Un produs Blogger.

duminică, decembrie 13, 2015

Baza de calcul a pensiei nu poate fi alta decât baza de calcul a contributiei de asigurari sociale sau a contributiei pentru pensia suplimentara

90 comments
Toba, de carte
Baza de calcul a pensiei nu poate fi stabilita  decât in concordanta cu prevederile legale anterioare
care au reglementat plata de catre asigurati a contributiei de asigurari sociale si a contributiei pentru pensia suplimentara.
Prezint mai jos istoricul platii contributiei individuale pentru pensia suplimentara si  a contributiei individuale de asigurari sociale pentru militari, incepând cu Decretul 141/1966, pentru a sublinia ca baza de calcul a fost definita a fi solda lunara sau retributia tarifara lunara pâna in 2001, si solda lunara bruta, in Legea 164/2001 si in Legea 263/2010.
Initiatorii Ordonantei de Urgenta nr.57/2015 nu pot, prin definitia „solda lunara realizata la functia de baza” si prin excluderile de la articolul 28, nici sa extinda si nici sa restrânga baza de calcul a contributiei de asigurari sociale si a contributiei pentru pensia suplimentara, pe care militarii le-au platit la fondurile de pensii sau la bugetul de stat.
Cu alte cuvinte, baza de calcul din cele sase luni alese trebuie sa coincida cu veniturile impozabile sau cu veniturile la care s-au platit contributia de pensie suplimentara si contributia de asigurari sociale, potrivit statelor de plata din cele sase luni.
Definirea  si sfera de cuprindere a veniturilor din baza de calcul a pensiei militare nu sunt  lasate la vointa discretionara a unor guvernanti vremelnici.Orice restrângere sau orice adaugare de venituri in baza de calcul a pensiei fata de baza de aplicare a contributiilor pentru pensii reprezinta un abuz si temei de contestare in instanta.
Tehnocratii nu pot emite pretentia ca au reinventat roata in redefinirea bazei de calcul a pensiei militare când, indiferent de denumirea bazei de calcul in ea au fost cuprinse aceleasi venituri impozabile.
Mai mult, constatam ca autoritatile comuniste din anii 60-80 erau mai capitaliste si mai liberale decât post-comunistii de dupa 1989. Contributia pentru pensia suplimentara nu a fost topita in Bugetul statului ci a fost depusa in conturi, aducatoare de dobânzi, la Banca Nationala sau la CEC. Contributia se restituia in cazul in care contributorul nu beneficia de pensia suplimentara.
                          *    
Pentru a-si spala rusinea,  Moțocul trebuie sa bata Toba in Parlament, astfel, incât, parlamentarii care sustin Guvernul sa vina cu amendamente prin care sa indrepte improvizatiile hei-rupiste din articolele 28, 30 si 108 si sa le demita pe slugile incompetente care au redactat art. 40 al  Ordonantei de Urgenta  nr. 57/2015

Art. 8.
(1) Pensia de serviciu pentru 25 ani vechime în serviciu se stabileşte în procente din solda lunară, după cum urmează:
Art. 58.
Cu începere de la 1 ianuarie 1967 se instituie, în afara pensiei militare de stat, pensia suplimentară, care se bazează pe principiul mutualităţii între militari.

Art. 59.

(1) Fondurile necesare pentru plata pensiei suplimentare se formează din contribuţia tuturor militarilor din cadrele permanente. Această contribuţie este de 2 la sută din solda lunară şi se varsă, prin unităţi, într-un cont special la Banca Naţională a Republicii Socialiste România.
(2) Banca Naţională a Republicii Socialiste România va plăti la sumele depuse o dobîndă anuală de 1,5 la sută, cu care se întregeşte fondul pentru pensia suplimentară.

Art. 11.

(1) Retributia tarifara care se ia ca baza de calcul la stabilirea pensiei este media retributiilor tarifare lunare din 5 ani de serviciu consecutivi in cadrele permanente, la alegere, din ultimii 10 ani premergatori iesirii din cadrele permanente

Art. 60.


(1) Pensia suplimentara se bazeaza pe principiul mutualitatii intre militarii din cadrele permanente, care contribuie, in acest scop, cu 2 la suta din retributia lor tarifara lunara.

(2) Militatii din cadrele permanente pot contribui benevol cu inca 2 la suta din retributia tarifara lunara pentru pensia suplimentara. In acest caz, contributia totala va fi de 4 la suta din retributia tarifara. Cei care au contribuit cu 4 la suta din retributia tarifara beneficiaza de o pensie suplimentara majorata, potrivit prezentului decret.

(3) Contributia pentru pensia suplimentara se retine de unitati si se vireaza de catre acestea prin Directia financiara a Ministerului Apararii Nationale, respectiv Ministerului de Interne, intr-un cont special la Casa de Economii si Consemnatiuni, pentru care se acorda o dobinda de 3 la suta anual.

Legea 164/2001
Art.78
(3) Cota de contributie individuală este de 5% . Baza lunară de calcul pentru care se va
determina contributia individuală o reprezintă solda lunară brută.


Legea 263/2010

Art. 33. — (1) Baza lunară de calcul a contribuției individuale de asigurări sociale în cazul asiguraților o constituie:
a) câștigul salarial brut/solda brută, în cazul asiguraților prevăzuți la art. 6 alin. (1) pct. I și II
(3) Baza lunară de calcul a contribuției individuale de asigurări sociale prevăzută la alin. (1) și (2) nu poate fi mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câștigul salarial mediu brut.

Art. 34. — (1) Baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale datorată de angajator o constituie suma câștigurilor salariale brute/soldelor brute lunare, precum și asimilate acestora.

Legea 223/215

Art. 31. – (1) Cota de contribuţie individuală la bugetul de stat este egală cu cota de contribuţie individuală de asigurări sociale. Baza lunară de calcul a contribuţiei individuale o reprezintă solda lunară brută/salariul lunar brut.

Domnii tehnocrati, in loc sa faca atâta tevatura pe art.28, doar pentru a acoperi taierile de pensii din articolele  29 , 30 si 108, trebuia doar sa puna de acord art, 28 cu art. 31 din lege.

As fi foarte dezamagit daca la redactarea acestei Ordonante a participat si vreun finantist. Acesta ar fi stiut care sunt veniturile militarilor de pe statele de plata pentru care se percepe contributie  individuala la bugetul de stat.  

90 de comentarii:

Mihai spunea...

@Huhurez
Prin definirea soldei brute de catre L 263 rezulta ca solda bruta din L223 = venitul brut din baza de calcul a legii 263 diminuat la unii cu unele venituri prevazute la art 28 modificat lit a-p
La nici un sistem de pensii nu intra in calcul veniturile pentru care nu se datoreaza contributie de asigurari sociale. Si la speciali pensiile se calculeaza 80% din venituri minus cele pentru care nu se platesc contributii de asigurari sociale. Militarii au in plus OMM si in minus anumite venitur prevazute la lit a-p.
Este bravura de inalta gîndire a mai marilor vremii.
ART. 33 (1) Baza lunară de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale în cazul asiguraţilor o constituie: a) câştigul salarial brut/solda brută, în cazul asiguraţilor prevăzuţi la art. 6 alin. (1) pct. I şi II;
In baza L 263 si la legile speciale in afara de 223 nu se iau in calcul la pensie doar;
ART. 37 (1) Contribuţia de asigurări sociale nu se datorează asupra sumelor reprezentând: a) prestaţii suportate din bugetul asigurărilor sociale de stat, inclusiv cele acordate pentru accidente de muncă şi boli profesionale; b) diurne de deplasare şi de delegare, indemnizaţii de delegare, detaşare şi transfer; c) participarea salariaţilor la profit, potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 64/2001 privind repartizarea profitului la societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome, aprobată cu modificări prin Legea nr. 769/2001, cu modificările şi completările ulterioare; d) indemnizaţia de şedinţă pentru consilierii locali şi judeţeni; e) contribuţiile plătite la fondurile de pensii facultative, în limitele de deductibilitate stabilite potrivit legii; f) compensaţiile lunare pentru chirie; g) contravaloarea echipamentelor tehnice, a echipamentului individual de protecţie şi de lucru, a alimentaţiei de protecţie, a medicamentelor şi materialelor igienico-sanitare, a altor drepturi de protecţie a muncii, precum şi a uniformelor obligatorii şi a drepturilor de echipament; h) sumele primite potrivit legii pentru acoperirea cheltuielilor de mutare în interesul serviciului; i) indemnizaţiile de instalare; j) valoarea financiară a normei de hrană; k) contravaloarea transportului ocazionat de plecarea în concediul de odihnă, precum şi a transportului la şi de la locul de muncă.

doar atît si nimic mai mult. Punct. Nu suntem negri.

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@avianyc
Daca erau destepti copiau prevederile din Legea 263 referitoare la veniturile excluse de la plata contributiei de asigurari sociale.
Acelea sunt veniturile care sunt exceptate de la plata contributiilor pe statele intocmite de serviciile financiare din institutiile militare.
Pe unde scot camasa tehnocratii daca pentru cel putin unul din veniturile excluse la art. 28 militarii au platit contributii?

iceparu spunea...

Astia mi-au furat bani opriti timp de 28 ani pentru pensia suplimentara .Sa mi-i returneze indexati cu rata inflatiei si cu dobanda.Trebuie dat cu ei de pamant.

Anonim spunea...

S-au platit degeaba contributii.Ce mai conteaza ..Guvernul Soros da o OUG neconstitutionala pe fata ce sa le mai pese de contributiile militarilor?

iceparu spunea...

Karadenis,dece naiba generalii sunt muti.Trag concluzia ca sunt zmei numai cand sunt in activitate.Zau ca aproape ca mi-as dori ca sa se intample ca in arma franceza.(Odata pe an gradele mici sa ia conducerea armatei).Uite asta care este la conducerea ANCMRR si care se impauneaza cu o mie si una de titluri mai are putin si linge mana care il bate.

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
fiducius55 spunea...

OGU 57/2015 Nu a fost contrasemata de Ministrul Justitiei Inalt Funtionar public la Brussel in concediu fara plata si MINISTRUL IN "GUVERNUL MEU "JOHANNIS era obsolut necesara SA SEMNEZE PENTRU conformitate si legaliate.In celasi timp legea se adreseaza si functionarilior cu statut special din cadrul AGENTIEI NATIONALE A PENICENCIARELOR-CARE SUNT SUB JURIDICTIA MINISTRULUI JUSTITIEI.Dupa parerea mea este OGU 57/2015 ESTE neconstitionala.CINE O POATE ATACA LA CCR ??

meri spunea...

Degeaba ne lamentam aici daca nu le spune nimeni celor care au dreptul de decizie. Vad ca si reprezentantii sindicali care ar trebui sa ne apere drepturile au facut ciocu mic. Tot apar pe la televizor (vezi Dogar, Pricina) dar nu sufla un cuvant despre aceste aspecte. Cred ca multi nu s-au dezmeticit inca si nu inteleg ce li s-a pregatit.Ar trebui sa apara specialisti care inteleg sensul termenilor financiari si sa explice. In plus, trebuie insistat asupra discriminarii militarilor ca fiind singura categorie socio-profesionala carora le-a fost micsorata baza de calcul.Toate legile privind pensiile, in vigoare, iau in calcul media veniturilor brute si un cuantum de 80%.S-au votat anul acesta patru legi speciale cu pensii de serviciu pentru personalul aeronautic civil -legea nr.83/2015, personalul auxiliar din instante si parchete - legea nr.130/2015, functionari publici parlamentari - legea nr. 215/2015 si pentru personalul diplomatic si consular - legea nr. 216/2015. Toate au in comun: baza de calcul a pensiei - media veniturilor brute, din ultimile 12 luni de activitate sau salarul de baza brut inclusiv sporurile si indemnizatiile; cuantumul pensiei din baza de calcul 80%, pentru toate legile specificate mai sus.

tigri2 spunea...

Mai frati / dusmani, in timp ce unii alearga sa faca lobi pe la toti parlamentarii si oamenii cu influenta in armata ,politie si alte structuri ,tu si altii stati aici precum babele pe marginea santului si mestecati...vorbe cu pretentii de mistocareala. Tu si altii chiar nu intelegeti ca fara sporuri si prime +80% pornire ni se sterge cu buretele toata activitatea ,toate riscurile si suntem aruncati in coada societatii,nu va ganditi la amaratii de subofiteri si maistri,la pensiile la care vor ajunge? lasati-i pe ghiftuiti,pe marii generali,ei oricum au pensii uriase ,indiferent de calcule. O sa va convina ca un primaras sau un biet functionar de primarie de catun sa aiba salariul de trei ori cat pensia unui militar? pentru ce faceti circul asta ieftin ,haideti sa luptam impreuna sa ne recastigam drepturile si apoi putem continua 'rezbelul" orgoliilor.Pregatiti-va de lupta!

totoiany48@gmail.com spunea...

DLE.HUHU AJUTATI-NE SA CALCULAM, DETERMINAM PRIN FORMULA SAU ALTFEL BAZA DE CALCUL,, B,,
MULȚUMESC MULT.

Huhu Rezea spunea...

@Jivino
O sa sperii parlamentarii daca nu poti sa le explici de ce trebuie sa-ti introduca sporurile si primele in baza de calcul.

Huhu Rezea spunea...

@TOTO
Sunt doua articole pe blog care te ajuta sa calculezi elementele soldei de baza si restul veniturilor din solda lunara bruta.

http://www.huhurez.com/2015/05/componentele-soldei-de-baza-care-intra.html
http://www.huhurez.com/2015/06/formula-de-recalculare-pensiilor.html

gheorghe spunea...

sa fie introdusa pedeapsa cu moartea si cei care se mai ating de vreo lege si nu o respecta dupa ce a fost aprobata sa suporte consecintele. nu se poate ca un nr.mic de politruci sa-si bata joc de intreg poporul raman.de cate zile ne tin sub stres cu legea pensiilor militare si salariul minim pe economie? chiar nu le este rusine si frica.

emanuel spunea...

... in 2010 mi-am batut gura de geaba ...toti sustineau ca opiniile si comentariile mele nu sunt pentru nivelul unui militar cult , ca acum suntem in UE , in NATO... , dar vad ca nu pricepeti !!! - nimic nu se schimba daca facem lobii la parlamentari ,la politrucii lui peste ... Cati pensionari militari suntem in tara asta ? toti vom fi afectati de deciziile guvernelor oricare ar fi ele - daca nu ne impunem pentru totdeauna in fata lor . Nu ne trebuie nimic , decat vointa de a rezova pentru totdeauna modul cum suntem tratati in aceasta tara de oricare lingau si pupincurist , ajuns in functii de decizie. Este foarte simplu - venim toti pensionarii peste ei - avand in maneca , cate un stilou de 70- 100 cm. ... chiar credeti ca vor dori sa ne opreasca , politistii , jandarmii - cand stiu ca peste 2, 3 ani le vine randul sa iasa la pensie ? Singurile cereri sunt : sa nu se mai atinga de legile militare niciodata ... si ... sa nu ne creada prosti !!! Nu am fost , nu suntem si nu vom fi niciodata ,,NEGRI '' pe plantatia lor.

uber spunea...

@Huhurez
Am mai scris pe tema asta si reiau.
Sesizarea CCR si actiune in instanta in contencios administrativ nu rezolva problema, vad ca ati precizat urmatoarele:
"Pe unde scot camasa tehnocratii daca pentru cel putin unul din veniturile excluse la art. 28 militarii au platit contributii?"
Exact, asta e si directia care trebuie urmata, cu mult mai eficienta decat proteste in strada, contencios, CCR, etc. Sunt convins ca puteti explica mult mai bine abuzul in serviciu contra intereselor persoanei decat o pot face eu, chiar din comentariul dvs infractiunea numita de mine este mai mult decat evidenta. Trebuie precizat ca nu tehnocratii au ticluit acest avorton de OG ci anumite persoane de la ministerele de resort constituite in acel grup de lucru interministerial. Acele persoane constituite in grupul de lucru ar trebui sa explice in fata procurorilor cateva chestiuni, competentele profesionale, existenta pregatirii si a studiilor in domeniul in speta, motivul si temeiul legal prin care au exclus de la baza de calcul a unor venituri legale aducand prejudicii de natura materiala si morala persoanelor vizate de acel OUG. Prejudiciul material inca nu s-a produs prin efectul actului normativ insa intentia a existat iar daca actul normativ va ajunge la data de 01.01.2016 isi va face si efectul.
Chiar daca acele persoane trimise la grupul de lucru sunt doar un fel de acar Paun, trebuiau sa refuze executarea ordinelor venite de la sefi atat timp cat acele ordine contraveneau legilor in vigoare si de asemenea acele persoane mai trebuie sa inteleaga ca sunt platite de sintagma care a inceput sa devina moda "institutia angajatoare" nu de sefi, care au stiut sa se puna la adapost.
Nu au nicio scuza ca nu au stiut ce fac, teoretic trebuiau sa stie ca doar d-aia au fost trimisi acolo pe de o parte, pe de alta parte codul penal la abuzul in serviciu nu face distinctie intre actiune voita sau nevoita.
Daca actiune va reusi, cu siguranta pe viitor astfel de trepadusi vor fi mult mai atenti la a face pe plac unor grupuri de interese prin incalcarea legii, cu atat mai mult cu cat in noul cod penal pedepsele pentru abuzul in serviciul sunt mult mai mari.

Huhu Rezea spunea...

@ghita
Nici chiar asa! O lege nu poate ramâne vesnic.
Sunt si saraci cu duhul care cred ca prin ordonanta le va creste pensia. Vreo 2-3 amici intalniti prin oras, care nu se informeaza pe Internet, spuneau ca au incredere in comunicatul MApN. Incurcau si indexarea cu recalcularea. Cu asemenea dezinformati pot sa stea linistiti Motoc si Toba.
Nu le pasa. Când vor veni deciziile de recalculare, peste 2 ani, nu vor mai fi ei ministri.

iceparu spunea...

Pe Semper Fidelis se apreciaza ca pensia suplimentara nu intra in procentul de 85%.

Huhu Rezea spunea...

@Iceparu
Nu stiu cine sunt aia, dar inseamna ca nu inteleg limba româna, daca asa rastalmacesc art.30.
Orice calcul facut in baza Legii 223 nu poate duce cuantumul pensie mai sus de 85% din baza de calcul. Or, art. 108 face parte din L 223.
Nu mai raspânditi idiotenii!

totoiany48@gmail.com spunea...

DLE.HUHU , MULȚUMESC MULT PENTRU RĂSPUNSUL DVS.
TOTUSI ...., URMARESC DE MULT ACEST SITE.
CONCRET , CINE TRANSMITE CELELALTE ELEMENTE ÎN AFARĂ DE ALEGEREA CELOR 6 LUNI DIN...., ADICĂ SOLDA DE MERIT , DISPOZITIV, RADIATII , ETC ?
MULȚUMESC ȘI SCUZE PT.INSISTENTA.
PS.AM URMARIT TOATE POSTARILE PANA ACUM.

karadeniz spunea...

@iceparu
Cei în activitate trebuie să se alinieze statutului, nu prea pot vorbi în spatiul public, nu pot face referiri la clasa politică. În plan intern există principiul subordonării, inclusiv şeful SMG este subordonat ministrului şi consilierilor acestuia.
Structura actuală a Armatei Române este incredibil de prost întocmită. Astfel cel care conduce efectiv armata este lipsit de mijloacele necesare pentru a o face, cele mai multe structuri de care are nevoie nu i se subordonează lui ci unui ministru civil a cărui calitate profesională este jalnică, dacă analizăm anii de când avem miniştri civili.
Departamentul pentru armamente, cel de domenii şi infrastructuri, Direcţia financiar-contabilă, DGIA . Ba mai mult şeful direcţiei logistice este numit ( de ce oare) de către primul ministru.
Cei în rezervă nu prea mai au nici o trecere în faţa militarilor cu atât mai mult în faţa societăţii civile. Sunt unii dintre ei care vorbesc bine, gen Petrişor Mandu, Mircea Chelaru şi nu numa, dar nu-i ascultă nimeni.
Cum am mai spus calitatea lor nu poate fi diferită de a celorlalţi militari aşa că să nu avem aşteptări mai mari decât e normal.

Huhu Rezea spunea...

@ TOTO
Din ciorna ordinului comun rezulta ca veniturile care intra in solda lunara bruta din ultimii cinci ani de activitate vor fi comunicate pensionarilor prin CMZ-uri si Inspectorate.

alfa spunea...

Exemplu de calcul pentru un politist in activitate:
9 luni stagiul militar
5 ani facultate civila, la zi
1 an si 3 luni activitate in viata civila - conditii normale de munca
25 de ani activitate ca politist - din care 24 de ani conditii speciale si 1 an conditii normale (participarea la cursuri)
Ordinul Militar cls. I pt. 25 de ani = 20%
Media pe 6 luni din Total brut realizat (vezi randul din flutrasul de salariu) = 3000 lei
Calculul pensiei:
Baza de plecare = 65% deoarece are 25 de ani ca politist, la care se mai aduna: + 7% (pt. armata + facultate + activitate viata civila) + 12% (activitatea desfasurata in conditii speciale) = 84%
La 31.12.2011 a avut o contributie la pensia suplimentara de 6% (cu data de 01.01.2012 contributia la pensia suplimentara a disparut prin lege, deci doar cine a avut la data de 31.12.2011 o vechime de 25 de ani de activitate ca politist primeste 9% pensie suplimentara)
Sa continuam: 84% x 1,06 = 89,04 = 89% (peste tot se aproximeaza in sus peste 0,5 sau in jos sub 0,5)
Fiindca 89% este mai mare decat plafonul impus de lege care este de 85% se ia in calcul valoarea de 85%.
Deci: 85% x 1,2 (echivalentul ordinului militar) = 102%
Prin urmare PENSIA BRUTA va fi: 102% x 3000 lei = 3060 lei
Calculul pensiei nete (cat ia omul in mana):
Contributia la sanatate: (3060 lei - 740 lei) x 5,5% = 127,60 lei = 128 lei
Impozitul pe pensie: (3060 lei - 1000 lei - 128 lei) x 16% = 309,12 lei = 309 lei
Valoarea totala a impozitelor datorate statului: 128 lei + 309 lei = 437 lei
Valoarea PENSIEI NETE: 3060 lei - 437 lei = 2623 lei
PENSIE BRUTA = 3060 lei
PENSIE NETA = 2623 lei

totoiany48@gmail.com spunea...

CMJ-URILE VOR TRIMITE VALORILE SOLDELOR, NOI ALEGEM LUNILE .
CINE DISECA , DESLUSESTE COMPONENTELE , MERIT, DISPOZITIV , RADIATII ETC ?
SCUZE, DACĂ SUPAR.

Huhu Rezea spunea...

@alfa
Pe legea 223, originala, ai fi avut o pensie bruta de 3000 x 1,068 = 3204 lei

uber spunea...

@alfa
Domnule daca politistul in cauza a dobandit OMM cl I-a inainte de 2002 puteti sa luati in calcul cele 20% altfel ma tem ca l-ati adaugat eronat, dupa cum vad calculati pentru un politist care este in activitate, deci la capitolul OMM puteti sa treceti 0% daca in statutul politistului nu exista vreo reglementare similara militarilor.
De asemenea cred ca nu e corect calculul bazei. Ati calculat 65% din ce e pe fluturas ceeace este incorect. 65% este procentul care se aplica sumei de pe fluturas din care se scad anumite sume care deocamdata nu se cunosc cu precizie. Deci 65% dintr-o suma mai mica de 3000 lei, cu alte cuvinte pensia neta din josul comentariului nu este corecta dar un lucru e cert, va fi mai mica decat v-a rezultat.

Anonim spunea...

3000 lei net au dor comisarii salariu ( fara norma de hrana ). Un agent cu 2000 lei salariu (tot fara norma) va iesi cu 0 pensie de 1500 lei brut din care se mai scad impozitul si CASS si va ramane in mana.. cu cea mai lunga.. .Adica cu aproximativ 1200 lei.Asta daca are vechime completa . Halal pensie.

totoiany48@gmail.com spunea...

DAR PT. CEI PENSIONATI , VALOAREA DIN ,, FLUTURAȘ,, DE ACUM 20 DE ANI CUM SE ADUCE LA NIVELUL 01.01.2016 ?
SAU SE ECHIVALEAZA COIEFICIENTII DE IERARHIZARE?
MULȚUMESC.

tigri2 spunea...

STIMATI CAMARAZI
Pregatiti-va de lupta, asteptati semnalul,fiti pe receptie! Nu exista alta cale. Daca miercuri nu se va respinge aceasta OUG de catre Parlament,iesirea in strada este ultime solutie.Cu totii trebuie sa ne aparam drepturile,mobilizati oamenii nu va amagiti ca veti ramane cu valoarea in plata a pensiei actuale ,s-ar putea ca maine sa va fie anulata si asta.Fiti vigilenti!

uber spunea...

@Huhurez
Nu credeti ca, comentariile in care sunt date exemple de calcule voit eronate din care rezulta cuantumuri nici prea mari sa ne puna civilii in cap dar nici prea mici sa ii sperie pe beneficiari fac parte dintr-o campanie "Stati pe locurile voastre"?
Eu cred ca "mosi martinii" isi pot schimba parul dar naravul ba.

Unknown spunea...

STIMATI CAMARAZI
In primul rand trebuie sa stim ce sa cerem. De exemplu, pensia militara nu este stabilita pe principiul contributivitatii. Deci nu putem invoca baza de calcul a contributiei. Eu cred ca Ordonanta de modificare lasa fara efect prev art 108 din Lege. Astfel orice beneficiar al Legii care are o vechime de, sa zicem, 30 ani, poate realiza o vechime cumulata de 45 ani. Cu aceasta s-au completat cei 85% - maxim. Unde mai incap procentele de la art 108? Era singura posibilitate in care se valorifica si contributia noastra. Corect era ca 85% sa reprezinte maximul acordat pentru vechime, iar procentele pentru contributie sa nu fie afectate. Cred ca o abordare de acest gen are mai multe sanse pentru noi.

uber spunea...

Orice lege trebuie sa aibe la baza un principiu si un spirit in jurul caruia sa se construiasca acel act normativ. Legea 223 avea la baza un principiu firesc specific pentru un astfel de act normativ, contributivitatea, cat ai platit atat primesti. Putea sa existe si un alt principiu la fel de bun insa aplicabil la o lege a pensiilor.
In legea 223 si ordonanta care modifica aceasta lege, singurul principiu si spirit in jurul caruia se constituie legea este "cat mai putin cu orice pret", in opinia mea un lucru nefiresc si care nu are nicio legatura cu categoria de legi nu doar cu principiile democratiei, nici macar cu al bunului simt si al logicii. Daca nu se va schimba principiul fundamental in jurul caruia este constituita legea niciun act normativ menit sa o corecteze nu va duce la un rezultat firesc.
Se vede foarte clar ca L 263 a fost creata la Ministerul Muncii de profesionisti, cu cunostinte in domeniu pe cand avortonul 223 si ordonanta au fost create de urechisti care nu au nicio legatura cu subiectul in cauza.

Unknown spunea...

STIMATI CAMARAZI
In primul rand trebuie sa stim ce sa cerem. De exemplu, pensia militara nu este stabilita pe principiul contributivitatii. Deci nu putem invoca baza de calcul a contributiei. Eu cred ca Ordonanta de modificare lasa fara efect prev art 108 din Lege. Astfel orice beneficiar al Legii care are o vechime de, sa zicem, 30 ani, poate realiza o vechime cumulata de 45 ani. Cu aceasta s-au completat cei 85% - maxim. Unde mai incap procentele de la art 108? Era singura posibilitate in care se valorifica si contributia noastra. Corect era ca 85% sa reprezinte maximul acordat pentru vechime, iar procentele pentru contributie sa nu fie afectate. Cred ca o abordare de acest gen are mai multe sanse pentru noi.

iceparu spunea...

Karadenis@ ,stiu.Dar eu m-am referit la generali pensionari.Cred ca aproape jumatate din promotia mea sunt generali.Mircea Chelaru are tinichele agatate ,dar mai sunt si altii si nu putoi, care se dadeau mari si tari.Obicei prost.Noi am invatat sa ne aliniem inapoia gradului mai mare .Stiu si cat costa ca fiind activ sa-ti dai drumul la gura.Am un exemplu de prin 1997 cand o functie ,nemultumit a facut o sesizare la parlament.Urmarea.A primit un control de la SMG si l-au mutat in alta parte pe o fuctie mai jos.Norocul lui ca l-a gasit pe nea Fane si pe PEP care l-au luat sub aripa lor.Ulterior am luat-o si eu .Scarbit de toate si de tot la 50 ani ,adio. Treaba este ca de atunci problemele s-au acutizat.Eu am ajuns la varsta in care nu-mi mai doresc sa fie groasa ci cat mai lunga Ma nemultumeste faptul ca ne lasam incalecati.
ALFA@ cred ca ai calcule gresite ori si la voi s-a asezat "armata" cu fundul in sus.Sef de post ,agent,pensionat prin 2002 pe legea 164, pensie mai mare decat a ta?.

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
uber spunea...

Este imposibil sa faci un buldozer cu scheme de videoproiector chiar daca aduci tot felul de modificari la scheme, in final va rezulta un videozer nu un buldozer. Singura solutie este abrogarea L 223, enuntarea unui principiu firesc pentru o lege a pensiilor pentru militari si apoi cladirea in jurul acestui principu a unui act normativ trainic si corect.
Cel ami deranjant este faptul ca oficialii in loc sa-si puna cenusa in cap pentru tampeniile pe care le-au facut continua cu tot felul de dezinformari ba mai mult tot felul de troli continua aceasta campanie de intoxicare. Oare meritam acest tratament?
Io zic ca da, daca nu ne trezim.

uber spunea...

Scuze pentru acest comentariu:
"Legea 223 avea la baza un principiu firesc specific pentru un astfel de act normativ, contributivitatea, cat ai platit atat primesti. Putea sa existe si un alt principiu la fel de bun insa aplicabil la o lege a pensiilor."
Am vrut sa scriu L 263.

uber spunea...

iceparule, alfa nu are nimic de spus, el urmareste doar instructiuni

Huhu Rezea spunea...

@Blaiculescu
Incetati cu diversiunea sau prostia ca militarii n-au contribuit la fondurile pentru pensie.
Inca din 1968 militarii au platit pensie suplimentara si pâna in 2001 si institutiile militare au varsat contributiile la fondul de pensii in functie de fondul de salarii, asa cum a varsat orice alta institutie civila si unitate economica.
Din 2001 militarii au platit 5% si din 2011 platesc o contributie individuala egala cu CAS-ul platit de civili.

@Tigri
Ordonanta nu trebuie respinsa ci amendata. Pe lânga monstruozitatile de la art. 29, 30 si 109. ca tehnica de legiferare a inlaturat necorelarile din textul adoptat de Parlament, asa cum ar fi cele de la art. 109 si 110.

La art.28 ar trebui sa se revina la termenul consacrat de solda lunara bruta pentru stabilirea bazei de calcul, in concordanta cu textele de lege prin care au fost impozitate ori s-au retinut contributiile pentru pensii.
La art. 29, daca se mentine procentul de 65%, ar trebui sa se prevada 2% pentru fiecare an peste 25, pentru a veni in sprijinul amarâtilor de disponibilizati.
Normal ar trebui sa se revina la procentul de 80%.
Articolul 30 este cel mai problematic. Limitarea cuantumului calculat potrivit art.29 trebuie readusa la 100% din baza de calcul, astfel incât toti militarii sa beneficieze de sporul integral pentru pensie suplimentara.

Unknown spunea...

O luam de la capat. Legea 223 nu prevede principiul contributivitatii. Suntem pe teren alunecos. Cei care nu stapanesc bine situatia, e bine, sa se abtina. Doar tulbura situatia. Sunt cateva chestiuni care pot fi invocate. Sa ne concentram asupra lor. Sunt multe realitati in Ordonanta. A lupta impotriva lor e pierdere de resurse. De exemplu scoaterea din baza de calcul a veniturilor care nu reprezinta realizari ale lunii repective. Plata concediu de odihna aferenta altei luni... de exemplu. Pai daca un pensionar are cele 6 luni mai avantajoase din care o luna in care nu a incasat nimic pentru ca a primit indemnizatia de CO anticipat? Nu stiu cine ii inspira pe unii dintre noi. Nu vreau sa stabilesc eu directii, dar hai sa-i lasam pe cei ce se pricep.
Si, nu neaparat acele organizatii sindicale ai carei reprezentanti sunt interesati de propria imagine.

Anonim spunea...

Cei mai loviti de legea 223 modificata prin oug 57/2015 sunt cei cu grade mici, subofiterii ,agentii ,maistrii, sgv ,etc.. La astia pensiile vor fi chiar de mizerie intre 800 si 1500 lei.Daca nu se trezesc nici bani de un amarat de paracatamol nu o sa aiba.Se vrea cu orice pret de catre guvernul masonilor Ciolanis al lui Soros iesirea militarilor din sistem pe cale naturala?

Unknown spunea...

Dovada ca nu citim sau nu intelegem este clara. Eu nu am spus ca militarii nu au platit contributii. Am spus ca Legea 223 nu prevede principiul contributivitatii. E o diferenta mare. A invoca contributia nu e numai o eroare ci, si o piedica in lupta noastra. Cei ce insista cu asemenea argumente nu ne ajuta. Le recomand sa se informeze. Cunoasterea situatiei.... e strict necesara.

Huhu Rezea spunea...

@Blaiculescu
Incurci termenii.
Cine a vorbit de principiul contributivitatii?
S-a combatut doar nerozia ca militarii n-au contribuit la fondurile pentru pensii si de aceea n-ar trebui sa aiba pensii mari.
S-a vorbit de concordanta de termeni intre legile in care au reglementat plata contributiilor de catre militari si prevederile Ordonantei in definirea bazei de calcul a pensiei.
Nu admit sa mi se ia un drept pentru care am platit contributie.
Nu admit sa nu mi se valorifice in pensie vechimea cumulata, daca nu intreaga vechime, cel putin pâna la nivelul de 100% din baza de calcul.
Nu te mai arunca sa combati ceea ce nu stapânesti.
Cred ca nici n-ai citit actele normative, indicate in acest articol,care au reglementat pensiile militare in ultimii 70 de ani

Anonim spunea...

@toto
"coieficientii"poate doar la dumneata

Anonim spunea...

http://aparatoriipatrei.blogspot.ro/2015/12/homeless-act-cuting-military-pensions.html?m=1

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
tigri2 spunea...

***cucuvaie ,mie nu-mi convine ca aceasta OUG,pe langa reducerile si limitarile de 60 / 85% mi-a retezat toate primele orare de zbor,pentru care am platit impozite grase de pana la 60%.Dintr-un milion ce-l aveam de luat pe zbor eu luam doar 400.000 restul se impozita,asta ma doare.in aceasta situatie sunt si parasutistii,tehnicii de aviatie,marina,minerii,artificierii si alte arme tehnice +politia si structurile specifice.Vreau sa se revina la Legea 223,cea aprobata si promulgata de prresedinte.

iceparu spunea...

Cei de la ANCMRR sustin sus si tare, ca stiu ei,ca pensia suplimentara nu face parte din plafonul de 85%.Acelasi lucru l-au comentat si cei de pe SEMPER FIDELIS.Chiar nimeni nu poate sa ceara un punct de vedere al unei Case de pensii sectoriale?

Unknown spunea...

Eufrosina Nedelcu
Ultimii 5 ani nu se aleg. Daca indeplineste conditiile : varsta si vechime, merge la CMJ si face cerere. Restul se rezolva acolo. Sunt oameni de treaba si va ajuta.

calin spunea...

Dogaru a sesizat Avocatul Poporului
http://sindicatulcmd.blogspot.ro/

Huhu Rezea spunea...

@Fiaro
De unde stii ca sporurile pentru zbor nu sunt cuprinse in baza de calcul? SE calculeaza procentual din solda de functie.
@Iceparu
Inseamna ca tontul de AC nici nu stie cu ce a fost de acord. Se mai si lauda ca fost consultat.
Recomanda-le celor de la ANCMRR sa analizeze art. 30, asa cum a fost modificat de tehnoordonanta.

Huhu Rezea spunea...

@calin
Un demers superficial al domnului Dogaru. Il lasa pe domnul Ciorbea sa identifice el care sunt motivele de fond de neconstitutionalitate. Cel putin putea sa ataseze Nota de Informare intocmita de Departamentul Juridic al SCMD.

CEZAR spunea...

Incercand o ,,sintetizare" cred ca am putea spune ca :
OG..nu-i chiar catastrofala ci are si parti bune...caci :
1..clarifica fara tagada recalcularea pentru toti ! (admitem ca R-123..avea dreptate ...)
2...elimina oportunismul jegos al unora ! (care puteau sta si pe functie de caporal atata timp cat din sporuri isi umpleau geanta )
Inplicit rezulta ca :
A..in parlament singurul obiectiv urmarit trebuie sa fie imbunatatirea rezonabila a procentelor ..60...85... 1....Nu inlaturarea ordonantei !!
B...pe termen mediu si lung mingea ii in terenul activilor !! Doar ei pot lupta ..pentru imbunatatirea SALARIZARII !! Salariu f.bun = pensie decenta ...
Zic si eu ..!!!

tigri2 spunea...

***cucuvaie,aici nu-ti dau voie sa comentezi,nici tu,nici mosu sau alt neavenit.Ma refer la PRIMELE ORARE DE ZBOR.
Iata despre ce este vorba,in primele orare de zbor intra :
1.contravaloarea orelor de zbor in functie de urmatoarele elemente:
a.conditiile meteo;Ziua sau noaptea ,meteo normale sau grele,zbor pe inaltimi,intrebuintare in lupta,zbor la mare,ses,munte,parasutari,cercetare meteo,trageri,bombardament,interceptari etc
b. incercari sau receptii
c.misiuni in folosul altor institutii etc..
2.aterizari,norme
3.asistenta tehnica
etc
Nu toate sunt cuantificate la functia cdt. esc
Acuma noi le avem in evidenta doar ca valoare bruta nu ca procente din functie si nici nu mai pot fi impartite (de fapt nici nu ar fi nevoie deoarece inca nu s-a introdus legea in proiect) De aceea este specificat in art 28 ca VENITURI BRUTE si intra la TOTAL. Asa ca vedeti-va de ciorba voastra. chestia este ca acest OUG nu le mai prevede si de multe ori,cuntumul zborului depasea contravaloarea aceste solde de kkt.

tigri2 spunea...

***cucuvaie PRIMELE ORARE DE ZBOR(asa li se spune in Nomenclator) sunt scoase prin specificatia pct"e"si "p". din aceasta OUG

Anonim spunea...

http://www.evz.ro/scandalos-militarii-care-au-luptat-in-afganistan-pensii-mai-mici-decat-o-femeie-de-serviciu.html#

micutzul spunea...

,,...iiiiiii cutit, cutit
De trei ori te-am ascutit,
Pe tocila la pietroi
Sa tai capul la ciocoi...,,

Huhu Rezea spunea...

@Cezar
E treaba ta de indaratnic bolând ce crezi despre Ordonanta.
Eu nu permit unor tehnocratite de la guvern si unor „mos teaca” de la ANCMRR, in complicitate cu lideri sindicali habarnisti, sa-mi taie drepturile ce mi se cuvin din vechimea cumulata in conditii speciale si alte conditii, stagii ulterioare pensionarii si din sporul pentru pensia suplimentara pentru care am platit zeci de ani contributie.
Sa ma puna pe picior de egalitate in valorificarea drepturilor cu cei care au vechime mica. Punct

uber spunea...

Cezare, se elimina oportunismul jegos al unora. Dar cum? Lovind si in cei care chiar au dreptul sa beneficieze de sporuri si culmea tocmai acestora nu li se umplea geanta pana la refuz. Asta e o masura stalinista fara nicio exagerare. Numai tatucul spunea, decat sa scape un dusman al poporului mai bine ii impuscam pe toti. Eliminarea imposturii nu se poate face doar prin legea pensiilor, sunt mai multe acte normative care trebuie puse de acord. Spre exemplu OG 1294 incadreaza in aceleasi conditii de munca contabilii cu cei care se plimba cu MRAP-ul peste mine in Afganistan, acum legea pensiilor ii baga in aceiasi oala si pe unii si pe altii. O fi sau nu corect?
Sau o fi corect ca unul cu 17 ani activitate sa fie egalul unuia cu 30 de ani?
E buna legea!

uber spunea...

Huhurez hai sa identificam corect vinovatii. Nu "tehnocratii" de la guvern sunt autorii OG-ului, in comunicat scrie clar "grupul de lucru interministerial" si ca sa fim si mai precisi initiatorii sunt cei de la MApN, doar a spus-o cu gurita lui ministrul "tehnocrat" de la aparare. Eu am mai scris, proiectul asta era pe teava inainte de caderea guvernului Ponta deci nici vorba de "tehnocrati". Ca atare acum stim precis cui sa multumim.

Huhu Rezea spunea...

@Echilibriul
Eu vad asa lucrurile.
Legea a iesit cu decorelari intre articole care au creat dificultati in redactarea Ordinelor de aplicare.
Lenesii de functionarasi din grupul interministerial au reclamat aceste dificultati, dar au lucrat si la un proiect de modificare a legii, proiect pe care nu au avut curajul sa-l scoata in fata ministrilor Dusa si Oprea. Pe lânga eliminarea necorelarilor, munca vizibila in Ordonanta, si-au varsat si propriile lor frustrari impotriva celor cu pensii mari.
Abia au asteptat caderea Guvernului Ponta pentru a-si valorifica opera in fata noilor ministri, Toba si Motoc.
Ministrii, pentru a se evidentia la Ciolos si Iohannis, au grabit macelul, profitând si de duplicitatea liderilor sindicali, interesati mai mult de drepturile salariale decât de pensii, si de faptul ca la conducerea Asociatiilor rezervistilor din toate ministerele sunt insi bâta in legislatia privind pensiile militare, mai putin CA de la SNCMRR din MApN, care e un ticalos.
Iata de ce sustineam, acum mi-am intarit convingerea, ca retrimiterea legii in vara in Parlament, pentru indreptarea erorilor de redactare, ar fi prevenit acest dezastru. Legea ar fi fost modificata si trimisa la promulgare inainte de caderea Guvernului Ponta si ticalosii n-ar fi avut timp sa se regrupeze.
Toba- motocii- ciolosisti johannisti au preluat documentul ca pe o initiativa din interiorul sistemului. Nu stiu, insa, ca ei vor deconta politic nesabuinta unor frustrati din sistemul militar.

CEZAR spunea...


Equilibrium ...nu prea ai dreptate !
Nu se echilibreaza pensiile ...in exemplul pe care-l dai ..tu mai ai cel putin 5%(1/an ) in plus ...
Tu ajungi la 85 (sper sa fie mai mult ) + pensia suplimentara ...ala micu ..nu
Si mai sunt diferente ..
Oricum daca ati crezut ca va veti pricopsi cu pensii de 10-12 mii ..ati fost niste naivi batrani si cam ..lacomi ..hrapareti ,,,individualisti etc ...

CEZAR spunea...

PS.. eu dupa varianta initiala ajungeam usor ..pe la ...8 mii...!!!!???
Daca dupa OG.. imbunatatita mi-ar creste cu macar cu 7-8 sutare ..asi fi multumit ...in conditiile date ..

Huhu Rezea spunea...

@Cezar
Fa niste comparatii.
Ti-am demonstrat ca la vechimea ta primesti pe tehnoordonanta o pensie mai mica cu 18% decât pensia avuta in anul 2010 pe Legea 164/2001, actualizata la data de 01 01 2016.
Parca spuneai ca ai o pensie contributiva mai mare decât cea pe legea 164.
Spune-ne cu cât va fi mai mica pensia lui Ciolos fata de pensia lui Oprea.

Mihai spunea...

Domnule Huhurez ,nu-i chiar așa.
Unele, foarte putine, posibil sa scada (lipsa sporuri si vechime mica), altele vor creste semnificativ. si va mai ramîne si pe dinafara.
Totul va depinde de clarificarile aduse de ordinul comun in privinta sporurilor incluse.
Nici nu puteau da in unele cazuri pensii tip Geica pe nesabuinta psd-ista. Le-au limitata cel putin la solda lunara bruta dar cu sacrificiul celor mici la solda si vechime.

uber spunea...

Cezare din pacate nu ai inteles nimic. Dar s-o luam in logica ta, eu am 51 de ani vechime cumulata si iti garantez ca nu din pozitia de contopist sau profitor, am eu un feeling ca tu nu te apropii nici macar de 45 de ani. Dar trecand peste asta, legea & ordonanta tie iti da dreptul sa-ti valorifici intreaga vechime, mie mi-o interzice, tie legea iti da dreptul sa-ti valorifici pensia suplimentara, mie mi-e interzis. Pai de ce? Pentru simplul fapt ca eu am 51 de ani si tu nu ai nici macar 45? Asta e argumentul tau?
Cat despre "Tu ajungi la 85 (sper sa fie mai mult ) + pensia suplimentara ...ala micu ..nu", pai nu e vina mea ca ala micu e mic si are putina vechime, el in schimb fata de mine isi valorifica toatat vechime, aia mica cat e ea plus pensia suplimentara, iar mi-e interzis.
Ce anume te face sa ma acuzi de lacomie, faptul ca cer sa fim tratati in mod egal. Daca asta e lacomie, atunci marturiesc, sunt lacom, dar macar unul cinstit.
Eu vorbesc de principii si pot sa amintesc chiar unul din legea in speta de la Art.2. De la Art. 2 pana la 28 sunt cateva articole, atat tin principiile la noi, cateva articole. Masurile astea egalitariste nu fac decat sa nedreptateasca pe unii iar pe altii sa-i avantajeze dupa o logica, daca ai fatut multe lucruri pentru armata sa fii penalizat iar daca ai reusit sa te strecori ca gasca prin apa sa fii recompensat.
Cool nu?

uber spunea...

Cezare si ca sa-ti arat ca nu sunt lacom, maine am sa inaintez catre parlament propunerea ca plafonul de 65% sa coboare la 59%. Nu de alta dar sa pot sa-mi valorific si eu toata vechimea si sa beneficiez de pensia suplimentara. Si stii ce e culmea? Pe mine ma avantajeaza scaderea plafonului. Dar pe tine? Pur si simplu nu ma intereseaza, acum suntem tratati in mod egal conform principiului de la Art. 2 si nu poti nici sa ma acuzi de lacomie.

Huhu Rezea spunea...

@echikibrium
Echilibrate constatari!
@Tigri
Nu te mai freca cu blana de ticalosii care au eleborat Ordonanta!
In conditiile in care baza de calcul nu va diferi mult de baza reglementata prin legea 164/2001, dar cu numai 1% pentru fiecare an peste 25, in loc de 2%, si cu limitarea pensiei la 85%, in loc de 100%, tu chiar nu realizezi ca pensia ciolosista va fi mai mica decât pensia pe L 164, in cele mai multe cazuri si decât 80% dintre pensiile contributioniste.Vrei sa-ti mai desenez?

Anonim spunea...

Hai ca iar ati "infrant"!!
Acum se cearta cei cu vechime mare cu cei cu vechime mica.....s-a trecut de etapa mapn/mai
conflictul fratricid se adanceste.Nasol!....nasol rau de tot.Cred ca iar nu mai scriu luni de zile,iar ma scarbesc
Las ca apare unul maxim one....asta e mai rau ca eufrosina dpdv IQ

uber spunea...

@tigri 3
Domnule s-a tot discutat si s-a intors legea si ordonanta pe toate partile. Pensia nu va fi limitata la solda lunara bruta!!!!
Art. 30
Pensia stabilită, recalculată şi actualizată în condiţiile prezentei legi nu poate fi mai mare decât 85% din baza de calcul prevăzută la art. 28.

Pensia bruta rezultata va avea un cuantum cu mult mai mic decat va asteptati, toate versiunile de pensii, rezultata, recalculata, actualizata si care dracu or mai fi, nu poate fi mai mare de 85% din baza de calcul. Baza de calcul rezulta din solda bruta aplicata la functia de baza din care se scad o gramada de chestii, specificate la artt. 28 plus altele pe care alesii neamului nu le considera de natura salariala.
Sa presupunem ca baza de calcul este 70% din solda lunara, rezulta ca pensia: rezultata, recalculata, actualizata, etc. este 85% aplicat la 70% din solda bruta.
La asta e limitata nu la solda bruta lunara.

uber spunea...

Cu alte cuvinte pensia rezultata va avea un cuantul maxim de 60% din solda bruta, mai precis 59.5%

micutzul spunea...

Si daca o sa aiba maxim 65% din brut crezi ca poate sa fie mai mare de 19 cm.?
Cu alte cuvinte baietii ne-o trag pe la spate ( scuze ) in sensul ca nimic nu e clar si vor putea sa modifice tot.....Adicatelea sa nu fim fraieri si sa ne pregatim din timp, in sensul ca papagalii au dat termen 24 de luni , cat e gestatia la elefanti.... Ce dreac santem fraieri ? O sa ne dea prin gurita.... ALEGERI ... Dupa ele mila Domnului.... Adica baietii si-au luat timp si daca ies nu ne dau si daca nu ies ....nu ne dau.... Problema mea este ca mi-e scarba de tradatorii activi care nu ne-au sprijinit si nu ne sprijina ....Imi pare sincer rau ca acum le dau si lor ....ita.
Nu sunt in sindicat sau ANCMR dar Dogaru e unul din cei care ne apara.... Si a fost sapat destul.... Daca nu credeti intrebati-o pe fosta jurista a SCMD ....E.C. care acum face poze cu ,, Eu vreau guvernul mieu.....,,.

Unknown spunea...

Dupa parerea mea Ordonanta e foarte proasta din urmatorul motiv:
-Dupa implinirea a 25 ani vechime nu mai castiga nimeni nimic la pensie. La functii egale cel ce are 25 ani vechime efectiva castiga la fel cu cel care are 50 ani vechime efectiva. Calculul e simplu: 25 ani efectivi in conditii speciale asigura 38 ani de vechime cumulata. Deci 65% + 13%= 78%. Se adauga 9% si dau exact 85%. Se adauga 20% si ajungem la 102%. Asa e incurajat omul sa.... plece din sistem. La ce varsta? Pai cum suna gongul, cel mai tarziu la 47 ani.
Concluzia: Ordonanta are ca scop depopularea sistemului de aparare si ordine publica. Deci... treaba romaneasca.
Ce era simplu si bun de facut -Art 30. - Pensia stabilita, recalculata si actualizata in conditiile prezentei legi nu poate fi mai mare decat 85% din baza de calcul prevazuta la art 28 la care se adauga sporul prevazut la art 108 din lege.
Si asa exista trei trepte de departajare. Ce spuneti?

Huhu Rezea spunea...

@Baiculescu
Concluzii corecte, calculul, nitel, gresit.
78+9=87%, deci omul a si pierdut 2% din sporul pentru pensia suplimentara.
Sa vedem ce pensie ar fi obtinut militarul pe fosta Lege 164/2001, lege pe care si in prezent sunt in plata cca 16 000 de pensii, prin L 241/2013.
In respectiva lege procentul pleca de la 64%, dar primea 2% pentru fiecare an peste 25 si limita era 100%, nu 85%.
64 + 26 + 9 = 99%
99% + 20% x 99% = 117,8%.
Este evidenta o diminuare de 15,8% din baza de calcul.
Si... in motivarea magariei spuneau ca incurajeaza cariera.
Cred ca singuri, singurei, gugustucii tehnoordonantisti vor veni cu amendamente in Parlament pentru a nu-si pune cadrele militare in activitate in cap.
Liderii sindicali sa-si dea demisia!

CEZAR spunea...

@ Miutzu ..si de 19...nu-ti ajunge la varsta ta....??
Vrei musai de 22...??

uber spunea...

@Baiculescu
Ati sesizat foarte bine care este problema, cu o mica observatie. Ce se intampla cu cei care au vechime mai mare de 25 de ani sau chiar daca au doar 25 de ani dar toata perioada lucrata in CS sau AC. Pai e simplu se transforma dintr-un act normativ doar prost intr-unul prost si discriminator care incalca nu doar principiile frumos si pompos enuntate la inceputul legii ci si constitutia.
Nu vorbesc de cuantumul pensiei, asta e alta discutie ci doar de aplicarea in egala masura si posibilitatea ca toti beneficiarii legii sau mai bine zis aflati in aceasi situatie juridica sa-si fructifice integral drepturile nu selectiv si arbitrar dupa niste criterii care nu au legatura cu un astfel de act normativ ci mai degraba cu unul de tip contabilicesc de restrangere a cheltuielilor.
Am mai scris, L 263 are la baza un principiu care este specific pensiilor, L 223 nu are nicio legatura cu un astfel de capitol, totul e contruit in jurul ideii "sa reducem cheltuielile cu orice pret".

Huhu Rezea spunea...

@Cezar
Ramasesei dator cu un raspuns. Cu cât este mai mare pensia ta contributiva decât pensia motoc-ciolosist- johannista? Ca... fata de pensia pe pe 164 este clar mai mare.

CEZAR spunea...

Hu ..astept ..calculele ...eu sper ca cea Ciolanista sa fie nitel mai mare ...
@T3
Tigri3 si ai lui frati,
Cioflingari descreerati ,
Din barlogul calduros
Tot viseaza , marI viseaza
La un os maaare de ros ...
Sta pe coada ..picoteste ,
Cu a lui ghiara ascutita
Tot la lupta ..imboldeste !!
Oilor - haideti la lupta ,
Tu berbec merinos..
Da cu capul , sparge ziduri
Nu ma lasa fara ..OS...!

Mihai spunea...

@ Equilibrium
Guvernul a mers pe formula 85% + OMM = solda lunara bruta + 2% beneficiu !!!!! in ideea ca în Romania nicio pensie nu trebuie sa depaseasca zic ei 100% din solda lunara brută.
Pe militari i-a gratulat cu 2% in plus.
Militarii trebuie sa lupte pentru salarii decente contabilizate la calculul pensiei si nu pentru 100% din maruntiș. Fara salarii de baza adaugate cu tot felul de nesalariale (norma de hrana, chirie,etc). Salar brut decent contabilizat la pensie si las ca se descurca el cu hrana ,chiria ,etc

CEZAR spunea...

PS @Micutzu ...de ce nu apelezi la ..EC...sa ne indice ..calea de urmat ...HI...HI...HI....

uber spunea...

@Baiculescu
Propunerea dvs de modificare a Art. 30 nu rezolva problema aplicarii discriminatorii a drepturilor, nu poti primi acele drepturi de la Art.108 deoarece cei cu vechime peste 25 de ani ating plafonul maxim de 85% doar din procentele de vechime si astea neintegral fructificate daca ai peste 45 ani vechime cumultata. Am mai scris, celor cu vechime peste 45 de ani le sunt refuzate fructificarea atat a vechimii integral cat si drepturile la pensia suplimentara de la Art. 108. Singura vina a acestora este doar ca au multa vechime in armata si au lucrat in conditii grele. Cei cu vechime sub 45 de ani beneficiaza de ambele masuri.

Mihai spunea...


Neața bună , măiflăcăi,
Ati sunat din ”zurgălăi”?

Aho ,aho , copii turbati,
De-ai lui Cezar parca frati,
stați puțin si m-ascultați,
pe la crîsmă v-adunați,
Ca să fiti nedezbinați,
și la 10 turmentați.
Vladimire ofuscat,
și tu Gelu exaltat,
De voi parcă nu-i păcat ,
C-ați mîncat pe-aici rahat,
Și la tigrii n-ați lăsat.
mos Alecu expirat,
De la pensie saltat,
Și pe face exilat,
înapoi la trupă dat,
Ca mîncat și el rahat,
Că și-acolo exilat,
Pe Huhurez l-a-mpăiat.


Cezare, la tab afumat,
Și la capriț-adaptat,
Cu cascaval indopat,
pe la parlament ”n-ai dat”,
oile ti-au numarat ,
si cațeii impaiat.

uber spunea...

@tigri 3
Domnule cu tot respectul si fara nicio ironie, vad ca sunteti un om judecat. Sunt convins ca guvernul este mai mult decat altruist si plin de bune intentii legat de pensia militara, dar nu asta e problema. Problema e insasi LPM care una declara in principii si alta face, nu este normal sa introduci intr-o lege masuri discriminatorii doar ca sa atingi un obiectiv de natura financiar-fiscala pentru ca nu asta e rostul unei legi a pensiilor. Ce se intampla daca unui nastrusnic din guvernul lui Julien ii vine ideea sa intoduca in LPM, Codul Penal sau masuri de lupta impotriva cancerului uterin? Sunt convins ca vor gasi niste explicatii de zici ca asa e.
LPM trebuie construita in jurul unor principii specifice pensiilor, fara sa produca discriminari pentru persoane aflate in aceasi situatie juridica iar daca la un moment dat apar restrictii de natura financiara sau alta natura, actiunea asupra LPM trebuie sa se faca printr-un act normativ extern care sa afecteze in egala masura persoanele aflate in aceasi situatie juridica fara sa induca discriminari.
Acum au declarat ei ca pensia sa nu depaseasca 100% din solda, si alte vrajeli, dar daca la un moment dat se horarasc ca 100% nu mai e un procent corect ci 75% ar fi mult mai aproape de realitate. Cum vor proceda? Vor da iar totul cu curul in sus sau o vor reglementa dintr-un act normativ extern?
L 263 este o lege buna care nu creaza discriminari sau restrictii tocmai ca e contruita in jurul uni principiu si s-au tinut de el pana la capat nu doar pana unde le-a convenit unora.

CEZAR spunea...

QED...inca odata se adevereste ca doar ..CONTRIBUTIVITATEA ii cea CORECTA ....

CEZAR spunea...

Ultima ora ...Dogaru are degand sa-si dea foc in ..piata ....!!!
E C. a mobilizat ..pompierii....

emillian123 spunea...

1.Pt."alfa"-esti in "eroare" la calcul pensiei recalculate, corect=adica strict legal- este: 3060 lei-740 x 5.5 % =127,60 lei=128 lei= cass ; restul de 2194,4 lei+740lei=2932,4 lei, 2932,4 - 1000 lei(deducere)= 1932,4 x 16 %= 309,184 lei= impozit,deci retinerile sunt =437 lei, in rest calculul tau e corect...(..nu ma critica prea tare...) P.S.(s-a publicat O.U.G. 57/2015// M.O. 923/11.dec.2015): calculul de mai sus trebuie "corectat"-deoarece din pensia lunara-CASS-ul de 5.5 % se va calcula deducandu-se valoarea punctului de pensie in vigoare la data calculului, adica nu se mai deduc 740 de lei, ci vreo 860,1 lei cat se estimeaza ca va fi Pct. Pensie in 2016... 2.Soldele avute in vedere la actualizarea/recalcularea pensiilor anterioare -legal- ar trebui sa fie cele de pe "fluturasii"cu soldele brute rezultate din formula legala de stabilire a soldei/soldelor din cele 6 luni consecutive din activitate avute in vedere la stabilirea pensiilor vechi- adica SOLDE VECHI- ACTUALIZATE....!(ma intreb -cum se va face- practic asta- deoarece -soldele echivalente ale militarilor activi -in prezent-nu mai au TOATE ELEMENTELE soldelor pensionarilor-pe legile anterioare...=si deci se vor creea NOI DISCRIMINARI...!); Vad ca unii dintre noi se "tem" ca -vezi Doamne-afla civili-cuantumul pensiilor militare-de parca ar fi mare lucru, oricine e interesat- poate afla -citind legislatia publica -sa afle "secretul lu' peste...!"...Adevarul-ne place sau nu- e ca un guvern DE BUNA CREDINTA,SOBRU,ONEST,PROFESIONIST- TREBUIE SA FIE CAT SE POATE DE TRANSPARENT -cand e vorba de BANI PUBLICI si sa-si asume-cu curaj (NU PE "FURIS./.."CU FURIS"..)- faptele si legislatia pe care o emite...4. Pana la lg.263/2010=care este -de fapt -lg.19/2000-modificata pe-ici-pe -colo,TOATE PENSIILE-CIVILE SI MILITARE= NU ERAU CONTRIBUTIVE,ci erau pensii stabilite PROCENTUAL -DIN RETRIBUTIA TARIFARA- (retributia tarifara fiind media unor venituri lunare..etc....!),de ex. -la civili pensia era in plaja a 56-85% din retr. tarif.=descrescator -cu cuantumul retributiei...; la militari -era oarecum similar,dar la solde ceva mai mari decat salariile civile...!

emillian123 spunea...

Apropo de legislatie transparenta...!=unde e M.O. Nr.920/11 dec.2015

uber spunea...

@Huhurez
Scriu comentariul asta pentru mos teaca trompeta, pe blogul potecarului nu am de gand sa scriu iar cont de facebook nu am si oricum nu scriam nici acolo.

Mai mos teaca nu te mai da dupa cires ca nu ai cum sa convingi ca nu esti trompeta cuiva. Daca tot nu vrei sa ascunzi sub pres rezultatele bla bla bla, fa mai cetatene calculele, comparatiile si pentru un colonel si un general, tot asa cu vechime de 30 de ani, functie la maxim si alte vrajeli cum ai facut pentru subofiteri si SGV.
Ca vorba ta:
"Solutia nu este ascunderea rezultatelor unor astfel de calcule si compararea (la pensii) a militarilor cu beneficiarii ajutoarelor sociale ...".

Ori nu ti s-a dat voie sa faci si astfel de calculele pentru ca dau prost?

Stai in scorbura ta acolo si vezi-ti de instructiuni, nu te mai baga in seama.

maiag spunea...

eu nu mai tin minte exact,poate ma lamureste cineva si sigur tota lumea este interesata,
cine stie care era sporul de dispoozitiv in perioada 1995-2000,,care este in prezent si daca a suferit cindva modificari,iar adoua intrebare este ca eu stiu ca primeam 10 la suta spor de radiatii,nu am auzit sa se vb de el in lege,sau eu am timpit si nu mai tin minte?
poate stie cineva sa lamureasca evolutia sporrurilor din 1990 pina in prezent,toata lumea va fi interesata deoarece in functie de sporurile de care au beneficiat vor alege cele 6 luni
cred ca in unele cazuri este mai avantajos sa alegi perioada cu cele mai multe sporuri decit cu indicele de functie cel mai amre,ne lamureste un finanttzist pensionar care a functionat in perioada aia?
multumesc.

mega2005 spunea...

Bai,...Toba...du-te si te culca. Si nu te uita in oglinda dimineata,...ca nu ai dece.