Un produs Blogger.

marți, mai 09, 2017

Variante de ieșire din neconstituționalitatea art. 40 din proiectul Legii-cadru privind salarizarea unitară

35 comments
Despre neconstituționalitatea articolului referitor la suspendarea actualizării pensiilor de serviciu, prevăzută în articolul 41 al propunerii legislative privind salarizarea unitară, lansată în presă de ministrul Muncii, articolul 40 al Legii cadru L111/2017  , în dezbatere la Senat, am vorbit,  în urmă cu ceva timp,  în postarea  Art. 41 din Proiectul legii salarizării unitare încalcă tezele motivării Deciziei 872/2010 a CCR, unde au fost redate și pasajele din Decizia nr. 872/2010 a CCR, în care sunt declarate ca neconstituționale orice discriminări instituite prin lege între pensionari.
De altfel, am văzut că și pe pagina Senatului, în care Proiectul a fost pus în dezbatere, sub nr. B161/2017,  au fost opinii care au atras atenția că art. 40 este neconstituțional.

Iată că, prin punctul 27 al Avizului depus ieri la Senat,  Consiliul Legislativ avertizează că actuala formulare a art. 40 este pasibilă să fie declarată neconstituțională, argumentând cu aceeași Decizie a CCR.
„27. La art.40, Semnalăm că, prin aplicarea normei, în actuala redactare, se realizează o diferenţă de tratament între persoanele ale căror pensii se află în plată şi cele ale căror pensii vor fi stabilite sau acordate după data de 01.07.2017, ceea ce ar putea fi apreciat ca fiind discriminatoriu. Menţionăm că, în considerentele Deciziei Curţii Constituționale nr.872 din 25 iunie 2010, referită mai sus, se precizează că „în Cauza Stec și alții împotriva Regatului Unit, 2006, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit că art. 1 din Protocolul adițional la Convenție nu vizează un drept de a dobândi proprietatea în sistemul regimului de securitate socială. Este la libera apreciere a statului de a decide cu privire la aplicarea oricărui regim de securitate socială sau de a alege tipul sau cuantumul beneficiilor pe care le acordă în oricare dintre aceste regimuri. Singura condiție impusă statului este aceea de a respecta art. 14 din Convenţie privind nediscriminarea. Dacă, în schimb, statul a adoptat o legislație care reglementează drepturi provenite din sistemul de asigurări sociale - indiferent dacă acestea rezultă sau nu din plata unor contribuții -, acea legislație trebuie să fie considerată ca generând un interes patrimonial în sensul art. 1 din Protocolul adițional la Convenție.”
Totodată, apreciem că, prin utilizarea expresiei „Până la aplicarea integrală a prevederilor prezentei legi”, norma este insuficient de precisă, afectând predictibilitatea acesteia, având în vedere că şi după intrarea în vigoare a legii se pot proroga anumite dispoziţii, ceea ce determină ca aplicarea integrală a actului normativ să necesite un timp îndelungat, incert și imprevizibil.”

Este clar că Legiuitorul nu poate lăsa să treacă un text despre care este și avertizat că poate fi declarat neconstituțional.
Parlamentul are 2 variante:
1. Elimină în totalitate art. 40
 Guvernul va invoca, poate, lipsa fondurilor pentru un asemenea efort financiar.
2. Reformulează articolul, extinzându-i efectele și asupra beneficiarilor pensiilor de serviciu care își deschid drepturile după data  intrării în vigoare a legii.
In privința pensiilor militare de stat, sintagmă care acoperă toate categoriile de pensii militare, nu numai cele de serviciu,  este suficientă, pentru eliminarea discriminării între pensionari, introducerea unui nou alineat în art. 40,  în care să se prevadă că  actualizarea elementelor componentelor care intră în baza de calcul a pensiei militare, potrivit articolului 28 din Legea 223/2015, cu modificările ulterioare, se va efectua la nivelul de la data intrării în vigoare a legii, nu la data deschiderii dreptului de pensie, pe intreaga perioadă de aplicare a prevederilor legii salarizarii unitare, sau până la data cum va fi reformulat articolul, la recomandarea Consiliului Legislativ.

35 de comentarii:

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cornelius Flavius Ifrim spunea...

O hotarare trebuie s-o ia incapatanatii astia de politicieni, altfel se umfla gogoasa urat si incepem sa atragem atentia NATO si-a Europei! Bataia de joc a atins deja cota maxima. Deja maine se protesteaza in fata sediului PSD, opozitia sper sa ne sprijine. Ei, acum sa vedem daca se mobilizeaza cu strada in sprijinul nostru, asa cum s-au mobilizat impotriva gratierii coruptilor, ca doar face parte din lupta lor politica sa sprijine actiunile indreptate impotriva abuzurilor puterii instalate!

Huhu Rezea spunea...

@Leonard și @Cornelius
Aici este un subiect care nu merita tratat cu generalităti de genul „este rău pentru că nu este bine”
Cât timp nu încalcă prevederile constituționale, legile privind salariile si pensiile pot fi redactate în orice variantă doresc guvernele și politicul, fără ca Justiția să poată interveni.
E mai ușor să modifici o reglementare în faza de proiect, decât ulterior, după legiferare, pe cale judecătorească.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Huhurez: Va asigur ca Olguta abia acum intra in problemele noastre, pana acum fiind tinuta la distanta de realitati de catre ostilii din MApN si alte forte talibane, daca e bun termenul. Asa mi-a lasat impresia in seara asta. A promis ca se vor dubla toate pensiile in plata, dar se vor lua masuri ca cele foarte mari sa nu depaseasca 85% din solda-salariul de baza. De acum incolo, dat fiind miscarile de protest si revendicarile rezervistilor, va realiza domnia sa ce se intampla de fapt cu noi si ve-ti vedea in zilele urmatoare actiuni receptive catre doleantele noastre. Deci, sunt sperante si cred ca nu-si va permite gafa lungind termenele actualizarilor cu Art. 40. A declarat ca si activii si rezervistii trebuiesc indreptatiti, iar 2022 nu-i batut in cuie si nu se va ajunge cu actualizarile pana atunci. Sper ca macar Col. Dogaru sa-i fi starnit macar curiozitatea in ce ne priveste. Pacat ca dialogul dintre cei doi a fost pe sfarsit de program si in fuga calului, pe fondul putin cam nervos, dar si somnoros, a lui Dogaru...

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
tigri2 spunea...

@Olguta a raspuns aseara, in direct, la o interpelare a lui Dogaru si zicea ca nu este definitiva hotararea cu recalcularea pana in 2022, dar se vede clar ca se vrea liniste pana s-o aprobe apoi or sa spuna "acesta este programul stabilit, nu ne abatem" , plus ca era cam habarnista referitor la pensiile militare, ceva gen Trahanache"...aveti putintica rabdare ,stimabile...care va sa zica..."

Iulian Mareș spunea...

Corneliunsson
Esti mai credul decat o pustoaica de 15 ani la club, noaptea,... ce crede ca tipul pe care l-a cunoscut si o serveste cu alcool, o va duce dimineata acasa la bunica, cu masina!
De fapt .... speranta ta n-a murit nici cu varsta!

Iulian Mareș spunea...

Din respect si sustinere:
Je suis comandor-M (R) Nicolae VLADUTOIU!

IV spunea...

Domnule H,

Va rog sa formulati mai clar consecintele amendamentului propus de d-voastra. Nu suntem toti specialisti.
Cu multumiri,

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Ti-am creat posibilitatea să studiezi ce zice Consiliul Legislativ despre necostitușionalitete. Ai și Decizia 872/2010 a CCR referitoare la orice discriminare între pensionarii aflați in aceeași situație juridică. Trebuie doar nițică străduință pentru a le citi cu atenție, chiar dacă nu ai studii juridice.
@IV
Discriminarea între pensionarii militari, prin art. 40, poate fi eliminată în două feluri:
-Dacă se elimină acest articol, atât pensionarii în plată cât și viitorii pensionari vor beneficia de actualizarea pensiei la orice majorarea a soldelor.
-Dacă se extind efectele art. 40 și la actualizarea soldelor, la deschiderea dreptului de pensie, conform art. 28 din legea 223/2015, ar însemna că, atât pensionarii în plată, cât și cei care se vor pensiona după intrarea legii în vigoare nu vor beneficia, până în anul 2022, de majorările de solde din legea salarizării unitare. Ar trebui ca în art. 40 să se mai introducă un alineat prin care să se prevadă că soldele care intră în componența bazei de calcul pentru drepturile de pensie care se deschid, potrivit art. 28, după data intrării în vigoare a legii, se actualizează la valoarea anterioară legii, adică la valoarea din 2009.
Să suporte consecințele și cei care au propus art. 40 din Proiect. Că.. doar, nu crede cineva că Olguța și Dragnea știau de articolul 60 din Legea 223/2015.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Iulian, exact ce-am afirmat eu a intarit si Tigrisor, referitor la ce a zis Olguta! Sincer iti spun ca sunt chiar optimist si mai increzator acum! Chiar ca, de cand ma stiu, am fost mereu nemultumit, dar acum simt ca sunem pe drumul cel bun. Singura belea este termenul lung care ne-a infuriat pe toti, insa asta ar fi o mare belea pe capetele lor ca, de acum in sase ani, sa stea cu strazile pline de protestatari kaki, ori cu usile blocate peste tot cu de-al de noi! Ii dau credit Tigrisorului ca pana la sfarsitul lunii se va hotari ceva favorabil pentru noi! Fac si zic ca musulmanii: Allah e mare si Mahommed este singurul sau profet!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Huhu Rezea: Ar trebui pedepsiti exemplar initiatorii Art. 40, daca Dagnea are sange in instalatie si ii acuza de sabotaj la guvernare! La MApN sunt initiatorii si i-as trece in rezerva in regim de urgenta, iar pe ministrul Apararii exclus din partid! Poate cineva ii deschide ochii...

mirelamarinescu@917 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Iulian Mareș spunea...

Cornele,
Esti optimist incurabil si inca pe gratis! Vei vedea...

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Iulian Mareș spunea...

Corneliunsson,
Tu inca mai crezi ca Dragnea nu stia?
Pai nu s-a discutat politic pe draft? Ekipa psd cu Dragnea si ekipa alde cu Tariceanu?
Tu vrei sa te minti singur!....atunci, baga cu spor!

Amoniac spunea...

@ Leonard - Art. 2 este valabil pt beneficiarii legii 223. Prevederile unei legi nu se extend si asupra altor situatii juridice . Numai Constitutia are aceasta putere,de a legifera si calauzi bunul mers al societatii. Aici in Constitutie gasim elemente pe care cei ce fac legea nu au dreptul si nu le pot (teoretic)incalca. La aceste elemente trebuie sa ne ancoram pentru inlaturarea neajunsurilor. Cei care hotarasc daca anumite legi sau articole din legi incalca Constitutia sunt judecatorii Curtii Constitutionale,hotararile lor sunt obligatoriu de urmat .Adica acele legi contrare se vor abroga sau doar acele prevederi(doar o parte)din respectivele acte normative.Despre asa ceva este vorba si in material.

tigri2 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Iulian, poate Comandorul grevist il trezeste la realitate pe ticalosul cu mustata olarita de bulibasa si se va ocupa de noi, si mai putin cu excluderile din partid ale acelora care l-au sustinut sef PSD, precum un Bacalbasa si Serban Nicolae, si sa nu fie gazduit acum dupa gratii! Dar ce placinta i-a pregatit Comandorul in nota de protest! Coordonatorul de raposati din cimitire i-a pus gand rau si Olgutei, pentru ca s-a exprimat public despre ajutoarele nesimtite pentru mame, ajunse unele la peste 17.000- 37.000 euroi lunar!

Mai adineaori s-a impuscat un SPP-ist in plina strada din Bucale, cu doua gloante si a murit la spital, nu inainte de a trage un foc de avertisment in aer si de a atentiona trecatorii asupra a ceea ce urmeaza sa savarseasca! Ofiter superior, Lt. Col. casatorit cu doi copii...Sinucidere pasionala, sau nu-i ajungea solda? Cica depresia...Toti suntem depresivi...

Dar nici un ziar nu scrie despre ticalosul Art.40, Comandorul in protest, Nota sa de protest catre Drac Nea, disperarea rezervistilor si protestele de pe blogurile militare...Ei asteapta sa moara cineva ca sa aiba stirea ratting!?

iceparu spunea...

Ceva imi spune ca toate mizeriile indreptate impotriva militarilor isi au izvorul in conducerea financiara si juridica de la nivelul MApN,MAI,SRI etc sub atenta privire a conducerii acestor institutii.Daca priviti cu atentie capitolul salarizarii militarilor veti observa ca sunt lucruri specifice pe care nu au cum sa le cunoasca Olguta si alti civili.E parerea mea.

CEZAR spunea...

In urma protestului Marinarului in tinuta de ,,infanterist de nisip"..se cutremurara ..toti salcamii ..
SP-pisi incepura sa ..se impuste pe strada etc..etc ..
T-2 Coltosul - anunta triumfalist ..gata ba ..ne ocupam acum de al mare ..."Ciotul" de care ne impiedicam este chiar MApN, apoi "cel mare" care precis ne va da unda verde...Oricum ,noi sa fim gata de lupta!
Totul ii rezolvat ...
Doamne ajuta ..!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Tigri 2: Te cred, pe cuvantul meu de om! Daca ati putea voi, cei care va invartiti in fieff-ul lor, sa ajunga la Dragnea cererea noastra sa fie demis ministrul Apararii si iudele care ne saboteaza permanent, ar fi un lucru dumnezeiesc!

Iulian Mareș spunea...

Cornel
A sris Adevaru, Ziarul de Constanta si Cuget liber!

http://ct100.ro/un-comandor-al-armatei-romane-protesteaza-in-fata-sediului-psd-ce-mesaj-are-pentru-liviu-dragnea/

http://www.cugetliber.ro/stiri-eveniment-protest-al-militarilor-in-fata-sediului-psd-opriti-politica-de-umilire-si-discriminarea-militarilor-romani-319520/afiseaza-comentariu-3395160

Iulian Mareș spunea...

Uite ca o categorie din MApN, MAI, SRI...etc, respectiv domeniul asistentei medicale, are trecere...la Camera Deputatilor!

http://www.cugetliber.ro/upload/static/amendamentelaoug-1490872393.pdf

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
tigri2 spunea...

Da ,scuze, eram 'emotionat" ,este vorba de art.40 din OUG-57/2015

tigri2 spunea...

STIMATI CAMARAZI,
v-ati convins cat de democratice sunt voturile si luarea hotararilor din SPARLAMENT, asa ca "v-ati prins" cine ne hotaraste soarta , soarta pensiilor militare!

tigri2 spunea...

Vasile Spinean
9 minute ·

După cum ne-a informat ministrul muncii și justiției sociale, doamna Olguța Vasilescu, din cauză că salariile polițistilor sunt duble față de soldele militarilor, de la 01.07.2017 soldele de funție ale acestora vor crește cu 20% față de cuatumul avut la 31.03.2017, iar salariile polițiștilor cu 5%, urmând ca prin creșteri succesive, diferențiate să se ajungă la o egalizare a veniturilor în 2022. Orizontul de asteptare pentru militari este prea îndepărtat, mai ales că soldele acestora n-au mai crescut din octombrie 2008. Din acete considerente am propus un amendament prin care crestera din iulie a.c. să fie de 30%, iar egalizarea să se realizeze cel mai târziu pâna în 2020. N-am cerut recuperarea de diferente imediat si nici să le fie plătite retroactiv. Din respect pentru cei care au făcut posibilă integrarea în NATO și implicit în UE, am înaintat spre anumite instituții ale statului 16 amendamente la LSU, printre care si acesta cu urmatoarea motivare:
Majorarea cu 30% a soldelor de funcție ale militarilor este necesară în contextul în care acestea n-au mai crescut din octombrie 2008, iar polițiștii, personal din aceeași familie bugetară au solde lunare duble față de militari. Această umilință a dus la scăderea moralului în toate unitățile armatei, făcând neatractivă profesia de militar, acum într-un context geopolitic și militar deosebit de complex, când în rânul cadrelor militare active trebuie atras personal de cea mai bună calitate, care să poată face față provocărilor rezultate din evoluția tehnicii militare și a noilor tipuri de conflicte, cu care România s-ar putea confrunta.
Prin majorarea cu 30% a soldelor de functie, s-ar recupera 25% din diferența față de polițiști, iar restul de 75%, urmâd să de facă gradual în procente egale în 2018, 2019, și 2020.
Mediul politic românesc, forurile legislative și executive, trebuie să fie conștiente de faptul că dacă militarii sunt disciplinați, nu fac greve și nu ies în stradă, trebuie respectați și rasplătiți în mod corespunzător, cel puțin la fel ca și alte elemente din SNApOP, evitând discriminarea și umilirea acestora.
Drepturile militarilor, moștenite istoric de către aceștia, au fost copiate și însușite de categorii de personal, care n-ar fi avut niciodata dreptul să li se acorde așa ceva, și mai mult chiar, în ascuns și la limita de interpretare a legilor li s-au acordat salarii, care au ajuns să fie duble față de omologii militari.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Iceparu, iti sustin cu desavarsire afirmatia! Uite si motivul: Contractele pe armamente sunt din banii cu care se platesc si pensiile, bugetul fiind unic si comun. Putini stiu insa ca le aduc si lor niste venituri din tranzactionari, mai ales maharii, care peste putin timp ies la pensie, in urmatorii maxim 5-6 ani, si vor sa aiba niste profituri grase din aceste tranzactii, cat mai urgent, amanand pensiile prin orice mijloace. Au nevoie la batranete de bani pentru bunaciuni carnale si alte alea locative si de consum de belferi. Daca se dau pensii marite curand, tranzactiile vor fi putine si esalonate in timp, au ei de pierdut astfel. Interesul este sa se profite de Art. 40 pana in 2022 cand se pot capata cu ceva consistent din aceste contracte, plus plimbari externe. Este singura motivatie pentru care lupta pe viata si pe moarte sa se aplice Art.40. Un DNA serios si un control parlamentar mi-ar indreptati banuielile! O castrare i-ar scoate din calduri!
@ Iulian, ma uit acum. Multumesc! Toata ziua m-am plimbat cu ochii pe Ziare.com si n-am gasit.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Rectific: ...care lupta pe viata si pe moarte sa NU se aplice Art. 40.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Cred ca sunt obosit si incurc borcanele...Ma dezic singur! Insa continui cu faptul ca sindicarele militare le-au pus gand rau guvernantilor si incep sa treaca la proteste hotarate. Cei de la Pitesti, dealtfel mai activi, ca si cei de la Campia Turzii, ameninta cu iesiri in strada. Cred ca cei de de la Brasov si-au inchis sediul cu sapte lacate! Nu ei sunt sustinatorii OUG 57 cu Art.40?!!!

tigri2 spunea...

BRAVO POLITISTILOR !

Centru de presa
INFORMARE din 10.05.2017 Preşedintele SNPPC susţine, în Parlament, amendamentele referitoare la salarizare
Azi, 10 mai 2017, la ora 12,30, la invitaţia Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională a Senatului, preşedintele SNPPC, Dumitru Coarnă, alături de reprezentanţii Guvernului din cadrul familiei ocupaţionale ,,apărare, ordine publică şi securitate naţională”, participă la discuţii pe marginea iniţiativei legislative privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
În cadrul întâlnirii, preşedintele SNPPC va susţine amendamentele care au fost deja formulate şi transmise Parlamentului, solicitând în mod expres ca plafonul de 30% pentru sporuri, indemnizaţii etc. (pe ordonator de credite), prevăzut la art. 25 din corpul proiectului de lege, să fie eliminat, pe cale de excepţie, în cazul M.A.I., având în vedere specificitatea muncii desfăşurate de către poliţiştii, militarii şi personalul contractual din această instituţie.
Cu titlu de exemplu, unele dintre cele mai importante amendamente formulate de către SNPPC cu privire la proiectul iniţiativei legislative menţionate, sunt:
1 - 40% pentru intervenţie la domiciliu (permanenţa);
2 - creşterea de la 75% la 100% a sporului pentru SDSL;
3 - pentru personalul contractual: sporul de vechime să fie calculat la salariul de bază, nu inclus în acesta;
4 - echivalentul salariului de bază să fie cel de funcţie, nu salariul funcţiei de bază, cum este în prezent (practic este vorba de scoaterea sporurilor din bază);
5 - majorarea marjei coeficienţilor de salarizare pentru agenţii de poliţie;
6 - eliminarea disfuncţiei salariale privind fidelitatea, care a rămas la nivelul lui 2009, respectiv acordarea unui spor de 20% la salariul de funcţie;
7- acordarea ajutoarelor băneşti, la pensionarea pentru vechime şi limită de vârstă.
Biroul Executiv Central
..
Oare ai nostri CRAI, dintre zecile(34) de organizatii si "bisericute" ale pensionarilor militari si ale altor structuri,

CEZAR spunea...

http://www.in-cuiul-catarii.info/wp-content/uploads/2017/05/raspuns-ministerul-muncii.jpg

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Felicitari D.lui Comandor pentru curajul, atitudinea si hotararea de a lupta pentru noi, desi este cardiac si cu o sanatate subreda! Spre rusinea mea, pana la intrarea in pamant, nu ma pot invrednici sa-l ajut cu nimic, in afara de acest blog in care pot sa protestez impotriva abuzurilor MApN de a ne distruge totalmente prin tradari odioase fata de politic. Situatia actuala, sociala si de sanatate, nu-mi permite mai mult si nici nu-mi permit sa am obiectii sau pareri ipocrite despre cei valizi si instariti sa-l ajute in aceste demersuri! Personal, ii sunt recunoscator pentru lupta dusa, dar si celor care-l vor ajuta, la fel ca si adminul acestui foarte folositor blog pentru interesele noastre comune! Va respect si va pretuiesc demnitatea, onoarea, perseverenta si curajul, domnilor ofiteri si subofiteri rezervisti in stare de revolta sindicala!

@ Tigrisor, multumesc in numele celor care gandesc ca si mine pentru ideea de a posta, ca un fel de protest si atentionare la adresa calailor pensiilor noastre, aceste rezultate ale luptelor bravului politist sindicalist, Coarna, cel care le-a dat clasa pe toate liniile mamaligarilor care mimeaza lupta sindicala din Armata! Bravo politistilor si rusine impotentilor care ne-au ingropat drepturile, si chiar ne-au bagat in mormant o seama de camarazi disperati si ajunsi la capatul puterilor fizice si psihice!