Un produs Blogger.

marți, decembrie 08, 2015

Circula pe INTERNET un draft al unei OUG de modificare a Legii 223/2015

38 comments
Draftul poate fi citit AICI 
A fost preluat de pe acest site- Roarmy230





Primele observatii

Ar avea o noima modificarile propuse in acest proiect de act normativ, in sensul ca stim ce urmareste initiatorul sau cel care a comandat modificarea legii:
- micsorarea drastica a bazei de calcul si a procentului de pensie.
- plafonarea cuantumului recalculat, prin aplicarea procentelor de pensie de la art. 29 si a sporului pentru pensia suplimentara, art. 108, la  85% din baza de calcul, astfel, incât, si aplicarea sporului de  20% pentru OMM clasa I sa duca pensia abia la 102% din baza de calcul, in loc de 130,08%, cum rezulta din simularea pe Legea 223.
-labartarea la 2 ani de la intrarea in vigoare a legii a termenului de recalculare pentru toate categoriile de pensii in plata.
Coerenta modificarii s-a poticnit la art. 29. Acesta nu e deloc corelat cu articolele 16, 17 si 18 referitoare la pensiile de serviciu.
Nu poti sa scoti omul la pensie pentru limita de vârsta la o vechime efectiva de 25 de ani si sa-l si penalizezi cu 5% pentru ca impricinatul nu are si 30 de ani vechime cumulata.
Aberatia este atât de evidenta incât cineva i-a pus cruce art. 29. Intentia ramâne.
Adevaratul text modificat al articolului 29, precum si al articolelor 109, 110 si 122 il gasiti la paginile 11 si 12 ale documentului, daca aveti rabdarea sa rulati cu cursorul câteva pagini goale.
-Singurul lucru pozitiv il  vad la articolele 109 si 110 in care, in sfârsit, se reglementeaza ceea ce trebuia prevazut de la inceput ca, actualizarea bazei de calcul, din cele 6 luni alese, se face la data intrarii in vigoare a legii, nu la data deschiderii dreptului de pensie. Numai ca, pâna se recalculeaza in 2 ani, soldele activilor pot sa mai creasca.
-Se doreste marirea la 5 ani, incepând cu 01 01 2016, a termenului  in care cei ce se pensioneaza in acest interval de timp au drept de optiune intre Legea 223/2015 si Legea 263/2010

38 de comentarii:

Anonim spunea...

Ma faceai mincinos domnule huhurez cand spuneam de trei zile ca legea 223 va fi modificata . Ziceai ca e imposibil .Astept scuze.

Unknown spunea...

e cam suspect , este constitutional?

tigri2 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
tigri2 spunea...

Parerea mea despre aceasta "ordonanta de minciuna gogonata":
*** acest "draft" este o ciorna cu propuneri(chiar din partea SCMD )din perioada cand se discuta proiectul legii223/2015,"minciuni,minciuni ,minciuni" o parafrazare a lul Lenin"ycitsia,ycitsia,ycitsia" sau a lui nea Nicu "invatati ,munciti,invatati"...istoria se repeta in sensul"mintiti,dezbinati,pacaliti"
SCOPUL? pai este evident ,vine sfarsitul de an vechi si inceputul de an nou,trebuie sa fie adunati"cei ce pun botul" sub aceiasi COTIZATIE(banuti frumosi) si doar prin teroarea fricii pot fi convinsi batraneii ,fostii militari, sa se adune sub CLOSCA pentru a se simti aparati. Acesta este "chichirezul". "inducem frica,scornim,mintim si adunam turma ,pardon "cotizatia babana".Asa vad eu lucrurile ,s-ar putea sa ma insel,ca de altfel nimic de aici nu are logica,parca este prea pueril ,totul.

Unknown spunea...

dle , chestia cu securistii nu tine, si ei sant pensionari ,daca mai sant in vioata , ca astia de acum numai sec uristi nu sant , astia da pot face jocuri , dar sa vedeti ca DOGARU ,a scris guvernului in lregatura cu acest draft idiot , asa ca dece nu vreti mai bine sa vedem despre ce e vorba , decat sa aduceti injurii cui nu trebuie . dar dl HUHU ne ajuta sa descalcim porcaria asta ,

calin spunea...

https://drive.google.com/file/d/0B3HNuFvZyx7PZ1daQXNGcDV4cTg/view

Dan B. spunea...


O lege organica nu poate fi modificata prin ordonanta guvernului, insa, dupa un OG de prorogare a aplicarii legii, poate apare o initiativa legislativa de amendare a Legii 223/2015.
Insa va reamintesc cum ca CCR a admis o astfel de OUG, cea cu nr 230, emisa de Boc.
Asemeni dlui Kiss, este unul pe "roarmy", Ursea pe nume, care tot asa o tinea, ca sunt zvonuri nefundamentate, insa, cand mai tarziu si-o plange in pumni, ....
La fel a fost cu graba privind proiectul Legii 241/2013, sa treaca asa, neamendat in luna mai, caci Ponta ar fi zis ca, in ian 2014, intra in vigoare noua lege a pensiilor militare. Si, a intrat?
Daca mdm Dracu Anca a fost promotoarea austeritatii basiste din 2010, motiv pt care FMI a luat-o si a plantat-o in organigrama ei, de ce nu credeti ca institutia financiara a detasat-o aici pentru a repeta malversatiunea cu reducerea veniturilor bugetare?
Cresterea salariului minim pe economie ar pune presiune si pe managerul multinationalei pentru marirea retributiilor, insa, cert, va scade profitul; iar cum FMI apara interesele "licuricilor" cu afaceri aici, nu era normal sa-si trimita angajata aici ca ministru de finante, pentru a stopa trendul de crestere a nivelului de trai al romanilor? Caci doar asa se mentine ieftina mana de lucru romaneasca!

Anonim spunea...

Corect Dan. Esti baiat destept pacat ca sunt putini ca tine .

tigri2 spunea...

Nici acuma n-ati identificat CHICHIREZUL acestei tevaturi cu "OUG"ul fantoma? Uite vi-l deslusec eu:SCMD &gasca,l-au lansat in eter,iar maine (09.12.2015) acesti bravi domni se vor "bate la cutzite" cu dusmanii poporului si ,sigur, vor invinge ,iar L223 se va aplica asa cum a fost aprobata ...DAR,exista un "dar",drept recunostinta pentru castigarea acestei batalii ,sunteti invitati sa va inscrieti sub umbrela SCMD si sa veniti cu banutzii(10 lei / luna-ten for month),haideti ,pe doua randuri cu bani potriviti,mari ca boii grasi ca porcii,hei ,acolo in fund , dati navala caci buzunarele noastre sunt de popa otodox.

Dan B. spunea...


Domnule Kiss, sa-ti explic eu cum a fost cu draftul ala, ajuns la MAI cu adresa semnata de Motoc. A prins de veste Cornea, care a preluat draftul si s-a infiintat la MApN, incercand sa afle initiatorii; pare-se ca doi limbisti, de la Directia Personal si cel de la Siguranta, primind ordin, au dispus subordonatilor schitarea proiectului de OG, cu obiectivele stabilite. Eu il desfid pe Dogaru de multe, insa, in chestiunea asta, a fost pur si simplu spectator.

tigri2 spunea...

Acest "draft" a fost construit,din resturi de propuneri anterioare aparitiei L223 de catre un descreierat,mos alecu zapciu' ,care are mintea du-sa cu sorcova ,chiar daca, inca,nu au sosit sarbatorile de iarna. De aceasta minciuna ,profita, acuma hienele si sacalii,oportunistii actualei stari de incertitudine. sa nu credeti o iota,este o facatura ordinara ,veti vedea maine pana la pranz.

Huhu Rezea spunea...

@Buzescu
Interesanta informatia.
Oare cine a dat ordin limbistilor de la personal si siguranta, de la MApN, sa incropeasca acest proiect de Ordonanta?
Nu cred ca este straina tehnocratita civila de la conducerea MAPN.
Vrem capul lui Motoc!

mosmartin16 spunea...

Va pot arata faptul ca, chiar si cu aceste prevederi, sunt pensii care cresc !

wassy_g spunea...

HUHUREZ

De unde ai scos procentul de 102%? Poate 85+20+9 care dau impreuna,dupa metoda lor de calcul,aprox 114%.

Mihai spunea...

Mă cînd vă spunea avianyc sa stati dracului linistiti ,sa nu mai umpleti blogurile cu calcule de pensii de 7-8000 de lei nu ati bagat in seama. Din contra ati umplut cancelariile cu scrisori precum ca legea nu-i buna si trebuie modificata in parlament .
Acum aveti tot ce ati cerut.
mos martine mai pune niste calcule cu 5000 cuantum că poate o sa va remodeleze legea sa va iasa un de bun simt 3000.
R 26500, mos Alecu, Karadeniz ,puneti-va pe treabă , acuma srieti din nou ministrilor si parlamentarilor si cereti sa v-o aduca la forma initiala.
Asa-i cu astia de la armata , habar nu au avut niciodata cei bun desi experimentatii le-au deschis ochii si le-au spus ,liniste ca-i foarte bine. Ei ,nu si nu, doar cum stiu ei din perimetru cazarmii. Ierarhie, solda de grad si functie,la stînga si la dreapta,sa se futa din greu unii pe altii, fuga la trei acasa si gata.
Ati dat cu piciorul la ce nu ati avut in viata voastra. Sa fiti sanatosi si alta data cînd mai primiti astfel de daruri sa gînditi sau sa lasati pe cei care gîndesc in fata.
Si mai puneti mîna si studiati psihologia maselor.Chiar ati crezut ca toti o sa se bucure cînd mos martin le afisa pensii pe la 8000 de lei.

Huhu Rezea spunea...

@Wassi
Asa spune art. 30 din ordonanta tehnocratitelor. Pensiile stabilite, recalculate si actualizate in baza acestei legi nu pot depasi 85% din baza de calcul. Asa ca... si procentele pentru pensie suplimentara intra tot in limitarea de 85%, prevedere complet ilegala. Pensia suplimentara este acordata in baza unei contributii . Tehnocratitele nu se pot juca ...cu facaletul printre principiile de drept, astfel incât unii primesc pensia suplimentara si altii, cei cu vechime cumulata de peste 45 de ani, nu.
Doar sporul pentru OMM nu este acordat in baza acestei legi, ci in baza L 80/1995.
Asa capensia maxima poate fi 85 + 20% x 85 = 102% = 1,02 din baza de calcul.

Mihai spunea...

@ Huhurez
Inertial ,ai gresit putin.
85% din solda/salariul brut+20% din 85% (OMM) = 105% din salariul brut
În mod legal C.p. suplimentara ar trebui sa vina peste 85%.

Huhu Rezea spunea...

@avianyk
Nu am gresit! Ia calculeaza 20% din 85! Nu da 17? Procentul pentru OMM nu se aduna la procentul de pensie.Asa spune spune art. 11 din L 80/95. Se aplica la cuantumul calculat potrivit legii pensiilor pentru militari..

Unknown spunea...

da asa a fost exista acea ordonanta azi la govern,adineauri la antenna 3 , dl COARNA a iesit in direct si a precizat ca toata liumea sa ste luinistita ca nimeni nu va pierde nimic , ca daca ajunge acea intelegere pe ordonanta asa cum s-a dezbatut de o sa[TAMANA INTREAGA , TOTUL ESTE BINE SI ASIGURA CA TOTUL VA FI CORECT SI CLAR ...SA VEDEM ORIGINALUL PE CARE IL VA DEPUNE IN PARLAMENT

Mihai spunea...

@ Huhurez
Corect . 102. Dar nu inteleg rationamentul 85+20%x85 = 102? Nu bate!

Huhu Rezea spunea...

@avianyk
Ai gasit vinovatii! In niciun caz tehnocratitele Johannisului tau, ci noi care am facut simulari pe prevederile unei legi publicate in MO.
Crezi ca finantistii si cadristii din MApN si conselerii lui Iohannis nu facusera simulari de calcul? Facusera, dar nu si-au permis sa se atinga de lege cât timp era Guvernul Ponta. Nu s-au atins de ea nici sa indrepte necorelarile din textul trecut prin Parlament.
Dupa cum spun cei informati, tehnocratita Motocel a ordonat elaborarea acestui proiect de ordonanta prin care o buna parte dintre pensionarii militari sunt deposedati de un drept pentru care au platit contributie de asigurare, respectiv sunt deposedati de pensia suplimentara.
De asemenea, prin aceasta tehnoordonanta sunt reduse cu pâna la 15% drepturile ce ni se cuvin din aplicarea sporului pentru OMM.
Voi ataca in Justitie ciuntirea acestor drepturi pe calea Contenciosului administrativ si, in subsidiar, voi ridica exceptia de neconstitutionalitate a art. 30, potrivit art. 9 din Legea 554/2004.

uber spunea...

@avianyc
De unde stii tu cine e mosmartin si ce a urmarit. Dupa cum vezi "mosmartin" in continuare merge pe aceasi idee, traducerea comentariului ar fi cam asta, "Baaaa vedeti ca se poate si mai rau, mucles". Saracu nu-si da seama ca odata si odata tot va iesi la pensie si va beneficia de ce a semanat. Astfel de oameni nu trebuie sa-i banuiesti de foarte multa inteligenta, apv-istul perfect, idei putine dar fixe.

uber spunea...

Am vazut pe A3 o interventie a dnului Coarna. Interesant e ca reportera a amintit cateva modificari ale legii, a specificat ca baza de calcul nu va fi venitul brut fara tot felul de sporuri ci solda functiei de baza fara acele sporuri iar dnul Coarna nu a negat acest lucru. Interesant, nu?

uber spunea...

@Huhurez
Atacarea in contencios administrativ a masurii nu va avea niciun rezultat. Am mai scris cu ceva timp in urma, solutia este punerea cu botul pe labe a celor care-si depasesc atributiunile. Modificarea unei legi organice prin initiativa celor implicati in acest proiect aduce prejudicii persoanelor vizate de lege. Cu alte cuvinte abuzul in serviciu contra intereselor persoanei este evident, daca mai presupunem ca niciunul dintre cei implicati nu au caderea de a face astfel de modificari la lege prin lipsa competentelor, poate fi invocata uzurparea de calitati oficiale. De asemenea daca luam in calcul ca initiatorii acestui document au fost numiti pe functii, specialitatea lor fiind una specific militara si in niciun caz o specialitate care le-ar da dreptul la astfel de actiuni poate fi invocat de asemenea falsul intelectual. Parerea mea e ca numai asa le va pieri cheful altor initiatori de a se mai baga unde nu le fierbe oala.
Parchetul trebuie sa analizeze aceste lucruri, astea sunt de domeniul penalului.

Huhu Rezea spunea...

Ordonanta nu este inclusa in Ordinea de zi a sedintei de guvern de astazi.

http://gov.ro/ro/guvernul/sedinte-guvern/informatie-de-presa-privind-actele-normative-care-ar-putea-fi-incluse-in-sedinta-guvernului-romaniei-din-9-decembrie-ora-9-00

@avianyk
OMM se aplica la cuantumul pensiei calculat potrivit legii pensiilor militare, nu la baza de calcul, asa cum se aplica 65% + n. 1% +sporul pentru pensia suplimentara < 85%.

Unknown spunea...

pai daca nu e in progrsul sedintei de govern de unde a aparut cu informatiz asta?

Army Fan Club Eufrosina spunea...

Domnule Huhurez, ordonanta ESTE inclusa in ordinea de zi de astazi.
Cititi "Ordonanţă de urgenţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare", care se afla la primul punct al orinii de zi, art. 36.
http://www.mfinante.ro/transparent.html?method=transparenta&

uber spunea...

"Huhurez
Este la pct. 4)
PROIECT DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal- bugetare

Army Fan Club Eufrosina spunea...

Coarna, la A3 spunea sa stam linistiti, ca el a negociat ordonanta si ca 65% dintr-o baza de calcul mai mica nu inseamna bani mai putini decat 80% dintr-o baza de calcul mai mare.
Asta parca-i militian care a facut clasa a 2-a la seral.
Stati linistiti...

uber spunea...

"Huhurez
Asta e documentul in discutie
http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/transparenta/ProiectOUGmasuri_7dec2015.pdf

Mihai spunea...

@ All
Articolul 28 se modifică și va avea următorul cuprins: „Art. 28. - (1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcția de bază în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/poliţist/funcţionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor prevăzute la art. 3 lit. a) - c),ÎN CARE NU SE INCLUD :

Si totusi desi confuz se pare ca in solda lunara bruta pe lînga drepturile prevazute in solda functiei de baza mai intra si elemente de la punctule calculate la solda functiei de baza:
e. primele si premiile, CU EXCEPTIA PRIMELOR DE CLASIFICARE SI SPECIALIZARE,DE AMBARCATIUNE pe timpul cît navele.................
p. alte venituri care potrivit legislatiei in vigoare la data platii NU REPREZINTA DREPTURI DE NATURA SALARIALĂ SAU ASIMILATE ACESTORA.

Ar rezulta de la lit. p ca solda lunara bruta se compune din solda functiei de baza plus adosurile calculate in procente din functia de baza minus cele specificate de art 28 lit a-p cu exceptiile de la lit e si p.

Art 3 anexa VII la L 284

(1)Personalul militar are dreptul la solda lunara.
(2)Solda lunara se compune din solda functiei de baza, indemnizatii, compensatii, sporuri, prime, premii si din alte drepturi salariale.
(3)Solda functiei de baza este formata din solda de functie, solda de grad, gradatii si, dupa caz, solda de comanda. Pentru realizarea diferentierii soldelor functiilor de baza, se stabilesc clase de salarizare si coeficienti de ierarhizare pentru soldele de functie.
Art. 4
(1)Politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare au dreptul la salariu lunar.
(2)Salariul lunar se compune din salariul functiei de baza, indemnizatii, compensatii, sporuri, prime, premii si din alte drepturi salariale.
(3)Salariul functiei de baza este compus din salariul de functie, salariul gradului profesional detinut, gradatii si, dupa caz, salariul de comanda. Pentru realizarea diferentierii salariilor functiilor de baza, se stabilesc clase de salarizare si coeficienti de ierarhizare pentru salariile de functie.

Anonim spunea...

Acest OUG e evident si clar neconstitutional .Vor urma mii de procese si sa te ti de acum greve ( normale) Asta daca sindicatele politistilor exista cu adevarat sau doar fac act de prezenta ca SCMD .Guvernul mason Ciolanis al lui Soros incalca fara rusine Constitutia prin acest Oug care modifica o lege organica .Oficial numai suntem nici macar colonie a perciunatilor am ajuns plantatia de sclavi a lui Soros (iar politicienii si guvernul pus de el ( prin crima Colectiv) sunt arendasii stapanului de sclavi).Mai jos de atat nu putem decade.Revoltator acum se organizeaza la guvern un nou Colectiv cu militarii ( care au conducatori politruci ,fripturisti si lasi).Batjocura pe fata.

Mihai spunea...

Huhurez
Punctul fix in care bati nu cred ca, corespunde mereu adaptarii la realitati.
Daca ai fi avut bunavointa sa mergi la aviatie MI (Smurd) fiindca pe altundeva nu gasesti ai fi putut sa te documentezi la ce nivel se putea ajunge dupa legea alandala cu modificari ad-hoc in parlament ale psd-istilor ca replica urgenta la legea Minca-Dogaru.
Am mai spus atunci ca nu ma vad cu o asa pensie insa nu ai crezut si in mod sigur nu ai verificat nimic . Si acolo-i doar ceva putin.Sunt si la mapn.
mos martin s-a vazut după calcule cu 7-8.... eu m-am vazut cu 12... si nu mi-a venit sa cred. Si am si spus ca nu ma vad in mîna cu o asa pensie. Si a venit si momentul calculelor pe care nu le-a facut nimeni pîna mai ieri.
Nu-l inghit pe iohanis mai ales de cînd umbla cu pnl-istul ochelarist... ca sa-l expuna candidat la primarie, dar nici nu pot sa inghit presiunile care se fac asupra lui sa semneze legea deposedarii de case de catre banci de catre pnl-isti si alde-isti tariceni initiatori, intre care si madam Cataniciu -aia cu ministru electronist( cu aparitie azi la tv cu critici la iohan ca nu aproba)care spunea ca traieste doar din salariul de parlamentar in timp ce detine (după partaj divort) 12 case la rosu din 28 si probabil voia sa arunce bancii cheile caselor din mercedesul X class pe care-l detine in timp ce niste amarîti cu credite isi pierd si casa si banii..Astai ajutorul legii promovat de Cataniciu si pnl-isti etc cu credite de miliarde Aici nu ai avut curiozitatea sa verifici declaratia de avere facuta in 6 ani de politica de madam , dar ai ridicat-o in slavi precum si pe ceilalti care au aruncat in scop de voturi orice fara fundamentare . Si uite ca acuma ne costa.
Legea asta nu s-a modificat ca nu era buna ci pentru ca ducea la exagerari care puteau fi corectate inteligent de inteligentii pe care-i sustin si care doar dadeu,dadeau fara masura si oricui.
Si asa modificata aduce adaosuri fata de L 164 insa unii se reped fara a calcula intîi.
Ori cred ca-i de bun simt impreuna cu OMM sa nu depăsesti 100%. Altfel activii similari la functii de ce mai merg la serviciu.Cred ca totusi ca sa aiba salar mai mare ca pensia .
Cu mult respect.

Mihai spunea...

@reboot
mos martin precum unul de-al nostru la revolutie. Era 22 dec 89 si nu-l gasea nimeni prin cazarma . La un moment dat il gaseste cineva intr-o sala. Ce credeti ca facea. Completa caietul de pregatire politico-ideologica cu ,cuvîntarile lui nea Nicu de la care lipsise cind s-au predat.
Asa si multi altii depăsiti de realitatile momentului. Cu a lor înainte.

Iulian Mareș spunea...

Domnilor, un lucru este cert!
Din experienta pe care o am, 10 ani numai in minister, aceasta OUG, cu toate prevederile ei si trimiteri la legi si alte acte normative... cu nr de articol si alin., nu putea fi elaborata intr-o sa ptamana! Cert, mai ales ca guvernul este proaspat! Concluzia..... au fost grupuri de lucru, numite din toate ministerele, care au lucrat in secret, din dispozitii superioare, cred ca din vara! Cine, de ce, cum? Ghici, ghicitoarea mea?

tigri2 spunea...

***avianyc ,cum aceasta lege, ar putea aduce ceva daca in calcul nu sunt luate sporurile si primele,lanoi(spor de dispozitiv,25%+spor de zgomot 10%+spor de radiatii 10%+ spor de periculozitate 10%)apoi primele orare de zbor,ca-n rest dintr-o escadrila de 21 de piloti erau (o functie de Lt.col+5 de maior+15 de capitan / lt maj+cpt)ce sa alegi din astea???Am facut un calcul si iese cam 2000,pai pentru asta mi-am tocat nervii,sanatatea si viata? Nu mai bine ma faceam agricultor sau alt smecher din societatea civila,de ce nu mi s-a spus cand am intrat in sistem. Eu zic sa fim pe faza ,sa iesim in strada si sa recurgem la toate mijloacele (TOATE)pana ii vedem daramati din toate structurile de conducere ale tarii si daca nu sunt in stare ,pana la alegeri ,merge si un regim militar.

Dan B. spunea...

Domnule Mares,
Nu va contrazic, insa, tot asa, va rog sa nu o subapreciati pe Anca Dragu si echipa intru rapiditate privind implementarea austeritatii intr-un act normativ. Probabil, ceva-ceva o fi fost, insa cineva din guvernarea asta s-a otarat impotriva noastra. Iar cum intentia este conforma strategiei FMI, ......

Huhu Rezea spunea...

@Stelian
In vechimea efectiva intra anii efeciv lucrati, fara sporuri pentru conditii de munca, asa cum este definita in art.3 La vechimea respectiva se adauga un numar de ani potentiali pâna se implineste vechimea de 25 ani.
Sa presupunem ca aveti 15 ani efectivi. Vi se pun 10 ani potentiali.
Pentru 15 ani efectivi aveti un procent de pensie de 65-10 =55%
La acest procent adaugati 10 procente pentru invalid gr.I, 8 procente pt.gr.II, 6 procente pt gr. III.
Procentul respectiv il aplicati la baza de calcul.