Un produs Blogger.

sâmbătă, iunie 18, 2016

Peste 10 zile expira termenul pentru alegerea perioadei din care se stabileste baza de calcul a recalcularii pensiilor militare

46 comments
MODEL – 
CERERE
pentru alegerea perioadei de 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în vederea recalculării/actualizării pensiei militare de stat
Se trimite pe adresa Casei de Pensii Sectoriale de la care primiti pensia militara.


 Către ......................................................................

Subsemnatul(a) (gradul, numele şi prenumele) ….............................................................,
având codul numeric personal ......................... domiciliat(ă) în localitatea ........................., str. ......................... nr. .........., bl. .........., sc. .........., et. ..........., ap. .........., judeţul ..................,
posesor/posesoare al(a) actului de identitate seria ....... nr. ..................., eliberat de ........................ la data de ...................., născut(ă) la data de ............... în localitatea/judeţul ................................., fiul (fiica) lui .......................... şi al(a) ............................., dosar pensie ………., aleg următoarea perioadă de 6 luni consecutive ........................... (luna/an)- .............................. (luna/an) din ultimii 5 ani de activitate pentru recalcularea/actualizarea pensiei militare.
Am fost trecut în rezervă/retragere de la U.M…………………………./ am încetat
raporturile de serviciu de la Unitatea……………………..
*Am calitatea de (urmaș, tutore, curator, mandatar) al/pentru ………………………………...
CNP ………………………………..
 Data ..................            Semnătura ........................
*Se completează doar în cazul beneficiarilor pensiilor de urmaş.



Cititi si Ordinul M25/2016

46 de comentarii:

Mihai spunea...

S-a hotarît ”vulturul inginer” tigri2 sa trimita cererea cu cele sase luni si nu stie unde. Huhurez serveste-l ”mură-n gură” si sigur la prima ocazie te va ”injura” in stilul lui caracteristic corturaresc.
Daca asta era ”anuntul interesant si crucial” pe care voia sa-l transmita azi s-a dus naibii toata socoteala din tîrg.

tehnocrat spunea...

Modelul de cerere are o mare smecherie: perioada aleasa se foloseste atat la recalcularea pensiilor conform art.109-110 cat si la o eventuala actualizare, prin aplicare art.60.
Pt recalcularea pensiilor nu este obligatoriu sa scrieti in cerere formularea : pt recalcularea/actualizarea
Este suficient sa scrieti numai : pentru recalcularea
Daca cititi cu atentie art.60 din legea 223/2015 si anexa 2 din M 25/2016 cei care v-ati pensionat inainte de 01/01/2016 aveti posibilitatea sa alegeti alte 6 luni consecutive din ultimii 5 ani care sa constitue baza de calcul pt actualizarea pensiilor cu art.60. Cei care v-ati pensionat dupa, n-aveti acest drept. Asa cadaca ati ales cumva gresit cele 6 luni pt recalculare, o puteti drege alegand alte 6 luni, atunci cand va fi cazul, pt aplicarea art 60.
Daca va alegeti alte 6 luni pt aplicarea art.60 CPS trebuie sa emita decizie de pensie cu noile date . Daca alegeti formularea : recalculare/actualizare
Nu mai este cazul.
Obs. Actualizarea bazei de calcul la data de 01/01/2016 folosita la aplicarea art.109 si 110 nu are nimic de aface cu actualizarea prevazuta de art.60 din legea 223/2015

Huhu Rezea spunea...

@tehnocrat
Te aventurezi in afirmatii fara acoperire legala.
Actualizarea in vederea recalcularii pensiilor militare in plata, art. 109, 110, se refera la cresterile de grad si functie si ale celorlalte elemente salariale pâna la 01 01 2016, in timp actualizarile reglementate de art. 60 se refera la introducerea in cuantumul pensiei militare a cresterilor de grad si functie intervenite dupa 01 01 2016, pentru pensionarii in plata, si dupa data pensionarii, pentru cei care isi deschid drepturile de pensie potrivit noii legi.
Actualizarea se face din oficiu si vizeaza cresterea soldei ultimului grad, nu gradul din perioada aleasa, si media soldelor de functie. De aceea am mai subliniat ca Anexa 2 a Ordinului M25 este lapidara si inexacta, cand spune ca in vederea actualizarii se culeg datele din anexa 1b.
Datele din aceasta anexa raman valabile pentru actualizarea mediei soldelor de functie din perioada aleasa.
Chiar daca formularea din art. 60 este lipsita de acuratete, e departe de ideea lansata de d-ta ca, pentru actualizari, unii pensionari pot face alte cereri, distincte de cererea de recalculare, iar altii nu pot.

brenda spunea...

dle H eu am ales ,in numele sustinatorului , ca acela nu mai are cum sa aleaga si nici de pe cealalta lume nu are cum sa imi spuna , dar va rog sa imi spuneti , daca se poate , daca am ales fara cunostiinta de cauza cam asa ;; octombrie noembrie decembrie 1986,apoi ian ,feb ,martie 1987 , deoarece in 4 aprilie a incetat raporturile de serviciu ,am asles asa fiindca nu a avut flutuatii de castiguri , deci cam 8ooo de lei la acea vreme .adica gradatia 7 .,grad de colonel . solda de comanda etc grupa cde munca AC, spuneti-mi o parere ,deja ieri am trimis cererea aia idioata ,formulata de nine . ,cu datele necesare . cu multumiri pentru un eventual raspuns ...inca ceva ,asa am zis ;actualizare\recalculare .......luiar ala cu coarne pe nemernicii astia de ne zapacesc culegi deavalma fara nici un rost ,sa le fie rusine ....se intorc aia in mormant ,ca supun la accest stres pe urmasi

Unknown spunea...

pt tehnocrat
te contrazic, si cei ce au iesit/ies dupa 01.01 ac pot alege o perioada de 6 luni din ultimii 5 ani. Mai greu e de cei ce au sporuri ce nu sunt considerate acum permanente si pot intra posibil in baza de calcul in viitor conform L223/2015. Eu sunt in situatia asta. Au de pierdut cei ce si-au riscat viata (parasuti, piloti, scafandri) si sunt pusi alaturi de cei ce si-au riscat cariera cu ...pixurile si tastatura.
Sper in regandirea situatiei si posibilitatea de a reveni asupra perioadei pentru cei pacaliti de OG57. O alta nedreptate este si pt cei ce ies acum si n-au sal merit. Apare astfel o alta nedreptate pentru acestia comparativ cu cei ce ies catre sfarsitul anului. Dar la cat de prosti sunt cei ce fac legi nu ma mai mira nimic. Am mai spus si cu alta ocazie, subordonatul are pensie mai mare ca s-a orientat in 2009 pt sal merit in conditiile in care eu am teoretic cu 130 % si el numai 100 din BC. E cineva care aude??????

Unknown spunea...

Buna ziua..am depus cerere de recalculare in ianuarie acest an. Aveti idee cam cand (si daca!) vine macar acea noua decizie ?(ca banii am inteles ca prin 2017-18 )....multumesc

Unknown spunea...

Trebuia sa nu depuna cerere de recalculare nici un pensionar care a iesit la pensie pana in 2016!In felul acesta era un mod de protest fata de aceasta Ord.nedreapta.Dar,cum am vazut, unii au depus aceste cereri inca de anul trecut cand legea inca nu intrase in vigoare.Vom vedea daca se schimba ceva pe la art.28 vom putea sa mai trimitem o alta cerere pt.a alege o alta perioada.Tehnocrat a sesizat bine.Dar asta era valabil pana nu se modificase legea.Trebuia alese doua perioade cu cele 6 luni,una pentru recalculare(suma tuturor veniturilor brute),cealalta perioada pt.eventualele actualizari prev.de art.60.care,daca nu ma insel trebuia depusa o alta cerere,daca nu in 6 luni actualiza CP.din oficiu.

tehnocrat spunea...

Dl Huhurez, eu cand citesc o prevedere legala incerc s-o inteleg, daca nu pot imi bag om (avocat) sa-mi explice prevederea legala, pana o inteleg, abia dupa aceea imi dau cu parerea.
In anexa nr 2 la M 25/2016 se foloseste expresia : de regula
Acest lucru se traduce in felul urmator: regula de baza in aplicarea art.60/legea 223/2015 se face pe baza anexelor 1a si 1b din M 25 / 2016.
Acest lucru se intampla daca pensionarii militari pensionati inainte de 01/01/2016 isi aleg in cerere cele 6 luni consecutive prevazute la art.60/legea 223/2015 artucol care nu face nici o referire la cele 6 luni consecutive necesare stabilirii bazei de calcul conform art.28/legea 223/2015.
Poate pt a intelege punctul meu de vedere, va este utila urmatoarea comparatie:
Circulatia pe drumurile publice in Romania se face pe partea dreapta, dar sunt si exceptii: in cazul unor lucrari semaforizate, circulatia se poate face si pe partea stanga a drumului, daca banda din partea dreapta este inchisa pt lucrari de reparatii. O alta exceptie se refera la drumurile cu sens unic.
Ce am vrut eu sa sesizez:
1. Pt recalcularea pensiilor deschise anterior datei de 01/01/2016 estesuficient ca in cerere sascrii: recalcularea
2. Este bine sa-ti lasi o portita pt actualizare.

R-26500 spunea...

Majoritatea celor pe care ii cunosc, inclusiv eu, am optat sa nu facem cerere, ci sa ne recalculeze pensiile din oficiu asa cum spune legea, respectiv pe baza mediei ultimelor 6 luni din activitate.

Pe de alta parte, la majoritatea covarsitoare, media ultimelor 6 luni de activitate, conduce oricum la cel mai bun cuantum al pensiilor. Asa ca devine inutil sa faci cerere de recalculare pt. a alege ultimele 6 luni din activitate, din moment ce daca NU faci cerere, CSP procedeaza la fel din oficiu!

In sfarsit, multi nu au depus cereri de recalculare si din alte motive:

- unul este legat de birocratia interpusa intre sistem si rezervisti: musai ca rezervistii sa depuna cereri daca vor sa isi cunoasca veniturile din ultimii 5 ani. Cand aceasta situtie ar fi putut fi simplificata, iar ministerele sa trimita din propria initiativa situatia respectivelor venituri.
- alt motiv: reticentele induse si de procedurile uzitate la legislatia anterioara (L. 119/2010 prin care s-au desfiintat pensiile militare), cf. careia a cere ceva cu mana ta, se poate intoarce si contra ta. "Ai cerut in scris, daca ai gresit ce ai cerut, ti-ai facut-o cu mana ta". Nu poti sa ii mai judecata, nimic! Motiv destul de logic sa lasi CSP sa aleaga din oficiu.
- alt motiv: din necunoastere (foarte multi).


Si mai este o situatie! La M.Ap.N., majorarea unui cuantum prin recalculare, provine in special de la saltul in grupele de munca a celor pensionati pana in 2011. Si aici este jale. Sunt extrem de multi care nu cunosc ca pt. reincadrarea in noile grupe ar fi trebuit sa fi facut cereri prealabile la CMJ. Iar din zona mea, nu s-au agitat prea multi nici cu acest lucru. Mai ales subofiterii si maistrii, ofiterii au mai miscat ceva.

In sfarsi, de la CMJ la CMJ, fiecare este cu PM! De exemplu la Arges, NU iti elibereaza si un exemplar personal al fisei cu locurile de munca, ci il expediaza direct la CSP. Si se mai acopera si cu hartii, punandu-te sa certifici pe baza de semnatura ca exemplarul inaintat de CMJ la CPS si intocmit chiar de CMJ, este intocmit corect. Asta este ca in filmele cu prosti.

In sfarsit, haosul continua!

Unknown spunea...

Haosul continua si in sensul ca multi au ales cele 6 luni in perioada cand in sold./sal.au fost incluse primele,premiile etc.care cnf.OOG57 nu mai intra in B.C.iar functia,gradu si celelalte componente,gradatiile aveau valori mai mici.De exempu,in 2011-2015 a crescut brutul cu aprox.8,3% ca sa nu scada netul,numind brut realizat + compensarea de 8,3% da brut majorat.Ei,acea majorare de 8,3% nu se baga la calcul.In schimb se retine la contributia individuala(10,5%)din brut majorat.Putini au observat a est lucru din cei ce si-au ales cele 6 luni in per.2011-2015.

brenda spunea...

daca inainte de 1989 , iti alegeai din 10 ani ,5 anin , inseamna ca anii favorabili erau aceia 5 alesi , deci in memoriul personal sant aceste alegeri regasindu-se in dosatrul de pensionare , dece nu se tinr seama la acestia de alegerea de atunci si din ei sa extraga acele cici luni ,mai ales in cazul pensiilor de urmasi , acestia neavand acces la date , o udiotenie de la cap la coada

brenda spunea...

ar putea sa fie dati in judecata de catre urmasi ,pe care ii pune sa aleaga in necunostiinta de cauza , dar pe cine sa dai in judecata?

Unknown spunea...

Unii de pe aici se cred egalii lui D-zeu pe Pamant, vind cu niste hotarari apriori, hotarari ,pe care, nici cei ce le vor lua, inca nu stiu despre ele.Ce surprinde este stilul cum explica acesti outsideri, niste viitoare articole de lege , de parca ei ar fi judecatorii supremi si ar da de pamant cu ciocanul lui Thorr, acestia cred ca ei detin mantra imputernicirii:
"MANTRA IMPUTERNICIRII !!!
NU SUNT TRECUTUL, SUNT VIITORUL MEU.
Sunt o unica manifestare a lui Dumnezeu aflata aici pentru a ajuta la evolutia intregii creatii si doar eu pot realiza rolul ce mi s-a incredintat. Poate cred ca am uitat, dar este ca mersul pe bicicleta. Voi avea multe realizari in aceasta viata.
ASA ESTE SI ASA VA FI !"
Vai de riconelele voastre , amaratilor, habar nu aveti cate prune detineti in straitza si va dati intelepti!

Huhu Rezea spunea...

@R26
Cererea trebuie neapadat introdida de cei care au fost trecuti pe functii inferioare sau au pierdut sporuti in ultimele 6 luni de activitate.
@Enache
Legea nu-i obliga sa va comunice acele date.
Nu mai asteptati. Daca totusi va trimit ceva, acele venituri le aveți si dvs. in Nota de calcul, anexa la devizia de revizuire pe OUG 1/2011.
Eu va sfatuiesc sa alegeti cele 6 luni anterioare celor trei luni de concediu medical. Repede, ca acum vine 30 iunie.
@Corina
Au o marja de cel putin 1 an si patru luni pentru actualizarea bazei de calcul si pentru emiterea deciziei.
Eu ma intreb, de ce n-au prevazut o esalonare a platii diferentelor recalculate pe perioada ian 2016...luna necunoscuta din 2017? Stiu va ca pensiile recalculate sunt mai mici pentru majoritatea celor in plata? Altfel, efortul bugetar ar fi imens pentru anul 2017.
@Daca ar fi reglementat cereri separte pentru actualizari, prevedeau si termene de depunere, si ce se întâmplă daca pensionarul nu depune cerere.

brenda spunea...

mie nu imi spuneti nimic? bine ,ma scuzati ,atunci

CEZAR spunea...

Ce-mi place de Zgabeata asta cu nume de statie radio ..R-123/Hoooo..lescu !!
Cat se mai straduieste el cu putinatatea intelecului pe care-l poseda ..sa MANIPULEZE...
Nu-i mai ajunge..mizeria lui de blog..a venit si aici !
Sigur ..el nu a depus si nu depune cerere ..viteazul pacalici !! Parca nu ar stii toata lumea cum si-a umflat (cu ajutorul lui xyz).toate pe ultimul an etc ...
parca nu stim cu totii ca el doar pe 164 a prosperat precum o capusa ...
NB..i-am cerut sa-si faca public ..parcursul profesional pe ultimii 1-2 ani ..
Ti-ai gasit cu micutul manipulator ..mi-a taiat dreptul la LIBERA EXPRIMARE ..mai ceva ca pe vremea lu Suzana Gadea ...
Cat pute de tare ...!!

Mihai spunea...

Ca sa evitati unele greseli de interpretarea fenomenului ”actualizare” incercati sa va raspuneti singuri la urmatoarele prevederi legale ;
1.
art 60
(3) În anul în care pot fi aplicate atât prevederile art. 59, cât şi cele ale alin. (1), se aplică dispoziţiile cele mai favorabile.

Din 60 al. 3 puteti lesne pricepe ce inseamna recalculare-acualizare la similar 01.01.2016 si ce inseamna actualizare in caz de majorare in anii viitori a soldelor/coeficientilor de grad si functie,etc.Cine nu pricepe sa nu mai troncaneasca prostii pe blog cu n cereri de actualizari ,etc,etc.

2. Tineti cont de faptul ca probabil in prima etapa guvernul prin masurile de modificare a OG57 cu referire la aplicarea SM pentru o anumita categorie de militari a specificat ca aceasta masura nu implica actualizare cf. L223 pentru nebenificiarii acestei masuri.
Toate bune si frumoase numai ca din anumite ”izvoare” se pare ca sintagma aplicabila in viitor pensiilor numita”actualizare” nu prea este inghitita (sta in gît) pe la finante si s-ar putea sa ia calea ajutoarelor banesti la trecerea in rezerva. Atentie marita!!!pîna la realitate mai este un pas.Probabil ca pe viitor aceasta modificare la OG57 va opera urmînd ca apoi pe viitor asupra prev.art 60.al 1 sa se mai cu tifla pe modelul ajutoarelor banesti la trecerea in rezerva.

În alta ordine de idei legat de depunerea cererii de recalculare-actualizare la nivel similar 01.01.2016.
-arhivele au eliberat petentilor interesati in timp util adeverinte de salarizare pentru ultimii cinci ani de activitate sau pentru anumite perioade considerate benefice de petent,structurate foarte bine pe structura anexei 1b astfel ca cine a dispus pe linga solda lunara/solda lunara bruta si de anumite elemente ”g” si-a putut calcula in liniste cele mai bune sase luni consecutive si depune cererea in cunostiinta de cauza.
-în cazul in care s-a gresit la alegerea celor sase luni pîna la 30.06.2016 CSP au admis depunerea altei cereri si anularea cererii precedente.
Nu se stie ce se va intîmpla in continuare atita timp cît PLx82 nu a fost votata sub o forma finala in CD si promulgata de presedinte. Poate din acesta taraganare se da de inteles ca nu vor fi modificari esentiale,iar daca se va aproba sub forma senatului aceasta nu implica modificari care sa necesite depunerea unei noi cereri.
- din cîte am inteles se considera in opinia celor care aplica legea ca fiind sporuri permanente sporurile care figureaza lunar în cele sase luni consecutive alese chiar daca acestea sunt variabile ca si suma baneasca evident cu exceptia celor prevazute de art 40 din OG 57.

Deci ,atita timp cit exista lege,mod de aplicare(M25),adeverinte de venituri de la arhiva,ancmr,alte forme asociative si relationale,internet,comunicare scrisa si online nu exista motiv de a acuza si face vinovat pe cineva pentru cererea privind alegerea periodelor favorabile.Sunt scuzabili intr-o oarecare masura urmasii de drept ,insa nici intr-un caz titularii de drept in viata apti.
Singurul vinovat fiind in acest caz pensionarul,urmasulacestuia,pentru dezinteres si alte indeletniciri specifice romanului delasat care mereu isi pune umbrele după ce la plouat bine.

Multe din aceste lucruri s-au spus ca informare pe acest blog insa asa-i la noi ,unii abia acum afla ca trebuie sa faca ceva ca sa fie de bine. Păcat.Comandantii nu mai sunt lînga ei sa le citeasca buletinele informative si apoi sa-i controleze daca au executat sau nu. Asta inseamna sa fii atent si sa te descurci singur.
In mod sigur cei interesati de fenomen au stiut ce au de facut.

Anonim spunea...

Solicit ajutorul celor mai bine documentați pentru alegerea perioadei de 6 luni din ultimii 5 ani de activitate dintre cele doua variante concrete, diferite, astfel:
I. Grad - locotenent colonel, funcție de comanda (colonel), IC, ID, spor de antenă, gradația a VII-a (23 ani vechime), condiții speciale;
- fără solda de merit - SM.
Perioada - 01.10.1998 – 31.03.1999, cu veniturile brute:
- Octombrie 1998 – 4.468.693 lei;
- Noiembrie 1998 -4.468.693;
- Decembrie 1998 – 5.118.693; (inclusiv prima anuală care nu se ia în calcul)
- Ianuarie 1998 – 4.036. 729
- Februarie 1998 – 4.468.693;
- Martie 1998 - 4.468.693;

II. Grad – locotenent colonel, funcție de comanda cu IC 3 luni (colonel) şi 3 luni funcție de execuție, SM 2 luni şi 4 luni fără SM, ID, spor de antenă, gradația a VII-a (25 ani vechime), condiții speciale;
Perioada – 01.09.2000 – 28.02.2001, cu veniturile brute:
- Septembrie – 8.814.433 lei;
- Octombrie - 8.814.433;
- Noiembrie - 8.814.433;
- Decembrie – 27.316.214 (inclusive prima anuală);
- Ianuarie – 8.788.483;
- Februarie - 10.233.672.
- Martie – concediu medical.
- Aprilie – concediu medical.
- Mai – concediu medical.
- 01.06.2001 – trecut în rezervă.
Menționez că am 29 de ani vechime ca militar, din care 26 ani în condiții speciale şi 3 ani vechime realizați în întreprindere de stat înainte de intrarea în armată, precum şi 12 ani după trecerea în rezervă, aceştia din urmă în contul „omeniei”.
Vă mulțumesc!

brenda spunea...

mai ,draga ,spume-mi cum putea un urmas sa fie interesat , adica cum ,?

Huhu Rezea spunea...

@brenda
Ce ai vrea sa zic in situatia in care ai trimis cererea?
Decât ca ai câstigat 10-12 zile la ordinea recalcularii, fata de cei care n-au trimis cerere si li se recalculeaza pensia din oficiu, din ultimele 6 luni.
@Gigi
Prea te agati de amanunte!

brenda spunea...

AOLEUUUUUUU CE CASTIG........ SA VEDETI CE TAERE O SA FIE , VA PROMIT CA ,IN MOMENTUL CAND O SA IMI DEA NOUA DECIZIE VA SPUN TOT , totusi sa ne rugam de sanatate toti ca sa vedem cu ochii nostrii ce ne-au facut derbedeii astia ,uniti pe ciolane impreuna cu cei din PSD PNL ,hotii si derbedeii dracului , cum adica pa rtid sicial democrat imbuibati , plini de averi si bani , merg la bautura cu cei din PLalias aia lui basescu etc , batandu-si joc de tara ,de oameni ,de armata nu mai zic ,....aaaa mai zic CARE ARMATA.?armata facuta tandari ,dar nu e nimic .poate eu nu oi mai fii , dae va veni ziua cand vor cauta ARMATA cu lumanarea , fiindca aceti idioti nu stiu ca rezerva este ARMATA , pentru gresei de dactilografiere ,scuze

brenda spunea...

si inca ceva ,dle H .sa nu va suparati de interventiile mele ,dar ma scarbesc astia asa de tare ca nu stiu ce imi vine sa mai zic , dar am sa va mai spun ceva , incererea aia nenorocita ,respectend tot ce ne-ati indrumat , eu am strecurat ,dupa ce am ales acele 6 luni , cum v-am zis si in paranteza am scris -ALESE IN NECUNISTIINTA DE CAUZA _- asa ca o sa se holbeze careva ca o urmasa a zis asta , ce sa zic asta e , va salut cu deosebita stima .

Huhu Rezea spunea...

@Alkan
Eu as alege perioada ulterioara intrarii in vigoare a Legii 138/1999 referitoare la salarizare.
Atunci au crescut procentele pentru unele componente ale soldei lunare brute.
Chiar daca n-ai avut decât partial SM in perioada II,potrivit OUG 20/2016 aceasta va intra in cele din urma in solda de functie.

Anonim spunea...

Va multumesc. Asa am sa depun cererea. Cu cea de-a doua varianta.

tehnocrat spunea...

Pt Dl Juridic Alkan
La noi, in Transilvania, cei care au avut dilema dumneavoastra au rezolvat acest lucru filosind GRFICUL VALORII SECTORIALE.
Fisierul se poate descarca la adresa de net:
http://ancmrrcturzii.ro/sprijin-in-alegerea-celor-6-luni-pentru-stabilirea-bazei-de-calcul-a-pensiei/

Petrescu spunea...

Adevărul este că nici Casa de Pensii nu s-a mai învrednicit în ultimele 4 luni să-i mai notifice pe pensionari să adreseze respectivele cereri. Or fi ştiind ei ceva, cei care au decis să procedeze aşa ...

Petrescu spunea...

Şi totuşi, nu ştiu cu dreacu se făcu, că uite în final ce mai reglementări, pline de viclenie. Să fie oare asta o caracteristică ?

Anonim spunea...

@tehnocrat
Prin transpunerea veniturilor in Graficul valorii sectoriale rezulta ca a doua varianta cu cele 6 luni este net favorabila.
Va multumesc!

Mihai spunea...

@ juridic Alkan
Daca valorile afisate mai sus nu rezulta dintr-o adeverinta de venituri eliberata de arhiva sau unitatea de la care ati trecut in rezerva va cam puteti insela in alegere,fiindca veniturile brute din adeverintele atasate deciziilor pe OG1 ascund de multe ori multe necunoscute.
Daca nu aveti acea aderinta eliberata in baza L223_M25 atunci luati in considerare sfatul dat de Huhurez fiindca zice bine ce zice.
Elementele salariale de dupa aplicarea L138/99 sunt mult mai favorabile prin % din solda de functie sau solda lunara pt. IC,SM,ID si cu astea la actualizare la nivel 01.01.2016 iesiti mai bine.De asemenea daca aveti si elemente ”g”-sporuri incluse raportate la solda de functie sau solda lunara (Sgr+Sf+SM+IC,+ID) sa alegeti lunile consecutive in care aveti cele mai mari solde lunare si cele mai multe si valoroase sporuri ca suma totala /luna calculate din sf dau solda lunară. Atentie ca nu cumva inainte de 99 sa nu fi avut perioade cu SM,IC,ID si cu sporuri consistente care sa compenseze si sa duca la depasirea avantajelor L138/99. In acest scop ar fi trebuit sa faceti procentajele lunare (%sporuri din soldele lunara cele mai bune care contin sf,sgr,SM,ic,id actualizarea la vrs corespunzator la 01.01.2016 si imediat depistati perioada cea mai buna de 6 luni consecutive. In mod normal asa se depisteaza cele mai bune 6 luni dar pe calcule in baza adeverintei de venituri. Fara adeverinta nu stiti precis ce calculati.

Anonim spunea...

@tigri 3
Valorile mentionate in postarea intiala sunt inscrise in adeverinta de venituri totale lunare emisa recent de fosta unitate de unde am trecut in rezerva. Am cerut precizarea separata a elementelor si sporurilor care compun venitul lunar insa au considerat ca efortul era prea mare pentru a emite un document edificator. Orientativ cred ca pot opta pentru varianta a II-a avand in vedere ca aceasta este din perioada de dupa intrarea in vigoare a Legii nr.138/1999.
Multumesc!

mosmartin16 spunea...

Huhurez, daca nu cer prea mult, trimite-i pe cei care cer alegerea celor 6 luni la articolul pe care - da-mi voie sa-ti multumesc - l-ai publicat ( privind stabilirea bazei de calcul actualizate) !!! O seara buna !

brenda spunea...

ce o mai fii si saptamana asta m adica ma refer la faptul ca nu se sufla o vorba desprea soarta art 49 oug 57 , nu mai este mut si se termina aceasta luna , vad ca nici DOGARU nu mai iese la batae , sta pitit , ca se pare ca scosul in strada este de pomana , iar cilanis zice ca acum are ganduri cu multe ,zice sa il lase parlamentul sa dea ordonante .asta este pus bine pe noi .poporul tace ,asa ca asta e

Baltaretu Marius spunea...

Am o singura nelamurire. Daca aleg o perioada de 6 luni, cu un grad inferior celui la care am fost trecut in rezerva, la calcul pensiei se va lua acel grad sau ultimul pe care l-ai avut? Cei de la CPS mi-au spus ca vor lua in calcul gradul avut in perioada solicitata de 6 luni.

Huhu Rezea spunea...

@Baltaretu
Pentru calculare /recalculare se iau soldele de grad avute in cele 6 luni alese, actualizate la data pensionarii, in cazul deschiderii de noi drepturi, sau la data de 01 01 2016, in cazul recalcularii. (Art. 28, 109 si 110)
Potrivit art. 60, actualizarile de dupa calculare/recalculare, in cazul majorarii soldelor de grad si functie, se fac potrivit ultimului grad avut in activitate si mediei soldelor de functie actualizate din cele 6 luni alese.
Abuziv, domnii care au redactat Ordinul M25/2016, Anexa II,nu tin cont de art. 60 in privinta gradului la care se face actualizarea.

brenda spunea...

dle H ,de fapt daca santeti aatent o sa vedeti ca toata legea asta a pensiilor care a fost amendata u acel art 40 si cu altele pe acolo prin legea 223 ,au cam fost luate din lege 164\2001 .amendata de vreo 100 de ori p-rin fel de fel de interventii ,asa ca vom vedea ce dracu va fii, o sa vedeti ca balamuc va fii si in anii urmatori ,, sa fim sanatosi

tehnocrat spunea...

Pt Dl Baltaretu
Sunt 2 situatii distincte:
a) recalcularea pensiilor militare (stabilite anterior datei de 01/01/2016) recalculare prevazuta la art.109 si 110. In acest caz se aplica M25/2016.
In acest caz sunt importante 3 lucruri: daca gradul avut in cele 6 luni consecutive exista in legislatia in vigoare la data de 01/01/2016, daca gradul militar avut nu mai exista si nivelul gradului functiei echivalente pe care ai fost incadrat in cele 6 luni consecutive.
Daca gradul nu mai exista in statutul militarilor in vigoare la data de 01/01/2016 ti se acorda solda gradului militar imediat superior actualizata la data de 01/01/2016.
Ex. Lt.maj rezulta solda de grad pt Cpt.
Daca prevederile gradului functiei echivalente difera de gradul transpus la data de 01/01/2016 atunci diferenta de grad se aplica la solda de grad actualizata.
Ex. Mr. pe functie de Lt.col. (in cele 6 luni consecutive)
Functia echivalenta la data de 01/01/2016 de Lt.col.
In acest exemplu solda de grad este cea de Mr. existenta in plata la data de 01/01/2016 la care se adauga 50% din diferenta soldei de grad de Lt.col. existente in plata la data de 01/01/2016 si soldei de grad de Mr. existente in plata la data de 01/01/2016
b) Actualizarea pensiilor conform art 60 din legea 223/2015 atunci cand cresc soldele de functie si/sau grad la activi.
In acest caz conteaza doar gradul detinut la data pensionarii. Soda de grad in acest caz se va actualiza la valoarea existenta in plata la activi, in momentul cand se aplica art.60
Pt Dl Huhurez
Actualizarea bazei de calcul la data deschiderii drepturilor de pensie, la data de 01/01/2016 in cazul recalcularii pensiilor conform art.109 si 110 (- al.5) si la data optarii pt recalculare a celor de la al.5 art.110 nu are nimic de a face cu actualizarea prevazuta de art.60 /legea 223/2015
M25/2016 spune foarte clar ca acualizarea prevazuta la art.60/legea 223/2015 se va face in conformitate cu prevederile existente in viguare la data aplicarii art.60.

R-26500 spunea...

@ CEZAR duminică, 19 iunie 2016, 14:17:00 EEST. Dupa cum observi, esti singurul care in loc sa se axeze pe tema, se axeaza pe atacul la useri. Da, e o anomalie pe care il intalnim pe diverse forumuri si care vine in special din partea batarnilor senili si a copiilor debili.

Mai observ ca TU - mare anonim, esti extrem de interesat de parcursul meu profesional in ultimii 2 ani. NU imi place sa dau socoteala anonimilor, dar ultimii mei 2 ani de parcurs profesional sunt iunie 2014 - iunie 2016. INTRUCAT NU AM MURIT CA TINE CAND AM TRECUT IN REZERVA, parcursul meu profesional este urmatorul:

- service si electronica IT pe paine, plus comert IT;
- in plan militar, in perioada iunie 2014 - iunie 2016, din nou NU am stat ca planta ca tine. Fapt pt. care am actionat si inca actionez pentru infiintarea LEGALA a unui corp paramilitar romanesc. Si sunt foarte aproape sa reusesc. Bineinteles ca intr-o astfel de structura, pacalicii ca tine NU au loc!

Asdar, in ultimii 2 ani, chiar am facut ceva! Spre deosebire de tine care atat in ultimii 2 ani, la fel ca si in anii anteriori, behai pe forumuri ca vrei pensie contributiva!

PS: Luna viitoare sunt invitat la o activitate de cooperare militara in afara granitelor Romaniei. Tu tot pe formuri vei ramane behanind ca vrei pensie contributiva.

Huhu Rezea spunea...

@R26
Fii si tu mai prudent, ca te introbagi in sfera de activitate a serviciilor si a organelor de combatere a crimei organizate. Nu stiu cum ar putea fi legal in România un corp paramilitar privat, condus de un extremist ca tine.
Nu-ti aproba nimeni statutul de infiintare, mai ales daca iti citeste blogul.Nu diferi prea mult de insul ala cu palarie de paie si catel, care, ieri, a aparut la televizor,pentru ca a dat telefon la 112 si a amenintat ca-l pusca pe tata Puiu, aghiotantul de Ilfov al generalului Oprea.
Spune asaaa....mai pe ocolite, ca infiintezi un ONG.

CEZAR spunea...

Va place..??
Ce insemneaza sa mergi la doctor sa te opereze la picior si astia sa te trepaneze ..la cap...!!!
R-123/Hoooo..lescu a raspuns..!!
Mi-a placut cel mai mult ..parcursul lui ..militar in ultimii doi ani !!
Daca nu ar fii de plans ar trebui sa lesinam de ras ..
Omul asta ..sufera rau la ..mansarda din cauza curentului ..iscat prin deschiderea ..ferestrelor concomitent cu ..usa ..!!!
Hooo...lescule...inca nu atacara ..rusii !!! Esti sigur ca vin ..??
Sa ne anuntii si pe noi sa iesim cu flori in brate ....!!!!

CEZAR spunea...

,,Spune asaaa....mai pe ocolite, ca infiintezi un ONG "" ...hi..hi..hi..!!!
Auzisi bai narodule ~!!
Oricum astia de la SexyFarma ..sunt satui de indivizi care fac razboaie in gramajoarele de nisip...
Au caura in bugetul pentru ..prezervative acum ..cu ocazia pomului care s-a aruncat in masina lu Condrea ..
Deci stai linistit ..infiinteaza nu unul ..ca nu ajunge !! Fa vreo 10 corpuri paramilitare
La ala cu cai de lemn ..ma poti pune ..comandant ....hi..hi..hi...

Unknown spunea...

Huhurezule,tu chiar nu observi ca acest cezar 'ataca" pe toata lumea si spune numai tampenii,eu ti-as sugera sa-l tii in lesa altfel ne strica tot cheful de a dezbate cate ceva pe acest blog. personal , mi se face greata cand ii vad numele si multitudinea de ID sub care isi revarsa veninul si idioteniile!
N-a facut nimic demn, la viata lui, in schimb ataca tot ce-i bun.

R-26500 spunea...

@ Huhurez Rez marți, 21 iunie 2016, 14:48:00 EEST. Cf. Constitutiei Romaniei, Art. 118 (4) activitatile paramilitare NU SUNT INTERZISE, ci se desfasoara numai in cadrul unei "autoritati statale"! NU trebuie ceruta aprobare de la nimeni pt. infiintare, din contra, statul roman este obligat de Constitutie sa dea curs cererii!

Si acum e acum! Constitutia NU precizeaza decat musai organizarea in cadrul unei "autoritati statale". Fara a fi precizat STATUL! Iorgovan a fost istet la faza asta! Adica daca statul roman NU permite, poate va permite Federatia Rusa constituirea unui corp paramilitar ROMANESC! La asta NU te-ai gandit nu? Foarte simmplu! Structura paramilitara romaneasca va lua fiinta in cadrul PRIMEI AUTORITATI AI UNUI STAT care va da curs cererii! Poate sa fie si Kosovo!

PS 1: Extremist NU sunt EU! Ci aceia care au provocat si sustinut desfiintarea pensiilor militare in 2011, in conditiile in care fenomenul a provocat sucombarea si traumatizarea a mii de rezervisti! Un astfel de sustinator, deci extremist, fiind chiar TU!

PS 2: Cezar este alt extremist. Sustinator si el al desfiintarii pensiilor militare in 2011 avand pe constiinta si el actul legislativ care a provocat mii de rezervisti sucombati sau traumatizati! Vine si judecata!

Mihai spunea...

R 26500
Cred ca-i mai bine faci un ONG cum iti zise Huhurez cu obiect de activitate, continuarea in ”sistem paramilitar” a activitatilor tale din perioada activa, atacarea inamicului din padure prin sud si iesirea victorioasa prin nord dupa sperierea caprelor bastinasilor de la mugur. Sau poate un Olescu&mos Alecu SRL . Obiectiv: lupta in ”teren framîntat” pentru reinstaurarea L164.

R-26500 spunea...

@ tigri 3, marți, 21 iunie 2016, 15:54:00 EEST. Inteles ironia! Pe de alta parte, apreciez marea grija a serviciilor de informatii de a denatura o actiune, prin sugestia de a face un ONG.

Bai, baiete, in tara asta,daca vrei sa omori o initiativa ce poate scapa de sub controlul serviciilor, se procedeaza astfel:

- infiintezi o comisie parlamentara de ancheta/analiza/etc.;
- infiintezi un ONG.

Iae EU nu sunt atat de batut in cap sa incerc sa infiintez o structura paramilitara pe post de ONG! Adica cu acelasi statut precum ONG-urile care se ocupa de protectia animalelor sau cum?

Buna incercarea, dar NU o musc! Un ONG poate sprijini o structura paramilitara, dar daca structura paramilitara in cauza este ea insasi ONG, intra deja sub controlul statului, fiind santajata material de stat. Nu vrei sa fie cumva ca ANCMRR care este un ONG care se subordoneaza presedintelui si ministrului apararii? Adica sa facem ..ahatul praf din start?

emillian123 spunea...

Draga ..Brenda-fa un efort-cat de cat- sa scrii cu degetele de la maini, nu cu cele de la picioare-ca sa poti fi inteleasa pe deplin...!?(nu te supara pe mine,glumesc si -oarecum- ma "intrec"-precum ardeleanul...!")

emillian123 spunea...

Draga ..Brenda-fa un efort-cat de cat- sa scrii cu degetele de la maini, nu cu cele de la picioare-ca sa poti fi inteleasa pe deplin...!?(nu te supara pe mine,glumesc si -oarecum- ma "intrec"-precum ardeleanul...!")