Un produs Blogger.

duminică, mai 07, 2017

Casele teritoriale nu mai iau în considerare stagiile în sistemul militar?

4 comments



Pensie anulata,stagiu civil 37ani, stagiu militar 8 ani

Buna ziua,

Am vazut pe blogul dvs sfaturi in legislatia pensiilor si chiar nu stiu deocamdata cum sa abordez situatia astfel incat am decis sa va scriu.
Va prezint foarte pe scurt cazul tatalui meu pe care cred ca o sa il gasiti foarte interesant:

Nascut in februarie 1957, a iesit la pensie in martie 2016 printr-o decizie a Casei de Pensii Teritoriale Galati, care i-a recunoscut un stagiu de cotizare total de 46 de ani si 1 luna, din care 37 de ani si 9 luni in sistemul public si 8 ani si 4 luni in sistemul militar, ceea ce conform calculelor lor oferea 6 ani si 6luni de reducere a varstei standard de pensionare.

In martie 2017 a facut cerere de recalculare intrucat dupa pensionare a mai lucrat vreo 2-3 luni in mediul privat. Raspunsul Casei de Pensii a fost o decizie cu 0 lei drepturi, nemotivata corespunzator. In mod verbal functionarul i-a comunicat ca pentru stagiul de cotizatie in domeniul militar trebuie sa se adreseze Casei de pensii a militarilor (nu stiu denumirea oficiala, casa sectoriala cred). 

Problema e ca tata e cu "fundul intre 2 scaune" intrucat nu are minim 10 ani stagiu de cotizatie in sist militar. Mai mult, decizia este nemotivata corespunzator si nu stim conform carei legi a fost luata. Ce este clar, este ca in aceasta a doua decizie, nu au mai tinut cont de stagiul in sistemul militar.

Intuitiv din cautarile mele cred ca tatal meu este cumva intre legile 263/2010 si 223/2015 doar ca in ambele legi se specifica faptul ca stagiile de cotizare sunt recunoscute intre diferitele sisteme de pensii (public si neintegrate acestuia).

Acum, practic, tatal meu are pensia taiata, iar casa de pensii invoca art 107 din 263/2010 specificand ca vor sa recupereze suma.

Intrebarea mea este:
O persoana care nu are stagiu militar complet dar are stagiu in sist public complet si care nu indeplineste cond de pensionare pt limita de varsta in nici unul din sisteme ce face? Tinand cont ca a muncit pentru acelasi stat si cumulat pentru toata activitatea ar trebui sa aiba drept la pensie.

Daca vi se pare interesant cazul, va pot comunica toate documentele aferente si contestatia pe care am redactat-o.

Va multumesc anticipat pentru un eventual raspuns.

Cu respect,
Alexandru An



Eu sper să fie vorba de o recalculare cu cuantum 0 pentru stagiile ulterioare pensionării, potrivit art. 107 din Legea 263/2010, și nu de o decizie de revizuire din oficiu prin care s-a anulat pensia acordată anterior.
Art. 95 din Legea 263/2010:

(3) In cazul persoanelor care realizeaza stagii de cotizare in mai multe situatii, pentru care legea prevede stagii complete de cotizare diferite, punctajul mediu anual se determina prin insumarea punctajelor medii anuale calculate corespunzator stagiilor complete de cotizare prevazute de prezenta lege, pentru fiecare dintre situatiile respective.

Texte din Legea 223/2015  aplicabile în această speță
Articolul 26(1) Pentru militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special care la data trecerii în rezervă sau a încetării raporturilor de serviciu nu îndeplinesc condiţiile de acordare a unei pensii prevăzute la art. 14 lit. a) şi b), deschiderea dreptului la pensie se efectuează mai întâi de către sistemul în care îndeplineşte condiţiile cumulative de pensionare, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 19.----------Alin. (1) al art. 26 a fost modificat de pct. 3 al art. 40 din ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 57 din 9 decembrie 2015, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 923 din 11 decembrie 2015.(2) Între sistemul pensiilor militare de stat şi sistemul public de pensii, precum şi sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate acestuia se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea în muncă sau vechimea în serviciu, în vederea deschiderii dreptului la pensie în condiţiile alin. (1).(3) În situaţia prevăzută la alin. (1), pensia militară de stat se stabileşte doar pentru perioadele de vechime în serviciu, la care se adaugă sporurile acordate conform art. 24, la calculul pensiei de invaliditate stagiul potenţial se acordă doar de către ultimul sistem în care persoana a fost asigurată.Articolul 27Perioadele de vechime în serviciu prevăzute la art. 3 lit. e) pct. 3-5, care sunt recunoscute ca perioade asimilate în sistemul public de pensii sau care constituie vechime în muncă sau în serviciu în sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate sistemului public de pensii, se iau în calcul, opţional, în unul dintre sisteme. Există opțiunea, repet opțiunea, în cazul celor care au realizat vechime în serviciu , dar si-au deschis drept de pensie în baza Legii 263/2010, la casele de pensii teritoriale, să ceară recalcularea pensiei  potrivit art. 109 alin 5 din Legea pensiilor militare. 
(5) Persoanele care au realizat stagiu de cotizare în specialitate şi ale căror drepturi de pensie au fost stabilite de către casele teritoriale de pensii conform Legii nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, pot opta pentru recalcularea pensiei, în condiţiile prezentei legi, la casele de pensii sectoriale, în funcţie de ultimul loc de muncă din care au trecut în rezervă/retragere sau de la care le-au încetat raporturile de serviciu.(6) Prevederile alin. (3) şi (4) se aplică şi în cazul persoanelor de la alin. (5), dacă cererea a fost depusă la casele de pensii sectoriale în termenul prevăzut la alin. (2).

4 comentarii:

Huhu Rezea spunea...

Aici nu s'a înghesuit nimeni să mai dea explicaţii!

Leo spunea...

Dar Casele sectoriale de pensii mai iau in considerare stagiile din sistemul public realizate pana la 01.01.2016 , conform Art. 192 alin (1) din L 263 / 2010 ? Va spun eu ca NU , decat daca te lupti cu ei in justitie cu avocati dedicati . Toate casele de pensii fac ping-pong cu oamenii. Asa sa faca si cu ei când vor ajunge ca noi.

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Casa Sectoriala a MAI a zis că DA.

Leo spunea...

Multumesc H-ule pt. raspuns. Eu sunt la MApN si inca ma lupt cu ei in acest sens.
Daca la MAI e fara lupta , atunci problema e la MApN , unde inseamna ca "politica" de a nu aplica legile este o obisnuinta . Dl. LUCA Ctin. probabil ca nu intelege fenomenul , nefiind jurist sau absolvent de drept , dar are pe langa el destui calificati care ori nu-i spun ori nu-i asculta. Pe de alta parte , pensionarii de la MApN sunt mai cuminti , mai linistiti , mai indiferenti NU LUPTA sau se feresc DE LUPTA. Eu unul LUPT , LUPT si voi lupta cu indivizii de la Casa de pensii sectoriala a MApN. Nu-i las , nu-i slabesc si vom vedea ....