Un produs Blogger.

miercuri, decembrie 30, 2015

CPS despre pensia suplimentara neobservabila si despre sporurile din baza de calcul potrivit OuG 57/2015

12 comments
1. PRECIZĂRI PRIVIND  CONTRIBUŢIA PENTRU PENSIA SUPLIMENTARĂ

Contribuţia pentru pensia suplimentară s-a plătit de către cadrele militare, de la data de 1 ianuarie 1967, până la data de 1 aprilie 2001.
Începând cu data de 10 aprilie 2001, contribuţia pentru pensia suplimentară a devenit contribuţie individuală la bugetul de stat şi s-a plătit de către cadrele militare până la data de 31 decembrie 2010.
De la data de 1 ianuarie 2011, odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, până la data de 31.12.2015, personalul militar plăteşte contribuţia individuală de asigurări sociale.
Pentru perioadele sus-menţionate, conform dispoziţiilor art. 108 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, la stabilirea, actualizarea şi recalcularea pensiei se acordă un spor de:
a) 3% pentru o vechime a contribuţiei între 5 - 15 ani;
b) 6% pentru o vechime a contribuţiei între 15 - 25 ani;
c) 9% pentru o vechime a contribuţiei peste 25 de ani.
Prin instituirea plafonului de 85%, prevăzut de art. 30 din Legea nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare, având în vedere condiţiile de muncă în care şi-a desfăşurat activitatea personalul militar, pentru o parte din acesta efectele nu mai pot fi observate.
Exemplu de folosire a pensiei suplimentare: unui cadru militar care şi-a desfăşurat activitatea 30 de ani în condiţii deosebite (spor de 3 luni la 1 an) şi a cărui vechime cumulată este de 37 de ani şi 6 luni, întregită la 38 de ani, i se majorează baza de calcul de la 65% la 78%. În această situaţie, foloseşte pensia suplimentară până se ajunge la plafonul de 85%, respectiv 7% din cei 9% de care beneficiază.

4. PRECIZĂRI PRIVIND SPORURILE ŞI ÎNDEMNIZAŢIILE LUATE ÎN CALCUL LA STABILIREA PENSIEI MILITARE
La calculul pensiei se au în vedere toate elementele care fac parte din solda lunară brută, cu excepţia celor prevăzute la art. 28 din Legea nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
Exemple de sporuri, indemnizaţii etc. ce se iau în calcul: indemnizaţia de dispozitiv, solda de merit, spor pentru păstrarea confidenţialităţii, majorare pentru titlul de clasificare (toate introduse în solda funcţiei de bază), indemnizaţia de cifru, spor pentru complexitatea muncii (CFPP, audit) şi altele.

12 comentarii:

almis spunea...

"...efectele nu mai pot fi observate." Hahaha! Cea mai tare exprimare!

vio57 spunea...

Pana la aceasta data, cunoaste careva cu siguranta, care este noua baza de calcul a pensiei militare, intreb pentru ca ce nu include se cunoaste. Nu era logic si normal sa dea aceasta nenorocita de OUG dar daca tot au dat-o jigodiile naibii, perversii dracului nu puteau sa prevada clar si fara echivoc elementele care intra in baza de calcul al pensiei, asta tot ca sa ne tina in besna si sa poata jongla cps la cheremul lor cu aceste elemente de calcul. Tot miseleste este pusa, ca sa nu ne putem calcula cuantumul pensiei fiecare dintre noi si sa nu fim decisi sa actionam intr-o directie sau alta. Aveati dreptate dl.H., o sa reactionam numai atunci cand vom vedea deciziile de pensii dupa aplicarea OUG. S-a vazut la mitingul de luni cat de multi au reactionat si nu vad cum in actuala conjuctura in 24 ianuarie vom iesi in strada 150000 de militari. Nu inteleg ce se intimpla cu noi militarii, parca ne-au injectat, ne-au anihilat toate simturile, odata iesiti la pensie am pierdut parca din toate, din curaj, demnitatea, onoarea, mandria ....Ce poate face o natiune cu armata care nu o poate apara, face exact ce se intapla astazi cu noi toti militarii activi si rezervistii. Dumnezeu sa binecuvinteze Romania.

vio57 spunea...

Almis, tare multa dreptate au proverbele astea romanesti - Tara arde si baba se piaptana-, asta te... pe tine cum se exprima H, si nu ce incearca sa ne transmite si sa ne atentioneze. Vezi ca ai gresit blogul cauta unul ,,cu poeti".

Mihai spunea...

In comunicatul dat de CSP a MApN lucru cel mai grav este constituit de faptul ca astia nu stiu face diferenta intre solda lunara bruta si solda funciei de baza . Daca publica asa ceva pe un site oficial puteti sa va dati seama cîta superficialitate manifesta in indeplinirea atributiunilor functionale si in modul de tratare si informare corecta a pensionarilor si activilor.
Iar cei care nu cunosc legea nici nu sesizeaza ce bazaconii cuprinde comunicatul si il iau de bun facînd doar referire la sporurile mentionate nu si la contextul in care sunt asezate (solda functiei de baza).

Iata cum sun definite solda lunara bruta si solda de functie si ce spun ei. Comparati si o sa va lamuriti.

Anexa VII
SECŢIUNEA a 2-a
Soldele şi salariile funcţiilor de bază
ART. 3
(1) Personalul militar are dreptul la soldă lunară.
(2) Solda lunară se compune din solda funcţiei de bază, indemnizaţii, compensaţii, sporuri,
prime, premii şi din alte drepturi salariale.
(3) Solda funcţiei de bază este formată din solda de funcţie, solda de grad, gradaţii şi, după
caz, solda de comandă. Pentru realizarea diferenţierii soldelor funcţiilor de bază, se stabilesc
clase de salarizare şi coeficienţi de ierarhizare pentru soldele de funcţie.

tigri2 spunea...

DE CE SUNTEM SUPARATI?
Nu inteleg de ce atata dusmanie pe unii,domnilor,mai frati /dusmani,fiecare ,pentru munca depusa am avut anumite sporuri ,aceste sporuri nu au fost acordate a'mpulea ci conform dificultatii si importantei muncii,o munca ce presupunea eforturi suplimentare, au fost si servicii care manuiau niste valori sau date strict secrete care presupuneau un mare grad de risc,asa aveam si noi pilotii,spor de periculozitate,sper de zgomot sau radiatii ,numai ca aceste sporuri au fost limitate (prin '92, daca nu ma insel), la 30%,o alta greseala ,dar asta a fost si tocmai pe acestea ni le-au luat,mai erau PRIMELE ORARE DE (zbor, parasutare,aterizari,asistenta tehnica,submersie,lucru in subteran,etc)pe care ni le-au anulat,dar pentru care am platit impozite grase. Or fi si unii care nu prea au avut sporuri,sau prime dar asta nu inseamna ca trebuie taiate la toata lumea daca ei nu au avut.Poate aceia au avut o viata frumoasa,linistita ,au iesit din Armata dupa 40 de ani de activitate ,verzi ca bradul,cu parul negru si lucios ,cu toti dintii in gura si sanatate de juni,ori un biet pilot ,dupa 20 de ani de zbor este bolnav,garbovit,parul alb sau lipsa,fara dinti in gura(elicopteristii) si cate altele,de aceea exista aceste compensatii si voi vreti sau santeti de acord sa ne fie jecmanite???

Unknown spunea...

dle h ,daca o persoana depune pe 3 ian cerere de ppensionare ,dar aceea persoana are toata vechimea pana in 2001 ,deoarece dupa acea data a trecut in rezeva , procentul de pensie suplimentara se adauga la 65%? bineintelews in raport de anii lusrati? si cu asta va doresc ca la ANUL SA AUZIM DE BINE

Unknown spunea...

cu scuzele de rigoare , completez, vechimea la care se aplica acel procent de pensie suplimentara este sa zicem 14 ani efectiv plus cei dingrupa spewciala adica se cumuleaza si se aplica procentul adecvat?

iceparu spunea...

e clar.Sa-i bag in pizda masii.Mi-au dat cu o mana si mi-au luat cu alta.

Huhu Rezea spunea...

@Nedelcu
Daca rezervistul are 14 ani vechime in serviciu si, sa zicem, 28 ani vechime cumulata va avea o pensie de

65%-11% + 3%= 57% din baza de calcul.

Unknown spunea...

mutumesc ,dar acela are 14 ani armata si 3 ani inainte de armata adica inainte de 1989 ,asa ce se fac 15 ani si 6 luni .....s-ar putea sa i se aplice^ si nu 3 ,,,oricum o fi asta este si va doresc tot binele din lume

almis spunea...

@ Viorel Spulber-miercuri, 30 decembrie 2015, 14:34:00 EET
Domnule pana sa faci aprecieri ar fi trebuit sa citesti la sursa si nu sa reactionezi emotional.
Formularea "...efectele nu mai pot fi observate..." apartine CSP-MApN si nu domnului H pe care il asigur de tot respectul si consideratia mea.
Nu va cereti scuze!
La multi ani tuturor!

emillian123 spunea...

In lg.223/2015 -originara-adica nemodificata- sporul pt.pensia suplimentara de 3-9 % era calculat conf. art. 28-adica -ATENTIE MARE: din baza de calcul=venituri lunare brute.....=solda lunara bruta(calculata conform unei formule...) +sporuri=adica TOTAL VENITURI LUNARE trecute la- nr.crt.1 de pe fluturasul lunar...; in ordonanta 57/2015=nu e foarte clar- dar se pare ca procentele de 3-6-9 (%) se calculeaza- adaugandu-se procentele respective la cele ale vechimii-ca in legea 164/2001, de ex.: 52 ani vechime totala(cumulata)-din care: 6 ani facultate militara,35 ani=cadru militar-din care 20 ani conditii deosebite,PENSIE SUPL. =6 % -deci total: 6+35(=41 ani=vechime in serviciu -art.3/lg.223/2015)+5+6=52 ani ; calculul pensiei cuvenite: 25 ani=65 %, 16 ani=16 %, 5 ani-cond. deoseb.=5 %,pensia supl.= 6 % deci un total de =92 %, 92 %-7 %= PIERDERE= 85 %-din baza de calcul-valorificabile pt. calcularea pensiei, dupa care se va calcula O.M.M. cls.I-III; o medie a soldelor de 3000 lei x 85 %= 2500 lei, x 20 %(OMM.I ) =3000 lei =pensie bruta.