Un produs Blogger.

duminică, februarie 12, 2017

Reglementare ambiguă privind validarea unui referendum

4 comments
Care e Șeful?

Legea nr. 3/2000 actualizată  
Dispoziţii generale
Art. 5
(1) Referendumul naţional şi referendumul local se organizează şi se desfăşoară potrivit prevederilor prezentei legi.
(2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.
(3) Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.

Art. 10
Demiterea Preşedintelui României este aprobată dacă, în urma desfăşurării referendumului, propunerea a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate.

COMUNICAT AEP
Numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 10 februarie 2017 este de de 18.871.639


-Prima condiție pentru ca un referendum să fie valabil este ca la vot să se prezinte 30% din cetățenii înscriși în listele electorale permanente, adică 5 661 492 cetățeni.

-A doua condiție este ca numărul voturilor valabil exprimate să reprezinte 25% din numărul cetătenilor înscriși în listele electorale permanente, adică 4 717 910 voturi valabil exprimate. Deci numărul voturilor nule trebuie să fie mai mic de 5% din numărul cetățenilor înscriși în listele permanente.
-A treia condiție este ca majoritatea voturilor valabil exprimate să spună DA la întreabarea pusă de organizatorul referendumului.
Ce se întâmplă dacă la referendum participă mai puțin de 30% din numărul cetățenilor înscriși în listele permanente, dar numărul voturilor valabil exprimate reprezintă mai mult de 25% din cei înscriși în listele permanente? Iată încă o reglementare ambiguă. 
Legea ar trebui să precizeze: cele două condiții din alin. (2) și (3) ale art. 5 sunt cumulative.  

4 comentarii:

Iulian Mareș spunea...

Nici nu stiu de ce nu au facut-o? Calcule politice versus cele politice?
Azi pare ca e tarziu! Maine nu stiu daca se mai justifica?

mirelamarinescu@917 spunea...

Daca va fi tampenia asta sant doua variante ,cei care tin cu psd sa scrie pe buletin sa ii tiue urechile lui malai mare sau sa nu mearga la vot cei ce tin cu psd .

ifrim spunea...

Simpatizantii de stanga nu participam la referendum nu se intruneste cvorum fonduri cheltuite aiurea!

Unknown spunea...

Observ ca au ramas toate idioteniile de la referendumul (imposibilitatii)demiterii presedintelui din 2012. Trebuie revizuita de urgenta legea referendumului pentru ca e ridicola. Cum e posibil sa aiba drept de vot 18,6 mil cand toate statisticele dau cel mult 17 mil cetateni in tara si peste hotare. Vor fi bani aruncati pe apa sambetei cu un posibil referendum. Dar in referendum valid a fost limitat nr parlamentarilor la 300 si au trecut alte 2 randuri de alegeri si n-a fost aplicata hotararea poporului.