Un produs Blogger.

duminică, octombrie 04, 2015

Militarii pensionari, beneficiari ai Legii 241/2013, pot trimite de pe acum cerere pentru restituirea diferentelor fata de anul 2010

8 comments
Asa rezulta din raspunsul dat unei petitii de Casa de Pensii Sectoriala a MApN.
Preluat de pe roarmy230.
Nu stim raspunsul celorlalte doua Case Sectoriale.

Raspunsul Casei Sectoriale infirma comunicatul Departamentului Juridic al SCMD de pe pagina sindicatului.



8 comentarii:

karadeniz spunea...

Introducerea in tagma militarilor a unor oameni care nu au mai nimic de a face cu statutul de militar a creat și va crea în continuare probleme.
Nici nu au apărut normele/ordinele de aplicare și deja politicul în căutare de votanți trece la proiecte de modificare a legii.
Prin mass-media a apărut știrea că trei senatori PSD ar fi depus la senat ( totuși acolo nu apare ca inregistrată această inițiativă legislativă) un proiect de completare a legii privind pensiile militare de stat, care prin modificarea articolului 16 din Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat, să permită specialiştilor cu înaltă şi/sau dublă calificare profesională, încadraţi pe filieră externă dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă, art.16 – 1), litera b, cu o vechime în serviciu de 10 ani în loc de 15 cât este stipulat acum în lege.
http://www.mediafax.ro/social/proiect-vechimea-in-serviciu-la-pensiile-militare-in-cazul-specialistilor-redusa-de-la-15-la-10-ani-14790926
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-20472525-proiect-vechimea-serviciu-pensiile-militare-cazul-specialistilor-redusa-15-10-ani.htm
http://www.infolegal.ro/proiect-de-modificare-a-legii-nr-2232015-privind-pensiile-militare-de-stat/2015/10/05/

Trofin spunea...

@karadeniz
Cred ca dispozitia de la art. 19 al legii 223/2015 este suficienta pentru situatia descrisa in proiectul de modificare a legii. Daca s-ar aplica prevederea expresa din proiectul de lege se vor produce discriminarii intre militarii trecuti in rezerva in conditiile art. 18 si art. 19 si cadrele militare provenite pe filiera indirecta cu cel putin 10 ani inainte de a implini varsta necesara pentru a obtine o pensie de serviciu pentru limita de varsta , conform art.16.
Trebuie sa fim atenti si la principiile care guverneaza legea , indeosebi art. 2 lit. b).Totodata cred ca nu este normal ca legea pensiilor sa se refere la nivelul studiilor efectuate pentru ocuparea unei functii , acestea ( studiile) nefiind altceva decat conditii de incadrare pe functii care se traduc la pensie prin veniturile despre care se vorbeste la art. 28.

Huhu Rezea spunea...

Eu zic ca tocmai nazbâtia de initiativa legislativa, daca ar fi adoptata, ar constitui o discriminare a majoritatii militarilor in activitate.
In 2007 s-a reglementat vechimea minima in serviciu de 15 ani, atât pentru barbatii cât si pentru femeile militar, tocmai pentru a se respecta o norma europeana de egalitate intre femei si barbati. S-a inlaturat discriminarea pozitiva pentru femei care puteau sa obtina pensie militara cu 10 ani vechime in serviciu.
Expunerea de motive a zisului proiect contine un mare neadevar, când spune ca vârsta de pensionare pentru militari este de 60 de ani. Va fi 60 de ani abia in anul 2030. In 2016 vârsta de pensionare este de 56 ani.
Sa nu spuna ca inaltii „specialisti si specialiste” au fost incadrati in armata la matusalemica vârsta de 46 de ani si abia fac 10 ani vechime in serviciu la implinirea vârstei limita de pensionare!

karadeniz spunea...

@ Trofin
Inițiativa legislativă nu vizează MApN ci în principal MI și probabil serviciile secrete.
”Pentru buna desfăşurare a activităţii în structurile operative de poliţie judiciară, de criminalistică, de crimă organizată, dar şi în domeniul investigării fraudelor financiar-bancare sau informatice, în domeniul tehnologiilor avansate (...), se impune încadrarea din sursa externă a unor specialişti din viaţa civilă, cu experienţă şi expertiză în diverse domenii, uneori cu dublă specializare”
E corect ceea ce spuneți referitor la art. 19 dar pentru cei vizați probabil că nu e mulțumitor. Cât despre principiile legii credeți că Gabriel Oprea se va jena de acestea ori de niște discriminări?

Trofin spunea...

@karadeniz
De acord cu precizarile facute de domnia-voastra dar , cred eu , nu sunt corecte pentru legea 223/2015 care se refera la pensiile militare de stat. Ar trebui , pentru cazurile semnalate , niste prevederi statutare bine stabilite astfel incat nu orice speculant sa profite de o slabiciune a legii pentru a obtine o pensie mai mare decat i s-ar cuveni in sistemul public. Am avut tot timpul o reactie negativa la prezenta printre beneficiarii legilor militare a cadrelor purtatoare de palarii civile .Repet , nu are ce cauta intr-o lege a pensiilor referiri la nivelul studiilor , studiile sunt criterii de ocupare a unei functii in activitate. La o pensie militara sunt suficiente referirile la gradul militar si functia detinuta in activitate cu toate drepturile care decurg.

Huhu Rezea spunea...

Insasi dispozitia din art.19 al Legii 223/2015, referitoare la vechimea in serviciu de numai 10 ani, pentru ca militarii trecuti in rezerva fara drept de pensie sa poata obtine pensie militara la implinirea vârstei standard de pensionare, nu tine la o eventuala verificare a constitutionalitatii: Inegalitate de tratament intre persoane care au acelasi statut de cadru militar.
Repet, in 2007 s-au unificat dispozitiile referitoare la vârsta si vechimea pensionarilor militari, in aplicarea unei norme europene.
Era un motiv pentru care Preseddintele putea cere verificarea constitutionalitatii inainte de promulgare. Dar... cine sa se prinda?
Acum, mai poate cere exceptia vreo Casa Sectoriala...intr-un proces civil de contestatie a unei decizii de pensie.

Trofin spunea...

@HuHurez
Cu privire la Art. 19 din Legea 223/2015 , exista o nuanta care diferentiaza situatia prevazuta in raport cu situatia de la art. 18 unde se poate beneficia de pensie de serviciu anticipata partial de la data trecerii in rezerva , deci nu s-ar ridica probleme de neconstitutionalitate. In acelasi calapod se poate judeca si diferenta de nuanta intre art. 19 si art. 22 La articolul 19 , persoana in cauza trebuie sa astepte implinirea varstei standard de pensionare , respectiv 60 de ani , pentru a beneficia de "pensie de serviciu " ( cred ca se refera la pensia de serviciu pentru limita de varsta !) si numai pentru numarul anilor de vechime in serviciu , stabiliti conform art. 3 lit. e) la care se adauga sporurile acordate conform art. 24 ", deci ca militar. Dupa cum este formulat art. 19 , ma conduce la ideia ca pensia beneficiarului in cauza va avea un dublu standard , adica va avea un cuantum determinat ca pensie militara de stat ( la varsta standard prevazuta de Legea 223/2015 ) si un cuantum determinat ca pensie in sistemul public ( la varsta prevazuta de legea 263/2010) similar ca la art. 26. Exista alte opinii ?

Huhu Rezea spunea...

@Trofin
Vârstele standard sunt cele din Anexa la lege. Din 2016, vârsta standard creste de la 56 ani pâna la 30 de ani, in 20130.
Sa vedem cum se poate aplica art. 19 unui militar trecut in rezerva fara pensie de serviciu(limita de vârsta, anticipata, anticipata partiala), dar indeplinea conditiile pentru pensie de invaliditate pe care nu le-a valorificat, continuând sa munceasca in civilie(exceptie de la art.26)
Sa presupunem ca militarul care a lucrat 10 ani in armata, cu 7 ani conditii speciale si 28 ani vechime in civilie, implineste 56 de ani in 2016.
Are total vechime cumulata de 10+3+28=41 ani
Pensie militara ar primi numai pentru 13 ani, daca nu ar mai fi lucrat in civilie.
Daca i se deschide drept de pensie ii sunt recunoscute si stagiile din civilie.
Nu i se poate aplica penalizarea din art. 29 alin.(2), pentru ca are vechime cumulata de minim 25 de ani.
Acest militar primeste o pensie cu un procent de pensie de 80%+16%, aplicabil bazei de calcul, potrivit art.29 alin.(1) literele a) si b).