Un produs Blogger.

duminică, septembrie 13, 2015

Proiect de lege a salarizarii militarilor si elementele de salarizare care pot influenta recalcularea si actualizarea pensiilor militare

117 comments
Draftul Legii salarizarii, ANEXA 7, privind personalul bugetar din Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala. publicat pe site-ul Sindicatului Lucratorilor din Penitenciare, are o eroare de redactare.
Desi titlul Capitolului I si câteva articole  din Anexa ne informeaza ca tabelul cuprinde soldele de functie/ salariile de functie, in capatul de tebel scrie ca ar fi vorba de soldele functiei de baza. Inclin sa cred ca Tabelul cuprinde soldele de functie. Totusi, tabelul nu ar putea cuprinde o functie compusa din mai multe elemente de salaizare, asa cum este definita solda functiei de baza.
Nu stim daca soldele din draft vor ramâne si in proiectul care va ajunge in Parlament, dar ne putem face o imagine la ce nivel se vor actualiza soldele de grad si de functie care intra in componenta bazei de calcul a pensiilor care se recalculeaza /actualizeaza in conformitate cu Legea 223/2015.








----------------------------------------------------------------


Pentru restul draftului cititi aici

117 comentarii:

Maharloka spunea...

Va multumesc pentru promptitudinea raspunsului!

Mihai spunea...

Acest draft este depăsit (este primul draft apărut după initierea discutiilor pe lege).
De atunci s-au exprimat nemultumiri si draftul a fost modificat se spune ca mai semnificativ la gradati. De asemenea au fost modificate prin OUG volorile si la cei de la nr crt 1 (sef stat major.............,) acestia ajungînd la peste 13000.
Asa ca in mod sigur vor fi alte valori in cel care va apare in curînd.

iceparu spunea...

Cezarica,iti spun un secret cu conditia sa ramana intre noi.Prostul cand nu are argumente devine nepoliticos,si intrebuinteaza expresii de tipul celor folosite de tine.

tigri2 spunea...

***Iceparu,cu ce te-am suparat ,jignit sau deranjat? De ce iti provoc scarba.ai cumva hepatita la...cap? Sau nu te simti bine cu toti dintii in gura?iceparu14 septembrie 2015, 11:38

""Indivizii provoaca scarba"" zice Iceparu.

CEZAR spunea...

,,Al ca parul ""...cu argumente trebuia sa vi tu !!
Exemplu ...cati porci ai carat ...la esaloanele superioare ..ca sa primesti ..functie babana ..ind. com si solda de merit ..pentru a te scoate cu o asa pensie babana ..pe jegul ala de L-164

Unknown spunea...

domnilor ,daca aveti ceva de impartit pai intalniti-va si luati-va de par ,,daca aveti ..ca se pare ca nu aveti cap ca sa aveti par , va rugam sa fiti in contextul subiectului , nu persistati in grosolanii ca prea va dati in stamba .. daca nu aveti ce spune in legatura cu subiectul din acest spatiu , atunci stati deoparte .

iceparu spunea...

Vocabularul tau este suburban ceeace demonstreaza lipsa de cultura.Convingerile poti sa le sustii fara a apela la cuvinte specifice unei anumite etnii?

tigri2 spunea...

Alo ,domnu' ,tzaranul cu manusi si cu pamant sub unghii, cine a aruncat primul piatra? Fara sa te deranjez ,fara sa-ti adresez vre-un cuvant ,ai spus ca-ti provoc scarba,atunci cine-i lipsit de maniere ,dintre noi,Iceparule? vad ca de cinstit si onest ce esti nu ai curajul,macar,sa-ti dezvalui identitatea. Oamenii cu indentitate ascunsa nu sunt corecti,stii asta?

CEZAR spunea...

Nea basile ...ti-am mai zis omule :
Participa ..dar nu te baga....!!!

dinsistem spunea...

Dacă acesta e draft-ul ... avem cel puțin câteva probleme legale. Astfel:
1. Clasele de salarizare pentru maiștri militari și subofiîeri sunt limitate la două (M si S). Acest lucru încalca Legea educatiei nationale nr. 1/2011 care stipulează:
“Art. 23
(1) Sistemul national de invatamant preuniversitar cuprinde urmatoarele niveluri:
a) educatia timpurie (0—6 ani), formata din nivelul anteprescolar (0—3 an
i) si invatamantul prescolar (3—6 ani), care cuprinde grupa mica, grupa mijlocie si grupa mare;
b) invatamantul primar, care cuprinde clasa pregatitoare si clasele I—IV;
c) invatamantul secundar, care cuprinde: (
i) invatamantul secundar inferior sau gimnazial, care cuprinde clasele V—IX; (i
i) invatamantul secundar superior sau liceal, care cuprinde clasele de liceu X—XII/XIII, cu urmatoarele filiere: teoretica, vocationala si tehnologica;
d) invatamantul profesional, cu durata intre 6 luni si 2 ani;
e) invatamantul tertiar nonuniversitar, care cuprinde invatamantul postliceal.
(2) Invatamantul liceal, vocational si tehnologic, invatamantul profesional si invatamantul postliceal se organizeaza pentru specializari si calificari stabilite de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, in conformitate cu Registrul national al calificarilor.”
“Art. 34
(1) Invatamantul preuniversitar din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala este invatamant de stat, parte integranta a sistemului national de invatamant, si cuprinde: invatamant liceal militar si invatamant postliceal pentru formarea maistrilor militari, a subofiterilor, agentilor de politie si agentilor de penitenciare.”
Lipsește categoria (PL) posticeală.
2. Art. 5 alin. (1) din Secțiunea a 2-a Soldele și salariile funcțiilor de bază prevede că “soldele de funcție, respectiv salariile de funcție sunt diferențiate în raport cu nivelul studiilor…”. Nu se observă un paralelism între nivelul salarizării asistentului medical (PL) sau al tehnicianului de aviație (PL + licență) cu cel al maistrului militar sau al subofițerului cu aceleași studii. E vorba de discriminare?

3. Care este logica prin care s-a stabilit că anumite studii superioare sunt diferite față de alte studii superioare de același nivel ( licență), astfel încât un subofițer (cu S) nu poate fi la nivelul unui locotenent(tot cu S)?

Mihai spunea...

@dinsistem
Statele care au performat/perseverat/progresat nu platesc diploma ci platesc performanta. Numai la noi se/s-au initiat legi prin care se plateste diploma fara criterii de performanta. S-au adunat in sistemul bugetar atitia prostovani cu diplome universitare luate pe picior, incît geme sistemul sub povara lor si după cum se vede, cind ai de lucru cu ei, si ramîne neperformant,anchilozat in metehne de nezdruncinat.
Daca statul asta isi respecta la adevarata valoare armata ,ordinea publica si siguranta acestui stat ar fi elaborat legi de salarizare separat pentru aceste categorii evitîndu-se astfel comparatii cu totul inutile si nefiresti intre oșteanul care apăra sub juramînt tara,ordinea publica si siguranta nationala si tot felul de alte categorii care au rolul lor bine definit insa pe cu totul alte traiectorii.
Sistemul public de aparare ,ordine publica si sig. nationala ar fi trebuit sa aiba un sistem separat de salarizare urmind ca ceilalti bugetari sa-si stabileasca intre ei care sunt mai destepti si importanti.
Si inca odata ,este gresit ca se plateste diploma si nu locul de munca gravat cu atributiuni si nivel de performanta. Pina cînd nu va fi asa vom mege ca melcul sau ca racul ,treaca azi ,sa vina miine ,leafa merge.....

Anonim spunea...

@dinsistem
Da e ok!! dar ce stii sa faci?iti pot folosi studiile de sociolog sau economist/finantist/sau mai nou "analist militar" cu studii S pe la tv(ca exemplu) intr-un complex de rachete? mersi!nu vrem sa murim toata echipa din cauza unei diplome
Capisci?
PS ai auzit de un "analist militar de marca" ,care spunea cu convingere ca armata RO trebuie sa fie dotata cat mai rapid cu "torpile antiaeriene" Il cheama Radu Tudor si il gasesti pe A3. are studii cu S:)si 0 zile de pregatire militara....doar o bucata de hartie.Vizionare placuta la tampenii!!

Anonim spunea...

Na ca am uitat sa zic: radu tudor (si multi alti "analisti militari" papa bani de la proastele/prostii de moderatori si redactori inclusiv de la patronii posturilor.ei sunt "analisti militari" si sunt siguri ca nimeni nu-i contrazice in platoul de filmare....doar pe mine/voi ma/ne apuca dracii cand aud o groaza de enormitati.Dar tata leusteanca din curul moldovei zice .....i-auzi maica ce destept e asta!...pam...pam
De multe ori ma uit ce debiteaza si ma crucesc.Pe bune!!

Anonim spunea...

@dinsistem
o mica comparatie

"3. Care este logica prin care s-a stabilit că anumite studii superioare sunt diferite față de alte studii superioare de același nivel ( licență), astfel încât un subofițer (cu S) nu poate fi la nivelul unui locotenent(tot cu S)?"

Ti-ar place sa fi operat de un inginer electrician de intretinere cu studii S?...desi se afla in acelasi spital dar nu este chirurg...dar este mult sub grila de salarizare a chirurgului.......aaaaa,daaaaa inginerul electrician poate fi si director general la Portile de Fier dar e alta gasca in alta traista.
si cand ma gandesc ,ca toate chestiile astea erau clare inca de cand eram locotenent......acum copiii astia au "varza in cap"
Fac si ei "biosfera de vest" sau "spritu haret" cu banu' jos si vor sa fie cel putin Cdt.R. daca nu D.

Anonim spunea...

@dinsistem
eu stiu o vorba dupa care m-am ghidat toata viata:"mergi sau crapa"Stii despre ce e vorba?
daca nu du-te la patron ca ai sa fi mult mai multumit....cu diploma cu tot.
succes!

mosmartin16 spunea...

Nu Huhurez, tabelele se refera chiar la soldele functiei de baza si nu la soldele de functie! Am fluturasi de salariu, iar cuantumurile evidentiaza fara echivoc faptul ca referirea e la soldele functiei de baza !

Huhu Rezea spunea...

@martin
Citeste art. 5-6 din Anexa si vei constata ca Tabelul cuprinde soldele de functie. Solda functiei de baza cuprinde mai multe elemente de salarizare, asa cum este definita la art. 3.Nu toti militari incadrati pe o functie corespunzatoare gradului au, de exemplu, indemnizatie de comanda, element de salarizare care intra in solda functiei de baza.

Unknown spunea...

dle huhurez ,puteti face o simulare , sa vedem cum ar inflenta valoarea pensiei actuale ,a uniu capitan ? colonel . pensionat inainte de 1989 ,?

Ion Stan spunea...

Huhu, sa stii ca imi place grozav cum ai scris titlul articolului. Eufrosina trebuie sa fie invidioasa.

tigri2 spunea...

Question for ten points.
Dupa 01.01.2016 ,soldele activilor se vor mari cu 40%, ce se va intampla cu pensiile noastre,sau acre pensii cele dupa 263 sau cele dupa 223?

tigri2 spunea...

"acre"= care (s-au anagramat,din cauza degetelor).Scuze!

tigri2 spunea...

Extras din discutiile mele cu niste tolomaci de pe R-26500
legea 223...intra in vigoare incepand cu 01.01.2016" ,caz in care pensiile "in plata" se vor ajusta la soldele activilor, numai ca pe 01.01.2016 ,pensiile aflate in plata vor fi cele dupa L 263,iar marirea lor nu ne ajuta cu nimic pentru cele calculate pe 223..asa ca mai usor cu remercile ironice. Retineti istetilor ,un prostanac nu are cum sa fie ironic cu cei din jur
tigri215 septembrie 2015, 14:23

Pensiile pe 223 vor fi recalulate "dupa 01.01.2016 ,intr-un termen de MAXIM DOI ANI' nu IN DOI ANI cum incercati voi sa induceti. Tocmai asta va trebui specificat in Normele metodologice,intervalul dintre marire solde activi si recalculare pensii,daca corelarea se poate face si "retro".Cat priveste "intelegerea si analizarea logica a unor fenomene si legi,aveti cam multe carente-doar mandria de smecheras de Dambovita nu va indreptateste sa dati lectii si sfaturi.
In alta ordine de idei,eu am pus o intrebare retorica,practic am sesizat o posibila inadvertenta,in niciun caz nu as cere sfaturi unor novici, despre aceasta lege stiu mult mai multe ca voi,deoarece am participat direct la alcatuire.Dar ,ca sa nu am probleme nu voi mai spune nimic din ceea ce stiu sau voi sti.

Unknown spunea...

dle stan imi spuneti si mie cine este acea doamna pe care o pomeniti>? am urmarit si eu comentariile doamnei si nu am vazut nimic deplasat , dar dumneata alta treaba nu ai , ce ai cu doamna aceea , daca nu ai nimic de comentat cu acest subiect lansat de dl huhu ,du-te si culca-te lasa-i pe altii . si nu mai fi insolent

tigri2 spunea...

LEGEA 223 / 2015
Art. 28.

(1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este MEDIA TUTUROR VENITURILOR BRUTE realizate în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie,

Elemente componente ale bazei de calcul dupa L223 /2015
Actualizarea mediei veniturilor brute ,la data iesirii la pensie,se va face conform legii contributivitatii,pe puncte de pensie

LEGEA 164 /2001
(1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este SOLDA LUNARA BRUTA avută în ultima lună de activitate, care include solda de grad corespunzătoare la data trecerii în rezervă.
(2) În cazul în care au avut loc modificări ale soldelor de functie în ultimele 6 luni de activitate, baza de calcul o constituie media soldelor lunare brute din această perioadă, mai putin solda de grad. La media obtinută se adaugă solda de grad prevăzută la alin. (1).

Elemente componente ale bazei de calcul dupa L164 /2001
a) solda de funcţie corespunzătoare funcţiei maxime exercitate la data trecerii în rezervă;
b) solda de grad corespunzătoare ultimului grad militar avut la data trecerii în rezervă;
c) solda de merit; 15%din total,in plus
d) indemnizaţia de comandă;30% din total ,in plus
e) gradaţii;
f) indemnizaţia de dispozitiv

Pentru cei ce se "prefac" ca nu inteleg( de fapt,ei,inteleg doar ca nu le convine),diferenta dintre MEDIA TUTUROR VENITURILOR BRUTE si SOLDA LUNARA BRUTA consta in faptul ca venituri precum :primele,primele orare de zbor,incercarile,prime de scufundare sau parasutism,ore de asitenta tehnica sau de lucru cu substante periculoase,mediu toxic,explozivi ,etc sunt pe state de plata separate si inafara soldei lunare brute.

uber spunea...

@dinsistem
Sa nu-ti faci vreo iluzie ca nu se cunoaste aceasta situatie, se cunoaste foarte bine insa sunt cateva capete patrate care se pun pe picioarele dindarat fara nici o argumentatie obiectiva, pur si simplu asa vor ei.
Problema se poate rezolva numai si numai intr-un singur mod. La discutiile de la ministerul muncii vor participa si membri de la MApN care vor veni cu propunerile lor. Lista cu participanti este publica. Dupa adoptarea legii trebuie facuta sesizare la parchet pentru infractiunea de abuz in serviciu.

Art 297
(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

Legea prevede ca este infractiune chiar daca fapta nu e voita, deci nu pot motiva ca nu au stiut. Daca primesc macar minimul de pedeapsa, cu certitudine la urmatoarea ocazie alte capete patrate vor fi mult mai atente.
Daca tineti la drepturile voastre trebuie sa luptati, nimeni nu va face cadouri, e un drept legitim al vostru nu va face nimeni niciun favor, asta trebuie sa intelegeti voi, ei trebuie sa inteleaga ca legea e obligatorie pentru toti inclusiv pentru patronii kaki, dar ei inca nu au aflat.

uber spunea...

Corleoane
Nu Tudor a vorbit de torpile antiaeriene ci ocarmuitorul de la MApN, domnul Dusa. Da el are o scuza, nu e doctor in nici o stiinta militara insa nu as baga mana in foc pentru cel care l-a consiliat.

Mihai spunea...

@ alde dinsistem

Intii sa dati voi examen la o institutie de invatamint superior militar , treceti prin furciile acestor examene ,luati licenta apoi comentati.
Inainte de 89 erau doua institutii de invatamînt superior militar respectiv ATM si I Medicina Militara unde se concura pe 16 locuri pe tara/ specialitate. Acum lucrurile nu sunt cu mult schimbate decît ca au fost ridicate la rang de invatamînt superior si fostele scoli militare de ofiteri. Ati avut curiozitatea sa vedeti cu ce medii s-a intrat in urma unor examene si nu doar inscrieri cum ati facut voi pe la cotetele astea de facultati civile de la fiecare colt de strada unde se sustin examenele prin corespondenta,etc. Aveti curajul sa concurati pentru post cu acesti absolventi(licentiati)ai academiilor militare?
Eu as fi de acord sa va satisfaca dorintele dar nu inainte de a trece prin niste examene serioase prin care sa dovediti ca licenta este acoperita de cunostiintele necesare domeniului.
Altfel se va intimpla si in armata ca in invatamint unde toti sunt platiti la nivel S desi pina mai ieri unii erau doar simpli invatatori de 10 scolari in clasa ,iar acum doar ca îi spune profesor(fara examene de titularizare adecvate) dar face exact acelasi lucru care-l facea ca invatător .
Deci sa-i faca pe toti ofiteri si-n armata numai sa-i plateasca la nivel ofiter dar unii sa faca munca doar de subofiter.
Pe undeva s-a si declansat inceputul dar doar cu spor de 25% la salar.
Cine a spus ca statul este cel mai prost manager nu a gresit deloc. Cît timp va plati diploma si nu locul de munca nu vom avea performanta si progres. Vedeti modelul suedez. Acolo se plateste locul de munca functie de fisa postului. Si uite unde au ajuns.

Mihai spunea...

Este cea mai mare rusine pentru personalul armatei ,ordine p.........., sa fie inclus in legea salarizarii prin comparatie cu medicul,profesorul,functionarul de la ghiseu etc,etc.
Daca statul prin reprezentantii lui ar avea bun simt si coloana vertebrala ar taia din fasa pornirile de comparatii intre un profesor cu trei luni de vacanta/concediu pe an (adica 167 zile lucratoare) plus in acele zile lucratoare cu vreo patru ore de stat prin scoala.
Ar fi bine ca totusi sa fie o lege a salarizarii pentru militari cu o ierarhizare bine stabilita si o lege a salarizarii pentru civili. Iar in legea lor pentru civili sa dezbata la nesfîrsit care sunt mai importanti ,mai destepti,luminati,jmecheri,etc,etc.
Iar atita timp cît este nevoie de acest sistem cu munca periculoasa si cu foc continuu sa fie si platit corespunzator si nu la nivel de comparatie.
Daca grila asta unde seful mare are salar la cît aspira un prof univ pe noua lege, sau un sofiter cit cele din secretariatul liceului satisface inseamna ca ceva nu-i in regula.

uber spunea...

avianyc, ma surprinzi neplacut cu aceste comentarii, te consider printre cei foarte putini de pe aici care intai gandesc si apoi comenteaza.
Respectivul nu a facut decat sa sublinieza ca desi scolile militare de subofiteri si maistri sunt de nivel postliceal in legea salarizarii sunt incadrati intr-o categorie inferioara, studii medii. Deci repet, postliceala, nu altceva ce ai scris tu mai sus. Inainte de 89 erau "numai" cateva institutii de invatamant superior, celelalte erau "scoli militare" de ofiteri, maistri si subofiteri.
Io cred ca este mai mult decat indreptatit sa solicite sa fie incadrat in legea salarizarii conform pregatirii. Nu de alta, dar asa e corect si legal.
Cat despre sporurile alea de studii superioare este o potlogarie tipic romaneasca. Io as fi total de acord ca un subofiter sa primeasca o solda egala cu a unui ofiter, daca subofiterul respectiv a urmat cursurile unei facultati civile intr-o specialitate similara cu a postului pe care il ocupa. Adica daca respectivul e artilerist si a urmat cursurile Universitatii din Bucuresti la facultatea de artilerie civila, atunci cred ca este un castig pentru armata ca cel care indeasa proiectilul pe teava o face in virtutea unor cunostinte dobandite intr-o facultate iar proiectilul va iesi pe teava mult mai zglobiu si precis altminteri e o vrajeala si ne furam caciula singuri.
Nu face confuzii intre studiile medii, postliceale si cele superioare universitare.

CEZAR spunea...

Ca intodeauna ..Pyloate are dreptate !
Mai lasati studiile superioare civile ...si inferioare militare !
Ti-ai ales cariera militara ...studiaza domnule in domeniul militar ...
Vrei sa pari mai destupat la minte nu ai decat sa faci cate facultati gen Spritu Haret..doresti ....fara a te astepta la onoruri militare ..
Prea s-a umplut Armata de ofiteri (baieti si fete ) ..cu grade si functii barosane ...dar care nu a incaltat bocancul militar ..nu are o scoala militara la baza ...
Daca - l intrebi ce face la ..razboi ...beleste ochii la tine da repede din ploape si te intreaba candid ....CE ARMATA MERGE LA RAZBOI ....???

CEZAR spunea...

..nu au incaltat ...nu au o scoala militara ...

Anonim spunea...

@goa'uld
mi-a placut aia cu:
".... si a urmat cursurile Universitatii din Bucuresti la facultatea de artilerie civila,"... WTF???
@cezar
am mai spus ca am trait-o pe pielea mea atunci cand au venit elevii de anul 3 din Acad. sfortelor aiuritoare si dupa ce au studiat 3 ani specialitatea RAA i-am intrebat simplu,introductiv,chestii elementare,nestiind ce "stiu ei" Raspunsul a venit prompt si rapid.NU NE INTERESEAZA!! NOI SUNTEM MANAGERI!!
Nici macar nu i-am mai intrebat cine o sa mai lupte cu aviatia inamica.Am chemat un lt. si i-am trimis la popota sa-si piarda timpul acolo.
Si va spun cu mana pe inima ca am avut o "supermare deziluzie"
Si ATENTIE!! radacinile sunt adanci! asta se intampla deja in 1994....pam,pam.e normal ca acum sa apara "rezultatele"(desi se vad de ani de zile....avem o armata de civili)

uber spunea...

Cezare, ca intotdeauna esti sarea si piperul.
Sa-ti spun una. Mai demult imi spunea un fost coleg ca i-a dat unuia dintre astia cu "studii superioare" sa faca ceva(probleme de serviciu) si asta foarte indignat l-a refuzat, a zis ca el are licenta in drept si e sub demnitatea lui.
Adevarul acum intre noi fie vorba, armata a ajuns refugiul oamenilor de stiinta, un adevarat focar de eruditie, nimic rau in asta, problema e ca rostul armatei e altul.

Anonim spunea...

ale dreak postari cum se potrivesc fara ca macar sa stim unul de altul.E clar, adevarul iese "ca uleiul la suprafata apei"

Huhu Rezea spunea...

@vasile
Potrivit art.60 pensiile militare, indiferent când au fost stabilite, se actualizeaza la valorile soldelor de functie si grad din legea salarizarii pentru militari.
Sa vedem ce pensie va primi un colonel cu o vechime efectiva de peste 25 de ani, cu o vechime cumulata de peste 45 de ani, care nu a avut indemnizatie de comanda.
Solda functiei de baza
-solda de functie - 3664 lei
-solda de grad - 356 lei
-gradatii 7 x 3%.3664= 800 lei
Total solda functiei de baza = 4820 lei
Daca a avut si alte sporuri, acestea nu pot depasi 30% din solda functiei de baza, adica=1446 lei.

Baza de calcul, adica veniturile brute, este 6266 lei.
Cuantumul pensiei dupa aplicarea art.29, tinând cont de vechimea cumulata, este 100% din 6266, chiar daca baza este majorata cu 15%, conform art.28.
Cuantumul pensiei dupa aplicarea procentului de 9% pentru pensie suplimentara este 6266 + 9% din 6266=6830 lei
Cuantumul pensiei dupa aplicarea procentului de 20% pentru OMM este de 8196 lei.
Aceasta este varianta optimista, cu sporuri de 30% din solda functiei de baza.
Putem sa calculam pensia si fara aceste sporuri, cu baza de calcul, venituri brute de 4820 lei:
-4820 + 9%.4820(pensia suplimentara) = 5253 lei
-5253 + 20% . 5253( OMM)= 6304 lei

Poate acum inteleg mai multi cititori de ce actualizarea pensiilor militarilor valoreaza cât o recalculare.

Unknown spunea...

multumesc dle h sa vedem , sa fim sanatoasi si sa apucam sa se faca aceste recalculari ,actualizari .

Unknown spunea...

si daca a avut indemnizatie de comanda ,aceasta se aplica la ce ?

Huhu Rezea spunea...

@Vasile
Se adauga la solda functiei de baza. Citeste si d-ta art. 3 din Anexa VII.

Ion Stan spunea...

D-lui. Vasile Gheorghe:
Dv. spuneati:
"dle stan imi spuneti si mie cine este acea doamna pe care o pomeniti>? am urmarit si eu comentariile doamnei si nu am vazut nimic deplasat , dar dumneata alta treaba nu ai , ce ai cu doamna aceea , daca nu ai nimic de comentat cu acest subiect lansat de dl huhu ,du-te si culca-te lasa-i pe altii . si nu mai fi insolent"
Intr-adevar este tarziu si am sa execut porunca Dv. am sa ma culc.
Dar mai inainte cateva observatii:
- la inceputul frazei se scrie cu majuscula (litera mare);
- semnul de punctuatie (.,) se lipeste de cuvantul din fata lui;
- in comentariile doamnei cu pricina nici eu nu am vazut ceva deplasat ci dovada unei cunoasteri a limbii materne la nivel de rasu-plansu;
- nu am cum sa va spun cine este D-na. pentru ca nu stiu. Dar puteti aranja cu adminul sa va dea IP-ul iar de aici pana la descoperirea identitatii este numai un pas;
- ma bucur sa vad ca un propozitia "si nu mai fi insolent" ati reusit sa scrieti "fi" cu un singur "i", ati crescut enorm in ochii mei.
Acum ma duc sa execut porunca.

Unknown spunea...

ce sa mai spun dai lectii de gramatica? eu vreau sa scriu fara majuscule ,te doare cumva ca numele dvs l-am scrie cu litera mic , de aceia ,ca nu meriti

Unknown spunea...

ASA CA VEZI DE TREBURILE TALE

Ion Stan spunea...

Domnule V.G. sunteti simpatic. Asa ca impotriva bunului simt, am sa va bag (nu in P.M.)in seama.
Observ ca inca nu ati invatat ca semnul de punctuatie se "lipeste" de cuvantul anterior (adica de cel de dinainte). Imi vad de treburi, una dintre ele este sa mai invat pe cate unii, regulile de scriere in limba Romana.
De exemplu, dupa "ce sa mai spun", parca mai trebuia o virgula.
Asta ca sa nu bag de seama ca, din cauza enervarii excesive, tastati "prin zona" si nu exact pe litera.
Alegatiile (cautati pe goagle)Dv. nu ma intereseaza, dar modul in care le exprimati fac obiectul unei colectii pe care am inceput sa o dezvolt de la primele postari ale D-nei E.N.
"Prin prezenta va informez" ca si postarile Dv. fac parte din "insectarul meu".

CEZAR spunea...

..hi..hi..se cearta intelectualii.....!!!

Ion Stan spunea...

D-le CEZAR, sa stiti ca in postarile Dv. ma intereseaza ce spuneti, nu cum spuneti.
Sunteti (in opinia mea) unul dintre "postacii" care chiar au ceva de spus.
Va urmaresc cu interes.

CEZAR spunea...

Va multumesc !
Asta chiar ma onoreaza ...!!!

Ion Stan spunea...

Pentru CEZAR:
Dar ca scorpionul (nu ma pot abtine) te rog, nu mai abuza de puncte-puncte (...).

Unknown spunea...

dle stan , pacat de dumneata , vad ca ai timp sa pescuiesti greseli gramaticale , da , sant analfabet . iti convine? asa este un om care a ingrijit si ingrijeste porcii .a

Unknown spunea...

aloooooo scuze,DOMNULE STAN, ia uiteeeeee a iesit cu majuscule, repet, pacat de dumneata , pacat.

Unknown spunea...

domnule HUHU , multam , corect voi citi , scuze.

tigri2 spunea...

Huhurezule, scuza-ma ca-ti spun dar si tu bati campii. De unde ai scos ca pensia dupa L223 va fi compusa doar din:
"Solda functiei de baza
-solda de functie - 3664 lei
-solda de grad - 356 lei
-gradatii 7 x 3%.3664= 800 lei
Total solda functiei de baza = 4820 lei
Daca a avut si alte sporuri, acestea nu pot depasi 30% din solda functiei de baza, adica=1446 lei."
Din cate imi amintesc ,in 1998, aveam in plus:
-spor de dispozitiv 25%
-spor de radiatii 10%,
-spor de periculozitate sau zgomot peste 90 dcbeli 10%
-clasificare 23,5%(sau mai mare-nu-mi mai amintesc);
-prime orare de zbor(...) cam 25-150%
Pai de aceea legiuitorul a spus la art 28 TOTAL VENITURI BRUTE si nu SOLDA BRUTA.
Acuma as dori "o clipa de sinceritate" de la tine, datele prezentate de tine sunt gen Mos Rahat sau ai si tu un dram,mai mare, de invidie??Multumesc,fii cinstit!

Ion Stan spunea...

Domnule V.G. asa cum ma asteptam, nu intelegeti nimic. Nu vanez greseli gramaticale. Nici ortografice (??!). Orice om poate gresi atunci când are "o varsta" si nu este obisnuit cu tastatura. Dar de aici pana la a silui limba Romana este cale lunga. Pentru acestia eu cred ca se impune aceeasi pedeapsa ca pentru violatori.
Eu urmaresc (cred) un sait al militarilor, nu un sait al "cultivatorilor" de porci.

mosmartin16 spunea...

Huhurez, ai dat un exemplu privind actualizarea ! Cu scuze, dar unde este in acesta ceea ce prevede legea in art.60 alin.1 lit.a) ?!! Adica actualizarea si prin prisma "... mediei soldelor de functie/salariilor de functie indeplinite in 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, la cererea persoanelor..." ?!!!

tigri2 spunea...

***Ion Stan, nu te mai considera Maica Tereza ca apoi sa treci la sala de festivitati a "porcilor",iar cand jignesti pe cineva ai grija sa nu "stropesti" totul in jurul tau...despre ce sait al "cultivatorilor de porci" vorbesti? Afla ca aici nu este Academia Romana sau vreo intrunire a oamenilor de arta ,suntem ,cu totii, asa dupa cum a fost si viata de militar cu noi. Nu toti am trait pe malurile Dambovitei ,intr-un birou de la etajul XXL ,inconjurat de cateva femei ofiter ,unii dintre noi au stat si pe campurile de instructie,sau prinj coclaurile patriei ,fara baie,WC sau cafeluta...

Ion Stan spunea...

Asa cum am mai spus, nu sunt militar, sunt un om simplu dintr-un sat din sudul Munteniei. Dar pentru mine LIMBA ROMANA, ARMATA ROMANIEI, DRAPELUL SI IMNUL DE STAT sunt lucruri sfinte. Asa ca va rog sa ma scuzati daca din cauza terfelirii lor devin ceva mai virulent.

Unknown spunea...

ce sa fac ,DLE STAN, asta este , sant un amarat care face greseli de tot felul,.....gramaticale ... dumneata faci cam multa parada, ce sa mai spun, esti un mare patriot, bravo, salut, sa fii sanatos , dar lasa-ma pe miner asa cum sant ,agramat, etc.....dar daca nu esti ofiter al armatei romane ,du-te acolounde iti e locul , spatiu acesta nu este sa ma cert eu cu dta ,sau sa o jignesc pe doamna aceea la care te-ai referit candva, asa ca hai sa vedem c e va fii cu modul de aplicare al legii astia , pe mine ma intereseaza pentru alt motiv , pensia mea este asa de mare ca daca ai stii ai face ca toti dracii salut , draga DLE STAN ,cu majuscule, ha ha , pa si la mai ...tare

Anonim spunea...

am si eu o belea!
de multe ori din grija de a spune ce am de spus,o cam gresesc in limba romanake.acum 5 ani cand am descoperit bloagele eram tare ofuscat pt fiecare virgula.deatunci mi-a trecut si incerc sa inteleg intelesu' nu faptul ca ai tastat "n" de langa "m" sau invers.......astea-s "labareli"
In alta ordine de idei:
Mai lasati dreak' procentele alea unde aju8ngeti voi la 800% ca "tata gabutzu" a avut grija ca toate pensiile sa fie limitate la 100% din solda unui activ cf. grad/functie echivalente cu mortaciunea de pensionar(inclusiv eu).Este de bun simt si foarte corect,ca un pensionar sa nu aiba o pensie mai mare ca un activ la grade si functii egale ci cel mult egala.....foarte corect!! V-a luat Dumnezeu mintile? ce tot adunati procente ca nebunii? toti veti trece de 100%
Ia puneti-va in pielea unui col. cu sal net de 4000 lei cum vede el pe pensionarul iesit in '907 toamna cu pensie de 7000 lei plimband nepotii in parc.
vorba lu'celentano ....baaa tu esti prost....baa tu esti nebun??
V-a luat lacomia mintile sau sunteti senili??
DC
PS aveti o singura solutie nehalitilor.Sa creasca si soldele activilor cu 40%(cum zicea T2) si atunci o sa creasca si 100% al vostru in valoare absoluta.
Parca ati innebunit cu totii!!
PS si cand ma gandesc ca am una din cele mai mici pensii din M.Ap.N.!

mosmartin16 spunea...

Huhurez, ai dat un exemplu privind actualizarea ! Cu scuze, dar unde este in acesta ceea ce prevede legea in art.60 alin.1 lit.a) ?!! Adica actualizarea si prin prisma "... mediei soldelor de functie/salariilor de functie indeplinite in 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, la cererea persoanelor..." ?!!!

Mihai spunea...

mos Alecu - cu L 164 legată de gît
mosmartin - cu actualizarea si art 60 legate de gît

Huhurez ,pune-i îi legatura , aprovizioneaza cu hîrtie de scris ș-apoi vedem ce iese. Muppets show ! Fiecare cu cel doare.

Huhu Rezea spunea...

@Tigri
Fa si tu un efort si citeste toate articolele din Anexa VII si nu te vei mai intreba de ce suma sporurilor nu trebuie sa depaseasca 30% din solda functiei de baza.
@martin
Nu ti-e clar ca am presupus ca elementele componente ale soldei functiei de baza sunt fiecare in parte o medie pe 6 luni, actualizata potrivit legii salarizarii activilor?
Important este sa-ti alegi 6 luni in care ai avut si indemnizatie de comanda si alte sporuri,prime indemnizatii.

tigri2 spunea...

***Huhurezule,vad ca ai fost "ceva " aghiotant al lui Theodor Diamant ca pre o aduci la egalitarism,dupa tine si dupa cativa mosnegei epilepticivor veti transforma L 223 in Falangsterul de la Bucale,sau va ghidati dupa vorbele unei babe sifilitice din judetul ...Vaslui care spunea" da she maica ,sa avem toti pensii egale ca nime nu manaca cu doua guri". Asa si cu voi,dupa logica lui Gaga, maiorii cu aceiasi fucntie si vechime vor avea pensii egale si niciun grad superior nu va avea pensie mai mica decat gradul inferior.
Pe mine ma "roade ceva"--art 28-MEDIA VENITURILOR BRUTE si faptul ca asa de mandri sunt unii ca au ajuns colonei si ,in special dupa degradarea Armatei cand ,au stat cate 3-4 decenii in Armata,s-au marit functiile si au absolvit tot felul de studii gen SPILU BALET de au ajuns cu totii sa aiba doctorate si inalte studii...pai inainte era un reghiment cu 300 de ofiteri si un singur colonel, acuma s-a ajuns ca un regiment sa aiba 299 de colonei si un ofiter inferior,bravo domnilor ! Cu asta va mandriti ca ati ajuns "colinei" ,ba acuma mai ridicati si pretenturi dupa ce ca sunteti niste "falsuri"-VRETI AUTENTIFICARE ...la drepturi.

tigri2 spunea...

*** Huhurez ,despre ce "fonctii" de comanda vorbesti? La noi ,in escadrila eram 22 de ofiteri si numai unul avea o functie de comanda,apoi ,atunci prin '98 ,in interesul tarii au fost desfiintate majoritatea unitatilor si cu ceva timp inainte am fost trecuti cu totii pe state anexa si retrogradati din functij si cu cate trei trepte, majoritatea am trecut prin asta ,acuma noi ce sa alegem???Asta este framantarea noastra,nu porcariile despre care trambitati voi!

Anonim spunea...

Ce nu v-ati prins?
mentorul lui huhu a fost col. filip teodorescu. sunteti grei de cap??

Anonim spunea...

@mosmartin
du-te si te-mpusca!!

mosmartin16 spunea...

Don Corleone : de ce sa ma impusc ?! Dupa numele ce-l ai, cred ca ai un destin de ... infractor !!! Asa ca alege : puscarie ori suicid !!!

tigri2 spunea...

Vad ca unii sunt ofuscati de pensii ,cica ar fi mai mari decat soldele activilor...mai sa fie! Daca ,totusi ,aveti mustrari de constiinta ,cei carora vi se par prea mari puteti sa donati diferenta uni activ,colonei din aceia,facuti la "apelul de seara al bocancilor" care dupa cateva luni de "superscoala" si cu studii la SIPILU BALET ajung mari cadre,chiar "jenerali" cu "doctorate".Norocul nostru este ca pe voi,voi "epigonii" nu va ia nimeni in seama si legile isi vor urma cursul lor!

mosmartin16 spunea...

Inca odata, sper ca ai un raspuns la obiect ! Huhurez, ai dat un exemplu privind actualizarea ! Cu scuze, dar unde este in acesta ceea ce prevede legea in art.60 alin.1 lit.a) ?!! Adica actualizarea si prin prisma "... mediei soldelor de functie/salariilor de functie indeplinite in 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, la cererea persoanelor..." ?!!!

Huhu Rezea spunea...

@martin
Ai mai primit o data raspuns la ora 19,10.
Daca vrei si mai concret ...fie.
Art. 60 cere media doar pentru solda de functie, nu si pentru celelalte componente ale soldei functiei de baza .
Sa presupunem ca in sase luni ai avut solde diferite pentru functie, fie pentru grade diferite, fie datorita variatiunii de la minim la maxim in cadrul aceleeasi functii, dar ti le-ai ales pentru ca atunci ai avut si indemnizatie de comanda sau alte sporuri.
Soldele alese se actualizeaza la valorile din Tabelul Anexei VII din Legea salarizarii si se face o medie aritmetica a lor prin impartirea la 6.
Acestei medii i se aplica procentul corespunzator gradatiilor avute la data
pensionarii si , eventual, procentul pentru indemnizatia de comanda, proportional cu numarul de luni din cele 6 alese in care militarul a avut indemnizatia de comanda.
Solda de grad este cea corespunzatoare gradului avut la data pensionarii.

CEZAR spunea...

Vreau sa-i transmit lui D.C. care se scalambaie si el pe un anumit blog ..sa semene si el cu un anumit personaj(postac !)si care se pare ca are grave probleme cu vederea binoculara (posibil, din cauza de abuz de alcool ..metilic (sic !)..folosit la frecarea si lustruirea ..rachetelor ..sol -aer...!!
D.C. nu uita !
Guvernul Ponta ti-a facut ..Legea !!
Tu si T2- 6000 de veti avea ,
Nu-s din -laba lu Base-nUdrea ..!!!
Pam ..pam (vorba ta !)

Unknown spunea...

aloooooooooo DLE CORL .ce ai draga, esti din rahova?sau din ferentari? aici se discuta serios , asa ca du-te pe alt spatiu ,aci lasa oamebii sa comenteze serios ,sau exprima-te civilizat .

anonim spunea...

Pt domnul Huhurez,
As dori sa imi spuneti si mie parerea dumneavoastra….. am trecut in rezerva de pe o functie cu indemnizatie de comanda, beneficiind de un coeficient mai mare, respectiv 4,60 de pe alta functie detinuta anterior, pentru care nu aveam toate sporurile. Sa inteleg ca, actualizarea si recalcularea pensiei mele se va face tinand cont de coeficientul de 4,60 , indemnizatia de comanda, gradatiile, salariul de merit, omm, functia de grad. Precizez faptul ca , sunt pensionata medical in anul 2011 in baza legii 263 / 2010 si in ultima decizie de pensionare am trecut un stagiu de cotizare complet de 27 ani si 4 luni. Multumesc pentru raspuns !

Anonim spunea...

@vasile & gheorghe
vezi ca ai venit de curand si de la prima postare ti-ai umplut pampersii.Pai ma trimiti dumneata pe mine....?
Ia'n du-te ...cu viteza daca nu-ti convine.Ca doar asta aud de la dumneata de 2-3 saptamani: vai vai ce urat vorbiti? In rest ai un bostan in loc de cap si nu vi cu nici o idee;doar cu plansete de fecioara ultragiata.
Ia mai scuteste-ma si adreseaza-te bonei care-ti schimba scutecele mai "pise ochi"!
DC
De cand ai aparut te comporti ca un copil pe care l-a pierdut ma-sa in hypermarket.
Nu-ti convine? taie-o!! Nici n-ai venit bine si faci pe "sfantul" cu noi?....lacrimogenule:):)
te citez:"....asa ca du-te pe alt spatiu"(cu adresa la mine)
pai iti raspund:te trimit eu "pe alt spatiu" dar e intuneric,umed si la intrare cu "boscheti carliontati"

singurul care ma "poate da afara" este adminul acestui blog.Atat!!
vezi-ti de treaba dumitale ca eu nu ti-am adresat nici un cuvant pentru ca eu "cu indiferenta omor prostul"
Capisci?

Anonim spunea...

cum va zic de limitarea de 100% cum amutiti toti!
Va repet e prevazuta in lege, e corecta si de bun simt.De ce tot trageti de procentele alea la infinit precum "cainele de un cal mort"?
V-am mai spus :toti veti trece lejer de 100% dar se limiteaza la atat.....restul? discutii sterile
si ca sa va dau "marele secret" Eu in cel mai rau caz la "minim minimorum" ajung lejer la 99%(pe bune)....multi dintre voi ajungeti si la 150-170%(ca io am fost mai prost)
si va repet:la ora actuala am pensia mult sub media m.ap.n..Voi ce vreti de fapt?

raspundeti la ultima intrebare in special vasile&gheorghe

Anonim spunea...

Odata ce pleaca totul de la 80% ,pana la 100% ajungi chiar fara sa vrei.
si ce simplu este, ca pe vremea lu' ceasca.Te uiti la ce procent ajungi din sal unui activ faci regula de trei simpla si ai aflat pensia.Maaaare smecherie!.asa ca mergeti baieti pe 100% n-o mai bateti in cap si ziceti mersi ca nici calcule savante "de 2 lei" nu va mai trebuie.
SI nu uitati: cf noii legi a pensiilor militare de stat(total gresit spus speciale ca alea sunt altele)angajatorul(recte m.ap.n.sri,spp,sts,jandarmi,politie etc) NU mai plateste contributii.Aceste scutiri de contributii vor intra in majorarile de solde ale activilor
Macar acum ati priceput ce-i cu 100%?.
cei doi vasile &gheorghe treaba lor ce inteleg:):)
A da! sa nu uit de eufrosina "copilu' pamantului"

Anonim spunea...

@cezar
in mod sigur nu base udrea dale-as.....
dar parca nici ponta.Parca mai mult Oprea ar fi(ponta a semnat ca n-avea incotro cand i-a bagat Oprea nu zic "s"ci p.....in coaste d.p.d.v politic
DC
PS Asta mi-a fost functia; sa frec rachetele cu alcool mai mult de 20 de ani si atat.Era pe statul de incadrare.Ai vreo problema?
Fiecare cezare intelege cat poate.Tie ti-am explicat exact cat poti sa intelegi

Ion Stan spunea...

Don Corleone, la postarea din 17.09 11.38 (cred ca asa se scrie in limbaj militar), in opinia mea, ati pus concluziile acestor discutii. Greu de contrazis. Chiar si eu, un bantuitor pe sute de saituri cu teme dintre cele mai diferite, am inteles.
Va urmaresc in continuare.

Unknown spunea...

mai acest Corl.. ,te obsedeaza doamna aia , am aflat cine e , este o judecatoare la pensie , este o batrana de 80 de ani . care este pensionara, cu o pensie de iti pica falca , asa ca lasa nu te mai lega mereu de ea , ca nu te onoreaza . , dar nu mai face nici pe desteptul , ai fost cumva mecanic pe vreun avion ,eu am fost si sant ..ce tu nu poti sa fi nici daca ai trai vreo doua vieti, asa ca daca ai obsesii ,trateza-te

Ion Stan spunea...

V.G. sa se faca asa (:)) cine minte?

Unknown spunea...

nu minte nimeni , de altfel nu esti obligat sa crezi, am cerut decenta , mai ales cand pe acest spatiu scriu anumite persoane despre care nu avei voie sa le adresati fel de fel de cuvinte,jignitoare ,ironice , da , nu minte nimeni , persoana aceea o stiu inainte de a se adresa pe acest spatiu , sotul doamnei a lucrat la ministerul de interne , atat6 de acum treaba voastra . nu ma mai amestec in balaceala voastra . ma voi adresa numai la subiect si numai catre domnulH,

CEZAR spunea...

D.C. ..am zis GUVERNUL PONTA..!! Parol !
Mai regleaza si tu binoclul ala cu care te uitati dupa avioane in ..89..!!!

CEZAR spunea...

Vasile Gheorghe ....ce mai mirosi tu a ..PARFUM A LA FROSAAAAAAA!
Adica transpiratie invechita si miros de WC..ranced ,de acolo de unde rupeai tu bilete !!!! Atunci cand erai om ..pardon femeie de nadejde in DSS...adica un fel de MA-TA Hary.....hi..hi..hi...

Ion Stan spunea...

Domnule, V.G., nu cumva sotul doamnei este ofiter (colonel sau chiar general) in rezerva, iar D-na E.N. pensionara, subofiter de la S.P.P.?
Vorba cuiva de pe aici: Pam-pam!

Anonim spunea...

ca sa simplificam:
vasile gheorghe=alexandru=eufrosina nedelcu
este foarte simplu de observat.prea putini sunt asa analfabeti ca sa aiba loc o confuzie.
eu dau un procentaj de peste 96%.Este procentajul in care la RAA lovirea tintei devine sigura si nu probabila conform teoriilor probabilitatii si "clopotului lui Gauss".In rest ce sa zic ma duc sa mai frec rachetele cu alcool conform spuselor lui cezar.Daca la altceva nu ma pricep,asta e..

CEZAR spunea...

Baaaa D.C..lasa drakului ..metilicul !!
Treci pe ..etilic...sa nu chiorasti de tot ...pam..pam ..

Huhu Rezea spunea...

@Corleone
Conform legii, nu unor parelologi, cuantumul pensiei militare, dupa aplicarea art.29, nu poate depasi media veniturilor brute folosite ca baza de calcul.
Dupa aplicarea art.108, 9% pensia suplimentara, si art. 11 din Legea 80/1995,20% pentru OMM, cuantumul pensiei nu poate depasi 130,8% din baza de calcul.

Unknown spunea...

va rog sa ma scuzati .domnilor . nu stiu cine este acel domn alexandru. nu stiu ce importanta au aceste nume paentru dvs , doamna aceea se pare ca nu este cea despre care stiu eu , mi-a spus ca nu a scris niciodata pe acest spatiu, asa ca probabil eu am gresit , iar sotul acesteia era general , asa ca eu am gresit ,am gasit foarte multe persoane cu nimele doamnei, de aceea daca asta este placerea dvs, si asta va este educatia , purtati-va in continuare asa cum va este caracterul , ca sotul dnei era general ,puteti sa aflati ,dar este decedat ,daca va intereseaza .. de acum chiar ca nu o sa mai contnui o polemica cu dvs pentru altcineva .

mosmartin16 spunea...

Domnule Huhurez, revin ! Din fluturasii de salariu pe care-i am rezulta clar : salariul de baza = solda de functie + solda de grad + indemnizatia de comanda + dispozitivul de lupta + gradatia. Am luat solda de functie din 6 luni consecutive din ultimii 5 ani de activitate ( cum prevede art.60 alin.1 lit.a) si a rezultat un cuantum de 1046 lei. Avand in vedere atat solda de grad ( 356 lei ) cat si acest cuantum rezultat din media a 6 solde de functie ( 1046 lei ), puteti sa-mi aratati cum se actualizeaza pensia ? Actualizare care sa porneasca de la aceste doua cuantumuri, respectiv 356 si 1046 lei ! ( ca doar de asta am ales cele 6 solde de functie ! ).Multumesc.

Ion Stan spunea...

Doamna Vasile Gheorghe (E.N.) va rog sa ma iertati, chiar nu am stiut ca sotul Dv. este decedat.

mosmartin16 spunea...

Domnule Huhurez, revin ! Din fluturasii de salariu pe care-i am rezulta clar : salariul de baza = solda de functie + solda de grad + indemnizatia de comanda + dispozitivul de lupta + gradatia. Am luat solda de functie din 6 luni consecutive din ultimii 5 ani de activitate ( cum prevede art.60 alin.1 lit.a) si a rezultat un cuantum de 1046 lei. Avand in vedere atat solda de grad ( 356 lei ) cat si acest cuantum rezultat din media a 6 solde de functie ( 1046 lei ), puteti sa-mi aratati cum se actualizeaza pensia ? Actualizare care sa porneasca de la aceste doua cuantumuri, respectiv 356 si 1046 lei ! ( ca doar de asta am ales cele 6 solde de functie ! ).Multumesc.

Unknown spunea...

DLE STAN ,in numele doamnei va primesc scuzele , dar doamna nu este cea pe care o tot o pomeniti ,asemanare de nume ,dar nu mai are nici o importanta , eu sant vasile si sotia mea traeste atat , de aceea sa inchidem subiectul si sa vorbim de cum se aplica aceasta lege .

Unknown spunea...

Pt domnul Huhurez,
As dori sa imi spuneti si mie parerea dumneavoastra….. am trecut in rezerva de pe o functie cu indemnizatie de comanda, beneficiind de un coeficient mai mare, respectiv 4,60 de pe alta functie detinuta anterior, pentru care nu aveam toate sporurile. Sa inteleg ca, actualizarea si recalcularea pensiei mele se va face tinand cont de coeficientul de 4,60 , indemnizatia de comanda, gradatiile, salariul de merit, omm, functia de grad. Precizez faptul ca , sunt pensionata medical in anul 2011 in baza legii 263 / 2010 si in ultima decizie de pensionare am trecut un stagiu de cotizare complet de 27 ani si 4 luni. Multumesc pentru raspuns !

Mihai spunea...

Tuna și-i aduna.
Pe lînga mos H_Alecu cu el 164 de gît a mai aparut si un mosmartin care nu slabeste ”actualizarea” art 60, precum porcu traista.
@ Huhurez
Cam ce colinei ai adunat pe aici de nu-s in stare sa-si calculeze o pensie cu legea-n fata. Sunt cumva din astia pe care-i ducea in spate un lt.colonel sau mr. destept de generatie noua, bine scolita . De risul lumii sa te dai colonel si sa nu pricepi nici dupa ce ti se explica. Cam ce-or fi condus astia prin sistem daca nu-s in stare sa dibuie o lege. Mare rusine.Inteleg sa te contrazici pe art.din lege, dar sa nu ai habar ......

Unknown spunea...

dle avia.. nu va mirati , vad ca o doamne elena .intreaba s-ar putea sa fie urmasa colonelului .acela daca e decedat , nu are cum sa stie sa calculeze, poate femeia are decizoa de pensie de urmasi,daca puteti ajutati-o.

uber spunea...

@avianyc
Atat timp cat promovarea in cariera se va face in continuare prin numiri in functie si nu prin concurs, vor tot aparea personaje din astea bizare.
Situatia e foarte bine redata in reclama aia cu maimuta taximetrist, to the airport, daca iti aduci aminte.
La prima vedere pare doar o secventa hazlie, problema mare e ca la volan este maimuta si i se spune din spate ce sa faca, acu daca nu pricepe foarte bine si face cum o taie capu, asta e.

Anonim spunea...

@vasile si gheo
lasa-ne mai nene in pace.pana nu apare Ordinul comun si normele nimeni nu poate calcula nimic precis.daca esti destept calculeaza d-ta!Daca nu du-te si te culca si prin ian-feb te vei lamuri.Ce o tot freci cu generalii si nevestele vaduve! Sa aiba rabdare ca va primi decizia de pensie de urmas(sau mai bine zis TU sa ai rabdare parsivule care inventezi povesti nemuritoare)
DC
daca acum iti calculeaza cineva ,ceva gresit o sa ai motive sa-l injuri dup'aia .Si las-o mai moale cu generalii si nevestele lor judecatoare si vaduve.Daca ar fi EA judecatoare ar avea o pensie de te da pe spate.Nu ar avea nevoie de pensie de urmas!
Dar daca tu esti prost de behai de ce ne crezi si pe noi la fel
eufrosino cre' ca ai visat ca esti judecatoare....nici macar in vis dupa cum silabisesti cateva litere(apropo tot dadeai vina pe tastatura si spuneai ca o schimbi dar n-ai facut nimic) iti trimit eu una nou-nouta,suport si cheltuielile de transport dar mai bine du-te la scoala.ACOLO E PROBLEMA!!

mosmartin16 spunea...

Pentru avianyc : Daca a lamuri o problema inseamna sa jignesti, atunci e scuzabil ca esti "orfan" ( = ai lipsit primii 7 ani de acasa ) !!!

mosmartin16 spunea...

Pentru avianyc : "trecand peste ceea ce-ti lipseste", imi poti raspunde concret la ceea ce am afirmat vis-a-vis de actualizare ? Restul, sunt eventual laturi, care se dau pentru ingrasare!

mosmartin16 spunea...

Ultima intrebare pentru asta seara : cum actualizeaza "cei destepti" - la modul concret - o pensie, plecand de la o solda de grad de 365 de lei si o medie a soldelor de functie pe 6 luni consecutive din ultimii 5 ani de activitate de 1046 lei ( conform art.60 alin.1 lit.a) ?? Ca doar nu isi alege cineva cele 6 luni de "flori de cuc", ci pentru a se porni , in calcul, de la ele !!! E cineva in masura sa raspunda concret si fara a jigni ? O seara buna tuturor ! Mai putin celor prost crescuti !!

Huhu Rezea spunea...

@martin
Ai primit deja raspuns.
La cazul concret, stabileste solda lunara( solda functiei de baza + alte sporuri), pornind de la solda de functie si solda de grad actualizate conform Anexei VII, dupa care aplici procentele de la art 29 si 108 din Legea 223/2015 si apoi art. 11 din L 80/95.
E foarte simplu, ar zice Johannis!
Vezi ca soldele din Anexa VII nu se aplica in intregime de la 01 01 2016. Se esaloneaza in 2-3 ani.

uber spunea...

@mosmartin
To the airport!

mosmartin16 spunea...

From goa"uld : where is fair play ?!!!

Bucataru Ciprian Paul spunea...

Buna ziua.de la Ministerul de Interne,nu prea vad ,comentariii si pareri,respectiv,politie.am iesitla pensie,pe 7.12.2011,cu Legea 263,grad subofiter,Agent sef principal,(plutoner adjutant sef).ordine publica,(posturi politie,peste 30 ani de activitate,toate ordineile militare,salar de merit,si cu aproximatie,ce pensie as p[utea primi?daca nu se poate,nu e nici o problema.va multumesc mult.si va doresc numai bine ,sanatate si viata lunga la toti!

Huhu Rezea spunea...

@Bucataru
Cei de la Interne si servicii doar citesc. Se tem de Bau-Bau ca sa comenteze . Cica ar face politica .
Daca vei citi cu atentie articolul Simulare actualizare/recalculare iti vei calcula singur viitoarea pensie. Incearca!

tigri2 spunea...

Huhurez , de unde deduceti voi ca sporurirle +alte componente(prime orare) nu pot depasi 30% din salariul(solda) functiei de baza ,deoarece la art 28,camera deputatilor a modificat varianta initiala(dobitodogariana) si a stiPULAt clar TOTAL VENITURI BRUTE. As dori lamuriri conform legii 223 / 2015,nu presupuneri de popa beat sau de Mos Tampit.Va multumesc si daca cineva are de gand sa dea un raspuns plin de "mistocareala de Dambovita" o sa-l servesc cu o "gustare" pe masura.

Huhu Rezea spunea...

@Tigri
Explicatia o gasesti in Legea salarizarii, nu in legea 223/2015.
Citeste draftul legii, in art.19.
Vezi aici
http://www.sedlex.ro/articles/download/22
Limitarea de 30% este prevazuta si in actuala lege unitara a salarizarii, Legea 284/2010

Mihai spunea...

DIVERTISMENT după masa de seara.

Nu am obiceiul sa fac pe furierul dar in acest caz nu ma pot abtine.
Cititi si va cruciti ce formator de opinii bîntuie pe online.

La : "... procentele alea fabuloase oprite de legiuitor la doar 80...." . Inca o demonstratie ca "esti varza" la cunoasterea legii ... 80% nu este un procent limita . Este procentul de inceput a calcularii pensiei . Acest procent poate creste pina la 100% ca urmare a vechimii . Iar acel procent de 100% va fi depasit din cauza aplicarii majorarii pentru contributia la fondul de pensii suplimentare ... Nu mai vorbim si despre majorarea datorata OMM (SOSP) ... Sigur ... nu se va ajunge la dorinta exaltatului , care voia posibilitatea atingerii de procente astronomice , la care sa se adauge si majorarile pentru contributia la fondul pentru pensia suplimentara si pentru OMM (SOSP) ...
( dus cu pluta-mos Alecu-facebook)

CEZAR spunea...

Pyloate ..care-i poanta ...mancati-as..???

Huhu Rezea spunea...

@avianyk
Nu stiu ce ti se pare incorect in ceea ce zici ca spune @mosul. El are alte probleme cu art.29.
Nu intelege ca limita de 100% se raporteaza la veniturile brute, respectiv la Baza 1, cum ai botezat-o dta, nu la Baza 2, veniturile brute majorate cu pâna la 15%. Asa se deduce din cum a ramas textul dupa ce nu stiu la care Camera s-a acceptat amendamentul politistilor cu baza de calcul=veniturile brute.
Ajunge cu publicitatea pentru @mos.

Mihai spunea...

@ Huhurez
Pe scurt ce zice mosu” 80% nu este un procent limita . Este procentul de inceput a calcularii pensiei . Acest procent poate creste pina la 100% ca urmare a vechimii . Iar acel procent de 100% va fi depasit din cauza aplicarii majorarii pentru contributia la fondul de pensii suplimentare ... Nu mai vorbim si despre majorarea datorata OMM (SOSP) ” se traduce asa;
P= 100% +majorare fond de pensii ???????? +OMM. Chiar asa? Ca nu pricepe ca art 28 stabileste doua baze de calcul(media V.B cu sau fara 15%) înteleg,dar daca mai si incaleca procentul de la pensia suplimentara peste 100% asta-i grav pentru ”nivelul” lui care asta este.

tigri2 spunea...

Huhurezule ,imi pare rau sa constat ca si tu esti din 'gasca mosului" deoarece sustii niste chestii neconstitutionale...de orice poti sa ma acuzi dar de prostie si naivitate nu,sa stii ca nu m-as baga in discutii daca nu as detine informatii cu privire la acest domeniu..sa scurtam discutia :
Conform principiului NERETROACTIVITATII LEGII CIVILE, noua lege dispune numai pentru VIITOR si este OBLIGATORIE respectarea legii in curs.
Asa ca nu veniti voi cu Legea salarizariii ,care ,chipurile ,va determina Legea 223 / 2015 sa-si schimbe sau sa-i fie abrogate / modificate unele articole.
va rog fiti corecti,eu am in sange dreptatea si cinstea ,cultivate de mic copil si tin la ele cu sfintenie ,de ce sunteti incorecti si detractori,cu ce scop? recunosc ca uneori injur dar fac asta fiindca nu pot sa va impusc prin spanzurare pentru incorectitudinea de care dati dovada .
Ascultati la mine,LEGEA 223 / 2015 se va aplica EXACT asa cum este aprobata ,nimeni si nimic nu o va modifica -ce va fi dupa aia ,nu o sa traim noi sa vedem...

Huhu Rezea spunea...

@avianyk
Partial, are dreptate @mosul.
In doua postari am demonstrat ca pensia finala, stabilita in baza Legii 223/2015, poate ajunge la 130,8% din baza de calcul, adica din veniturile brute nemajorate cu 15%.Chiar nu le-ai citit?

Huhu Rezea spunea...

@Tigri
Mai, desteptule, du-te si te impusca singur daca nu intelegi, nu ne ameninta pe noi.
Vezi tu undeva in Legea 223 vreo definitie a veniturilor brute care stau la baza calcularii pensiei? NU!
Veniturile brute la care se refera articolul 28 sunt veniturile definite de Legea salarizarii.
Nu noi facem legile sau Normele de aplicare. Noi incercam aici sa previzionam ce va reglementa Ordinul comun. Este chiar atât de greu de inteles?

tigri2 spunea...

Huhurezule ,esti capos si rau intentionat. Aceasta este LEGEA SALARIZARII BUGETARILOR si nu se suprapune cu LEGEA PENSIILOR MILITARE decat pentru viitor(NERETROACTIVITATEA LEGII))niciun articol nu pomeneste de pensionari.Cu privire la sporuri care nu pot depasi 30% din valoarea functiei de baza,face referire art 19 ,cu mentiunea (3):"prin hotarari ale Guvernului se pot aproba depasiri de limita de 30% pentru anumite categorii de personal si pentru conditii speciale de munca "PAM PAM -vorba lui DC.
De ce nu publici tot ce-am scris , in numele adevarului???Ti-e teama ca afla lumea de manevrele tale ? Afla ca fiind blogger nu ai voie sa induci in eroare cu buna stiinta si sa faci propaganda antisitem,cred ca incalci legea sau esti la frontierele ei,cumva o sa dai tu socoteala, candva.

Huhu Rezea spunea...

@tigri
Ei, nu spune, chiar te-ai obosit sa citesti draftul legii salarizarii? Ai aflat care sunt componentele soldei lunare, adica veniturile brute care constituie baza de calcul a pensiilor. Sa stii ca Anexa VII a legii de refera la soldele militarilor. Ai vazut acum care este legatura intre legea pensiilor si legea salarizării? Recalcularea pensiei tele se face tot in viitor, nu retroactiv. Eu am rabdare si cu cei mai retardati, sa stii!

Mihai spunea...

@ Huhurez
Pîna nu apare ordinul comun nu are sens sa ne hazardam aruncînd tot felul de versiuni ale formulei de calcul/
Legea precizeaza clar iar ordinul comun nu va excede legii.
Daca se considera baza de calcul cele doua variante respectiv ;1. doar media veniturilor brute(MVB)2. media veniturilor brute +15%, inseamna ca in cazul 2 nu se poate depăsi MVB+15% care constitue baza de calcul. Nu trebuie calculat in acest caz acel 15% ca fiind ceva acordat peste 100% rezultat din calculul vechimii plus adaosul peste pensia suplimentara. Cei care vor depăsi cu mult 100% rezultat din 80%+Vechime +ad.p.suplim. vor primi in compensatie acel +15 % si atunci pentru acestia media veniturilor brute va fi MVB+15% considerata baza de calcul. Cei care nu depasesc 100% vor avea ca baza de calcul doar MVB. In acest sens s=a trecut la +1% in loc de 2%. =15% o recompensa pentru in special cei din AC. Peste 100%MVB va trece (se va adauga doarOMM?SO care nu depaseste 20%) Deci total posibil 120% si nimic mai mult fiindca acel =15 % intra in MVB ca baza de calcul nu ca adaos la 100%. Deci mosul inveninat abereaza si isi varsa veninul pentru ca nu-i ca in L164, ierarhizare dupa solda de grad si functie si alte prostii ce-i trec prin capătîna. Uite aci ,tras de limba ce ne spune el-mosul; La :” "Ai uitat insa sa propui un lucru esential,venitul brut." . Da ! Nu m-a dus capul sa propun o asemenea prostie ! Eu consider ca militarii sint definiti de "solde" , nu de "venituri" conjuncturale . Daca si tu te consideri ca facind parte dintre cei care au introdus "veniturile" in calculul pensiilor ... era de asteptat pentru completarea "tabloului" timpitilor cu astfel de propuneri ... Numai ca ... iacata ca , prin legea salarizarii , se face "ordine" si in aceste "venituri" : acestea nu pot depasi max.30% din solda functiei de baza (SF+SG+Gradatii+S comanda) ... Deci ... se reinstaureaza ordinea militara si in domeniul salarizarii/pensionarii .”
Întreb si eu Care 30% pîna nu apare ordinul comun?

Huhu Rezea spunea...

@avy
Doar Ordinul comun poate repara neconcordanta dintre art.28 si art. 29. Poate preciza ca limitarea de 100% se refera la veniturile brute majorate cu 15%.
In redactarea actuala, de majorarea veniturilor brute cu 15% ar profita doar cei cu vechime cumulata mica, de până la 32 ani.

CEZAR spunea...

Dar de ce va strofocati ..??
Oricum se va intampla ..cum vor ei ...
Abia dupa ...putem sa ne bucuram exagerat , sau sa trecem la represalii ....

efendy69 spunea...

Totuși a găsit cineva un draft mai nou al anx. VII?