Un produs Blogger.

miercuri, februarie 15, 2017

De când e navigabilă Dunărea la Cazane?

3 comments
Dunarea nu a fost întotdeauna navigabila pe toata lungimea ei. O poveste interesantă și o foto colorizare (proces de colorare manuala a unei imagini alb negru) de excepție realizată de Florin Roștariu (aka. ColoRoștariu):

Imaginea originală (sursa: pagina FB ColoRoștariu)


(c) Colorostariu
Colorizare realizată de Coloroștariu
Dunarea nu a fost întotdeauna navigabila pe toata lungimea ei. O poveste interesantă și o colorizare de exceptie realizată de Florin Roștariu (aka. ColoRoștariu):

În zona Portilor de Fier navigatia navelor era aproape imposibila. Bancurile de nisip si stânci stârneau vârtejuri periculoase ale apei care faceau imposibil navigarea printre ele mai ales ca existau stânci care nici nu erau vizibile.

În plus aici fluviul se îngusta de la o latime de 2 kilometri, cât are la Belgrad, la circa 170 de metri, si trecea printre doi pereti de stânca.

Pasagerii care veneau dinspre Viena sau Budapesta cu vaporul traversau aceasta zona pe uscat dupa care erau transbordati pe alte vase care operau doar pe Dunarea de Jos (de la acest punct în aval). Practic Dunarea era rupta în doua pentru navigatie.

Citeste mai mult pe pagina ColoRoștariu; click aici si--> aici

3 comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Foarte interesant, si chiar nu stiam si acest moment istorico-geografic! E bine ca ne mai intoarcem in timp, din cand in cand, la Istorie si Geografie fizica. Stramosii nostrii nu erau slab pregatiti, erau vizionari si atacau obiective grele si in acele timpuri. Azi sunt voci romanesti, sorosist-iohannist useriste, in Ardeal si chiar si in Moldova, care ar dori autonomii teritoriale sa ne despartim in veci de tot ce ne leaga in aceasta vatra stramoseasca, construite durabil pentru vesnicia viitoare a intregii Romanii si a urmasilor urmasilor nostrii!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Citeam intr-o postare fb ca se doreste scoterea Istoriei din Programa de Invatamant. Alde patapevicienii si alti perciunati plini de ura, chiar si fata de Eminescu si alti mari oameni de cultura si istorie sunt in vizorul lor de a fi scosi din memoria colectiva! Basisti nenorociti trecuti la iohanism-sorosism si care vor sa ne confiste astfel identitatea nationala. Daca noi, cei care am invatat Istorie pe branci si ne incurcam urechile in unele probleme, daramite noua genetratie carora o sa li se impuna doctrine venite de la Tel Aviv, via Bruxelles-Soros-USR! Vai, noua care ne uitam neputiciosi cum se duce de rapa milenara noastra Romanie cu sprijinul tradatorilor din interior! Si se inmultesc, ca ciupercile dupa ploaie, aici la noi poposind neobositi cand unul, cand altul sa-si lase urmele veninului anti romanesc prin politica de dreapta ce-o sustin cu incrancenare!

Huhu Rezea spunea...

Pe vremea aceea, când Dunărea a fost amenajată navigabil la Cazane, nu era statul maghiar şi nici statul român nu era. Zonă făcea parte din Imperiul Habsburgic.
De altfel, pe acea inscripţie cu constructorii din defileul Dunării nu găsim nume româneşti. Nu ne îndoim că mâna de lucru a fost asigurată şi de românii (vlahii, vlaşii, timocenii) din sud-estul Imperiului.