Un produs Blogger.

duminică, decembrie 06, 2015

Nu sunt prevazute cheltuieli cu instituirea pensiilor militare de stat in bugetul pe anul 2016

91 comments
    Anca Paliu Dragu- ministrul Finantelor

    Din Comunicatul publicat pe site-ul Ministerului Finantelor aflam si masurile din Bugetul general consolidat pe anul 2016 care ii privesc pe militari:

    - majorarea cu 10% a salariilor pentru restul personalului bugetar (3.026 milioane lei),
    - actualizare normă de hrană şi echipament pentru militari şi poliţişti (1 miliard lei), 
    -instituire pensii de serviciu pentru grefieri, personal navigant, personal diplomatic şi consular, funcţionari publici parlamentari (0,3 miliarde lei).
    -De asemenea, la estimarea cheltuielilor bugetare s-a avut în vedere majorarea pensiilor cu 5% faţă de anul curent.”
    Observatii:
    1. De majorarea soldelor cu 10% beneficiaza cadrele militare in activitate inca de la 01 12 2015. 
    Pensionarii militari vor beneficia de aceasta majorare numai daca recalcularea pensiilor se va face prin actualizarea veniturilor brute din baza de calcul la data de 01 01 2016. Daca nu, cresterea cu 10 % se va reflecta dupa prima actualizare prevazuta in articolul 109 alin.(2). Acum este clar ca si in situatia in care deciziile de recalculare vor fi emise la sfârsitul anului 2016, plata eventualelor cresteri va incepe in exercitiul bugetar al anului 2017.
    2. Militarii si politistii in activitate vor beneficia si de actualizarea normelor de hrana si echipament.
    3. Guvernul Ciolos a alocat suma de 0,3 miliarde lei pentru noile pensii de serviciu pentru grefieri, personal navigant(probabil aeronaval civil-n.m), personal diplomatic si consular, functionari publici parlamentari.
    Ca un facut, e adevarat, insa, in concordanta cu prevederile Legii 223/2015, nu sunt prevazute  cheltuieli cu nou instituitele pensii militare de stat. Recalcularile, daca vor fi majorari de cuantum, vor fi platite dupa 01 01 2017...celor care vor mai fi in viata. 
    4. Majorarea pensiilor cu 5% fata de anul curent.
    Este vorba de celebra indexare cu 5% a valorii punctului de pensie.
    NU se stie daca tehnocratii din Guvernul lui Johannis vor intelege ca de la 01 01 2016 militarii au pensie militara de stat. N-ar trebui sa ne miram pentru ca  nu inteleg  acest lucru nici unii militari. Formulari de genul „se majoreaza cu 5% pensiile din sistemul public” sau „valoarea punctului de pensie in anul 2016 va fi 872 lei” ii va sari in mod sigur de la majorare/indexare pe pensionarii militari.
    In Legea Bugetului de Stat ar trebui sa exista o mentionare expresa ca si pensiile militare se indexeaza cu 5%, asa cum erau expres cuprinse in actele normative de indexare, pâna au fost desfiintate prin Legea 119/2010.  Altfel, in 2016 ne sare si aceasta masura.
    UPDATE
    Ce va spuneam?
    Iata ce se prevede in art. 8 din proiectul Legii bugetului de asigurari sociale.
    Art. 18. – În anul 2016 valoarea punctului de pensie este de 871,7 lei
    Intrucât din anul 2016 pensiile militarilor sunt platide de la Bugetul de stat, nu din bugetul asigurarilor sociale de stat, poate gaseste cineva vreo referire la  indexarea cu 5% a pensiilor militare in proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2016 sau in anexele pe ministere ale acesteia.
    Documentul care arata ca Legea 223/2010 nu are niciun impact bugetar in anul 2016 deoarece recalcularea pensiilor militarilor si politistilor se va efectua in 12 luni de la intrarea legii in vigoare.


91 de comentarii:

totoiany48@gmail.com spunea...

PAI TEHNOCRATU' DE LA APARARE CE ZICE ?
AȘA SE EXPLICA STRIGATUL D LUI. DOGARU.
TEHNOCRATII FMI -ULUI SA TRAIASCA !

totoiany48@gmail.com spunea...

PAI TEHNOCRATU' DE LA APARARE CE ZICE ?
AȘA SE EXPLICA STRIGATUL D LUI. DOGARU.
TEHNOCRATII FMI -ULUI SA TRAIASCA !

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

Dogaru zice ca miercuri masonii din guvernul Ciolanis-Soros vor anula prin OUG legea 223

Unknown spunea...

domnule h pai nu zicea CIOLOS ca nu se atinge de ce a fost promulgat si hotarat de parlament? in bugetul asigurarilor sociale ministreasa asta noua si cu avizul aleia de la justitie zice ca , la intrarea in vigoare a legii 223\2016 nu s-au aprobat fonduri ,deci zice ca intra in vigoare , e posibil sa nu fie ce zice dogaru ,poate trebuie o precizare pentru aceasta lege , in anexa proectului . ca pensile militare se platesc direct din buget , nu cred ce zice dogaru ,

Unknown spunea...

o intrebare o lege votata de paarlament , promulgate de presedinte poate fii anulata prin o HG? inseamna ca traim in tara idiotilor ,

Unknown spunea...

intrebare ar mai fi daca in bugetul initial erau prevazuti bani pentru bugetarea ministerelor militare cu bani pentru pensile pe 2016 , daca legea ramane de ubde va plati pensile viitorilor pensionari militari ?

Huhu Rezea spunea...

@All
E putin probabil sa se dea vreo OUG prin care sa se proroge termenele de aplicare a Legii 223/2015 sau sa fie abrogata aceasta lege pentru militari in conditiile in care sunt aplicate atâtea legi de punere in plata a pensiilor speciale pentru grefieri, naviganti, diplomati etc.

Liviu PO spunea...

Ma scuzati,dar cresterea bugetului apararii pentru ce s-a facut?
Din lege rezulta clar ca plata pensiilor militare de stat se face din bugetele institutiilor ordonatoare de credite:armata,interne,servicii.
Asa ca nu va mai agitati degeaba.Legea va intra in vigoare si veti fi platiti conform acestei legi si dispozitiilor ei.Nu va mai alaturati corului de fricosi manipulati.

uber spunea...

@Huhureznu
Privitor la prorogarea sau anularea L 223 sunteti o persoana optimista, argumentele pe care le invocati cred ca sunt cel putin copilaresti.
Ganditi-va ca au scos biserica de la buget, BISERICA, care este aducatoarea principala de voturi, daramite niste amarati de apevisti.
Eu am mai scris cu ceva timp in urma, inainte de caderea guvernului Ponta ca se urmareste anularea sau modificarea L 223 si ca nu a fost decat o actiune premeditata pentru a da o lovitura de imagine lui Iohannis si PNL dar nu ati crezut. Ar fi o surpriza de proportii ca legea in cauza sa intre in vigoare.

Ios spunea...

Citiți va rog art.59.din legea 223/2015 și art.60

Unknown spunea...

trebuie vazut , anexa la bugetul apararii nationale si celor de la mai si sri , daca au cerut suplimentare pentru aplicare lege , acestia trebuie sa depuna anexele cu ce vor pana la 1o dec , sau daca au depus trebuie vazut ce au in acele anexe la bugetul pe 2016

Huhu Rezea spunea...

@Liviu Po
Nu mai face pe viteazul când nu e cazul!
Lipsa de finantare pentru pensiile militare recalculate din proiectul de buget este in concordanta cu prevederile L 223. Termenele de plata sunt dincolo de anul 2016.

Unknown spunea...

asa este , art 59 se va aplica cand va fii bugetat ,sau daca se da vreun oug cu aceasta indexare , deoarece inflatia afecteaza si pensile existene indifferent ca sant militare sau nu . dar nu e ce credem ci ce cva dori ::GUVERNUL MEU::dar dece nu se intreaba la ministerul apararii?de cineva cu acces acolo??

calin spunea...

"Dacian Cioloş l-a asigurat pe pe Partintele Patriarh că Guvernul României va asigura finanţare pentru proiecte de investiţii importante şi că există tot sprijinul pentru a pune la dispoziţie resurse financiare în funcţie de posibilităţi pentru lăcaşele de cult aflate în construcţie" - See more at: http://www.dcnews.ro/dacian-ciolo-patriarhul-daniel-convorbire-telefonica-de-urgen-a-anun-ul-guvernului_491590.html#sthash.J1VSBtQm.dpuf
Asadar, s-a razgandit ! Ce mai poate fi sigur azi ? Daca nu mentinem presiunea, ne uita !

Huhu Rezea spunea...

@Liviu Po
Nu mai face pe viteazul când nu e cazul!
Lipsa de finantare pentru pensiile militare recalculate din proiectul de buget este in concordanta cu prevederile L 223. Termenele de plata sunt dincolo de anul 2016.

Anonim spunea...

Legea 223 va fi modificata sigur in defavoarea militarilor . O sa vedem joi .Trebuie anuntati cei din SNPPC deoarece sunt ultima speranta sa opreasca OUG - ul care va fi dat joi si publicat in MO nu miercuri cum zicea Dogaru.

Liviu PO spunea...

Din sursa gandul.info.ro rezulta ca in armata " Cheltuielile cu asistenţa socială, în creştere cu 3.197% faţă de anul anterior, sunt de 2,8 miliarde de lei. "
La capitolul asistenta sociala care cresc de 31 de ori!!!! sunt si pensionarii din armata.Prin urmare este o acoperire de 3030 de lei pe persoana/luna,la un numar de 77000 de pensionari.Prin urmare, repet: nu va alaturati corului de plangaciosi ,ci mergeti la biserica si puneti un acatist pentru sanatatea domnului colonel Dogaru,fara de care nu ati fi avut prilejul astazi sa va lamentati precum cel din povestea cu drobul de sare.

R-26500 spunea...

@ Huhurez Rez. Referitor la celebra indexare cu 5% a valorii punctului de pensie, am gresit de fapt cei mai multi dintre noi. De la 01.01.2016 noi NU mai avem de-a face cu puncte de pensie.

L. 223/2015 zice in cazul militarilor, cu totul altceva: "Art. 59
(1) Cuantumul pensiilor militare de stat se indexeaza anual cu 100% din rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat".

Sa calculeze cine se pricepe ce inseamna acest lucru pt. anul 2016! Daca iese tot 5%, nu este decat pura intamplare.

Huhu Rezea spunea...

Unii sunt de scuzat ca-s mai proaspeti, dar altii mai batrâni au si uitat cum se faceau indexarile pe L 164, pâna prin anii 2007-2008. Daca prin actul de indexare nu se preciza ca se majoreaza si pensiile militare apoi nu se indexau. De câte ori nu ne-au sarit majorarile/indexarile care s-au aplicat numai pensiilor din sistemul public!!!
@ Liviu Po
Când a fost cazul l-am laudat pe domnul Dogaru, dar cu proiectul legii pensiilor militare a facut compromisuri de neinteles.
Proiectul pe care l-a introdus in Senat pe usa din dos a fost mult mai prost decât cel introdus ulterior de guvernul Ponta.

R 26
Eu nu am gresit. De atâtea ori am subliniat ca pensiile noastre devin pensii militare de la 01 01 2016 chiar daca nu se recalculeaza si ma contraziceai?

R-26500 spunea...

@ Huhurez Rez duminică, 6 decembrie 2015, 15:47:00 EET. Eu NU am contrazis ce se va intampla de la 01.01.2016, ci doar faptul ca L. 223/2015 ramane o simpla mistocarie la adresa celor pensionati, cat timp pensiile contributive nu sunt recalculate si actualizate!

Nu mai are sens sa o invartim! Stii ca asa este. Trebuie sa accepti ca este legea lui Ponta si Oprea si ca cei 2 te-au luat la misto. Stii ca vei avea aceeasi pensie contributiva rebotezata ca fiind militara si cu asta basta! Macar puteau sa faca asta cu rebotezarea si pentru pensiile bunicilor noastre daca tot nu se intampla nimic d.p.d.v. faptic si stiam o treaba!

Cu regret, dar atat l-a dus capul pe Ponta! Sa te pacaleasca!

Army Fan Club Eufrosina spunea...

Domnule, Huhurez, eu si colegii mei (fosti membri SCMD) nu prea ne-am mai uita in gura lui Dogaru, dar in conditiile astea...
Sa nu va spun ce colectie de morcovi, mari si stufosi avem.

Huhu Rezea spunea...

@r26
Vezi ca tu nu ai numai contributiva. Prin 241/2013, Ponta te-a mai pricopsit cu o diferenta peste cuantumul calculat pe puncte de pensie.

Trofin spunea...



R-26500
duminică, 6 decembrie 2015, 15:47:00 EET

Dupa Legea 263/2010 cu modificarile ulterioare si tinand cont de comunicatele BNR privind rata medie anuala a inflatiei si ale INS privind evolutia castigului mediu brut in anul 2014 fata de 2013 ar rezulta o indexare de numai 1,668% (rata media anuala a inflatiei in anul 2014 a fost de 1,07% iar cresterea castigului mediu brut salarial in anul 2014 fata de anul 2015 a fost de 119,17 lei ).

R-26500 spunea...

@ Huhurez Rez duminică, 6 decembrie 2015, 16:35:00 EET. Adevarat! In acelasi stil "perciunat" in care te-a pacalit si pe tine cu L. 223/2015. Atat mi-a reintregit pensia cu L. 241/2013, incat in secunda urmatoare mi-a si "inghetat-o" timp de 8 ani, pana in 2021. Adica in 2021, dupa Ponta urmeaza sa ajung tot cu 30% diminuat!

In concluzie nu m-a procopsit cu nimic. Ci m-a pacalit asa cum fac toti camatarii "perciunati" cu clientii lor. Cum sa afirmi, mai, ca roman ca reintregesti o pensie, stiind ca din a 2-a zi i-ai taiat pe viata celui in cauza orice indexare ulterioara?

Asa a procedat si cu tine cu L. 223/2015! Afirma ca de la 01.01.2016 contributiva ta se numeste pensie militara. Iar tu poti sa faci spume la gura ca nu are niciun element de calcul al unei pensii militare si tot contributiva o vei avea realmente in plata. Si mai esti nevoit sa recunosti ca este si militara!

Astia sunt "perciunatii". Sunt in toate partidele, iar Ponta este unul dintre ei! Doar ca mai fac rocada la putere intre ei sa nu prindem ca reprezinta una si aceeasi specia a "perciunatilor"! Au fost odata social-democrati sau liberali autentici. Acum toti sunt aceiasi specie!

R-26500 spunea...

@ Trofin! Mersi! Deci marea indexare la militari cf. L. 223/2015 este de 1.07% plus 60 lei?

Mihai spunea...

Majorarea de 5 % la pensii rezulta din combinatia ,inflatie plus 50% din cresterea salariului mediu brut pe economie. Daca ati fi fost mai atent ati fi retinut de la d-na ministru Plumb ca marirea legala ar fi cam de 4 si ceva si nu 5, insa tinînd cont ca nu s-au facut indexari in 2011 ..... s-a acordat acest 5 % pentru tot sistemul de pensii in care legea prevede acest lucru deci si inclusiv la militari care de la 01.01.2016 intra pe L 223.
In mod normal majorarea ar fi de 4,ceva si nu de 5.
5 % a rezultat prin marinimia fostului guvern.

Trofin spunea...

R-26500 spunea...duminică, 6 decembrie 2015, 18:54:00 EET

Nu 60 de lei ci numai circa 5 lei /luna, fiindca 119,17/2 este 50% din cresterea medie anuala castigului salarial mediu brut si , distribuita lunar, inseamna doar 5 lei/luna...
Apropo de posibila modificare a Legii 223/2015 , au fost discutii la Romania TV de la ora 19.00. Deocamdata am desprins doar emotiile si pozitia dusmanoasa a lui Bogdan Chiriac.

Huhu Rezea spunea...

@lemn
Culca-te pe urechea ca daca se prevede in art. 18 al proiectului de lege ca valoarea unui punct de pensie va fi de 870,71 lei aceasta se va aplica si pensiilor militare. Daca nu se prevede expres, pensiile militare nu se vor indexa.
Prevederea trebuie introdusa in legea bugetului de stat in procesul de dezbatere publica sau de dezbatere in Parlament.

Trofin spunea...

tehnolemn spunea...
duminică, 6 decembrie 2015, 19:10:00 EET
Daca s-ar urma judecata dvs. sau a doamnei Plumb , procentul de crestere a punctului de pensie ar fi de circa 8,3%, nicidecum 4 si ceva %. Decizia fostului guvern a avut un alt substrat decat legea. Exista o conditie la estimarile mele , BNR si ICS sa fi publicat date corecte.

Mihai spunea...

@ Trofin
D-na Plumb a afirmat clar.
Majorarea legala este cea pe care ati afirmat-o. Restul pîna la 5% (diferenta) este după cum spunea d-na o recompensa psd-ista pentru a se mai recupera din pierdirile prin neindexare in anii portocalii. Deci nu stiu de unde ati ajuns la 8,3%.

R-26500 spunea...

@ Trofin duminică, 6 decembrie 2015, 19:10:00 EET. Inca o data, multumesc! Esti tare! Asa este, 1.07% + 5 lei pe luna pt. fiecare militar pensionat! Iar am furat-o! E clar acum! Ne-au mai tras-o si cu majorarea soldelor inainte e intrarea in vigoare a LPM. Asa ca LPM poate intra de voie in vigoare! Ne mai tin un an pe tusa cu birocratia! Da' ne-au tras, tata! In absenta actualizarii, suntem fiii ploii! Mai rau ca inainte!

Huhu Rezea spunea...

@R26
Ai publicat pe blogul tau documentul din pachetul bugetar pe 2016 din care rezulta ca Legea 223 nu are un impact bugetar in 2016, concluzie pe care am subliniat-o si eu aici, citând Comunicatul Ministerului Finantelor.
De ce s-ar chinui un guvern, care are un mandat de numai un an, sa modifice sau sa mai proroge termenele de punere in aplicare a legii, daca acestea vor avea impact bugetar abia dupa ce Ciolos isi va fi incheiat mandatul? Noile iesiri la pensie au deja bugetare.
De aceea privesc cu rezerve alertele date de diverse sindicate.

Mihai spunea...

R 26500
Ing. Trofin a publicat nivelul acestor elemente conform statisticii.
Nivelul majorarii după cum a afirmat si actualul ministru de finante azi pe PROtv este de 5%.
CCR a stabilit clar ca in cadrul sistemului de pensii civile si militare nu se pot aplica procente diferite intre pensionari. Deci 5% se aplica unitar.
Asa ca nu mai dezinformati . Sau faci parte din CIA.

Liviu PO spunea...

Domnule Huhurez ma asteptam sa stergeti acest articol destul de matinal pentru ca am considerat ca v-am demonstrat destul de suficient ca este o manipulare.Totusi voi incerca cu mai multe cifre sa va conving si pe dumneavoastra si pe cei care va tin companie in corul plangaciosilor.
In bugetul apararii din 2015 la capitolul asigurari sociale au fost alocati armatei numai 85800000 de lei,iar in anul 2016 sunt alocati 280933700 lei.
Fondul de salarii alocat in bugetul 2016 este de 3253982000 lei.Raportul fond de salarii/buget asigurari sociale este de aproximativ 85 %. Numarul activilor este de circa 73000,iar al rezervistilor de 77000,respectiv procentul de 85 % trebuie corelat cu indicele de corectie dat de raportul dintre activi si rezervisti ,respectiv 0.94.Prin urmare raportul de 85% corelat se transforma in 79.9 %.Recunoastei de undeva acest procent?Nu cumva este procentul de 80 la suta din legea 223?Daca este asa inseamna ca sunt banii alocati de la buget pentru plata pensiilor noastre,si dumneavoastra ati dezinformat barbar niste biete suflete credule.Aici nu suntem intr-un razboi ca sa avem ceva de castigat ci informam oameni care sunt poate sensibili si unii dintre ei se pot chiar imbolnavi datorita unor minciuni.
Asa ca stimati camarazi fiti siguri ca veti primi drepturile care vi se cuvin datorita luptei pe care a dus-o domnul colonel Dogaru si de ce nu si domnul senator Serban NICOLAE.
VAE VICTIS!

Mihai spunea...

Bataia intre sindicate este pe baza de calcul.
O parte din sidicate sustinute de administratorul ”Elita” si de birocratii din vîrful mapn sustin ca baza de calcul solda celei mai inalte functii din cariera. Cealalta parte sustine ca baza de calcul venitul brut. De aici gilcava si dezinformarea prin agentul” Elita”.
Dogaru neparticipant la interventia de la mapn a emis si el un comunicat cu indemnuri de iz penal. Asta-i societatea civila amestecata cu militarii.

Huhu Rezea spunea...

@Liviu
Nici dupa ce ai citit documentul adaugat la post nu te-ai convins ca, in anul 2016, nu vei primi niciun ban rezultat din recalcularea pensiei militare?
Are ministrerul bani alocati, dar nu pentru recalcularea pensiilor militare.
@Lemn-beton
Da-ne si noua numarul Deciziei CCR in care a hotarât prostia pe care o spui mai sus.

tigri2 spunea...

Uitati indemnul lui R-26si 1 kkt,(b)elita:
"Mai transmitem militarilor in activitate sa nu cedeze! Daca este sa fie pensie militara calculata la venituri, atunci sa insiste sa fie luate in calcul toate veniturile lor, inclusiv indemnizatiile si si diurnele din teatrele de operatii! In caz contrar, calculul pensiei militare trebuie efectuat la solda/salariul functiei de baza pentru toata lumea! Fara a se mai lua in calcul veniturile extra solde/salarii pt. nimeni! " iar eu,adapatandu-ma nemerniciei lor am raspuns:
"Ba in crucea ma-tii de nemernic,deci ,pe voi ,astia puturosii armatei ,asta va roade, vreti ca toti hartogarii si birocratii care trageti matza de coada sa aveti aceleasi venituri cu cei ce stau ore in sir in tancuri,pe vapoare sau aeronave,ori in subteran,riscandu-si viata si distrugandu-si sanatatea?"
Ca asa suntem noi,daca nu moare capra vecinului ,atunci sa moara vecinul ca sa-i luam capra.

Mihai spunea...

am un comentariu cenzurat. am gresit cu ceva?

Huhu Rezea spunea...

@Lemn beton
CCr a stabilit ca in cazul pensiilor contributive, valoarea punctului de pensie este unica pentru toti pensionarii sistemului public de pensii. Ponta voia in urma cu vreo doi ani sa majoreze mai mult pensiile mai mici.
CCR nu s-a referit atunci si la pensiile speciale sau militare care tocmai fusesera desfiintate.

Mihai spunea...

@ Huhurez
Acolo unde exista prevederea in lege de indexare cu rata inflatiei plus 50% din s.m.e.se supune deciziei CCR si hotarîrii guvernului. Deci si cazul p.m.

Unknown spunea...

pana una alta , ciorosi sa vada ce face frantuzoica lui, deoarece alegerile din franta sant castigate de extrema dreapta , asa ca aia din dreapta se roaga de aia din stanga sa faca front comun , sant bagati in draci francezii ,,,dar si altii....

Mihai spunea...

Mai bolovanule de R 26500 mai taci naibii cu scenaritele tale după ce ti-a deschis ochii tehnobeton si Neacșu (RO.MIL) asupra ceeace se intîmpla in rindul functiilor mari din mapn.
Tu nu esti in stare sa vezi limpede nici oul gainii daca trebuie sa-l pui la omleta darmite sa mai emiti judecati de valoare.
Nu esti decît un laș ,un ipocrit si un dezinformator ordinar in numele celor 26500 care nebeneficiind din vina sefilor vostri de sporuri salariale ati fost depunctati de L119 si superavantajati de L 164.
Acum gasca asta minuscula de Lupesti si Fratilesti din Mapn care ne umileau pe vremuri la comanda avind suportul sesizarilor cu scrisorile tale nenorocite impotriva celor din aviatie ,marina ,pirotehnie,tancuri,etc supusi unor munci si riscuri de pierdere a vietii enorme,rasplatiti pentru asta cu grupe de munca superioare si sporuri salariale se zbate din greu sa intoarca apa la moara lor stil L 164 pe motivul ca bugetul nu ar suporta cuantumurile calculate la venitul brut.
LAsi,ordinari gata de fraticid in orice moment,asta sunteti. Sa-i mai fie mila cuiva de voi. Miram-as.
Gasca asta de servit munca si cafeaua la biroul caldut si-a aranjat inclusiv grupe de munca nemeritate la nivel cu grupele acordate celor care duc greul in locurile de munca cu risc. Vom cere si noi ca toti birocratii sa fie trecuti la CN si nu trecuti din pix la CS. Ordinari ce sunteti si nimic alceva,nici aici pentru gasca 26500 nu se respecta legea privin stabilirea locurilor de munca cu grad ridicat de pericol.
Apoi vizavi de afganistanei . Acestia pleaca acolo prin rotatie ma talîmbule. Stau sase luni acolo si pe urma pîna le vine din nou rîndul stau 1-2-3 ani in tara ,in cazarma deci au de unde sa aleaga sase luni cu sporuri ,etc consecutive care le convin. Nu sunt plecati pe viata in afganistan prin rotatie la facut bani pe linga salariul care le merge in tara cu spor pentru activitate in teatre de operatii.
Problema-i ca pe L 164 multi ditre cei 26500 si-au tras grasimea pe ultima luna iar acum cei cu functii foarte mari au de pierdut daca sunt obligati de imprejurari (inca nu au sase luni in cele mai inalte functii) sa aleaga sase luni consecutive dar cu functii mai mici.
Deci ca sa fie precum pe L 164 acum trebuie sa faci rost 6 luni de o functie mare si te faci boier la pensie in timp ce 75% din militarii de rind beneficiari de sporuri pentru conditii grele,etc plus politistii care lucreaza si sîmbata si duminica in conditiile fiecaruia sa nu beneficieze decît de cuantum la functiile de incadrare mici. Deci desi platit mai mbine sa-i rezulte o pensie inferioara jmecherilor fara adaosuri salariale dar bine ancorati in functii si grupe de munca.
Nenoriciti ordinari ce sunteti in frunte cu tine un papagal cu meserie de sgv-ist inapoiat.

Unknown spunea...

si e frumos ca va exprimati in halul acesta ? aici se diecuta problema pensiilor militare , sdle de mai sus sa iti fie rusine , dl h ne permite accesul pe acest spatiu dat sa fim civilizati

Anonim spunea...

Rezultatul divizarii e clar .Militarii vor avea pensii mai mici ca acum .Manipulatorii profesionisti sunt pusi sa intarate militarii care au (doar) par pe sinapse (se folosesc de idiotii utili care vor separarea) pentru a degreva bugetul de stat .Fara sindicatele politistilor nimeni nu va mai lua apararea militarilor .Game over . Sau credeti ca va apara Dogaru sau sindicatul UNPR (ala cu interesul national care trece prin conturile lor) ? Tineti cu dinti de sindicatele politistilor(lasati inganfarea) ca sunt singurele care lupta cu adevarat pentru drepturile tuturor. Altfel politistii vor fi asimilati magistratilor la pensii( cum vor ei ) iar militarii vor avea pensii de mizerie cum vrea conducerea formata din politruci ai MApN La securistul Rxxxx a reinceput cenzura

Anonim spunea...

E suparat ca un informator al fostilor ceisti ca R xxxx cenzureaza grosolan blogul lui De aici si limbajul

Mihai spunea...

Eufrosina , poate vrei sa-ti torn ceva beton .........

Anonim spunea...

E grav .exista informatii( aproape sigure) ca legea 223 a fost deja modificata de guvern cu 60% din venituri la cererea MApN .Avem ce meritam ca nu suntem uniti.Vom afla in curand .

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
CEZAR spunea...

Ultimul anunt la Ro Tv...procentul a fost scazut la ..55%....
Acum puteti calcula ...

CEZAR spunea...

Si cand ma gandesc ca ..GIOLESCU ..dorea ..300%....
PS! Jos Ponta si Oprea ..la puscarie (sic!)

Huhu Rezea spunea...

@All
Ce interes ar avea cei de la MApN sa ceara reducerea procentului de pensie de 80%?
Repet, ce interes ar avea Guvernul Ciolos sa modifice o lege, care nu-i creeaza probleme bugetare in mandatul sau de numai un an? Poate doar sa dreaga inadvertentele de redactare cu care s-a adoptat.

iceparu spunea...

Prostii se cearta si astia profita.Iar o sa o luam in mana fiindca asa suntem noi obisnuiti.Latram precum cainii la luna.Nu inteleg pentru nimic in lume dece trebuie sa stam capra cand guvernantii vor sa ne-o traga.Doamne ,ce nu asi da sa mai fiu ca la 60 de ani.

Mihai spunea...

Singurul care a mirosit ca miscarile psd-iste nu sunt in regulă.
Într-adevar ”avianyc” a sosit si momentul calculelor pe lege. Probabil la venitul brut al unui pilot instructor stia el ceva !!!

Blogger avianyc spunea...

@ tigri
Cînd am parcurs prima data aceasta lege, am spus ca este cea mai buna lege pentru militari. Dar am fost convins ca a fost o lege facuta pe picior ca replica la legea L.Minca & Dogaru si modificata direct in plen cu amendamente fara nicio fundamentare ,cum de altfel in mod sigur nimeni nu a facut un calcul pe lege la proiectarea ei.
Asa cum am considerat legea salarizarii unice o utopie pentru timpurile prin care trece țarisoara si nu am reusit sa-mi inchipui curînd profesor sau medic in Ro cu salar de cinci-sapte mii sau primar de comuna cu noua mii, asa după ce mi-am facut calculele nu m-am vazut beneficiar de la statul român cu o asa pensie trecînd de aceste salarii.Am fost convins ca atunci cînd vor face calculele isi vor pune mîinile in cap si vor ajusta la minim dotarile din venitul brut . Sa vedem ce va urma. Poate unora nu le-a convenit ca am rugat sa nu se afiseze calcule fiindca sigur ajungem facuti praf de presa si apoi cine stie. Cu toate ca nimeni nu vede ca in companiile de stat este huzur si la salarii si la pensii si la multe alte facilitati.
Si incet ,incet pe piata incepe sa apara vociferari si din partea privatilor deocamdata la cei 10% si legea salarizarii unii spunînd chiar ca se va produce o diferenta catastrofala intre salariile la majoritatea privatilor ,pensiile din sistemul public si salariile bugetarilor prin noua lege care inevitabil vor duce la cresteri de preturi nesuportabile de unele categorii si ce ar fi si mai grav cresterea salariului mediu pe economie cu obligatia cresterii tuturor pensiilor din sistemul civil.
Să speram ca se va gasi o cale ca se fie bine si sa nu fie rău, vorba marelui fotbalist.

sâmbătă, 28 noiembrie 2015, 22:18:00 EET

Mihai spunea...

Singurul care a mirosit ca miscarile psd-iste nu sunt in regulă.
Într-adevar ”avianyc” a sosit si momentul calculelor pe lege. Probabil la venitul brut al unui pilot instructor stia el ceva !!!

Blogger avianyc spunea...

@ tigri
Cînd am parcurs prima data aceasta lege, am spus ca este cea mai buna lege pentru militari. Dar am fost convins ca a fost o lege facuta pe picior ca replica la legea L.Minca & Dogaru si modificata direct in plen cu amendamente fara nicio fundamentare ,cum de altfel in mod sigur nimeni nu a facut un calcul pe lege la proiectarea ei.
Asa cum am considerat legea salarizarii unice o utopie pentru timpurile prin care trece țarisoara si nu am reusit sa-mi inchipui curînd profesor sau medic in Ro cu salar de cinci-sapte mii sau primar de comuna cu noua mii, asa după ce mi-am facut calculele nu m-am vazut beneficiar de la statul român cu o asa pensie trecînd de aceste salarii.Am fost convins ca atunci cînd vor face calculele isi vor pune mîinile in cap si vor ajusta la minim dotarile din venitul brut . Sa vedem ce va urma. Poate unora nu le-a convenit ca am rugat sa nu se afiseze calcule fiindca sigur ajungem facuti praf de presa si apoi cine stie. Cu toate ca nimeni nu vede ca in companiile de stat este huzur si la salarii si la pensii si la multe alte facilitati.
Si incet ,incet pe piata incepe sa apara vociferari si din partea privatilor deocamdata la cei 10% si legea salarizarii unii spunînd chiar ca se va produce o diferenta catastrofala intre salariile la majoritatea privatilor ,pensiile din sistemul public si salariile bugetarilor prin noua lege care inevitabil vor duce la cresteri de preturi nesuportabile de unele categorii si ce ar fi si mai grav cresterea salariului mediu pe economie cu obligatia cresterii tuturor pensiilor din sistemul civil.
Să speram ca se va gasi o cale ca se fie bine si sa nu fie rău, vorba marelui fotbalist.

sâmbătă, 28 noiembrie 2015, 22:18:00 EET

uber spunea...

Huhurez, cum e?
Ce interes ar avea cei din MApN sa ceara reducerea?
Chiar asa, ce interes? Si totusi au cerut si au primit. Credeti ca o data cu iesirea lui mos teaca alecu din sistem s-a terminat prostia si rautatea. Nuuuuuuu! S-a inmultit exponential. Nu mai judecati lucrurile prin prisma bunului simt si a logicii ca nu are rost. Stiti cum se spune, mama prostilor e gravida tot timpul.
Trecand peste astea, la o scurta analiza este evident ca cei cu functii mici, fara indemnizatii de comanda si alte bunatati sunt loviti de le merg fulgii. Vorba lui Dogaru "Vae Victis".
Unde este cel priceput la asezat samarul pe magar care-i trimitea la puscarie pe Ponta si Oprea sau ii spurca pe cei de la MAI, sa se bucure alaturi de noi, acum are pensie militara data de Ciolos.

Huhu Rezea spunea...

@Lemn-beton
Stii ca lauda de sine nu miroase a bine.Ma miram unde a disparut Nicu dupa zoiua sa. :):)

Anonim spunea...

Tu crezi ca guvernul mssonic al lui Ciolanis - Soros via grupul Bildemberg va pleca de la conducerea Romanistanului dupa un an ? Nu fi naiv. Cainele nu pleaca de la macelarie decat batut.

Mihai spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@maxim
Daca nu-l adopta PNL, Guvernul Ciolos ramâne orfan. in cazul in care PNL câstiga alegerile de la anul... nici Johannis nu-l mai poate propune pe Ciolos.Nu mai vorbim de situatia in care PSD câstiga.

uber spunea...

E oficial, s-a modificat prin OUG. Baza de calcul 65%, vechime 35 ani.
Si ca sa vedeti ca nu e de glumit cu astia trebuie sa urmariti declaratia dnei ministru de finante. Domnia sa si-a exteriorizat trairile interiore care o framantau de ceva vreme si spunea cam asa: "Argentinienii si africanii muncesc pe salarii de doi lei iar romanii nu vor sa o mai faca".
Eeeee, ce ziceti?
Vae victis.

Anonim spunea...

Rebut stai linistit coloniile africane au la resursele naturale redevente (+ obligatoriu 50% din companie) mai mari decat in Romanistan colonia de sclavi a perciunatilor condusa de masoni nazisti ca Soros stapanul guvernului Ciolanis.

Huhu Rezea spunea...

@Maxim
Dca nu produci dovada nu-ti mai public comentariile prin care raspândesti zvonuri.

Anonim spunea...

S-a anuntat oficial la Romania tv.Eu nu scriu ca sa mai aflu in treaba .Deschide televizorul .

Huhu Rezea spunea...

@Maxim
RTV transmite stiri, nu este post oficial... ca MO. Am auzit ce se vorbea acolo. Se spunea ca sunt niste zvonuri. Tu spui, mincinos, ca deja e oficial.
Te rog sa fii serios daca mai vrei sa-ti public vreun comentariu. Asta nu e blog de caterinca.

CEZAR spunea...

Are dreptate ..eu nu v-am zis ..????

Anonim spunea...

Nu mai publica. Asteapta pana maine cand ai sa citesti negru pe alb in MO.Atunci o sa astept scuze .Eu nu scriam fara sa am surse din guvern.Asteapta pana maine .

uber spunea...

@Maxim One Neuron
Dragul meu unineuronal, e greu sa pricepi cum stau lucrurile in situatia in care esti, ai ramas blocat pe masoni si perciunati cand de fapt realitatea e alta. Insa nu trebuie sa faci o drama din asta bucura-te de ideea ca esti apv-istul perfect. Stii cum se zice-n popor: "Unde nu e nici Dumnezeu nu cere".

uber spunea...

@Huhurez
Eu am vazut la A3 stirea, garnisita cu detalii si motivatii.

tupak amaru spunea...

huhurez Rez

am mai incercat sa transmit si ieri dar vad ca nu apare comentariul . nu sunt dezinformari . sunt datele publicate de SNPPC , ca rezultat al negocierilor de ieri . aiuritor este faptul ca ei prezinta acest lucru drept un succes .
tot de neinteles este si faptul ca mai multi sindicalisti aflati in sala, de la acelasi sindicat , au inteles lucrurile total diferit . ma refer la metodologia de aplicare .
65% , ca baza de plecare ;
85% , plafon maxim din brut ;
25 de ani vechime .

fara alte precizari . unii politisti , care au citit legea , au pus intrebari la obiect si au sesizat neclaritatile . raspunsul SNPPC este aiuritor . pensii de 101 , 102 % , la 46- 47 ani . este evident ca nu stiu despre ce vorbesc .
alt sindicalist spune ca vechmea cumulata reprezinta studiile + vechimea efectiva .
pentru ca in final un lider de judet din sindicat sa spuna ca dl. Coarna si-a impus punctul de vedere , pe forma legii propusa de el .
toate aceste informatii , in cateva ore , astazi !

Huhu Rezea spunea...

Nici nu prea merge sa dea o OUG ca sa modifici o lege organica.
Nici nu este o urgenta care sa justifice OUG...daca legea produce efecte bugetare pentru militarii cu pensii in plata abia peste un an.
Poate...doar daca Ciolos vrea sa loveasca in militarii in activitatecare vor sa se pensioneze dupa 01 01 2016

Huhu Rezea spunea...

@tupak
Mai sunt si sindicalisti cu comportament de pompier piroman. Dau foc ca sa se laude ca au stins ei incendiul.

Dan B. spunea...

1. Legea 223/2015 poate fi prorogata la aplicare prin OG, astfel incat, in timpul avut la dispozitie, sa se "inghita" o initiativa legislativa guvernamentala, care sa aduca modificari la lege.
2. Bugetul MApN a fost majorat si pt maruntisuri acordate activilor (norma de hrana si de echipare imbunatatite); in principal, marirea resursei bugetare a vizat dotarea Armatei si plata pensiilor militare, caci rezervistii nu vor mai fi platiti din fondul de pensii al casei nationale, ci de ministerele de care apartin.

Nu uitati ca Oprea a fost cel care a permis furatul startului la legea salarizarii bugetare, caci Iohannis si ceilalti 152 demnitari au retributiile marite cu 300% inca din august 2015, nu etapizat in 3 ani, ca plebea (CD va aproba OG 14/2015).

Mihai spunea...

Huhurez
În sfîrsit ca aud si eu pe cineva ca-mi sustine spusele in privinta OUG.
Am totusi impresia ca multi comenteaza dar nu stiu despre ce vorbesc.
Ma repet cu ce am spus de multe ori si nu avconvenit multora. Este bine ca legea a fost promulgata de presedinte , pusa la adapost si nu intoarsa la dăracit prin parlament.
De o lege organica promulgata de presedinte nu se atinge guvernul cu una cu doua fara ”incuviitarea” presedintelui si aprobarile parlamentului chiar si daca vor sa dea o OUG. Drumul OUG trece prin parlament. Si atunci sa vedem.

tigri2 spunea...

Panza paianjenului veninos,"R-26 si...nimic" s-a cam incalcit,si vad ca a ramas prins in ea,el si inca cativa nauci, care cauta lacuri in Sahara. Atata de mult au mintit incat au uitat MINCIUNA INITIALA. Acuma au mai ramas cativa guristi naivi care duc propaganda dezinformarii mai departe si vin cu tot felu de mscenarii fabuliste si puerile,acesti "licinii celoveci" de mana a II-a ,TESCOVINA UMANA.
LEGEA 223 / 2015 se va aplica asa cum a fost aprobata si publicata ,nimeni nu se joaca de-a legile,nu suntem singuri ,suntem parte a UE, nu uitati asta.

Anonim spunea...

Multumesc domnule rebut.Cand un rebut ma''complimenteaza '' asa ma simt onorat .Fara stima .

tupak amaru spunea...

se vorbeste clar despre aceasta metodologie ca fiind in discutia guvernului pentru miercuri . la discutii au participat , Toba si seful directiei financiare din MAI . anterior , erau zvonuri despre incercarea sefului directiei financiare de a tranti legea . de aici si iritarea politistilor si amenintarea cu greva . la fel circul dintre sindicate . am urmarit cu atentie subiectul cateva zile , pe unii lideri sindicali ii cunosc si nu sunt "glumeti " de felul lor . dealtfel , la cata tensiune este in MAI nimeni nu si-ar permite sa-si bata joc de acest subiect , iar informatia a fost lansata clar in teritoriu , ca rezultat al negocierilor incheiate aseara .
unele sindicate judetene vad ca se opun modificarii legii , pe buna dreptate .
se pare ca doar SNPPC -ul a aparat drepturile politistilor ceilalti prezenti in sala ( un sindicat din politie - nenominalizat si reprezentanti MApN au acceptat tacit taierile guvernului ).

Mihai spunea...

@ Huhurez
In primul rind,militarii pensionati in 2016 sunt bugetati in mod sigur.
Problema care si-o pun ei in aceste momente dupa scandalul sindicate -mapn consta in faptul ca pe aceasta lege aruncata de psd la urgenta in parlament ca replica la legea L. Minca -Dogaru, nu a facut nimeni o simulare in privinta cuantumurilor care vor rezulta. S-a mers pe varianta propovaduita de Dogaru precum ca pensiile nu cresc deoarece au fost rezolvate prin L 241 acum urmînd doara sa le redea demnitatea de pensii militare de stat. In realitate la primele calcule a iesit la iveala minciuna . Sunt pensii care cresc moderat insa sunt pensii care cresc astronomic. Si atunci se duce si adaosul la buget la cote ridicate. Aicea este supărarea si atunci vor sa dea alte cifre formulei de calcul.
Ca sa vedeti ca stiu ce vorbesc ,va rog mergeti pe MI (inspectoratul de aviatie ,intrati la unitati teritoriale ,luati nume apoi treceti si verificati declaratii de avere ale celor din echipajele SMURD si vedeti unde se ajunge. Si asta nu-i nimic pe linga altele si din mapn la fel de durdulii,etc, pe care le stiu bine.Sunt domeniile unde nu-i vorba de puscasul 2 de la pl infanterie sau cdt baterie ,pluton ,batalion etc.
După ce verificati mai discutam.
Ma opresc aici ,nu m-am putut abtine vazînd cîte vrute si nevrute indruga unii pe aici.

Mihai spunea...

@ Huhurez
Impedimente pe linie financiara luate in calcul.
Maririle salariale date de guvernul Ponta duc la cresterea salariului mediu pe economie.
Daca legea salarizarii unice intra de la 1.1 2016 cresterea salariului mediu pe economie era mult mai mare.
Cresterile salariale inclusiv aplicarea L Unice de salarizare pot genera si inflatie.
Avind aceste doua elemente in fata guvernul are o mare problema de rezolvat.
In anul 2017 o sa fi obligat prin lege sa majoreze cu rata inflatiei si 50% din cresterea salariului mediu pe economie pensiile a peste 5 milioane de pensionari.
Acum cred ca se intelege de ce guvernul este in oarecare masura mai precaut cu finantele.

Anonim spunea...

Corect .E vorba de sindicatul tradator Diamantul.

Huhu Rezea spunea...

@Buzescu
Guvernul poate emite ordonante simple de guvern doar in perioadele de vacanta parlamentara in baza unei legi de abilitare de catre Parlament. OUG se dau doar in situatii de urgenta, ceea ce nu este cazul la L 223.
@avianyk
Simularile care s-au facut au avut in vedere presupusele solde din draftul legii salarizarii propus de Guvernul Ponta. Cum acel proiect a cazut in fata tehnocratitelor lui Iohannis... au devenit himere si acele pensii virtuale.
Recalcularea si actualizarea pensiilor militare se va face cu soldele existente in prezent in plata.
Vom avea astfel si pensii recalculate mai mici ca actualele contributive si, in consecinta, alta categorie de pensii stopate la indexare si actualizare, prin punerea in plata a cuantumului mai favorabil.

tigri2 spunea...

***maxim one,mai prostanacule,daca nu se adeveresc toate aceste minciuni de pe R-k..si huhu ne vei face merchezul,precum manejul la cai?

Huhu Rezea spunea...

@Maxim
Corect, ce, pentru cine?
Vezi ce inseamna sa nu scrii cui raspunzi?

uber spunea...

avianyc, de o lege promulgata de presedinte nu se atinge cu una cu doua un guvern normal dar aici vorbim de "guvărnul mău" care e alta gasca in alta traista. Lege mai organica decat legea unica de salarizare mai rar gasesti si totusi nu a produs niciun efect pana acum, oare e posibil asa ceva?
Eu am scris cu mai bine de o luna in urma ca se lucreaza in cea mai mare graba la modificarea legii, asta inainte de investirea guvărnului mău si nu prea am fost crezut. Zarurile au fost aruncate cu mult inainte, Ponta & Co stiau ca vor demisiona, se pregateau de cateva luni si asteptau momentul, intre timp au azvarlit pe piata tot felul de bunatati stiind ca le vor lasa zestre pentru PNL. Legea 223 este una dintre acele bunatati care nu avea cum sa produca efecte, era de-a dreptul imposibila. Directia guvernarii este extrem de bine conturata, AUSTERITATE EXTREMA, daca ai citit comentariul meu de mai inainte ai vazut optica ministrului de finante, "munca multa pentru salariu de doi lei, ca la africani", daca mai amintim ca e primul guvern care a avut curajul sa se atinga de biserica(personal ma bucur), nici Boc nu a avut atat tupeu, este limpede ce urmeaza.
Pentru legea 223 se poate chiar mai rau.

@Maxim One Neuron
Onoarea este de partea mea distins domn. Din pacate Huhurez nu accepta comentarii picante altfel ai fi avut parte de complimente intr-adevar remarcabile, le meriti cu prisosinta.
Cu aceasi stima.

Mihai spunea...

@ Huhurez
Cînd s-a nascut legea draftul era inca in burta. A iesit la lumina abia prin noiembrie cînd legea mergea la cresa deja.
Ti-am recomandat acele declaratii de avere si in ideea ca nu as mai dori sa aud furnizare de pensii functie de cea mai inalta functie din cariera. E munca multa acolo si prin multe alte părti si ar fi păcat sa nu putem beneficia de pensii functie de veniturile realizate.
Sustin demersul politistilor si sper sa reuseasca sa stopeze mîrsavia pusa la cale de sarlatani precum R 26500 care acum bîjbîie nauc in cautarea onoarei si demnitatii de om ca de militar ne-am lamurit.

Mihai spunea...

@ reboot ...
Te referi cred la L 284. Sa speram ca nu mai suntem in epoca turbata cînd chioru spunea una azi si mîine modifica.Sa speram ca actualul presedinte este cu totul alta stofa.
Eu nu spun ca asupra legii prin parlament nu se poate interveni. Spun ca miscarea nu se va face chiar oricum.

Huhu Rezea spunea...

@reboot
Cine sa-si mai aminteasca de ce ai scris in urma cu o luna, mai ales ca atunci erai @goa'uld.

uber spunea...

@Huhurez
Mi-am schimbat nickname-ul pentru ca il consider ca fiind o solutie la ce are nevoie Romania acum, o repornire a sistemului, de multe ori rezolva problema. Am sa-l schimb imediat ce-mi vine alta idee.

@avianyc
Atat de multe promisiuni s-au facut ca nu le mai tin sirul, inclusiv vrajeala cu respectarea legalitatii. Nu pot sa spun ca nu au respectat-o in cateva randuri, din pacate doar atunci cand a fost de rau. Cu toate ca sunt un optimist incorigibil nu am nicio nadejde in aplicarea legii in forma initiala cu atat mai mult cu cat stiu ca s-au depus eforturi considerabile pentru a fi modificata.
Traim intr-o tara vesela cu oameni tristi.

Anonim spunea...

Mda o tara condusa de Soros...

Mihai spunea...

Daca senatorii au votat fara rezerve pensiile speciale pentru parlamentari si demnitari(primari,etc) înseamna ca au înteles mesajul străzii.
Rezulta ca daca vor incerca ceva cu L 223 se vor izbi de parlament.
După bravura asta aș zice ca putem sta linistiti.
Cîinii latră, ursul trece.

emillian123 spunea...

In perioada 2005-2008 -pensia militara mi s-a indexat- dupa fiecare indexare a VALORII DE REFERINTA SECTORIALA: intre anii 2005-2008- de 2-3 ori pe an si am "ratat" o actualizare initiala....,intre anii 2009-2015=nici o indexare (cu exceptia indexarii pensiei recalculate -in 2013 ,cateva luni)...