art. 109 si 102 se recalculeaza si ca baza de calcul este media aia pe 6 luni din veniturile brute. Nu mai cautati alte exceptii, ca nu sunt.

Si nu mai speriati lumea cu actualizari, alea intervin dupa recalculare, cum ati spus, legea este pentru cei ce vor iesi la pensie in baza ei. Noi, cei iesiti deja, suntem exceptiile prevazute la art. 109-110. Nu se actualizeaza nimic.

Doar daca dupa ultima decizie ati descoperit documente care sa va creasca vechimea si / sau veniturile, da, se vor face ATENTIE recalculari (deci nu actualiza) conform art. 109 alin 3.

Huhu Rezea spunea...

Important pentru recalcularile pensiilor pe L 263, prevazute in art. 110, este ca se cuvin din luna februarie 2016, chiar daca se calculeaza mai târziu. O mare discriminare... pentru restul pensionarilor, altii decât cei care au perioade nevalorificate, ale caror drepturi recalculate se vor plati de la Sfântu Asteapta.

Misu spunea...


Parca doreati sa fim rationali ca sa intelegem bine legea :)

Prevederea legala: Pensiile prevăzute la art. 109 alin. (1) pot fi recalculate, în condiţiile prezentei legi, şi în situaţia depunerii de documente nevalorificate până la data intrării în vigoare a prezentei legi, iar drepturile de pensie astfel recalculate se acordă, în termen de cel mult 24 de luni, începând cu luna următoare depunerii documentelor.

Asadar, drepturile se acorda din luna urmatoare depunerii documentelor. Adica depuneti documentele azi, beneficiati de drepturile din documente incepant cu luna august. Tot o luna. Nici o discriminare.

Aaa, ca recalcularea poate dura pana la 24 de luni, asta este altceva, dar si asa, acolo scrie CEL MULT 24 de luni, ar putea fi doar o luna.

Anonim spunea...

Multumesc

Misu spunea...

Huhurez Rez spunea...art.3 literele a) -c) se refera la orice cadru militar activ, in rezerva sau in retragere eligibil de a deveni pensionar militar, iar art. 3 lit. d) se refera la cei care deja sunt pensionari militari la data intrarii in vigoare a legii.

Hai sa fim rationali :)
Art. 3 d) pensionar militar – persoana definită la lit. a)-c), care beneficiază de pensie militară de stat în condiţiile prezentei legi.
Deci nu in conditiile vreunei legi anterioare, ci in conditiile asteia. Este prevedere pentru viitor, nu pentru trecut. Asadar vor fi pensionari militari cei care vor iesi la pensie in baza ei sau li se va recalcula pensia conform art. 109-110.
In prezent nu exista pensionari militari, deoarece pensiile se acorda dupa contributivitate, iar cele dinainte de asta au fost recalculate in concurdanta cu acest principiu. Ma insel ?
Inca mai cred ca ordinul comun referitor la sporul de 15% poate face referire si la actualii pensionari, pentru ca tine de baza de calcul, iar pensiile noastre vor fi recalculate.

Huhu Rezea spunea...

@Mihai
I-am exceptat de la discriminare pe cei care au acte nevalorificate.
Dupa parerea d-tale, câti dintre cei pensionati inainte de 2011, oameni de peste 60 de ani, au stagii nevalorificate, ca sa poate beneficia de o recalculare mai timpurie? Foarte putini.
Marea majoritate ramâne pentru Sfântu Asteapta.
* * *
In alta ordine de idei, ai sarcina de undeva sa temperezi criticile indreptatite, care se aduc pe site-urile militarilor, la o lege scremuta 2 ani si ramasa tot neterminata?
Stai linistit ca, daca nu erau criticile pe Internet, legea iesea asa cum a aruncat-o Dogaru in Parlament, cu pensiile anterioare legii nerecalculate. Acea opera care dezonoreaza SCMD si ANCMRR zace blocata in Senat, spre satisfactia zecilor de mii de pensionari militari tradati de organizatiile lor asociative.
Uitati-va câta ura emana Comandorul Constantin Alexandru, juristul ANCMRR, impotriva celor pensionati inainte de anul 2011,in fapt impotriva majoritatii pensionarilor militari.

Huhu Rezea spunea...

@Maxim One
Are dreptate bogdy! Urmati prevederile art.18 din noua lege, eventual un inapt/apt limitat

Misu spunea...

Nu faceti confuzie intre "criticile indreptatite" si interpretarile gresite ale legii.
Eu sunt tot militar, promotia '84 a scolii militare de ofiteri "Nicolae Balcescu" Sibiu.
Am intrat aici sa ma documentez, sa gasesc textul legii ... MULTUMESC !
Daca ati avut critici indreptatite, daca ati avut o contributie la aparitia ei, BRAVO !

Din nefericire am gasit niste interpretari legale nu foarte exacte si am vrut sa dau o mana de ajutor la corectarea lor. Atentie, ma refer doar la interpretarile articolelor din aceasta lege, nu la cele in baza carora ne-am pensionat. Interpretarea eronata poate crea confuzii, poate chiar provoca probleme de sanatate ... Ce spune un pensionar de peste 60 de ani despre actualizare ... iar documente, iar drumuri, iar bataie de cap, stat la cozi etc. Despre asta este vorba, ca unele interpretari citite aici ii pot speria pe actualii pensionari.
E nevoie de mai multa atentie in interpretarea legii.

Cat priveste pe cei pensionati inainte de 2011 ... nu stiu, nu m-am exprimat cu nimic.
Ma gandeam la ce ati spus despre sfantul ala si probabil n-am inteles. Probabil va referiti la faptul ca nu este prevazut un termen pentru recalcularea de la art. 109 alin. 1. Cred, sper sa fie acelasi termen de la art. 110 alin. 2. Sau o sa fie prin ceva "ordin comun" ... Nu stiu, asta chiar nu stiu :)

calin spunea...

Mihai Amuraritei spunea... sâmbătă, 4 iulie 2015, 16:41:00 EEST
.....................
"BAZA DE CALCUL = VENITURILE BRUTE. Nu trebuie sa determine cineva ce contin aceste venituri (solda de grad, de functie etc.), ele sunt trecute ca atare in prima coloana din fisele fiscale (venit brut). Asadar cautati-le pe cele referitoare la ultimii 5 ani de activitate si ... succes, la cat mai mare :)
.......................
Din pacate, se ridica o problema spinoasa...din nou ! Fisele fiscale nu servesc nici macar ca baza de date, darmite la calculul pensiei...nimeni nu tine cont de ele sau sunt ocolite (de specialisti?) cu mare arta, pentru ca sunt masluite in ultimul hal (poate cineva va fi curios sa vada unde e masluirea: in fisa fiscala sau in OZU/stat de plata !)....una se vehicula la locul de munca (si avem OZU si statele semnate de noi) si alta era hartia care mergea la fisc (e adevarat, o perioada o primeam si noi, dar dupa un an, timp in care cam uitam ce am semnat lunar).
Problema este ca fisa fiscala, in prima coloana, prevede VENITUL NET si nu cel brut dupa cum afirma dl. Mihai Amuraritei. Personal, am studiat 3 FF din anii 2001-2003. Va comunic rezultatul final: in anul 2001 diferenta intre VB/decizie pensionare si cel din FF este de 17,5 milioane (in detrimentul meu, bineinteles !), in anul 2002 - 22,4 milioane, in anul 2004 - 32,3 milioane....cu alte cuvinte Fiscul stia ca eu am, ca venituri, circa 2-3 salarii in plus pe an....ce sa mai comentez? Cred ca niciodata nu vom sti, exact, pe cati lei ne-am vandut viata !!!

Misu spunea...

Domnu' Calin, nu stiu ce fise fiscale aveti dvs., nu-l cunosc pe cel ce le-a intocmit. Stiu insa ca fisele mele fiscale au in prima coloana venitul brut si nu exista diferenta intre fisa primita la sfarsitul anului si fluturasul de salariu primit lunar. N-am cum aici, dar va pot trimite niste scanari ca sa va convingeti, numai sa-mi precizati calea de comunicare (e-mail, facebook etc.).
Daca aveti astfel de probleme ... n-ar fi rau sa discutati cu un avocat, vorba aia - decat sa moara mama, mai bine sa moara ma-sa (aluia care le-a intocmit) :D

Aaa, mare atentie, din venitul brut vi s-a retinut impozitul si ati ramas cu venitul net. Poate pierderile dvs. reprezinta tocmai impozitul. Zic si eu, nu dati cu parul :)

Dar repet, pe fisele mele fiscale prima coloana este venitul brut, iar acesta este in concordanta cu fluturasul de salariu.

Misu spunea...

De fapt se poate si asa :)
Fisa fiscala - http://imgur.com/gcE1pqa

Huhu Rezea spunea...

@Mihai
Daca urmariti partea dreapta, pe prima pagina a blogului, scris pe fond verde, eticheta Proiect lege pensii militare, veti constata ca in perioada noiembrie 2013, când a transpirat pe Net proiectul Dusa, cel pe care eu il numesc proiectul„mama” , si pâna in prezent, am scris 72 de articole care, impreuna cu sutele de comentarii,reprezinta o cronica a succesiunii de sperante si dezamagiri in legatura acest proiect de lege.
Problema care se punea era nu numai de a alege intre pensiile contributive si pensiile militare ci si ce fel de lege a pensiilor militare vom avea. Majoritatea pensionarilor cu pensiile marite pe Legea contributiva tacea, in timp ce minoritatea, cu pensiile micsorate, in frunte cu SCMD, facea scandal pe toate mjloacele de informare ca doreste revenirea la fosta lege 164/2001, un monument discriminatoriu pentru cei pensionati inainte de 2001. Proiectul Dusa, dar mai ales Expunerea de motive, le puteti citi pe prima pagina, exprima in buna masura IDEEA REVENIRII LA ACEA LEGE.
Proiectul guvernamental introdus recent in Senat a fost o prima bresa in fagasul mediatic creat de conducerea SCMD, mai ales prin modul cum a fost definita baza de calcul.
Este o mare victorie prevederea din art.109, recizelata in Comisii, cu privire la recalcularea tuturor pensiilor, chiar daca reglementareaa este subminata de unele ramasite de text din proiectul Dusa.
Aici este un club de informare si apoi de discutii. Nu se dau solutii definitive, dar se creeaza curente de opinie care nu totdeauna concorda cu abordarile oficiale sau oficioase. Poate din acest punct de vedere, ca nou cititor, vi s-a parut ceva curios ca ne permitem sa nu aplaudam ci, chiar criticam ceea ce consideram ca este impotriva intereselor noastre.

Misu spunea...

Solo_100 - Studiati va rog cu atentie art.29 si 30 si veti constata ca art. 30 in contextul actual al legii este inutil si ilogic.Avea sens doar in textul trimis de guvern senatului(unde baza da calcul era de 70-75-80% din totalul veniturilor brute functie de gr. de munca;astfel pt. exemplificare,daca cineva avea 10 ani si nu 20 in gr.2 de munca,nu primea 75% ci72,5%)

Pai, ca sa primesti procentul de 80% trebuie sa ai vechime cumulata de cel putin 25 de ani.
Dar, art 30 introduce si niste limite minime de vechime in grupele de munca. Adica degeaba ai 19 ani la deosebite, sau 14 la speciale, nu primesti procentul de 80%.
Concret, 19 ani la deosebite inseamna spor la vechime de 4 ani, iar 14 la speciale un spor de 7 ani.
Asadar daca ai 21 de ani vechime efectiva, din care 19 in conditii deosebite, nu te incadrezi in textul legii, desi ai 25 de ani de vechime cumulata.
La fel si pentru cei cu 18 ani vechime efectiva din care 14 in conditii speciale.

Asadar are sens art. 30 :)

Misu spunea...

Huhurez, de cate ori trebuie sa spun BRAVO ! Credeam ca este suficient o data.
Apreciez munca tuturor, apreciez si rezultatul, numai ca intelegeti gresit comentariile mele.
Corectez doar niste interpretari ale legii, interpretari usor gresite (de exemplu rostul art. 30, pe care dvs. il considerati inutil, in timp ce el stabileste niste reguli de vechime minima in grupele de munca).
Nu stiu ce interese aveti dvs., mie mi se pare ca legea este buna, doar ca unii comentatori o interpreteaza eronat si creeaza curente de opinie asemenea interpretarii. De fapt nici nu inteleg ce curente de opinie mai sunt acum necesare, cand avem in fata abordarea oficiala, legea.
Aduceti in discutie "ramasite din text din proiectul Dusa, care submineaza reglementarea recalcularii pensiilor". Nu tin decat cu mine si incerc sa ma documentez, asadar, care articole credeti ca submineaza recalcularea, ca eu nu gasesc niciunul ?
Ce este "impotriva intereselor noastre" ?
Corect, cred ca aici este grup de informare, doar ca unele "informatii" au luat-o pe aratura, iar discutiile care urmeaza au rolul de a clarifica informatia.
Daca dvs. tineti neaparat la a speria lumea cu actualizari conform art. 60, inainte de recalculare ... mult succes cu informarea :)
Daca insistati ca art. 30 nu-si are rostul, sau ca art. 3 d se refera la actualii pensionari ... tot inainte, dar cred ca va inselati.

Sunteti prin conducerea vreunui sindicat ? In caz ca DA, asta ar fi motivul pentru care nu am fost si nu sunt membrul niciunuia. Scuze, dar mi se pare incalificabil sa ma reprezinte cineva ce nu interpreteaza corect o lege.

Huhu Rezea spunea...

@Amuraritei
Nu este corecta interpretarea cu care il combateti pe @Solo.
Daca cei 25 de ani, pentru a obtine 80% din baza de calcul, sunt cumulati, cititi art 3 lit.f, nu mai conteaza daca vechimea provine din stagii normale, deosebite, speciale sau alte conditii.
Chiar daca vechimea de 25 de ani provine in intregime din conditii normale de munca, tot 80% este procentul de pensie.
Articolul 30 trebuia eliminat din momentul in care s-a introdus procentul unic de 80% in articolul 29.
Fie si numai pentru aceasta inabilitate de tehnica de legiferare, legea poate fi returnata in Parlament de Presedinte pentru reexaminare.

Misu spunea...

Daca vechimea este de 25 de ani in conditii normale este OK.
La art. 30 este vorba despre vechimea cumulata, adica pentru cei ce nu ating cei 25 de ani decat daca adauga si ceva grupe de munca. Dar, ca sa se aplice procentul de 80% este nevoie de atingerea acolor limite minime, altfel procentul se diminueaza.
Repet, ai 18 ani vechime efectiva, dintre care 14 in conditii speciale. Rezulta vechime cumulata de 25 de ani, numai ca nu primesti 80% ci ... cititi tot articolul.
Sau ai 21 de ani vechime efectiva, din care 19 in conditii deosebite, nu te incadrezi in textul legii, desi ai 25 de ani de vechime cumulata.

Huhu Rezea spunea...

@Amuraritei
Pana acum a fost impotriva intereselor noastre promovarea unui proiect care nu recalcula pensiile stabilite inainte de 2011.
Acum este impotriva intereselor noastre amânarea recalcularii si actualizarii pe o perioada neprecizata pentru cei mai vârsta dintre pensionarii militari. Cîteva mii dintre ei nu le vor mai apuca.
***
Pentru rigoare, unde vedeti dumneavoastra vreo referire la conditiile de munca/grupele de munca de care se pretinde in art.30 ca ar fi prevazute in alineatele din art. 29? Niciuna, in textul amendat.
Comisiile raportoare din ambele camere au cazut lamentabil in eroare dupa ce au introdus procentul unic de pensie in locul procentelor diferentiate, in functie de conditiile de munca, din textul promovat de Guvern.
Cititi aici succesiunea modificarilor in ce 2 Camere la articolele 29 si 30.
http://www.cameradeputatilor.ro/comisii/munca/pdf/2015/rp529.pdf

In textul promovat de guvern articolele 29 si 30 au fost reluate dispozitii din vechea Lege 164/2001 si pensionarii mai vechi stiu mai bine cum li s-au calculat pensiile.

tigri2 spunea...

VARIANTA DE CALCUL A PENSIEI CONFORM ART.28
Am ales o perioada noe1994-apr1995 cu valoare x;y;z;m;n;p..Ratele de inflatie copiate din datele Institutului national de statistica(INSSE)-http:/www.insse.ro/cms/rw/...- la sfarsitul lunilor respective sunt:noe 1994=2,8%; dec1994=2,1%; ian1995=2%, feb1995=1,4% ; mart1995=0,9; apr1995-aug1998=500,9%; aug1998-mai2015=662,85%.Eu am iesit la pensie pe 30 august 1998.
S1=x*2,8/100+x; S2=(S1+y)*2,1/100+y; S3=(S2+z)*2/100+z; S4=(S3+m)*1,4/100+m; S5=(S4+n)* 0,9+n si S6=S5+p>>>S=S6/6; S / 10.000(denominalizarea leului). Perioada din aprilie 1995 ,pana in 30august 1998, data iesirii la pensie W=S*500,9/100+S. Perioada aug1998-mai 2015 va fi T=[ W*662,85/100+W ].
Exista si varianta 2 ,cea cu calcularea punctelor de pensie , iar rezultatul va fi aproape identic.

Misu spunea...

Huhurez, recalcularea si actualizarea sunt precizate clar: in termen de 24 de luni de la majorarea soldelor de grad / functie.

Pentru rigoare, cum ziceti dvs. "referitor la grupele de munca despre care se pretinde in art.30 ca ar fi prevazute in alineatele din art. 29" ... nu se pretinde, grupele de munca sunt in art. 29 pentru ca este vorba despre vechimea cumulata. Ca sa fie cumulata inseamna ca la aia efectiva se adauga grupele de munca. Art. 30 vine cu niste precizari - se acorda numai celor care au lucrat efectiv cel puţin 20 de ani în condiţii deosebite sau 15 ani în condiţii speciale sau alte condiţii.

Nu-l combat pe Solo, nu suntem combatanti aici. Doar am explicat parerea mea despre necesitatea art. 30. Adica el si dvs. aveti dreptul la o opinie iar mie imi refuzati asta ? De ce ?
Sa incerc altfel: vor fi unii militari, cu varsta de 60 de ani de ex. si cu vechime de munca efectiva de 18 ani. Din astia 18 ani au lucrat 14 la grupa speciala sau I, si primesc un spor la vechime de 7 ani. Vechimea asta cumulata de 18+7=25 de ani, ceea ce le da dreptul sa iasa la pensie cu pensie de serviciu. De acord ?
Ei, acum intervine art. 30, care spune ca pentru a primi procentul de 80%, trebuie sa ai minim 15 ani in conditii speciale, ceea ce exemplul de mai sus nu are. El nu va primi 80% din veniturile brute, ci i se va aplica art. 30 alin. 2.
Asta va face diferenta intre cei ce au imbracat uniforma la 14 ani sau 18, si cei care n-au reusit sa-si faca un rost in viata pana la 42 de ani si "au intrat in armata", vorba ciobanilor din zona Sibiului: fiule nu vrei oi, nu intri la facultate, fa-te militar sa fii si tu cineva :))
Deci nu este nici o eroare acolo. In fine, eu ma refer la textul legii in forma pentru promulgare, poate aveti in fata altceva :)

Tigri2 - cred ca v-ati referit la indexare, doar ea este legata de inflatie. Actualizarea tine de majorarea soldei de grad / functie, iar (re)calcularea tine de baza de calcul (media veniturilor brute ... etc.).
Si, revenind la inflatie, prevederea este la art. 59. – (1) Cuantumul pensiilor militare de stat se indexează anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei.
Asadar, intai vom avea pensii militare (la 1 ianuarie 2016), apoi, in 2017 vom afla rata mediei anuale a inflatiei din 2016. Rata medie anuală a inflaţiei reprezintă creşterea medie a preţurilor de consum într-un an faţă de anul precedent, asadar din anul 2016 fata de 2015. Nici vorba despre anii mentionati de dvs. Indexarea este ANUALA, cu referire la ultimul an incheiat.
Punctele de pensie nu le-am gasit in legea asta, ele au stat la baza pensiei pe care o primim acum, fiind calculate conform principiului contributivitatii.
Sau poate ati vrut sa faceti o gluma ? :D

PS: am pus mai sus un link catre o fisa fiscala a mea. Formatul blogului se pare ca nu permite linkuri active, asadar il mai pun o data si aici, cu precizarea ca pentru accesare trebuie sa copiati linkul in bara de cautare a browserului pe care-l folositi.
Adica asta - http://imgur.com/gcE1pqa

Unknown spunea...

Am incercat sa evaluez noul coantum al pensiei, folosind diverse metodologii de calcul de pe acest sait. Am obtinul valori de 7000 lei, 4000 lei, 3000 lei, 1500 lei.
Am convingerea ca daca mai apar multe metodologii de calcul, voi gasi cel putin una care sa dea valori negative.

CEZAR spunea...

In 2016 PSD va pierde TOATE alegerile ! A procedat gresit ...mai ales cu ..pensiile :
=======================
Ioan Sere Toate pensiile speciale taiate de guvernul BOC au fost reintroduse de guvernul PONTA .Deci in ROMANIA exista din nou paturi sociale privilegiate care pe linga faptul ca beneficiaza de salarii net superioare fata de restul populatiei m-ai primesc si aceste pensii calculate fara a respecta principiul contibutivitatii.ASA ca din acest punct de vedere guvernul BOC A PROCEDAT CORECT .Sustin parerea ca fara masurile luate noi am fi ajuns in situatia GRECIEI. is

Mitica spunea...

Tigri 2,
Eu dau pe adresa respectiva ...de aflare inflatie..dar imi apare numai inflatia anuala.....unde gasesc inflatia pentru 6 luni care m-ar interesa pe mine...MULTUMESC!

CEZAR spunea...

Asta va fi ..programul electoral al opozitiei in 2016...si cum numai pensionari sunt 5 milioane care se uita a mila goala in punga ...treaba-i clara ...
E RAU SA FI PROST ....

Huhu Rezea spunea...

@Amuraritei
Sunteti rau!
Vreti sa sanctionati oamenii de 2 ori
O data la art.29 cu 1% pentru fiecare an lipsa din cei 25, nu conteaza de care, normali,speciali.
Il mai sanctionati inca o data la art. 30, daca nefericitul nu are 20 de ani in conditii deosebite si 15 ani in conditii speciale.
Asa, ca sa se invete minte, sa nu mai stea prin birouri!
Nu merge asa ,domnule Mihai. Putem sa avem opinii despre o lege, dar nu o putem aplica dupa opinii.
Dvs, nu vedeti ca art. 30 are sens doar in situatia in care ar fi ramas in vigoare textul guvernamental?
Apropo, si daca ii lipsesc vechimile din art.30, din ce ii mai calculati proportia, ca nu mai aveti procente diferite? Aveti un procent unic, de 80% , de la conditii normale pâna la alte conditii.

Misu spunea...

Cezar, cu tot respectul, a purta uniforma de la 14 ani nu este un privilegiu, ci o viata supusa unor interdictii si obligatii.
Interdictia cea mai importanta este cea de a castiga bani din alte surse decat singurul salariu (de exemplu medicii pot cumula salarii de la mai multe unitati medicale, chiar de la propriul cabinet). Eu n-am putut face ture in plus pe la alte unitati militare si nici sa-mi deschid propriul cabinet militar. Nici macar un automat pentru cafea n-am avut voie sa pun la poarta unitatii.
Obligatii ... cred ca le stiti mai bine ca mine, altfel am comenta impreuna noua lege de pensionare pentru militari :)
Ca nu toti din sistem ar trebui sa fie militari sau politisti si ar trebui sa se supuna legii publice de pensie, pe principiul contributivitatii, asta-i alta discutie. Dupa parerea mea militar trebuie sa fie ala care este gata de lupta, politist cel ce constata incalcarea normelor legale. Apar in mass-media si exemple negative, dar ... stiti zicala cu padurea si uscaturile, se aplica tuturor :)
Asadar, sa fie clar ca astia sunt exceptii, nu regula, militarii si politistii nu sunt "patura sociala privilegiata", sunt cei gata permanent sa apere tara si populatia ei de pericole externe sau interne.

Huhu Rezea spunea...

@Maldar
In situatia prezenta, când nu stim precis ce ar putea cuprinde baza de calcul, ne cereti prea mult.
Fiti optimist si pastrati pensia de 7000 lei. :)

Anonim spunea...

Stie cineva pensiile militare de invaliditate dupa 2011 vor fi recalculate ?Ca in legea asta noua nu apare ..

Misu spunea...

Maxim One
Daca va incadrati la art. 109 alin 1, sau 110 alin. 1, cred ca DA. "Nu apare" in legea noua pentru ca se vorbeste la modul general, despre pensiile militare, care sunt de 3 feluri, conform art. 14. Toate alea devin pensii militare si se recalculeaza.

Huhu Rezea spunea...

@Amuraritei
Eu zic sa nu mai consumam spatiu si rabdarea cititorilor pentru a demonstra ca albul e negru.
Nu e nicio problema ca nu intelegeti un text de lege. Noi am fost beneficiari vreo 9 ani ai unui text asemanator din Legea 164/2001.
Veti vedea ca pâna la 01 01 2016 acest articol va fi eliminat, cu toate ca el nu mai poate avea efecte. Nu poti sa faci o proportie din diferenta O(zero).
Incepeti sa aveti comportament de troll...asaaa... ca sa ne consumati timpul. In plus, depasiti limitele unui dialog normal, deviind spre insolenta.
Cu bine!

Anonim spunea...

Pensiile s-au taiat (pe asa zisul principiu al contributivitatii inexistent in Nato pentru militari ) doar pentru a putea PDL pradui banii de la buget impreuna cu cuplul de hoti Udrea Basescu.Ca acun au pensjj speciale pana si grefieri si stewardesele e o aberatie intradevar .In toate tarile Nato doar militarii (si asimilatii) au pensii speciale pentru ca viata de militar e scurta, riscanta si plina de privatiuni.

unbetpezi spunea...

buna ziua,
Intrebarea mea se refera la partea finala a articolului 22, introdusa de comisiile din Senat referitoare la personalul din unitatile de comunicatii care poate solicita, la cerere, iesirea la pensie. Ce intelegeti dvs. din acest articol? Se referea doar la transmisionistii din unitati sau si cei din alte arme?

totoiany48@gmail.com spunea...

PT.DL.CEZAR SAU CAESAR , SA NU GRESESC .
VA PIERDETI VREMEA CU ASTFEL DE DIVERSIUNI .
Pardidul NEnational Liberal , revopsit a votat legea .
UN TANAR A DORIT SA URMEZE. CARIERA MILITARA ,, SI PT. CA I S-A SPUS CA LA PENSIE VA FI RASPLATIT. ,,
LUCRUL AFOST PUBLIC .
CINE A VRUT , DSR MSI ALES CINE A PUTUT A URMAT ACEASTA CARIERA .
CEI DE CARE VORBITI CA AU SAU NU AU .....PUTEA SA DEVINA MILITAR .
CEVA LE-A LIPSIT DE NU AU DEVENIT .
CELELALTE LUCRURI CARE FAC DIN MILITARI O CATEGORIE APARTE LE STITI , DACA NU MAI STUDIATI .
SITUL NU ESTE DE POLITICA DE ACEEA IMI CER SCUZE AUTORULUI BLOGULUI SI IN FUNCTIE DE APRECIEREA DUMNEALUI SA DEA ACCEPTUL SAU PT. PUBLICARE .

Huhu Rezea spunea...

@unbetpezi
Eu cred ca se refera la statutul de transmisionist indiferent de arma la care lucreaza.

Huhu Rezea spunea...

Frustratul stat-majorist @mos se lauda pe un site ca noua lege il confirma pe el care a prevazut limitarea pensiei militare la 100% din baza de calcul si a dat ideea cu mutarea sporului pentru conditii de munca in baza de calcul.
Un anonim a remarcat ca mosul se contrazice de la un comentariu la altul.

„nenea acesta fatabukist cand este serios? Aici cand ne sperie ca pensia se limiteaza la suta la suta sau mai sus cand demonstra baza calcului si spunea ca se mai adauga aleea, alea? Nu mai primim pensia suplimentara si rabdarea magariului peste 100?”

Am incercat sa sustin discutia, postând acolo linkul cu articolul in care vasile facea mai multe propuneri la noua lege

http://www.huhurez.com/2015/01/amendamentele-lui-mos-vasile-la.html

dar administratorul l-a sters pe @mos si odata cu el... toate raspunsurile.

Nu va temeti domnilor! Sporul pentru pensia suplimentara si sporul pentru OMM se adauga la pensie, chiar daca procentul de pensie ajunge la 100% dupa aplicarea prevederilor art. 29 cu sporul de 1% pentru vechime.

Maharloka spunea...

Cred ca pana la aplicarea acestei legi,asa cum au promis guvernantii,va fi elaborata o noua lege a salarizarii care va lamurii si anumiti termeni si date necunoscute din legea pensiilor.De fapt acestea 2 trebuiau sa apara la pachet in toamna.
Mai cred ca procentul de 80% elimina posibilitatea ca cei care au lucrat in conditii vatamatoare sa fie cumva recompensati la pensie.Ce diferenta va fi intre cel de la birou si cel care si-a mancat sanatatea prin poligoane,aerodromuri,scufundari,zboruri,radiatii,vibratii,zgomote,inghet pe puntea de navigatie,etc? Asa ca vin baietii care toata cariera militara si-au facut-o la cursuri ,fara grupa,si-au tras functii barosane prin comandamente iar acum vin si spun ca toata lumea e egala dar ei sunt mai egali decat toata lumea.Moda asta de scimbare a regulilor in timpul jocului este periculoasa daca nu cumva chiar ne apropiem de sfarsitul democratiei si al epocii statului de drept.

Termenul de aplicare a recalcularii de 1an,respectiv 2 ,este prea mare pentru viteza cu care se misca lucrurile.Sa nu uitam ca 2016 este an electoral si la noi se vinde blana ursului din padure cam de multisor,si la noi se practica moda sa se anuleze drepturi prevazute de legi orgaanice cu o simpla ordonanta de urgenta ,si s-a inventat babaul criza,terorism,criza grecilor,analiza si directivele organismelor financiare ale Uniunii etc.
Sa ajungem pana in 2018 respectiv 2017 si sa vedem cine va mai fi atunci....

maiag spunea...

ce se intelege prin indicatorul de functie maxim al gradului avut la data pensionarii?sa zicem ca functia unui anumit grad variaza intre 2,4-2,9,ofitretrul a fost incadrta pe coeficient 2,4 pina la data pensionarii,sa inteleg ca la pensie se calculeaza coeficcientul maxim,adica 2,9?era un exemplu,un finantist cred ca poate raspunde,de asemenea tot un finantist poate sa raspunda cit are un ofiter activ solda brta ,minima,pe grae de maior si lt col,ca maj gradelor aici se incadreaza,pe conditia de gr 2
.poate priemsc un raspuns,nu vreau comentari,vreau raspuns concret.

Huhu Rezea spunea...

@Maharloka
Legea salarizarii este importanta pentru ca va stabili valoare de referinta la zi cu care se inmultesc coeficientii de ierarhizare.
Recalcularea tuturor pensiilor in plata la 01 01 2016 este posibil sa se suprapuna cu acea actualizare de la art. 60 alin.(1) lit a). Nici n-ar avea când sa se realizeze mai devreme daca tuturor pensionarilor in plata li se cere sa aleaga cele 6 luni din ultimii 5 ani de activitate abia in termen de 6 luni dupa prima majorare a soldelor activilor.
Nu intâmplator se reglementeaza la articolul 109, cel despre recalculare, termenul in care se va face actualizarea pensiilor despre care se face referire in art.60 alin.(1) lit.a),toate pensiile in plata, respectiv 2 ani dupa prima majorare a activilor, si data de la care se cuvine plata acestor drepturi, de la data majorarii.
Se observa ca aceste 2 reglementari se bat in cap cu dispozitiile art. 110 alin.(2) si (4) care ii privesc pe pensionarii pusi in drepturi pe Legea 263. Cum sa li se recalculeze pensiile intr-un an de la intrarea in vigoare daca si lor li se cere sa aleaga cele 6 luni dupa prima majorare a soldelor activilor, ca si pentru pensionarii pusi in drepturi inainte de Legea 263/2010?
Suprapunerea actualizarii cu recalcularea, corelat cu afirmatia din expunerea de motive, ca baza de calcul este aleasa astfel incât sa nu se produca o crestere a pensiei medii, ne poate duce la banuiala ca baza de calcul pentru pensiile in plata va cuprinde solda de functie si solda de grad si numai acele alte venituri care se determina cota parte din cele 2 solde, cum ar fi indemnizatia de dispozitiv, indemnizatia de comanda, gradatiile etc.

Unknown spunea...

De ce militari iesiti din armata prin demisie nu au dreptul de pensie , desi indeplinesc contitiile de pensionare ? Nu au facut parte din armata romana, nu le mai este recunoscut statutul de militar ? Unde sunt principiile egalitatii si unicitatii , conform art2. Parlamentari si-au votat pensii speciale (pt. fiecare mandat o anume suma ). Parlamentarul care are un mandat in ani 90-94 nu ia aceasta pensie ?

George spunea...

Cred,ca este momentul sa avem putina rabdare pana apare Legea salarizari In acest fel pe toate actualizate la zi Este parerea mea personala Aceasta lege ne este de mare ajutor la o calculare corecta si reala George

Huhu Rezea spunea...

@Manolescu
Daca avea indeplinite conditiile de pensie facea raport de pensionare , nu de demisie.

Cititi art. 19 din lege si vedeti ca la implinirea vîrstei standard de pensionare poate cere pensie militara, daca are cel putin 10 ani vechime in serviciu.

Huhu Rezea spunea...

Pâna apare legea salarizarii n-ar fi rau daca ar fi indreptate si imbunatatite prevederile din textul pentru promulgare, asa cum propun in articolul urmator.

emillian123 spunea...

1.Domnilor si Doamnelor: pana nu vedem legea (si normele de aplicare..) in monitorul oficial=nu facem altceva-decat sa speculam; in principiu- orice actualizare,ca si orice recalculare de pensii-ar trebui sa plece de la "actualizarea" soldei lunare brute (=baza de calcul) la nivelul soldei corespunzatoare militarului activ-asa cum s-a procedat cu legea 164/2001 (evident avand aceleasi conditii..);numai asa pensionarul nu pierde toate actualizarile si indexarile diferitelor component ale bazei de calcul...2.Pt. Maiag: intrebarea referitoare la maximul functiei -in cazul actualizarii pensiei- isi are raspunsul in art.48/lg.164/2001:concret-de ex. in cazul meu:la data pensionarii: Grad- la data trecerii in rezerva=col.- coef.=1,8 , functie:lt.col.medic:LEGAL: coef. de functie:2,9+o,29=3,19,practic-ILEGAL APLICAT: 2,9+0,1=3(adica un MINUS de 6,33 % din coef. de functie....)...s.a.m.d...; in 2005- la prima actualizare a pensiei =coeficientul functiei legale se lua in calcul la MAXIMUM-ul FUNCTIEI EXERCITATE-prevazut de legea salarizarii nr.138/1999 - adica 3,3 ;in 2006- profitand de o EROARE DE CALCUL facuta la actualizarea din 2005,casa de pensii a armatei EFECTIV MI-A FURAT;atat actualizarea cat si o parte a indexarii "cuvenite" in 2005..!(tot in 2006-cu aceeasi "ocazie"-am constatat ca si soldele primie in perioada 1999-2004-ca si TOATE PENSIILE-PANA IN PREZENT- calculate ERONAT =au FOST SI SUNT FURATE...1); speculez si eu acum: cred ca TOTI (SAU APROAPE TOTI..) MEDICII MILITARI AU FOST FURATI IN ACEST FEL...!

calin spunea...

@emilian123 / marți, 7 iulie 2015, 15:51:00 EEST
sâmbătă, 4 iulie 2015, 21:47:00 EEST, calin spunea....................
Cititi cu atentie, verificati daca puteti...eu cred ca lucrurile incep sa se lege...dar, chiar daca vom intui adevarul, toate vor fi ingropate...hotia a fost prea mare si a fost facuta cu ordin si sub semnatura! A cui? Se stie si nu vor recunoaste niciodata !

Huhu Rezea spunea...

@Emilian
Sa vedem ce ne dau, sa vedem ce apare in MO sunt indemnuri la pasivitate si inactiune care pica bine facatorilor de proiecte de legi.
Trebuie actionat ca sa se indrepte lucrurile inainte de publicarea in MO.
Erorile de care vorbesc in acest articol sunt atât de specioase incât cititorii obisnuiti nu indraznesc sa le comenteze. Ele nu pot fi indreptate prin Ordinul Comun.
Doar reexaminarea legii in Parlament, pe baza unor observatii concrete ale Presedintiei, poate sa indrepte acele erori si sa restabileasca echilibrul firesc in aplicarea legii. Astfel de indemnuri, cu lasati sa treaca legea, vor face repetabile greselile din Legea 164/2001 , greseli care au putut fi indreptate dupa 7-8 ani
Mai bine se intârzie publicarea legii pâna prin lunile oct-nov decât sa ne intârzie recalcularea/actualizare 2-3 ani, daca legea se publica in forma aceasta.

maiag spunea...

am o nelamurire.eu stiam ca pentru fiecare treapta[gradatie] de vekime se adauga uin spor de 6 la suta,dar am citit in legea mofdoficata in 2014[legea salarizarii] ca sporul de vekime este de 3 la uta pt fiecare gradatie.care este adevarul?pt gradatia 7,peste 25 de ai,sporul este 7*6=42 la suta,sau 7*3=21 la suta?
care lege se aplica la recalculare,spor de 6 sau de 3?

tigri2 spunea...

De ce sunteti prapastiosi si propagati doar scenarii apocaliptice ? V-ati invatat sa vi se vrea dora raul? Gata , s-a terminat cu optica stil Mos Vasile, care are in vene venin , nu sange . Din colectivul d eredactare al legii si a normelor metodologice fac parte si oameni adevarati nu numai dogari si iliesti egoisti , asa ca nu va mai impacientati. Legea va apare , inclisiv in MO cu mult inainte de decambrie , astfel ca de Ziua Armatei , 25 Octombrie , sa vina ca un cadou si o recunostinta. cat priveste recalcularea , asta se face automat , doar aplicand un program adecvat.Aveti putintica rabdare, stimabililor!

R-26500 spunea...

@ tigri2 miercuri, 8 iulie 2015, 10:39:00 EEST. Tu esti normal? Nu conteaza data publicarii LPM in MO, ci data intrarii in vigoare a legii. Daca LPM este publicata in MO maine, aceasta intra in vigoare tot la 01.01.2016. Iar daca noua Lege a salarizarii este publicata in MO in noiembrie, dar intra in vigoare in decembrie 2015, ai ramas deja fara ACTUALIZARE. Intrucat degeaba a fost publicata LPM mai devreme in MO decat Legea salarizarii, intrucat data intrarii in vigoare a LPM este dupa data intrarii in vigoare a Legii salarizarii. Trebuie desene cumva?

In ceea ce priveste redactarea legilor si marile colective de redactare. Acestia/acestea NU initiaza legile, ci doar le redacteaza cf. ordinelor primite. Initiatorii dau ca date fixe doar BUGETUL in care trebuie sa se incadreze REDACTATORII. Mai departe, REDACTATORII pot sa scrie textul oricum, dar bugetul NU poate fi nicidecum schimbat. REDACTATORILOR nu le mai ramane decat optiunea sa "baleieze" cu textul, insa acestia NU pot schimba conceptia initiatorilor.

tigri2 spunea...

Si ce daca ?Nu se poate da o HG sau ceva ca legea sa intre in vigoare pe 1 noiembrie 2015?
sau alta daata mai recenta , sau orice ca sa fie in corelatie si in continuitate cu alte legi?

Flit spunea...

Intr- o tara normala legile sunt legi tocmai pentru a nu putea fi modificate de primul care ajunge la stampila. Altfel se poate da o hotarare de consiliu local sau se poate da chiar cu spray.

Huhu Rezea spunea...

@Tigri
Tu te-ai urca intr-un avion despre care mecanicii iti spun ca ar corespunde tehnic doar 95%?
Tot asa se poate spune si despre aceasta lege: are 5% defectiuni tehnice, pe care specialistii trebuie sa le remedieze.
@Flit
Intr-o tara normala, Parlamentul nu da o lege cu articole care se contrazic sau cu articole anulate de amendamentele aprobate.
Sper ca aparatul tehnic de la Administratia Prezidentiala sa indice exact Parlamentului textele care trebuie reexaminate.

Anonim spunea...

marinica.am fost militar angajat pe baza de contract o perioada de 17 ani .am trecut in rezerva la cerere cu acordul ambelor parti.in acel moment aveam o vechime totala de 21 ani cu tot cu stagiu militar satisfacut.am fost radio telegrafist 11 ani si clc 6ani .asi dori sa stiu daca pot beneficia de pensie militara anticipat partiala dupa noua lege care va intra in vigoare in2016 ,deoarece la momentul respectiv noi mac nu avem nici un drept ca asa se intampla la noi in tara ,va multumesc.

Huhu Rezea spunea...

@Albu
Pensia anticipata nu se mai acorda daca esti trecut in rezerva fara drept de pensie.
Poti solicita pensie pentru limita de vârsta in conditiile art. 19, când vei implini vârsta standard de pensionare conform Anexei, functie de anul nasterii.

peter spunea...

Am 12 ani vechime militara toti in grupa speciala si 41 vechime cumulata.La ce art ma pot incadra?

Huhu Rezea spunea...

@peter
Daca nu mai sunteti in activitate va incadrati la art.19

peter spunea...

Sunt inca in activitate.Mai am 1 an pina la varsta standard

Huhu Rezea spunea...

@peter
Pai, daca mai ai un an pâna la vârsta standard, de ce nu te-ai pensionat deja pe L 263, prin reducerea acelei vârste potrivit art 55?
Daca ai ramas pâna acum, stai pâna intra in vigoare noua lege. Vezi câte probleme sunt cu recalcularea pensiilor in plata.

peter spunea...

Cuantumul pensiei de serviciu in conditiile art 19 se face conform art. 29 litera b) sau art. 29 aliniatul (2) ?
Multumesc!

peter spunea...

Intrebarea era pentru momentul atingerii varstei standard.

Huhu Rezea spunea...

@peter
Daca inca esti activ, ramâi pâna la anul cânt te vei pensiona in conditiile art. 16.

peter spunea...

Nu se poate depasesc 60 de ani.

emillian123 spunea...

1.Pt. HUHUREZ: ca aproape intotdeauna-aveti dreptate -in privinta vigilentei si combativitatii noastre - si pe bloguri: "legiuitorii" NU TREBUIE SLABITI ,CI TREBUIE SA FIE PRESATI CONTINUU-ca sa PRODUCA LEGI CORECTE, UMANE,PRINCIPIALE...etc...(deci-nu a fost in intentia mea sa indemn la "pasivitate,inactiune"...!); 2.pt. CALIN :eu mi-am pastrat = aproape TOTI= "FLUTURASII DE SOLDE" din 1999-2004=din ei se poate calcula SOLDA BRUTA-cmpusa din cele (maxim) 7 elemente: 1.grad(coef.), 2.functie(coef.),3.spor de respons. medicala (0,1=10 procente din functie -la medicii militari), 4.solda de merit (=20 procente din 2+3=la medicii militari), .5.indemn. de comanda (=35 procente=lt.col.= din 2+3=la medicii militari),6.GRADATII(PROCENTE din 1-5 ) si 7.INDEMN. DE DISPOZ.(PROCENTE din 1-6)-in perioada dec.1999-dec.2010. ;in "fluturas" -la nr.2. C.P.S.=contributia pt. pensia supl era trecut: 5 % ,adica a 20-a parte din SOLDA BRUTA, care era egala cu suma si procentele celor 7 elemente; la nr.1 -pe fluturas=SOLDA BRUTA +SPORURILE PERMANENTE= VENITUL LUNAR BRUT=LUAT IN CALCUL (=ABUZIV SI ILEGAL=)la RECALCULAREA PENSIILOR MILITARE cu lg.119/2010. LEGAL =GUVERNUL =trebuia sa TRANSFORME PENSIILE ANTERIOARE legii nr.164/2001= in P.M.A.(PUNCTAJ MEDIU ANUAL)=ASA CUM A PROCEDAT CU TOATE CELELALTE PENSII SPECIALE( din Lg.119/2010, art.1, alin.c-h.)...!VA SPUN -IN CLAR- CA,DELIBERAT-GUVERNUL...NU A TAIAT NICI O PENSIE SPECIALA, CU EXCEPTIA(AFIRMATIVA...!?..) a cca. 10 procente din pensiile militare; in rest TOATE "PENSIILE SPECIALE" =SI-AU MENTINUT /SAU / CRESCUT CUANTUMUL -PRIN RECALCULARE-INDEXARE(intre sept.2010-2013)-iar OPERATIUNILE S- AU FACUT=DIVERSIONIST= CU "ZGOMOTUL DE FOND AFERENT"-pt. a O ACOPERII...IN CONDITIA IMORALITATII POLITICO-SOCIO-UMANA A TAIERII- A CEL PUTIN 25 % DIN VENITURILE BUGETARILOR/CIVILE...! Pt. conformitate= STUDIATI cu MARE ATENTIE : art. 3/lg.119/2010, art.180,indice 3 -din lg.19/2000=ACTUALIZATA pana in 2010, O.U.G.737/2010, O.U.G. 59/2011, in special- art.3...!Referitor la fisele fiscale-ele trebuie citite cu mare atentie-intrucat acolo- veniturile "nete"sunt altfel departajate decat in fluturasii de solde..,functie si de anii in care au fost "elaborate"...!.

emillian123 spunea...

D-le HUHUREZ: Am postat mai devreme(acum vreo ora si ceva)-un comentariu-care vad ca nu a fost publicat; sa inteleg ca ma cenzurati..? si ca NU DORITI CA LUMEA SA CUNOASCA ADEVARUL GOL-GOLUT=CUM CA TOATE GUVERNELE...ROMANE(..?)..?..! FURA CAT POT- PANA SI DIN CEEA CE -TOT ELE=AU LEGIFERAT SA "DEA..."

emillian123 spunea...

MARE ATENTIE la termenul "CONSECUTIV"(=fara intrerupere,in sir, una dupa alta..!) (din formularea : "...6 luni consecutive, din ultimii..x...ani.."); in fapt, aceasta formulare NU PREA DA ...DE ALES... fiind ECHIVALENTA CU...ULTIMELE 6 LUNI DE ACTIVITATE...!,cand, de regula, erau soldele cele ma mari din cariera de militar....Sigur, sunt si unele exceptii,dar cred ca ele sunt mult mai rare...!