Un produs Blogger.

sâmbătă, august 01, 2015

Cererea de actualizare/recalculare a pensiilor militare in plata la data de 01 01 2016

106 comments
Karlovy Vary, Cehia
Potrivit art. 109 din Legea 223/2015, pensiile militarilor, in plata la data de 01 01 2016, devin pensii militare in intelesul acestei legi.
Abia in termen de 6 luni de la prima majorare a soldelor celor in activitate, care se va produce dupa 31 12 2015, pensionarii in plata, chiar si cei stabiliti pe Legea 263/2010, au obligatia sa-si aleaga, prin cerere, cele sase luni consecutive din ultimii 5 ani de activitate, din care se va calcula media  soldelor de functie care, alaturi de solda ultimului grad, constituie baza actualizarii. Fara aceasta alegere actualizarea pensiilor in plata se face, din oficiu, pe baza mediei soldelor de functie/salariilor de functie din ultimele 6 luni de activitate.
 Art. 60
(1) Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizeaza ori de cate ori se majoreaza solda de grad/salariul gradului profesional si/sau solda de functie/salariul de functie al militarilor, politistilor si functionarilor publici cu statut special, în procentele stabilite la Art. 29, 30 si 108 si în functie de vechimea valorificata prin ultima decizie de pensie, astfel: 

a) potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezerva/încetarii raporturilor de serviciu si a mediei soldelor de functie/salariilor de functie îndeplinite în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, la cererea persoanelor ale caror drepturi de pensie au fost deschise înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi; 

b) în functie de gradul militar/profesional detinut la data trecerii în rezerva/încetarii raporturilor de serviciu si media soldelor de functie/salariilor de functie detinute în cele 6 luni alese conform prevederilor Art. 28 pentru drepturile de pensie deschise în baza prezentei legi. 

(2) În situatia în care, în termen de 6 luni de la data primei majorari( care majorare????...nm), persoanele îndreptatite nu depun cerere în acest sens, actualizarea se face, din oficiu, pe baza mediei soldelor de functie/salariilor de functie din ultimele 6 luni de activitate. 
(3) În anul în care pot fi aplicate atat prevederile Art. 59, cat si cele ale alin. (1) se aplica dispozitiile cele mai favorabile. 
(4) Procedura de actualizare prevazuta la alin. (1) se stabileste prin ordin comun al conducatorilor institutiilor din domeniul apararii nationale, ordinii publice si securitatii nationale, emis în termen de 90 de zile de la data intrarii în vigoare a prezentei legi. 


Dupa cum se observa, pentru actualizare conteaza sa alegem doar soldele de functie din care se va calcula o medie pe sase luni. Interesul nostru este sa alegem 6 luni consecutive in care am avut functia cea mai mare, respectiv cel mai mare coeficient de ierarhizare pentru solda de functie, potrivit Legii salarizarii cadrelor militare.
 Solda de grad se pune din oficiu, fiind solda ultimului grad detinut in activitate.
Nu se cer veniturile lunare din 6 luni consecutive, asa cum se prevede in art.28 ca se calculeaza baza de calcul pentru pensionarii care isi deschid drepturile de pensie potrivit noii legi. 
In lipsa unor prevederi concrete referitoare la procedura racalcularii, putem specula ca initiatorii legii au gândit prima actualizare a pensiilor militare in plata ca pe o modalitate de recalculare a acestor pensii, aducând la zi valoarea coeficietilor de ierarhizare corespunzatori gradului militar avut la pensionare si mediei soldelor de functie din 6 luni consecutive, alese din ultimii 5 ani de activitate. Cunoscând coeficientii de ierarhizare ai soldei de grad si ai soldei de functie se pot calcula si celelalte componente ale soldei lunare care sunt cote procentuale din solda de grad si functie, exceptând premiile.
Totalul coeficientilor se va inmulti cu valoarea de referinta sectoriala care se va stabili la prima majorare a soldelor celor in activitate, dupa care se adauga procentele prevazute la articolele 29 si 108. 
Altfel, ce rost ar avea alin.(2) al art. 109, care ne spune când se face actualizarea prevazuta de art.60... tocmai la acest articol unde se prevede recalcularea pensiilor in plata.
Art. 109
(2) Prima actualizare prevazuta la Art. 60 alin. (1) lit. a) se realizeaza în termen de maximum 24 de luni de la data primei majorari a soldelor de grad/salariilor gradului profesional si/sau soldelor de functie/salariilor de functie ale militarilor, politistilor si functionarilor publici cu statut special si se aplica începand cu luna majorarii acestor drepturi.      
Urmatoarele actualizari se vor face numai pentru diferenta dintre noile valori sectoriale de referinta si cele precedente.
Probabil, Ordinul comun va prevedea ca prima actualizare, in fapt o recalculare, se va realiza in termen de 24 de luni de la data majorarii soldelor activilor si se va plati retroactiv de la data majorarii soldelor activilor, potrivit art. 109 alin.(2).
Exceptiile de la aceste termene sunt:

1.-recalcularea in termen de 12 luni de la intrarea in vigoare a legii, dar nu mai devreme de 6 luni de la data majorarii soldelor activilor(art. 60), a pensiilor stabilite potrivit Legii 263/2010. Si acestia trebuie sa depuna cerere, dar au avantajul ca drepturile recalculate/actualizate se cuvin din luna februarie 2016.

2.-recalcularea in caz de valorificare a unor stagii anterioare intrarii in vigoare a legii- art 109 alin.(3) ;

3.-recalcularea pensiilor de urmas, când se modifica numarul urmasilor, art.112;
4.-recalcularea pensiilor de invaliditate când se modifica gradul de invaliditate, art.112.

E bine ca in cererile de recalculare, adresate Caselor Sectoriale  potrivit exceptiilor 2-4, sa se mentioneze  si cele 6 luni consecutive care se aleg pentru recalculare, potrivit noii legi.

UPDATE
Cei care doresc sa stie coeficientii de ierarhizare ai soldelor de functie, separat pentru MApN, politie si alte structuri, precum si coeficientii de ierarhizare ai soldelor de grad pot studia tabelele A, A1, B si C din Anexa 1 a legii 138/1999 actualizata AICI

UPDATE 2, la 27 09 2015
Dupa publicarea draftului Anexei VII a proiectului Legii salarizarii se observa ca soldele militarilor se stabilesc in sume reale pentru fiecare functie si nu in coeficienti de ierarhizare. Ca urmare si actualizarea pensiilor militare se va face functie de sumele  soldelor de functie si grad din Anexa VII a Legii salarizarii, al carei draft il puteti citi aici.

106 comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Excelenta informatia si clarifica multe nedumeriri! Chestia e ca, daca soldele activilor cresc inainte de 31 dec. nu stiu daca e bine, iar daca uita sa le mareasca de la intai ianuarie multi vor muri fara sa mai apuce sa se bucure de recalculare. Poate metodologia va fi milostiva si va scurta termenul de 24 luni de recalculare, ceea ce in Romania lucrului prost facut nu prea cred ca se va intampla! Eu am avantajul ca la bruma ce o astept sa ma incadrez in cele 12 luni datorita recuperarii unei dovezi de grupa de munca si e bine ca m-ati sfatuit sa includ si cererea de recalculare impreuna cu dovada ce le voi expedia pe 04 ianuarie 2016. Calculul amintit de Dv, domnule Huhurez, pe grade si functii va fi problema caci suntem pe un teren alunecos cu cunostintele, dar pana la urma o vom rezolva si pe asta, mai sunt cateva luni.

Huhu Rezea spunea...

Corneliu
Noua lege a salarizarii se va aplica treptat, in etape. Chiar daca prima etapa a majorarii va fi inainte de 01 01 2016, urmatoarea va fi in anul 2016.
Cel mai probabil, noua lege a salarizarii va intra in vigoare tot de la 01 01 2016, daca lucrurile evolueaza normal din punct de vedere politic.
Coeficientii de ierarhizare ai soldelor de functie si grad nu coincid cu punctajele lunare din calculul pensiei contributive.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

OK. domnule Huhurez! Prin interventia Dvs. la interpelarea mea ati raspuns multor militari care isi fac griji in privinta asta, si uite ca nici eu nu stiam despre necunoscutele etape ale salarizarii, sincer sa fiu! Chiar daca eu nu am multe beneficii, sau poate mai deloc,imi doresc ca cei indreptatiti, camarazii nostrii de fapt, sa primeasca mai multe satisfactii si sa iaba avantaje serioase pentru ca viatza militara nu le-a fost o fericire prin detasari, sacrificii, privatiuni si constrangeri, macar in anii de pensie sa simta si ei bucuria unor venituri care sa le rasplateasca pierderile morale si de alta natura! Poate va pun ultima intrebare deranjanta, cu scuzele de rigoare, domnule Huhurez: CMJ detine dovezi ale veniturilor mele cele mai bune din functiile cele mai bune ca sa le pot compara cu ce m-a dus pe mine capul? Le pot cere in scris, sau sa ma duc personal acolo cu deciziile sa ma sfatuiesc cu functionarii indrituiti? Pentru ca oricat mi-am batut capul am ajuns tot in jurul lunilor consecutive platite foarte bine si cu puctaje de calcul foarte bune, pentru ca sincer va zic nicaieri chiar nu am gasit veniturile separate grad de functie. Asta e, oricat de deranjant as fi, si pentru care imi cer sincer mii de scuze, nu am gasit in decizii acei coeficienti de ierarhizare de functii si grade explicate separat, decat etapizat pe ani cu coeficienti de puntaje, la gramada. Va multumesc si va rog sa primiti asigurarea inaltelor mele consideratii impreuna cu scuze!

Huhu Rezea spunea...

@Corneliu
Nu va grabiti sa va adresati CMZ-urilor sau celorlalte institutii pâna nu apare Ordinul Comun cu procedurile de recalculare/actualizare.Ar fi indreptatite sa va refuze.
Eu cred ca la Casele de Pensii Sectoriale exista datele necesare pentru a stabili din oficiu cele mai favorabile 6 luni consecutive din ultimii 5 ani de activitate. Asa cum pot stabili din oficiu media soldelor de functie din ultimele 6 luni, ar putea sa le aleaga si pe cele mai favorabile din ultimii 5 ani.
Sa vedem cum se va stabili procedura.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Excelenta idee, d.le Huhurez! Nici daca ma nasteam a doua oara nu-mi venea ideea asta! E posibil sa se intample si chestia asta, pentru ca e foarte derutant pentru noi si nu suntem toti indrituiti sa ne avantajam singuri, intrucat nu avem logica cifrelor si al contabilitatii toti. Ei detin datele noastre sa nu se insele, le pastreaza si le compara cu ce mai trimitem noi, sau telefonic si postal au legatura cu CMZ -urile si Arhiva. Ar fi foarte bine, iar rabdarea este necesara pentru ca metodologia poate aduce mari schimbari si surprinzatoare. Noroc cu acest blog sa ne putem edifica la timp, asa cum am facut-o pana acum si va suntem recunoscatori! Daca isi trimit fiecare optiunile e posibil sa existe mari prejudicii personale din cauza nestiintei si neinformarii eficiente si exacte; recunosc ca si in cazul meu, si nu cred ca sunt putini, asa ca mine! Rabdare si tutun! In acest caz astept sa vad ce se petrece, singurul meu ghid fiind acest blog care m-a luminat in multe privinte, parerile camarazilor postatori, informati, fiind de un real folos tuturor...

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@Nedelcu
Normele de aplicare se aproba prin HG.
Ordinele sunt de rang inferior si se aproba de ministri sau de conducatorii institutiilor autonome.
In cazul de fata, Normele se vor referi doar la procedura de restituire a diferentelor dintre cuantumul pensiei din 2010 si cel revizuit, din perioada 01 01 2012-31 09 2013..

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
R-26500 spunea...

@ Huhurez Rez duminică, 2 august 2015, 12:21:00 EEST. Asa era pe vremuri! Numai ca in pe stil nou, normele metodologice se aproba prin ... ORDIN COMUN.

Sa demonstram? Cu L. 125/2014 care vizeaza tangential si pensionarii militari. "Ordinul nr. 2073/1623/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 125/2014 privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii, precum şi a Procedurii de efectuare a restituirilor". Dovada aici [http://lege5.ro/Gratuit/gqydqnjzgy/ordinul-nr-2073-1623-2014-pentru-aprobarea-normelor-metodologice-de-aplicare-a-prevederilor-legii-nr-125-2014-privind-scutirea-de-la-plata-a-unor-debite-provenite-din-pensii-precum-si-a-procedurii-de-].

Deci, normele metodologice de aplicare ale L. 125/2014 NU sunt aprobate prin HG, ci prin Ordin Comun al MMPS si MF. Mai mult ca sigur ca asa va fi si in cazul L.P.M.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Pai, ce vad la d.na Eufrosina expus aici ma uimeste! Mai merci, se poate mandri cu decizia dansei, detaliata sa poata si singura calcula coeficientii pentru ca ii are si pe cei de grad si de functie, ca pe tava, pe cand la mine nu sunt decat punctajele anuale si soldele, nici un indice in plus sa-mi pot da seama care e indicele de functie si grad. O anomalie sa dai decizii nedetaliate, unora, iar altora in cele mai mici amanunte. Asa-i, d.le Huhurez, daca ei stiu coeficientii ultimilor 6 luni, de ce nu i-ar sti pe toti? Dar cred ca cineva de la Casa Sectoriala a intervenit pentru usurarea muncii lor de cotrobaire sa fie mai lejeri, sau poate ca sa nu se trezeasca cu vrafuri de contestatii ca din vina lor nu s-au calculat avantajos pensiile. Multi au coeficientii, multi ii au si nu stiu sa si-i aleaga, si mai multi probabil, ca mine, care nu-i au pe acestia de functii si grade. Si metodologia s-ar putea sa iste panica in unii cu cine stie ce coeficienti sau alternative brusc ivite la calcule...

Huhu Rezea spunea...

@R26500
Mai mult ca sigur ca in cazul restituirii diferentelor din Legea 223/2015 se va emite o hotarâre de Guvern pentru ca asa se mentioneaza expres in art. 121;
In cazul mentionat de d-ta, articolul 5 din Legea 125/2014 abilita cele 2 ministere sa emita normele metodologice.

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@Nedelcu
Coeficientii de ierarhizare ramân aceiasi ca in 2008, doar ceva diferit... pentru ca acum avem o medie pentru coeficientii soldei functie. Se modifica doar valoarea de referinta cu care se majoreaza soldele activilor si cu care se inmultesc acei coeficienti.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Multumesc pentru informatii, doamna Eufrosina! Voi scrie si eu la Casa sectoriala de pensii a M Ap N sa-mi dtalieze pensia si coeficientii, nu se poate absolut de loc sa ma dumiresc daca nu detin si eu detalii, chiar daca am pensia mica, de boala si vechime efectiva, ca militar, doar 13 ani, sase luni si sase zile, cumulat vre-o 15,8 ca doar am muncit anii acestia si am avut si grade si functii. Stiu ca se deranjeaza, dar ei trebuiau de prima data sa-mi detalieze, si asa ar trebui la toti, ca doar in baza detaliilor aflam eventuale greseli si putem contesta, dar asa, pe paduchi, cum? Eu cred ca suntem si noi multi, dar macar in timp de liniste contabila ar fi trebuit s-o ia de la vladica si pana la opinca si sa le trimita, etapizat si in timp, detaliate cu toti coeficientii si va dati seama ce oglinda stralucitoare ar fi pentru mintea noastra sa ne putem dumiri ce si cum... Ca sa-i conving, le voi spune sa se gineasca in deciziile mele sa vada ca nu am dupa ce ma ghida, la o adica le trimit si copii sa-mi calculeze dupa ele, daca vor putea! Coeficientii postati de domnul Huhurez i-am studiat, ii stiu, dar daca nu am anii cu functiile, degeaba...Si mai ales ca m-au ucis cu detasarile pe coclauri, dupa ce am avut functia de lector cdt. plt. la o scoala de soferi pentru militari in termen si am ajuns, la cerere pentru ca era foarte epuizanta functia, la un Regiment de Artilerie pe autospeciale A.P.Reactive. Uite ca si functia aceasta era in mediu periculos si exploziv, si eu nu stiu daca am coeficienti pentru asa ceva, dupa cate am vazuzut in normativele postate de Dl. Huhurez...

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Atentie, oameni buni, ca recalcularea nu se poate face fara actualizare, asa cum zice si titlul acestui blog! Deci, in cerere vom cere ambele probleme de rezolvat: Si actualizare, si recalculare, nu-i asa domnule Huhurez? Dar oare metodologia va permite si va fi valabila pentru toate categoriile, inclusiv pentru cei pensionati inainte de 2011? Sunt categorii pensionati inainte de 2008, apoi 2008-2011, 2011-2015 si cei de la 1 ian. 2016 care fara actualizare li se calculeaza ca la cei mai vechi, neavantajos fara actualizare, iar marirea soldelor activilor se va face pe etape, de anul asta pana in 2017, ceea ce incurca rau socotelele si de aici un talmesh-balmesh de la cumatra! Daca se actualizeaza, cum a zis Rovana Plumb, inainte de 2016 vor fi categorii care beneficiaza de recalculare, dar nu si actualizare. Nu stiu ce urmareste politicul, dar dupa cate se vede s-ar parea ca scopul ascuns a fost ca cei in jur de 160.000 pensionari, cei dinainte de 2011 sa primeasca doar titlul de pensionari militari SI RESTUL ZERO pentru ca totul depinde de marirea soldelor celor activi dupa 1 ianuarie, pentru unii, si inainte de 1 ian. pentru altii. Cred ca totul a fost bine gandit in credinta ca suntem multi si prosti si sa se cheltuie putin cu noi. COMANDA SCMD FIIND O GRUPARE CU AVANTAJE OBTINUTE PE SPRANCEANA s-a folosit de lege sa obtina profit in detrimentul majoritatii, ordinile si distinctiile militare obtinute la apelul bocancilor marindu-le considerabil pensiile!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Dl. Alexandru, m-a amuzat pseudonimul si situatia creeata, scuze pentru ilaritatea spontana, dar multumesc pentru informatii! Unui pamfletar la un ziar de provincie, ca mine, unde sunt redactor editorialist, situatia de fata m-a amuzat si ma simt ca o closca pe oua din cotetz, bine ca nu ma vad toate gainile! Cei de pe fb, dar si unii de pe aici, stiu cine sunt si mai stiu ca adevaratul meu stil este cu adevarat pamfletar! Voi dezvalui ziarul la care scriu, ,,Ora 25'' Onesti, si care-i curios il va gasi si pe Google sau fb in format PDF, o poza de-a mea de pe Google ascunde ziarul in dos, iar la rubrici cu click pe pamflet... Amuzanta situatie! Tuturor numai bine, dar situatia mea e gri!

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Pensie lunga, domnule Alexandru, si uite asa de-al dracului toti s-o avem si s-o apucam si pe aia actualizata si recalculata, ba chiar de-al naibii sa traim si peste 100 de ani sa faca acel Comandor de bocanci si Doaga afumata in rachiu, cu toata gasca de fripturisti egoisti apoplexie de ciuda! Ce-o fi, o fi, dar sa nu cedam un centimetru din sperantele si lupta noastra pentru dreptate! Bine ca avem acest blog de informare si dezbateri sa nu fim prinsi descoperiti si in necunostinta de cauza! Avem de partea noastra ofiteri si subofiteri foarte bine pregatiti, curajosi, ambitiosi si luptatori cu dreptatea in mana pana la capat, doar nu vom lasa sa fim fripti de niste fosti activisti de partid in blanos de istorici si inotatori in ape tulburi! Lupta abia e la debut, la toamna e toiul!

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@Corneliu
Stai sa ne intelegem!
Am zis ca in luna ianuarie 2016 depui cererea de recalculare a pensiei pentru adeverinta nevalorificata pâna acum.
Conform art. 109 din noua lege te incadrezi in exceptia de recalculare mai devreme a intregii pensii, potrivit Legii 223/2015.
Ca sa-ti recalculeze pensia trebuie sa faci alegerea celor 6 luni din care trebuie sa-ti stabileasca media soldelor de functie. De aceea am spus ca ar trebui ca pe lânga cererea de recalculare sa mentionezi si optiunea pentru cele 6 luni.
Or sa fie situatii, la cei care au deja o vechime totala de peste 45 ani, sa nu mai conteze ca mai adauga un an sau mai multi in plus nevalorificati pâna la intrarea in vigoare a legii, din motivul ca nu pot depasi 100% din baza de calcul.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Multumesc din suflet! Durerea ca n-am de unde sa iau cele 6 luni, decat la brodeala pentru ca sincer va zic, dl. Alexandru a confirmat acest lucru, nu am pe Decizie decat absolut veniturile lunare, fara grade si functii! Daca nu era situatia de fatza, chiar nu descopeream anomalia asta! De aceea ma vanzolesc ca cine s-mi dea mie cele mai bune 6 luni pe functii, si cum mi-ati zis sa am rabdare, eu voi avea, dar daca ma trezesc ca trece timpul si ei nu-si ia angajamentul sa se ofere sa ni le descopere?! Chiar nu stiu de unde sa aflu cele mai bine platite functii...Dar voi urma pasii pe care m-ati invatat sa-i fac si voi avea si rabdare sa vedem ce releva timpul!...

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...

dle h qveti dreptate fiindca asa a fost si in legea 164\2001 daca s-a depasit acel procent de100% nu s-a mai tinut cont de rest , asa ca si in aceasta lege este la fel , dar mai este un motiv . pe legea aceea unitara , unele pensii chiar f multe au crescut foarte mult asa ca au facut asa fel ca acum acestora sa nu mai beneficieze de noua lege decat ca vor fi cosiderate pensii militare si sa fie retribuite de la casele de pensii militare .atat cei care vor beneficia cu adevarat sant viitorii pensionari dar si acestora tot cu plafonarea aceea . dar in timp se vor aduce fel de fel de modificari in raport de situatia poitica ,economica . daca vom apuca si noi .. eu asa cred ca trebuie sa vedem ce mai fac cu acele norme sau ce or mai face sa vedem cu bine alexandru

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

D.le Alexandru, Divizia 67 mecanizata, 01030 Braila, s-a desfiintat si am inteles ca acolo e o Brigada, iar Regimentul de Artilerie si Autopurtatoare APR, 01267 din subordine cred ca s-a desfiintat sau si-a schimbat codul, daca n-o fi demolat-o Fane Spoitoru' la fier vechi! Doar sa scriu, la brodeala, la Brigada si poate ma mai are prin arhiva, ba chiar si la UM respectiva, daca n-a fost razuita, iar UM 02269 Scoala de soferi, s-a plimbat ca tiganul cu ursul pe la Sacele, mi se pare si ca la Targoviste, apoi iar la Braila si s-a desfiintat ca mierla...Ce golaneala ca te pensioneaza si nu-ti detaliaza coeficientii sa poti si tu sa-ti dai seama cat te-au furat sa poti contesta! Daca primesti Decizia de pensie te uiti ca milogul in fundul sacului si nu stii care-ti sunt drepturile! Cred ca pana la urma voi sesiza Casa Sectoriala de pensii sau ministrul Apararii, dar plicul se duce la un aghiotant imberb si impertinent, fara experientza, cum am mai patit eu nu o data, iti baga acolo, ca papagalul, niste articole si aliniate dintr-o lege sucita, stas ca pe eticheta de pe orez, si ti-o trimit sa te calmeze la gonartroza cu frectie de rumegus, insa ministrul de resort, sau seful Casei sectoriale, habar nu au ce face mototolul ingalonat cu hartiile de corespondenta in anticamera, adica cereri sau petitii ce pot decide destinul si vitorul unui pensionar, pana la moarte! Totusi, foindu-mi dosul aici la calculator, am decis sa mai astept asa cum m-a invatat inteleptul domn, Huhurez, sa vedem ce decid ei la metodologie apoi, telefonic, un angajat al CMZ Bacau m-a sfatuit, intocmai ca dl. Huhurez, sa am rabdare sa vedem ce si cum pana la urma, dupa intrunirea creierelor incinse pentru elaborarea metodologiei. Asadar, toate cele bune, D.le Alexandru si ceilalti onorabili, si ne mai intanlim pe aici, virtual, sa fumam o tigara, sa bem o cafelutza si un spritz rece de vin, intocmai ca cel mai ingalonat si incotzoponat cu vipusca dubla de curcan pe izmene si semafor intermitent pe ocarine, viteaz cu pumnu-i de arama in cheptu-i de vicepremier ca a facut mare branza in burduf de quine chihuaua cu pensiile noastre drujbarite! La mai mare si mai bine tuturor! Va rog, in genunchi, sa nu uitati sa traiti peste 100 de ani, spre disperarea si oftica Doagei paroase de rachiu de tescovina istorica si a marinerului de birou, basistoid, amandoi cu botul pe mantinela pensiilor!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

In consecinta, astazi am fost informat oficial de CMZ, si asta e valabila de la vladica pana la opinca, despre faptul ca CMZ-urile detin toate datele si detaliile referitoare la soldele de grad si functie, asa cum am semnat pe statul de plata cand eram activi, se asteapta dezbaterea si elaborarea metodologiei de aplicare a Legii pensiilor, cat si ce trebuie facut sa intram in posesia informatiiLor utile sa obtinem datele ce ne intereseaza, astfel ca pana la 31 decembrie a.c. sa fie toate socotelile incheiate cu bine! Cuvantul de ordine care mi s-a pus in vedere a fost: Sa avem rabdare! Cei care au documente nevalorificate si au facut cerere in acest sens, vor primi una bucata adeverintza de pe unde au solicitat, CMZ pentru dosar pe a doua, si probabil Casa sectoriala de pensii pe a trei-a! Cu bine!

Gigi spunea...

Pentru dl.Huhurez am o intrebare cu privire la modul de calcul a unei pensii militare anticipat partiala,in continuare va prezint situatia cu privire la vechime: 3 ani in mediu privat ,1an stagiu militar, 17 ani cadru militar din care 16 ani coditii de munca speciale (1,6 luni la un an lucrat , am adeverenta in acest sens).In prezent sunt cadru activ si mă intereseaza care ar fi procentul din solda brută care se ia in calcul. Multumesc anticipat Ps: In momentul de fata am niste probleme medicale si sper sa rezist in sistem pana legea va produce efecte.

Gigi spunea...

Pentru dl.Huhurez am o intrebare cu privire la modul de calcul a unei pensii militare anticipat partiala,in continuare va prezint situatia cu privire la vechime: 3 ani in mediu privat ,1an stagiu militar, 17 ani cadru militar din care 16 ani coditii de munca speciale (1,6 luni la un an lucrat , am adeverenta in acest sens).In prezent sunt cadru activ si mă intereseaza care ar fi procentul din solda brută care se ia in calcul. Multumesc anticipat Ps: In momentul de fata am niste probleme medicale si sper sa rezist in sistem pana legea va produce efecte.

Gigi spunea...

Pentru dl.Huhurez am o intrebare cu privire la modul de calcul a unei pensii militare anticipat partiala,in continuare va prezint situatia cu privire la vechime: 3 ani in mediu privat ,1an stagiu militar, 17 ani cadru militar din care 16 ani conditii de munca speciale (1,6 luni la un an lucrat , am adeverenta in acest sens).In prezent sunt cadru activ si mă intereseaza care ar fi procentul din solda brută care se ia in calcul. Multumesc anticipat

emillian123 spunea...

Inca o data MARE ATENTIE- LA PERVERSITATEA ACESTEI LEGI:(A INITIATORILOR...!):Legea intra in vigoare in 01 .01. 2016...! Normele de aplicare SE VOR ELABORA IN TERMEN DE 90 DE ZILE = ATENTIE: DE LA INTRAREA IN VIGOARE A LEGII 223/2015 (adica pana la 01 aprilie 2015); daca pensionarii NU FAC CERERE DE...RECALCULARE/ACTUALIZARE,vor trece 6 LUNI -IN CARE STATUL....ASTEAPTA..REACTIA....(SCRIEREA UNEI EVENTUALE CERERI DE RECALCULARE CU OPTIUNE pt.cele 6 luni alese/5 ani) NOASTRA ,A PENSIONARILOR....Deci in cea mai "fericita" situatie - cel mai devreme de- 01 OCTOMBRIE 2016-NICI O MISCARE IN PENSIILE NOASTRE...!(in afara unei eventuale indexari anuale..a pensiilor-din afara zonei de actiune a legii 241/2013....; va rog -SA OBSERVATI-DISCRIMINAREA= ca cele de mai sus- NU SE INTAMPLA CU CELELALTE PENSII SPECIALRE NOI..care intra in vigoare mai REPEDE ...! De aceea, scriam anterior- ca MODUL DE APLICARE a acestei legi- a pensiilor militarilor...are un profund CARACTER ELECTORAL...de MOMIRE....(mai ales "ca se vorbeste prin targurile TV-urilor -ca alegerile parlamentare vor fi simultan cu cele locale.-IN VARA LUI 2016..!?...")

karadeniz spunea...

@ emilian 123
Puțin probabil ca în 2016 cei pensionați apariției legii să primească noile drepturi la pensia militară de stat.
Cel mai rapid termen de recalculare, pentru cei pensionați pe legea 263 este de maxim 12 luni de la intrarea legii în vigoare.
După lege ”procedura de recalculare” va apărea în același ordin comun care are ca termen 90 de zile de la 1 ianuarie 2016. Pentru recalculare este necesar ca cei in cauză să stabilească și să comunice cele 6 luni consecutive. Dacă aceste termene nu vor fi devansate nu vor primi nimic în 2016 în afara indexării.
Pentru cei pensionați înainte de 2011 problema e mai complicată. Trebuie făcute, înainte de începerea procedurii de recalculare, modificări ale condițiilor de muncă în memoriile de la CMJ-uri și apoi în dosarele de pensii, conform art.11 (3). Pentru aceștia legea nu prevede un termen de recalculare și nici nu e prevăzută apariția vreunei proceduri, nu cred că e o scăpare în lege și nici interpretarea unora că se va face imediat.
Clenciul aici este punctul 3 de la art. 109. Acesta spune că de el beneficiază cei care depun documente nevalorificate până la data intrării în vigoare a prezentei legi și pentru aceștia termenul este de 24 de luni începând cu luna următoare depunerii documentelor.
Cum cei pensionați înainte de 2011 nu au beneficiat de condițiile de muncă prevăzute în HGS 1019, după modificarea vor avea documente nevalorificate și vor intra în art. 109 punctul 3. Pentru acest punct este prevăzut și un termen de aplicare , 24 de luni precum și ”procedura de recalculare” care va apărea în acel ordin comun. Cineva poate obiecta că dacă toți cei pensionați înainte de 2011 vor intra, datorită modificării grupelor de muncă, în art. 109 (3) nu-și mai avea locul art. 109 (2). Ba își are locul pentru că e posibil ca unii dintre cei pensionați înainte de 2011 să nu aibă modificări ale condițiilor de muncă prin aplicarea HGS 1019.
Aceștia vor intra probabil la recalculare la un loc cu cei de la art. 110 cu termenele și procedura de recalculare prevăzută pentru aceștia.

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
emillian123 spunea...

Pt. Karadeniz: 1. Atentie-Normele de aplicare se elaboreaza in 90 de zile de la intrarea in vigoare a lg.223/2015 ..!( ian.- mar. 2015)deci guvernantii au dorinta de a trage de timp, desi in lunile aug.- dec. 2015 ar avea suficient timp sa elaboreze normele respective... 2.In principiu -cine are conditii deosebite de munca(25 % -pana in dec. 2010)-ar trebui sa aiba AUTOMAT=50 % -prin eventuala aplicare a H.G.S. nr.1019/2010 -la tabelul cu situatia grupelor de munca in conditii deosebite, intrucat guvernul UNGUREANU a aplicat AUTOMAT -H.G.S. nr. 1019 in 2012-cel putin in cazul meu (e adevarat-a aplicat AIUREA,numai o perioada din primii ani de cariera militara...dar asta e o alta discutie....!);daca nu se intampla asa-situatia recalcularii se COMPLICA SI MAI MULT- intrucat se SCHIMBA SI VECHIMEA IN MUNCA, (iar cuantumul pensiei ar creste destul de mult...); pana una-alta-ajungem la vorbele mele=adica TRAGEREA DE TIMP- NEPERMS DE MULTA- pt. un guvern serios...!-ceea ce ma face sa cred ca- de fapt -aceasta lege-NU SE VA APLICA NICIODATA...!(de ce ALTE LEGI DE PENSIE "SPECIALE"-se APLICA DIN ACEST AN..?)

Unknown spunea...

domnule KARA e o problema ciudata adica au grabit sa fie data in promulgare prin trecerea ei cu iiuteala fulgerului prin camersa deputatilor , cand ea era sa se adopte in toamna , si acum fiind promulgata inseamna ca pana in ian sant 6 luni si cum adica sa se faca notmele in 90 zile din ian incolo? nu cumva e ceva ce nu stim ,poate ca se lucreaza la ceva si or pune-o in aplicare corect fiindca nu inteleg la ce s-au grabit cu adoptarea ei asa cum s-a adoptat si promulgat , dece nu puneti direct intrearea forurilor in cauza , aveti drepyate celelalte se aplica imediat asta dece nu?

karadeniz spunea...

@ emilian 123
In lege nu se spune nimic de norme de aplicare. La mai multe articole se vorbește de întocmirea unor documente conexe legii în vederea aplicării acesteia, dar toate se emit la perioade cuprinse între 30 și 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii.
In funcție de cel care le emite ele se împart în două.
1. Guvernul României - art. 121. HG, emisă în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, cu normele privind restituirea diferențelor între cuantumurile pensiilor cuvenite pentru luna decembrie 2010 şi cele stabilite în baza legii 119/2010/, la cererea acestora, în mod eşalonat, pe o perioadă de cel mult 2 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
2. Emise de conducătorilor instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale:
- Metodologia de întocmire a dosarului de pensionare care se stabilește în 30 de zile de la intrarea legii în vigoare.
- art. 60 (4) Ordin comun al conducătorilor instituţiilor emis în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare legii, referitor la actualizarea pensiilor.
- art.109 (5) -Procedura de recalculare prevăzută la alin. (3) stabilită prin ordinul prevăzut la art. 60 alin. (4).
- art.110 (5) -Procedura de recalculare prevăzută la aliniatele 1 și 5 stabilită prin ordinul prevăzut la art. 60 alin. (4).

Referitor la HGS 1019, aplicarea acestuia și celor pensionați înainte de 2011 nu va conduce la creșteri mai de pensii. Baza de calcul de la art. 28 placă de la 80% ( art. 29 ) la care se mai adaugă 3,6,9% conform art.108. Diferența de până la 100% se acoperă din acel 1% care se acordă pentru fiecare an de vechime peste vechimea cumulată de 25 de ani de la art.29. Deci grupele pot cel mult umple diferența între minimul de 83-89%. Astea însemnă 17-11 ani de vechime cumulată peste cei 25. De aici in sus nu mai contează ori marea majoritate au vechime suficientă pentru acel 100% ba chiar mai multă.

karadeniz spunea...

@ Nedelcu 17:47
Ciudat poate părea la prima vedere. Practic totul a fost planificat și cântărit minuțios. Așa a fost introducerea în parlament a proiectului de lege inițiat de SCMD la care printre parlamentarii care și-au dat concursul se numărat și doamna Mincă – Ghervasiuc ,care de câteva zile este iar în UNPR.
Rostul acelui proiect a fost sa determine guvernul ( pe Ponta) să grăbească introducerea în parlament a proiectului care în final a fost aprobat și care nu prevedea recalcularea pensiilor celor pensionați înainte de 2011. Graba cu care a trecut prin parlament, în lipsa premierului și modificat binișor după amendamente față de textul inițiatorilor, se datorează lui Oprea. Indiferent de configurația guvernului de anul viitor ori a viitoarei majorități parlamentare Oprea va fi perceput ca artizanul acestei legi. Toate inadvertențele, așa zisele erori ori scăpări din lege și acele jonglări de termeni , care pot fi scuzate de graba cu care a trecut legea prin parlament, fără dezbatere publică, sunt de fapt minuțios gândite.
Termenele de 12-24 de luni pentru recalculare sunt maxime, deci se pot comprima la nevoie - zic optimiștii. Chiar dacă termenele vor fi devansate nu se schimbă nimic. La cei pensionați după 2011, pe legea 263, recalcularea ( care a fost prevăzută și în proiectul guvernului) se face în maxim 12 luni conform art.110 al. 2. Chiar dacă se va face in prima zi din anul următor tot nu se schimbă nimic privind drepturile de pensie, pentru că la al. 4 se spune clar privind pensiile recalculate ”se cuvin începând cu luna următoare intrării în vigoare a prezentei legi şi se plătesc începând cu luna următoare celei în care se ÎMPLINEŞTE termenul prevăzut la alin. (2) ”. Deci indiferent cât de repede se recalculează se vor plăti cel mai devreme în ianuarie 2017, retroactiv ce-i drept începând cu luna februarie 2016, pentru că așa spune legea. Posibil ca în ianuarie 2017, când următoarea criză mondială e preconizată a fi deja activă, guvernul și parlamentul din care va face parte și Oprea să amâne plata acestora ori să o reeșaloneze.
Pentru cei pensionați dinainte de 2011 nu e prevăzut t nici un termen pentru că ei nu erau prinși în proiectul inițial și chiar dacă datorită amendamentelor inițiate și aprobate de parlament a au fost introduși în recalculare nu s-a prevăzut în mod voit nici un termen. Dacă coroboram prevederile de la art.109 al. 2și 3 cu cele de la art.60 lit. a și de la art.11 al. 2, concluzia, prin similitudine cu cei de la art. 110, este ca în cel mai fericit caz abia peste 24 de luni noua lege ne va da pensiile recalculate, în special celor de la MApN unde apare și problema actualizării grupelor de muncă.

Huhu Rezea spunea...

@Gigi
Citeste art. 18 di lege si vei vedea cum poti sa te pensionezi anticipat partial si ce procent de pensie ti se cuvine.

tigri2 spunea...

Karadeniz& Co Baza de calcul o reprezinta media veniturilor brute din sase luni consecutive...extrapoland cu media veniturilor pe toata perioada ezste clar ca media pe sase luni va fi mult mai mare, iar cei 80%+..+100% , rezulta o pensie mult mai mare .In general cresterile se vor observa la cei care au iesit la pensie datorita restructurarilor si care au vechimi in jur de 20 de ani de activitate dar cumulat trec de 45 de ani si care au avut venituri variabile datorita primelor orare de zbor, scufundari, parasutari.Cei care au iesit "cu preotul" la pensie dupa 30 de ani de activitate au deja pensii umflate .tinand cont de 20 de ani de referinta la calculul pensiei pe contributivitate , acuma dupa L 223 nu vor mai creste . Asta va doare mai invidiosilor, de aceea aruncati cu minciuni in stanga si-n dreapta?Sunteti mai rai decat penticostalii sau studentii in biblie. Voi interpretati legea doar in folosul vostgru.Egoisti nemernici, vreti numai pentru voi???

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
karadeniz spunea...

@tigri2
Ia citește art. 2 din lege referitor la principii și vezi cum se aplică ”aceleaşi norme de drept, pentru toţi participanţii” și ” un tratament nediscriminatoriu între persoane aflate în aceeaşi situaţie juridică, în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile prevăzute de lege”
Adică tu pilot ieșit la 20 de ani vechime în serviciu cu gradul de cpt. cdor și care ai prins în 6 luni din ultimii 5 ani niște ore de zbor o să ai o pensie mai mare decât generalul de infanterie cu 3 stele ieșit la 55 de ani ori chiar decât colegul tău din aviație Dănilă, fostul șef al SMG, tot aviator, ieșit la aproape 60.
Mai uiți un lucru, pensia în actuala lege e plafonată la 100% din acel venit care deocamdată nu se știe exact ce cuprinde. Toată lumea crede ca la ea se vor adăuga și acei 10,15, 20 % pentru semnul onorific în serviciul armat, conform art. 11 din legea 80/1995, ei dar uită că actuala lege nu abrogă legea 263 și că aceasta la rândul ei, prin art. 196 litera r a abrogat art.11 din legea 80/95.
Ia vezi ce spune un jurist referitor la treaba aceasta și o să ai surpriza să constați că nu doar acel spor la pensie nu poate fi acordat ci nici pensia militară de stat așa cum este stabilită prin această lege.

tigri2 spunea...

***Kara
Geaba"o dai cotita" ca la...Constanta, VENITUL BRUT este unul singur.Normal ca pe tine si pe altii , pe care . a trebuit sa va scoata cu catafalcul la pensie, sa nu va convina. dar nu uita ca din cauza unora ca voi, noi cei de 40 si ceva de ani, avand functii mici si desfiintandu-ni-se subunitatile am fost nevoiti sa parasim sistemul militar , iar voi 'bosho" ati ramas sa mestecati betel , in continuare si asta in interes national(NATO).Nu uita :VENITUL BRUT, ce tot umblati cu fofarlica, ce indici de corectie ce generali_cam multi, mult prea multi - si care cam taie frunzulite la catei.Normal ca un pilot sa ia mai mult decat un general ca asa este peste tot in lume, un pilot valoreaza mult mai mult decat un general. Ce nu inteleg eu , de ce sunteti asa de porniti vreti ca voi si numai voi sa fiti cei mai tari din parcare???

Gigi spunea...

Cunosc prevederile art. 18 ,dar lasă loc de interpretare :,,cuantumul pensiei se stabileste in raport cu anii de vechime in serviciu la care se adaugă sporurile prevazute la art. 24''.Pe de alta parte art. 29 lit.a :
(1) Cuantumul pensiei de serviciu se determină în procente din baza de calcul, astfel:
a) militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, cu vechime cumulată conform art. 3 lit. f) de cel puţin 25 de ani, beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul prevăzută la art. 28
Deci să inteleg ca cuantumul initial se va raporta la vechimea in serviciu plus sporurile prevăzute la art 24 ,iar la împlinirea vârstei standard de pensionare cuantumul prevazut la art. 29 se va calcula la vechimea cumulată ? Aceasta este nedumerirea mea .Probabil la apariția normelor metodologice de aplicare se va clarifica .

Anonim spunea...

Don Corleone5 august 2015, 10:12
Ca sa stam stramb si sa judecam drept!!

Hai sa luam un caz simplu,poate chiar cel mai simplu.Al meu.

Am 37 ani vechime cumulata( inclusiv cativa ani lucrati in civilie dupa pensionare) cf ultimei decizii de pensie.Asta cred ca inseamna modo grosso cam asa :80%+12%+6%(contrib. supl.)=98%
Adica se ajunge ff usor la 100%. cei 2% care lipsesc vor "sari" in mod sigur fie din OMM fie din sporul "de pana la 15%.......si daca nu vor "sari" vorba romanului: paguba-n'ciuperci!! cu plus sau minus 2%.oricum eu(cu litere mici) nu sunt lacom,nehalit,si nici nesimtit
Tigrii 2 ARE DREPTATE!!!! Nu le "cunoaste" dar le intuieste perfect.....inclusiv intentiile unora
PS apropo!! legea a fost deja promulgata cam de multisor,dar unii in lacomia lor or fi uitat?......restul e gargara.Mi-e imi mai trebuie 2% pana la 100% si daca prin absurd n-o sa-i am nu am sa fac infarct din cauza asta asa cum pot sa o pateasca nehalitii

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

E inutil sa va hartuiti! Puneti frana! Stati sa vedem metodologia mai intai, apoi modul de obtinere ai celor mai buni coeficienti de functie in grad pe care ii detin ei (,,stapanii inelelor''), ,,dogari si comandori'' de profesie, si instruiti in dogma lor. Nu se stie daca intr-o directiva secreta cumva poate fi stipulat sa ni-i aleaga doar ei, cu ,,manurile'' lor, pe cei mai dezavantajosi ca sa mai ramana bani pulimii dogaristo-comandoriste! Ehei, ce sfori, pe furis, mai trag ei dupa ce ling bine clantzele pe la Izmana Semafor intermitent si se fac preş la ministrul uitat sub Duş! E adevarat ca unii au primit pensii exagerat de mari de s-au speriat cand le-au primit, si cred ca banii i-au tinut in banci o vreme de frica restituirii din eventuala greseala, iar acum latra pe la colturi sa li se mai dea o cârcă. Dar asta e treaba lor si fiecare cu norocul lui, ca doar nu-mi ia din saracia mea...Totusi, modestia sa nu se supuna lacomiei!

Anonim spunea...

...si nu mai stau sa intru in "amanunte" de genul VENITUL BRUT (observati ghilimelele) ca se schimba treaba radical.Si iarasi are dreptate TIGRI 2 cand spune ca deja unii sunt la aproape 100% si or sa mai primeasca ceva de "o bere"(aia scosi cu sfestania din UM-uri)La amarastenii cu vechime mica datorita reorganizarii armatei nu s-au gandit DINOZAURII care posteaza pe aici.......ei se gandesc doar atat: Cum adica dom'le eu am deja 100% doaaar atat!!!!! MAI VREAU,MAI VREAU!!!!
Las sa aiba colonelul activ 5000 lei eu ca pensionar vreau 7-8000......In ce armata,in ce tara,ati mai vazut domnule KARA asa ceva.?Dati-mi un exemplu.Unul singur!(ca de domnul olescu nu mai zic nimic. Si 1000% i s-ar parea putin)

Anonim spunea...

si nu ma hartuiesc cu nimeni.e vorba doar de dreptate,bun simt si un pic de rabdare.Imi aduc aminte cand a aparut 263-u.Nici atunci nu a fost asa scandal ca acum.Si de ce? Ca e legea mai buna?

Anonim spunea...

@Gigi
cititi si art 3 lit f-i! sunt clare.

tigri2 spunea...

DC la procentajul de 100% intra doar vechimea completa de 1%, cea peste 25 de ani, restul de 15%OMM si 5%PS este peste 100%.Tu vei avea 80%+12%=92%, deci 92%din media veniturilor brute pe 6 luni consecutive din ultimii 5 ani de activitate (in Armata) actualizata la data iesirii la pensie si apoi la data actuala.Lasa-i pe carcotasii care-l acuza pe Oprea ca ar fi SADIC, ei sunt cei sadici ca sunt rai si invidiosi, urla hada batranete din ei, nu-i suporta pe cei tineri si buni la pat(asa ca noi), ei vor bani mai multi ca sa-si cumpere viagra si de aceea ne ataca , pe toate caile.Pe langa cei 92% din MVB vei mai avea 6%PS+ 15%OMM. Total>>>M+21%M+15%M(care se va acorda) +x%M marirea activilor.Stay linistit nu te lua dupa cei de varsta a IV-a, noi suntem tineri feciori.

Gigi spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Gigi spunea...

Mare dreptate aveti la cele comentate mai sus

Gigi spunea...

Mare dreptate aveti la cele comentate mai sus

Gigi spunea...

Da am citit art 3 dar pe mine mă interesa daca prind cel putin 80% din veniturile brute conform art 29 alin.1, dar conform art. 18 alin 2 cuantumul pensiei se calculeaza raportat la anii de vechime în serviciu la care se adaugă sporurile de la art 24( eu in momentul de față am vechime in serviciu 17 ani plus sporurile art.24 aş insuma 25 de ani, pe lângă vechimea în serviciu mai am 3 ani de vechime în privat , dar stiu ca acestia vor fi luați în calcul la împlinirea vârstei standard de pensionare) art. 29 alin 1 lit.,a' face referire la vechime cumulată ;totodată art. 18 alin 3 face referire la recalcularea pensiei de serviciu raportat la vechimea cumulată avută la data iesirii la pensie anticipat parțială.Este ceva neclar ,speram să mă lămureasca cineva.Mulțumesc anticipat pentru atenția acordată.

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...

de ziua armatei s-ar putea sa avem niscai surprize.......

Anonim spunea...

Anonim5 august 2015, 18:26
@R 26......
Pai dupa cum ai enumerat pana acum numai "ofiteri de legenda"...... legende de astea din ultimii 5-10 ani,eu te astept si pe tine sa te dai ca exemplu de "ofiteri de legenda".ce naiba! chiar asa demonetizam cuvintele?
si iti mai dau un exemplu care mi se pare elocvent.Ce zici de asta:"......celor care se mai opun încă experimentului de exterminare desfaşurat de statul roman începand cu anul 2011, contra Armatei în general şi a rezerviştilor acesteia, in mod special!"
Aia cu EXTERMINAREA chiar ca ............
DC
PS e chiar mottoul blogului tau......hai chiar asa? EXTERMINARE?....argumenteaza te rog!
DC

Anonim spunea...

Ca veni vorba: de "ofiteri de legenda": Eu ma gandesc docamdata "instant" la doi care-mi vin in minte:
1-generalul Mociulschi
2-generalul Baștan
sunt sigur ca dvs mai cunoasteti si altii....dar adevarati nu facaturi

Huhu Rezea spunea...

@gigi
Pentru pensia anticipata partiala conteaza numai vechimea in serviciu. D-ta ai numai 18 ani ani vechimea in serviciu. Pentru o asemenea vechime pornesti cu un procent de 57,6, nu 80%, la care se adauga sporul de la art. 24.
@alexandru
Asa cum la pensia contributiva, pentru ani anteriori lui 1989, s-au avut in vedere veniturile nete, asa se va proceda si cu veniturile pentru pensiile militare.

tigri2 spunea...

De Ziua Armatei vom primi si noi prime, sau cadouri""Normele metodologice de aplicare a L 223 / 2015" si acolo vom avea numai articole care sa ne favorizeze.Traiasca PCR!

Gigi spunea...

Multumesc

Gigi spunea...

Multumesc

Gigi spunea...

@huhurez În ce constă sporul de la art .24 (procentual vorbind) pe langă procentul de 57,6 %.Mentionez că am 16 ani conditii speciale . Mulțumesc anticipat

Huhu Rezea spunea...

@Gigi
Ai o vechime cumulata de 3+1+17+8= 29 ani, adica 4 ani peste 25. Potrivit art 29 beneficiezi de un plus de 4% adaugat la 57,6.
Sezi blând ca nu te prinde....
La implinirea limitei de vârsta ai putea ave un procent de pensie de 84%.

Gigi spunea...

@huhurez Cred ca m-ați înțeles gresit .Eu am întrebat în ce constă sporul prevăzut la art 24.In acelaşi mi-aş dori să prind limita de varstă prevăzută de lege în serviciu cum cu siguranță v-ati pensionat şi dumneavoastră, pentru a ieşi cu toate drepturile dar după cum v-am spus în prima mea postare adresată catre dumneavoastra v-am explicat că in momentul de față am probleme de sănătate care sunt incompatibile cu sistemul militar, probleme de sănătate ivite din cauza serviciului militar , aveam nevoie de ajutor pe această cale , nu stiu cand ați parasit sistemul şi ce condiții de muncă ați avut dumneavoastra pe parcursul carierei,replica dumneavoastră ,,Şezi blând ca nu te prinde....''ma deranjat ,în situația în care la adresa mea se fac presiuni în cadrul unitații unde îmi desfaşor activitatea să mă pensionez medical.Nu v-am cerut decât câteva informații cu privire la data pensionarii mele care este ireversibilă , în speță înainte sau dupa 01.01.2016. Î-mi pare rau daca v-am deranjat cu ceva şi îmi cer scuze anticipat pe această cale .

Huhu Rezea spunea...

Gigi
Nu-mi amintesc sa ne fi spus vârsta. Daca mai ai 5 ani pâna la implinirea limitei de vârsta din tabelul de la sfârsitul legii, corespunzatoare datei de nastere, cu cei 17 ani vechime in serviciu si 29 cumulata poti avea pensia anticipata fara niciun procent penalizare.
Daca nu, este mai avantajoasa pensia de invaliditate. D-ta ai intrebat de pensie anticipata partiala.

Gigi spunea...

@Huhurez Daca mai aveam 5 ani până la împlinirea limitei de vârstă din tabelul de la sfarşitul legii , corespunzătoare datei de naştere, mă încadram fara probleme la art 18 alin (3) sau art .20 având în vedere cei 8 ani care se scad din varsta standard de pensionare la care am dreptul în momentul de față, din acest motiv am intrebat de pensie anticipat parțială deoarece legiuitorul potrivit art. 45 alin (1) îmi da dreptul să aleg cuantumul pensiei care mă avantajează , în cazul meu de invaliditate sau anticipat parțiala .Dar dumneavoastră m-ați lamurit pe această cale ca mai avantajoasă ar fi pensia de invaliditate în condițiile în care mă pensionez după data de 01.01.2016.Multumesc frumos pentru atenția acordată.

Gigi spunea...

@huhurez în completare la cele redactate mai sus: am interpretat gresit art
18 alin (2) :Cuantumul pensiei amticipat partiale pentru militari se calculeaza pentru numarul anilor de vechime în serviciu....la care se adauga sporurile potrivit art. 24
Art 24:La stabilirea pensiei se ia în calcul pentru fiecare an lucrat efectiv ..... lit b:1 an şi 6 luni în cazul celor care si-au desfasurat activitatea în conditii speciale ; Eu fiind subiectiv am interpretat gresit : cei 17 ani în serviciu plus cei 8 ani de grupa care revin în urma celor 16 ani de condiții speciale rezulta fix cei 25 de ani pentru procentul de 80% . Din acest motiv am apelat la dumneavoastră eu fiind subiectiv riscam să interpretez greşit legea.

Unknown spunea...

domnule H de altfel am mai intrebat in numele unei cunostiinte si anume ; persoana are 13 ani ditre care 11 ii are in grupa 1 de munca respectiv speciala inainte de 2oo1 , dar are si cativa ani in sivilie inainte sa lucreze in armata daer prib transfer in interesul serviciului intrebarea este daca se iau in considerare pentru deschiderea dreptului de pensie in 2016 macesta se incadreaza la art 19 si 24 , c documentele sant din 1994 m adeverinta de grupa la fel , i se aplica si art 106 al 4 si 4 dispozirii tranzitorii? mai trebuie sa intreprinda ceva pentru actualizarea documentelor sau cei de la ultimul loc de munca sant obligati sa o faca cand omul va depune cererea ? e utima oara cand va plictisesc cu asta cu multumiri alexandru

Huhu Rezea spunea...

@Gigi
Citeste si ultimul alineat al art.17. Reducerea de 5 ani pentru pensia anticipata nu se cumuleaza cu nicio alta reducere.
@Eufr.
Pentru pensia de limita de vârsta in pensia cumulata intra toate vechimile de care se vorbeste in art.3 litera f)

Unknown spunea...

da am inteles . ,de3ci art 3 lit f se aplica si celor din art 19 , dar fara sa va suparati pe mine , persoana are documentele elberate la plecarea din sistem in 1994 adica cea care adevereste grupa 1 de munca , daca astea vor fi luate in calcul asa cum sant conf art 106 al 3 si al 4 la dispozitii tranzitorii ,. . cu stima si respect va cer scuze , ca sa pot da mai departe acasta lamurire persoana nu are acces la internet multumesc mu,t mult

Gigi spunea...

@Huhurez Domnul Huhurez mă induceți în eroare ,pentru a beneficia de reducerea de 5 ani la care faceți dumneavoastră referire la art. 17 alin (1) spune clar ca trebuie sa îndeplinesc condițiile de vechime prevazute de art. 16 alin. (1) lit. (b).Eu în momentul de fața după cum am redactat în comentariile de mai sus, am o vechime efectivă de 21 de ani .Iar dacă îndeplineam condițiile de vechime efectivă nu mai aveam nevoie de reducerea de 5 ani din varsta standard de pensionare deoarece optam pentru reducerea de 8 ani la care am dreptul în momentul de fața în urma celor 16 ani desfaşurați în condiții speciale.Cu respect ,, Gigi''

Unknown spunea...

Buna ziua, pentru domnul HUHUREZ,
Sunt pensionar militar, beneficiez de pensie militara de invaliditate, am trecut in rezerva pe 03.01.2011 in baza prevederilor Legii nr. 263/2010, am un stagiu total de cotizare de 27 ani 7 luni si 4 zile, intrebarile mele sunt:
-la alegerea celor 6 luni consecutive putem alege si lunile de misiune externa ? dupa cum se stie salariul in lunile de misiune externa este mai mare....daca nu ma insel chiar dublu,
-prin noua lege, pensia mea devine pensie militara si se recalculeaza, in aceste conditii si tanand cont de vechimea mea, pot opta pentru pensia militara anticipata partial sau partiala ?
Multumesc anticipat pentru raspuns !

unbetpezi spunea...

buna seara,
domnule huhurez va rog sa imi spuneti daca pentru o vechime in serviciu de 22 de ani, din care 20 desfàsurati in alte conditii, pot beneficia de pensie partiala anticipata. Va multumesc

Huhu Rezea spunea...

Gogu
Puteti opta pt acea perioada.Vedeti art 28. Nemaifiind in activitate nu mai puteti beneficia de pensie anticipata. La termen puteti opta doar pt pensie de limita de varsta.
@un bet
Daca va luati un apt limitat puteti , dar pt 3 ani pana la 25 va penalizeaza cu 10%.

Unknown spunea...

a trecut in rezerva fara drept de pensie 1994 , la acea data i s-a eliberat adeverinta dintre care si cea de grupa 1 de munca , pentru deschidere drept de pensie la indeplinirea varstei necesare . le depune la ultimul loc de munca pentru intocmire dosar sau acolo formeaza dosarul pe baza memoriului persona , mai precis acestea din 1994 vor fi luate in calcul de casa de pensii conf art 106 al 3 si 4? va rog daca stie cineva aceasta multumesc

karadeniz spunea...

In ultimul număr din observatorul militar directorul casei de pensii a MApN vorbește câte ceva despre pensii. Nu spune nimic în plus față de lege cu excepția faptului că prin HG care va stabili normele privind restituirea diferențelor între pensiile din 31.12.20101 și pensiile recalculate/revizuite de legea 119/OuG 1 se vor mai stabili și atribuțiile,organizare și funcționarea CPS. Detaliază pe categorii ceea ce se va stabili prin ordinele comune ale conducătorilor instituțiilor: acordarea sporului de până la 15% din baza de calcul; stabilirea procedurii de actualizare a pensiilor; metodologia de întocmire a dosarului de pensie; organizarea, funcționarea și structura comisiilor de contestații; procedura de recalculare; constituirea, organizarea, funcționarea și atribuțiile comisiilor de expertiză medico-militară. Mai spune că pensiile aflate în plată vor fi indexate anual și/sau actualizate funcție în funcție de soldele de grad și funcție ale beneficiarilor și că prima actualizare se va efectua în maxim 24 de luni de la data primei majorări și se acordă cu luna majorării.

tigri2 spunea...

Si ce-ai vrea mai mult? Spune cumva ca celor iesiti la pensie inainte de 2011 nu li se vor aplica prevederile acestei legi? Sau ca cele prevazute la art 28 nu se vor actualiza? sau alte minciuni se denaturari / interpretari aiurea, pe care voi le dati L 223 / 2015. Stiti care este supararea voastra? 1.Ati fi dorit ca pensia sa se stabileasca dupa venitul din ultime luna+alte invetii ale L164 / 2001..2.Voua si numai voua sa vi se aplice noua lege , celorlalti nu-va cam roade ura si invidia..'reati ai dreak de zgaibe!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

*Eufrosina Nedelcu= Eu cred ca in cererea din Ianuarie trebuie sa le amintiti SI SA LE CERETI SA VADA ce mai aveti la dosar, sa punctati, daca nu cumva e mai corect si sanatos sa le mai trimiteti atasat actul doveditor de grupa 1 de munca si orice alt act ce il aveti nevalorificat. Eu asa zic ca e bine, ca stiindu-va batran, ei nu mai cotrobaie prin dosar dupa alte acte, si nu sunt putine, iar cei care calculeaza sunt plictisiti! Chiar face parte din actuala lege sa atasati documente nevalorificate, si astfel va incadrati in recalcularea in 12 luni! Cereti: 1.ACTUALIZAREA PENSIEI, 2.RECALCULAREA PENSIEI 3. NUMITI CELE 6 LUNI DIN 5 ANI, daca nu le stiti rugati varianta sa le numeasca ei pe cele mai avantajoase, sau ultimile 6 luni si 4.VALORIFICAREA UNOR DOCUMENTE. NOTATI-VA CHESTIA ASTA! Lor le trebuie mura-n gura, sunt multe dosare, asa ca nu va bazati pe izmenele cu vipusca de pe gardul MApN si MaI!

karadeniz spunea...

@ tigri 2
Calmează-te, omule să nu faci vreun infarct, chiar nu poți să dialoghezi în mod civilizat? Constat că de când ai ajuns membru fondator de partid ți-ai cam pierdut puținele urme de bun simț pe care le mai aveai.
Prevederile art. 28 se vor aplica tuturor la recalculare. Pentru cei pensionați pe legea 263, cărora pentru recalculare e nevoie doar ca aceștia să-și stabilească cele 6 luni consecutive din ultimii 5 ani, recalcularea durează până în 12 luni începând cu ianuarie 2016 iar drepturile bănești cuvenite, chiar dacă recalcularea se produce mai devreme se plătesc, conf. ar 110. 4, ”începând cu luna următoare celei în care se împlineşte termenul prevăzut la alin. (2)” adică din ianuarie 2017.
Pentru cei pensionați înainte de 2011, de câteva ori mai numeroși decât cei pensionați după 2011, cărora în plus trebuie să li stabilească noile grupe de muncă, conform HGS 1019 și să li se actualizeze elementele din baza de calcul, referitoare la solda de funcție și alte elemente din soldă care derivă din aceasta, acest termen este mult mai mare. Te-ai întrebat câți dintre aceștia nu vor mai fi printre noi când se va termina această acțiune peste 2 ani?
Dacă tot ți-ai tras partid activează-ți unul din bloguri și pupa-l acolo în cur pe Oprea și alții de teapa lui cât vrei, dar când intri în casa altuia poartă-te civilizat că așa ar fi trebuit să înveți în cei 7 ani de-acasă și în anii în care ai purtat uniforma armatei române.

tigri2 spunea...

Karadeniz, te credeam OM , dar m-am inselat, vad ca pe masura ce inaintezi in varsta ,incepi sa te urci ,inapoi,in copac.Cu privire la pupaturi , chiar te rog sa-i pupi tu acolo unde nu-i arde soarele.oricum , m-ai convins ca esti mai prost decat Mos Caras cu toate ca sunteti cam aceiasi promotie de ...dobitoci.

karadeniz spunea...

@tigri2
Eu o să mă opresc aici dialogul nu-și mai are rostul.
În acești ani de când drumurile ni s-au intersectat prin mediul virtual ai dovedit destul de multă inconstanță în logică și opinii și un apetit bolnăvicios pentru insultă.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Pacat! Candva eram un tot unitar, o fortza, si exista o coeziune camaradereasca! Politicul si greutatile noii ordini sociale ne-au inrait si ne-au dezbinat...Nu mai avem empatie si spirit de echipa, suntem invrajbiti si ne despart inversunarile inutile! Poate ca am obosit cu totii tot asteptand un bine care nu ne mai soseste, nerealizand ca de fapt noi insine n-avem nici o vina, ci doar cei interesati sa ne vada in asemenea situatii de invrajbire si stari irascibile...Pacat, pentru ca eu inca imi mai iubesc toti camarazii Armatei romane, indiferent cine ar fi, si o voi face pana cand voi inchide ochii definitiv!

Gigi spunea...

Pentru raspunsul dat pentru @unbet , care e formula de calcul de a rezultat o penalizare de 10% ? 10%din ce ? Dumnealui are si ordine militare(are peste 20 de ani ) , mai e si procentul de până la 15 % în condițiile stabilite prin ordin comun al conducatorilor instituțiilor din domeniul apararii naționale ....care se acorda conform art.28 alin.(1) ,mai beneficiază si de un spor de 6 % conform art.108 lit (b)....la urma urmei este dreptul dumnealui .Iar pentru apt limitat.... nu este aşa uşor , doar daca are probleme medicale ceea ce nu-i doresc ,urmeaza comisia de expertiza si asa mai departe sau daca i se desființeaza funcția pe care o ocupă în momentul de față.Observ că primordial pe acest sait sunt discutate şi analizate doar problemele celor care sunt ieşiți la pensie, şi în general cei care au în momentul de față pensii decente , dar care si-ar dori să se acorde procente de 200/300 % din brut poate vor fi mulțumiți , eventual pensia să fie de doua /trei ori contravaloarea soldei care o câstigă un militar în momentul de față(nu vrea să generalizez dar se stiu ei care sunt nemulțumiti ,în special cei ce au iesit la pensie după 55 de ani ) .Asta e parerea mea în urma comentariilor citite,iar daca doriți să ma banați nu e nici o problemă.Vă urez sănatate şi toate cele bune

karadeniz spunea...

@ Gigi
După cum ai observat ambele site-uri pe care ai postat și nu doar acestea, au, ca subiect principal, cititori și comentatori din rândul pensionarilor militari. Pe cei activi nu îi interesează subiectul decât în preajma pensionarii.
Ai cerut niște păreri privind o eventuală pensionare. Ai primit iar cei care ți le-au dat au aceiași sursă de informare, legea pensiilor. Deci nu înțeleg de ce te-ai supărat. E normal ca subiectele dezbătute să fie în principal din sfera preocupărilor și intereselor comentatorilor majoritari. Nemulțumirile tuturor provin din alcătuirea legii. Din păcate indiferent de dorințele unora sau altora legea e bătută în cuie cum s-ar zice. Documentele care vor reglementa ulterior aplicarea legii nu pot face excepții de la a ceasta , așa că eventualele corecturi prin amendamente ulterioare se pot face tot prin legi. Dar pentru asta trebuie cunoscute erorile și inechitățile provocate și în condițiile în care ele sunt semnalate pe aici ori în procesul de aplicare a legii pot fi corectate ulterior.

Gigi spunea...

@karadeniz Sunt convis ca o mare parte din problemele discutate în mediul virtual se vor rezolva odata cu aparția normelor metodologice de aplicare a acestei legi.Urmaresc cu interes ambele site-uri ....dar apar nemulțumirii vis-a-vis de cum este interpretată legea si unii din cititori sunt induşi în eroare dar asta nu e problema mea , un alt lucru deranjant este limbajul folosit care lasă de dorit, disputele dintre diversi useri foşti ,,militari'' ,nu uitați că acest site este urmarit si de catre persoane care îsi desfasoara activitatea în afara mediului militar .

CEZAR spunea...

vineri, 7 august 2015, 18:15:00 EEST
@/ Corneliu
Mai incet cu gargara ca inca nu a inceput campania ..de supt .......

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ CEZAR: Campania cu suptul...berii si a linsului micului e abia la anul! Cine voteaza izmana de pe gard cu stuchitul degetului mare primeste la recalculare multumiri tovaraseti la pa(r)chet!

unbetpezi spunea...

Buna dimneata,
domnule huhurez cred ca in postarea anterioara am facut o eroare. So, vechimea mea in serviciu este de 22 + 3 scoala militara. In aceste conditii revin la intrebarea daca pot sau nu sa beneficiez de pensie anticipata partiala la cerere.
Va multumesc si va doresc o duminica racoroasa.

Huhu Rezea spunea...

@unbet
Ar fi bine, pentru toti cei care puneti astfel de intrebari, sa va spuneti si vârsta.In principiu, la o asemenea vechime poti, daca te incadrezi in conditiile impuse de art.18.Nici nu mai esti penalizat.

tigri2 spunea...

In acest articol , de la inceput de pagina ati scris: "Fara aceasta alegere actualizarea pensiilor in plata se face, din oficiu, pe baza mediei soldelor de functie/salariilor de functie din ultimele 6 luni de activitate." Sunt curios din ce context rezulta aceasta afirmatie??? vad ca va place sa zgandariti bietii pensionari, ce fel de oameni sunteti?

Huhu Rezea spunea...

@tigri
Desi n-ai terminat de citit nici articolul 60 din noua lege, comentezi pe unde apuci...ca sate afli in treaba.

Timisoara Skywalkers spunea...

As avea o intrebare. Daca am lucrat 12 ani in Armata ca ofiter + 3 ani de Scoala Militara, voi beneficia de pensie militara atunci cand voi implini 60 de ani?
Mentionez ca am iesit din sistem in 2005 iar de atunci lucrez in civilie.
Multumesc,
Cristian

tigri2 spunea...

Huhurez , eu vroiam sa spun ca scoateti niste idei din context si incercati sa denaturati sensul adevarat, real:" media venituriler (VENITURILOR) brute din 6 luni consecutive din ultimii 5 ani" ---nu prevede altceva si apoi "unde legea nu distinge , nu avem voie sa distingem".
Eu m-am lamurit ca aici si pe R-26500 se duce o munca de propaganda antiOprea, dar sincer va spun ca pe mine ma intereseaza ca pensionarilor militari sa li se dea ce li se cuvine ,mai ales ca in urma activitatii incarcate de stres si conditii vitrege , acestia au ramas cu sechele si cu putini ani de viata.Chiar nu ma intereseaza partidele , ca dovada mi-am dat demisia dintr-un partid in care eram membru in organele de conducere.Te rog fii corect in a informa camarazii ca , pana la urma, adevarul va iesi la iveala si atunci, cum o sa te justifici???

Huhu Rezea spunea...

@Cristian
Poti sa te pensionezi in baza Legii 223/2015, potrivit articolului 19, dar la vârsta din Anexa de la sfârsitul textului legii.
@Tigri
Daca te dai asa de destept, indica-ne si noua textul din lege in care tu, ca pensionar, esti invitat sa optezi pentru media veniturilor brute din 6 luni consecutive.
Doar art. 60 alin (2) iti cere, in vederea actualizarii, nu a recalcularii, sa optezi pentru media soldelor de functie, in termen de 6 luni de la data primei majorari a soldelor activilor, care ar urma sa se dispuna dupa data de 01 01 2016.
Tu chiar nu intelegi ce citesti?

tigri2 spunea...

Huhurezule , chiar nu stiu sa citesc, doar ce imi convine ca apoi sa scriu trunchiat si sa incerc inducerea in eroare a inamicului .Sa-mi trimiti un abecedar de ala, de-al vostru , de-al smecherilor.Nu vreau sa dau lectii sau sfaturi , vreau doar realitatea si, cred ca am si eu dreptul sa-mi exprim un punct de vedere, sau?Aici pot scrie doar cei ce va dau dreptate si va "periaza"?

Timisoara Skywalkers spunea...

@ Huhurez
Multumesc, deci presupunand ca nu se mai schimba nimic din lege pana voi iesi la pensie, se va calcula pe baza celor mai bune 6 luni consecutive din ultimii 5 ani de activitate in Armata, nu? Practic nu mai conteaza suma pe care o cotizez eu acum in civilie (doar sa fac termenul de 25 ani), pentru ca voi inta in sistemul militar de pensii. Corect?
Cristian

Mihai spunea...

Huhurez foarte frumos iti lansam invitatia sa ne spui care este in opinia ta baza de calcul a pensieie conform acestei legi fiindca din ce spui rezulta ca ar fi mai multe.Eu sunt convins ca-i una singura stabilita in baza art 28,29,(30), 60, 109,110. O mai fi vreuna după cum cititi voi printre rînduri. Mira-m-as.Putem elucida misterul in liniste atita timp cit mos Alz...r este interzis pe aici si transpira din greu ponegrindu-ne din exil pe contul de fb de cred ca se crucesc toti ”prietenii” neîtelegînd cu cine se cearta (mai ales ca a dat si blocare).

Mihai spunea...

PS
baza de calculare/recalculare

tigri2 spunea...

avianyc, ti-as spune eu cum se face calculul bazei dar o 'sa-mi sara in cap huhu sau kara" spunand ca ma dau destept. In orrice caz chestia cu coeficientii cade la calculul referitor la art 28, poate se va aplica la art 60. Dar la total venituri brute nu tine , mai ales la cei care au avut tot felul de sporuri si prime:- un singur exemplu "cuantumul orei de zbor va fi 2-10% din functia cdt. esc."-- ceea ce nu-i adevarat , spre exemplu o incercare de 5 minute valora cam 30% din cuantumul acelei functii , asa ca...tot punctul de pensie va sta la baza de calcul .

Huhu Rezea spunea...

@avianyc
Baza de calcul a recalcularii este una singura, dar nu se stie când esti chemat sa optezi pentru ea.
Daca cei care se pensioneaza in baza legii 223 opteaza la data deschiderii dreptului, potrivit art.28, se presupune ca pensionarilor militari in plata li se recunosc ca baza de calcul veniturile brute din cele 6 luni din care si-au ales si media soldelor de functie, potrivit art.60 alin(2), pentru prima actualizare.

Bucataru Ciprian Paul spunea...

Vreau sa va intreb unele aspecte si chiar nelamuriri din prezenta lege,desi in mare mi am facut socotelile cum se zioce,si anume: 1.in afara de cei 8o%,plus 1% pt,fiecare an,ce depaseste 25 de ani,desi,parca inainte era 2 %,poate imi spuneti si asta,15% ce reprezinta? si peste toate astea,se adauga si cei 2o% pentru OMM cl,I,(eu le am pe toate),nu?si poate imi faceti un calcul.sau mai bine zis cum se face? eu stiu asa:Media celor 6 luni insumata si impartirea la 6,iar media rezultata este Baza de calcul cer se imulteste cu 80%,duypa care se aduna cei 1% pe fiecare an ce depaseste 25 ani,eu am peste 3o ani,deci 5 ani,total am 47 ani,8 lui si 26 zile,iar cei 3o de ani sunt fara scoala militara si 6 luni civil,dupa care se ia in calcul OMM,dar nu stiu cum se calculeaza la celelalte mediii obtinute,iar la OMM se ia in calcul si grupele de munca,care si cum?? .Eu am iesit in 7.12.2011,la virsta de aproape 52 de ani,motivatia militara,cu vechimea aratata mai sus,am lucrat in politie,subofiter,ordine publica-posturi politie comunale, Decizia de pensionare,este de"limita de virsta",iar virsta standard este de 56 ani si 5 luni,adica implinesc,in noiembrie 2016 .va multumesc anticipat si sper sa o tratati serios.toate bune si multa sanatate la toti!

Mihai spunea...

@ Bucataru
(Media celor sase luni+ 15% daca se acorda) x 80% + procent pensie suplimentara + 1% pentru fiecare an care depaseste 25 de ani vechime = pensie militara*(1) (care nu poate depăsi 100% venitul luat baza de calcul prin media celor sase luni)
Modul cum se aplica % pentru Meritul Militar/Semnul Onorific se va stabili prin ordinul comun care se va emite. Pina acum el se calcula după formula;
pensia militara*(1) + %pensia militara*(1) = pensia totală
Probabil vei pierde ceva procente la pensie datorita vechimii cu grupe de munca care te duce peste 100%.După cum spui depaseseti cu 13 procente peste 100% deci cele 13 procente nu se iau in calcul.
Pe scurt vei avea o pensie egala cu media celor sase luni plus ( functie de specificatiile ordinului comun-norme de alicare) OMM/SOnorific. Sa fie intr-un ceas bun.

Huhu Rezea spunea...

Cele 15 procente despre care se vorbeste in paragraful 2 al art. 28 alin(1) se vor acorda in conditiile pe care le va stabili Ordinul comun. Deocamdata sa nu le luam in calcul.
Daca stii media veniturilor brute, la vechimea pe care o ai, cuantumul pensiei, calculat potrivit art. 28 si 29, va fi egal cu acea medie, pentru ca ajungi la procentul de 100%. Acelasi cuantum il vei avea si daca baza de calcul se mareste cu 15%.
La acest cuantum aplici procentele prevazute de art 108, pentru pensie suplimentara( anii de contrubutie pt pensie suplimentara plus anii de plata a contributiei de 5% la bugetul de stat pe Legea 164.
La acest cuantum aplici procentele pentru OMM, asa cum se apune in art 11 al Legii 80/95 si in Legea 238/98. Vezi aici- http://www.huhurez.com/2015/09/legea-nr2381998-privind-ordinul-meritul.html

Ai la articolul
http://www.huhurez.com/2015/06/formula-de-recalculare-pensiilor.html.
Formula de calcul.
Inlocuieste acolo B cu media veniturilor brute si vei constata ca poti avea o pensie finala de 130,8% din B sau 1,308 x B(media veniturilor brute)

Huhu Rezea spunea...

@avianyc
Daca citesti art.108 constati ca procentele pentru pensia suplimentara se aplica la cuantumul calculat potrivit articolelor 28 si 29, cuantum care poate fi cel mult egal cu media pe 6 luni a veniturilor brute, nu cu aceasta medie majorata cu 15%. Bine... acolo zice ca si 30, devenit inutil dupa reformularea art. 29.
Ordinul comun nu va avea nicio treaba cu OMM. Acesta se aplica potrivit art 11 din Legea 80 si in baza L 238/98.
DE aceea am scris un articol special dedicat OMM, ca sa inteleaga toata lumea cum se aplica sporul pentru OMM.

karadeniz spunea...

Aici se pare că avanyc are dreptate.
Art.28, cel care vorbește de baza de calcul, are două aliniate. Primul care spune că aceasta este compusă din media veniturilor brute pe 6 luni consecutive din ultimii 5 ani și al doilea care spune că la aceasta se adaugă un spor de până la 15 % ( care din ce transpiră pe surse pare a fi un spor pentru grupele de muncă, deosebite, speciale și alte condiții, posibil și un spor pentru acțiuni în teatre de operații/război 3/6/9 + 6%) .
Pare logic ca baza de calcul să fie o însumare a acestor două aliniate altfel acest spor de până la 15% ar fi fost adăugat la art. 29.
Aliniatul 6, referitor la soțul/soția care își urmează partenerul/partenera în misiune în străinătate /în concediu fără plată în ultimii 5 ani de activitate anteriori plecării în misiune și pentru care baza de calcul o reprezintă doar media veniturilor brute din ultimele 6 luni consecutive, întărește, cred, această părere.
Articolul 29 vorbește de baza de calcul de la articolul 28. Aceasta poate fi 80% din media veniturilor brute pe 6 luni consecutive din ultimii 5 ani plus acel spor de pînă la 15% pentru cei care îndeplinesc condițiile de acordare pentru cei care au o vechime cumulată de 25 de ani.
Acel 1% care se acordă pentru fiecare an de vechime cumulată, în plus peste 25 de ani și în minus sub 25 de ani completează, după părerea mea la acel 80% plus sporul de până la 15%.
În apare situație e posibil ca să trebuiască încă 20 de ani peste 25 pentru a atinge 100% din baza de calcul.
Aceeași opinie o are și moș alecu pe contul său de facebook și el nu prea le-a greșit de-a lungul timpului.
Fac o paranteză aici- divergențele și orgoliile dintre moș alecu, huhurez și Olescu reprezintă ,după părerea mea, o pierdere pentru toți pensionarii militari interesați de o prezentare corectă a situației de fapt și intențiilor celor care ne bagă în stomac, pe nemestecate, această lege. O acțiune comună, cu estomparea divegențelor și accent pe elementele comune ar avea, cred mai mult efect benefic pentru/ și în masa celor peste 160 de mii de pensionari militari, decât acțiunea tuturor structurilor asociative ale militarilor. Dar cum fiecare este propriul stăpân în ograda și pe moșia sa, chiar și virtuală, și cum doar 3 din această masă au ales constant și consecvent acestă cale, să le mulțumim și să ne mlțumim cu ce avem și să zicem ca evreul trăitor pe meleagurile fostei Dacii ” Dă-mi Doamne mintea românului, cea de pe urmă! ”

Huhu Rezea spunea...

@karadeniz
In primul rând, @avianyc nu spune ce zici d-ta.

Eu fac calcule dupa cum scrie in lege, chiar daca e gresit formulata, nu dupa cum mi-ar conveni sau dupa cum ar dori unul sau altul.
Am scris de atâtea ori care este greseala de formulare a articolelor 28 si 29, amendate haotic, dar nu sunt eu de vina ca nu cititi.
-Articolul 28 alin.(1), in forma finala, are 2 paragrafe.
-In primul ni se spune ca ca baza de calcul initiala este media veniturilor brute pe 6 luni.
-In cel de-al doilea ni se spune ca aceasta baza de calcul este majorata cu pâna la 15%, nu stim pe ce crtiterii. M-as indoi ca grupele de munca aduc marimea acestui spor. Grupele aduc vechime cumulata care conteaza la procentele de 1% ce se acorda peste procentul general de 80%.
-Citeste art. 29 si vezi ca procentele de 80% si cele de 1% se aplica la baza de calcul prevazuta la art.28, deci la baza initiala majorata cu 15%, dar....vine litera b) si ne da peste mâna si ne avertizeaza ca acest cuantum calculat nu trebuie sa depaseasca venitul brut utilizat la calcul pensiei, deci brutul din paragraful 1 al alin(1) din art. 28. Daca zicea ca nu trebuie sa depaseasca baza de calcul de la art. 28, s-ar fi inteles asa cum zici d-ta.
Eu cred ca intentia celor care au propus acel spor de 15% a fost sa produca efectele pe care le spui d-ta, in sensul ca limitarea sa se raporteze la baza media veniturilor brute majorata cu 15%, dar intentia nu a fost materializata si in formularea de la art.29 lit b).
Ordinul comun trebuie sa vina cu lamuriri si sa precizeze care a fost intentia legiuitorului. Cuantumul calculat potrivit articolului 29 nu trebuie sa depaseasca media veniturilor brute, venitul brut cum zice legea, sau aceste venituri brute majorate cu 15%?

E foarte bine ca avem abordari diferite, numai sa fie abordari avizate. Ce ne-am face daca toti am interpreta unitar, dar gresit?
Eu nu am pretentia ca monopolizez adevarul. Aici nu este un blog oficial, ci un club de discutii civilizate si cu bune intentii. Pun in discutie si imi exprim opiniile fata de problemele controversate din lege.Si sunt destule...