Un produs Blogger.

marți, iunie 13, 2017

Textul Legii de adoptare a OUG nr.99/2016 reface dezechilibrul în salarizarea cadrelor militare din MApN?

83 comments
Pentru refacerea echilibrului între soldele de funcție ale tuturor cadrelor militare, cerem Președintelui să retrimită legea în Parlament cu recomandarea ca majorarea să se adreseze tuturor cadrelor militare în activitate.

Pentru a afla cine va beneficia din luna iunie 2017 de majorarea cu 15% a soldei de funcție să vedem care din cadrele MApN nu au beneficiat de creșteri salariale prin OUG nr.20/2016.
Din lectura Legii de adoptare a OUG nr. 20/2016 rezultă că au beneficiat de creșteri militarii cărora li s-au acordat creșteri ale soldei de funcție cu sume compensatorii reprezentând solda de merit care li se cuvenea în anul 2009  și sume compensatorii pentru doctorate.
Au primit sume compensatorii, în doua tranșe, august 2016 și aprilie 2017, reprezentând solda de merit, cei care în anul 2009 nu aveau solda de merit și cărora în anul 2010 nu li s-a inclus, printr-un artificiu contabil, suma compensatorie.
Cum solda de merit se acorda la 15% din efective, putem deduce că  doar 15% din efectivele din 2009 au rămas permanent, începând cu anul 2010,  cu solda de merit ascunsă în solda de funcție. 
Ordonanța 20/2016  a dorit să restabilească echilibrul în salarizarea cadrelor militare din toate instituțiile militare, acordând, în transele menționate mai sus, acea sumă compensatorie, pentru solda de merit, care nu s-a mai acordat legal din 2010, și restului de cadre militare, adică la peste 80% .

Aflăm că astăzi s-a aprobat în Plenul Camerei Deputaților un amendament al comisiilor raportoare la Legea de adoptare a OUG nr. 99/2016, prin care se restabilește, pentru cadrele militare din MApN, dezechilibrul existent în salarizarea anterioară OUG nr. 20/2016. 
Cu alte cuvinte nu era suficient că 85% din cadrele militare au fost discriminate în perioada 2010- aprilie 2017, prin neacordarea sumei compensatorii reprezentând solda de merit.
Vine Camera Deputaților astăzi și îi recompensează cu o majorare de 15% a soldelor de funcție tot pe cei 15%  din MApN, care din 2010 beneficiaseră de o solda de funcție  majorată cu suma compensatorie, în ciuda celor peste 85%  dintre cadrele  MApN, beneficiari întârziați ai soldei de merit, care nu vor primi din iunie 2017 majorarea de 15% a soldei de funcție.
Oare nu se vor simți discriminați și cei 15% dintre cadrele militare din MAI și Servicii, si ei beneficiari de sume compesatorii din 2010, că nu au fost  avantajați față de restul de 85% dintre colegii lor, care încă nu au primit tranșa a 2-a  a sumelor compensatorii?

UPDATE
Accept opinia userului de mai jos, potrivit căreia ar fi exceptate de la majorare doar cadrele militare în activitate din MApN care ar fi primit majorări potrivit modificărilor aduse de Legea 250/2016 la OUG nr.20/2016. Nu ar intra, astfel, în excludere cei care au primit majorări potrivit ordonanței inițiale.
Exprimarea generică „majorari potrivit Legii nr. 20/2016” poate fi interpretată  în sensul că se referă și la majorările din ordonanța aprobată de lege, așa cum am atenționat eu mai sus.
După interpretarea că sumele compensatorii incluse în solda de funcție nu sunt majorări ale soldei de funcție te poți aștepta la orice de la cei care aplică legea.













Militar de la 14 ani spunea...
De majorarea de 15% va beneficia intreg personalul militar si civil din MApN. Nu are nicio legatura cu solda de merit. Exceptia, pe actele normative nominalizate, se refera la personalul civil medical (medici civili, asistente medicale civile) din cadrul sistemului medical militar sau civilii din invatamant care au fost salarizati pe grilele din L250.
miercuri, iunie 14, 2017 


Pagină din Raportul comun al  Comisiilor de muncă și buget din CD
  























UPDATE 15 06 2017
Pentru ca întreg personalul militar și civil din instituțiile de ordine publică și securitate națională să beneficieze de majorarea soldelor de funcție cu 15%,  soluția este ca legea să fie retrimisă în Parlament pentru operarea modificării dispoziției discriminatorii.
Deocamdată, neexistând o majorare a soldei de funcție pentru personalul militar în activitate din MAI și Servicii, nu există temei  nici pentru actualizarea pensiilor militarilor  rezerviști din MAI și Servicii.
Există  acum temei juridic pentru aplicarea art. 60 din Legea 223/2016 pentru actualizarea pensiilor militarilor rezerviști din MApN cu creșterea de 15% a soldei de funcție a personalului militar în activitate din MApN.
Se va testa pe pensionarii din MApN dacă se păstrează cuantumul mai avantajos și după actualizare.

83 de comentarii:

Liviub spunea...

iara masa de militari din teritoriu, adica trupa, si comentatorii din bloguri zic> mai, mai, da aia de sus cum is asa fraieri, ca se lasa dusi de nas de politic<. Iata ca nu-s...

Liviu PO spunea...

Aici e vorba de corectarea dezechilibrului dintre cei din MAI ,care au primit spor de fidelitate si cei din MApN care nu au primit acest spor.Despre ce vorbim?Salariul de merit si doctorarul nu au nici o legatura cu asta...

Iulian Mareș spunea...

Radu catalin,
Dar cum era corect, ca eu sunt in ceata?

Huhu Rezea spunea...

@Liviu Po
Chiar nu înțelegi că această găselniță legislativă a creat dezechilibru între soldele de funcție ale cadrelor din MApN, nu numai între cadrele MapN și cele din MAI și servicii?

Fireman rezervistul spunea...

Liviu Po, In MAI de sporul de fidelitate au beneficiat NUMAI POLITISTII, ceilalti de la Situatii de Urgenta si Jandarmii, tot cadre militare ca si cele din MApN, nu au beneficiat niciodata de sporul de fidelitate. Cadrele militare din MAI, au avut si au si in prezent aceeasi baza de calcul pentru solda lunara, ca si cele din MApN.

Fireman rezervistul spunea...

Correct ar fi ca majorarea cu 15% a soldei de functie brute, sa se aplice la toate cadrele militare din "Familia Ocupationala Armata...". Toti sunt militari si au aceeasi baza da calcul pentru solda lunara.

Huhu Rezea spunea...

@mares
Ești în ceață pentru că faci pe superficialul când citești textul legii și nici ce am scris eu în articol nu te preocupă.
In schimb insiști să-i bagi și pe alții în ceață.
Discriminarea introdusă de domnul Solomon în legea adoptată ieri privește în primul rând cadrele militare în activitate din MApN.
Poți să dai o motivație logică de ce cadrele militare în activitate din MApN, insist...MApN, care au beneficiat de suma compensatorie acordată, tardiv, prin OUG nr.20/2016, nu beneficiază de majorarea de 15% din iunie 2017 ...iar alte cadre militare, tot din MApN, care au primit acea sumă compensatorie încă din 2010, beneficiază de majorare?
Nu era normal ca toate cadrele militare în activitate din MApN, ca să nu mai vorbim de cele din celelalte instituții militare, să primească, fără discriminare, aceeași majorare a soldei de funcție?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ La mijloc sunt gastile de influenta din ministerele de resort si Casele Sectoriale apartinatoare care fac legea si la solde si la pensii. De la ei se porneste totul. Au smecheri printre politicieni care sa le promoveze si sa le sustina egoismele si discriminarile. Mereu trebuie ca doar unii sa beneficieze de cate o bunaciune, negrii sa mai astepte pana la pastele cailor. Mai, ce as mai tranti un DNA pe capetele lor pentru trafic de influenta, actiuni discriminatorii si coruptie! Numai astia ne-au mancat zilele si ne-au fript viata dupa pofta lulii lor!

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Pentru ca asa vrea legiuitorul!
Nu te aprinde...caci doar am incitat la discutii si nu am firma pt intocmit documentatia de aviz PSI!
Kiar nu stiu ce a avut in cap legiuitorul...cred ca este o greseala de redactare. Am mai discutat despre 2 SF pt acelasi grad in MApN!
Deci nu sunt super flue ci kiar ancorat!

Anonim spunea...

@huhurezea
mares NU "face pe superficialul" asa cum ati spus,ci chiar este superficial.....sau mult mai grav este rau intentionat.Ganditi si dvs cei de pe bloguri; care o fi adevarul??

Anonim spunea...

si ca sa va reamintesc pensionarilor militari
"nu constituie majorare de functie"
e prevazut expres in OUG.....ma insel cumva? sau "canci" actualizare?

Militar de la 14 ani spunea...

De majorarea de 15% va beneficia intreg personalul militar si civil din MApN. Nu are nicio legatura cu solda de merit. Exceptia, pe actele normative nominalizate, se refera la personalul civil medical (medici civili, asistente medicale civile) din cadrul sistemului medical militar sau civilii din invatamant care au fost salarizati pe grilele din L250.

Dan B. spunea...


Este interesant clipul video, in care protagonist ar fi chiar Adrian Solomon, PSD-istul de la sefia Comisiei de munca din Camera Deputatilor. Cu „miscari mai putin lascive”, sunteaza si ulterioarea recalculare a pensiilor in baza art 60 din Legea 223/2015.
Pe scurt, eu il vad in stare sa-mi fure si ceea ce am acum, inainte de aplicarea actualizarii si recalcularii pensiei mele.

Iulian Mareș spunea...

Pt eliminarea "discriminarilor" ar trebui ca cei care au avut in 2009 SM sa li se acorde solda de excelenta ca spor la SF, inclusiv la pensie, iar cei care nu au facut obiectul sa primeasca SM, inclusiv adaugata in SF pt pensionari!

Liviu PO spunea...

Scuze Huhu,din nefericire pentru noi cei care nu am beneficiat de SM aveti dreptate...
Poate o vor regla mai la toamna...Pana atunci ,doar 15% dintre pensionari vor intra in actualizare de la 1 iulie?

miranda spunea...

SI totusu SINGURUL CARE FACE CEVA PENTRU NOI CEI DIN MAI SI ETC ESTE DL COARNA . asa ca daca va reusi sau nu este altceva dar nu sta ca o mpmaie sa ia banii degeaba ca unii de la mapn si aviatorii astia destepti care asteapta ............. ce sa zic dl H mi-a spis ce de spus si ii multumesc

Huhu Rezea spunea...

Accept opinia userului @militar de la 14 ani, potrivit căreia ar fi exceptate de la majorare doar cadrele militare în activitate din MApN care ar fi primit majorări potrivit modificărilor aduse de Legea 250/2016 la OUG nr.20/2016. Nu ar intra, astfel, în excludere cei care au primit majorări potrivit ordonanței inițiale.
Exprimarea generică „majorari potrivit Legii nr. 20/2016” poate fi interpretată în sensul că se referă și la majorările din ordonanța aprobată de lege, așa cum am atenționat eu mai sus.
După interpretarea că sumele compensatorii incluse în solda de funcție nu sunt majorări ale soldei de funcție te poți aștepta la orice de la cei care aplică legea.

Andrei spunea...

Sigur ca asta inseamna, textul se raporteaza strict la prevederile Legii 250, la modificarile aduse de aceasta, cititi legea si veti vedea. Toate cadrele militare (armata, sts, spp, sri) vor primi majorarea.

Iulian Mareș spunea...

15% la SF se va acorda numai in MApN, pt reducerea decalajelor privind salarizarea si este bine ca nu poarta denumirea de spor, intrucat compenseaza cumva sporul de fidelitate!

Miranda
Coarna se zbate pt cei care-l platesc, adica pt agentii din activitate, din MAI! Cand vei constata ca lupta si pt pensionari sa-mi xici si mir, ca-ti dau o tuica mare!

Huhu Rezea spunea...

@mares
Corect spus este că doar polițiștii au sporul de fidelitate. Ei nu sunt militari.Sporul de fidelitate contează numai pentru calcularea/recalcularea pensiilor potrivit art. 28. El nu determină o actualizare de pensiilor militare conform art. 60. Numai majorarea soldei de grad și de funcție declanșează actualizarea pensiilor militare.
Până în prezent soldele de funcție corespunzătoare unui grad au fost egale în toate instituțiile militare.Difereau celelalte elemente salariale.
Acum avem o soldă de funcție majorată în MApN și alta soldă de funcție pentru cadrele militare din celelalte instituții militare, soldă de funcție nemajorată.
Deci, dacă solda de funcție nu se majorează la celelalte instituții militare nu există nici bază legală care să declanșeze actualizarea pensiilor militare în respectivele instituții militare: MAI, SRI, SPP, STS, SIE.

Andrei spunea...

Cadre militare. Indiferent ca este vorba de armata, SRI, SPP, STS si SIE.

Huhu Rezea spunea...

@Andrei
Mai citește o dată textul supus aprobării și votat în CD și vei vedea că numai cadrele militare în activitate din MApN, nu și cele din MAI,SRI,SPP,STS,SIE, vor avea soldele de funcție majorate cu 15%.

Pop Iuliu spunea...

Vor fi majorate cu 15% soldele tuturor cadrelor militare active, nu doar celor din MAPN, excepție făcând cele din structurile medicale care au beneficiat anterior de majorări.

Huhu Rezea spunea...

@pop iuliu
De unde scoateți domnule zicerea aceea?
Pentru cei care nu se sinchisesc să citească documentul publicat mai sus, redau acum textul din forma legii adoptate pentru promulgare.
Unde vedeți că majorarea se va aplica și pentru personalul din ordinea publică și siguranța națională?

(3) De la data intrării în vigoare a prezentei legi se majorează
cu 15% cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie ale
următoarelor categorii de personal:

a) personalul din cadrul bibliotecilor centrale universitare;
b) cadrele militare în activitate, precum şi soldaţii şi gradaţiivoluntari, inclusiv personalul civil din Ministerul Apărării Naţionale şiinstituţiile aflate în subordinea sa, cu excepţia celor care au beneficiat de majorări potrivit Legii nr. 250/2016 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 20/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative;

Pop Iuliu spunea...

Sintagma "cadrele militare in activitate", evidențiază in opinia mea ca face referire la toate cadrele militare, referirea expresa fiind doar la personalul civil din MApN.
O sa vedeți in curând ca am dreptate.
Actualizarea pensiilor se va realiza de îndată conform Procedurii nr 2, din Ordinul comun: "Art. 1. – Actualizarea pensiilor militare de stat prevăzută la art. 60 alin. (1) din Legea nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare, se realizează de către casele de pensii sectoriale, de regulă din oficiu, pe baza informațiilor din bazele de date proprii, fără a fi emise decizii în acest sens, conform prevederilor din Anexa nr. 1 la prezentul ordin și prevederilor legale în vigoare la data prevăzută de lege la data actualizării pensiilor.

Huhu Rezea spunea...

@pop iuliu
Nu, personalul unei instituţii militare, aşa cum este şi MApN, se compune din cadre militare în activitate, soldaţi şi gradaţi voluntari si personal civil.

Andrei spunea...

Am citit Huhu,e in romana, e clar, toate cadrele militare. Daca ar fi dorit sa se refere doar la MApN ar fi scris:
cadrele militare în activitate, soldaţii, gradaţiivoluntari si personalul civil din Ministerul Apărării Naţionale şi instituţiile aflate în subordinea sa, cu excepţia celor care
Limba romana.

Pop Iuliu spunea...

Nu vreau sa polemizez, dar logica mea este susținută atât de modul in care interpretez prevederea legală din perspectiva cunoștințelor de tehnica legislativă, cat si de următoarele argumente:
- dacă majorarea ar fi aplicată doar cadrelor militare active din MApN se generează o diferențiere a valorii soldelor de funcție pentru funcții egale ca grad, situatie care pana in prezent nu a mai fost întâlnită in legislația salarizarii militarilor. De altfel si noua LSU nu face diferențieri între soldele funcțiilor militarilor in activitate pe criteriul apartenentei la diferite structuri/ministere;
- după cum bine va amintiți, pentru a elimina diferențele salariale pentru funcții echivalente, Ministrul Muncii a anunțat la un moment dat ca se avea in vedere majorarea soldelor de funcție ale cadrelor militare active cu 20%, iar salariile funcționarilor cu statut special din poliție si penitenciare cu doar 5%, chestiune care ulterior s-a vehiculat cu acel spor de fidelitate care se dorea a fi acordat diferențiat dar păstrând ecartul de 15% între militari si polițiști/penitenciare. Ori in forma finala a Legii s-a legiferat, așa cum este just, ca doar la militari sa se majoreze soldele de funcție cu 15%.
Peste o luna vom primi Taloanele de plata a pensiilor militare si o sa vedem cum stam.

Huhu Rezea spunea...

@Andrei
Păi cam așa a scris Solomon în lege, copiind cuvânt cu cuvânt din art. 2 al Anexei IX din vechea Lege 284/2010, nu din art.2 din Anexa VI a LSU.
Citește și d-ta definițiile din respectivul articol și vei constata că, pe scurt, textul se referă numai la personalul militar și personalul civil din MApN.
Dacă se referea la toate cadrele militare în activitate din toate instituțiile militare se folosea exprimarea:

cadrele militare în activitate, precum și soldații și gradații profesionisti în activitate, inclusiv personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională


Iulian Mareș spunea...

Constat ca unii au ceva indoieli citind un text, fie el si de lege! Nu-i bai!
Dar, cand ai certitudini ffff superficiale si acuzi transant pe altul de ceea ce tu insuti reprezinti ca etalon, ei bine asta da, se poate incadra, fara tagada la categoria stupid!
Textul spune clar: majorare cu 15% a SF, punand la final MApN! Astfel, textul impinge clar, fara ekivoc la actualizare, conform L223, nefiind spor! Asta a inteles din prima si menajera mea!
Dar, ce te faci cu un camarad de-al meu, fost la CDC (pe vremuri - "DS")? Îl lasi neinformat sau revii la tema? Eu simt ca am obosit! Si....nici nu dau nume, are sansa sa descopere singur!

PS-corpul se numeste SGP, kiar daca acum sunt soldati clasa I -III, diferentiati de functia de incadrare! Sergentul este primul grad de subofiter!

maiag spunea...

tine 3 zile,stati lomanda.inistiti,a inceput hora nebunilor,o sa zica cineva..la loc comanda,

R-26500 spunea...

@ Andrei miercuri, iunie 14, 2017 & pop iuliu miercuri, iunie 14, 2017. Este limpede ca lumina zilei ca textul de lege, se refera exclusiv la personalul M.Ap.N. Voi sustineti insa ca se refera la personalul din toate ministerele/similare. Chiar si in acceptiunea interpretarii facuta de voi, textul de lege EXCLUDE din start politistii din MAI si pe angajatii de la penitenciare din MJ. Urmare a faptului persoanele mentionate sunt functionari publici CIVILI si nu cadre militare.

Interpretarea voastra cf. careia cum ca prevederea s-ar extinde si la cadrele militare din alte ministere - in speta mai au cadre militare MAI (jandarmi, pompieri)/SRI/STS/SPP/SIE nu poate functiona decat intr-un caz extrem: razboi. Cand toate ministerele/similare intra in subordinea M.Ap.N., transformandu-se astfel in "institutii aflate în subordinea sa/a M.Ap.N." - despre care exista referiri si in titlul. Numai ca nu este decretat razboi, ca atare interpretarea estsi fortat si eronata.

Cel mai probabil, s-a intamplat astfel: initiatorii au ajuns pur si simplu la concluzia ca soldele/salariile per ansamblu (adica cu tot cu sporuri/prime/indemnizatii etc.) din M.Ap.N. sunt de coma in comparatie cu soldele/salariile din alte ministere/similare. Lucru care este real, doar am vazut fluturasi de salarii care demonstreaza acest lucru. Fapt pt. care initiatorii au decis sa ajusteze cumva soldele/salariile din M.Ap.N. sa le apropie cat de cat de cele din alte ministere/similare. Etapa fiind chiar recomandata/necesara ca etapa preliminare inainte de trecerea la aplicarea LSU.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

V-as ruga sa fiti mai retinuti, mai ponderati in calcule! Cu liberalii in viitoarea guvernare nu mai pupam nimic, pentru ca asta va fi, intr-un final nefericit, cu incapatanarea ambelor tabere din PSD!

ghurse spunea...

Cred ca Militarul de la 14 ani a sesizat corect. Este vorba doar de majorarile introduse prin lege, nu si cele din ordonante. Cu alte cuvite, majorarea cu 15% se aplica tuturor, dar numai celor din MApN. Aceasta este si logica diminuarii discrepantelor fata de cei din MAI.

Huhu Rezea spunea...

@R26
Pentru prestigiul tău de blogger nu-ți public revenirea la postarea de mai sus, postare perfect logică și în acord cu limba română și cu definițiile date personalului din instituțiile militare în art. 2 Secțiuneaa 2 a Anexei VI din LSU privind Soldele personalului militar şi salariile poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special
din sistemul administraţiei penitenciare

Personal militar, compus din cadre militare în activitate si din soldaţi/gradati profesionişti în activitate, precum şi personal civil se găsesc în toate instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională.
Solomon a precizat în lege că numai personalul militar şi personalul civil din MApN beneficiază de majorare.
Formularea din lege exclude de la majorare personalul militar si civil din celelalte instituţii militare care nu fac parte din MApN, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor.

Huhu Rezea spunea...

@ghurse
Da, de aceea i-am și ridicat comentariul în corpul articolului.

R-26500 spunea...

@ Huhu Rezea joi, iunie 15, 2017. Da-l in puii mei de prestigiu de blogger. Ca doar nu primesc vreo indemnizatie de creator pt. scris ... ca altii ... care mai si plagiaza pe rupte. Gramatica limbii romane este intr-adevar, intortocheata. Titlul acela poate fi interpretat oricum, doar initiatorii stiu exact ce intentie au/au avut.

Asa ca il refacem sa vedem unde ajungem. Inlocuim "majorarea SF cu 15% = majorarea cotei de vanatoare cu 15%, "cadre militare = fazani", "soldati si gradati voluntari (care dupa lege nici nu se mai numesc asa, ci soldati/gradati profesionisti = papagali", si "PC din M.Ap.N. = pelicani din biosfera Deltei Dunarii". Apoi refacem prevederea legala. Ce rezulta? Ca se majoreaza cota de vanatoare cu 15% pt.:

- vanarea fazanilor de oriunde de pe teritoriul Romaniei;
- vanarea papagalilor tot de oriunde de pe teritoriul Romaniei;
- vanarea pelicanilor exlclusiv din biosfera Deltei Dunarii.

Asa si in cazul legii mentionate: cadre militare de oriunde, SGP de oriunde, PC numai din M.Ap.N.

Si acum la modul intuitiv! Pe lege si-a dat avizul o comisie de aparare si una de egalitate de sanse. SF sunt egale indiferent de minister. Chiar asa sa usor sa fi acceptat discriminarea cele 2 comisii?

Ca sa nu mai spunem ca in conditiile de egalitate legislativa formala si informala intre 2 SF, un jandarm sau unul de la SRI, STS, SPP etc. poate bloca imediat legea la CCR via justitie sau Av. Poporului. Sau oricine altcineva. Fiind greu de crezut ca astia au riscat sa scoata o lege care poate fi blocata extrem de usor.

Huhu Rezea spunea...

@R26
Bine, să facem substituirile.
Rezulta că este permisă vânarea unei cote de 15% din efectivele fazanilor, papagalilor și pelicanilor din Delta Dunării(MApN).
Rămân neafectate efectivele de fazani, papagali și pelicani din restul țării, precum și efectivele de curcani, sticleți și pândari.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Eu am rascitit textul si am inteles ca se mareste si la activii MApN cu 15 %. Singura sansa este sa nu se emita un normativ sa nu se aplice majorarea SF cu conditionari gen ,,nu este inclusa in''... astfel sa nu se aplice si actualizarile pensiilor.

Huhu Rezea spunea...

UPDATE 15 06 2017
Pentru ca întreg personalul militar și civil din instituțiile de ordine publică și securitate națională să beneficieze de majorarea soldelor de funcție cu 15%, soluția este ca legea să fie retrimisă în Parlament pentru operarea modificării dispoziției discriminatorii.
Deocamdată, neexistând o majorare a soldei de funcție pentru personalul militar în activitate din MAI și Servicii, nu există temei nici pentru actualizarea pensiilor militarilor rezerviști din MAI și Servicii.
Există acum temei juridic pentru aplicarea art. 60 din Legea 223/2016 privind actualizarea pensiilor militarilor rezerviști din MApN cu creșterea de 15% a soldei de funcție a personalului militar în activitate din MApN.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Huhu Rezea: Ati uitat ca cei mentionati de Dv. au primit mariri, fara sa se aplice si la noi, si n-a mai fost discriminare, astfel s-a ajuns la situatia ca militarii sa aiba cam jumatate ca ceilalti. Traind sanatosi vom vedea ca se aplica doar in forma elaborata, fara ca retrimiterea in Parlament sa mai fie necesara, si astfel celor cu mai multe drepturi sa li se mai adauge inca unul si sa le creasca si mai mult. Eu am fost atent si la ce a zis Fiola: ,,Nu are cine sa le apere drepturile la activii din Armata, ei nu au sindicate sa-i apere pe activi, internele au sindicate, asa ca vom acorda atentie armatei si sa-i aducem la egalitate aproximativa cu politistii.'' Asta ar fi o prima masura, de aceeea si afirm apasat ca este o marire la care se va putea aplica si actualizarile la pensii! Daca suntem sanatosi, veti avea ocazia sa vedeti ca am dreptate!

Iulian Mareș spunea...

Huhurez,
De ce crezi ca este o discriminare cand Parlamentul hotaraste sa mareasca SF pt armata?
Cand a hotarat cum sunt platitie of SIE la post, diferit de of armatei a fost discriminare?
Hotararea politica ajunge sa fie condiderata discriminare? Kiar asa?

Huhu Rezea spunea...

@Cornelius
Dacă nu te documentezi cu definițiile date de LSU pentru personalul militar din instituțiile de apărare,ordine publică și siguranță națonală ar fi cazul să nu te pronunți.
Polițiștii și funcționarii cu statut special din administrația penitenciarelor, cei care au primit mai multe sporuri, nu fac parte din categoria personalului militar.
Cadrele militare în activitate de la Interne și Servicii...este posibil să aibă mai multe sporuri, dar au aceleași solde de funcție ca și cadrele militare din MApN.

Leo spunea...

Citez: "Deocamdată, neexistând o majorare a soldei de funcție pentru personalul militar în activitate din MAI și Servicii, nu există temei nici pentru actualizarea pensiilor militarilor rezerviști din MAI și Servicii."
Tocmai am explicat printr-un mesaj (cenzurat de redactorul sef) , ca la MAI soldele militarilor si pensiile acestora au beneficiat de calculare cu vrs = 600ei , nu ca la MApN de 197,33 lei si de aceea si soldele si salariile din MAI sunt considerabil mai mari fata de similarii din MApN , multumita lui Gabita. In plus cei de la MAI aveau in mod curent conditii speciale ( in prezent sunt "alte conditii" in mod curent) , nu ca la MApN cand au mai fost inbunatatite cu ANEXA 1 "la norme" A Ord M123/2015 SECRETIZATA , desi ea ar trebui sa fie transparenta deoarece vizeaza "aspecte de interes personal" dupa cum scrie in L 182/2002. Mai lasa drujba aia omule !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Huhu Rezea: V-am inteleg perfect, dar aceste sporuri s-au dat tocmai ca o shmecherie sa nu creasca soldele, asa, in timp, nu tot odata, insa veniturile per ansamblu, luate in intregul lor, intrec pe cele ale militarilor oricum. Politicienii s-au intrecut in a aplica haotic anumite mariri dupa propuneri venite pe surse pentru a le satisface, fara a tine cont, sau nestiind, ca soldele sunt ceva, sporurile altceva, sau poate chiar stiind ei au aplicat favoritisme la propuneri. Noi aici ne batem capul stiind exact cum stau treburile, dar ei au aplicat haotic- doar mariri sa se numeasca ele! Eu zic sa avem doar putintica rabdare si veti vedea, nu ca mine neaparat, dar se vor mari soldele. Ca sunt sporuri, ca sunt solde, ele reprezinta de fapt sume totale care la unii sunt mici iar la altii sunt mari si Olgai nu i-a placut asta si a cautat o solutie de compromis pentru militari, sparat de ceilalti. Acum cineva a fost istet si a bagat mariri la solde. Sa dea Dumnezeu sa fie ca mine!

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Nu ti l-am publicat pentru că vorbești prostii.
vrs =600 din L 284/2010 nu s-a aplicat personalului militar.
Si d-ta faci confuzia între polițiști și personalul militar din MAI. Polițiștii nu au solde de funcție ci salariu de bază.

Huhu Rezea spunea...

Mares
Discriminatoriu sau nu, eu am ținut să avertizez pensionarii din MAI și servicii, foste cadre militare active, că, spre deosebire de colegii lor din MApN, nu li se vor actualiza pensiile militare de la momentul intrării în vigoare a Legii de adoptare a OUG nr.99/2016.

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
F.B. ai facut, dar intreaba-i cum se simteau cand luau pe legea salarizarii MEx pana la 5000€/luna+familia fata de 2200/luna si sa-ti bagi totul la solda de calcul pe L223!
Nu vrei sa stii ce inseamna + familia. Tip si eu...am fost discriminat, am suportat "regim tip apartheid"!

Iulian Mareș spunea...

Leonard,
Te-am avertizat...gugulanu-i gugulan via 0277!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Corporatiile si rusii ne-au dat o lovitura de stat prin Buzemoi. Binomul a pus, probabil, umarul si jubileaza. Cat ne vor afecta aceste actiuni la pensii si salarii, este greu de preconizat, deocamdata, dar situatia se agraveaza de la o ora la alta. Daca ei vor lua guvernarea, pica si Programul PSD, implicit si asteptarile noastre vor zbura. Cel Prea Inalt isi freaca bucuros labutele. Acum mai poate lua puncte pentru imagine, daca slugile il invata sa stea deoparte cu discernamant. Gibonul Pontanello a intrat in jocul acesta periculos, impreuna cu razvratitii plecati din ALDE. Poate se invart si de niste dosare penale...Trecem printr-o lovitura de stat de catifea! Tineti minte: Cativa jmecheri cocliti nu vor trai linistiti pana ce, candva, nu vor fi pedepsiti! Asa se intampla acum cu Ilici Iliescovici si Peter Walter Romanovici care, dupa 27 de ani, vor incasa bulau de vietasi, pana la sfarsitul anului viitor. Nimic nu ramane neplatit inainte de a-si da duhul, orice muritor de pe lumea asta. Radu Vasile a platit cu un cancer galopant...si el a creeat o situatie dificila la timpul lui...Timpul plateste...

miranda spunea...

SA VA LUATI ADIO, de la cresteri sau actualizari , urmatorul guvern va sterge tot DRAGI DE LA MAPN ,

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
iceparu spunea...

Dati-o naiba.Purceaua e moarta in cotet si noi incingem o hora.S-a dus naiba guvernul deci daca au facut ceva bine-daca a facut?- adio si la multi ani.
Mai zilele trecute ascultam o analiza privind armata facuta de Degeratu.Concluzia.Armata e brava dar are un picior de lemn si un ochi de sticla.

Huhu Rezea spunea...

@leonard
Dacă te uiți pe tabelul cu soldele de funcție din 2017, în afară de cuantumul soldei pentru colonel toate sunt sub 1450 lei, pentru toate instituțiile militare. Liderii sindicali s-au referit la solda de funcție nu la vrs pentru solda de funcție.
D-ta și Mares discutați de indicative în 3 cifre de unități militare ca despre mărunțișul din propriile buzunare.
Să știi că nimic nu se învață temeinic la fără frecvență!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leonard: Am rugamintea sa nu desconspiri, daca stii ceva despre anumite persoane, mai ales cand esti extaziat de calitatile acestora. Nu da indicative despre UM, functii si grade, daca domniile lor pana acum si le-au protejat de public! Multumesc pentru intelegere!

Leo spunea...

1. Te bazezi numai pe informatiile formale dand acest exemplu. Dar nu uita H-ule ca sunt o multime de acte normative secretizate ( gen ANEXA 1 "la norme" a Ord. 123 / 2015 ) care "imbarliga" de nu mai dezleaga nici avocatii, aceste incalceli. Da , la solda de functie se refereau dar au spus ca VRS-ul sa fie 1450 in loc de 600. Tin minte deoarece ma interesa si am fost foarte atent.
2. Regret ca nu am facut la ff , deoarece am facut tehnica temeinic.
3. Iulian , ca sa-i dam apa la moara redactorului sef despre "maruntisul din buzunare" , sa nu mai zicem 277 ci "gogol" ca o academie sie.

dora spunea...

@Iulian Mareș,
Aveți mari frustrări! Cadrele militare care execută misiuni externe de lungă sau scurtă durată, aflate la post și care reprezintă interesele României (din MApN, MI SRI, SIE), sunt plătiți conform legislației în vigoare. Nu taie nimeni frunze la câini și nici nu se îmbogățesc. Nu fac afaceri (că nu au voie), toți reprezintă interesele României. Atenție, nu faceți confuzie cu modul în care sunt plătiți cei care fac parte din personalul M.A.E.! E altceva. Mai citiți! Sau lăsați-o baltă!

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Pardon, mai discut si din 5 cifre! 😄 😁
Nu, la FF,...la seral!

Mirandolina,
Ultima strigare: vii in Mexic? Si-ti va fi bine si la iarna cald!

Iulian Mareș spunea...

Domnule Dorina Mmiron
Sa nu mai minti ca esti corporatist!
Retribuurea se face asa cum am scris eu...pe legi diferite cu valori diferite!
Frustrat nu sunt, caci nu am de ce...,dar tu ai mintit nu numai odata! Repet unii pe legea de salarizare MAE, altii doar indemnizatie!
Dar nu ma supar ca bagi gunoi sub pres si te inteleg...

CEZAR spunea...

,,Domnule Dorina Mmiron"..citat ..m-Alul !!
Te rog ..da-i peste bot lu frustratuu..hi..hi..!!
Spune tu ce ai facut prin Armata ..asta cu cai de lemn ...

Leo spunea...

Draga Flavius , cu supusenie am retinut si am actionat conform rugamintii tale.
Indicativele sunt publice ; denumirea in clar este ceva conspirat mai ales la 3 cifre...Ce mai faci ? Azi am avut meci cu caracatita 2505 la tribunal. DOAMNE AJUTA !

dora spunea...

@Iulian Mareș,
Un fost finanțisc nu minte, aplică legea. Lucrez în sistemul corporatist după ieșirea la pensie. Atenție, accesul la legi și regulamentele interne sunt pt activi, nu rezerviști!
@Cezar,
Caii sunt animale inteligente. Fișa de post este secret de serviciu sau secret (depinde de domeniu de activitate).
O zi minunată la amândoi!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Huhu Rezea: Am descoperit, cam tarziu si dupa ce am trimis contestatia, ca ei mi-au declarat decizia ca fiind gr, 2 invaliditate. Eu am zis ca asa e din trecut ramasa, dar dim mail rezulta clar ca este o decizie de invaliditate! Ce pot eu acum sa mai fac pana pe 26 cand mai am termen de contestatie si deja am trimis-o, dar neobservand aceasta eroare? Eu am iesit in limita in 2014 si ma trezesc acum ca ma declara in invaliditate! Cum o mai pot contesta acesta eroare?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Leonard, cu mii de scuze, insa probabil ai inteles si de ce am avut aceasta rugaminte, fiind la mijloc ,,redactorul sef'' si sunt incornorati care ar fi in stare sa fabuleze ceva la adresa domniei sale! Nu dintre noi, ci dintre cei care urasc faptul ca domnia sa ne ajuta aici sa-i invingem pana si in tribunale, acolo unde ai fost sa-ti rezolvi probabil, ca si mine, nenorocirile pe care cu intentie ni le fabrica sa ne pierdem timpul cu ei prin salile pasilor pierduti! Eu, de pilda, in naivitatea mea am fost sincer, mi-am pus sufletul pe tava si m-am trezit cu valuri de mistocareli in bataie de joc de la cei pe care-i consider camarazi! Eu abia ce am trimis de luni o cerere de casare a unei sentinte ronate, ce va fi naiba stie! Acum m-am trezit ca decizia mea de limita varsta ei au catalogat-o ca fiind de invaliditate, eu din 2014 iesind in limita si abia azi am observat eroarea, dupa ce ieri am trimis contestatia, in care n-am specificat eroarea asta si acum sunt disperat ca nu stiu ce sa fac! Toate cele bune! PS: NOROC CA MAI AM 10 ZILE SI SE EXPIRA TERMENUL CONTESTATIE, DAR NU STIU DACA SE POATE SA TRIMITI DOUA SA CONTEST CA NU SUT IN INVALIDITATE CI IN LIMITA DE VARSTA! M-am prostit dracului de atatea si atatea probleme!

Iulian Mareș spunea...

Miron
Sa nu mai dezvoltam subiectul...sa o lasam asa, cum a cazut!
Ex. La Mons sunt 2 structuri...una militara si una pol-militara!
Sa fiti sanatos!

Huhu Rezea spunea...

@Corneliu
Stai domnule liniștit și folosește greșeala din adresă ca probă împotriva lor la Curtea de Apel.
Contează ce scrie pe ultima decizie, când ți-au transformat pensia de invaliditate gr. 2 în pensie pentru limită de vârstă.
Din pensia de invaliditate păstrezi doar cuantumul pentru că, potrivit L 263/2010 și L 223/2015, este mai avantajos.
D-ta ai cerut sa-ți revizuiască pensia pentru limita de vârstă, nu pensia de invaliditate care, într-adevăr, fusese corect calculată.
Din punct de vedere juridic, o cerere de revizuire a pensiei nu poate fi confundată cu o contestație.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Excelent! Adresa de pe mail, pe care azi v-am retrimis-o s-o reconsultati, dar si dciziile de pensie ce le am si in care scrie simplu: Gr. 2 inv, le trag la xerox frumusel si le duc dovezi in instanta ca o continuitate in abuz in serviciu si chiar represiune nedreapta indreptate impotriva mea, alaturi de eroarea sustragerii perioadelor asimilate! Deci noi dovezi ale acestor abuzuri continuate! Multumesc, onorabile! Astia, ori si-au angajat rudele bota lemn Tanase si tamaie la intocmit decizii, ori o fac cu intentie! Eu cred in amandoua variantele! Cert este ca din eroare in eroare n-o sa-si faca lula mare si or sa dea din buzunare pan' la a pensiei...liberare! Va multumesc frumos pentru luminare!

Huhu Rezea spunea...

@Radu Catalin
Deși potrivit legii, OUG 20/2016, solda de merit a fost inlocuită cu o sumă compensatorie inclusă în în solda de funcție, Casele de pensii fac un artificiu nelegal, pentru a nu proceda la actualizarea soldei de funcție. Introduc Solda de Merit separat în Nota de calcul a pensiei.
Cred că și pe decizia dvs apare la fel.

Huhu Rezea spunea...

@radu
Potrivit art 28 din L 224 cele 2 solde de funcție din cele 6 luni trebuiau actualizate fiecare la valoarea de la data pensionării. Art 28 nu a fost inclus în suspendarea de actualizare din OUG nr. 20/2016.

Iulian Mareș spunea...

Constanta militara nu cedeaza lupta!

http://m.ziuaconstanta.ro/diverse/stiri-calde/liga-militarilor-profesionisti-intalnire-oficiala-la-varful-ministerului-apararii-nationale-vezi-pe-scurt-ce-s-a-discutat-633079.html

Iulian Mareș spunea...

Olgutza, intr-o interventie telefonica la 19.15, la RomaniaTv a subliniat:
-cresterea pct pensie cu 9%;
-cresterea cu 15% a SF la MApN.
Deci acel Plx a devenit Lege deja? Caci, clarificat a fost!
Eu am inteles ca a fost trimis la promulgare deja!
Acum ca de ce nu se aplica in tot SNAOPSN, nu stiu sa explic....cred ca Solomon si ea au raspunsul!

Leo spunea...

Iulian , si eu am auzit-o. Intareste "surpriza placuta" a celor din MApN (nu a precizat "celor" care) când isi vor vedea fluturasii pt. luna iulie 2017 , declaratie care a facut-o in urma cam cu 8;9 zile la A3. Analizând strict vorbele , reiese ca la toti din MApN si va fi MAJORARE , de unde rezulta ca urmeaza o ACTUALIZARE a pensiilor conf. art.60 din L223. PS tot acolo este "academia gogol ?"

Huhu Rezea spunea...

Ei, na!
Si cât mă contraziceau unii care citeau textul legii în cheia unei majorări generalizate a soldelor de funcție în toate instituțiile militare!
Aveau nevoie de o traducere... a Olguței.

Huhu Rezea spunea...

@radu catalin
Pensionarilor militari din MApN li se vor actualiza pensiile corespunzător cu majorarea soldelor de funcție cu 15% pentru personalul militar activ.
Asta înseamnă că valoarea soldei de funcție din baza de calcul(media sf din cele 6 luni) se majorează cu 15%. Aceasta mai înseamnă că se majorează și celelalte elemente ale bazei de calcul care se calculează procentual din noua soldă de funcție.
Legal ar trebui ca solda de funcție a pensionarilor să fie actualizată și cu suma compensatorie pentru solda de merit inclusă în solda de funcție.

Huhu Rezea spunea...

@catalin
Foarte ușor ți-aș răspunde că de la data în care va intra în vigoare legea de adoptare a OUG 99/2016
Care va fi acea dată e greu de precizat, mai ales că legea nu este promulgată și este posibil să fie retrimisă în Parlament sau trimisă la CCR.

Dacă legea nu intră în vigoare până pe 30 iunie, creșterea salarială pentru personalul activ din MApN intră în amânarea, până la 01 ianuarie 2018, prevăzută de art. 38 al LSU.

Huhu Rezea spunea...

#radu
Nu minte nimeni. Nu săptămâna trecută a fost adoptată această lege? Numai că, ea trebuie şi adoptată, publicată în MO şi, procedural, să mai treacă, apoi, 3 zile.... pentru a intra în vigoare.

Leon spunea...

Oug.99/2016, a fost adoptata in Camera pe 13 iunie...dar inca n a ajuns la Presedinte pentru Promulgare. Este pe drum..!

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Ceva nu e clar... cum s-au majorat soldele cu 15%, daca legea de aprobare a OUG99 nu a fost aprobata, iar in OUG99 nu exista aceasta prevedere?

Leonard,
Tot acolo este, doar ca s-a mutat sediul structurii "monitorizare actiuni cinetice in curs de desfasurare." .... nu mai incapeau fizic! :)))

Dan B. spunea...

@radu catalin:

Am inteles ca esti inocent in domeniul tehnicii legislative, insa n-ai vrea dta sa te documentezi si abia apoi sa soliciti lamuriri?
Bunavointa cu care a raspuns administratorul solicitarii dtale este de admirat, insa incearca sa nu monopolizezi pagina cu intrebarile dtale (unele aiurite).
LSU, cea ref. la majorarile soldelor de functie din iulie 2017 si din ianuarie 2018 este la promulgare si este posibila intârzierea aplicarii ei; totusi, cei planificati acum la majorari vor primi si retroactiv banii pentru iulie 2017.
Asadar, ai solicitat ajutorul, insa mai trebuie sa te ajuti si singur, documentându-te (nu de alta, dar ai si intrebari ridicole)!

Leo spunea...

Mai jos este raspunsul sefului Case de pensii la întrebarea nr. 5 din "Cuiul Catarii" din 04.04.2017 , din care rezulta din ultimul paragraf al raspunsului , ca vor disparea diferentele "odata cu aplicarea LSU"
Eu nu inteleg cum vor disparea diferentele , daca Solda de functie se majoreaza la toti cu 15% dupa cum am inteles din afirmatiile ministrei muncii.

"5. Şi în primul caz şi în al doilea au existat nemulţumiri sau aspecte neprincipiale, în opinia multor
pensionari. În primul caz s-a ajuns la situaţia ca unii subofiteri să aibă pensii mai mari decât
comandanţii de unităţi sau mari unităţi, în cazul legii 223, avem o altă discrapanţă, între cei care au
ieşit la pensie înainte de 2011 şi cei care au ieşit dupa 2011. Avem acum diferenţe enorme între cei
care au iesit la pensie în anii 90 şi cei care au ieşit după 2011, deşi au avut aceleaşi funcţii, aceleaşi
grade, aceeaşi vechime, aceleaşi condiţii de muncă. tehnic, de unde apar aceste diferenţe care depăşesc
de multe ori dublul sumelor.
Răspuns: Noi aplicăm prevederile legale întocmai. Să nu uităm că Parlamentul României a modificat
proiectul Legii privind pensiile militare de stat schimbând baza de calcul .a pensiilor. În proiectul iniţial
baza de calcul a constituit-o cuantumul soldei funcţiei de bază şi nu solda lunară brută realizată la funcţia de
bază. Discrepanţa de care vorbiţi este cauzată de evoluţia sistemului de salarizare în decursul timpului.
Aceste diferenţieri vor dispărea odată cu aplicarea noii legi a salarizării. "

Huhu Rezea spunea...

@Buzescu
Il cerți pe @catalin dar nici d-ta nu ai înțeles că LSU, în art.38, nu prevede nicio majorare a soldei de funcție în iulie 2017. Din contră, păstrează până la 01 01 2018 cuantumul soldei de funcție din iunie 2017, dispoziție echivalentă cu amânarea aplicării oricărei majorări care ar interveni după luna iunie 2017.
Majorarea de 15% pentru MApN a fost introdusă în Legea de adoptare a OUG nr.99/2016, dar acea majorare operează de la data intrării în vigoare a legii, încă nepromulgată. Dacă legea aceasta intră în vigoare după 30 06 2017, majorarea de soldă va intra sub incidența dispoziției suspensorii din art. 38 a LSU până la 01 01 2018.

Iulian Mareș spunea...

Dan Buzescu,
Omul nu intelege ceva...15% s-au adaugat in Legea de aprobare a OUG99, iar Olguta a spus ca pe 15.07 au si intrat deja banii? Nici eu nu inteleg cum! Poate donatie privata? :))

Dan B. spunea...

@radu catalin:

Eu fac pe desteptul, desigur, insa mai am si idee care-i tehnica legislativa. Sunt oarecum mai destept ca dta, caci te afli in talerul prostiei, daca pui asemenea intrebari idioate.

@Huhu:

Daca Olguta a zis ca militarii vor avea o surpriza placuta consultțnd fluturasii pt iulie (acum, poate in august, cu intarzierea asta, cu retroactivitate), este posibil a se scade ecartul soldei de functie dintre valoarea de acum si cea din ian 2018 (doar asa se poate ajunge la cifrele amintite in postarea dtale, unde majorarea anuala era de doar 80 lei, ceea ce nu inseamna 25 %).