Un produs Blogger.

luni, mai 23, 2016

Pentru cei care inca n-au optat pentru baza de calcul

14 comments
Daca nu se proroga termenul, dupa 30 iunie nu mai puteti opta ; baza va fi stabilita, din oficiu, din ultimele 6 luni de activitate.
Pâna in prezent au depus cereri doar ....1/2.
Vezi:
Doar 1/2 dintre pensionarii militari si-au ales baza de calculhttps://cps.mapn.ro/app/webroot/fileslib/upload/files/situatie%20cereri%20CPS.pdf

14 comentarii:

Patrick spunea...

30 iunie, 31 nu exista.

Vlad Tepes spunea...

Cum sa-ti alegi cele sase luni daca esti aviator, parasutist sau marinar? Este stiut ca inca nu s-a stabilit baza de calcul,una este sa-ti alegi cele sase luni in care ai un cuantum de prime si alta este sa-ti alegi perioada cu functia cea mai mare. Dca , sa zicem alegi cele sase luni unde ai functia si ve chimea ,cele mai bune si dupa ce-ti alegi se va aproba si prima la baza de calcul, ce vei face ca nu poti sa schimbi cele sase luni?Aici este o problema, in fine, cei ce nu beneficiaza de aceste prime pot alege linistiti.

Unknown spunea...

@Tepes
Foarte pertinenta observatia d-voastra!Asa este.Cum sa-ti alegi ceva ce legea prevede dar,acea lege nu este inca clara.Imi pare rau pentru cei 1/2 dintre cei care deja au ales,nu 'ii critic dar,trebuiau sa mai astepte.Eu,daca legea nu va ramane votata de catre plenulCD,promulgata,p.in MO,nu voi trimite acea cerere cu cele 6 sal.Nu vreau sa semnez cu mana mea ca sunt de acord cu magariile lor.Am pierdut multe in viata,mai pot pierde odata!D-le H,trebuia facut mai mult in inf.camarazilor in acest sens?

CEZAR spunea...

Tepenel..stai in -ula mea linistit ca-ti alege CPS...ultimele 6 luni..
Tot nu ai inteles ca sporurile le-ai papat meritat sau nu ..??
Nu are nicio justificare introducerea acestora in baza de calcul..decat ceva poate general pentru toti militarii...

brenda spunea...

aleg si mortii? ce sa aleaga o urmasa? este foarte posibil ca acestea sa nici nu stie desprea alegerea acestor luni , deci cum sa ii aleaga ei acele ULTIMILE 6 luni cosecutive din 5 ani . ?dece in aceste situatii -pensiile de urmasi- nu se ocupa cei in drept sa aleaga pe cele mai favorabile care au apartinut intretinatoruluji , eu consider ca astia sant bolnavi la cap ,cum sa aleaga in cunostiinta de cauza o baba , ?sa le fie rusine celor care au facut legea asta idioata .

Unknown spunea...

Cand au fost comisiile trimise pe teritoriu la discutii cu pensionarii una dintre probleme a fost si modul de alegere a celor mai bune 6 luni din ultimii 5 ani in cunostinta de cauza. Ideal era ca CPS sa ceara de la CMJ-uri (care, la randul lor, sa le colecteze de la cei care le detin) situatiile din ultimile 5 ani x 12 luni = 60 luni (probabil 59, ca ultima luna de activitate am inteles ca nu trebuie prinsa in optiune), cu veniturile care se iau in calcul fost. Nici macar nu mai trebuia intrebat pensionarul pentru ce opteaza, trebuia luat din oficiu intervalul cu cele mai bune 6 luni din cele 60 (sau 59), ca doar nu era cineva nebun sa aleaga luni nefavorabile. Sau in cazul pensionarilor (in general sotii cu barbatii fosti militari), de unde sa stie perioada, functiile, gradele, sporurile si alte elemente care pot intra la recalcularea pensiilor ca fiind militare de stat? Consider ca este o bataie de joc a militarilor activi la adresa celor trecuti in rezerva, era de datoria lor ca prin ordinele comune sa asigure baza de date pentru a face o alegere corecta. Au preferat sa se ascunda in spatele unei formulari incorecte, dar care sa le reduca munca de 10 ori (pentru 6 luni, in loc de 60 de luni, in toti cei 5 ani) munca celor care colecteaza datele necesare recalcularii pensiilor.

Unknown spunea...

Apropo de pensiile aflate in plata, cele din luna mai trebuia sa fie cu cativa lei mai mari decat cele din lunile anterioare, impozitul fiind ceva mai mic. In algoritmul de calcul al impozitului se scade din pensia bruta suma retinuta pentru sanatate si salariul minim pe economie, iar la rezultat se aplica procentul de 16% pentru impozit. Ori din luna mai 2016 salariul minim pe economie a crescut la 1.250 lei (conform HG nr. 1017/2015), fata de 1.050 lei pana in aprilie, stabilit prin HG nr. 1091/2014. Cat de greu le era sa umble in softul de calcul al pensiilor, sa inlocuiasca 1.050 cu 1.250?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Azi iar s-a discutat pe Romania TV ca Ciolosderos ar vrea sa ne bage in oala cu civilii si sa desfiinteze pensiile militare si speciale!!! Iar SA NE BAGE intr-un sistem unic de pensii! Aveti grija ca iar se discuta masura basista de ciuntiri! Nu a jurat interlopul Ciolannus ca nu se vor ciunti pensiile? Urmatoarea perioada e definitorie pentru niste hotarari criminal-mafiote din partea tehnoretardatilor in stabilirea soartei pensiilor ,,speciale!''

Baltaretu Marius spunea...

Domnule Denim Denis faceti o afirmatie gresita. Calculul pensiei nu are nimic de-a face cu salariul minim pe economie. Este in stransa legatura cu punctul de pensie. Pentru calculul pensiei este stipulat clar in anul 2016 nu se impoziteaza 1050 lei, in 2017 nu se impoziteaza 1100 lei, iar in anul 2018 1150 lei. Punctul de pensie se scade din intreaga pensie iar impozitul de 5,5 % dau contributiile pentru sanatate (ilegal deoarece conform legii 80 cadrele militare active, in rezerva sau in retragere precum si familiile acestora, beneficiaza de asistenta medicala gratuit). Desi nici medicamentele nu mai sunt gratuite pentru multi dintre noi deoarece M.Ap.N nu are fonduri :)) nu vad de ce i-ar interesa sa ajute pe cineva la asi alege cea mai buna perioada pentru calculul pensiei. Nimeni nu observa ca dintr-un numar de 77-78 de mii de pensioanari, de acum 3 ani, ai Casei Sectoriale de pensii ai M.Ap.N au mai ramas cam 60 de mii . Sunt ferm convins ca la o eventuala lege a pensiilor intr-un viitor apropiat vom vedea un anunt de genul ca jumatate din pensionarii militari adica 22-23 de mii nu au cerut recalcularea. Cam asta au urmarit si urmaresc in continuare cei ce conduc acest minister. Scapa cine poate cam asa gandesc ei !!!

karadeniz spunea...

Și vii au probleme. Legea e publicată de un an și se știa de atunci că sarcina alegerii perioadei de șase luni consecutive revine celor cărora li se recalculează pensile sau urmașilor care au drept de pensie, în caz contrar CSP-urile aleg ultimele șase luni consecutive întregi.
Soluția pentru cei care nu știu ce să aleagă era să facă cerere la unitățile de care au aparținut sau la arhivele, dacă unitățile le-au fost desființate, pentru a primi listele cu veniturile defalcate. Acum deja e cam târziu . Nici acestea nu vor fi suficiente pentru unii, mai trebuie știut în cei cinci ultimi ani dacă a primit vreun grad militar ori gradație, dacă a avut modificări ale funcției și care a fost cea mai mare, când a avut solda de merit, când a avut cele mai multe elemente salariale care intră în calculul actual al pensiei ori care sunt propozabile să intre la viitoarele modificări.

Unknown spunea...

SUNT SI UNELE CHETII AIUREA. OMUL ALEGE CU MANA LUI DAR NU STIE CE ALEGE. SUNT SITUATII IN CARE ALEGAND 6 LUNI CU SALARIUL MAI MARE, PRIN ACTALIZARE SA REZULTE MAI PUTIN DECAT IN ALTE LUNI. NU TREBUIA, MAI INTAI, SA SE PUBLICE O SITUATIE CU EVOLUTIA SUMELOR? ATUNCI ERA ALTA TREABA. ALEGEA OMUL SI STIA CE.

Petrescu spunea...

Am făcui eu o "simulare computerizată". Un Sal.de Mer. în retro e mai bun ca încă o gradaţie pe final. La mine dă cu + 9% ...

Unknown spunea...

@petrescu
Depinde in ce an ati avut SM.De exemplu,daca in anul respectiv S.de functie era mai mica decat in alti ani ulteriori,nu va ajuta cu nimic.Daca,S.de functie a ramas aceeasi ca in anul cand s-a avut S.M atunci va ajuta,altfel nu.

Mirage 2000 spunea...

Domnule Baltaretu Marius,felicitari pentru informatiile corecte prezentate! Daca urmariti modul de calcul a CAS din pensie (taxa ilegala pentru noi militarii, activi si in rezerva), veti observa ca din pensia bruta s-a scazut valoarea unui punct de pensie de la nivelul anului 2009,respectiv 732.8 lei, abia din ianuarie 2016 s-a intrat in actualitate, scazandu-se 872 lei, ceea ce a dus la retineri mai mari din pensiile militare de la cativa lei la cativa zeci de lei.
Acelasi lucru se constata la calculul impozitului! Din pensia bruta se scade valoarea CAS, se scade valoarea salariului minim brut si apoi se calculeaza impozitul, respectiv 16% din diferenta rezulata. Se poate constata ca din pensia bruta se scade valoarea salariului minim brut corespunzator lunii ianuarie 2015,respectiv 975 lei, si nicidecum voloarea corespunzatoare lunilor actuale, respectiv 1050, ce sa mai vorvim ca din mai 2016 valoare a crescut la 1250. Toate aceste intarzieri, (unele de ani de zile- calcul CAS-ilegal), duc la pagube de sute de lei pentru pensionarii militari. Functionarii CPS ne urasc, lucreaza cu rautate si dezinteres. Cred ca asa sunt determinati de factorii de conducere, de parca ei nu vor ajunge intr-o zi pensionari. Justitia.....