Un produs Blogger.

marți, aprilie 04, 2017

Soldele, în Armată, se majorează din iulie

28 comments
Asa a declarat ministra Olguța Vasilescu  la „Sinteza zilei” din 04 04 2017.
Măsura se impune pentru a reduce mai din timp decalajul prezent față de soldele polițiștilor, vizibil în tabelele de mai jos.

Urmăriți declarația în video la min. 12, 20 AICI

28 de comentarii:

Iulian Mareș spunea...

Huhu
Am prins faza cu 1iulie si mi se pare corect!
Nu am inteles de ce 2012? A zis ceva, caci era vorba de 2011? O fi explicat...dar nu am prins interviul de la inceput!

maiag spunea...

da,asa a zis,dar oare si pensiile se marec tot de atunci?dupa lege assa ar trebuii

Huhu Rezea spunea...

@maiag
Ar trebui ca și pensiile să fie actualizate în iulie, pentru a se reduce și aici decalajul față de pensiile militare ale polițiștilor. Pensiile politiștilor au fost actualizate prin recalculare la nivelul salariilor pe care le vedeți în tabele.

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Revin cu o corectura!
De ce vorbeste Olguta de 2022, cand in grile si in luarile de cuvant anterioare vorbea de 2021?
Marirea din vara sa fie 20% pt MApN?

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
la MI cu cat cres pensiile de ka 1 iulie? 😆😅👹🤔

CEZAR spunea...

Cu va fi vom vedea ..
Trebuie insa sa remarcam ca pentru PRIMA DATA un guvern si un ministru al muncii ..pune deschis problema militarilor !
Pana acum totul era acolo in subteran si societatea ..credea ca ..ne lafaim in bani si activii si pensionarii ! Cativa invartiti sunt dar totusi a fost un soc ..sa se afle ca militarul din Afganistant ..are ..mai putin decat o ...maturatoare ..!!
Transparenta ii BENEFICA..!!
Nu-i prea place lu Cornel ..asta-i alta treaba ..daca ar fi iesit Vreme si PMP..ce viata b
Cornele ..ma asteptam sa abordezi subiectul CNAS...basistul DUTU ..9 milioane spaga in 2 ani !

CEZAR spunea...

PS.. pe canale secretizate KRIPTO ..precum si C-1515..primesc tot mai des ..fara sa cer ..
m-Alul ..Loctiitor al sefului de stat major (sic)...al asa zisului centrul de conducere integrata - informatizata a armatei .. !!!! afiliat desigur SMG...???
Real sau fals..???

mirelamarinescu@917 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leon spunea...

A fost nevoie sa vina OLGUTA sa observe ca salariile in politie sunt duble fata de cele din MApN.:Subinspector 3205 lei fata de Sublocotenent 1614; Comisar Sef 6300 lei fata de Colonel MApN 3318 lei...!? In aceasta situatie ar fi normal ca in luna iulie 2017 salariile in MApN.sa creasca cu un procent semnificativ mai mare fata de cei din MAI.
Totusi propun ca Prima actualizare a pensiilor militare sa fie in Ianuarie 2018,dupa finalizarea procesului de recalculare din Decembrie 2017.N-am mai prins o actualizare din 2009...mai putem astepta ...10 luni !

VMarian spunea...

Care este problema cu cele 10 luni, amintite de Leon, cand actualizarea se face in termen de 24 de luni, vezi art. 109 din Legea 223/2015.

radud spunea...

Interesent de lecturat interviul acordat ziarului Ziua Veche,in data de 04.04.2017, de colonelul Constantin Luca, Director al Casei de pensii sectoriale a Ministerului Apărării Naţionale care a prezentat situaţia la zi a recalculării pensiilor militare.

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Ideile astea voluntariste...se mai numesc și idioate.
De ce se mai întârziie actualizarea până în ianuarie, nu mai este nevoie de emiterea unei decizii de actualizare, dacă la MAI pensiile militare recalculate sunt deja actualizate la nivelul salariilor pe care vedeti că le au politiștii activi?

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

Constat că multă lume se orientează după textul nemodificat al Legii 223/2015.
Aveți pe prima pagină a blogului, pe coloana din mijloc a PC, dreapta Android, Legea 223... modificată deja cu prevederile OUG 57. Modificarile apar in text cu albastru. Dați clik acolo!

Leon spunea...

Pasarea...malai viseaza! Pana astazi niciunul dintre noi n-a vazut acest proiect de lege privind salarizarea bugetara, probabil saptamana viitoare va fi inregistrat la Senat si o sa vedem daca in iulie 2017 soldele colegilor activi vor creste si cu ce procent; legiferarea poate fi finalizata in doua luni sau..mai multe ! Probabil dupa promulgare si publicare in M.O.vor urma ceva Instructiuni privind aplicarea Actualizarii pensiilor militare, o completare a art.1 din Anexa nr.2 a Ordinului M 25 din 15.02.2016 al MApN. Om trai si om vedea cine are dreptate...!

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Ai rămas Casandra de serviciu în locul @Paracliserului?

Anonim spunea...

cresterea pct. pensie la 1000 lei, de la 01.iulie, se aplica si pensiilor militare de stat?

Huhu Rezea spunea...

@unknown

NU!Nu! NU!

Gigi spunea...

Cine spune că,pensiile calculate pe L.263/2010,au cuantumul mai mare decât cele recalculare pe L.119/2010,ori nu cunoaste,ori dezinformează.
Ca să fiu mai precis am să dau două exemple,a unui pensionar recalculat pe L.119/L.363.

1.Ofiter-L.119/2010:
PMA=100 (puncte)
100:20=5(punctaj Pensie).
5*732=3660 lei

2.Ofiter-L.263/2010:
PMA=100(puncte)
100:23=4.34782(p.p)
4,34782*732=3182 lei.

20,resp.23= ani contribuție în sistem.

Deci,cu toate că cei doi au avut 100 puncte fiecare,cel recalculat pe L.119,are pensia mai mare cu 475 lei,fată de of.nr.2.



Plus,că ofițerul 2,nu i s-au acordat ajutoarele la ieșirea la pensie.

Acum va întreb,cine este în avantaj? Of.1,sau of.2?
Asa că,lăsați-ma pe mine cu văicarelile!
Niciodată,nu o să dispară inechitătile din sistemul de pensii!

În legătură cu actualizarea,s-a modificat art.60 din lege si nu stiu eu?

Dan B. spunea...

Asadar, din iule 2017, la MApN se aplica o majorare de 20 %, in timp ce la MAI de doar 5 %.
Ca exemplu, un sublocotenent va primi peste cei 1614 lei inca 322, in timp ce un subcomisar va primi doar 161 peste cei 3285 lei, totalurile fiind 1936 si respectiv 3446 lei.
Chiar va pare ca noua lege incearca, macar, sa aduca catre uniformizare in timp, din moment ce retributia dubla de la MAI se va majora, in cifre concrete, cu cca 50 % din cresterea inregistrata la MApN? Poate da, insa cand?
Cei de la MAI sunt „campionii” sporurilor (apx 75 %) la nivel national, ba mai si cumuleaza si contravaloarea orelor suplimentare efectuate, cei de la MApN fiind restrictionati la asta, caci solda semnifica o valoare pentru 30 sau 31 zile dintr-o luna.
Iar daca mi-aduc aminte, Coarna a fost pe punctul sa-i reuseasca blocarea proiectului legii salarizari, nemultumit fiind de prevederile pentru personalul din MAI. El a cerut ca un comisar-sef, echivalentul unui colonel, sa aiba retributia similara unui director al unui centru de transplant, adica vreo 4000 euro/luna.
Si, in acest caz, uniformizarea din 2022 ar fi fost amanata pentru 2062, daca prevederile acestei viitoare legi ar fi valide si atunci!

Atentie, nu cer sa le scada lor veniturile celor de la MAI, pe principiul „sa moara capra vecinului”, ci doar uniformizarea urgenta, pe plus, a sodelor din MApN!

Huhu Rezea spunea...

@Buzescu
De unde dai procentele acelea pentru MApN și MAI din luna iulie?

mirelamarinescu@917 spunea...

deci un colonel grad si functie echivaleaza in grad un comisar sef? deci cu cat ii creste pensia ?in raport de solda salariu ?

Unknown spunea...

Leon, multi putem astepta ca suntem antrenati in domeniu. Dar pentru multi nu mai conteaza. Au asteptat destul. Dumnezeu sa-i ierte. Si pe cei care i-au dezamagit si i-au lasat sa plece cu gandul la cum se vor descurca urmasii cu ce le-a lasat.

CEZAR spunea...

Unknown...
Categoric ..
Baga calculele dar pentru 2000 ...!!

emillian123 spunea...

1.Nu va grabiti cu concluziile-pana nu vedem-macar "draftul"=proiectul legii-in intregime...,Solda "aia" de colonel= 3318 lei -cred ca (altfel- nu se poate...!)se refera la solda de functie...+...??!(stiu -o grefiera care s-a pensionat recent=cu o pensie NETA)..de peste 6.ooo (sase mii)lei...!2.Pt."cunoscatori":.."solda bruta lunara" finala (baza de calcul si pentru pensionare) a unui colonel-in prezent =e mai mare decat cifra asta de 3318 lei..! 3...intr-adevaar: pensiile calculate pe lg.263/2010 se raporteaza la un stagiu de cotizare (-functie de anul nasterii=pana la necesarul de 35 de ani)-oricum mai mare decat cei 20 de ani din lg.119/2010=asa ca P.M.A.(= punctajul mediu anual) va iesi mai mic- in baza legii 263/2010..!

m.m.m. spunea...

Dragi colegi din M.Ap.N.,imi pare rau,ca din ,,necunostinta de cauza"va referiti frecvent la ,,cei din M.AI'' fara a face o diferentiere justa intre ,,militari"si ,,politisti"...;ar fi cazul sa va amintiti de jandarmi,graniceri si pompieri...!Ar fi cazul sa va amintiti ca aceste ,,arme",exista si au misiuni permanente (adica mai pe inteles...zilnice);ar fi cazul sa aflati ca acesti oameni pleaca de acasa cu aprobare,ca sunt in situatii deosebite la domiciliu,ca ,,situatiile deosebite" sunt saptamanale si/sau zilnice...ar trebui sa stiti ca aceste categorii de MILITARI sunt permanent in misiune(de ex., in 27 de ani,am facut doar 3 revelioane in familie).Ar trebui sa cititi din Regulamentul Jandarmeriei,sa vedeti cu ce se ocupa acesti MILITARi...!!In rest nu am nicio obiectie...Sa va dea Dumnezeu sanatate!!!

Leo spunea...

Draga m.m.m.
Sa sti , ca "arma graniceri " nu exista in MAI-ul contemporan . Exista POLITIA DE FRONTIERA . Ei nu sunt militari.
Ulrima oara , "granicerii" au "plecat" din MApN la MAI in noiembrie 1989. Atunci da , se numeau graniceri si erau militari .

karadeniz spunea...

@m.m.m
Nu toți se referă în necunoștință de cauză. Problema principala este aceea că militarii au un statut aparte, unic îi toată lumea, bine reglementat de tratate și legi internaționale la care au aderat majoritatea statelor lumii. Din acest motiv mai peste tot in lumea asta nu se amestecă forțele armate cu alte structuri de ordine internă tip poliție, pompieri, gardienii din penitenciare, servicii secrete, politie de frontiera și alții. Dar noi, Coreea de nord, China și alte câteva state cu origini socialiste mai au acest melanj.
Și la noi e doar parțial. Și polițiștii și gardienii publici sunt funcționari civili în activitate, cu sisteme de retribuire diferite de ale militarilor, dar brusc la pensie intră in aceeași lege ca și militarii, gradele profesionale sunt transformate in grade militare si pensiile se calculează după același algoritm dar deoarece la salarizare polițiștii au mult mai multe elemente decât militarii pensiile lor sunt mai mari.
Nu contestă nimeni importanța și riscurile profesionale ale acestor structuri dar ei nu sunt militari și nu au atribuții specifice militarilor chiar daca unii poartă o uniformă și au armament individual. La război vor avea aceleași misiuni de ordine internă iar inamicul lor va fi tot propria populație civilă care încalcă legile, regulile și normele statului de drept.
Am intrat în UE, suntem membri NATO, ii copiem pe americani și europeni in mai toate chestiile doar in chestia asta cu poliția și gardienii publici nu vrem să ne aliniem lor.