Un produs Blogger.

luni, mai 16, 2016

Atentie la art. 30 al Legii 223/2015 amendat de Senat

26 comments
Din dorinta de a include cu orice pret sporul pentru OMM in plafonul de 100% din baza de calcul, Senatul a introdus in art. 30 sintagma,  extinsa dincolo de prevederile legii 223, " pensia militara stabilita/recalculata/actualizata potrivit dispozitiilor legale in vigoare".
 Iata cum in plafonul de 100% ar putea fi inclusa si indemnizatia de 50% pentru militarii artisti si ziaristi,  pentru ca, nu-i asa,  si Legea 83/2016 face parte din dispozitiile legale in vigoare la data recalcularii/actualizarii pensiilor militare.



PAR LA MENTUL ROMANIEI
S E N A T
L E. G. E.
pentru aprobarea Ordonanţei de urgență a Guvernului nr.57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare
Senatul adoptă prezentul proiect de lege

Articol unic.- Se aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.57 din 9 decembrie 2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.923 din 11 decembrie 2015, cu următoarele modificări şi completări:


9. La articolul 40, înainte de punctul 1 se introduce un nou punct, cu următorul cuprins:
„La articolul 16 alineatul (1), după litera b) se introduce o nouă literă, lit. b), cu următorul cuprins:
b) prin excepţie de la prevederile lit.b), în cazul militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special, încadraţi direct din rândul specialiştilor cu înaltă şi/sau dublă calificare profesională pentru nevoile instituţiei, vechimea în serviciu este de cel puţin 10 ani. Condiţiile privind încadrarea directă vor fi reglementate prin decizie a conducătorului instituţiei respective.”
10. La articolul 40 punctul 5, articolul 29 alineatul (1), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„a) militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, cu vechime cumulată conform art.3 lit.f) de cel puțin 25 de ani beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul prevăzută la art.28;”
11. La articolul 40 punctul 6, articolul 30 se modifică şi va avea
următorul cuprins:
Art.30.- Pensia militară de stat stabilită/recalculată/actualizată potrivit
dispoziţiilor legale în vigoare, inclusiv prin aplicarea prevederilor art. 108 şi ale art. 1 l alin.(3) din Legea nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare, nu poate depăşi cuantumul de 100% din baza de calcul prevăzută la art.28 utilizată la stabilirea/recalcularea/actualizarea pensiei.”

26 de comentarii:

Nasul spunea...

E un lucru bun De ce 50% in plus pentru cantaretii la nunti si scriitorii de brasoave ? Astia sunt mai smecheri?

brenda spunea...

deci dupa recalculare pensiile vor fi mai mici , dar atunci vom ramane pana la caledele grecesti cu cea pe care o avem . , adica cea a lui BOC a fost mai buna , cel [utin pentru cei cu verchime mare si coditii AC ,etc ,atunci sa le fie de cap

Anonim spunea...

In legea 223/2015 este vorba de dispozitiile legale existente la 01.01.2016, in timp ce legea 83/2016 a intrat in vigoare in mai 2016, asa ca nu au nici o legatura. Nu ii mai speriati pe compozitori, fiindca deabia au scapat de taierile trecute

Unknown spunea...

Domnii senatori cand au dezbatut si aprobat legea 223/2015 au gandit si aprobat intr-un fel iar la ordonanta Guvernului intr-altfel,oare nu au fost tot ei ca dupa cate stiu nu s-a schimbat nici structura,nici compozitia parlamentului,nici majoritatea parlamentara.Oare de ce s-au sucit la 360 de grade? Sa cred ca au luat de la Basescu chestia cu reevaluarea si s-au razgandit.

Patrick spunea...

N-are nicio legatura. Pensia este pensie , INDEMNIZATIA prevazuta de Legea 83/2016 (completare la Lg.8/2006) se aplica dupa stabilirea PENSIEI si reprezinta jumatate din pensie, dar nu mai mult de 2 salarii minime.

Huhu Rezea spunea...

@Patrik
Ai dreptate, este la fel ca la sporul pentru insemnul Ordinul Meritul Militar, reglementat d Legea 80: pensia militara este pensie, sporul pentru OMM, numai 20% din pensie, este altceva.
Am mai intrebat si nu mi-a raspuns nimeni. Indmnizatia cântaretilor se aplica si la Sporul pentru OMM? Ar veni un fel de indemnizatie aplicata la alta indemnizatie.

Adi 4 you spunea...

ULTIMUL CAPITOL, URMARE LA CELE 2 POSTATE IN ARTICOLUL PRECEDENT

PRINCIPIUL SOLIDARITĂŢII ESTE FALS
S-a refăcut calculul si cu un specialist în domeniul dreptului pensionarilor si membru fondator al Asociaţiei pentru Drepturile Pensionarilor din România (ADPR). “Fiecare contribuabil, în perioada de contribuție, își plătește pensia de 10 ori, cel puțin! A fost băgat în lege principiul solidarităţii, care este fals: fiecare își plătește propria pensie, nu a altcuiva; ba chiar mult peste! Fondul de pensii ar trebui să fie mereu foarte mare, dar nu este pentru că se bagă contribuţiile asiguraţilor la bugetul de stat și de acolo sumele iau altă destinaţie”.
Mai departe, reprezentantul ADPR arată că pensile sunt ilegal de mici! “S-a acceptat că valoarea coșului minim ar fi 1.500 lei. Salariul minim pe economie este 1.050 lei și se încalcă astfel drepturile constituționale, articolul 47 - nivel de trai -, în mod oficial! Pensia medie în România este sub 1.000 de lei, iar cea minimă este de 400 de lei. Cu alte cuvinte, calculul pensiei se face incorect din start, prin legea care este greșită!
IN 1992 FONDUL DE PENSII A FOST NAŢIONALIZAT
“Fondul de pensii este banul asiguraților. Fondul de pensii a fost un fond sindical, adică privat, și a fost administrat de UGSR până în 1992, când prin decret prezidențial (Ion Iliescu) a trecut în patrimoniul statului. Dacă ar fi să analizăm modul în care s-a procedat, poate fi vorba de o naţionalizare mascată, de care nu a fost responsabilizat nimeni. La acest fond a fost adăugat și fondul de pensii feroviar, tot sindical, la desființarea casei de pensii MTTC, deci sumele erau imense. Odată cu aceste fonduri au intrat în administrarea statului și fondurile de sănătate care erau tot sindicale și tot imense. Statul, când a luat aceste fonduri, s-a angajat să le administreze, dar le-a devastat pentru că, fiind enorme, s-a crezut că nu se va vedea niciodată, și o bună perioadă chiar nu s-a văzut”.

Deci pe civili au reusit sa-i termine, au trecut la militarii-rezervisti, care nu conteaza, iar cei activi cred ca ziua pensionarii lor este prea departe. Acum cred ca varianta cu ce avem in traista si SA FIE LUNGA DOAMNE, este varianta cea mai buna. La sfarsitul lunii mai depun si eu cererea cu cele 6 luni. Va doresc la toti si SANATATE LUNGA!

Alex Ionut spunea...

O intrebare daca se pot aduce lamuriri. Daca trecerea in rezerva s-a efectuat dupa implinirea a 25 ani serviciu militar, insa fara primirea medaliei OMM (stiut fiind ca aceasta se confera in luna Decembrie) la calculul pensiei se iau in considerare 20%?. Pe adeverita privind vechimea in serviciu plus conditiile de munca apare perioada de 25 ani. Multumesc

Patrick spunea...

@alex ionut, daca la dosarul de pensie nu exista adeverinta sau Semnul Onorific pt 25 de ani, pensia se stabileste in baza actelor aflate la dosar. Ea se recalculeaxa cand se prezinta OMM cls. 1, drepturile acordandu-se cu data de intai ale lunii urmatoare prezentarii documentului la CPS.

Casa de pensii nu este in masura sa va acorde drepturi, indiferent ca vechimea militara este mai mare de 25 de ani, daca nu s-a depus vreun act in acest sens.

@huhurez, sporul pt OMM intra in calculul pensiei, asa cum o fi ea, plafonata sau nu la 100%. Deci se stabileste pensia dupa care se calculeaza indemnizatia prevazuta de Lg. 8/2006 , cum am zis mai sus.

Unknown spunea...

Da.Benaficiati,dar numai dupa ce cancelaria de ordine si medalii va semneaza ordinul respectiv. Chiar daca nu va vine medalia cei de la cadre va elibereaza o ADEVERINTA pe care o depuneti la dos.de pensie.Mult succes!

Huhu Rezea spunea...

@Patrik
OMM nu intra in calculul pensiei. Sporul se adauga dupa ce se calculeaza pensia mlitara, potrivit unei alte legi.
La fel se adauga si indemnizatia pentru creatie, reglementata de alta lege.
Normal ar fi ca indemnizatia de 50% pentru creatie sa se adauge numai la pensia militara, nu si la sporul pentru OMM.
Eu atrageam atentia ca formularea din Senat a art. 30 ar putea include in plafonul de 100% si indemnizatia pentru creatie.

Alex Ionut spunea...

Multumesc

Alex Ionut spunea...

Multumesc

Unknown spunea...

Indemnizatia de creator se calculează la pensia bruta specificata pe cuponul de pensie. La fel ca la pensionarii creatori civili, fără discriminare. Deci, este luat in considerare și OMM. Singura plafonare la care face referire legea este la două salarii minime pe economie. Așadar, dacă 50% din pensia brută depășește cuantumul a două salarii minime pe economie, indemnizația este stabilita la acest nivel, ce nu poate fi depășit. Dacă salariul minim pe economie va creste, atunci și indemnizația va creste corespunzător.

Cei care au deschis procese în instanțe invocând abuzul tăierii indemnizațiilor de la 1 ianuarie 2016 prin motivul invocat de casele sectoriale de pensii, anume că noi, militarii, nu mai facem parte din sistemul public de pensii, le aduc la cunostință ca vor câștiga procesele, asa cum am caștigat și eu și alți militari din țară. Iată argumentul! Instantele nu s-au pronunțat asupra situației dacă facem parte din sistemul public. Nu au luat în seamă acest motiv invocat de casele de pensii in deciziile de incetare a platii, deaorece legea 8 din 2006 are o normă specială in vigoare, în art. 6, în care sunt stipulate exclusiv cazurile în care încetează plata acestei indemnizatii. Aceste două cazuri sunt: 1 Decesul titularului; 2. Încetarea calității de membru al Uniunii de creație. Așadar, casele sectoriale de pensii au adăugat la lege încă un caz, anume trecerea pensionarului la alt sistem de pensii decât cel pe care l-a avut în momentul constituirii dreptului, adică la momentul emiterii deciziei de acordare a indemnizatiei. Instantele iau act de faptul că asemenea caz de încetare a plății nu este prevăzut de lege. Cum titularii in momentul acordarii indemnizatiei indeplineau toate conditiile cerute, iar pe parcursul exercitarii dreptului castigat nu a intervenit niciunul din cele doua cazuri expres prevazute de incetare a platii, casele de pensii vor fi obligate sub actiunea executarii silite sa restituie titularilor drepturile abuziv retrase de la data de 1. 01.2016.
Ma bucur pentru toti militarii membri ai uniunilor de creatori legal constituite si recunoscute de statul roman ca li s-a facut dreptate, in final, si nu numai pensionarii civili creatori sa primeasca aceasta indemnizatie. Mie imi foloseste foarte mult pentru: corectarea, editarea, tipografierea, difuzarea etc. cărților mele, care in Romania din păcate trebuiesc plătite de autor. Nu exista instituția agenților literari care să se ocupe de aceste lucruri. Iar despre părerologii care afirmă la general despre creatori că sunt o povară sau nimicuri, îi îndemn să se așeze frumușel pe scaunele lor de pensionari și să se analizeze mai atent pe sine, apoi să clevetească despre oameni sau domenii care le sunt străine de-a binelea! Le urez tuturor sănătate și bucurii familiilor lor, pentru multă vreme de acum încolo! Pensie lungă!

Huhu Rezea spunea...

@Gheorghita
Roaga-te sa nu treaca amendamentul Senatului la art. 30 si de Camera Deputatilor ca nu te vad bine.
Si sporul pentru OMM si indemnizatia pentru creatie sunt drepturi acordate peste asigurarea sociala reglmentata de Legea 223.
Sintagma "potrivit legislatiei in vigoare" din art. 30, care inlocuieste sintagma "potrivit prezentei legi", ar include si Legea 8/2006, modificata prin L 83/2016.

Unknown spunea...

Tocmai de aceea am avut nevoie de hotarare judecatoreasca, pentru ca politicienii schimba de pe o zi pe alta legea. Hotararea judecatoreasca definitiva nu poate fi inlocuita cu nimic. Observati ca toti pensionarii creatori care au avut hotarari judecatoresti nu le-au fost taiate indemnizatiile la legea 8 de la 1 ianuarie 2016. Asa ca prea putin ma intereseaza ce fac politicienii acum. Cu hotararea definitiva in buzunar si cu un executor ma prezint oricand in curtea Casei de pensii pentru executare silita.

Unknown spunea...

Cat priveste art 30, ca umil jurist ce sunt, chiar daca nu profesez, vad si eu cu ochiul liber că art 30 se refera exclusiv la Pensia militară de stat stabilită/recalculată/actualizată potrivit...... Indemnizatia de creator chiar nu are legatura cu stabilirea, recalcularea, actualizarea pensiei, oricum am intoarce noi vorbele.

Patrick spunea...

@huhurez, gresesti.

Huhu Rezea spunea...

Voi rugati-va sa nu greseasca si CD cu art 30;
Cum sa nu aiba legatura indemnizatia creatorilor cu stabilirea/actualizarea pensiei mi!itare, daca in L83 se spune ca indemnizatia se actualizeaza cand se actualizeaza pensia militara?
In instante au câstigar cei cu pensii mici, pentru a se pastra caracterul social al L 8/2006.

Patrick spunea...

@huhurez, inca nu-mi dau seama ce vrei, sa zicem...
Nu sunt beneficiar al Lg. 8/2006 sau al altei legi speciale, dar iti spun inca o data ca esti intr-o mare confuzie.

"În situaţia persoanelor prevăzute la alin. (1), cuantumul indemnizaţiei se modifică ori de câte ori se modifică pensia titularului, ca urmare a indexării/actualizării."

Deci, daca pensia se modifica prin indexare/actualizare/recalculare, indemnizatia se modifica si ea, fiind legata de cuantumul pensiei, dar fara sa depaseasca 2 salarii minime.

Huhu Rezea spunea...

@Patroik
D-ta citesti amendamentul Senatului la art. 30?
Este o premiera când este introdus art. 11 alL 80/1995 in calcul pensiei militare.
Nu s-a multumit cu L80. A introdus oricelege in vigoare care face referire la calcularea/actualizarea pensiei militare.
Uita-te pe Deciziile pe L 263! OMM nu este inclus in calculul pensie in puncte de pensie. Se adauga dupa ce s-a calculat pensia potrivit legii

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@gheorghita
Nu sari de fund in sus, ca lelea Floarea!
In acest articol nu am facut altceva decat sa va atentionez ce s-ar putea intâmpla daca se adopta amendamentele Senatului la art. 30.
Degeaba te certi cu mine .

Patrick spunea...

@huhurez, pe Legea 263/ 2010, OMM se adauga doar la puntajul obtinut pt perioada militara. (nr. puncte pt perioada militara X valoarea punctului de pensie)X 10/15/20%OMM.

La OuG 1/2010, in schimb , OMM se adauga la punctajul total. (militar+civil).

Nu vad legatura intre art 11 din Legea 80, si indemnizatiile gen Lg 8/2006.


"OMM nu este inclus in calculul pensie in puncte de pensie. Se adauga dupa ce s-a calculat pensia potrivit legii" zici dumneata.

Chiar nu stiu cum ar fi putut sa-l introduca la punctaj...Ma depaseste. Stim cu totii cum se stabileste un punctaj. Se raporteaza salariul/solda la salariul mediu din perioada respectiva, etc.




Unknown spunea...

Parerea mea este ca aceasta slutire a L 223 prin OUG 57, va ramane asa sau daca nu mai rau, nu au facut nimic bun acesti domni educati si instruiti in Europa civilizata si dezvoltata. Nu ne lasa Europa sa facem nimic de capul nostru, folosind tot felut de interventii inclusiv aceasta modalitate de a propune si instala guverne in tarile sarace, trecand peste vointa poporului. Saracii pot fi usor manipulati in orce, inclusiv in folosirea tari noastre ca o buna piata de desfacere a produselor-rezidurilor pentru consum. Mumai spun de folosirea uneori, in mod abuziv si nelegal a fortei de munca, cei drept cu ajutorul indirect a celor ce ne conduc, romanul este determinat vsa-si vanda forta de munca cu orce pret si in orce conditii, in strainatate, imprejurare in care isi distruge familia, iar in tara terenurile agricole, in lipsa fortei de munca, se vand strainilor, astfel asistam pasivi cum se distruge poporul roman, respectiv tata. Tara atat de iubita si aparata cu pretul vieti de inaintasi nostri. Aceasta este o imagine sumara a efectelor masurilor luate de guvernanti. Cand ne trezim???

Unknown spunea...

Cam asa este, domnule Talpalariu!
Eu scriam inca din 2013 într-un editorial cam asa:

Cum noi suntem în 2013 şi nu am întrat în gaura neagră preconizată de specialişti, nu ne rămâne decât să ne uităm ca proştii spre cerul de la Berlin şi de la Bruxelles, de unde aşteptăm să lumineze doi sori, să ne încălzească şi să ne scoată din moartea cerebrală în care ne aflăm, cuplaţi la aparatele guvernelor postdecembriste.
Tare mi-e teamă că va veni un neamţ, un englez, un francez sau un alt comunitar european, şucărit, aşa cum ne-au dat de înţeles în acest an, pe neamul nostru românesc şi ne va smulge furtunul principal, deconectându-ne iremediabil de la oxigenul financiar european pe care-l împrumutăm în fiecare secundă, pentru a ne duce viaţa mai departe.
Doamne ajută!

Extras de aici!
http://www.ziaruldevrancea.ro/opinii/90942-starea-vremurilor.html