Un produs Blogger.

miercuri, aprilie 05, 2017

Legea salarizării unitare va înlătura diferențele dintre pensiile militare recalculate

34 comments
Col. Constantin Luca, Director al Casei de pensii sectoriale a MApN (stanga) şi Marin Neacşu, redactor Ziua Veche (dreapta)
Din interviul acordat de col C-tin Luca, Directorul CPS a MApN,  publicat astăzi de ziarul Ziua Veche, rețin pentru cititorii blogului doar două idei:
-1. La data de 16 februarie 2017 s-a oprit plata diferențelor dintre pensia militară recalculată și pensia în plată, acolo unde pensia recalculată s-a întâmplat să fie mai mare. Au primit diferențele un număr de 15 205 pensionari.
Cum pâna la 16 februarie Casa Sectorială recalculase cca 30.000 de pensii, fără să vrea, directorul ne spune că 50% dintre pensiile recalculate au avut cuantumul mai mic decât cel în plată. 
-2. Decalajele dintre cuantumul pensiilor stabilite inainte și după anul 2011 dispar prin legea salarizarii unitare.
Răspuns Col Luca:
„Deciziile de recalculare a pensiilor sunt preluate în plată cu operativitate, iar până la data de 16 februarie 2017 – data efectuării ultimei plăţi – au fost plătite diferenţele dintre cuantumul pensiilor stabilit potrivit prevederilor art. 109 sau 110 din Legea nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare, şi cuantumul pensiilor aflate în plată pentru un număr de 15.205 pensionari.
Totodată, menţionez că eventualele sume cuvenite ca urmare a procesului de recalculare a pensiilor potrivit art.109 alin. (1) şi art. 110 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, ce reprezintă diferenţe de pensie de la data intrării în vigoare a Legii nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare, şi până la punerea în plată a pensiilor recalculate, calculate ulterior datei de 16 februarie 2017, se vor acorda în trimestrul IV 2017, în conformitate cu prevederile art. 67 din Legea nr. 6/2017 – Legea bugetului de stat pe anul 2017.”
- Ziua veche NM.
.....Avem acum diferenţe enorme între cei care au ieșit la pensie  în anii 90 şi cei care au ieşit după 2011, deşi au avut aceleaşi funcţii, aceleaşi grade, aceeaşi vechime, aceleaşi condiţii de muncă. tehnic, de unde apar aceste diferenţe care depăşesc de multe ori dublul sumelor.
Col Luca
„Noi aplicăm prevederile legale întocmai. Să nu uităm că Parlamentul României a modificat proiectul Legii privind pensiile militare de stat  schimbând baza de calcul .a pensiilor. În proiectul iniţial baza de calcul a constituit-o cuantumul soldei funcţiei de bază şi nu solda lunară brută realizată la funcţia de bază. Discrepanţa de care vorbiţi este cauzată de evoluţia sistemului de salarizare în decursul timpului. Aceste diferenţieri vor dispărea odată cu aplicarea noii legi a salarizării.”

34 de comentarii:

Mitica spunea...

......,,Cum pâna la 16 februarie Casa Sectorială recalculase cca 30.000 de pensii, fără să vrea, directorul ne spune că 50% dintre pensiile recalculate au avut cuantumul mai mic decât cel în plată". Ceea ce va spuneam intr-un comentariu anterior...din cei 50% recalculati in minus.....48% sunt m.m si subofiteri. Iar revin cu intrebarea: DE FAPT PENTRU CINE S-A FACUT RECALCULAREA ??? Eu stiu pentru cine....S-A FACUT DREPTATE IN SISTEM...vorba colonelului...fost secretar de partid pe unitate !!!

Huhu Rezea spunea...

@Mitică
Esti cam exagerat!
Este adevărat că subofițerii și mm au fost cei mai avantajați de calculul pensiei potrivit L 119/2010 sau al Legii 263/2010 și este normal ca ei să fie loviți de noul calcul, dar, pe ce te bazezi când afirmi că printre pensionarii militari sunt atât de mulți subofiteri și mm?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Si iar nu cred nimic, pana ce nu vad decizia de recalculare si cuponul de metraj... taiat! La mine functioneaza doar taierile, ca o am a dreaku' de mare! De unde atata dreptate, cand belelele curg garla!? Vai, mama mea!

maiag spunea...

sa intelegem ca e posibil ca de la 1 iulie cresc i salariile militarilor si peniile in acelasi timp?

Huhu Rezea spunea...

@maiag
Dacă nu se modifică art. 60 din L 223, pensionarii MapN, numai aceștia, vor avea pensiile actualizate tot de la 01 07 2017, potrivit majorării soldelor pentru activii din MApN.
In deciziile de recalculare emise după 01 07 2017 poate să mai apară o rubrică:
cuantum actualizat de la data de 01 07 2017.

mirelamarinescu@917 spunea...

DAR dece nuai pensionarii de la MAPN? pensia DE la MAI sau SRI dece nu se recalculeaza odatacu legea salarizarii .fiindca aplicata din iulie se pare ca va creste si pe la cei din MI? art 60 este si legea 223 aplicata si la ei ,

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Liviutatarush spunea...

Am un prieten la CPS si mi-a confirmat azi dimineata ca la orice marire de solda a activilor se actualizeaza automat si pensiile militare. Daca legea salarizarii unitare se aproba pana la 30.06 si se aplica de la 01.07.2017, in iulie pensia o sa vina actualizata.

gheo spunea...

Pentru Mitica si ”H”, pot exista si exagerari in mod sigur, ”asa cum NU intodeauna doi frati gemeni sunt identici”, la fel este si in cazul ofiterilor dar ... si al subofiterilor si mm, imi amintesc de ofiteri care ”ar fi renuntat la o parte din ”al lor” pentru a imparti cu ... subofiterii subordonati” dar si ofiteri de o ”RAUTATE VISCERALA”. Jocurile insa au fost facute si in cazul ”celebrilor coifcienti de ierarhizare si al pensiilor de cei mari”, care si-au vazut ”doar propriul interes, si, intradevar UNII i-au considerat pe subofiteri si mm doar drept ”uneltele prin care sa-si atinga interesele”, nu ”accept critici penturca traind in sistem ani si ani la rand”, mi-au ramas intiparite in minte multe faze care duc mai degraba spre ”filmele cu prosti” si nu un sistem militar. Cat despre Dogaru ... este unul din cei care aveau ”spuma la gura” impotriva subof si mm desi acestia nu aveau nici o vina ca ”sistemul punctajelor din legea 263 le-au creat avantaje la pensie, NU la toti !!!. Au fost ”LEGI create de politicieni si NU de subof, mm sau ... ofiteri !, lucru pe care NU l-a inteles niciodata in ciuda procentului de inteligenta pe care-l afiseaza.

Dan Gheorghe spunea...

Buna ziua,
Dl.H...de la 01.07.2017 se maresc soldele conform Legii slarizarii la militarii din M.Ap.N...conform art.60 se actualizeaza si pensiile.Aceasta actualizare se face numai pentru militarii din M.Ap.N sau si militarilor din alte arme(POMPIERI.sri,jandarmi)?

mirelamarinescu@917 spunea...

DLE H , ce parere aveti , un capitan iesit la pensie in acest an ,conf art 19 , dar a lucrat la STS si pensia conf protocolului o incaseaza de la casa sect de pensii a MAPN ,va fi si la acesta o majorare de solda in urma cresterii soldelor din legea unitara ? spunetai ca numai celor de la MAPN ,dar acel art 60 este pentru toti care au drept de pensie . CU MULTA STIMA si multumiri .

Mitica spunea...

D-le Huhu....presupun...dar...din 50 de recalculari vazute de mine...numai la 4-5..le-au crescut..si acolo cu 100..150 lei maxim. La restul, scaderi...dar drastice...m.m.p pensionat in 2004...recalculare cu 1700 lei in minus. Si a stat omul pana la 55 ani. Cum era atunci..Multe...cu scaderi peste 1000 lei. Spuneti ca am fost avantajati pe punctele lui Oprea. Puncte adunate in intreaga cariera..si cum ,,carnea de tun"...a cam stat pana la limita.......nu acolo...il numeste pe unul acum.....pe o functie mai BABANA...si peste 7 luni iese la pensie. Aia pe puncte mi se parea mai corecta...Asta....se poate fenta...si cum fentarile nu le fac m.m si subofiterii.... Va spuneam, de un prieten bun....maior in 1998...varsta 39 ani..cu OUG 7 a iesit...nu avea nici 15 ani pentru OMM...si i-a crescut acum cu 800 net. Mi-a aratat recalcularea...Doamne fereste...eu zic ca trebuie sa existe diferente...dar acum cu recalcularea asta, mi se par exagerate...la un m.m.p sa ii scada cu 1700 lei si la un ofiter superior cu 1700 lei.Adica diferenta asta de aproape 3500 - 4000...mi se pare exagerata. Dar asta e....Domnul istoric Dogaru poate sta linistit....i-o fi crescut cu vreo 2000-3000...acum nu mai e asistat social. Dar trebuie sa existe framantari,reesalonari, recalculari, reconfirmari, pensie pe puncte, pensie militara.....DOAR DOAR....se vor ,,mai duce" cateva sute-mii....vorba lui finantistul Vladescu...Pe cale naturala ... O zi buna tuturor !!

Huhu Rezea spunea...

@Gheorghe
După cum se vede în tabele și în grila de salarizare, salariile polițiștilor sunt aproape duble față de soldele militarilor din MApN.
Eu nu știu dacă și soldele militarilor din MAI și servicii au crescut la fel ca si cele ale polițiștilor.
Pensiile polițiștilor au ajuns deja, prin recalcularea pe L 223, la nivelul salariilor polițiștilor în activitate. Nu mai este cazul să fie actualizate decât în masură in care mai cresc și salariile activilor.
Deocamdată, Vasilescu a spus că doar soldele militarilor din MApN cresc de la 01 07 2017, pentru a se reduce mai repede decalajul față de salariile polițiștilor.
Căt de abili au fost cei de la finantele MAI în driblarea salarizării, spre deosebire de dfc-ul de la MApN, nu cred că au lăsat jandarmii și pompierii fără... coledezi.

@mirela
Nu contează Casa de pensii ci instituția în care a lucrat.Intră activii din STS în majorare, intră și pensia căpitanului d-tale în actualizare.
@mitica
Legea 223 ii pocnește deopotriva, nediscriminatoriu, și pe ofițeri , și pe subofițeri, dar și pe mm care au vechime cumulată mai mare de 36 ani.

mirelamarinescu@917 spunea...

da am vazut caintra .si cei din STS SRI .cu majorari ff mari la generali . nimic de cei mai mici /va multumesc de precizare .

Iulian Mareș spunea...

Mirela,
Am vorbit cu Gl. Opriș si mi-a spus ca la STS doar cpt vor fi diminuati!
Nu stiu bine cauza...dar cred ca din cauza faptului ca sunt ofiteri inferiori, in ultimul grad! :))

reddog spunea...

Asadar, sa studiem! :)

http://m.adevarul.ro/news/politica/document-proiectul-legii-salarizarii-unitare-obtinut-adevarul-1_58e61a7d5ab6550cb803e8ab/index.html

mirelamarinescu@917 spunea...

DL MARES ca intotdeauna

Unknown spunea...

reddog ---- Nu-i aia.....

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Iulian Mareș spunea...

Red
Sunt 3 pagini...principii...etc.

reddog spunea...

@Iulian Mares
Sunt 173 de pagini.

kostas spunea...

Redgog, ce balarie de lege e aia? Nu te uiti la coeficienti? Nu e aia.

Unknown spunea...

La gradul de lt.col. pensionar din 1996 cu functie de col. nu vad pe tabel cum vor fi cresterile de pensie.Va rog sa- mi spuneti si mie, deoarece sotul e decedat din 1997 si eu ca sotie primesc pensie de urmas. Va multumesc.

Huhu Rezea spunea...

@Cristea
Pentru Lt col orietați-vă de aici
http://www.huhurez.com/2017/03/grila-de-salarizare-olgutei-vasilescu.html

Anonim spunea...

Nicaieri nu scrie ce se intampla in perioada 2017-2021 cu salariile PMC din MApN.
Raman dator daca ma lamureste si pe mine cineva.
Multumesc.

Mihai spunea...

Referitor la pensiile militare, Art 41 / Proiect lege salarizare unitara spune cu totul altceva decat ceea ce afirma dl Col. Constantin Luca.
Domnule colonel, pensiile militare nu vor fi actualizate in 2018, ati dezinformat!
Dumneavoastra aveati stiinta de acest aspect cand ati sustinut interviul.
Daca asa intelegeti sa tratati pensionarii militari mergeti cu bunul Dumnezeu si lasati-ne in pace.
Daca aveati putina onoare cel putin nu dadeati acest interviu!

micha iodiieco spunea...

Ce spune col Luca este praf in ochi. Pensii mai mici nu sunt numai la maistrii si la subofiteri ci si la ofiterii de toate gradele. Diferentele nu vor disparea decat prin disparitia celor care au ramas cu pensii mai mici raportat la colegii lor mai tineri si pensionati mai tarziu. Diferentele mari aparute la recalculare nu vor disparea niciodata. Militarii care au avut acelasi grad si functie, aceeasi vechime, aceleasi atributii si conditii de munca dar s-au pensionat inainte de 2002, respectiv dupa 2002 nu vor avea niciodata acelasi cuantum la pensie indiferent de continutul oricarei legi de salarizare. Diferentele actuale nu numai ca nu se vor reduce ci chiar se vor mai mari in timp. Diferentele spectaculoase pe care le vedem azi, dupa recalculare, sunt datorate unor sporuri aparute dupa 2002 si care se includ in baza de calcul pentru cei care le-au primit in activitate fiind. Pentru cei care nu au avut aceste sporuri si sunt zeci de procente, in mod firesc, nu se includ in calculul pensiei (sporuri cum ar fi sporul de fidelitate, sporul de pericol si alte sporuri - vedeti pct g), g1), ... din decizia de recalculare). Deja o lege care dorea sa elimine discrepantele din sistemul de pensii militare revine in actualitate. In conditiile in care multi MM si subof pierd prin recalculare sunt si situatii de subofiteri cu pensii de 3900 - 4200 lei, la nivel de ofiter pensionat cu mai multi ani in urma si caruia i se plafoneaza pensia. Incercati sa jucati procentele la pct g) si vedeti ce diferente apar. Atata timp cat in calcul nu se iau pentru toate pensiile aceleasi elemente, pensiile vor fi diferentiate la conditii egale si in timp se va ajunge la diferente foarte mari. Orice spor suplimentar apare, la pensionarea beneficiarilor mareste diferenta intre acesti beneficiari si ceilalti pensionari, desi sporul nu este primit pentru competenta ci pentru faptul ca beneficiarul lui a fost in activitate cand s-a introdus si in continuare dupa introducerea lui (sporuri de fidelitate, de pericol ..., vezi pct g), g1) ... din buletinul de calcul. Aceste sporuri care se regasesc la pct g), g1) ... pot ajunge la multe zeci de procente ... Nu-mi dau seama daca sunt si alte cauze care produc diferente mari intre pensii la conditii identice, dar aceste sporuri sunt suficient de consistente pentru a conduce la diferente mari.

DUMITRU FERARU spunea...

Promotie 1967.54 de ani vechime cumulata.Grad:lt.col.Pensie recalculata cf. legii 223/2015 ,mai mica cu 1450 lei,fata de cea aflata in plata.Se impune imediat abrogarea acestei legi.este discriminatorie deci neconstitutionala.Cei care mai fac afirmatii pe net de modificare si alte propuneri trasnite la aceasta lege ori sunt naivi ori nu au citit bine legea care are" ab initio",punctul 2 al principiilor enuntat in aceasta lege este tocmai aplicarea nediscriminarii indiferent de data iesirii la pensie.Ati inteles?Si mai e ceva in decizie,care ma ingrijoreaza si anume nu spune explicit ca pensia aflata in plata este si cea ramasa definitiv in plata ci enunta faptul ca pensia este ''cea aflata in plata in mai 2017.Firar sa fie profesorul care ia invatat LIMBA ROMANA,pe cei de la CPS/MAPN.Doar atat,desi as avea mai multe de zis.

tigri2 spunea...

ATENTIE domnilor decidenti politici care desconsiderati Armata si rezervistii ei, in curand s-ar putea sa aveti nevoie de ea si ori nu o sa aveti ori oamenii ei nu va vor fi loiali, uitati ce spune Donald Trump:

"Joi, la summit-ul NATO de la Bruxelles, Trump le-a cerut din nou membrilor NATO să crească cheltuielile pentru apărare, acuzând că state din blocul militar nu plătesc atât cât ar trebui. Liderul american nu a oferit însă și asigurările sperate privind angajamentul american în apărarea Europei.

„Membrii NATO trebuie în sfârșit să își plătească partea și să-și îndeplinească obligațiile financiare. Este nedrept față de contribuabilii americani”, a spus președintele SUA."

DUMITRU FERARU spunea...

Pensionat in anul 2000,la varsta de 55 ani,cu vechime cumulata de 54 ani ,am primit decizia in luna mai.pensia recalculata cf.legii223/2015 este mai mica cu 1450 lei decit cea aflata in plata .Comentati!

Huhu Rezea spunea...

@Feraru
De doi ani comentăm că așa vor fi recalculate și nu credeați.Nici la mitingurile organizate de Dogaru împotriva ordonanșei lui Ciolos nu ați răspuns

Unknown spunea...

Fiti amabili si spune-ti, daca legea salarizari unitare se aplica si pensionarilor militari, incepand cu 01.07.2017. Va multumesc.

Huhu Rezea spunea...

@Cristea
Legea salarizarii unitare va avea efecte in actualizarea pensiilor militare, dar incepând cu 01 01 2018.
Până atunci, celor de la MApN trebuie să li se actualizze pensiile conform majorărilor soldelor de funcție pentru personalul militar din MApN, prin L 152 din 27 06 2017.

Leo spunea...

* micha ; in foarte mare masura am aceeasi parere cu tine. Totusi , daca vizitezi TABELUL din dreapta vei vedea evolutia pensiilor din 2017( pt. MApN din iun.2017 mai creste cu 15% la soda de functie fata de tabelul precizat) pana in 2022 raportate la LSU. Se poate trage concluzia ca începând din 2019 discrepantele se reduc semnificativ in 2022. TOTUSI SUNT 2 CONDITII NECESARE CA SA FIE CUM GLASUIESTE TABELUL , si anume : NOI SA TRAIM SI EI SA SE TINA DE CUVANT ( sa aplice ce au povesti). Referitor la a 2-a conditie eu sunt rezervat...SE MINTE MULT !