Un produs Blogger.

luni, august 31, 2015

Cuza si Carol I au dat primele legi referitoare la pensiile militarilor, nu Adrian Nastase, in 2001, domnule parlamentar Barbu T

10 comments
Un obscur parlamentar al noului PDL, fost ziarist la 0Tv, intrat in Parlament pe imaginea disparutei avocate Elodia, ca (!) candidat DDD, a sustinut o absurditate care-l descalifica atât ca parlamentar cât si ca ziarist. Unde oare? La B1 Tv, intr-o emisiune girata de EvZ, in care erau criticate masurile fiscale si sociale ale guvernului. Tudor Barbu a cuvântat ca pensiile militare au fost introduse in premiera in România de Adrian Nastase, in anul 2001.
Urmariti-l in inregistrare, la orele 17,23 aici
Ii rugam pe Tudor Barbu si pe alti propagandisti, care se impiedica de Legea pensiilor militare, sa citeasca articolul de mai jos, publicat in Natiunea, ca sa se documenteze cine a introdus pensiile militare in România.
Le mai sugerez sa citeasca si Decretele din perioada comunista care au reglementat regimul pensiilor pentru militari.

Cuza și militarii Armatei Române: drepturi și obligații

El însuși având gradul de colonel, Alexandru Ioan Cuza, domnitorul evenimentului din 24 ianuarie 1859 intrat în istorie ca ”Mica Unire”, a fost preocupat de situația militarilor din armata română – grade inferioare și superioare – precum și a familiilor acestora.
Primele prevederi legale referitoare la pensiile militare, precum și la ajutoarele de stat acordate militarilor invalizi sau celor morți în campanie, i se datorează lui Cuza. Evident, toate această preocupare a sa față de armată, pleca de la ideea de respect, onoare și demnitate pentru cei capabili a face dovada sacrificiului suprem. Legislația lui Cuza avea la bază un studiu temeinic și fundamentat al unor prevederi din legislația franceză.
De asemenea, Cuza a ținut seama și de posibilitățile economice ale tânărului stat născut în condiții atât de vitrege. Desigur, la vremea aceea nu era o ”inflație” de generali. Salariul unui general era de doar 1200 lei, a unui colonel de 1000 lei, a unui maior de 800 lei, a unui căpitan de 600 lei, iar a unui subofiţer de 400 lei – lunar. Important de menționat este și faptul că paritatea legală a leului, în aur, în perioada 1867-1914, a fost  0,3226 gr. aur cu titlul de 900 la sută. Domnitorul Carol – viitorul Rege Carol I – și el având instrucție și grad militar dobândit încă din armata prusacă, a completat această legislație cu aceeași atentă preocupare și respect.
Legea din 3 iulie 1865
PREVEDERI  LEGALE:
  1. Subofiţerii şi soldaţii  care vau servit sub drapel 25 de ani, vor avea dreptul la pensie.
  2. Nu au dreptul la pensie cei judecaţi de Codul  penal militar ca urmare a unei sentinţe judecătoreşti.
  3. Indiferent de timpul servit în armată, subofiţerii şi soldaţii care au suferit răni, contuzii, infirmităţi incurabile pe timp de război vor avea dreptul de pensie.
  4. Subofiţerii şi soldaţii care au suferit răni, contuzii, infirmităţi incurabile pe timpul serviciului vor primi pensie cu o valoare de două treimi.
  5. Pensiile se acordă astfel:
-          Pentru serviciu de 25 de ani serviţi sub drapel 600 lei pe an
-          Pentru cazurile prevăzute la punctul 3, 600 lei pe an
-          Pentru cazurile prevăzute la punctul 4, 400 lei pe an
  1. Pentru cei care nu au probleme cu rănile, contuziile şi care nu sunt suferinzi vor primi 600 lei ajutor.
  2. Constatarea rănilor se va face de către Consiliul de administraţie al corpului din care face parte militarul.
  3. Ministerul de război va elibera sub ori ce titlu, mijloace de transport pentru cei răniţi.
  4. Pensiile sunt viagere şi se vor socoti şi văduvelor soldaţilor morţi în război primind jumătate din pensie, pe câtă vreme vor rămâne necăsătorite.
Legea din 15 februarie 1868 (Completată)
EXTRAS:
1. Funcţionarii Statului, civili, militari şi eclesiastici, care vor servi cu bună credinţă şi onestitate vor avea dreptul la pensie astfel:
- Militarii după împlinirea vârstei de 50 de ani, civilii şi eclesiasticii după împlinirea vârstei de 60 de ani.
- Proporţia de a avea drept la pensie:
- pentru 18 ani serviţi în cariera militară sau 20 de ani în serviciu civil şi ecleziastic, dreptul la pensie este de jumătate din retribuţia de mijloc primită în ultimii cinci ani;
-  pentru 25 de ani de serviciu în armată sau 30 de ani ca civil sau ecleziastic pensia este de ¾ din retribuţia de mijloc ce s-a primit în ultimii 5 ani;
2. În termenul de retribuţie de mijloc se calculează leafa postului care a fost cel mai bine retribuit.
3. Nici o pensie nu poate fi mai mare de 18 mii lei pe an.
4. Pensia se calculează începând cu intrarea în vigoare a legii de faţă.
5. timpul servit în campanie de către ofiţeri, civili şi ecleziaşti, ataşaţi la armată se va socoti îndoit la calcularea pensiei.
6. Văduva funcţionarului, militarului sau ecleziastului va primi jumătate din pensie, până la o nouă căsătorie. Văduva cu copii va prini ¾ din pensie, iar în caz de căsătorie, copii vor primi ½ din pensie. Dacă militarul decedat nu era căsătorit părinţii pot primi pensie în cuantum de 1/3 din pensia cuvenită.

10 comentarii:

Anonim spunea...

Pana sa ma dumiresc,l-am recunoscut pana la urma pe "marele" ziarist barbu pe care l-am vazut in zeci de "talc-shouri"....numai ca de fiecare data schimbam postul(bune si telecomenzile astea)
DC
Sunteti oameni trecuti de a doua varsta.Ati lucrat tot cu oameni....aveti experienta(nu expertiza cum zic prostii).
Deci din acest material filmat urmariti:
-ochii bulbucati de furie nejustificata
-miscarile haotice si nestapanite ale mainilor.(intotdeauna incearca sa prinda interlocutorul de brat pentru a atrage atentia....am si eu doi tembeli ca asta in cartier)
-aplecarea agresiva catre interlocutor pentru a pune stapanire si pe spatiul lui(saraca tanti aia mai avea putin si cadea de pe scaun)
-tendinta de a intrerupe tot timpul cu convingerea ca doar el detine adevarul absolut
-tendinta de a privi in sus sau in stanga jos/sus cand vorbesc, tendinta specifica persoanelor care mint
Pai nu-i asa ca e diliu? e caz clasic de paranoia descris in toate manualele psihiatrice.......dar si B1 trebuie sa-si umple grila cu ceva.....asa ca aduna gunoaie,iar gunoaiele primesc si bani per minute de emisiune combinate cu "nr de interventii" Pai ce, nu stiati?

Anonim spunea...

PS
si cu barbu diliul asta nestapanit am vazut si emisiuni mult mai rele,scarboase chiar.de atunci "il cunosc"
Offf,off, cica el "face legi"

iceparu spunea...

Tudor Barbu,o lichea ordinara,ce se da mare jurnalist dar care nu s-a facut cunoscut decat la OTV,prin cazul Elodia.Dupa ce la pupat pana la albit pe Dan Diaconescu ,a ajuns senator pe listele PPDD.Ulterior l-a tradat pe Dan Diaconescu trecand rand pe rand pe la PC si PNL.Cum necum ,B1 are parte numai de gunoaie.

Huhu Rezea spunea...

@Iceparu
Putin spus ca B1 are parte de asemenea gugumani. Chiar ii cauta pentru a sustine politica sa editoriala. B1, EvZ si RL sunt vârful de lance al propagandei impotriva legii pensiilor militare, de care se impiedica mai tare decât de pensiile speciale.

iceparu spunea...

Parlamentarii,primarii,slujbasii de la parlament,presedentie si guvern isi trag niste salarii de ramai traznit.Auziti ,primar de comuna ,8500lei.Pai asta decat sa o bata in cap toata ziua, nu face nimic.Asta-i tara lui Papura Voda.Daca noua nu ni se recoreleaza pensia functie de solda de functie si grad a activilor o luam in mana tare de tot.Sa nu ajungem ca in 2000,cand pensia de general era cat veniturile plutonierului adjutant activ.De generalul nu invatase carte.

emillian123 spunea...

"Labe1" -ca,de altfel- la orice tv-uri romanesti ,din ceea ce vedem(-eti)-nu trebuie sa ne(va) mire nimic;de ex.-acum o zi,doua, intr-o emisiune a lu' Orcan,vorbindu-se de securistii "acoperiti" s-a pomenit faptul ca acestia erau "pmc"=personal "militar" civil...!= o aiureala...!,de fapt -corect-eu cred ca ei, eventual- erau=personal muncitor civil..!,ca in toate unitatile militare...!Deci-nu va asteptati sa gasiti PROFESIONISTI AUTENTICI printre prezentatorii tv. ...! Si apropo de securisti "acoperiti"=nimic nu ma poate impiedica sa cred ca TOTI PREZENTATORII TV din ROMANIA (si toti cei din MEDIA care vin in "contact cu publicul...")SUNT...sub o forma sau alta- SECURISTI "ACOPERITI"...! si fac "jocul" unei "puteri oculte"care -chiar EXISTA=de culoare-aprox. rosie si de sorginte estica=slavo-asiatica...!

Mihai spunea...

Sunt convins ca multi vad altfel starea de fapt ,insa cu orice risc afirm ca daca Oprea in spiritul ”unui anume interes” nu s-ar fi intercalat cît de cît in salvarea a ceeace s-a putut salva in 2010 armata ( pensionarii militari ) ar fi fost o categorie batjocorita in ultimul hal posibil.

Este absolut trist sa vezi pe toate mijloacele online comentarii (din partea tuturor generatiilor si in special a tineretului si generatiei de mijloc) absolut lipsite de respect fata de personalul armatei ,fata de drepturile ce li se cuvin in raport cu alte categorii sociale care nu cunosc privatiuni,restrîngeri de drepturi ,munca 24 din 24,etc.Cît de respectul pe televiziuni acesta mai exista doar cînd mai cade cîte unul la datorie si asta mai mult in scop de reating.
Daca nu se va gasi cineva care sa ne apere ,nu ca institutie situata la un procent ridicat de incredere,ci ca slujbași ai institutiei ,vom ajunge fara nici un respect si importanta in opinia celor care isi stabilesc (si premierul -guvernul) aproba pe banda drepturi salariale ,de pensii,echivalente sau mult mai mari decit ar merita militarul si politistul ridicîndu-le osanale precum ca fara ei nu se poate. Asa o fi dar pîna la un loc. Cînd vad ca unii după doua luni de concediu si patru saptamîni de vacanta pe an plus munca de la 8 la 14 vin si striga ca ei sunt cei mai importanti si ca merita sa fie rasplatiti peste armata imi vine sa dau cu ceva după tot guvernul care casca gura la ce spun. Sau ca in cazul Romatsa unde niste vinovati pentru cazul Iovan faceau nestiutori un grup de militari care au mincat pe piine aviatie si culmea unul din generali lector si sef de catedra navigatie aeriane le-a predat si lor celor scoliti la boboc acesta disciplina.Dar despre fostii lor directori de specialitate energeticieni ,etc ,cercetati pentru nestiinta de a actiona in acel caz nu au pus nimic.Aia care i-au lasat sa faca ce vor au fost buni. Spuneau ca nu vor mariri de salarii dar nu au incheiat greva pina cînd pct 14 -majorarea salariala nu s-a realizat. .Iar guvernul inghite momeala ,le aproba marirea salariilor de mii de euro,in schimb introduce o lege prin care pacientul sa mai cotizeze odata la salariul medicului ,adica o semilegalizare a spăgii.Pe urma probabil vom mai cotiza si la scoala pentru profesor ,etc
Si atunci cum sa auzi pe cineva pomenind de rolul si locul militarului si a politistului in sistem. Poate domnul presedinte va mai spune odata ;stop si de la capăt. sa vedem!

iceparu spunea...

Glumesti.Ce astepti de la un presedinte care s-a exprimat ca ,cosidera satisfacerea stagiului militar drept pierdere de timp.Pana nu se introduce stagiul militar obligatoriu si pana cand nu se vor executa aplicatii cu mobilizare de rezervisti armata nu-si va recapata respectul.Pacat ca politistii care mai dispun de ceva posibilitati nu au curajul sa se impuna in fata tuturor hahalerelor.

Mihai spunea...

@ iceparu
poate după ce a asistat la aplicatiile de la Cincu ale militarilor profesionisti si a impins tava servind masa cot la cot cu acestia si-a schimbat parerea . Cine mai are curajul sa introduca cel putin un minim de serviciu militar. Poate doar daca nu ar fi si alegeri !

emillian123 spunea...

Pt.Avianyc: Nu-l mai laudati pe Oprea pt.rolul lui de "salvator" al militarilor -legat de pensiile recalculate; reluati cu mare atentie ordinele specifice din 2010-de aplicare a H.G.735/2010-emisa in baza legii 119/2010 in cele 2 ministere si veti avea "marea surpriza" sa constatati ca MAI (Blaga) a fost -cel putin- MAI ATENT cu salariatii sai-si anume: punctajul lunar/anual brut-in perioada de "militar in termen" se stabilea -IN CLAR-pe baza SALARIULUI MEDIU BRUT LUNAR, ceea ce NU ERA LIMPEDE -in ordinul lui Oprea -la MApN-ceea ce PERMITEA ABUZUL CASEI DE PENSII A MApN-ului,(fapt ce s-a si intamplat -in cazul meu-e adevarat-in alta perioada din stagiul meu de cotizare-adica in timpul cat eram "student ofiter-in anii V-VI de facultate"-cand punctajele lunare/anuale ERAU SUBUNITARE=adica pur si simplu =FURATE...!