Un produs Blogger.

marți, iulie 14, 2015

Recalcularea pensiilor in plata ale militarilor ar duce la „beneficii deloc meritate”?

14 comments
Comandorul AC
Nu ma numar printre detractorii de serviciu ai SCMD si ai presedintelui acestui sindicat. Dimpotriva, am apreciat rolul pe care aceasta organizatie l-a avut in temperarea zelului regimului Basescu de a taia pensiile militarilor. Ordonanta nr.1/2011, de revizuire a pensiilor stabilite pe Legea 119/2010, nu aparea daca nu erau miscarile SCMD de la Bucuresti, Constanta si Iasi. Toate acestea, spre deosebire de obedienta conducerilor asociatiilor cadrelor militare din toate ministerele.
De doi ani, de când scriu pe acest blog, am combatut actiunile sindicatului care se limitau doar la repunerea in vigoare a Legii 164/2001, cu toate imperfectiunile ei ramase dupa 8 ani de modificari. 
Sunt de poveste socotelile pe care le facea minoritatea afectata de micsorarea pensiilor prin recalculare/revizuire, sustinuta frenetic de conducerea SCMD, cu privire la pagubele aduse bugetului de stat prin majorarea pensiilor la cca 90% dintre militari. 
Dupa intrarea in vigoare a Legii 241/2013, conducerea sindicatului a ramas fara sprijinul multor sindicalisti, care s-au retras dupa ce si-au dobândit cuantumul pensiei din 2010.
Demersurile SCMD pentru elaborarea unei noi legi a pensiilor militare s-au limitat, in ceea ce-i priveste pe pensionarii in plata, la restituirea diferentelor pierdute in perioada ianuarie 2012-oct 2013 si la transformarea pensiei civile in pensie militara, fara recalculare, pentru ca pensiile convenabile, stabilite in baza Legii 164/2001, repuse in plata prin Legea 241/2013, sa poata fi indexate. 
Intentiile conducerii SCMD si ale ANCMRR din MApN , aceasta din urma reprezentata de sinistrul Comandor, Constantin Alexandru, sunt transpuse in aplicare in Proiectul Dusa, publicat pe acest blog in noiembrie 2013 si in Proiectul actualizat, care a fost aruncat in Senat, in primavara acestui an, ca initiativa legislativa, prin intermediul unor novici parlamentari.  Omiterea de la recalculare a pensiilor stabilite inainte de 01 01 2011 s-a perpetuat, din pacate, si in proiectul guvernamental.
Fara sprijinul organizatiilor asociative ale militarilor, pensionarii au luat cu asalt site-ul Senatului  pe care fusese publicata initiativa legislativa, cerând vehement recalcularea dupa noul algoritm a tuturor pensiilor militare. Fiecare s-a descurcat cum a putut pentru  ca mesajul lor sa ajunga la parlamentarii din comisiile raportoare.
Comisiile raportoare din cele doua Camere ale Parlamentului au prevazut in cele din urma recalcularea tuturor pensiilor, dar au ramas nemodificate alte articole aplicabile doar in cazul celor care s-au pensionat dupa anul 2011, pe Legea 263/2010  Au ramas in vigoare dispozitiile care amânau  recalcularea si actualizarea pensiilor in plata pe termene de 2-3 ani. Sunt confuze dispozitiile care se refera la recalcularea si actualizarea pensiilor in plata. 
Citind Comunicatele SCMD si ale ANCMRR din MApN, celelalte asociatii nu prea conteaza, publicate dupa adoptarea legii,  nu ne putem astepta ca aceste organizatii sa faca vreun demers pentru aplicarea echitabila a legii pentru toti pensionarii, mai ales ca sunt consultate in elaborarea Ordinului Comun pentru recalcularea si actualizarea pensiilor.
In comunicatul de ieri, domnul Dogaru spune caSCMD este preocupat de aplicarea corecta a legilor, numai pentru membrii de sindicat si militarii activi” ..... „Legea pensiilor militare de stat (nume impus de presedintele SCMD inca din 2012) aceasta este reparatorie pentru toti, indiferent de anul trecerii in rezerva, si tot pentru toti este, asa cum ne va demonstra viitorul apropiat ... ULTIMUL TREN. Asumandu-mi aceste afirmatii, transmit tuturor camarazilor cu judecata limpede rugamintea de a respinge afirmatiile si actiunile paranoide ale pescuitorilor in ape tulburi care isi doresc stoparea Legii, neavand de aparat decat propria micime si unele beneficii deloc meritate!” 
Despre consulul militar, juristul comandor al ANCMRR din MApN, ce sa mai spunem când sustine direct, cu ura  si  nediplomatic, pe site-ul oficial sau ca simplu postac, vorba Johannisului, ca pensiile stabilite inainte de 2011 nu trebuie recalculate.
M-am intrebat de multe ori ce-i mâna pe acesti domni impotriva pensionarilor care si-au deschis drepturile inainte de anul 2011 ca, doar, si ei fac parte din aceeasi categorie. Singura explicatie este dorinta de a-i pedepsi pe cei care prin vechime si conditii de munca au avut pensia majorata pe principiul contributivitatii, dar ar beneficia de pensii mari... si daca li s-ar aplica recalcularea si actualizare potrivit algoritmului noii legi. 
Domniile lor, cu vechime mica si cu conditii de munca la nivelul celor deosebite, au prins ULTIMUL TREN, Legea 164/2001, cu soldele astronomice trase in ultimele luni de activitate. Soldele respective ar conta si potrivit bazei de calcul reglementate de noua lege... dar de unde vechime, conditii speciale si alte conditii, OMM  clasa I ?
Pentru domniile lor, aplicarea  dispozitiilor  noii legi tuturor celor pensionati inainte de 2011 ar echivala cu obtinerea de „beneficii deloc meritate”.

Iata de ce cred ca aplicarea legii, respectiv Ordinul Comun, nu trebuie sa ajunga la cheremul unor astfel de frustrati, trimiterea legii spre examinare la Parlament fiind singura posibilitate de a aplica nediscriminatoriu  si cu obiectivitate noua lege, asa cum am aratat intr-un articol anterior.  

14 comentarii:

Unknown spunea...

cum nu se poate mai adevarat , dar oare cine va tine cont de acest adevar , scopul lor este altul . aveti dreptate , cunosc multe persoane care au lucrat in structurile militare si care si-au tras salarii mariin ultimile 12 luni sau mai putin , sa fiti convins ca totul este facut cu buna stiinta. mai este putin ,sa vedem c e va zice presedintele

Anonim spunea...

Un articol "beton",adevarat cap-coada.Nici nu am ce comenta.

CEZAR spunea...

QED..! Acum cred ca intelegeti mai bine ..,,Politica Editoriala (sic)..a Potecarilor si nu numai .....!!!

Anonim spunea...

Felicitari legea va fii retrimisa in sparlament si acolo va ramane definitiv(din surse politice) In continuare va ramane legea criminala a lui Boc.Asta ati vrut nu?Lacomia celor pensionati inainte de 2011 cu pensii mai mari si salarii compensatorii a invins.Amarastenii dupa 2011 vor ramane tot cu pensii de mizerie.

tigri2 spunea...

Iar reluam scandalul dintre noi?Iar vin astia de la SCMD cu bomboanele otravite? Iar vine Mos vasile , dusmanul permanent si bage "batzul prin gard"?Cum adica pensii nemeritate , sau de cand cei ce au stat degeaba si au avut relatii de au avansat , au beneficiat de functii mari si si-au asigurat un loc caldut pana la batranete in ARMATA in timp ce regimente si divizii au fost desfiintate iar oamenii pusi pe liber la varste tinere, sau dati pe functii inferioare , spulberand vise din rtineretea liceelor militare...Sau cei ce au avut diferite prime de zbor, scufundare , asistenta zbor sau parasutari sa fie egali cu Mos Rahat, un batranel sclerozat, care a stat si a taiat frunza la caini sau si-a turnat colegii pe la CI sau organele de partid? Hai sa fim corecti si cu picioarele pe pamant, sa avem curajul sa privim realitatea si adevarul in fata.Fiecaruia dupa merit si dupa nomenclator.

Huhu Rezea spunea...

One
N-ar fi rau ca in drum spre Parlament aceasta lege sa treaca si pe la Consiliul Legislativ pentru a reordona textul din punct de vedere al tehnicii de legiferare. Sper ca specialistii de la Cotroceni sa indice exact necorelarile din text astfel incât Comisiile din Parlament sa nu piarda prea mult timp cu intocmirea Rapoartelor.
Esti nejustificat atât de prapastios si de temator ca legea nu va intra in vigoare de la 01 01 2016 daca se intoarce la Parlament.La fel de neinformat esti si când sustii ca pensiile recalculate in 2010-2011 ar fi mult mai mari decât cele stabilite pe legea 263. Nu avea de unde sa provina o astfel de diferenta in numai 4-5 ani de aplicare a aceluiasi algoritm de calcul.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

De asta legea asta era buna dar deranja mafia militara care vrea contributivitatea �� lui Boc (cauta nod in papura noii legi) si baga batul prin gard ca sa manipuleze vulgul Vor cu orice pret sa blocheze legea asta si inseala militarii ca retrimiterea in sparlament e solutia in loc de corectie daca e cazul pri n oug .Ori la putere vine acum pdll mascat in pnl care. va bloca legea definitv.Mai vorbin atunci cand o sa tipati ca ati luat inca o teapa.cu sparlamentul.

Huhu Rezea spunea...

@One
D-ta ai vrea si pensie mare si devreme pensionar.
Stai d-ta in activitate pâna la limita de vârsta si ai sa vezi ca primesti pensie mare...si pe contributivitate, si pe noua lege.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@maxim
Mai copile, vorbesti asa de nesocotit! D-ta crezi ca inainte de 2011 nu au fost functii operative in Armata?

Unknown spunea...

nu va mai certati ca legea e facuta in asa fel ca sa fie aplicabila pentru ceice se vor [pensiona , actualii pensionari sa se multumeasca ca nu vor mai si ;;asistati;; ci pensionari militari , de fapt asta s-a dorit cel mai mult in viitor ,cine o mai trai se vor corecta prin hotarari ulterioare , dar sa vedem ce va face presedintele cu legea asta , ca la toamna numai de asa ceva nu va fii timp .,au altele pe cap dar sa vedem ca mai sant cateva zile de lae ori balae

CEZAR spunea...

Froso ..ce crezi vom primi cupon kaky ..si astia de dupa 20011..??

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Nu le mai dati apa la moara tradatorilor si egoistilor, contrazicandu-va intre domniile voastre! Daca e coeziune in gandire, asa sa ramana! Sa ne respectam intre generatii, si absolut toti sa aiba sanse, daca nu egale macar aproximative! Marinarul in ape tulburi, scula basisto-iohanista ce se da Comandor, sau ce-o fi el pe-o pluta de hartoage dintr-un birou de lingau criptocomunist, se vede de la o posta ca e un servitor umil si jalnic, ca si deghizatul intre fuste de codoashca, Dogaru! Personal am intervenit, si-am sa mai intervin , la senatorul si deputatul de Onesti, Bujor, respectiv V. Vreme, si care au o anumita influenta politica deloc de neglijat, sa ne fie alaturi, dar si la altii, in contextul in care si eu am un cuvant de spus acestora, ca jurnalist pe plan local, si sunt in cautarea celorlalti parlamentari din judetul meu pentru a-i ruga sa sustina cu putere Armata, daca LPM se intoarce in Parlament pentru a fi rediscutata. Chiar simple cadre in rezerva fiind, puteti sa cautati birourile parlamentare teritoriale sa-i rugati pe alesi sa ne indreptateasca in telul nostru, asta v-as ruga camaradereste si omeneste! V-as ruga, pe cei mai informati decat mine, daca perioada de invaliditate gr. doi in care am fost, pana la iesirea in 2010, la 55 ani, tot in grad inv. apoi in limita de varsta anul trecut, subit si ,,la cererea mea'' ( sanchi, de la ei!) se calculeaza ca o vechime ,,stagiu potential'' ca, zau, nu ma pricep o iota! Deci, in urma unui accident in mina Lupeni cu militarii, m-am nenorocit in 1989 si mi s-au frant aripile, impotriva vointei mele, astfel ruinandu-mi-se cariera si vechimea, dupa 10 ani, 6 luni si sase zile de serviciu cadru militar, restul cu scoala si un pic de armata, un total de peste 13, total cu adaosuri peste 15 ani si sase luni. Mai e vre-o sansa sa ma lungesc pisica? Astept de la Pitesti ca am fost 2 ani in subteran sa mi se dea grupa unu cat mi-o da! Multumesc anticipat! Unii vreti sa pareti duri intrand in contre si nu e bine. Doar suntem fosti, dar si actuali colegi...Cred ca avem nevoie de echilibru, chibzuinta si luciditate si sa ne mobilizam in aceste momente cruciale, lasand orgoliile personale deoparte! Adminul acestei pagini are marele har de a ne tempera elanul, si pozitiv, si negativ, si ar trebui sa dovedim un minim de respect pentru ca domnia sa a depus eforturi uriase sa ne reunim aici si sa aflam, prin combinatii de informatii, adevarata stare de fapt din jurul acestei legi importante pentru noi! Toate cele bune, cu tot respectul ce vi se cuvine, onorabili camarazi!