Un produs Blogger.

luni, august 15, 2016

Stiati ca si la Marea Neagra se pot forma valuri tzunami?

13 comments
Simulare
Un cutremur de 7,2 grade pe scara Richter, produs in 1901, in Marea Neagra, a provocat un val seismic de 4 metri ce a lovit litoralul romanesc si cel bulgaresc.
Desi este greu de crezut ca Marea Neagra ar putea sa produca valuri seismice uriase de genul celor inregistrate in marile oceane ale planetei, cercetatorii avertizeaza ca un tsunami a lovit, acum 100 de ani, litoralul romanesc si ca evenimente de acest gen s-ar mai putea produce, in mod deosebit, in Mangalia.

"In Mangalia pot sa apara valuri tsunami, in urma unor cutremure in zona. Exista o falie seismica in Marea Neagra care trece undeva la sud de Mangalia. La 31 martie 1901, aici fost un cutremur cu magnitudinea 7,2 pe scara Richter care a produs valuri tsunami de patru metri inaltime", declara seismologul Gheorghe Marmureanu, cu ocazia inaugurarii observatorului seismic din Eforie Nord, in 2008.

Potrivit declaratiilor lui Marmureanu, de la acea data, observatorul seismic de pe litoralul romanesc ar trebui sa ofere date despre producerea unui tsunami "cu mult inainte ca valul sa ajunga la mal".

Acesta a mai afirmat ca, in ultimii 200 de ani, in zona Marii Negre s-au produs 24 de valuri tsunami din care doua au fost pe teritoriul Dobrogei.

Cutremurul din 31 martie 1901, de 7,2 grade pe scara Richter, a avut loc la 15 kilometri adancime sub fundul Marii Negre, la est de capul Shabla-Kaliacra (nord-estul Bulgariei),

Ziare.com

13 comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Marea Neagra este zona puternic seismica, cu placi tectonice in miscare, dar si bogata in mari pungi cu metan si alte gaze care se pot degaja in atmosfera si pot ucide instantaneu! Un tsunami ar distruge statiunea Mamaia aproape total, dar si celelalte statiuni de la nivelul marii, Constanta fiind protejata de usoara altitudine fata de nivelul marii. Daca s-ar produce vara, cu statiunile pline, inchipuiti-va ce cataclism de proportii s-ar produce cu pagube si pierderi de vieti!

Huhu Rezea spunea...

Nimeni nu ia masuri pentru preavertizare de tzunami si de pregatire a localnicilor si a turistilor asupra procedurilor de urmat pentru limitarea numarului de victime.
Marmureanu vorbea cândva de instalarea unui sistem de avertizare valuri tzunami. Nu se aude nimic.

Trofin spunea...

Lumea vorbeste ca fenomenul tzunami poate fi produs de catre om prin mijloace tehnice sofisticate. Printre oamenii capabili sa produca acest fenomen se enumera si ceva rusi. Rusii sunt pe langa noi iar noi suntem aproape in conflict cu ei , conflict impus de altii dar acceptat de catre strategii nostrii. Ar fi posibil o replica seismica din partea lor care sa curete cutiile de conserve aruncate pe plajele din Mamaia ?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Huhurez: Onorabile, planurile secrete masonice au indicatii clare de reducere dramatica a populatiei Romaniei si stingerea semintiei romanesti, interzic instruirea populatiei pentru aparare in caz de dezastre, alocarea de fonduri in acest scop prin consolidari, indigiri, noi constructii durabile, etc. Seful statului este mason, seful Bancii Nationale la fel, prim ministrul si ministrul Apararuii...dupa lege ar fi trebuit acum sa actioneze la urgenta intai, insa tac si asteapta orice catastrofa posibila sa raporteze ocultei illuminati numarul de morti cat mai mare pentru a se mai incadra intr-un grad masonic superior! Pentru aceste personaje malefice suntem doar numere morbide, si cu cat mai putine cu atat ei sunt nmai aproape de fericirea personala suprema, poate chiar orgasmica, de indeplinire a obligatiilor lor malefice fata de illuminati! Suntem vanduti din interior mai aprig decat din exterior de catre Europa dictatoriala, si doar un Putin ne-ar mai putea salva din tot iadul acesta international, daca i-am parasi pe acesti anticristi perciunati si incornorati cu tot iadul acesta european. Serbia deja a hotarat indepartarea de Europa satanista si incadrarea la lumea libera ce-o va creea Putin impreuna cu China si alte tari, inclusiv cu cea bancara proprie!

iceparu spunea...

Mai Cornele,iti recomand colegial , dupa ce duci oala de noapte a sotiei sa te speli bine,bine la gura.Daca tu consideri ca maica-ta sau sotia dupa deces este sau era sau va fi o mortaciune te priveste dar nu generaliza pentru toata specia umana.Nu ma mira dece sefii tai din batalionul transport al D.67 Mc te-au trimis la mina.Am intalnit in viata multi tembeli.Sincer nu-mi doresc sa intalnesc in incinta SMC indivizi de teapa ta.Te dai ziarist .E treaba ta dar trece sub tacere faptul ca ai fost militar activ pentru ca vor rade si curcile de noi.Huhurez te tolereaza din motive de el stiute dar ma indoiesc ca cineva iti citeste alegatiile.

Sorin spunea...

Tsunami este eficient in zone de litoral cu apa adanca aproape de mal, cum sunt cele bulgaresti si turcesti. Un val de 4 m inaltime e nimic in Marea Neagra, unde furtunile pot produce, la litoralul romanesc, valuri de 10 m inaltime, care trec peste digurile portului Mangalia, si porturilor Tomis si Constanta. Litoralul romanesc este protejat de faptul ca apa putin adanca se intinde de la bara Sulina pana spre farul de la Șabla, ceea ce dezamorseaza energia cinetica a valului facandu l sa se sparga la tarm, fara sa intre in interior. Am dubii despre tsunami artificiale, mai ales in Marea Neagra, bazandu ma pe specificul hidrometeorologic al acesteia.

Anonim spunea...

@Sorin Dorin
retineti ca un tsunami la apa adanca in ocean sau mare aproape ca nu se sesizeaza(e doar o mica unduire a apei care se misca cu pana la 400km/h Problema apare exat in momentul in care unda apei(de fapt o unda de soc lichida) ajunge la adancimi mici......atunci creste si creste si creste.Fizica simpla dom Dorin!!

Sorin spunea...

@serban, apreciez logica dvs, pare corecta, eu vorbesc dpdv cunostinte de oceanografie si meteorologie, plus ceva experienta pe mare...

F16 spunea...

Parol

Sorin spunea...

@doru serban, va inteleg logica, e corecta pana la un punct. Adica acolo unde contravine teoriei valului si preceptelor oceanografice. Acolo unde trecerea de la batimetrica 100 m la cea de 10 m este scurta, adica panta fundului marii e abrupta, cum nu e cazul litoralului romanesc, valul ajunge adanc in interiorul tarmului. Litoralul romanesc are caracteristica pantei line, batimetrica de 100 m fiind la peste 20-40 km in larg. Adica o platforma continentala intinsa, generoasa. Mai am si ceva experienta pe mare...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Sorin Dorin, ai dreptae ca logica este alta, si sa mai detaliez si eu: Datorita spatiului limitat, marea fiind inconjurata de uscat pe distante mult mai mici decat un ocean, valurile n-au timp si spatiu sa ajunga la dimensiunile unui tsunami de proportii, limitandu-se pe o distanta destul de scurta pana sa ia amploare. Pur si simplu, atunci cand incepe sa se amplifice imediat dau de mal! O alta problema a unui tsunami, ce-l diferentiaza de valurile furtunii, ar fi ca valul este limitat si se sparge de maluri, chiar fiind si de 10 m, si se epuizeaza pe mal, pe cand la un tsunami valul urias vine cantitativ, pe o lungime extrem de mare si pe kilometrii, nu ca o coama de val limitat pe metrii, si in forta, urcand astfel malul si inaintand pe uscat pana la oprirea si stingerea cinetica. Si adancimea marii, mica in comparatie cu cea a oceanelor, cum zicea bine Dorin, franeaza amploarea unui virtual tsunami.

@ Iceparu, cu tot respectul, dar ai o pregatire precara, pe langa faptul ca esti ingamfat si plin de sine, te dai un cocosel catolic, dar nu esti decat o gaina ortodoxa lesinata! De tine nu-i decat gradele si o gura bogata cu exprimari nejustificate de superioritate, dar ce am eu in cap ai fi vrut tu cu obida si disperare sa ai, insa nu te ajuta doxa! Nu poti tu aprecia daca cuiva i-ar fi jena in prezenta mea. Eu sunt o enciclopedie vie si pot aborda orice problema, nu doar cele despre izmenele cazone, desuete, gargara ieftina si banalitati de bodega pe care esti tu limitat! Mi-e nu mi-ar fi rusine in prezenta nimanui, nici de a unui cersetor, si cu atat mai putin de un fost cadru militar in cel mai mic grad, sau chiar si soldat, ca n-am ajuns noi ca avand grade sa nu ni se mai ajunga cu prajina la nas, iar ca pensionari chiar ca nu mai contam pentru nimeni din societate, decat in respectul nostru reciproc, traditional, intre noi aici si aiurea, si care arata bunul simt si buna crestere a fiecaruia dintre noi, in primul rand sa ne gratulam plini de respect ca odinioara, dar nu obligatoriu si pentru cei mai putin educati, ceea ce nu te acuz, pentru ca nu sunt in masura sa emit judecati de valoare pentru un camarad! E firea ta mai gretoasa, asa te-ai format o data cu primirea gradelor si primnd slugareli de la subordonati si lumea umila din jur, si chiar acum traiesti cu aceasta impresie, nerealizand inca faptul ca acum suntem cu totii doar niste numere de pe cupoanele de pensie! Daca ar fi sa-ti dau un sfat, ar fi acela sa-ti revizui atitudinea aia de superioritate si aroganta, nejustificata pe un suport intelectual, si in timpul liber sa citesti foarte mult din tot ce-ti pica in maini, macar o sutime din cat am citit eu intr-o viata, incat pot sa compun o poezie rimata in mod instant si destul de agreabila sa nu zgaraie retina si timpanul, sa scriu o carte pe orice tema, sa scriu la un ziar la orice rubrica, sau sa sustin recenzii, luari de cuvant, etc! Regalitaea nu te face mai intelectual si mai intelept, din contra! Peste cateva zile va dispare si moda asta, tu vei fi tot cu buzunarele falfaind in vant, nebagat in seama de prea multa lume, dar poate si mai sarac in prieteni! Ti-ar fi poate singurul ,,castig'' de ,,regalist!''

iceparu spunea...

Cornele,internetul stie multe si ne invata si pe noi chiar daca suntem in criza de timp.Eu nu stabilesc nivelul tau de cultura generala ci observ obrazul tau de toval.Cei sapte ani reprezinta un lucru rar.Eu nu pretind ca pot "sa compun o poezie rimata in mod istant"sau"sa scriu o carte pe orice tema".Lasa-i pe altii sa te laude.Privind regalitatea in ceeace ma priveste dai cu oistea in gard.Retine ca buna cuviinta si modestia inseamna respect pentru propria-ti persoana.Subiect incheiat.Sunt in cautarea timpului pierdut.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Iceparu: Gaseste-ti-l, pentru ca fiind pensionar ai tot timpul din lume, si ma rog la Dumnezeu sa treci de 100 de ani sa-ti poti rezolva problemele necuantificate la timp! ,,Succesuri!''