Un produs Blogger.

joi, octombrie 15, 2015

Despre deschiderea dreptului de pensie si stabilirea dreptului de pensie in Legea 223/2015

71 comments
Deschiderea dreptului de pensie se refera la verificarea conditiilor de vechime si vârsta pe care pensionarul trebuie sa le indeplineasca potrivit legii in vigoare la data depunerii cererii de pensionare.
Daca sunt indeplinite conditiile pentru deschiderea unui drept de pensie (de serviciu, de invaliditate sau de urmas) se procedeaza la stabilirea dreptului de pensie, altfel spus, la calcularea cuantumului dreptului de pensie.
Cele doua notiuni dau continut caracterului de drept subiectiv patrimonial al dreptului de pensie.
Dupa stabilirea initiala a dreptului de pensie, acesta poate fi modificat prin indexari, actualizari sau recalculari efectuate in baza legii valabile la data deschiderii dreptului de pensie sau a unor legi ulterioare succesive.
Expresia pensii stabilite in baza unei legi cuprinde pensii deschide in baza acelei legi cât si pensii deschise in baza legislatiei anterioare dar recalculate potrivit respectivei legi.
Sa vedem ce consecinte juridice poate produce folosirea  in Legea 223/2015 a expresiilor drepturi de pensie deschise sau drepturi de pensie stabilite. Desigur ca ne vom ocupa de articolele care reglementeaza recalcularea/actualizarea drepturilor de pensie deschise inainte de intrarea in vigoare a  Legii 223/2015., pensii care de la 01 01 2016 devin pensii militare in cuantumul in plata stabilit  pâna la acea data in baza legilor 263/2010, 241/2013, 165/2011, 119/2010.
Depasim articolul 26 in care cei care au trecut in rezerva fara a avea dreptul de pensie de serviciu sau de invaliditate pot solicita pensie militara la implinirea vârstei standard de pensionare,  daca au  avut 10 ani vechime in serviciu, dar numai dupa ce si-au deschis drepturile de pensie in sistemul in care indeplineste conditiile cumulative de pensie

Art. 26. – (1) Pentru cadrele militare, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special care la data trecerii în rezervă sau a încetării raporturilor de serviciu nu îndeplinesc condiţiile de acordare a unei pensii prevăzute la art. 14 lit. a) şi b), deschiderea dreptului la pensie se efectuează mai întâi de către sistemul în care îndeplineşte condiţiile cumulative de pensionare, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 19. 

In privinta actualizarii pensiilor militare, formularea articolului 60 alin.(1) litera a) nu lasa loc de interpretare.Toate drepturile de pensie deschise anterior intrarii in vigoare  a noii legi vor avea un regim unitar de actualizare, astfel:
-se actualizeaza ori de câte ori se majoreaza soldele de grad si de functie ale militarilor in activitate
-conteaza gradul militar avut la data trecerii in rezerva si media soldelor de functie pe sase luni consecutive din ultimii 5 ani de activiate.
- in vederea primei actualizari, conform alin. (2) al art.60, cele sase luni se aleg de fiecare pensionar prin cerere adresata Casei Sectoriale in urmatoarele 6 luni de dupa prima majorare a soldelor activilor. Daca se omite trimiterea cererii, actualizarea se face din oficiu, pe baza mediei soldelor de functie din ultimele sase luni de activitate, dupa expirarea celor 6 luni in care pensionarul avea dreptul sa aleaga.
.
Art. 60. – (1) Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau solda de funcţie/salariul de funcţie al militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special, în procentele stabilite la art. 29, 30 şi 108 şi în funcţie de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie, astfel: a) potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi a mediei soldelor de funcţie/salariilor de funcţie îndeplinite în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, la cererea persoanelor ale căror drepturi de pensie au fost deschise înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi;
(2) În situaţia în care, în termen de 6 luni de la data primei majorări, persoanele îndreptăţite nu depun cerere în acest sens, actualizarea se face, din oficiu, pe baza mediei soldelor de funcţie/salariilor de funcţie din ultimele 6 luni de activitate.

Sa analizam acum in ce masura formularea de la articolul 109 alin.(2) este compatibila cu cea din articolul 60  alin. 1 litera a).

Art. 109
(2) Prima actualizare prevăzută la art. 60 alin. (1) lit. a) se realizează în termen de maximum 24 de luni de la data primei majorări a soldelor de grad/salariilor gradului profesional şi/sau soldelor de funcţie/salariilor de funcţie ale militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special şi se aplică începând cu luna majorării acestor drepturi.

In primul rând, observam ca este vorba de aceleasi categorii de pensionari. Formularea alin. (1) a art. 109 se refera la toate pensiile recalculate potrivit Legii 119/2010, revizuite potrivit Legii 165/2011, reintregite potrivit Legii 241/2013, stabilite in baza Legii 263/2010. Ca sfera de cuprindere, toate aceste pensii pot fi definite si prin termenul drepturi de pensie deschise anterior Legii 223/2015, utilizat in art.60 alin.(1) litera a) .
Corelând cele doua texte, putem sa concluzionam ca procesul de actualizare a pensiilor in plata la data de 01 01 2016 incepe, la cerere sau din oficiu, dupa 6 luni de la prima majorare a soldelor activilor reglementata legal dupa 31 12 2015 si se incheie in maximum 24 de luni de la aceeasi data. Drepturile actualizate se cuvin din luna in care a avut loc majorarea soldelor activilor. 
Presupunând ca prima majorare a soldelor va opera de la 01 01 2016, procesul de actualizare va avea urmatoarele etape:
-perioada 01 01 2016-31 06 2016, depunerea cererilor pentru exprimarea optiunii pentru cele 6 luni in vederea calcularii mediei soldelor de functie.
-perioada 01 07 2016- 31 12 2017, calculul efectiv al actualizarii.
- in perioada de 2 ani pot avea loc noi majorari ale soldelor activilor,  potrivit aplicarii etapizate a legii salarizarii. Actualizarile pensiilor trebuie sa tina cont si de aceste majorari, 
-Dupa finalizarea procesului de calcul, care poate fi si mai devreme de 31 12 2017 incepe plata, probabil esalonata, a drepturilor  retroactive ce se cuvin din luna ianuarie 2016.


Sa vedem cum este cu recalcularea pensiilor stabilite prin Legea 263/2010, asa cum se reglementeaza in articolul 110 din Legea 223/2010.

 Art. 110. – (1) Pensiile militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici  cu statut special stabilite în baza Legii nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, se recalculează potrivit prevederilor prezentei legi, în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie. 
(2) Recalcularea pensiilor prevăzută la alin. (1) se realizează în termen de maximum 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi. 
(3) Stagiile de cotizare nevalorificate la recalcularea pensiei conform alin. (1), precum şi cele realizate ulterior intrării în vigoare a prezentei legi se valorifică în sistemul public de pensii. 
4) Pensiile recalculate potrivit alin. (1) se cuvin începând cu luna următoare intrării în vigoare a prezentei legi şi se plătesc începând cu luna următoare celei în care se împlineşte termenul prevăzut la alin. (2)

In Art. 110 nu este folosita expresia restrictiva drepturi de pensie deschise in baza legii 263/2010. Se foloseste expresia pensii stabilite in baza L 263/2010, ceea ce inseamna atât pensii deschise in baza acestei legi, cât si pensii deschise in baza unor legi anterioare, dar stabilite prin recalculare, la cerere, potrivit art. 107  sau, din oficiu,  prin indexarile succesive din anii 2013-2015. In aceasta interpretare, qvasi-majoritatea pensiilor in plata la data de 01 01 2016 se recalculeaza in termen de un an, la valorile pe care soldele activilor le au la acea data, indiferent daca intra sau nu in vigoare legea salarizarii.
Mai precis, recalcularea  s-ar putea realiza in perioada 01 07 2016 - 31 12 2016, dupa expirarea termenului prevazut de art. 60 alin. (2), de depunere a cererilor pentru exprimarea optiunii pentru media pe 6 luni a soldelor de functie.
Sumele in plus care ar rezulta din recalcularea pensiilor se cuvin din luna februarie 2016 si se platesc incepând cu luna februarie 2017. 

71 de comentarii:

Unknown spunea...

Despre pensii stabilite in baza Legii 263/2010 se scrie si la art. 109(1), dupa ce in prealabil se spune si despre recalculare, revizuire, etc.

Huhu Rezea spunea...

Eu am vrut sa subliniez ca exista o portita de interpretare a articolului 110 astfel incât, in Normele de aplicare, recalcularea sa fie aplicata unitar tuturor pensiilor in plata la data de 31 12 2015.
Daca in art.110 se folosea expresia drepturi de pensie deschise in baza Legii 263/2010, disparea aceasta portita.

Unknown spunea...

Am inteles; exista aceasta posibilitate.

Mario spunea...

D-le Huhurez va multumesc ca ne dati voie sa intram din nou pe blogul d-vs.pentru a ne informa si a fi la curent cu noutatile. O zi buna va doresc.

Anonim spunea...

Stiti cumva pensiile militare de invaliditate stabilite pe legea 263 in 2012 se recalculeaza ?Cu stima...

Huhu Rezea spunea...

@one
Pensiile de invaliditate ale militarilor, stabilite in baza L 263 , nu sunt exceptate de la recalculare de ART. 110. Deci...se recalculează.

Anonim spunea...

Ok .multumesc pentru raspuns.Dar inteleg ca se recalculeaza automat in termen de 1 an nu?Sau trebuie trimisa o cerere?

Huhu Rezea spunea...


@Maxim
Si pentru recalculare conteaza cererea care se depune pentru actualizare, cerere ceruta de art.60 alin.(2) in termen de sase luni dupa prima majorare a soldelor activilor.

Anonim spunea...

Deci pentru actualizare nu trebuie cerere ci doar pentru recalculare..Am inteles .Cerere prin posta inteleg ca in format electronic (email ) nu este posibil ..Acum sa vedem cum va arata o cerere standard.Am intelles ca vor fi puse pe site MAN. dupa 1 ianuarie -2016

Unknown spunea...

dle huhu , cu bunavointa dvs puteti sa detaliati pentru art 19, 24 si 106 , mai detaliat? pentru cei care au documente eliberate in 1995 , cum li se calculeaza pensia ,la cei ce vor depune cerere in 3 ian 2016 , cum aleg ei alele 6 luni favorabile tinand cont de faptul ca atunci era cea mai mare inflatie ,salariile de dupa 1990 capatand valori in fiecare luna , acestia pot cere ca unitatea de la care a plecat sa ii faca calculul in asa fel incat ei sa poata sa aleaga acea;e luni consecutive? multumiri

Huhu Rezea spunea...

@One
Am spus ca acea cerere de exprimarea optiunii pentru media pe 6 luni a soldei de functie, in vederea primei actualizari, conteaza ca optiune si pentru stabilirea mediei veniturilor brute din aceleasi sase luni pentru stabilirea bazei de calcul, in vederea recalcularii.

Army Fan Club Eufrosina spunea...

Are dreptate D-na Eufrosina, va rog sa detaliati mai detaliat.

Anonim spunea...

Inteleg .Dar cred ca apare pe site MAN sau Mi o cerere tip (standard) pentru toti care solicita recalcularea dupa cele 6 luni din ultimii 5 ani .Sau fiecare compune o cerere dupa cum il taie capul ?Si inca ceva daca nu depui cerere am inteles ca in termen de 1 an tot se recalculeaza pentru cei iesiti la pensie pe legea 263 .Atunci cum se aplica legea pentru cele 6 luni mai avantajoase daca nu exista cerere de la pensionar. Iau 6 luni la nimereala sau iau ultimele 6 luni dinaintea pensionarii ?

Huhu Rezea spunea...

@one
Nu abuzați de întrebări acolo unde legea este clară. Aveți textul legii pe blog.Nu va rămâne decât sa-L si citiți. Mi-e foarte ușor sa va spun ca sa așteptați Normele de aplicare.

revista spunea...


In legea 223/2015 exista expresia "in raport cu vechimea valorificata prin ultima decizie de pensie" intalnita ( art.109, Art.60, etc.)
Daca am inteles corect :
- aceasta vechime se refera la vechimea cumulata asa cum este definita la art.3 lit f) si cuprinde ( in cazul meu ):
- vechimea in activitate in M.Ap.N;
- vechimea din sectorul civil anterioara datei de 1 ianuarie 2016 (pe care am realizat-o dupa pensionarea din armata in luna ianuarie 2007 in baza Legii 164) de 24 de luni realizata in perioada 2010 - 2012 si pe care am valorificat-o ulterior prin legea 263/2010, recunoscuta prin ultima decizie de pensie pe care am primit-o;
- aceasta vechime se foloseste doar la determinarea procentului coform art.29 si art.30.

Mai am 6 luni de activitate in civilie nevalorificate
Daca le trimit pana la 31.12.2015 se va emite incepend cu luna urmatoare depunerii o noua decizie cu cele 6 luni, CARE VA DEVENI ULTIMA DECIZIE .

Ce se intampla insa daca le trimit dupa 01.01.2016 ?
Art. 119 din Legea 223/2015 ,, cererile inregistrate si nesolutionate pana la data intrarii in vigoare a prezenteim legi se solutioneaza conform normelor legale existente la data deschiderii drepturilor de pensie si asigurari sociale ,,

Se vor valorifica in 2016 si imi vor creste vechimea ori se vor pierde ?

Cum ar fi mai avantajos pentru mine sa le expediex : in 2015 sau in 2016?

Apropo; referitor la postarea adiadi de ieri: in situatia de fata ma incadrez la art 109 sau 110 ?

Huhu Rezea spunea...

@ Craiova
Ultimul cuantum al pensiei v-a fost stabilit in baza L 263. Daca s-ar hotarî ca numai pensia corespunzatoare stagiilor ulterioare s-a stabilit in baza L 263, ar insemna ca o parte din pensie se va recalcula potrivit art. 109 si cealalta parte potrivit art.110.(!!!!!)
Nu mai sperati ceva de la art.30 pentru ca este inaplicabil dupa modificarea art. 29.
Un stagiu de sase luni este nesemnificativ in modificarea cuantumului pensiei dvs. Lasati-l pentru dupa 01 01 2016. Daca aveti o vechime cumulata mai mare de 45 de ani adaugarea este chiar inutila, dar sunteti sigur ca vi se recalculeaza pensia potrivit art. 109 alin. (3).

Huhu Rezea spunea...

Bravo @Eufrosina Nedelcu! Ti-ai tras si Fan Club!
Despre cei trecuti in rezerva fara drept de pensie ai un articol ceva mai jos.

Unknown spunea...

da / asta e , multumesc

Unknown spunea...

dle huhu , pescuirea de greseli de exprimare , da ,asa este , am repetat cuvantul ''detaliati '' . dar a HA HA DETALIUL ;; CORECT , GRESEALA , dar am vazut ca deschideti comentarii la DESCHIDEREA DREPTULUI DE PENSIE ori vad ca cele mai multe sant comentarii despre actualizare ,recalculare , de aceea mi-am permis ,sa intreb desprea art 19 . corelat cu art 106 si despre cum sa isi aleaga acele 6 luni atata timpo cat acea persoana nu are la dispozitie memoriul personal si ei detine documente din 1995 inclusiv adeverinbta de grupa 1 de munca .documente eliberate toate in 1995 cand a plecat in rezerva fara drept de pensie ,, daca intrebarile deranjaza atunci scuze si ignorati-le , iar pescuitorilor de greseli de exprimare . scuze ,,

Iosif spunea...

Domnule Huhurez,
In legatura cu @ Craiova

Dupa intrarea in vigoare a L223/2015 in ce conditii vor mai fi valorificate in sistemul public de pensii stagiile ulterioare?
Cum se va stabili punctajul, tot raportat la 20 de ani si cu plata de la data depunerii cererii?
Si unde vom depune cererea, tot la Casa de pensii a MAp.N? Si cine va plati pensia? Tot pe talonul de la CP a MApN?
Cu stima

Unknown spunea...

domnule H , in legatura cu art 19 , am primit clarificari de la casa sect de pensii a mai .atat de modul cum se va aplica ,atat art 24, si acel art 105 paragraf 3 si 4 . de aceea nu va mai deranjati , cu multa stima

Huhu Rezea spunea...

@Iosif
Regret, dar constat ca dvs abia acum ati inceput sa va documentati despre L 223 Aici sunt cititori experti in aceasta lege pe care nu-i putem plictisi prin reluarea unor subiecte. In articolele si comentariile anterioare gasiti raspuns la toate intrebarile pus. Incepeti cu textul integral al legii.

Huhu Rezea spunea...

@Eufrosina
Imi pare bine ca ati primit raspuns!
Nu doriti ca si cititorii acestui blog sa afle raspunsul Casei de Pensii MAI?
V-as fi recunoscatoe daca trimiteti in copie acel raspuns pe adresa mail huhurez2013@gmail.com . Cu protejarea numelui, bineinteles.

Unknown spunea...

dle H, informatiile pe care vi le solicitam nu erau pentru mine , persoana interesata a apelat la un lucrator al casei de pensii respective , asa incait acea persoana nu mai are nevoie de a apela la mine pentru a sti ce are de facut . IN aceasta situatie nu am ce sa va trimit , dar stiu ca persoana a fost pe deplin multumita si ca are toate sansele sa primeasca pensie in 2016 , atat cu stima , despre mine va spun ca sant pensionara de urmas si stiu ca aceasta pensie nu se va actualiza nici recalcula , ea ramane asa deoarece nu se schimba nr de urmasi si nici nu ma intereseaza deoarece aceasta este destul de mare asa ca va sallut cu drag

Huhu Rezea spunea...

@Eufrosina
Nu te lua dupa parerile unor ageamii care comenteaza pe blogul Potecarului. Iti garantez eu ca si pensia d-tale de sotie supravietuitoare se va recalcula oadata cu celelalte pensii militare, chiar daca nu se modifica intre tip numarul urmasilor.
Vezi ca inca mai ai probleme neclarificate?
Roaga-l pe acel cunoscut sa-ti faca o copie cu telefonul de pe raspunsul primit de la Casa Sectoriala.

Unknown spunea...

dle H ce sa va spun ,acea persoana s-a deplasat cu documentele pe care le detinea si ,acolo , prin bunavointa unei persoane a primit informatiile dorite , deci nu are un raspuns scris , si eu eram curioasa dar zice ca nu mai are nevoie de nimic ,ca va vedea ce va fii cand va depune cererea de pensionare , eu stiu ca are 12 si 8 luni aemata din care 11 ani si 6 luni efectivi , ca inainte de armata avea ani in civilie vreo 5 ani , ca avea grupa 1 de munca respectiv speciala , ca a lucrtat la sts ,iar documentele au fost eliberate la plecare in 1995 , problema sa era alegerea perioadei cele mai favorabile , dar gata treaba lui cu multumiri

Iosif spunea...

Domnule huhurez
Cer scuze ca insist dar efectiv nu am avut acces la un raspuns concret la intrebarile care ma framanta si nici textul de lege nu este foarte precis.

mosmartin16 spunea...

Pe blogul R - 26500 ( n.n. - in 17 oct. 15:47 ) vis-a-vis de simularea pe care am realizat-o pentru un calcul al pensiei, faceai remarca : "corect calculele, mai putin aplicarea art.30 si cuantumul de 100% din media veniturilor brute". Poti fi mai explicit ? Multumesc.

Huhu Rezea spunea...

@Iosif
Asta spuneam si eu ca aici gasesti toate informatiile.
Pe scurt, pensiile militare nu se mai calculeaza in puncte de pensie ci in procente de pensie dintr-o baza ded calcul.
Stagiile ulterioare prestatae pâna la 31 12 2015 mai pot fi valorificate in decizia de pensie militara daca depuneti cerere de valorificare inainte de recalcularea pensiei potrivit noii legi.
Ar fi bine ca valorificarea sa o faceti concomitent cu depunerea cererii cu exprimarea optiunii pentru cele 6 luni din care se satabileste media veniturilor brute pentru baza de calcul.

Unknown spunea...

dle H , in legatura cu art 19 din lege , acum sant eu interesata sa vad ce parere aveti dvs cu aplicarea acestuia inraport de art 106 , nu 105 cum am zis mai sus , deoarece am discutat cu persoaba interesata ,pe baza informatiilor verbale de la casa sect.de pensii a mai . . deci art 106 ,par 3 si 4 conf doc detinute inainte de 2001 ,ii da dreptul la vechime suplimentaa deoarece cei 11 ani lucrati in armata au fost toti in conditii speciale , adica se aduga la vechime cam asa 11+5==16 ani . va intreb fiidca in lege spune ca nu se considera vechime suplimentara grupa de munca , dar acestia plecati in rezerva inainte de 2001 fara drept de pensie neavabd nici varsta , lor li ase aplica la deschiderea dreptului de pensieacea grupa speciala?acea persoana are si vechime vreo 5 ani in civilie , inainte si duoa ce a satisfacut serviciul militar , se aduga ca vechime cumulata? bine inteles numai pentru vechime pentru deschidere drept pensie , insist sa va supar fiindca mare lucru nu mi-a zis persoana si este vorba de un nepot al meu ,,cam incapatanat si asi vrea sa nu fie derutat de acele informatii. ce parere aveti si promit sa nu va mai deranjez .....cu acest subiect

Huhu Rezea spunea...

@mosmartin
Daca imi mai amintesc bine, ca Potecarul a sters la ordin acele comentarii, ma refeream la faptul ca, potrivit textului promulgat, articolul 30 nu-si mai gaseste aplicabilitate. De aceea insistasem ca presedintele sa trimita legea spre reexaminare la Parlament.
In al doilea rând, plafonarea cuantumului pensiei calculat dupa aplicarea art. 29 se
compara cu 100% din media veniturilor brute, nu cu baza de calcul majorata cu pâna la 15 procente

Unknown spunea...

dle H , credeti-ma , asa e cand vrei sa faci un bine , da ,nepotul asta al meu asa a spus ca nu mai are nevoie , ca este el edificat ,dupa ce a stst de vorba cu cei de la min de interne . deci acum eu vreau sa stiu , asa ca acesta a lucreat paNA IN 1995 NEINTRERUPT 11 ANI efectiv toti in grupa speciala , 5 ani in civilie pana sa lucreze ca militar . a plecat din armata cu grad de capitan, nu avea varsta de pensie , a incercat anul trecut sa obtina pensie de la mapn ,dar nu avea 15 ani , nu i-a luat in calcul adeverinta de grupa de munca , si dupa calculul lor el avea total armata 12 ani si 8 luni . deci intrebarea este daca i se aplica si art 106 . paragraf 3 si 4 ? ddeci art 19 este cel ce se potriveste deasemeni si art 24 ,MOTIVELE C ELOR DE LA CASA SECT A MAPN CARE NU AU ACORDAT PENSIE A FOST LIPSA CONTRUITATII cu toate ca mai avea 5 ani lucrati inainte de incadrare armata . i s-au luat in calcul 11 ani si ceva efectiv armata restul pana la 12 si 8 luni a fost serviciu militar si ceva cursuri la gradistea .. fiind vorba de nepot vreau si eu sa ii spun sorei mele despre astea , ma refer la 106 fiindca am vazut ca in alte articole spune ca nu intra in calcul la vechime grupa de munca . dar el are acte inainte de 2001 . miii iiiii de multumiri si scuze

Huhu Rezea spunea...


@eufrosina
Iti place sa umbli cu cioara vopsita.
Pai... vad ca nu te-ai lamurit cu nimic.
In primul rând trebuie stabilit daca poate sa-si deschida drepturile in baza art. 19 sau in baza articolului 26.
In cazul art. 19 trebuia ca la data trecerii in rezerva sa fi avut 10 ani vechime in serviciu, dar sa nu fi avut dreptul la pensie de serviciu, iar in cazul art 26 sa nu fi avut dreptul nici la pensie de serviciu si nici la pensie de invaliditate, chiar daca vechimea in serviciu este mai mica de 10 ani.
In ambele cazuri pensia militara se stabileste numai pentru anii lucrati in armata, ca vechime in serviciu, la care se adauga sporurile de vechime pentru conditiile de munca si grupele de munca.
In cazul art. 26 drepturile de pensie se deschid mai intâi in sistemul de pensii in care a lucrat ultma oara si apoi se vine la Casa Sectoriala.
Este ca acum ai mai multe necunoscute?

Unknown spunea...

pai asta am si spus are 11 ani efectivi la iesirea inrezerva , ultimil loc de munca era la STS. repet i s-a stabilit anul trecut ca are o vechime in serviciu militar ,ca militar ,de 12 si 8 luni , acum cu art 19 poate sau nu iesi la pensie >? nu ma a lucrat dupa iesire in rezerva nicaeri , - nu a stat pe trotoar intre timop , dar ultimul loc de munca a fost armata

Bucataru Ciprian Paul spunea...

Ma numesc Bucataru Ctin,pensionar MAI,7.12.2011,cu Legea 263,peste 3oani vechime,si va intreb,uitinduma pe comentariile dvs.ca este bine sa trimitem,de pe acum cerere,catre Casa sectoriala de pensii,cu cele 6 luni alese din ultimii 5 ani,,pentru a sti acestia,pe ce se bazeaza,la alocarile bugetare,etc,este adevarat?? sau le trimitem dupa o1.01.2016?? Va multumesc si astept raspunsul dvs.impreuna cu alte noutati.toate bune!

Unknown spunea...

dea se icadreaza la art 19 , fiind ultimul loc de munca armata , 11 ani efectiv, grupa 1 inainte de 10 aprile 2001 , emise documente doveditoare , se aplica art 106 par 3 si 4 prin care primeste un spor de vechime? sau nu?asa ar avea 11+5 =16?+1an si 8 luni serviciu militar total17 si 8 luni? haidetica v-am zapacit cu intrebarile eu va cer mii de scuze

Huhu Rezea spunea...

@Bucatarul
Este bine sa asteptam Normele de aplicare a legii pentru exprimarea optiunii.
Casa Sectoriala a zis ca se pot depune inca de pe acum cererile pentru acordare diferentlor pentru beneficiarii Legii 241/2013.
@Eufrosina
Ca sa o scurtam:ruda dvs. va primi pensie militara pentru 18 ani vechime cumulata, cu penalizarea din art.29 alin.(2)

Unknown spunea...

dle H sa va dea dumnezeu rabdare cu unii ca mine , cu mii de multumiri , daca e asa e bine ,sora mea va fii fericita , sa fie si cu articolul acela e bine , sa asteptam sa vedem ce o sa mai fie . ce va fii cu acel ordin comun ,. norme etc . inca odata scuze

fiducius55 spunea...

Decizia CCR poate aduce dobanzi sumelor care trebuie restituite subiectilor Legii 241/2013?

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis marți ca fiind neconstituționale prevederile unui articol din Codul de procedură fiscală, stabilind că statul trebuie să plătească dobândă pentru toată perioada în care reține sumele pe care le are de restituit sau de rambursat contribuabililor, relatează Agerpres.
Plenul CCR a luat în dezbatere marți excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.124 alin. (1) raportate la cele ale art.70 din Ordonanța Guvernului nr.92/ 2003 privind Codul de procedură fiscală, potrivit cărora: „(1) Pentru sumele de restituit sau de rambursat de la buget, contribuabilii au dreptul la dobândă din ziua următoare expirării termenului prevăzut la art.117 alin. (2) și (21) sau la art.70, după caz, până la data stingerii prin oricare dintre modalitățile prevăzute de lege. Acordarea dobânzilor se face la cererea contribuabililor”.

Huhu Rezea spunea...

@Budurau
Când statul va mai avea obligatii de restituit impozite din pensii...atunci ne va plati si dobânzi.Nu pe recalculari si revizuiri. Decizia CCR este pe Codul Fiscal.

Unknown spunea...

Domnule H, am fost pensionat în anul 2014 pentru invaliditate, am vârsta de 40 de ani și o vechime în serviciu de 21 de ani. Am înaintat o cerere la Casa de pensii sectorială a MApN prin care am solicitat transformarea pensiei de invaliditate în pensie anticipată parțială.
Răspunsul acestora a fost negativ, invocând că numai militarii aflți în activitate beneficiază de prevederile art. 18 aln.1 din legea 223/2015. De ce nu se aplică acest articol și pentru rezerviști, noi am lucrat cumva în armata altui stat? Coroborat cu ce articol din ce lege pot beneficia de pensie anticipată parțială?
Vă mulțumesc!

Huhu Rezea spunea...

@Tamara
V-au dat un raspuns corect si legal. Daca se numeste pensie anticipata ea este doar pentru cei in activitate. Dvs. sunteti deja pensionara.
Puteati ca la data in care v-ati deschis dreptul la pensie de invaliditate sa optati pentru pensie anticipata sau anticipat partiala, daca indeplineati conditiile. Acum este târziu.
Asteptati implinirea conditiilor de vârsta din Anexa la lege pentru transformarea pensiei de invaliditate in pensie pentru limita de vârsta

Sebi spunea...

Domnule Huhurez, imi cer iertare ca insist asupra unui subiect asupra caruia v-ati exprimat deja, dar va rog cu respect sa reveniti pentru o noua abordare.
Este vorba despre raspunsul dat @Tamara.
La data pensionarii de invaliditate, in 2014, nu puteau fi prevazute prevederile Legii 223/2015, mai exact posibilitatea ”transformarii” la care se refera Tamara Nitache.
Ma refer la art. 43 (1), care la litera c) prevede faptul ca nu mai sunt supusi revizuirii medicale pensionarii de invaliditate care au dreptul la pensia de serviciu în conditiile art. 17 alin. (1) lit. b) si ale art. 18 alin. (1) lit. b).
In opinia mea, faptul ca ”nu mai sunt supusi revizuirii” avand DREPTUL LA PENSIA DE SERVICIU in conditiile art. 18 presupune in consecinta atribuirea acestui drept.
Daca opinia mea este eronata, la ce mai serveste aceasta prevedere?
Imi cer scuze pentru ignoranta in interpretarea legilor, dar sunt intr-o situatie asemanatoare si, in plus, nu mi se pare etic si firesc ca dupa aceeasi vechime in uniforma, cei bolnavi/invalizi sa primeasca o pensie mai mica.
Va multumesc.

Huhu Rezea spunea...

@sebi
Si in Legea 263/2010 exista posibilitatea optiunii intre pensia de invaliditate si pensia anticipata, dar numai la deschiderea dreptului de pensie, nu ulterior.
Odata stabilita pensie de invaliditate, ea nu mai poate fi transformata in pensie anticipata ci numai in pensie pentru limita de vârsta.
Art.43 se refera la cei care la data la care au fost declarati inapti medical sau apti limitat indeplineau conditiile unei pensii de serviciu anticipata sa partial anticipata dar au optat pentru pensia de invaliditate, mai avantajoasa. Acestia nu mai sunt revizuibili. Erau revizuibili anual daca ramâneau in activitate.

Sebi spunea...

Inteleg. Problema este ca la data respectiva, prin Legea 263/2010 oricum nu erau indeplinite, in ceea ce ma priveste, conditiile pentru pensia anticipata partiala, mai exact acei 5 ani, cel mult, inaintea implinirii varstei standard de pensionare.
Prin Legea 223/2015, conditiile de vechime sunt insa indeplinite cu varf si indesat.
Daca am calculat corect si nu mi-a scapat vreun aspect, ramanand la pensia de invaliditate, prin noua lege pierd din start 14 procente din cat mi s-ar fi cuvenit pentru cea de serviciu (mi se scad 20% din cuantum, conform gr.III de invaliditate, fata de numai 6 pentru cea partiala de care as fi beneficiat fiind sanatos). Ceea ce, etic vorbind, este absolut injust. Chiar daca in prezent am dreptul de a lucra.
Ofera totusi noua lege, chiar daca nu in mod explicit, posibilitati de a trece de la ”invaliditate” la ”anticipata partiala”?
De exemplu, daca decizia comisiei de expertiza medico-militara dupa revizuire este ”redobandirea capacitatii de munca”, conform art.42 (2) litera c), care ar fi urmarile/caile posibile pentru a beneficia in continuare de pensie militara conform Legii 223/2015?
Din nou, va multumesc.

Huhu Rezea spunea...

@Sebi
Nu exista nicio posibilitate nici pe Legea 223 sa mai transformati pensia de invaliditate in pensie anticipata. La implinirea vârstei standard din Anexa la lege, eventual redusa in conditiile art.21, daca la data trecerii in rezerva aveati 25 ani vechime efectiva, din care 15 ani vechime in serviciu, puteti opta pentru pensie de limita de vârsta.
La data de 01 01 2016 pensia dvs de invaliditate, devine pensie militara de invaliditate, in acelasi cuantum, urmând ca in cursul anului 2016 sa fie recalculata in conditiile Legii 223/2015.
Daca la Comisie se decide ca v-ati redobândit capacitatea de munca, singurul efect ar fi ca puteti sa lucrati in civilie cu norma intreaga.

Vali Valentin spunea...

Buna ziua
Conform datelor de mai jos, pot sa solicit pensie de serviciu anticipata partiala cf art 18/L223?
Luna si anul nasterii: decembrie 1970
Luna si anul trecerii in rezerva (demisie): martie 2011
Militar in termen: 6 luni
Cursuri de zi a unei facultati: 5 ani
Vechime in munca: 1 an si 10 luni
Cadru militar in activitate: 13 ani si 8 luni
Total vechime efectiva la data trecerii in rezerva: 21 ani

Multumesc anticipat pentru raspunsurile dvs.
Cu stima
mr (r) Munteanu Valentin
tel. 0745427788

Huhu Rezea spunea...

@Vali Valentin
Parca v-am mai raspuns.
Din capul locului, L 223 rezerva pensia anticipata numai cadrelor militare in activitate si nu celor in rezerva.
Potrivit art 19, puteti obtine pensie pentru limita de varsta abia prin anul 2030,potrivit Anexei la lege si fara sa puteti bemneficia de reducerile de varsta din art.21.

Vali Valentin spunea...

Multumesc !
O lege cu un continut ilogic : ofera recalculare pensiilor mici obtinute in urma unor legi vechi defavorabile, dar rezervistilor carora la data trecerii in rezerva aceleasi legi vechi defavorabile nu le permiteau pensionarea - desi indeplineau conditiile actuale de pensionare - nu ofera posibilitatea pensionarii.
Multumesc !

Marin spunea...

Am onoarea să vă salut!
Ma numesc Marin si solicit ajutorul Dvs deoarece am fost declarat de către comisia de expertiză inapt cu scoatere din evidență, invaliditate Gr 2,REVIZUIBIL peste un an.Consider că ar fi trebuit să beneficiez de art 43,lit c din legea 223(varstă 45 ani,15 ani și 9 luni de caschetă-condiții speciale,anterior caschetei 9ani și 4 luni in condiții normale).Săptămâna viitoare o să fiu chemat la unitate pentru întocmirea raportului de pensionare și nu știu ce să fac pentru a fi irevizuibil.
Vă rog din suflet să mă ajutați!

Huhu Rezea spunea...

@Marin
Esti revizuibil anual dacă rămâi în activitate sau soliciți pensie de invaliditate.
Ca să scapi de revizuire vezi dacă ai minimum 20 de ani vechime efectivă din care cel puțin 10 ani vechime în serviciu ca militar, pentru a obține pensie de serviciu anticipată parțială în condițiile art. 18 alin.(1) lit. b)

Marin spunea...

Am onoarea Dle H!
Am vechime efectivă de 25 ani(15 ani si 9 luni de militar), mă încadrez la pensia anticipată parțială cont art 18,alin 1,lit b,tocmai de aceea consider că ar trebui să fiu nerevizuibil conform art 43,lit c din legea 223.
Mulțumesc frumos ptr timpul acordat,Doamne ajută!

GHERASE MILEA spunea...

O lege total nedreapta pentru mine si cei care sunt in aceiasi situatie. Am lucrat 22 ani in MAI operativ grupa speciala, si pentru ca in 2013 am fost trecut in rezerva din cauza mafiei din justitie, nu se mai tine cont ca in toti acesti ani am servit cu cinste si numai cal FB institutia MAI si implicit statul, ne arunca la gunoi toata perioada lucrata. Pe aceasta lege cu toate ca am 49 ani varsta si 22 ani vechime, nu pot iesi la pensie cu reducerea varstei de 6 luni la an. Chiar si pensiile civile le da dreptul oamenilor la reducerea varstei potrivit grupei . Si culmea, cei care au iesit pe caz de boala pot face cerere si li se transforma pensia de boala in pensie de serviciu la o varsta cu un an mai mica ca a mea si vechime asemanatoare. HALAL OAMENI CARE GANDESC LEGILE ACESTEA.

Huhu Rezea spunea...

@Gherase
Vă mai rămâne varianta ca la implinirea vârstei standard din Anexă să beneficiați de pensie militară în condițiile art. 19.

Ilie spunea...

In cadrul Legii 223/2015 este folosit termenul de vechime efectiva.
In situatia in care am 10 ani si 7 luni ca si vechime de serviciu, si anterior am avut 7 ani ca si vechime in sistemul civil, pecum si 4 ani facultate, prusupunand ca sunt indeplinite conditiile de la art 18, lit a, care este vechimea mea efectiva, as putea aplica pentr pensie de serviciu anticipată parțială?

Din definitia data la art 3, coroborat cu definirea vechimii comulate, vechimea efectiva se mentioneaza perioadele de timp recunoscute ca vechime în serviciu, vechime în muncă, stagiu de cotizare sau perioade asimilate în vederea obținerii unei pensii în condițiile legii.
Sintetizand, facultatea intra in calcul, ca si perioada asimilata?

Multumesc!

Huhu Rezea spunea...

@Ilie
Acest articol a fost scris înainte de modificarea Legii 223/2015 prin OUG nr. 57/2015.
Spre deosebire de legea pensiilor civile, în care stagiile asimilate nu contează la stabilirea pensiei anticipate sau anticipată parțială, art. 18 din Legea 223 dă posibilitatea obținerii dreptului de pensie anticipată parțială dacă militarul are 20 de ani vechime efectivă din care 10 ani vechime în serviciu.
Numai că, în cazul dvs, pentru calculul pensiei militare anticipate contează doar cei 10,7 ani vechime în serviciu la care se adaugă sporul pentru condiții de muncă.
Iar cuantumul pensiei anticipate parțiale se stabileste potrivit noii modificări aduse art. 29 alin (3) prin OUG nr. 57/2015, nu prin scădere din 65% ci proporțional.
Art. 28
(3) Cuantumul pensiilor militare de stat stabilite în baza prevederilor art. 19 şi 26 se determină proporţional cu numărul anilor de vechime în serviciu, la care se adaugă sporurile prevăzute la art. 24, în raport cu vechimea prevăzută la alin. (2).


Restul vechimii efective intră în calculul pensiei la recalcularea pensiei când împliniți vârsta standard de pensionare potrivit Anexei.

Fsafety spunea...

Radu Daniel
Sunt cadru militar in rezerva(ofiter, col), nascut in 07.02.1967(varsta standard de pensionare 58 ani si 8 luni, luna si anul pensionarii oct 2025, luna si anul nasterii februarie 1967) .Am trecut in rezerva la cerere prin demisie in 14.01.2013, fara drept de pensie intrucat nu indeplineam conditiile L nr.263/2010, act normativ aplicabil la acea data.
In cond in care la data trecerii in rezerva(14.01.2013) am vechime efectiva 25 ani si 6 luni 22 zile (cf art. 3 lit f), g) si i), art. 27 din L nr. 223/ 2015 cu OUG nr. 57/2015 ) , constituita din :
a) vechime in munca : 7 ani 0 luni 8 zile
4 ani 6 luni si 13 zile vechime in munca/stagiu de cotizare în perioada 17.09.1986-09.09.1991 trecute in carnetul de munca ca angajat la Cooperativa Arta Aplicata, condiţii normale de munca
8 luni si 25 zile (265 zile) am beneficiat de ajutor de somaj/vechime in munca in perioada 09.09.1991- 04.06.1992 conform art.1, 2, 10 din Legea nr 1/1991 privind protecţia socială a şomerilor , perioada consemnata in carnetul munca si care potrivit art .15 din legea mentionata in vigoare la acea data aceasta perioada constituie vechime în munca ,stagiu de cotizare.
1 an 9 luni vechime in munca/stagiu de cotizare, realizate in perioada 01.06.1993-30.03.1995, personal civil/inspector de specialitate, activitate in condiţii normale de munca, in IGSU-MAI (potrivit datelor inscrise in carnetul de munca si adeverinta IGSU nr. din 12.02.2013)
b) vechime in serviciu : 18 ani 6 luni 14 zile (art. 3 lit e pct 1, 3, art.23 alin (2), art. 27 L 223/2015), constituita din:
17 ani 9 luni 14 zile /in perioada 01.04.1995-14.01.2013 cadru militar in activitate/ofiţer in IGSU din cadrul MAI (potrivit datelor inscrise in adeverinta IGSU nr .. din 12.02.2013)
9 luni -perioada 26.09.1985-30.-06.1986 am îndeplinit serviciul militar ca militar cu termen redus (potrivit datelor inscrise in livretul militar )
c) Vechime realizată în condiţii speciale(art.24 lit b) L 223/2015)- 17 ani 8 luni si 14 zile-potrivit datelor inscrise in adeverinta IGSU nr.. din 12.02.2013 ;
d) vechime cumulata stab pensie(cf art. 3 lit f) si g), art. 19, 23 alin(1), 24, 29 din L 223/ 2015)-Vechime serviciu+ Spor acordat pentru activitatea desfăşurată în condiţii speciale=18 ani 6 luni 14 zile+ 8 ani si 6 luni= 27 ani si 14 zile
Va rog sa-mi precizati daca indeplinesc cond de vechime efectiva si de vechime in serviciu cf art. 21 alin (1) lit b) corelate cu cele ale art. 16 alin (1) lit a), b). alin (2) si art.19 din L223/ 2015 pentru a beneficia de reducerea varstei standard de pensionare de 58 ani si 8 luni, octombrie 2025 pentru activitatea desfasurata in conditii speciale de munca, precum si de dreptul la pensie de serviciu pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare ( cu 8 ani si 6 luni , adica de la 58 ani 8 luni la 50 ani 2 luni, respectiv din oct 2025 in aprilie 2017) care mi-ar permite sa depun actele incepand cu 7 aprilie a acestui an 2017( cf anexei la l 223/2015 ar trebui sa solicit pensionarea in oct 2025, dar intrucat am minim 25 ani vechime efectiva si min 15 ani vechime in serviciu si 17 ani si 6 luni in conditii speciale cf art 21 lit b), 19 si 16 din L 223/2015 beneficez de reducerea de 8 ani si 6 luni ceea ce inseamna ca pot sa depun cererea si actele prevazute de metodol de intocmire a dosarului de pensionare aprobata cu OMAI 30/2016 incepand cu 7 aprilie 2017.
Daca indeplinesc cond trebuie sa deschid dreptul de pensie/depun cererea si actele obligatoriu cu data de 07.04.2017 sau pot chiar cu data de 03.04.2017(anexa la L223/2015 luna si anul pensionarii, varsta standard de pensionare).
daca media soldelor lunarea brute realizate la functia de baza pt cele 6 luni consecutive din ultimii 5 ani de activitate este 8200 lei care va fi cuantumul pensiei
Am acordat si brevet semnul onorific in serviciul patriei pt ofiteri pt 15 ani de activitate prin ordin al ministrului de interne

Huhu Rezea spunea...

@Radu Daniel
Din ce relatați, se pare că, la limită, indepliniți condițiile de acordare a pensiei de serviciu cu reducerea vârstei standard, în conițiile art. 21 din Legea nr. 223/2015. Potrivit Legii nr. 263/2010, numai carele militare în activitate beneficiau de reducerea vârstei standard.
Dacă va orientați după art. 63 alin. (2), cred că deja trebuia să depuneți cererea de pensionare.
Nu uitați că în cerere să precizați și cele 6 luni pe care le alegeți pentru stabilirea bazei de calcul.
Cuantumul pensiei va fi în jur de 92-93% din baza de calcul.

Fsafety spunea...

Radu Daniel
Sa traiti
Eu am depus cererea de pensionare si actele doveditoare la unitatea din care am facut parte, cf art.61 alin (3) lit b) urmand sa fie intocmit dosarul de pensionare. Cu toate acestea mi s-a spus ca s-ar putea sa-mi fie respinsa cererea de catre Casa de Penii Sectoriala pe baza urmat aspecte:
dispozitiile art.21 alin (1) spun clar că reducerile se acordă în cazul pensiei la limită de vârstă „au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei prevăzute la art. 16 alin. (2)”), iar condițiile pensionării la limită de vârstă sunt menționate pe de o parte la art.16, unde e vorba de persoanele/miliitarii în activitate iar pe de alta parte pentru art.18 alin (3) La împlinirea vârstei standard de pensionare, prevăzută de prezenta lege, pensia de serviciu anticipată parţială devine pensie de serviciu pentru limită de vârstă, in cazul militarii trecuti in rezerva cu drept de pensie anticipata partiala, a caror pensie devine pensie pentru limita de varsta in conditiile prevederii mentionate .

Astfel, in cazul prevazut de art. 19 s-ar putea considera ca nu sunt aplicabile prevederile art. 21 privind reducerea varstei standard, intrucat pensia de servicu respectiva nu este pensie serviciu pentru limita de varsta ( care este statuata numai de art 15 lit a), art 16 alin (1) si art. 18 alin (3)) pentru care cf art. 21 opereaza reducerea varstei standard daca se indeplinesc cond de vechime din 16 alin (1) lit b).
Avand in vedere cele de mai sus credeti ca am sanse cumva la o decizie de admitere a cererii de pensionare de catre Casa de Pensii Sectoriala.

Multumesc pt un eventual raspuns

Huhu Rezea spunea...

@Radu Daniel
Fără emoții!
Cât timp ai vechime efectiva 25 ani, din care 15 ani vechime în serviciu, îndeplinești condițiile pentru obținerea pensiei de serviciu pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard conform tabelelor din art 21, indiferent dacă ești activ sau în rezervă. Asta este deosebirea fața de art. 55 lit. b) din Legea 263/2010.
Nu ai treabă cu art. 19.

Fsafety spunea...

Radu Daniel
Cand ati mentionat ''Nu ai treabă cu art. 19.'' reprezinta faptul ca reducerea varstei standard opereaza/se aplica inclusiv pt cei care se pensioneaza cf art art. 19 ( pe langa cei de la art. 16 si 18 alin (3)) daca au cel putin 25 de ani vechime efectiva si cel putin 15 de ani vechime in serviciu necontand acea sintagma pensie pentru limita de varsta mentionata la art 21 ,art.16 alin(1)si 18 alin (3).
Adica pentru aplicarea reducerii varstei standard cf art. 21 conteaza doar conditiile de vechime de mai sus, indiferent daca esti activ( art.16) sau in rezerva( art. 19 beneficiezi de pensie daca ai minim 10 ani vech in serviciu la implin varstei standard si art. 18 cu pensie anticip part care devine pensie pt limita de varsta unde in decizii se trece reducerea pt a sti varsta stand la care pensia ant part dev pensi pt lim de varsta )
Va intreb, intrucat eu cum v-am spus in solicitarile anterioare sunt cadru militar in rezerva fara drept de pensie, cu vechime efectiva de 25 ani si 6 luni si vechime in servicu de 18 ani si 6 luni si pot beneficia de pensie de serviciu numai in conditiile articolului 19( indeplinind cerinta de cel putin 10 ani vechime in serviu ) la implinirea varstei standatd cu eventuala reducere a acesteia cf art 21.
Multumesc din nou si ma scuzati ca va tot sacai dar am emotii cu adevarat.

Huhu Rezea spunea...

@kostas
Faci atâtea confuzii între actualizarea din art 109 şi cea din art. 60 încât comentariul tau ar deruta cititorii.
@mirela
Si de intră in vigoare de la 01 07 , pentru activii din MAI lrima majorare se aplica din ianuarie. Nu vezi ca ei au soldele aproape dublu fata de militari?
@Daniel
Art 19 se aplica celor care nu au 25 ani vechime efectiva si, ca urmare, nu beneficiază de reducerile de vârstă din art. 21.

Fsafety spunea...

Daniel
Dar eu in cerere am trecut ca baza art 19(solicit înscrierea la pensie de serviciu pentru limită de vârsta/pensiei anticipate/pensiei anticipate parţiale conform art. ..... din Legea nr. 223/2015) . Nu puteam sa trec ca baza art.16, art.17, art.18 care sunt numai pentru militarii in activitate.
Trebuia cumva sa invoc art.21
Alt articol mai este art.26 dar pe care nu il inteleg.
Daca sunt cadru militar in rezerva , nu sunt pensionar am la data trecerii in rezerva(14.01.2013) vechime efectiva 25 ani 6 luni, vechime in serviciu 18 ani 6 luni ce articol trebuia invocat in cerere?
In art. 19 se spune ca Militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, care la data trecerii în rezervă ori a încetării raporturilor de serviciu nu îndeplinesc condiţiile de acordare a unei pensii de serviciu, dar au o vechime în serviciu de cel puţin 10 ani, beneficiază de pensie de serviciu la împlinirea vârstei standard de pensionare pentru limită de vârstă prevăzută de prezenta lege, pentru numărul anilor de vechime în serviciu, stabiliţi în condiţiile art. 3 lit. e), la care se adaugă sporurile acordate conform art. 24.
Deci eu indeplinesc cond din art. 19. La varsta standard(58 ani 8 luni) benefiez de pensie de serviciu. Problema este daca sau nu mi se aplica acea reducere din art.21
de 8 ani si 6 luni(pt 17 ani de cond speciale).
Art. 21 reglementeaza numai reducerea? sau este o prevedere speciala care reglementeaza pensia pentru limita de varsta cu reducerea varstei.

Huhu Rezea spunea...

@radu Daniel
Trebuia să invoci doar art. 21 din lege, care este o excepție de la art. 16.
Cum să invoci art. 19, dacă el se adresează doar celor care nu indeplineau condițiile de vechime la data trecerii in rezervă
Conform legii noi, d-ta indeplineai condițiile de vechime la data trecerii in rezervă, dar nu le îndeplineai pe cele de vârstă.
Pentru ca ai vechimea necesară beneficiezi de reducerea vârstei standard din Anexa.
In plus, conf art. 29 modificat de OUG, la art. 19 procentul de pensie se calculeazâ proporțional din 65%, nu prin scădere.
Nu o să-ți respingă cererea dee pensionare pentru că nu te descurci în citirea legii.

Fsafety spunea...

Multumesc mult
Am ajuns azi la unitate si am invocat in cerere si art. 21. Cei de la resurse umane mi-au spus ca trebuie neaparat si art. 19 trecut in cerere,deoarece sunt in rezerva, pe langa art.21 .
Art.19
Militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, care la data trecerii în rezervă ori a încetării raporturilor de serviciu nu îndeplinesc condiţiile de acordare a unei pensii de serviciu, dar au o vechime în serviciu de cel puţin 10 ani, beneficiază de pensie de serviciu la împlinirea vârstei standard de pensionare pentru limită de vârsta
Conditiile de acordare a pensiei sunt: varsta standard, cond de vechime -vechime in serviciu. Cond de vechime in serviciu le am. Neclar este pt ei daca mi se aplica art.21 pentru reducerea varstei standard
De art. 21 au mi-au spus ca trebuie invocat si el pentru reducerea varstei . De ex la actiivi care depun cereri de pensionare mi-au spus ca se completeaza cererile cu art. 16 si art.21.
Persoana de la resurse umane nu mi-a clarificat daca mi se va aplica sau nu reducerea, chiar spunandu-mi ca a vorbit cu cu persoana de la Casa de Pensii Sectoriala si care i-a spus ca nu este exclus sa primesc o decizie de respingere deoarece nu s-ar aplica reducerea varstei de la art.21 pentru cadrele in rezerva. Oricum au spus ca intocmesc dosarul de pensiionare, ma cheama sa semnez fisa de pensie si dosarul il transmit la Casa de Pensii Sectoriala pt emiterea deciziei de admitere sau respingere a cererii de pensionare.
Totusi nu inteleg daca art. 21 ar fi o exceptie de la regula de ce in art. 29 alin (3) nu apare si el pt baza de calcul.
29 alin (3) Cuantumul pensiilor militare de stat stabilite în baza prevederilor art. 19 şi 26 se determină proporţional cu numărul anilor de vechime în serviciu, la care se adaugă sporurile prevăzute la art. 24, în raport cu vechimea prevăzută la alin. (2).
Deci daca si dvs ati spus de art.19 pt baza de de calcul, pe baza art. 29 alin (3) de ce art.21 nu ar fi aplicabil doar ca reducere si nu ca o exceptie de la regula ca drept de pensie pentru limita de varste cu reducerea varstei. Intrebarea ramane daca se aplica si in cazul meu.
Multumesc mult pt un eventual raspuns

Vali Valentin spunea...

Radu Daniel - astept cu interes finalizarea solicitarii dvs. SPER SA FIE O FINALIZARE FERICITA !!! Eu sunt aproximativ in aceeasi situatie numai ca la mine este valabil doar art 19 avand o situatie mai defavorabila pensionarii:
Luna si anul trecerii in rezerva (demisie): martie 2011
Militar in termen: 6 luni
Cursuri de zi a unei facultati: 5 ani
Vechime in munca: 1 an si 10 luni
Cadru militar in activitate: 13 ani si 8 luni
Total vechime efectiva la data trecerii in rezerva: 21 ani
Cu stima
Munteanu Valentin

Huhu Rezea spunea...

@Radu Daniel
Să nu fie cu supărare, dar nu cred că un specialist de la resursele umane putea sa spună enormitățile pe care le scrii d-ta aici. Cred că n-ai înțeles d-ta sau nu a șțiut el ce să explice celor de la Casa Sectorială.
Ce e atât de greu de observat că în art. 21 nu se mai pune condiția ca sa fii în activitate? Trebuie să ai vechimea cerută pentru pensia de limită de vărsta, art. 16 lit. b) și ani lucrati în conditii deosebite, speciale și alte condiții.
Fără art. 21 din Legea 223 nici nu aveai acum drept de pensie de serviciu pentru limită de vârstă.
La art. 19 aștepți până împlinești vârsta din Anexă. Asta vrei?
Nu este enumerat art. 21 în articolul 29 alin(3) pentru că în articolul 21 vechimea cerută de art. 16 este completă.
Să ne scrii și nouă în ce bază ți-a emis CSP decizia de pensie.

Fsafety spunea...

Domnule Huhu Rezea
Multumesc mult pt raspunsul dumneavoastra.
Am inteles acum ca interpretarea art. 21 este o exceptie(abatere de la regula/norma generala/de la aplicarea normei juridice) si ca dispozitiile sale staueaza ca indiferent daca esti militar in activitate sau in rezerva daca la data trecerii în rezervă, îndeplinesti condiţiile de vechime prevăzute la art. 16 alin. (1) lit. b) ai drept la pensie de serviciu pentru limita de varsta cu reducerile respective ale varstei standard pt cond deosebite, speciale si alte conditii
Sper ca cei de la Casa de Pensii Sectoriala sa aplice la fel legea si sa emita o decizie de admitere a cererii mele de pensionare in baza acestui temei legal. Am cca 85 de zile(30 zile intocmit dosar de catre unitate, 45 zile emitere decizie de CPS, 10 zile transmitere decizie de catre CPS dupa emitere) de asteptat pana voi afla deznodamantul.
Avand in vedere ca nu mi se aplica art.19 ci doar art.21 este corect calculul meu pt cuantumul pensiei prezentat mai jos?
Cuantumul pensiei/procentul din baza de calcul pt cazul meu 27 ani vechime in serviciu pt stabilire pensie=vechime cumulata (18 ani 6 luni 14 zile + 8 ani si 6 luni spor cond speciale cf art. 23, 24) cf art 29 alin(1) lit a), b) si art 108 litb) va fi:
Cuantum =65%+2%+ 6%(pens supliment)= 73%
spor pt OMM.=10% xCuantum
Cuantum final=73%+7,3%=80,3%
Nu am inclus vechimea in munca de 7 ani din carnetul de munca deoaare nu mi se aplica Art.25 (1) Constituie vechime pentru stabilirea pensiei militare de stat în condiţiile art. 16-18 şi 32 şi perioadele recunoscute ca vechime în serviciu, vechime în muncă, stagiu de cotizare sau perioade asimilate în condiţiile legii, până la data intrării în vigoare a prezentei legi. 

Multumesc

Vali Valentin spunea...

Radu Daniel - ati reusit sa va pensionati cf art 21/223 ?

un client spunea...

George Vlad;Mr.(r)

Dle Huhu,

Placut impresionat de competenta ce caracterizeaza acest blog,va rog respectuos a ma lumina in urm.speta:

Sunt pensionar in sistemul public(pe lg.3/77),cu 35 ani vechme mca,d.c.15 ani vechime in MAI(iesit in rezerva in 1977);Nu am beneficiat,sub nicio forma,de pensie militara ;
In virtutea principiului imprescriptibilitatii dr.de pensie,credeti ca acum mai pot valorifica cei 15 ani de serviciu special??-adica se poate transforma in pensie militara( sau separa in doua-pc+pm-)? Cu multa stima! si va multumesc.

Huhu Rezea spunea...

@Un client
Dacă aveți vechime în serviciu ca militar de 15 ani, puteti depune urgent cerere la Casa Sectoriala a MAI, având baza legala art. 110 alin(5) și următoarele din Legea 223/2015. Consultați și Ordinul M25/2016 pe care il găsiți pe prima pagină a blogului.
Era bine dacă depuneati cererea pâna la 30 iunie 2016. Nu e târziu nici acum.