Un produs Blogger.

joi, iunie 08, 2017

Art. 37 din proiectul LSU a devenit art. 38 în legea adoptată. Noul calendar al creșterilor salariale

15 comments
Intreaga lege adoptată de Parlament poate fi citită AICI
Aplicarea legii 
Art. 38.
 (1) Prevederile prezentei legi se aplică etapizat, începând cu data de 1 iulie 2017.
(2) Începând cu data de 1 iulie 2017:
a) se menţin în plată la nivelul acordat pentru luna iunie 2017, până la 31 decembrie 2017, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie şi indemnizaţiilor de încadrare, precum şi cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul 22 brut lunar, indemnizaţia brută de încadrare, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii;
b) prin excepţie de la lit. a), salariile lunare ale personalului prevăzut la art. 11 se stabilesc în conformitate cu prevederile acestui articol;
c) prin excepţie de la prevederile lit. a), indemnizaţiile lunare ale personalului care ocupă funcţii de demnitate publică se stabilesc prin înmulţirea coeficienţilor din anexa nr. IX cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată;
d) până la data de 31 decembrie 2017 se acordă drepturile de hrană şi tichetele de masă de care beneficiază, la data intrării în vigoare a prezentei legi, unele categorii de personal bugetar, în măsura în care îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.
(3) Începând cu data de 1 ianuarie 2018 se acordă următoarele creşteri salariale: 
a) cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare, precum şi cuantumul brut al sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor, premiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul lunar brut, indemnizaţia brută de încadrare, solda lunară/salariul lunar de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 25% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017, fără a depăşi limita prevăzută la art. 25, în măsura în care personalul respectiv îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii;
b) prin excepţie de la lit. a), începand cu 1 martie 2018, salariile de bază ale personalului care ocupă funcţiile de medici şi de asistenţi medicali din unităţile sanitare publice, prevăzute în anexa nr. II cap. I se majorează la nivelul salariului de bază stabilit potrivit prezentei legi pentru anul 2022;
c) prin excepţie de la lit. a), începând cu data de 1 martie 2018, pentru personalul prevăzut în anexa nr. II, cuantumul sporurilor, majorărilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, premiilor şi a celorlalte elemente ale sistemului de salarizare se determină, în condiţiile reglementate de prezenta lege, utilizând salariul de bază stabilit potrivit prezentului articol, fără a depăşi limita prevăzută la art. 25; d) prin excepţie de la lit. a), începând cu 1 martie 2018, cuantumul brut al salariilor de bază, precum şi cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor, premiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul lunar brut, de care beneficiază personalul care ocupă funcţii didactice din unităţile de învăţământ preuniversitar şi universitar de stat, se majorează cu 20% faţă de nivelul acordat pentru luna februarie 2018;
e) prin excepţie de la lit. a), salariile lunare ale personalului prevăzut la art. 11 se stabilesc în conformitate cu prevederile acestui articol; f) indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică prevăzute în anexa nr. IX se stabilesc pe baza coeficienţilor şi a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată; g) pentru personalul încadrat în unităţi sanitare publice aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, influenţele financiare determinate de creşterile salariale prevăzute la lit. a) – c) se asigură prin transferuri din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de la o poziţie distinctă.
(4) În perioada 2019 – 2022 se va acorda anual o creştere a salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare, fiecare creştere reprezentând 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare prevăzute de lege pentru anul 2022 şi cel/cea din luna decembrie 2018. Creşterea respectivă şi data de aplicare se stabilesc prin legea anuală a bugetului de stat cu respectarea prevederilor art. 6 lit. h).
(5) Prin legea privind plafoanele unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar se pot stabili anual alte majorari salariale decât cele prevăzute de prezentul articol.
(6) În situaţia în care, începând cu 1 ianuarie 2018, salariile de bază, soldele de funcţie/salariile de funcţie, indemnizaţiile de încadrare sunt mai mari decât cele stabilite potrivit prezentei legi pentru anul 2022 sau devin ulterior mai mari ca urmare a majorărilor salariale reglementate, se acordă cele stabilite pentru anul 2022.
(7) Salariile de bază, soldele de funcţie/salariile de funcţie şi indemnizaţiile de încadrare se rotunjesc din leu în leu în favoarea salariatului.

15 comentarii:

gheo spunea...

OUG nr.9 /2017, este o insiruire nesfarsita de *articole si alineate dintro sumedenie de legi mai noi si mai vechi, un *adevarat amalgam* pentru intelegerea carora este bine sa-ti pui *picioarele intrun lighean cu apa rece*. Imbarligaturi de articole, alineate, legi, amanari, mutari in fara carora *romanul ramane MUT*, OARE *astfel se fac legile in Romania ? ... din pacate pentru Romania si romani ... DA.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Din toata harababura asta de talmes-balmes de la cumatra am retinut poza din coperta, care poate fi insotita cu melosul popular: ,,Sus in varful dealului creste lula calului!'' Frumoase flori, frumoase promisiuni, dar pana la aplicare, hai sa adunam florile!

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Si zici ca alin.4, cel cu 1/4, este asigurator pt rezolvarea diferentelor salariale MAI/MApN, incepand cu 2019?
Dar nu era mai ok din 2017 sau 2018? Asa, se dilueaza fondul!

Dan B. spunea...

In paginile dedicate militarilor, rezervisti si activi, apare un algoritm de crestere anuala, in perioada 2018-2021, a soldelor/salariilor de functie ale militarilor/politistilor pentru perioada 2018-2021.
Daca analizati tabelul in cauza, veti constata ca evidentiaza cresterea anuala a functiilor la maxim, corespunzatoare gradelor militare, din care aflu, de exemplu, ca functia de colonel/comandor/comisar sef la maxim (coef. 2,74) va creste in 2018 la 6517 lei, in 2019 la 6599 lei, in 2020 la 6680 lei, in 2021 la 6762, urmand sa ajunga in 2022, conf pag 123 din lege, la 6844 lei.
Asadar, pe parcursul a 4 (patru) ani de zile, solda de functie a unui col/cdor/cms sef va creste cu apx 327 lei. Nu stiu cu cat creste in prima etapa de majorare, caci nu am un element de referinta, dar tare mi-e ca tot cu cca 80 lei. Si asta in conditiile in care, daca nu sunt compensate platile taxelor si impozitelor pe venit, ce revin angajatului prin transfer de la angajator, prima majorare este negativa.
Si, atunci, unde-i majorarea cu 25% trambitata, pentru 2018? Sau cea de 100% pâna-n 2022? Va pare ca suma de 80 lei ar reprezenta 25% din actuala solda de functie a unui col/cdor?
Va reamintesc ca o solda de functie la minim (coef. 2,32), pentru un ofiter cu acelasi grad, va ajunge la 5791 lei, tot in 2022 (pag 123 din lege), astfel incat, intr-o logica inversa simpla, in 2018 col/cdor, va avea un cuantum de cca 5.350 lei.
Acum, ca ati vazut cifrele, imi explicati excesul Dvs de bucurie in legatura cu prevederile acestei legi, mai ales ca pâna si indexarile anuale au valori mai mari?
Destui dintre Dvs ma admonestau ca-mi prea fac griji in legatura cu coeficientul sefului SMG (nu-i ministru-adjunct?), insa, de marimea coeficientului sau de ierarhizare (acum, este 4,35), depindea tot ansamblul celorlalte functii militare, alta fiind situatia pentru7,5-8,5 coeficient pentru cea mai mare functie militara.
Pentru mine, era acceptabila si „ctitorirea” respectivilor coeficienti de la baza, unde soldatul, prin disponibilitatea sa la program si privatiunile serviciului sau, ar fi meritat macar un coeficient de 1,5-1,8, mai ales ca era la fel de pretios ca un muncitor calificat.

calin spunea...

"(4) În perioada 2019 – 2022 se va acorda anual o creştere a salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare, fiecare creştere reprezentând 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare prevăzute de lege pentru anul 2022 şi cel/cea din luna decembrie 2018. Creşterea respectivă şi data de aplicare se stabilesc prin legea anuală a bugetului de stat cu respectarea prevederilor art. 6 lit. h)."
Cu alte cuvinte se invoca "principiul sustenabilitatii financiare"(art.6/h). Un motiv volatil...un motiv interpretabil... un motiv la mana lor!!! Halal lege! Va dau! Va dau, cum sa nu?! Dar, sa vedeti, daca nu se poate...nu se poate!!!
Cand tai pensii si salarii ramane batut in cuie, daca asa zice legea...daca e vorba de marire, o dam cum sa nu! dar sa...putem!!! (ca asa zice legea!) - ROMANIA!!!

Dan B. spunea...

Iata articolul care precizeaza soldele de functie la maxim pentru toti militarii in anii 2018-2021. Legeaprevede doar cuantumurile pentru 2022, pentru functiile minime si maxime.
Comentariul meu anterior devoaleaza cresterea anuala de cca 80 lei a soldei de functie cu coef. ierarhizare 2,74.

http://m.cugetliber.ro/stiri-eveniment-vezi-grila-completa-cand-i-cu-cat-se-vor-mari-salariile-militarilor-i-politi-tilor-legea-salarizarii-unitare-a-fost-votata-si-merge-la-promulgare-321827

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Dan Buzescu si Calin: Acum bagati, dragii mei, la calculul acesta si impozitul, care impozit va veni in viitorul apropiat, necunoscut ca procent! Ca in filmuul: ,,Ghici cine vine la cina?'' Traiasca si infloreasca PSD ca ne da de unde nu e!

Huhu Rezea spunea...

@Buzescu
Sunt complet greșite acele calcule din pagina indicată.
Vezi desfăsurarea creșterilor pentru solda de funcție a colonelului în articolul următor!

tigri2 spunea...

Bravo Dane , se vede ca ai descoperit...apa calda.

Dan B. spunea...

@Huhu:

Care dintre noi doi a capiat?
M-ai trimis, pentru vizualizarea cresterilor anuale ale soldei de functie pt colonel la cai verzi pe pereti.
Chiar crezi ca va creste solda maxima de functie de la 1085 lei (acum), la 1623 in 2018, la 2929 in 2019, la 4233 in 2022, la 5538 in 2021 si la 6844 lei in 2022?
Adica o majorare de peste 600% a soldei de functie?
Te atentionez ca n-am baut si nici n-am tras pe nas, ca sa cred asa ceva!

Dan B. spunea...


@tigri2:
N-ai vrea ca, dupa ce-oi raci eu apa, sa descoperi tu una rece?
Desigur, daca te duce capul!
Eu doar am comentat ceva ce-mi pare aiurea, insa cu mai multa substanta decat mi-a oferit Huhu la articolul urmator, cu fond Science Fiction privind SF (solda de functie).

Huhu Rezea spunea...

@Buzescule
Te credeam că vorbești în cunoștință de cauză, dar acum chiar văd că nu citești nici minimum necesar pentru documentare.
Domnule, ca să căpiezi, mergi și citește paginile 123 și 124 din LSU, care tocmai a fost aprobată de Parlament. Vezi care vor fi soldele de funcție în anul 2022.

Dan B. spunea...

@Huhu:

Dupa ce eu am comentat un articol de presa (link precizat), ce ducea majorarile anuale ale soldei de functie in desuetitudine (80 lei), adica de la 6517 lei in 2018 la 6844 in 2022, vii si ma „arunci” in extrema cealalta, indicandu-mi cresteri anuale fantastice, de la 1085 lei in 2017 la 6844 lei in 2022, adica o majorare fantastica.
Tocmai fiindca nu sunt lamurit unde-i adevarul, este vreuna dintre variante credibila?
Ti-am si explicat ca am vizualizat tabelele de la pag 123 din lege, insa varianta ta este extrem, extrem de generoasa! Si cum mi-e greu a crede in atâta binefacere, ......

totoiany48@gmail.com spunea...

Poate cineva sa explice de ce nu a fost acceptat amendamentul lui Coarna referitor la aceasta problema ?
Nu era mai bine ca in lege sa se stipuleze valoarea ce se atinge in fiecare an ?

gheo spunea...

In 2020 urmeaza *alegeri parlamentare*, cine va castiga si dupa, cine va mai respecta o lege promovata *de un alt partid !!!*, pentruca, romanii au experienta dupa *Legea 248/2010 a guvernarii BOC * care a ramas doar o amintire a incercarilor de experimentare ... pe visele salariatilor romani de a ajunge la mirajul occidental al bunastarii* si nu numai, de *DEZBINARE a diverselor categorii socio-profesionale* cu *cine-i mai tare in parcare si merita salariu mai mare !. NOUA lege a salarizarii, a deschis aceleasi divergente cu *cine-i mai important pe lume*, promovata de *guvernarea PSD : 2016 - 2020* se intinde si promite dincolo de 2020 cand, NU stie NIMENI cine va castiga alegerile, NU stie nimeni cat si cum va fi respectata, adica, intro masura oarecare, PSD vrea sa *vanda blana ursului din padure la fraieri*. Iar fraierii au mai *luat plasa*.