Un produs Blogger.

marți, iunie 27, 2017

Legea de adoptare a OUG nr. 99/2016 a fost promulgată și a devenit Legea nr.152/2017

92 comments
După promulgarea de astăzi a legii...s-a îndeplinit prima condiție pentru a nu intra în contradicție cu LSU.
Mai trebuie ca până la miezul nopții să fie publicată în MO.
Inseamnă că au prins bine atenționările de pe acest blog. Președintele putea amâna promulgarea până pe 12 iulie.
LSU ajunsese mult mai înainte la promulgare și este tot în suspans. 
Urmăiți aici. Trebuie să fie publicat MO nr. 487.


UPDATE
-Legea nr. 152/2017 a fost publicată în MO nr. 487, in jurul orei  21,35.
-Legea intră în vigoare pe 30 06 2017, orele 00,00. 
-Soldele de funcție ale personalului militar din MApN vor fi mai mari cu 15%, începând cu luna iunie 2017.
-Pensiile celor din MApN se actualizează, începând cu luna iunie 2017, cu suma rezultată din majorarea valorii soldei de funcție de la 01 01 2016(media soldei de funcţie din decizia de recalculare)  cu 15%. Cresc și celelalte componente  ale bazei de calcul care se stabilesc procentual din solda de funcție.
Cuantumul actualizat se compară şi se regularizează cu cuantumul calculat/recalculat în plată, indexat/majorat în anii 2016 şi 2017, potrivit art. 60 alin.(3) 

Mulțumim celor care au informat decidenții în legătură cu zbaterile noastre!

http://www.monitoruloficial.ro/emonitornew/emonviewmof.php?fid=MS43NjAwNTEwMTE1MTU2RSszMA==


152.PL-x 126/13.02.2017LEGE pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.99/2016 privind unele măsuri pentru salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetareLege 152/2017
27.06.2017

92 de comentarii:

Iulian Mareș spunea...

Huhu
Te indoiesti ca nu merg comunicatiile STS cu MO?
Distanta: maximum 2 Km! Si pe jos si tot se ajunge in 15-20 minute!

Huhu Rezea spunea...

Nu polițiștii sau funcționarii speciali din penitenciare sunt discriminați de această Lege 152/2017, ci personalul militar din MAI și Servicii, care au soldele de funcție calculate asemănător, cif x 197,33, cu cele ale personalului militar din MApN.
Asta nu au înțeles Dragnea, Olguța și Simion.

Leon spunea...

Fara avizul Liderului politistilor, nu se publica Legea in aceasta seara..:))

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Dar la venituri cum stam? Preferai sa le taie unora sporuri ekivalente cu 15% din venituri?
Sau, daca esti mai iute de mana, bagi in sac si apoi urli ca esti discriminat?

Iulian Mareș spunea...

Leon
Doar daca are token pt semnatura digitala! :))

vmkriss spunea...

Gata s-a publicat si in MO .

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Beneficiari, multumiti-i Dl.Huhurez pentru insistenta si competenta cu care a abordat public aceasta situatie spre rezolvare! Eu tin sa-i multumesc pentru tot ce a facut, face si va face in numele tuturor rezervistilor militari, chiar daca Armata si statul roman m-au talharit de tate drepturile prin manarii mafiote legislative, astfel incat o categorie insemnata de rezervisti sa nu poata sa-si primeasca drepturile cuvenite! Va asigur pe toti ca situatia aceasta in care s-a ajuns, doar pentru ca o mana de privilegiati politici si ai Armatei sa aiba avantaje, nu va mai dura prea mult, pentru ca de azi deja am inceput marele razboi cu ei! Abia la sfarsit am sa va dezvalui actiunile si rezultatele, pana atunci voi lupta de unul singur si cu apel la toate institutiile indrituite sa puna ordine in Ministerul Apararii Nationale si in Casa Sectoriala! Mi-a ajuns cutitul la os! Ii asigur ca vor zbura de acolo toate increngaturile infiripate pe nepotisme si interese de grup! Este ultima mea lupta cu ei, si ce o fi o fi, dar nici bine nu le va fi lor, indiferent de mine la urma urmelor! Nu mai am nimic de pierdut si arunc in lupta toate armele posibile, pana la ultima picatura din sufletul meu!

Huhu Rezea spunea...

Cornelius
Te rog eu nu ocupa activitatea atâtor instituții cu memorii care nu intră în competenta lor.
Eu am scris aici,pe blog, nu am trimis memorii la Presedinție sau la ministere.
Au venit reprezentanții lor și au citit aici.
Ai uitat ca inca ai un proces pe rol.
Ai facut Contestație la decizia de recalculare primită?

Gerge C. spunea...

Domnule Huhu Rezea, nu ar fi normal ca pensionarii militari care nu vor beneficia de actualizarea de 9,75%, ca cei din MApN, să beneficieze de o majorare de 9%, la fel ca toți pensionarii?

Iulian Mareș spunea...

Huhurez
Crezo ca poti opri vulcanul? :))

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Am facut contestatie, dar 100% sistemul mafiot va face ce stiu: Razuire totala, neandreptatire abuziva, inselaciune si furt de drepturi! Un blog nu poate rezolva aproape 80% pensii recalculate pe minus din cauza ca cei de la Armata au actionat in mod discretionar pe legislativ, pentru avantajele potentatilor si gastilor nepotiste si de alta factura, doar in favoarea super pensiilor, pe cele mici ruinandu-le, injumatatindu-le, reducanu-le la gradul de ajutor social pentru sedentari! Acolo trebuie un control, ca la Justitie, dar cu audit extern, cat si o Comisie parlamentara! Macar o ureche, din toate, se va ciuli la plangerile mele!

tigri2 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

Deși am lămurit care sunt excepțiile din MApN, personal militar și civil, la care nu se aplică majorarea de 15%, continuă unii să arate cu degetul drobul de sare care se balăngăne pe sobă... spre sumele compensatorii reprezentând solda de merit inclusă prin OUG 20/2016 în solda de funcție.


Acele sume compensatorii au fost incluse prin ordonanța 20/2016, nu prin legea nr. 250/2016 de aprobare a OUG 20.
Legea 152/2017 exclude pe cei care au primit majorări, probabil personal civil, in acele lungi tabele cu majorări aprobate prin Legea 250/2016 în ciuda guvernului Ciolos..

Nu au a se teme activii carora li s-au inclus soldele de merit în solda de funcție, potrivit OUG 20/2016.

Iulian Mareș spunea...

Huhu
Te rog pt intelegerea yuturor sa explici pdv privind:
-Cine sunt exceptiile
-Cui se aplica in clar cei 15%

Iulian Mareș spunea...

Huhu.....pt mine personal!
Care e diferenta intre OUG20 si legea ei de aprobare?
Nu dpv juridic ci al fondului ei!
Nu am inteles alin 2 al postarii tale.

Huhu Rezea spunea...

@ Mares
Este o diferență intre conținutul inițial al Ordonanței și textul ei rezultat după completările și modificarile aduse prin Legea 250/2016 de aprobare a ordonanței.
Majorarea de 15% a soldelor de funcție/salariilor de bază ale personalului militar și civil din MApN , prevăzută în legea promulgată astăzi, se raportează la completările aduse ordonanței prin Legea 250/2016... nu la textul inițial al ordonanței.
Majorările prevăzute în Legea 250/2016 se referă în special la bugetarii din invâțământ și sănătate, dar nu la soldele de funcție ale personalului militar.
Intrucât majorarile soldelor de funcție au fost prevăzute în textul inițial al ordonanței, personalul militar din MApN care a beneficiat de includerea sumelor compensatorii in soldele de funcție, în august 2016 și aprilie 2017, nu este exclus de la majorarea soldei de funcție cu 15%, începând cu luna iunie 2017

Liviu PO spunea...

Asadar cei care nu au avut salariu de merit li se adauga si 20%?

Huhu Rezea spunea...

Radu
Ti-am mai explicat artificiul contabil, evident ilegal, folosit pentru a dribla actualizarea soldelor de funcție la calcularea bazei de calcul al pensiei, potrivit art.28
Din luna august 2016, în statele de plată ale beneficiarilor OUG 20/2016 au reapărut Soldele de Merit, neactualizabile...pentru ca dispăruseră din 2010. Suma compensatorie a intrat in august 2016 în acest nou element component neactualizabil, nu în solda de funcție... actualizabilă, potrivit art. 28 din L 223.
Dacă ai contestat decizia.. orice instanță considera alin (5) și (6) din OUG 20/2016 majorare de soldă de funcție, prin includerea în ea a sumei compensatorii reprezentând solda de merit.

Huhu Rezea spunea...

@Liviu po
Nu!!!
Cei care au avut SM rămasă în solda lunară, încă din 2010, nu sunt beneficiari ai OUG nr. 20/2016. Ordonanța 20 restabilise egalitatea între cele doua categorii de personal militar.

Huhu Rezea spunea...

Cum nu stii ce să faci?
Acțiune la Tribunal, dacă mai ești în termen după decizia dată de Comisia de contestații.
Articolul 28 spune că elementele componente ale bazei de calcul se actualizează la nivelul de la data pensionarii.
Problema e că, scriptic, ei nu au adăugat acele sume compensatorii la solda de funcție.

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...

Cum va fi calculata aceasta majorare a pensiei celor care nu au primit inca recalcularea pe L223 ?

CEZAR spunea...

Fara legea 223-,,pensie militara" ..la tot prostovanul crestea - cu marirea punctului cu minim 400- 500..lei
Acum chiar daca iese vreo .crestere anemica ..intra in ,,gaura"..daca barometrul ii pe minus ..
Si cum la majoritatea ii pe ...rosu ....!!
Asta numai si numai pentru ca au existat ...NEHALITII....gen T-2 si gasca lui ..de adormiti cu capul in nori !
Hai sa traiti
Continuati sa ..injurati ..!
Cand a picat monstruoasa L164..la majoritatea celor care luptau pe 164 a crescut ..la unii impresionant si nemeritat ..credeti ca au recunoscut sau au zis ..multam ..??
Nuuuu...

luminita spunea...

Nu credeti ca , legea pensiilor militare cu modificarile aduce de ord 57 ,trebuie sa fie respectata ,ma refer la faptul ca pe aceasta lege au trecut in pensie si cei de la MAI STS SPP SRI ,deci acel articol 60 dilege care se refera la actualizarea pensiilor trebuie aplicat la toti atunci cand se maresc soldele de care ori fi .Dece OLGA acesta face ea diferentieri intre ministere , ce o califica sa faca afirmatii privind militarii? . In acest caz ar trebui sa fie cate o legea pensiilor separat,una pentru MAI una PENTRU sts etc . DECI ce facem . daca se fac modificari la salarii mapn ,li se modifica conf legii pensiilor numai celor de la MAPN? pai in legea pensiilor 223nu scrie asa ceva.

Huhu Rezea spunea...

Actualizarea se adaugă la cuantumul recalculat al pensiei militare, nu la cuantumul în plată. Așadar, peste 80% dintre pensionarii militari din MApN nu primesc nimic în plus la pensia în plată. Mulți nu vor primi nimic nici după actualizarea de la 01 01 2018.

Este pentru prima dată în ultimii 50 de ani când solda de funcţie pentru acelaşi coeficient de ierarhizare nu mai este unitară pentru toate instituţiile militare. Dragnea şi Olguţa au scuza că nu ştiu regulamente militare, dar de ce sunt conduceri ale instituţiilor militare?

Liviu PO spunea...

Nu cumva virgula care este dupa "cadrele militare in activitate" separa sintagma M.Ap.N.,care se refera de fapt numai la personalul civil din acest minister?Daca ar fi asa,toate cadrele militare in activitate:MApN,SRI,STS,ISU,Jandarmi si Pompieri primesc aceasta marire...In opinia mea asa este si prin urmare dl.Coarna greseste...

Leon spunea...

Leonard, un raspuns la ce ai intrbat mai inainte poate il gasesti pe blogul ANCMRR Campia Turzii, comentariul din 27 iunie.
Scuze Dle H,nu fac reclama, dar sunt interesat de orice subiect despre pensii militare..inca din anul 2001..!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Huhu Rezea: Raspuns: Pentru ca aceste conduceri militare lucreaza pe stil mafiot si discriminatoriu doar pentru gasti protejate din Armata, si nu pentru interesul general! Asta trebuie sa stie Dragnea si Olguta sa-i demita cu controale la sange!

Iulian Mareș spunea...

Cezar,
Daca esti adeptul pensiei contributive te puteai face strungar....oricum nu cred ca ai avut pensie de peste 4500 ca acei 9% sa-ti aduca un plus de 400 lei! Si sunt sigur ca supralicitezi...
Sunt unii care la iesirea la pensie li s-a acordat gradul urmator pt ca aveau mai bine de jumatate din stagiul in grad; acestora li se calculeaza pensia pornin de la SF avuta si SG de final, adica au castigat prin grad maximum 30 lei!
Ei, acum r buba, caci considera ca beneficiaza de SF conform gradului ultim nu a celei indeplinite!
Eu cres ca de aici pleaca nemultumirea multora!
Ex. Ai fost mr pe functie de mr; odata cu pensionarea ai fost avansat lt col.
La calcularea pensiei SF este de mr si nu de lt col!

Iulian Mareș spunea...

Luminita
DA! Intreaba si pe cei cu sporuri duble ca numar si valoare!....adica, sa-i fi intrebat scum cativa ani ce nine se simteau cu grade obtinute prin akivalari la pensionare si statut fe FPSS! Cred ca exemplele concrete te-ar dezavantaja, in sustinerea ideilor induse!

CEZAR spunea...

m-Ale
1. Vine criza...nu mai detaliez ! Tu si Dorina I"Ron ..ati pus-o rau de tot ...!!
2. Vad ca tot te scremi si nu ma nimeresti ! Eu ..functie de Lt.col ani buni Grad de Mr..la fel ! Probabil ca mi l-a dat si gradul urmator cand am iesit la pensie ..dar nu m-a mai interesat ..nici macar livretul nu l-am mai luat !Aveam stagiu mai mult decat complet ..
Poate alti sunt asa cum zici tu ..
PS..
Te rog sa-l felicitezi ""pe MaKiSS..pentru cresterea pe care o obtine si o baga in ..,,GAURA"
El se visa cu 3500 vde euro minim ...ei ..mai are de asteptat ..!!

luminita spunea...

NU VA INTELEG dle MARES .care sporuri_ ? ma refer la legea pensiilor militare , deci cand se fac majorari si trebuie atualizate pensiile militrilor vad ca e posibil sa se faca in afara legii 223 .deci sant militari MAPN care vor avea recalculari la pensia actualizata pai ce si cum , ? lasati figurile astea pe care le insinuati ,fiti mai serios.EU nu sant din categoria celor care li s-au dat grade si sporuri , va inselati si faceti afirmatii gratuie, PACAT.

CEZAR spunea...

PS.. Nu trebuia sa ma fac ..strungar ...
Am inceput cu LICEUL MILITAR BREAZA...
Oricum ..sa iti intre in cap ..PENSIA nu poate fi decat CONTRIBUTIVA..
Celelalte sunt ..mici sau mari furtisaguri ..pot fi ..indemnizatii..ajutoare sau dupa cum zicea eminenta cenusie care nu a incaltat bocanc de militar ..SOLDA DE REZERVIST ...

Iulian Mareș spunea...

Huhu
Un ministru poate dispune obligatoriu pt personalul SNAOPSN efectuarea hemoleucogramei?...adica analiza sangelui?
Asta, peste vizita medicala anuala, obligatorie!
Pe ce bsni si in ce baza? :))

Unknown spunea...

Am onoarea sa va salut domnule moderator. Va deranjez cu o intrebare. Va rog sa lamuriti art.60 din 223. Diferenta de 9.75 pe acest an se va aplica la cuantumul brut al pensiei aflate in plata sau la media soldelor de functie aflate in decizia de pensionare (ceea ce ar insemna foarte putin). Va multumesc !

Huhu Rezea spunea...

-A fost echitabilă forma adoptată de Senat a art. 37 din LSU prin care tot personalul militar activ din toate instituţiile militare primeau în solda de funcţie echivalentul/diferenţa a 20% din solda de funcţie din 2009, reprezentând sporul de fidelitate. Poliţiştii şi funcţionarii speciali din penitenciare aveau acest spor.

Cine citeşte cu atenţie deciziile de recalculare observă că, în cazul în care cuantumul recalculat este pe minus faţă de 01 01 2016, indexările din anii 2016 şi 2017 s-au aplicat la cuantumul rămas în plată.
-Actualizările se vor aplica în integralitate la cuantumul recalculat al pensiilor militare, în cazul în care acesta este mai mic decât cel de la 01 01 2016.
-La pensiile stabilite în baza Legii 223/2015 şi la pensiile recalculate în baza aceleiaşi legi, cu cuantum mai mare decât cel în plată la 01 01 2016, actualizarea se va regulariza cu indexările anterioare.


Leo spunea...

Presedintele a promulgat LSU . Scumba fereastra sau pune un medalion cu BREAKINGNEWS
S-o urmarim când apare la MONITORUL Of.

luminita spunea...

CE SE INTAMPLA cu pensiile la care nu s-a facut nimic adica nici actializare si nici recalculare ,pe legea 223 .AStea vor tine pe loc aplicarea acestor cresteri ? pana la sf anului 2017? ce vina au cei care au pensia pe legea 223 modificata cu ord 57 , asteapta si astia aplicarea ord si a legilor care se pot aplica?

Leo spunea...

Vestile bune curg garla si rasuflam usurati deoarece ministru la MApN , nu va fi un padurar cu adnci studii avansate la ST. Gh., ci ministru apararii va fi Tutuianu...

tigri2 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Iulian Mareș spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@Unknown
Parțial am răspuns mai sus la întrebare.
Să fie clar:doar cuantumul calculat/recalculat, nu cel în plată se actualizează.
Media soldelor de funcție din deciziile de calculare/recalculare se majorează cu 15% sau, după caz, cu diferența din 15%, prin scăderea indexărilor intervenite între data calculării/dată de la care se aplică recalcularea.
In afară soldei de grad și a SM(rămasă fixă la valoarea din 2009), valoarea celorlalte elemente din baza de calcul se stabilește procentual(procentele din nota de calcul a deciziei) din noua medie, majorată cu 15%, a soldelor de funcție.
@Leonard
Nu ți-am publicat importul de pe alte site-uri care fac confuzia între solda de funcție și solda funcției de bază

Leo spunea...

Foarte bine H-ule , daca informatia "importata" nu e pertinenta si corecta trebuie "drujbita" fara mila ca asa sta bine unei gazete profesioniste. Eu sunt cam confuz , nu prea stiu lucruri esentiale dara-mi-te amanunte de aceea nu am facut deosebirea dintre cele 2 tipuri de functii , care intr-adevar , sunt diferite fata de elementele care le compun. Totusi , spune-mi si mie care sunt celelalte elemente care se maresc atunci când se majoreaza solda de functie . Sau poate imi spune Flavius sau Trofin sau Leon care am vazut ca stiu carte ...

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Citește decizia de recalculare...că și de aia ai primit-o, și vezi-ți în anexe toate elementele bazei de calcul, inclusiv valorile lor procentuale din solda de funcție.
Am mai spus că de data aceasta solda de grad nu se majorează și nici fantomatica SM.
@Luminița
Principalii beneficiari ai L 152/2017 sunt cei din personalul militar și civil din MApN.
Cât privește pensionarii militari din MApN, foarte puțini dintre ei vor beneficia efectiv de o majorare prin această actualizare. Nu acoperă găurile lăsate de OUG nr.57/2015.

luminita spunea...

care articol din legea 223 spune ce spuneti ,dle H? acea lege 223 cu art 60 nu se aplica celor care sant pensionari militari ? indiferent de unde provin?

Iulian Mareș spunea...

Luminita,
De data asta, in spiritul dreptatii si ekitatii sociale, NU! Numai MApN! Ori cititi ori credeti ce spune unul...altul, inclusiv Admin!
Consultati si Legea 152/2017..... eu tot incerc sa va explic, dar dv. nu si nu! Parca ati fi Mirabelea!

Huhu Rezea spunea...

@luminița
Articolul 60
(1) Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau solda de funcţie/salariul de funcţie al militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special, în procentele stabilite la art. 29, 30 şi 108 şi în funcţie de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie, astfel:

Nici cei care au inițiat și aprobat legea pensiilor militare nu s-au gândit că în viitor vor fi mai multe solde de funcție pentru militari.... și au reglementat că actualizarea se face unitar.
In situația juridică nou creată de L 152/2017, care ar fi temeiul în baza căruia Casele sectoriale ar actualiza pensiile militarilor care au lucrat în MAI, SRI, SIE etc, dacă soldele de funcție ale cadrelor militare active din respectivele instițuții militare nu au fost majorate?
Nici măcar Casa de Pensii Sectoriala din MApN nu poate actualiza pensiile celor din serviciile cu care are protocoale.

Iulian Mareș spunea...

Lumimita
In armata nu au fost introduse sporul de fidelitate, plata orelor suplimentare, generalizarea CS la intreg prrsonalul si plata lui in activitate .... si mai sunt!
Acum intelegi de ce au unii venituri mai mari si implicit pensii?


Cezar
Am 2 pensii si una este de 3X cat cea pe L223, in plus ea nu se supune regulilor nationale!
Nu va fi nicio criza....poate de cirese!
Pensie de stat au toti militarii din NATO ... asa ca fabulezi in van!
Si... altii nu ar trebui sa fie in sistemul nostru! Clar sau nu?
Strungar este si cel care cara doar spanul....

Unknown spunea...

Buna ziua.
O intrebare simpla, si anume legea se aplica incepand cu drepturile banesti aferente lunii IUNIE, adica simtim cresterea in 15.07.2017?
Multumesc anticipat!!

Leo spunea...

Claudiu
- DA
- Nu pe 15.07.2017 ci pe 11.07.2017 ( la MApN)

luminita spunea...

FABULATI dle ,va referiti la cat le cresc sașariile altora , pensiile mai la vara

Trofin spunea...

Va pun la dispozitie doua relatii de calcul a cuantumului brut a pensiilor actualizate in baza Legii 152/2017 cu plecare de la cuantumul recalculat la 01.01.2016.

Prima relatie - fara indexarea de 5% din 2016:

Mj[%]=(2xSFx(1+SM/100+SC/100)-SG)/(0,21x(SFx(1+SM/100+SC/100)+SG)),

unde Mj[%]= majorarea procentuala , SF=coeficientul mediu de ierarhizare al soldei de functie in ian.2016, SM[%]= procentul mediu pentru solda de functie ; SC[%]=procentul mediu pentru solda de comanda , SG=coeficientul mediu de ierarhizare a soldei de grad.
Pensia bruta care se majoreaza cu procentul Mj[%] rezultat este "Total drepturi de pensie in 2016 conform Legii 223/2016 "din Decizia de pensie.

A doua relatie ( cuantumul pensiei recalculate fara indexarea de 5% din 2016) :

Mj[%]=15xSFx(1+SM/100+SC/100)/((SEx(1+SM/100+SC/100)+SG).

unde elementele din relatie sunt aceleasi ca mai sus.
Pensia bruta care se majoreaza cu procentul Mj[%] determinat mai sus este valoarea obtinuta dintre "Pensie de serviciu pentru limita de varsta " si "Suma corespunzatoare Ordinului Semnului Militar " , din decizia de pensie.

Se va obtine aceeasi valoare a pensiei brute actualizata ca la prima relatie.
Pentru cazuri particulare cum ar fi gradul la data iesirii la pensie este altul decat media pentru cele 6 luni alese , se foloseste metoda din M25/2016.

Huhu Rezea spunea...

@Trofin
Indexarea de 5,25% din 2017 unde a rămas?

Huhu Rezea spunea...

@Claudiu
Da!

Trofin spunea...

@HuHu ReZea: Am cautat sa aplic prevederea din art. 60 alin(3) din Legea 223/2015 adica "(3) In anul in care pot fi aplicate atat prevederile art. 59 cat si cele ale alin.(1) , se aplica dispozitiile cele mai favorabile ". Daca aplicati una din relatiile de mai sus veti vedea ca in cele mai multe cazuri majorarea soldei de functie cu 15% ( cred eu , fata de nivelul din ian. 2016 , actualizata si majorata) , este mai avantajoasa ( o majorare a pensiei brute intre 9,42% pentru un plutonier si 13,26% pentru seful SMG in raport cu pensia recalculata la 01.01.2016 fara indexarea de 5%. Intr-adevar , indexarea cumulata in 2016-2017 reprezinta 10,5% si s-ar parea ca vor fi si cazuri in care indexarea este mai favorabila si se aplica dispozitia de la art. 59 .
In cazul meu , m-as bucura de o majorare a pensiei cu 6,816 % fata de cuantumul brut din 2016 indexat cu 5% la recalculare si de 12,16% fata de cuantumul recalculat in 2016 neindexat cu 5%. Avantajul este minim dar exista.

Huhu Rezea spunea...

@Trofin
MApN este obligat să iasă repede cu instrucțiuni de actualizare ca urmare a intrării în vigoare a Legii 152/2017.

Huhu Rezea spunea...

UPDATE
-Pensiile militare plătite de MApN se actualizează, începând cu luna iunie 2017, cu suma rezultată din majorarea valorii soldei de funcție de la 01 01 2016(media soldei de funcţie din decizia de recalculare/calculare) cu 15%. Cresc și celelalte componente ale bazei de calcul care se stabilesc procentual din solda de funcție.
Cuantumul actualizat se compară şi se regularizează cu cuantumul calculat/recalculat în plată, indexat/majorat în anii 2016 şi 2017, potrivit art. 60 alin.(3)

Leon spunea...

Este o presupunere sau o certitudine, Dle.H..?

luminita spunea...

DLE H ,unde spune asta ? ma intereseaza pentru cineva care primeste pensie incepand cu anul 2016 luna mai , pe legea 223 si oug 57 art 40, asta ce primeste?

luminita spunea...

deci numaI mapn OK

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Nu este o presupunere ci o coroborare a textelor din art. 59 și 60 din L 223/2015 cu Legea 152/2017.
Creșterea de 15%, prevăzută în L 152/2017, se aplică soldei de funcție prezente a personalului militar din MApN, rezultate din produsul cif x 197,33. In afară de solda de grad și fantomatica SM, vor crește și celelalte componente care se calculează proporțional din solda de funcție. De aceea, cresterea soldei lunare brute actualizate este mai mică de 15%.
Este evident că pentru pensionari actualizarea se adaugă la pensia calculată pe L 223 sau recalculată conform acestei legi, cu respectarea art. 60 alin. (3), privind concurența dintre indexare și actualizare.
Actualizarea nu se adaugă la cuantumul mai avantajos, rămas în plată după recalculare, acesta având alt algoritm de calcul... cel din L 263/2010.
De aceea am mai spus că peste 80 dintre pensionarii MApN nu vor beneficia, total sau parțial, de această actualizare, pentru că au cuantumul pensiei militare în plată mai mare decât cuantumul recalculat.

Leon spunea...

DOAMNE AJUTA...!

Vera spunea...

Cel putin e sigur ca dupa majorare va ramane in vigoare tot cuantumul mai avantajos in plata ????

Leo spunea...

Citez din H : "MApN este obligat să iasă repede cu instrucțiuni de actualizare ca urmare a intrării în vigoare a Legii 152/2017."
Intrebari:
1. Instructiunile de actualizare vor fi secrete ? ( precum Anexa Nr. 1 la norme a Ord. 123 / 2015 )
2. Daca vor fi secrete instructiunile, cum verificam CARACATITA 2505 ca ne-a "actualizat" intemeiat si legal ?

Leon spunea...

Eu speram ca aceasta prima Actualizare sa cuprinda si aducerea la zi a procentelor pentru SM, SC, ID si eventual sporurile de la lit.g)..!

Huhu Rezea spunea...

@carmevera
Eu nu sunt sigur pentru că legea tace în cazul actualizării. Legea prevede cuantumul mai avantajos doar în cazul recalculării.
@Leonard
Instrucțiunile vor fi publice. Publicate în MO.

R-26500 spunea...

@ Huhu Rezea joi, iunie 29, 2017. La ACTUALIZARE nu va scadea nici o pensie. Multi au facut eroarea de a interpreta acest lucru si s-a creat un fel de isterie. De fapt, L. 223/2015 este extrem de clara in acest sens.

Art. 59

„(1) Cuantumul pensiilor militare de stat se INDEXEAZA anual cu 100% din rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

Art. 60
„(1) Cuantumul pensiilor militare de stat se ACTUALIZEAZA ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional și/sau solda de funcție/salariul de funcție al militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special, în procentele stabilite la art. 29, 30 și 108 și în funcție de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie, astfel:

(3) În anul în care pot fi aplicate atât prevederile art. 59, cât și cele ale alin. (1), SE APLICA DISPOZITIILE CELE MAI FAVORABILE".

Ce inseamna asta? Foarte clar. Daca prin ACTUALIZARE rezulta o pensie cu un cuantum INFERIOR celui anterior INDEXAT, se mentine in plata cuantumul anterior INDEXAT (indiferent ca acea pensie a fost in prealabil prima data calculata/recalculata sau actualizata vreodata. Pe scurt, pensiile aflate in aceasta situatie - adica sa scada prin actualizare, nici macar NU se mai actualizeaza.

Huhu Rezea spunea...

@R26500
Nu te băga în interpretări juridice că ramâi atârnat pe coardă!
Faci o gravă confuzie între articolul 111 din Legea 223/2015, în care se compară cuantumul recalculat potrivit acestei legi și cuantumul în plată stabilit în baza legii anterioare, și art. 60 alin.(3) care reglementează aplicarea celei mai favorabile operațiuni pentru beneficiar,aleasă dintre indexare și actualizare, cu sensul că nu pot fi aplicate concomitent într-un an.
Incurcătura legislativă este evidentă, mai ales după adoptarea OUG nr. 57/2015 când, pentru a nu înregistra protestele rezerviștilor, indexările s-au aplicat la cuantumul rămas în plată după recalculare , nu la cuantumul recalculat, așa cum era logic și cum s-a aplicat și pe legile 19/2000 și 164 din 2001.
A se vedea deciziile de recalculare cu cuantum diminuat în care indexarile pe anii 2016 și 2017 apar operate la cuantumul rămas în plată.
Incă de la începutul anului 2016, când Casele sectoriale anunțau indexarea cuantumului mai favorabil, atrăgeam atenția că va veni momentul actualizărilor pe care nu le vor mai putea aplica tot la cuantumul mai favorabil...ci la cuantumul recalculat.
Vom avea acum o comparare între cuantumul mai favorabil indexat de două ori și cuantumul recalculat, neindexat, dar actualizat.
Ca și când încurcăturile nu erau suficiente... iată că avem acum două solde de funcție; una în MApN și alta pentru restul personalului militar din celelalte instituții militare.

R-26500 spunea...

@ Huhu Rezea joi, iunie 29, 2017. Insist ca NU confund nimic. Indexarea presupune intotdeauna majorare de cuantum. Actualizarea poate presupune si diminuare. Dar in anul in care opereaza AMBELE, Art. 60 (3), iti DISPOZITIILE CELE MAI FAVORABILE, aplica ori una, ori alta. Fiind negru pe alb ca daca ACTUALIZAREA da o pensie inferioara cuantumului cei in plata si care este deja o pensie INDEXATA, atunci acea pensie NU se mai actualizeaza. Ramanand aplicabila doar dispozitie CEA MAI FAVORABILA, respect doar indexarea. Asta inseamna pastrarea tot a vechiului cuantum in plata. In caz contrar, o dam in abstract rau de tot!

Huhu Rezea spunea...

@R26500
Nu vor exista încurcături în cazul pensiilor stabilite în baza Legii 223 și nici în cazul pensiilor recalculate dar cu un cuantum mai mare decît cel pe legea anterioară.
Problemele vor fi la cele peste 80% din pensii recalculate cu un cuantum mai mic, rămase în plată cu cuantumul anterior, cuantum care a mai și fost indexat în anii 2016 și 2017.

Toată lumea se teme de ce ai și zis mai sus că, prin actualizare, cuantumul în plată poate să și scadă.
Indexarea se aplică la cuantumul brut al pensiei.
Actualizarea se aplică la solda de grad sau/şi de funcţie şi la elementele bazei de calcul deduse procentual din solda de funcţie.

De altfel, după intrarea în vigoare a Legii 153/2017/-LSU- guvernul va fi scutit să mai dea indexări anuale pentru pensiile militare, până prin 2023, creșterile anuale ale soldelor de grad și de funcție fiind superioare procentual procentului anual de indexare

tigri2 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

"tigri
După simplificări
L223 x SF(1+15%)/SF=L223 x (1+15%)=L223 + L223 x 15%
Iți dai seama că este o prostie formula ta?
Formula este pentru indexarea cu 15%

tigri2 spunea...

Vedem peste 12 zile

R-26500 spunea...

@ Huhu Rezea joi, iunie 29, 2017. Ah, da! Uitasem de faptul ca la recalculare, unora le-a dat cu minus si in loc sa le fie pastrat in plata un cuantum calculat militar, le este pastrat in plata cuantumul contributiv pe L. 119. Dar NU sunt 80% in situatia asta, NU exista nicio informatie statistica in acest sens. Mie mi-a spus confidential ministru al apararii ca de fapt la recalculare, 92% din pensii au iesit pe plus, 7% au iesit la fel si numai 3% au iesit pe pierderi. Iar cei cu pierderi NU s pun, fiindca pierderile sunt calculate raportat in fals la un cuantum contributiv, nu la cuantumul unei pensii militare.

O sa se rezolve si chestia asta pana la urma. Fac astia un copy-paste dupa L. 241/2013, le mentin in plata celor in cauza cuantumul avantajos pe o parte, dar pe partea ailalta il "ingheata" un pic asa cum patit si cei 26500 dominuati pe L. 119 si ... gata problema!

Huhu Rezea spunea...

@R26500
Cred că ai discutat cu un căprar cu stagiul incomplet... nu cu ministrul, dacă asemenea cifre ai aflat!

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Caprar este doar Cezar!...si inca unul cu experienta, ...a avut si scabie! :))

luminita spunea...

deci spune clar ca se majoreaya pensiile platite de MAPN , sant si pensii STS platite e MAPN asa ca se majoreaza

Iulian Mareș spunea...

Doamna Luminita,
numai in MApN!

tigri2 spunea...

@luminita, unde se spune CLAR ca se majoreaza pensiile MApN? Cumva in cartile pierdute de la ...Marea Moarta?

Huhu Rezea spunea...

@tigri
In art 60 al L223.
Când se majorează soldele de grad și funcție ale activilor, art. 60 se activează automat.
Ați primit ordin pe unitate să nu supărați rezerviștii din alte instituții militare?

tigri2 spunea...

@Huhu, corect, cand se "majoreaza" dara daca soldele se aliniaza, regleaza, completeaza si alti termeni(inlocuitori)? Orice gaselnita de-a finantistilor pot darama acest articol, da, daca ar fi spus "cand se modifica cuantumul soldelor..." era altceva

Huhu Rezea spunea...

@tigri
Sper că nu ți-a suflat și ție în gură @mos curba de nivel.
Legea 152 utilizează chiar termenul de majorare a soldelor de funcție... nu alți înlocuitori.

Ieri te luasei de Gelu în niște termeni care n-au trecut de cenzură.
Să știi că am fost foarte îngrijorat pentru el când am auzit că statul de drept l-a găbuit pe unul din Argeș care se radicalizase!

Iulian Mareș spunea...

HUHU,
si eu am primit ordin pe unitate sa nu mai deranjez pensionarii exMApN si pe cei dusi cu duhul!
Ma conformez!

Leo spunea...

DUNEZEU SA-I IERTE PE MILITARII MORTI DIN ACCIDENTUL DE IERI !
Am vazut la A3 filmat camionul rasturnat in prapastie , cu rotile in sus. Ca un fost specialist 104 am sesizat imediat gradul mare de uzura inacceptabila al anvelopelor acelui camion. Pot spune ca daca nu cadea in rapa pe motive de :citez soferul "lipsa frane " , atunci cu prima ocazie acel camion ar fi facut accident datorita exploziei vreunei roti. Altfel spus , acel camion uzat , un coşciug pe roti este chipul ARMATEI romaniei , conduse in ultimul deceniu de un numar mare de ministrii si sefi de state majore cu probleme penale , pt. care ARMATA a fost ultima lor grija. L-am vazut de mai multe ori vorbind pe actualul ministru al MApN , Tutuianu si nu stiu de ce mi-a creat o mare incredere ca va face ceva pt. armata atat de orfana in ultimii ani. Vom vedea , dar SA SPERAM ca armata va avea ministru interesat , motivat si patriot. DOAMNE AJUTA ARMATA ROMANA!

luminita spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@luminita
Vezi că au elvețienii internet!
STS- istii nu vor avea pensia actualizată, deși sunt afiliați la Casa Sectorială a MApN.

luminita spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
luminita spunea...

va intreb ca documentare ,daca se fac aceste actualizari in baza art 60 din 223 , atunci cum vine asta .se aplica legea doar la unii si la altii care au pensie chiar pe legea 223 .nu? dvs si eu luam sau luati pensie inca pe 263 a lui boc , asa ca ? asta ia pensi militara pe legea 223 si este platita de MAPN

Huhu Rezea spunea...

@luminița
Asemenea încurcături provoacă guvernanții când nu se informează despre consecințele deciziilor pe care le iau într-un domeniu și când domeniul vizat este condus de oportuniști și habarniști.

tigri2 spunea...

@R ule , cu toata dragostea , dar pe langa ca esti prost mai esti si fudul, infumurat si gomos! Ai pretentii de "guru" si crezi ca le stii pe toate, esti un naiv incorigibil cu pretentii de RAMBO!
Oricum Cdt Av M o sa dea o dezmintire referitoare la acuzatii.

luminita spunea...

corect dragul meu domn huhu

Leon spunea...

Cine doreste sa afle cresterea pensiei daca sa aplica Actualizarea in acest an gaseste Formula de calcul pe Siteul ANCMRR Campia Tuzii..!
Am aflat ca mult trambitata actualizare imi va mari pensia cu 1,71%...!