Un produs Blogger.

sâmbătă, iulie 01, 2017

Asteptăm completarea Anexei 2, privind actualizarea pensiilor militare, a Ordinului M25/2016

130 comments
Ordinul M25/2016 privind procedura de recalculare și actualizare a pensiilor militare, emis 
în baza art. 60 alin.(4), art. 109 alin. (7) și art. 110 alin. (8) din Legea 223/2015, prevede pentru actualizare o procedură asemănătoare cu recalcularea, completată, însă, cu o dispoziție care devine foarte semnificativă în contextul actual, după intrarea în vigoare  pe 01 07 2017 a LSU, Legea 153/28 06 2017. 
Dispoziția este subliniată pe facsimilul de mai jos al paginii  din MO a Ordinului M25/2016. Ea prevede că actualizarea  pensiilor militare se realizează „ conform anexei nr.1 la ordin și prevederilor legale în vigoare la data prevăzută de lege la data(pentru) actualizarii(ea) pensiilor.”  O neatentă redactare a textului care nu lasă, totuși, loc de interpretări.

La vremea când au emis Ordinul privind procedura de actualizare, inițiatorii aveau în vedere posibilitatea modificării Legii 223/2015 prin legea de adoptare a OUG nr. 57/2015, prin al cărei art. 40 a fost modificată semnificativ  legea pensiilor militare. 
Rămâne în actualitate perspectiva adoptării cu modificări a art. 40 al OUG nr. 57/2015, dar, între timp, casele sectoriale sunt obligate să aplice actualizarea în condițiile în care LSU a adus modificări în structură soldelor lunare brute ale personalului militar în activitate.
Actualizarea componentelor bazei de calcul pentru recalcularea pensiilor, reglementată în Anexa 1 a Ordinului M25,  a avut în vedere, potrivit art. 109 și 110 din legea 223/2015, legislația salarizării cadrelor militare în vigoare la data 01 01 2016. 
Actualizările de pensii militare efectuale după 01 07 2016 trebuie să țină seama, așa cum M25 a și fost prevăzător, de noua lege a salarizării personalului militar, cu deosebire art. 38 din Legea cadru și Anexa VI, Familia ocupațională apărare, ordine publică și securitate națională. 

Este mai simplu(vorba vine...) pentru Casa Sectorială a MApN, care va trebui să actualizeze pensiile MApN, potrivit majorării soldelor de funcție prevăzute de L 152/27 06 2017, intrată în vigoare înaintea noii legi privind salarizarea personalului militar în activitate. Deci, trebuie să țină seama de legea salarizării în vigoare pe 30 06 2017, aceeași ca și pentru recalculare. 
Alte considerente nu-mi permit.
Astept, ca și d-voastră, o completare la Anexa 2 a Ordinului M25/2016 privind actualizarea pensiilor militare.

 Art. 60 din Legea 223/2015
(1) Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau solda de funcţie/salariul de funcţie al militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special, în procentele stabilite la art. 29, 30 şi 108 şi în funcţie de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie, astfel:
 a) potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi a mediei soldelor de funcţie/salariilor de funcţie îndeplinite în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, la cererea persoanelor ale căror drepturi de pensie au fost deschise înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi;
b) în funcţie de gradul militar/profesional deţinut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi media soldelor de funcţie/salariilor de funcţie deţinute în cele 6 luni alese conform prevederilor art. 28 pentru drepturile de pensie deschise în baza prezentei legi.
(3) În anul în care pot fi aplicate atât prevederile art. 59, cât şi cele ale alin. (1), se aplică dispoziţiile cele mai favorabile.
(4) Procedura de actualizare prevăzută la alin. (1) se stabileşte prin ordin comun al conducătorilor instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale, emis în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
Art. 109
(1) Pensiile militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special stabilite în baza Legii nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, devin pensii militare de stat şi se recalculează potrivit prevederilor prezentei legi, în termen de maximum 24 de luni de la intrarea în vigoare a acesteia, în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie şi baza de calcul stabilită conform prevederilor art. 28, actualizată conform prevederilor legale care reglementează salarizarea militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special la data intrării în vigoare a prezentei legi.



130 de comentarii:

Iulian Mareș spunea...

Fara ekivoc!
Ai facut cumva un calcul general/mediu privind procentul de majorare a pensiei nete?

Pop Iuliu spunea...

Buna ziua!
Citesc cu interes comentariile userilor acestui blog determinate de incertitudinile privind situația pensiilor militare si constat cu stupoare ca toată lumea de aici vrea sa-si cunoască soarta!
Dacă este de apreciat ca adminul blogului face demersuri pentru a încerca sa clarifice problematica preconizatei actualizări a pensiilor militare, toate asociațiile rezerviștilor se prefac ca nu văd cu ce se confrunta camarazii pensionari militari, iar comunicatele lor cele mai recente vizează subiecte "simbolice".
Ne invita politicos sa le plătim cotizațiile anuale si apoi. ...nimic. Nici chiar vocalul președinte SCMD nu-si permite sa "presupună" dacă, cum si cind se vor actualiza pensiile militare. Fapt pentru care eu am decis sa nu mai plătesc nici măcar simbolica cotizația anuală de 60 lei, măcar sa simt ca i-am sancționat cumva pentru indolenta fata de realele probleme ale membrilor pe care ar trebui sa ii reprezinte.
Tuturor, va doresc o zi răcoroasă!

Leo spunea...

De ce sa asteptam completarea Anexei 2 ... ? Ca sa fie o birocratizare in plus cu riscuri sa fim furati prin cine stie ce artificii oculte financiare ?
DEOARECE ,Art. 60 din L223/2015 este EXAHAUSTIV , care precizeaza CLAR , PRECIS ; COMPLET ; RIGUROS cum sa se faca ACTUALIZAREA si când sa se faca , NU ESTE NEVOIE DE NICI O ALTA REGLEMENTARE. MApN + 2505 SA APLICE CUM SCRIE ART. 60 din L223/2015. Si daca birocratia din MApN are vreo nelamurire , sa se uite pe Blog si sa vada TABELUL ( care mai necesita putin "coafat" pt. iun;iul 2017)

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Si ce avantaj am eu sau cei 80% recalculati pe minus, daca aceste acte legislative si normative nu indreapta prostia stagnarii pe loc a pensiilor cativa ani, practic retezarea unor drepturi pentru ca pensiile foarte mari sa aiba fonduri sa creasca si mai mult? Cate zeci de mii de pensionari dintre astia 80% vor muri fara sa-si vada pensiile actualizate ,,pe bune,'' si nu doar scriptic? Mare talharie: Au bagat baza de calcul pe 65% si alte tampenii sa scada pensiile la peste 80% ca acei gusteri cu pensiile foarte mari sa-si umfle pungile si mai mult in dauna noastra! Sunt la mijloc cativa ani pierduti si in care vor muri peste jumatate din noi! Numai proceduri mafiote si manareli pe avantajele gusterilor! Stat mafiot, manareli mafiote! Halal!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Pop Iuliu si ceilalti super onorabili rezervisti care protestati nemaiplatind cotizatiile la sindicatele pensionarilor cu statut de trantori si halitori de bani de pomana: Ma aplec cu respect in fata domniilor voastre si va felicit respectuos pentru aceste acte punitive! Ani de zile acesti trantori doar au sabotat pensionarii, au halimos banaretul fara sa faca absolut nimic pentru binele rezervistilor, au pactizat pe shustache cu politicul sa fim drujbariti de drepturi! Tuturor care parasiti aceste sindicate, super sedentare si super storcatoare de parale ca pomanagiii, ma pun intr-un genunchi cu capul plecat in semn de mare respect, fara rusine, ci cu mare recunostinta pentru demnitatea dumneavoastra, si va multumesc plin de respect ca le taiati macaroana si robinetul! Dumnezeu sa va ajute! La produs, tovarasi mulgatori de cotizatii, nu la intins mana dupa pomana, fara pic de rusine, ca n-ati facut decat sa ne otraviti asteptarile si speratele ani si ani in sir!

Huhu Rezea spunea...

@Corneliu
Introduci aceeași idee pesimistă și de lamentare pentru orice subiect. Nu folosește la nimic.
Formele asociative pentru rezerviști trebuie să supraviețuiască.
Ele nu pot fi mai bune decât membrii care le compun.
Exită mentalitatea proastă ca să se ocupe de ele cei care le conduc, că de aceea au fost aleși.
Căte acțiuni a inițiat SCMD și membrii nu au răspuns?
dacă inițiativele au fost proaste, înseamna că ele nu funcționează democratic.

Huhu Rezea spunea...

@Mares
Așează-te pe un scaun!
Groso modo... cam cu 1-2%
Din creșterea generală a cuantumului pensiei de 10-13% scazi 10,25% indexările din 2016, 2017.

tigri2 spunea...

@leonard, Cornelius,Pop si doamna cu "o mie de ...IDuri"referitor la Actualizare conform art.60 / L223:..
Art.60
---1.cuantumul...se ACTUALIZEAZA ori de cate ori se MAJOREAZA solda de grad sau solda de functie___daca se folosesc alti termeni decat"MAJOREAZA" gen a spori, a regulariza, a mari, a ajusta a indrepta , etc. nu se mai aplica actualizarea.
---2. persoanele depun cerere in acest sens altfel in sase luni, bla ,bla ,bla
---3.daca se aplica noii parametri de gradatii, sporuri etc s-ar putea sa pierdeti si cuantumul rezultat sa fie mult mai mic
Exemplu; crete functia cu 15% dar se aplica gradatii de 21% in loc de 42%, sporuri max 30% in loc de 80 sau altul mai mare poate rezulta un total mai mic decat pensia recalculata pe L223

Referitor la marirea valorii punctului de pensie, Olguta spunea ca TOATE pensiile vor creste cu 9%, fara alte specificatii, da , ceea ce spun cei ce se cred propovaduitorii adevarului absolut de pe aceste bloage este fix-pix. Multi dintre cei de pe la calculari pensii si de pe la alte structuri nu se pronunta in acest sens asa ca eu zic sa avem rabdare ...POATE ne vor da si noua ceva "din mila mariei sale"

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Huhu Rezea: ,,Ele nu pot fi mai bune decat membrii care le compun!'' GENIAL, NOTA 10!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Tigrisor, multumesc, dar despre ce cerere este vorba? Trebuie sa fac o cerere cumva?, ca nu pricep aici...M-ai ametit cu chestiile cu gradatii, sporuri, etc din nou micsorate...Sa-mi ia viata mai bine, decat din pensie! Ce golanii strigatoare la cer! Eu nu ma lamentez, e o realitate cruda de tot ca ma uit la pensiile foarte mari ca se fac si mai mari, iar cele mici ca a mea se duc dracului in mod cert si real! Nu o voce sustine ca la toti se mareste punctul de pensie, dar mai cred ca Olfutza se refera doar la civili ca nu are conceptul de militar in bibi! Olfuzta Vasilache, de ce furi si te lauzi ca dai?! Pai, aici operam ca la Commora in pensii?

Huhu Rezea spunea...

@Tigri
Stai jos și nu mai răspândi prostioarele tele!
1.Indiferent cum îi spune, important este să creasca suma valorică a soldei de funcție.Dacă iti taie o suma din pensie, după părerea tigrist-curbistă ar insemna că nu-ți micșorează pensia?
2 Unde vezi tu în procedura de actualizare că trebuie să mai depui cerere? Dipoziția aia din art 60 a rămas uitată din varianta lui M Dogaru, potrivit căreia pensiile militare se actualizau dar nu se recalculau.
Cuantumul actualizat se regularizează cu cuantumul indexat. O actualizare de 15% este mai mare decât două indexări anuale.
3 Nici acum nu ai înțeles că pensia militară nu este calculată în puncte de pensie?

Leo spunea...

ERATA *******
Cu scuzele cuvenite , TABELUL A FOST UPDATATED ( Ca sa nu folosesc termenul prea "tocit" actualizat ) ... 7 stele

Iulian Mareș spunea...

Huhurez,
pai este de bine...ca la banca, depozit cu maturare 12 luni! Imi place...RAU!

hankook spunea...

In legea 223/2015 , art.60,alin.(3), zice:
"În anul în care pot fi aplicate atât prevederile art. 59, cât și cele ale alin. (1), se aplică dispozițiile cele mai favorabile."
Intrebarea mea este: conteaza si indexarea din 2016 de 5% , adica se aduna la cea din 2017 de 5,25% ? Din lege rezulta ca "nu" !Daca soldele activilor nu se majorau 5 ani , sa zicem, iar pensionarii militari primeau indexari anuale in procent mai mare de 5% anual , iar in al 6-lea an se majorau soldele cu 15%, pensionarii nu aveau nici un beneficiu ?
Multumesc anticipat pentru un eventual raspuns aprofundat !

Huhu Rezea spunea...

@Tigri
Uite cum l-ai băgat in draci cu prostioarele tele pe @Corneliu. El abia așteaptă o știre proastă ca s-o rostogolească prin meniul obișnuit.
Să aștepți tu mult și bine până când Olguța îți va ajusta punctul de pensie pierdut de vreo 2 ani!

Iulian Mareș spunea...

Huhurez
T2 a dorit sa spuna ca CFI va lua pensia actualizata cu cei 9% si inca 15% asa cum este si normal si pozitiv! Uite cum castiga unii norocosi, parca sunt la 6 din 49!

tigri2 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leo spunea...

hankook ; avocatul meu a spus indexarea din 2016 conform textului de lege "nu se califica" ( termenul lui si "nu conteaza" termenul tau ).PS Am norocul cu un avocat amabil si prietenos care va crea mari probleme CARACATITELOR din cantonul meu , caruia ii multumesc pt. ajutor fiindca stiu ca citeste si el gazeta...

Huhu Rezea spunea...

@kookhan
Pensiile militare au fost calculate sau recalculate până în prezent, potrivit Legii 223, pornind de la valoarea soldei de funcție existente la data de 01 01 2016, aceeași valoare pe care contabilii economi din ministere au uitat-o nemodificată de prin octombrie 2008, cu interesul de a nu afecta bugetele insttuțiilor militare și cu majorarea pensiilor. Din 2011 i-a salvat Băsescu Boc care au civilit pensiile militarilor
Actualizarea pensiilor militare înseamnă aducerea la zi a valorii soldei de funcție, proces care se întinde pe parcursul anilor 2016- 2017, timp în care pensiile în plată au fost indexate de 2 ori.
Cum legea spune că aceste doua operațiuni nu se pot aplica ...concomitent, indexările se deduc din actualizare.

Huhu Rezea spunea...

@Tigri
Dacă spuneai că se dă o ordonanță prin care se majorează si pensiile militare cu 9% te credeam.
Dar să spui enormitatea că și militarilor li se mărește punctul de pensie, inseamnă că tu discuți cu oameni complet neconoscători în domeniu legislației pensiilor militare.
Dacă tu te lași prostit, nu înseamnă că și eu trebuie să te las să scrii baliverne.
Așa de cald este azi în Bărăgan? Du-te nene în Austria să-ți răcorești mințile

Anonim spunea...

@T2
mai usor cu pianul pe scari.....9%+15%...etc si etc.
De zeci de ori ai spus "ca se face si se drege"....."cunosc EU ,adica tu T2 oameni importanti"......si nimic nu s-a indeplinit......ca peste 12 zile se va face si se va drege.(tu ai zis)Spala-te cu apa rece !!!
PS doar ne cunoastem din 2011 nu-i asa? Nimic din ce ai zis nu s-a implinit,doar gargara ca dogaru

Gigi spunea...

Să le mulțumim tuturor politicienilor nostrii scumpi și dragi,de la Boc si până la tov.Cioloș, că au făcut ghiveci din Legi și OUG-uri,de nici Dracu nu le mai descurca!
Iar,tânărul frumos și liber,Grindeanu,le-a pus capac!

Actualizarea pensiilor,dacă se face curând,se face din oficiu,nu mai depunem cereri.
Asta,cu cererea,era prevăzut în Legea 223,a fost,după cum știți oug.57,care tocmai a scos această aberație

În ceea ce privesc deducerile din procentul de actualizare,acele indexări din 2016 și din anul acesta,părerea mea este că ar trebui dedusă numai cea de anul acesta(5,25℅).
Dar,ținând cont de faptul că,a suferit modificări și s.f.prin aplicarea în 2016 a procentului de indexare(5℅),e o problemă,în sensul că,ar fi deductibil și acesta,așa cum a arătat mai sus,admin H.
Aici se ajunge când Legile nu
sunt clare,ci interpretabile!

hankook spunea...

Si eu cred ca indexarea din 2016 nu intra in calcul, legea e destul de clara, nu lasa loc de speculatii sau interpretari....cea din 2017 cu siguranta intra !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ha, ha, ha! Daca Fiola mi-o face mare, pensia bineanteles, pe 1500+ 900, si 15 cu 9, va chem pe toti in Gara de Nord sa va dau la toti de baut, fac cinste! Macar cate o bere si-un mic, ca eu nu-s zgarciog absolut deloc, doar sa am! Numai daca aveti rabdare si va rog sa nu o dati cotita pana-n 2022! Hopa, dar daca o dau eu cotita pana atunci, sa va dea cinstea in locul meu, cine? Astept voluluntari pentru berea de parastasul de marire! Tot a pensiei! Vorbesc cu Casa de pensii Militare, las scris, sa retina cinstea din ajutorul de deces sa nu fie paguba... Mardeaua si merdeneaua ma-sii de viata!

Huhu Rezea spunea...

@radu catalin, @ hankook
Indexarile și actualizările se fac cum spune legea nu cum credem.
Actualizarea pensiilor, spre deosebire de indexări și majorări, înseamnă punerea în acord a soldei de funcție si grad din baza de calcul al pensiei cu soldele cadrelor în activitate. Indexările si majorarile se aplica la întregul cuantum al pensiei militare.
Legea 164/2001 prevedea doar operațiunea de actualizare prin majorarea VRS.
Legea 223/2015 a prevăzut ambele operațiuni, indexare și actualizare, dar a pus condiția că nu se adună.
V-am rugat să vă uitați pe deciziile de recalculare. Indexările sunt aplicate la cuantumul mai avantajos, rămas în plată, nu la cuantumul recalculat potrivit Legii 223.
Actualizarea se va adăuga la cuantumul calculat/ recalculat neinfluențat de indexările din 2016 și 2017.

tehnocrat spunea...

Pt a intelege de ce a crescut solda de functie cu 15% la MaPN, trebuie citita Carta alba a apararii publicata in MOf in vigoare de la 22/04/2016. Cap V Politicile privind managementul integrat al resurselor de aparare. Managementul resurselor umane.
" atragerea si recrutarea unei resurse umane valoroase reprezinta un domeniu strategic..."
" tendinta de scadere a atractivitatii carierei militare..."
Nota : cel mai mult la MApN
Managementul carierei personalului
"Motivarea personalului...prin valorificarea..parghiilor ...motivationale, financiare si nonfinanciare."

Concluzie: 1.cresterea cu 15% a soldelor de functie la MApN s-a realizat pt asigursrea fortei de munca. MApN are cele mai mici functii in SNAp, peste 50% sunt SGP iar la cadrele militare este singura structura militara care are o piramida pe functii si grade.
2. Cum se reflecta aceasta marire la pensionarii militari :
Daca fac parte din rezerva operationala sau mai au obligatii militare, aceasta marire cu 15% le mai adauga ceva la pensie, pt ca si ei fac parte din resursa umana destinata apararii. Daca n-au obligatii militare, aceasta marire nu le aduce nimic la pensie si raman doar cu indexarea anuala.
Legea cu 15% la functie s-a promulgat in asa fel sa produca o crestere de solda inaintea intrarii in vigoare a legii de salarizare unitare. O masura realizata care da bine marti, satamana viitoare, cand iohannis a convocat sedinta CSAT , pe ordinea de zi este si Carta alba a apararii.

tehnocrat spunea...

Se discuta de actualizare pe art.60 si de indexare pe art.59.
Obs:
1. O actualizare, la 01/01/2016 s-a facut atunci cand s-au recalculat pensiile pe art.109 si 110 din legea 223/2015. Cuantumul recalculat si actualizat cf functiilor existente in plata la 01/01/2016 s-a indexat cu 5%. De ce ?
Pt ca indexarea de 5% s-a facut datorita unei preveder legale oug 57/2015 data inaintea intrarii in vigoare a legii 223/2015.
2. Alta actualizare se poate face in 2017 cf cresterii SF cu 15%. Legea 223/2015 spune ca in anul cand avem si indexare si actualizare, se aplica ori indexare ori actualizare, ca mai favorabila din cele doua. Asa ca unii vor avea indexare altii actualizare. Evident ca la valoarea actualizata din 2017 se aplica si indexarea de 5% din 2026 nu si cea din 2017, cel putin din doua motive:
- actualizarea din 2017 se compara doar cu indexarea din 2017
- indexarea de 5% din 2016 s-a legiferat inainte de intrarea in vigoare a legii 223/2015.

Relu S. spunea...

Aseara ziceam ca " asa as vede pensia in viitor".
Domnul Huhu R. zicea ca sunt TOTAL pe langa subiect.
Acum ne uita sa apara o mai stricta reglementare pentru ca pensiile militare sa fie recalculate, avand in vedere aplicarea LSU. Concluzia este ca vom deveni toti egali (fiecare din categoria in care s-a aflat la data pensionarii)

Iulian Mareș spunea...

HuHu
adica ai dat o veste buna si 2 rele!
Buna-se actualizeaza SF prin majorare cu 15%!
Rea-se deduc indexarile din 2116 si 2017! Se actualizeaza cuantumul recalculat nu cel in plata, asta actionand asupra celor 80% recalculati in minus! (personal nu cred in acest procent, mi se pare exagerat).

Partea buna-se da nu se ia! .... eu, unul, mor de draci cand aud expresia asta de milog! La actualizarea din 2018/LSU, acest 15% constitue un avantaj, el se va rasfrange pozitiv si asupra celorlalte elemente din compunerea soldei, precum si a pensiei, mai putin SG!

Finalul- "ganditi frumos" in asteptarea sarbatorilor din luna decembrie 2017!

PS-ma astept ca suprafata hartiei cuponului de pensie sa fie mai mare cu 2%! Acum care la tura va fi mai mare, nu stiu! Prefer L! :))

Huhu Rezea spunea...

@tehnocrat
Corect spus că la recalculare s-au adus soldele de funcție din istoria pensionărilor la valoarea de la 01 01 2016.
Dacă mergi pe această logică nu greșesti și înțelegi că actualizarea prevăzută de art. 60 este o continuare a actualizărilor de solde de funcție reglementate de art. 28, 109 și 110.
Ce importanță are pentru discuția noaastă că OUG 57/2015 a indexat și pensiile militare înainte de intrarea în vigoare a L 223/2015?
Să nu se aștepte nimeni că actualizarea se va adăuga la cuantumul în plată, mai avantajos și indexat.
La cei pensionați în anii 2016 și 2017, cât și la cei recalculați pe plus, cuantumul actualizat este un picuț mai mare decât cuantumul indexat de pe deciziile de pensie. Creșterea este ceva mai mare la cei pensionați anul acesta.
@Mares
Ai înteles bine!

luminita spunea...

dece cei pensionat in acest an ,2017 este diferit de cei pensionati in 2016 pe aceasi legedeci care este motivul

luminita spunea...

indexarea este inflatia , cresterea unei solde nu este altceva , ?

Anonim spunea...

Huhu,
Art. 60
(1) Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizeaza ori de cate ori se majoreaza solda de grad/salariul gradului profesional si/sau solda de functie/salariul de functie al militarilor, politistilor si functionarilor publici cu statut special, �n procentele stabilite la Art. 29, 30 si 108 si �n functie de vechimea valorificata prin ultima decizie de pensie, astfel:
a) potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii �n rezerva/�ncetarii raporturilor de serviciu si a mediei soldelor de functie/salariilor de functie �ndeplinite �n 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, la cererea persoanelor ale caror drepturi de pensie au fost deschise �nainte de intrarea �n vigoare a prezentei legi;

-Din punctul meu de vedere , se face cerere, pentru actualizare.
- Daca se deduc cele 2 indexari din 2016 si 2017 din marirea de 15 a functiei, se acopera toata marirea, si mai ramanem si datori, deoarece indexarile se acorda si la functie si la grad ( gradul reprezinta cam 1/3 din solda), basca, indexarea din 2017 se aplica si la indexarea din 2016

Iulian Mareș spunea...

HUHU,
eu mereu inteleg bine....uneori ma mai joc de-a Mirabela si CFI!...control financiar intern, nu te gandi la altceva! :))

tehnocrat spunea...

Pt a raspunde la intrebarea: Trebuie facuta cerere pt actualizare ?
Trebuie analizata legislatia existenta in vigoare.
In forma initiala a art. 60 a legii 223/2015 exista " alin (2):In situatia in care, in termen de 6 luni de la data primei majorari, persoanele indreptatite nu depun cerere in acest sens , actualizarea se face, din oficiu, pe baza mediei soldelor de functie/salariilor de functie din ultimele 6 luni de activitate"
Acest alin (2) a fost abrogat de OuG 57/2015.
Asa ca la actualizare, in cf si cu M25/2016 Anexa Nr 1a si Anexa nr.2, sunt mai multe situatii:
- cei care au pensie deschisa pe legea 223/2015 (au iesit la pensie incepand cu 01/01/2016) actualizarea se face din oficiu pe baza mediei soldelor de functie detinute in cele 6 luni consecutive, folosite la stabilirea drepturilor de pensie
- cei care au avut pensiile recalculate pe legea 223/2015 si au inaintat Anexa nr 1a, actualizarea se face din oficiu, pe baza acelorasi 6 lunii consecutive, folosite la BC pt recalculare
- cei care au inaintat Anexa 1a, modificata: in loc de "pentru recalcularea/actualizarea -pensiei militare" au trecut "pentru recalcularea pensiei militare" si cei care n-au inaintat deloc Anexa 1a, adica nu s-au stabilit cele 6 luni pt BC si CPS la recalculare le-a luat din oficiu ultimele 6 luni de activitate, trebuie sa faca cerere la CPS unde sa specificecare sunt cele 6 luni pt actualizare, pt ca legiuitorul a stabilit ca alegerea celor 6 luni pt actualizare este dreptul exclusiv al pensionarului militar.

Iulian Mareș spunea...

Alpacin
care SG este 1/3 din solda? Gradul de maresal din solda de soldat/caporal?
Cred ca ai gresit ceva....poate 1/1?.... :))

Huhu Rezea spunea...

@tehnocrat, @ alpacin
Nu mai speriați lumea cu depunerea de cereri pentru actualizare.
Citiți domnilor Anexa 2 din M25 că are numai câteva fraze și de aia am pus-o în topic.
Actualizarea se face din oficiu, adică fără să mai fie nevoie de o solicitare. Se valorifică propria baza de date a casei sectoriale.
Cei care au abrogat alin(2) din art 60, puteau să modifice și lit. a) a alin (1), care nu-și mai are sensul după ce recalcularea a devenit obligatorie. Cererea pentru alegerea celor 6 luni în vederea recalculării se valorifică și pentru actualizare.
In termeni juridici, acea dispoziție din lit.a) a devenit caducă...adică inutilă.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Brrr, nashpa: In zona Gagesti-Bolotesti, Vrancea, de unde-i jurnalistul Ion Cristoiu, a batut piatra timp de o ora, dimineata cam pe la h.07.00, si a faramat toate viile, livezile si gradinile de legume. Rosiile si ardeii de Bizighesti si Garoafa s-au dus naibii...Vor fi scumpiri in lant, ca joi nu gaseai o rosie pe piata fara 5 lei/kg, caci angrosistii le dadeau cu 4,5 lei. Cei din Bucuresti traiesc mai bine ca noi, e piata mare de desfacere, aici ramai repede fara parale in portofel intrucat nu exista o concurenta de piata si mafiile obscure impun toate preturile. Noroc cu marile magazine ca ne mai salveaza. Daca mai bate oastfelde piatra si la Galati, producatorul paralel cu Vrancea care aprovizioneaza jud. Bacau ni se pecetluieste nivelul de trai dramatic!
Madam, Fiola Olfutza, ia baga matale o grindina cu sutare cat caramida prin zonele astea, sa ne bata-n tartacute pana capiem de fericire, si lasa-ne naibii cu recalcularile alea pe seceta ca tot de seceta am avut parte de cativa anisori buni ca o sa facem naibii paianjeni cu domiciliu stabil la iesirile din minele de...,,cox!''

tehnocrat spunea...

In Anexa nr. 2/M25/2016 se precizeaza ca actualizare se face de regula din oficiu, cf art.60/legea 223/2015 cu modificarile ulterioare (pana in prezent OuG 57/2015).
Expresia "de regula, din oficiu" folosita intr-un text de lege, nu este sinonima cu expresia "din oficiu". Regula este din "oficiu" dar sunt si situatii cand pensionarul trebuie sa faca cerere, pt ca CPS nu are dreptul sa aleaga cele 6 luni necesare BC folosita la actualizare, nici sa le ia pe ultimele 6 luni de activitate, atunci cand pensionaru nu le alege singur. Acest drept este doar a pensionarului militar.
Daca nu se stabilesc cele 6 luni pt BC, nu se poate face actualizarea.
Obs. Cei la care drepturile de pensie s-au deschis anterior datei de 01/02/2016 si n-au inaintat Anexa 1a in forma din M25/2016 pot alege in cerere inaintata la CPS, oricare 6 luni consecutive pt BC necesara actualizarii pe art.60.
Comparatie, poate putin fortata, privind "de regula, din oficiu" si "din oficiu".
- toti posesorii de permise de conducere ctg B de regula, au dreptul sa conduca autoturisme. Asta-i regula, dar exista si exceptii. Posesorii de permise de conducere ctg C, suspendate, de organele abilitate de lege, n-au dreptul sa conduca autoturisme.

Huhu Rezea spunea...

@luminită
Asta e, nu poți să fii și popă și hoț.
Nu poți primi ca pensionar și inflația și mărirea soldelor pentru activi. Activii nu primesc indexări de solde. Legea 223 le-a încălecat; la finiș câștigă numai una din mârțoage.
Cei din MApN, care s-au pensionat anul acesta, până la intrarea în vigoare a a Legii 152/2017, au primit indexarea de 5,25%, nu și pe cea de 5% pentru anul 2016.
Cei care se pensionează după intrarea în vigoare a Legii nr 152 vor avea soldele de funcție majorate cu 15% la data pensionării și toate soldele de funcție din cele 6 luni alese actualizate potrivit art. 28 și, în consecință, nu vor mai primi și indexarea de 5,25% pentru anul 2017.
Poate după aceste explicaţii se va înţelege mai bine concurenţa dintre indexări şi actualizări de pensii militare
Pentru pensionarii din alte instituţii militare, deducerea indexărilor se va face din majorarea de 25% din 01 01 2018.
Iată câte probleme s-au născut şi Casa sectorială tace!

Leon spunea...

Deoarece Legea nr.152/2017 a fost promulgata si publicata in MO,in zilele urmatoare este nevoie de un Comunicat din partea Casei Sectoriale de Pensii a MApN care sa precizeze Daca si Cand se va aplica Actualizarea pensiilor militare in urma Majorarii Soldelor de Functie ale activilor cu 15% .
Dupa simularea facuta conf.Programului ANCMRR Campia Turzii, pensia imi poate creste cu un procent mai mic de 2%, si nu m-ar deranja daca Actualizarea pensiilor militare ar avea loc in Ianuarie 2018, cand tot SNAp beneficiaza de majorarea cu 25% a soldelor de Functie..!
Si mai am o propunere pentru modificarea Ordinului M 25/2016 care sa cuprinda si Actualizarea Procentelor pentru SM,SC,ID si eventual unele sporuri de la lit.g); Altfel se mentin actualele Diferente foarte mari intre doi militari iesiti la pensie in ani diferiti...!

Huhu Rezea spunea...

@tehnocrat
Nu-ți irosi cunostințele juridice în sensul de a interpreta absurd textele de lege.
Ar fi culmea ca recalcularea să fie făcută pe o bază de calcul și actualizarea pe altă bază de date. Convenisem că actualizarea este o continuare a recalculării.

Trofin spunea...

O precizare cu privire la textul din art. 60 alin.(1) lit. a) ; cand se specifica "...la cererea persoanelor ale caror drepturi de pensie au fost deschise inainte de intrarea in vigoare a prezentei legi . " se are in vedere textul din propozitia anterioara din acelsi text , adica perioada de 6 luni consecutive ,din ultimii 5 ani . Respectiva perioada a fost aleasa , la cererea persoanelor indreptatite , la recalculare .Daca s-ar face la actualizare o alta cerere se poate intelege ca poate fi aleasa o alta perioada de 6 luni consecutive din ultimii 5 ani.

tehnocrat spunea...

Pt Dl Huhu Rezea:
Ori nu cititi ori nu intelegeti toate textele din lege. Si "conveniti" asta nu inseamna ca si noi "convenim" niste neadevaruri.
Ex. Ati "convenit" ca cei care se pensioneaza in 2017 dupa intrarea in vigoare a legii 152/2017 nu mai primesc indexarea de 5,25%. Total neadevarat.
Ce spune art.59/legea 223/2015:
"Al(5) prevederile al(1) se aplica si drepturilor de pensie deschisee in cursul anului."
Acest lucru se interpreteaza juridic astfel:
Indiferent de modificarea drepturilor salariale la activi, cei care ies la pensie in perioada 01/01/2017-31.12.2017 beneficiaza de indexarea cu 5.25 a drepturilor de pensie.
Obs. Dl Huhu Rezea , faptul ca nu publicati anumite pareri, care nu sunt in rezonanta cu interpretarea prevederilor legale, de catre dumneavoastra, este o mare gresala. Va faceti rau si dumneavoastra si pensionarilor militari, neavizati de prevederile legale.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Huhu Rezea, pe baza hatisului legislativ explicat frumos de Dv. as fi de parere ca Legea Pensiilor militare ar trebui regandita si elaborata unic, din nou, pe baze temeinice, gandita stiintific si in contextul NATO, fara trimiteri exprese pe alte legi mai vechi pentru complectare, fara interpretari si absolut nimic cu interventii exterioare in integralitatea ei, cum ar fi de exemplu monstruoasa OUG.57 & Art. 40 care ne-a mancat ficatii. O lege conceputa astfel incat sa fie oarecum unica si ,,eterna'' in sensul ca sa aiba valabilitate cel putin 20-30 de ani, pentru ca, sa fim seriosi, cei de la Casa sectoriala de pensii au fost permanent zapaciti de cap cu tot felul de ordonante, M-uri si alte tampenii care au macelarit-o si i-au schimbat ba coeficientii, ba una sau alta ca nci ei nu mai stiu pe unde sa scoata camasa, si tocmai de aceea si foarte multe greseli de redactate si calculare a deciziilor si procese pe rol in tribunale. Nu este exclus ca acum sa fie conceputa si o astfel de lege in mare taina, cred eu, deoarece mai mereu madam Olguta s-a referit ca se lucreaza la o lege a pensiilor, poate ca in realitate la doua, civila si militara, dar poate ca sa fie chiar una unica, gen Boc Boboc Poloboc cat un Dop! Nu o spun ca cel frustat, departe de mine, chiar shuntat fiind, dar cei 80% baza de calcul ca la magistrati sa ni se intoarca la origini, daca este pe dreptate si nediscriminatoriu cum zice sfanta Constitutie, si sa ne ofere garantia ca pana la moarte, si chiar pentru celelalte generatii dupa noi, sa fie sigura, viabila, neinterpretabila si sa le ofere generatiilor viitoare atractie pentru alegerea meseriei, sau ocupatiei de militar, cu garantarea unor pensii sigure si avantajoase, ca altfel se vor trezi cu ograzile cazarmilor goale si pustii daca o mai tot duc din eroare in...oroare pana capiere! Ar fi o solutie care i-ar impaca pe toti si s-ar linisti apele...

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Ai dedus indexările și de aceea crește numai cu 2%, nu?
Legea de adoptare a OUG 57, in forma aprobată de Senat, completează textul art. 109 și 110, la actualizare, în sensul dorit de d-ta. Să vedem dacă trece și de Cameră.
@Catalin
Te susțin în privința introducerii SM în solda de funcție, așa cum a reglementat și OUG 20/2016 aprobată prin L 250/2016. Observi că nu am zis conform L 250/2016 de aprobare a OUG nr.20/2016.
Fii primul care obține pe cale judecătorească includerea SM în solda de funcție. Nici nu mai e nevoie de invocarea unei excepții de neconstituționalitate.
@Trofin
Corect!

Anonim spunea...

Huhu,
Casa de pensii tace, fiindca si-au dat cu stangul in dreptul, cred ca nu stiu cum sa mareasca numai functia si gradul sa ramana pe loc. Ar insemna sa foloseasca doua VRS-uri, una pentru functie si una pentru grad; intrucat suntem inca pe ceficienti de ierarhizare, ar putea sa mareasca direct coeficientii, numai ca aplicandu-se LSU, dispar coeficientii si vreau sa vad cum vor echivala functiile cand se va folosi numai sume, ce lege de corelare a functiilor vor mai folosi.

Leon spunea...

Asa este..am scazut indexarile de 5% si 5,25%, pentru 2016 si 2017 !

Anonim spunea...

Trofin,
Cand am ales cele 6 luni, am tinut cont de marimea bazei de calcul, nu numai de functie. Modificand numai unul din elementele bazei de calcul mi se pare normal sa fac o reevaluare a intregii baze de calcul. Eu personal cand am ales cele 6 luni, am tinut cont in primul rand de functie, desi aveam gradul mai mare. Intrebare : ce m-as fi facut acum daca crestea numai gradul , fara sa am posibilitatea sa aleg alte luni?

Huhu Rezea spunea...

@tehnocrat
Îti luasei bunul obicei să nu mai comentezi aici. Poți să continui injuriile la adresa blogului acolo unde le-ai făcut și până acum.
Nu sunt obligat să public niște opinii care mai mult bramburesc cititorii.
Prevederea din art. 59, pe care o citezi, nu este scutită de aplicarea concurențială prevăzută de art. 60 alin (3).
Vom constata imediat cine are dreptate, după primele decizii de pensionare, în cursul lunii iulie.

Leon spunea...

De interes pentru cei care se pensioneaza in acest an pe Legea nr.263/2010: Indicele de corectie la calculul pensiei este de 1,14..!conform Legii nr.160 din 30.06.2017,adoptata recent de Parlament.

Huhu Rezea spunea...

@alpacin
Nu esti deloc documentat.
OUG 57 a și introdus în art 28 alin(10) restricția că alegerea celor 6 luni se face o singură dată.
Legea nr.152/2017, așa cum este și în LSU, nu majorează valoarea de referința sectorială, cea care a stat la baza creșterilor de solde până în oct 2008. Deja s-a revenit la sumele valorice ale soldei de grad și de funcție.M ajorarea din 152 nu se aplică și soldei de grad.
Solda de grad se actualizează prin hotărâre de guvern, in funcție de evoluția salariului minim pe economie.

luminita spunea...

cand dracului se va hotara ce se intampla cu art 40 din oug 57 , a ramas intepenit si nimeni nu mai spune nimic

Leo spunea...

"Nu v-am spus dar va repet" : Indexarea de 5% din 2016 nu va influenta majorarea soldei de functie de 15% conf. L152/2017 , dar va fi influentata de index. de 5,25% din 2017. Asa mi-a zis si mie cineva cu studii si activitate practica in drept.
PS Red car dog : spune-mi te rog mai sunt langa Lumina , ramasite ale "campusului" fostilor detinuti politici din anii '50 , devenit in anii '80 tabara unei unitati de geniu pt. canalul Poarta Alba -Mid. Navodari ? ( Pe scurt , unitatea de la "PENINSULA LEBADA")?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Luminita draga, romanu-i doar bun de clanta si nu pune pana pe hartie si pix sa deschida ochii responsabililor cu evacuarea Art. 40 sau sa i se dreaga busuiocul. Eu am trimis si mai trimit pe ici, pe colo colo, chiar daca iepurii altoiti le citesc in mutenie, dar nu raspund depeselor. I-am scris lui Dragnea, personal si pe functia la partid; Vasilescu, personal si Ministerului; Tariceanu, personal cat si biroului senatorial, Casei Sectoriale, urmeaza ministrului care acum isi infileteaza surubul la scaun, dar si altora in care am sa-l rog si pe presedinte sa faca ceva pentru noi doar, doar unul macar sa ciuleasca urechea catre cei 80% si chiar la toti, pentru ca am invocat si baza de calcul la 80%, ca la magistrati, pe langa un control serios la Casa Sectoriala pe mafiile care manaresc legislativ din umbra doar pentru interese de grup, si nu pentru majoritari. Sincer am sa va spun ca-i voi capia cu plangeri pana vad ca se declanseaza un control si la ei si la Minister cum s-au conceput aceste manareli care au dus la scaderea dramatica a 80% din pensiile rezervistilor. Daca ar scrie macar 10% din cei loviti, va asigur ca s-ar misca ceva, dar sa ne gasim doar doi, trei n-am facut nimic! Toti pentru unul si unul pentru toti! Ar trebui si blogurile sa faca ceva pentru noi sa se atraga atentia ca nu e normal ca 80% sa aiba de suferit amanari de ani de zile sa-si intre in drepturi, fiind din start un act discriminatoriu si anticonstitutional! Sacii in caruta vazuti nu inseamna sa-i uiti si pe cei cu lacrimi in ochi, doar suntem in aceeasi tabara cu totii si pe aici fiecare am avut cate un cuvant de spus pentru realizarile care astazi isi arata roadele, dor pentru cei 20%...

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Si cum vor face, vor împrăștia indexările... unele la cuantumul în plată și altele la cuantumul recalculat? Deocamdată, ambele sunt la cuantumul în plată, ma avantajos, nu la cel recalculat.
Lâsând la o parte faptul că indexările trebuiau aplicate la cuantumul recalculat... așa cum a fost practica în domeniul pensiilor.
Vine Curtea de Conturi si-i ia la întrebări; de ce ați adunat indexarea cu actualizarea.
@Corneliu
Stii ce zic secretarii instituțiilor care primesc sesizări de tipul celor formulate de tine?
Iar scrie jelbarul ala căruia i-am mai răspuns de câteva ori.
Si clasează jalba, fără s-o mai bage în mapa șefului.

Iulian Mareș spunea...

Huhurez
nu este kiar asa...UE, CE, SACEUR, NATO, CEDO, ONU, Duma de Stat/Rusia si CC PCR/China, Imparatul Japoniei inca nu au primit depese, dar mai stii?
Doar timpul va demonstra!

Leo spunea...

H-ule , nu stiu raspunsul la întrebarea ta. Personal cred ca este vorba de o legatura juridica dintre legi care opereaza cu anii fiscali dedicati si nu retroactiv. Am notat-o si-l voi reintreba pe prietenul meu cu proxima ocazie. Poate pana atunci mai exista o a treia opinie calificata de la cineva cu studii de drept.
PS am observat o inclinare simpatica a ta catre proverbele romanesti despre "popi"
: Te citez :"Popa nu toaca de 2 x pt. o baba surda" ; " Vorbesti ca un popa beat" ; Nu poti fi si popa si hot" . Eu prefer proverbele cu turcii : "Ba esti turc?" ; "Ne intelegem ca turcii" ( foarte aplicabil blogului) ; "Cum e turcu' si pistolu'" ; " Turcu' plateste" ; "Curg banii ca la turci" etc... Dar sunt bune si proverbele cu babele....

Iulian Mareș spunea...

HUHU
TE COTRAZIC!
Tipareau cupoanle de pensie in 2 variante!... :))

Unknown spunea...

Sa traiti!
Dl.Huhu & ce parere aveti despre darea in judecata de catre cei iesiti la pensie in 2016 si care nu au avut SM si introdus acum in SF?
Exista vreo portia legala de castigare in instanta, sau alta solutie? Multumesc!

Huhu Rezea spunea...

Mares
Cine plătea costul tipăririi? Ai uitat că au mai fost puși să plătescă de Curtea de Conturi?

@Au Relu
Instanța nu poate decât să constate ce a reglementat OUG 20/2016 că, începând cu 01 08 2016, domnii finanțiști trebuiau să includă în soldele de funcție sumele compensatorii reprezentând 50% din SM din anul 2009. Nu să reinscrie în statele de plată fosta SM ca parte componentă a soldei lunare.
Dacă invocă vreun ordin sau instrucțiune internă, atacați respectivul document în contencios administrativ.

Leon spunea...

OLGUTA SI DRAGNEA..gresesc cand afirma ca pensiile civile majorate cu 9% vor fi primite in luna August !.Conform Oug. nr.2/2017 aprobata cu Legea nr.137/13.06.2017 pensiile marite se vor acorda incepand cu 14.iulie...!

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Ai dreptate!
Am uitat că valoarea punctului de pensie pentru luna iulie, la 1000 lei, este stabilită încă din ianuarie 2017.
Cred că luna aceasta deja ajung la pensionarii civili, începând cu 10 iulie, in conturile bancare. Nu au scuza întârzierii pentru luna august.

Leo spunea...

Au Relu :
SA TRAITI ! +(bine)...ce-mi place salutul acesta , care il aud peste tot pe unde merg , deseori insotit de particula "sefu'". Un salut care a facut cariera....
Referitor la întrebarea ta , cred ca as completa cu sugestia ca indiferent daca e sau nu "portita" , TREBUIE dati in judecata . E ca la loto, prima conditie e sa joci... Totusi ,in eventualitatea unui proces, pana la portite trebuie sa inveti sa demontezi tot felul de exceptii "pe procedura" invocate de caracatita 2505 apoi de trimiteri catre CMJ-uri sau arhive ( desi e obligatia lor sa caute ), apoi sa sti sa le demontezi actele normative nepertinente cu cauza pe care le invoca caracatita pt. a deruta si a introduce confuzie. Daca tu nu demontezi , judecatorul nu o va face desi vede clar ca un act normativ aratat de caracatita NU ARE NICI O LEGATURA CU CE AI CERUT TU. Apoi ai facut contestatia la decizia de pensionare , care este demers procedural prealabil obligatoriu inainte de judecata in instanta ? Vezi , sunt multe de "lucrat" pana la "portita" ....

luminita spunea...

PAI VEDETI DL H ? deci nu am gresit ca si olguta nu stie multe ,dar asta e , ce parere aveti de dna LULUTA ,?asta chiar ca are ceva la cap sau are CEVA IN SPATE DE O TINE? APROPO PENSIILE CIVILE NU INTRA MAi DEVREME DE 14 ale fiecarei luni ,in banca , iar cei ce primesc acasa pensia este in raport de cum este arondat la oficiile postale de ex in blocul meu postasul vine pe 19 ale fiecarei luni asta ca sa terminam cu civilii .LA NOI am convingerea ca se vor face actualizarile odata cu aplicarea acelui procent de 25 % ca sa nu mai se ia in calcul indexarea din 2016 , sau cum,ZIC asta ca sant multe pensii nerecalculate siodata cu sf anului termina si cu asta, dar vom vedea .

reddog spunea...

@Leonard
Au mai ramas doar niste ruine, ici si colo niste bucati de ziduri.
A ramas totusi o mica asezare acolo, cateva zeci de case si o biserica, probabil tine de Lumina.
Zona ar fi avut un potential imobiliar mare daca ar fi avut acces direct la lacul Siutghiol dar bratul Canalului Dunate-Marea Neagra care duce la Navodari trece chiar intre Lumina si Peninsula si lacul Siutghiol.
Chiar si asa, am vazut ca la iesirea din Lumina spre Peninsula se lucreaza la sistematizarea zonei ( strada+utilitati ) si au inceput sa apara case mai aratoase.

Leon spunea...

In zilele urmatoare va ajunge la Promulgare( dupa reexaminare), Pl-x nr.320/2016 pentru modificarea si completarea Legii nr.346/2006, privind organizarea si functionarea Ministerului Apararii; De interes pentru pensionarii militari este Art.6.al.(4):
Casa de pensii sectoriala si Oficiul National pentru Cultul Eroilor functioneaza in SUBORDONAREA NEMIJLOCITA A MINISTRULUI APARARII NATIONALE...!

Trofin spunea...

Pentru @ tehnocrat - duminica 02 iulie 2017 : Problema pare a fi complicata dar raspunsul il putem desprinde din cele doua preverei legale , respectiv prevedrea din art. 28 alin.(1) din Legea 223/2015 modificat cu OUG 57/2015 prin care soldele lunare se actualizeaza la data deschiderii drepturilor de pensie si prevederea din art 59 alin.(5) din aceeasi lege care dispune aplicarea indexarii si la drepturile de pensie deschise in cursul anului. Eu unul tind sa cred ca aveti dreptate. Numai sa se aplice actualizarea si bazei de calcul pentru pensiile persoanelor ale caror drepturi de pensie s-au deschis anterior datei de 30 iunie 2017, altfel s-ar produce discriminare.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Luminita, sigur, foarte sigur Olguta si Dragnea nu stiu nimic ce se intamla cu noi!

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Red dog, mi-ai adus aminte de niste zone care ar putea fi fantastice, daca o mana de gospodar le-ar exploata! Mai tii minte, dupa Revolutie, acolo langa Hanul piratilor, in spate, pe stanga aproape de Tabara si Navodari, ca o platforma mobil-plutitoare draga fundul lacului Mamaia si scotea un nisip ca de aur? Ma gandeam ca acel mal, plus zona Peninsulei pana inspre Lumina, daca se evacua cazarma-fosta parnaie, casele si baracile alea insalubre, daca ar fi razuite si s-ar construi o zona de agrement-plaja sau rezidentiala ar fi aratat ca in Miami Beach... Nu stiu de ce, chiar asa cum era inainte si unde am fost cazat, cand eram la Canal, la cazarma aia la Peninsula, dar mi-a placut enorm si daca stateam acolo si 30 de ani, nu mi-ar fi diplacut sa stau acolo, fiind aproape si de Constanta, Mamaia, Litoral, Mavodari, Lumina, Nazarcea, cu livezile ei bogate, nu departe de Murtfatlar, ,,baile Nuntasi,'' de fapt fiind atunci doar o baraca, dar namolul ma lecuise pentru multi ani de reumatism cat am stat in Nuntasi, acolo gaseam la tot pasul pe araturi resturi arheologice romane pe care localnicii le considerau insignifiante, apoi Histia cea batrana si fantastica, Tariverde cu biserica din camp parasita si dincolo pana la capatul drumului, si alte minunatii care m-au incantat atunci, desi veneam dintr-un loc inconjurat de munti, paduri si dealuri... Dobrogea este vis si frumusete, pentru cine stie sa aprecieze o valoare turistica inestimabila si niste locuitori care sunt mai infratiti decat fratii adevarati, desi sunt amestecaturi de moldoveni, olteni, turci, tatari, gagauzi, lipoveni, greci, italieni si alte multe natii...Ferice de dumneata in sanatate, prietene!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Leonard, esti simpatic si de un optimism molipsitor! Cand spui ca ,,sa dam in judecata'' uiti un lucru: Dar noi, oare, avem Justitie si judecatori, ca in Occident, ca sa te duci acolo cu incredere, nu ca la noi, la biserica la Doamne...Doarme? Uiti ca traim intr-un stat mafiot condus de mafioti? ,,Succesuri'' in actiuni, dar ramane cum am stabilit, tovarasi!

Huhu Rezea spunea...

@Trofin
Vrei să-i dai dreptate tehnocratului, dar nu spui că ești în dezacord cu mine.
Dacă legea s-ar aplica mecanic, după cum zici, iată ce discriminare creezi.

1. Un cadru MApN s-a pensionat in luna mai. I s-a actualizat solda de funcție la nivelul lunii mai, nivel care vine din istorie, tocmai din octombrie 2008. Cuantumul calculat al pensiei i se indexează conform art. 59 alin.(5)cu 5,25%.
După... sau din luna iunie anul acesta, când se pune problema actualizării cuantumului pensiei sale, după majorarea soldei de funcție cu 15%, prin Legea nr. 152/27 06 2017, i se aplică art. 60 alin.(3) și din actualizarea cu 15% i se deduce indexarea de 5,25%
2. Un alt cadru militar din MApN se pensionează în cursul lunii iulie. Soldele sale de funcție, din cele 6 luni ale bazei de calcul, se actualizează la nivelul din iulie, nivel deja majorat cu 15% prin aceeași L 152/2017. D-ta esti darnic și îi mai și indexezi cuantumul pensie cu 5,25%, că așa zice art, 59 alin (5). Poți să găsești și o justificare.
Majorarea de 15% a primit-o în timp ce era cadru în activitate iar indexarea a primit-o ca tânăr pensionar.
Care este rezultatul?
Cadrul nr. 1 primește 15% minus indexarea de 5,25%
Cadrul nr. 2 primește 15% plus indexarea de 5,25%
Este posibilă o asemenea discriminare, domnule@Trofin?

Iulian Mareș spunea...

La Romania TV Gelu Visan este primul om politic care ia apararea pensiilor militare, subliniind mai mult decat accentuat ca acestia nu au pensii speciale!

Vasile G. spunea...

Tăcerea CPS a MApN este inexplicabilă și nejustificată. În lipsa unei informări corecte și avizate din partea celor încadrați pe funcțiile de relații publice, din instituție, in spațiul public își fac loc interpretări neavizate și unele voit confuze și cu scopul de a induce o stare de iritare și desconsiderare a instituțiilor militare. Dar, cum s-ar spune și-o fac cu mâna ( tăcerea) lor.

Iulian Mareș spunea...

Hopa
se baga si Stolojan si el ne sustine!

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Iulian Mareș spunea...

Leonard
este cald si electronii circula mai lent!...se scade 5,5 + 5!
Nu-i mai da cu indemnuri....Razboinicul Luminii, acum traduce in UK si japoneza! :))

CEZAR spunea...

A SPUS CLAR ..fosta sefa a CAsei de pensii...Parcalab ..
Militarii ..NUUUUU
Asa ca luati o pauza nu va mai ardeti neuronii...!!

Iulian Mareș spunea...

Plebeule,
tu cu cine te certi?
Aici se discuta despre cum se vor reflecta cei 15% la SF in pensie!
Tu ai ramas setat pe cei 9%?...doamna Parcalab este acum la pensie si ea!

Leon spunea...

In ultima perioada se observa o ofensiva din partea societatii civile pentru desfintarea pensiilor speciale..! In interventia telefonica din aceasta seara la RTv, fostul Premier Th.Stolojan s-a pronuntat pentru desfiintarea acestor pensii sustinand ca singurele pensii de serviciu care trebuie mantinute in continuare sunt cele din ARMATA..!
Reamintesc pentru cei care poate au uitat ca Prima Lege privnd Pensiile de Serviciu a fost Legea nr.164/2001, privind pensiile militare de stat ! Abia dupa trei ani au inceput sa apara si alte legi privind, pensiile politistilor( Legea nr.179/2004), ale magistratilor(Legea nr.303/2004), etc. Si eu sustin o lege a pensiilor numai pentru MILITARII din MApN, Jandarmerie, ISU, SRI, STS, SIE..!

gheo spunea...

Domnule ”H”, in afara de unele mentiuni pomenite in comentariile de ”aici” referitor la o ”noua lege a pensiilor”, PSD, se pare ca intradevar are in vedere ”o noua lege a pensiilor” care sa fie ”ori dezbatuta public ori promovata pana prin octombrie, aceasta va avea oare in vedere si o ”recuplare a pensiilor militare” la o noua lege unica in domeniu ?.

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Pensiile militare vin din perioada lui Cuza.
Citiți documentarul de pe acest blog despre pensiile militare sub eticheta PENSII SPECIALE

http://www.huhurez.com/2015/08/cuza-si-carol-i-au-dat-primele-legi.html

Leon spunea...

Stiu Dle H,eu ma refeream la legile privind pensiile speciale aparute ca ciupercile dupa ploaie..in ultimii 15 ani..! Am citit si Legea pensiilor militare aprobata de Carol I la 9 iunie 1889 si mi-a placut Art.2.al.d):
Cuantumul pensiei se stabileste dupa Solda propriu-zisa, FARA ACCESORII...!
Foarte utila Arhiva dvstra..incercati s-o pastrati..!

Iulian Mareș spunea...

Leon
Am prins solutia: "Fara accesorii....!"
Dumneata ai "accesorii"?
Sau, daca accesoriile altuia sunt ceva mai mari decat ale dumitale, atunci "fara accesorii!"
In afara faptului ca intri in grupul romanesc bine definit de zicala "Sa moara capra vecinului" doresti sa egalizezi pe verticala si orizontala soldele si pe cale de consecinta pensiile camarazilor dand de pamant cu principiile celei mai piramidale institutii si aducand iar in prezent acel comunist, de import pur bolsevic: "fiecaruia dupa nevoi si necesitati"?
Zii asa, ca nu este nicio paguba-n ciuperci, nu te feri!

Trofin spunea...

Huhu ReZea spunea... : duminica 02 Iulie 2017 : ora :.... ( ar fi bine de trecut si ora comenteriului, pentru o mai usoara incadrare in timp.

1). Nu cred ca intre noi se produce un dezacord si daca s-ar produce il putem inlatura pe cale cerebrala.
2). Revenind la problema , ati dat doua situtii in care ati specificat in final ca unul pierde la actualizare idexarea de la inceputul anului 2017 iar celalat castiga indexarea de 5,25% . In ambele cazuri rationmentul este corect dar concluzia este subiectiva fiindca se abate de la dispozitiile legale. Daca avem in vedere dispozitia din Legea 223/2015 modificata cu OUG 57/2015 de l art. 28 alin.(1) intalnim termenul de "actualizare" care se refera la soldele lunare din cele 6 luni alese de beneficiar pentru stabilirea bazei de calcul . In ambele cazuri prezentate de dvs. se aplica aceasta dispozitie , la primul caz inainte de 30.06.2017 iar in cel de al doilea caz dupa aceasta data. La primul caz se aplica si dispozitia de la art. 59 alin.(5) din Legea 223/2015 , adica indexarea de 5,25% pentru anul in curs pe care o va pierde sau va beneficia in continuare, conform art. 60 alin (3) din Legea 223/2015, la actualizarea in baza Legii 152/2017.
La al doilea caz , se aplica aceeasi dispozitie a art. 59 alin.(5) , deci nu este ceva discriminatoriu . De ce , fiindca acest al doilea caz beneficaza de acelasi tratament de care au beneficiat si alti pensionari beneficiari ai Legii 164/2001 in perioada de recalculare a pensiilor deschise anterior intrarii in vigoare a legii ( dau ca exemplu cazul meu , cuantumul pensiei mi-a fost stabilit fara nicio indexare deaorece aveam cuantumul peste un anumit plafon limita iar aceluia care s-a pensionat dupa mine i s-a aplicat si indexarea de atunci). Cei care se incadreaza in cel de al doilea caz vor beneficia de 5,25 % pana la urmatoarea actualizare , posibil la 01.01.2018 cand vor reintra in normalitate , adica o va pierde fiindca nu va mai beneficia de optiunea de la art. 60 alin(3). Asadar , nu vad nicio discriminare reala , aparenta da, dar trebuie respectata legea.

Ela spunea...

Am inteles ca pensiile magistratilor au si o componenta "civila" astfel ca lor le cresc pensiile si cand creste punctul de pensie si cand se majoreaza pensiile militare. Fain de tot!

CEZAR spunea...

M-Ale ai auzit ,,BATRACIANULE"...solda propriu -zisa ...fara ACCESORII
Spune-i si lu T2-MaKISS...

tigri2 spunea...

CAPII ARMATEI NE VOR CAPUL

Oare de ce ne pun piedici"tehnocratii" din ...Armata ?
Studiind istoricul legilor pensiilor militare din ultimii ani sesizam manifestarile de avaritie, din ce in ce mai pregnante, ale diriguitorilor sistemului militar.Pe langa afacerile generalilor cu apartamente si trafic de influenta , marii bosi ai armatei, au pus ochii si pe pensiile militare, pe viitoarele pensii, in detrimentul celor aflati in plata, vechii pensionari militari. Pentru intarirea celor spuse am sa exemplific cu Legea 164/2001 in cadrul careia au prevazut o baza de calcul care sa-i favorizeze doar pe ei, nu si pe cei dinainte : "ART. 21
(1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este SOLDA LUNARA BRUTA avută în ultima lună de activitate, care include solda de grad corespunzătoare la data trecerii în rezervă.
(2) În cazul în care au avut loc modificări ale soldelor de functie în ultimele 6 luni de activitate, baza de calcul o constituie media SOLDELOR LUNARE BRUTE din această perioadă, mai putin solda de
grad. La media obtinută se adaugă solda de grad prevăzută la alin. (1)".
...Legea 223 vine sa indrepte ce era "putred" in legile 164 si 263 si prevede o baza de calcul asemanatoare (ca text, dar cu alte elemente cu L 164) si anume:" Art. 28
(1) Baza de calcul folosita pentru stabilirea pensiei militare de stat este MEDIA TUTUROR VENITURILOR BRUTE realizate în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor prevazute la Art. 3 lit. a)-c).
La media obtinuta se adauga un spor de pana la 15% în conditiile stabilite prin ordin comun al conducatorilor institutiilor din domeniul apararii nationale, ordinii publice si securitatii nationale ".
Tocmai asta i-a deranjat pe "mafiotii" de la conducerea Armatei= amenintarea viitoarelor ,lor, pensii , prin cresterea cuantumului pensiilor vechi. Plus ca au venit cu tot felul de tertipuri in asa fel ca cei ce intra in Armata prin alte cai decat scoala militara , sa aiba drepturi egale si chiar mai mari decat militarii de cariere(ex .tot felul de sporuri de doctorate, lucrari de exceptie si durata de stagiu).
Adica, ce fac nemernicii: taie de la "boul care trage" si baga in traista lenesului, a amantei adusa alaturi de el in serviciu sau al nepotului facut colonel peste noapte si adus de prin barurile urbei.
Trebuie sa fim vigilenti si sa ne zbatem pentru drepturile noastre!

tigri2 spunea...

https://stiriziare.net/o-melodie-superba-care-cucereste-orice-roman/

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Tigrisor, eu asta vreau sa explic tuturor, ca s-a tras tare pe cresterea pensiilor foarte mari furandu-se din pensiile cele modeste si mici PRIN MANARIREA LEGILOR IN CADRUL GRUPARILOR MAFIOTE DIN ARMATA! Nimeni nu vrea sa ma creada, pentru ca in laboratoarele lor s-au manarit coeficientii si calculele, astfel incat cele mici sa fie chiar coborate in jos, ca la noi, iar cele foarte mari sa creasca si mai mult. DNA trebuie sa ia in calcul toate aceste manarii mafiote si abuzuri, ca daca ne plangem politicului, lui Dragnea si Olguta, care sunt mana inh mana cu acestea, n-am facut nimic! Toti au tipat pe aceste pagini, pana acum, ca sunt neandreptatiti, acum vazandu-se manjiti cu o bruma inselatoare ne-au abandonat pe noi, cei calculati pe minus, si nu ne mai ajuta macar cu o vorba sa starneasca curiozitatea politicului, dar cu recomandarea ca ,,lasa domnule, peste cativa ani o sa ai si dumneata pensia marita!'' Dar pana atunci, eu nu intineresc si nici nu ma insanatosesc, nu mai am incredere ca traiesc pana maine, si de ce peste cativa ani sa primesc si eu drepturi, cat si altii calculati pe minus, preturile cresc peste tot si ma nenorocesc in scurt timp, ca n-am acumulari si averi sa ma autointretin, ce sa fac eu cu 1000 de lei la bloc venit pe o luna, iar daca adun cu veniturile Anei, avem impreuna un venit toatal de 1400 lei! Se poate trai cu 700 de lei de persoana intr-un bloc cu chirie? Situatia este foarte grava cu mine, dar si cu altii, mistocareala din jur e la ordinea zilei, dar este o drama cumplita pe care nimeni nu vrea s-o inteleaga si faptul ca am fost furati in mod ordinar de o gasca mafiota care si-au marit lor sa ne scada ale noastre, cei furati la recalculari! Cititi si pe admin Olescu ce parere are domnia sa cu o alta form de furt din pensii, la ora actuala, de 30% si omul are foarte mare dreptate la ce afirma acolo! 585 lei si 605 lei nu este valoarea pensiei mele, oricat ati vrea sa ma dati la intors, pentru ca acolo in spatele meu exista niste scoli absolvite, o vechime totala de 18 ani, 13,5 ani efectiva si daca ne gandim ca pensia pentru cei fara o zi de munca este de 540 de lei inseamna ca statul mafiot si mafiotii militari care au manarit legislativul trebuie deferiti pe mana DNA! Camaraderia exista ca vorba-n vant, nu si efectiv cand este vorba ca suntem o categorie inselata si furata la pensii si nimeni nu ne sare in ajutor, dupa ce si-au vazut toti sacii in caruta pe mariri! Eu am noroc ca am calculator si ma pot revolta pe aici, dar cate zeci de mii sunt zacand la pat si in nestiinta, bolnavi si batrani, care pur si simplu nu stiu, sau care n-au un calculator sa ne posteze durerile prin care trec in urma acestui jaf de proportii la pensiile mici?! Mi s-a facut scarba si sila de toate aceste nenorociri cate se intampla cu mine si camarazii in situatia mea, mai ales ca am fost abandonati si indepartati ca pe niste bolnavi de raie capreasca, ca asa este ,,solidaritatea'' militara la romani! DE CE NIMENI ACUM NU MAI SCOATE NICI UN CIOC CU BAZA DE CALCUL 65% SA FIE 80%? PANA ACUM TOTI VA DADEATI DE CEASUL MORTII PENTRU ASTA, ACUM NU VA MAI ESTE NECESAR?

Iulian Mareș spunea...

Ela,
FB! Esti invidioasa? Lupta-te ca sa avem ca ei! Nu sa moara ei si sa le luam capra!

Huhu Rezea spunea...

#Cornele
Celor cu vechime mare le este indiferent dacă procentul de pensie este 65% sau 80% pentru că, în ambele situații, ajung la 100% din baza de calcul.
In situația d-tale chiar și dacă îți mai pun 7 ani stagiu potențial, până la 25 ani vechime, tot nu ajungi la cuantumul dublu pe care il ai în plată, rămas de la pensia de invaliditate.
Si cu 80% nu cred că treci peste cuantumul în plată.
Speranțele de creștere sunt tot în actualizarile pe care le va genera LSU.
Fii mai pozitiv... omule!

Iulian Mareș spunea...

HUHU.
Eu crad ca i se va rezolva problema lui diez Corneliu! Vor interveni UE, CE, SACEUR, NATO, CEDO, ONU, Duma de Stat/Rusia si CC PCR/China, Imparatul Japoniei!
Nu-l lasa ei asa!

Huhu Rezea spunea...

@Trofin
Din toată discuția trebuie reținut că indexările și majorările de pensii majorează pensia brută.... dar nu modifică valoarea soldei de funcție și a soldei de grad. Acestea se actualizează numai atunci când, prin lege, sunt majorate soldele de funcție ale activilor și când, prin hotărâre de guvern, sunt majorate soldele de grad ale activilor. A se vedea Anexa VI din LSU.
Precizarea este importantă pentru a întelege cum se vor transpune în actualizarea cuantumului pensiilor militare majorările salariale prevăzute în art. 38 al LSU, pe perioada 2018-2022.
Revenind la subiect, este bine că ai subliniat că una este actualizarea bazei de calcul în vederea calculării/recalculării pensiilor militare, prevăzută în art. 28, 109 și 110, și alta este actualizarea soldelor de funcție și de grad, prevăzută de art. 60, operațiune post calculare/recalculare. Diferite, dar ambele au rostul de a restabili un echilibru, nu egalitate, între soldele brute ale activilor și pensiile militare, prin constantele solda de funcție și solda de grad.
Creșterile soldelor de grad și de funcție pentru personalul militar activ sunt determinate de inflație și de creșterea reală a câștigului mediu brut, adică de aceleași care stau și la baza indexarilor și majorărilor de pensii.
Considerente economico-inflaționiste au stat, atât la baza art. 59 alin (5), cât și la baza art. 60 alin (3).
Eu zic că în cazul 2 deducerea se va aplica la momentul emiterii deciziei de pensionare, în sensul că nu va primi indexarea de 5,25%.
Așteptăm instrucțiunile. Noi încercăm să anticipăm.

Leo spunea...

Referitor la noul ministrul al MApN , TUTUIANU Adrian cred ca ar trebui sa faca urmatoarele demersuri in legatura cu HAOSUL si discrepantele din pensiile militare:
1. Sa declare un audit extern ( din afara MApN-ului) cu specialisti in domeniul pensiilor pt. a fi identificate radacinile primare , secubdare si tertiare legislative care au condus la HAOSUL si DISCREPANTELE din sist pensiilor militare.
2. Sa identifice cu nume si prenume indivizii care au participat la promovarea "radacinilor" raului legislativ de la pct.1
3. Sa identifice la indivizii de la pct. 2 daca a fost INCOMPETENTA sau REA VOINTA.
4. Sa i-a masurile de sanctionare asociate pt. incompetenta sau rea vointa cu indivizii de la pct.3
4. Sa numeasca la Casa de pensii sectoriala a MApN un sef competent si cinstit , care sa urmareasca aplicarea întocmai a LSU la L223 pe parcursul "cincinalului" 2017-2022.
Noul ministru Tutuianu este singura speranta a ARMATEI si a pensionarilor ei .

Leon spunea...

Ela, asa este! Pensia magistratilor are o componenta bazata pe Contributivitate, calculata in functie de Punctajul obtinut si o alta componenta( mai mare) calculata cu procentul de 80% din total venituri in ultimele 12 luni.
Pensionarii magistrati civili,in acest an beneficiaza de cresterea punctajului cu 9% din aceasta luna, dar pe Total Pensia nu creste.
Va creste in anul 2018 odata cu majorarea salariilor magistratilor.
Pentru Contributivitate banii vin de la Bugetul Asigurarilor sociale iar Diferenta de la Bugetul de stat..!

Iulian Mareș spunea...

Da....melodia verii, TOP 10!

http://m.trilulilu.ro/la-noi-la-braila-la-tanti-elvira-o-melodie-superba

Liviu PO spunea...

@huhu
Daca actualizarea intra in aplicare cu data de 30 iunie a.c. apar doua enigme:
1. deoarece drepturile pe luna iunie deja au fost livrate,in cazul in care dupa recalculare apar sume mai mari decat drepturile in plata aferente lunii iunie ,acestea ar trebui sa ne fie livrate odata cu cele din luna curenta?
2.baza de calcul pentru drepturile actualizate va cuprinde indexarea anului 2016?

Huhu Rezea spunea...

@Liviu
Mai întâi să vedem din ce lună vor acorda creșterile pentru personalul militar și civil din MApN.
Indexările din 2016 și 2017 se deduc din creșterea cuantumului rezultat din actualizarea soldei de funcție cu 15%.

Gigi spunea...

Întrebare,pt.dl.admin H.
Dacă,indexarea din an 2016 se deduce(se scade)din procentul de actualizare,15℅,25℅...etc.de ce acel Procent de indexare de 5℅ din anul 2016 este cuprins în decizia de pensie,iar cel de anul acesta nu?
Cei care au primit Decizia de pensie anul acesta au observat acest lucru!
Indexarea pe 2017 este trecută pe cupon,iar ce-a din 20616,în decizie.
Eu,cred,dar nu sunt sigur,că 2016 nu se deduce

Unknown spunea...

buna ziua
stie cineva ce se intampla cu actualizarea pensiilor vizavi de majorarea salariilor in urma acordarii salariului de merit la toti activii ?

Gigi spunea...

Domnilor,singurii dușmani ai pensionarilor militari,polițiști,jandarmi,pompieri,,...........,sunt ai nostrii din ministere,ei se duc cu șapcă în mână și fac sluj în fața politicienilor la putere,nu au coloană vertebrală,țin de scaun și cu dinții.
Cine credeți că a emis oug 57,mai bine zis,la a cui propunere?
Ei,au făcut simulări și s-au speriat ce au văzut.
Toți,se uită la militari că am avea noi pensii mari.
Noi suntem 160.000 în total.Saracim noi bugetul?
Dar,nu se uită câti iau ajutoare sociale care încă sunt buni de muncă,peste un milion în toată țara?
Într-o comună de 1000-1500 de locuitori au în jur de 50 angajați,4-5 să colecteze impozitele!!??
De ce nu se comasează 3-4 comune să nu mai plătească atâtea salarii?
De ce nu se ia măsuri de reducere,măcar la jumătate a evaziunii fiscale,etc.etc.
Păi,nu se ia,ãla e finu,alălalt e nașu,nepotu...

Leo spunea...

Cum adica citez "din ce luna vor acorda cresterile pentru personalul militar și civil din MApN' ?
Pai nu e CLAR , inclusiv autorul intrebarii a scris cu rosu fe fond albastru ca :

"Legea intră în vigoare pe 30 06 2017, orele 00,00.

-Soldele de funcție ale personalului militar din MApN vor fi mai mari cu 15%, începând cu luna iunie 2017."
H-ule , ne pui intrebari la care raspunsul este EVIDENT , adica din IUNIE INCLUSIV. Iara bagi batul printre uluci ?

tigri2 spunea...

@Roman Alexandru, precis, nu stie nimeni , doar presupuneri. Ce-i sigur este ca nu ne dau nimic, deocamdata, poate in ianuarie , sau incepand cu 01.01.200000000 etc

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Huhu Rezea & Gigi, va intreb pe domniile voatre, la modul cel mai serios: Va plac harababurile astea pornite din incompetenta si lucrul in stil mafiot de a se tot ascunde mereu realitatile de habar nu mai avem si nu mai stim care este logica acestor actualizari? Ma credeti acum ca stilul acesta mafiot aplicat conspirativ si tainic este pentru ca noi niciodata sa nu stim exact si punctual care ne sunt drepturile in urma aplicarii LSU, dar si ale altor hotarari? De ce nu se fac publice niste comunicate lamuritoare, cum e normal? De ce nu-i transparenta si sprijin sa cunoastem realitatile? Nu sunteti de acord cu mine ca trebuie toate aceste conspiratii mafiote sa se sfarseasca in urma unor anchete si a unui audit extern, foarte serios, si zburati din Minister si Casa sectoriala toti mafiotii si incompetentii incolaciti acoloca serpii otravitori si care ne-au mancat zilele de ani de zile cu conspiratiile si manarelile lor mafiote?

Huhu Rezea spunea...

@leonard
Brambureala s-a produs în sistemul de salarizare a cadrelor militare... pentru a se evita actualizarea pensiilor.
@gigi
Pai să facem deosebire între deciziile de calculare, pensii noi deschise, și cele de recalculare.
In deciziile de calculare pe 2017 nu au ce să caute indexările din 2016 pentru că nu le-au primit.
In deciziile de recalculare primite anul acesta indexarea de 5%, aferentă anului 2016, este consemnată la cuantumul recalculat, deși este, cred, indexat cu 5% și cuantumul mai avantajos rămas în plată. In aceleași decizii indexarea de 5,25, aferentă anului 2017, este consemnată și adăugată numai la cuantumul rămas în plată.
Nu mă pricep la asemenea artificii contabile.

Leo spunea...

- Flavius : Sa ne mai spuna dl. Dr. Luca , ce l-a manat pe el sa-si ascunda veniturile din declaratia de avere ? La fel si din declaratia doamnei subordonate , fiind singurii din Casa de pensii a MApN care isi ascund veniturile din document ?
- Catalin , ce sfat sa-ti dea omul in afara sa faci contestatie si apoi sa-i dai in judecata. In plus sa ne povestesti ce aberatii fara nici o legatura cu motivele invocate , iti scriu indivizii in Hotararea de contestatie .
- Gigi , exact asa scriam si eu cu ceva timp in urma despre slugile politrucilor padurari , veterinari , merceologi , cu grade mari si interese meschine din varful MApN-ului. De ce , de ce , etc... Pai D'aia , ca nu-i i-a lumea la pietre si-i voteaza tot timpul...

CEZAR spunea...

GRESEALA FARA URMA DE INDOIALA ESTE A CELOR CARE AU CONCEPUT ACEASTA MONSTRUOASA 223...
NU AVEA NICIO SANSA SA SE APLICE ..CLAR...!!

Huhu Rezea spunea...

@Catalin
Tu ceri mere și ei spun că nu pot să-ti dea pere.
Au dreptate cănd spun că nu ai avut soldă de merit în cele 6 luni alese, dar tu nu ceri asta.
Tu ceri să-ți actualizeze soldele de funcție...pe care le aveai, nu?, în cele 6 luni la nivelul soldei de funcție de la data pensionării, conf art. 28, nivel care cuprinde și sumele compensatorii reprezentănd SM care ți se cuvenea în 2009, incluse în solda de funcție, conf ord 20/2016, începând cu luna august 2016.
Dacă ei au făcut un artificiu smecheresc de pastrare a SM în componența soldei lunare brute, nu în solda de funcție, nu poți să primești dreptate de la ei.
Dacă ai făcut contestație cere-le să aducă în instanță documentul administrativ de aplicare a OUG 20/2016 care să contrazică ordonanța.

Dacă nu ai contestat, discutăm degeaba.

Eu, când voi primi decizia de recalculare, o voi contesta dacă nu-mi actualizează solda de funcție cu suma compensatorie, începând cu luna iulie 2017, dată de la care a fost eliminată interdicția de actualizare prin abrogarea prevăzută de LSU a alin (9) din OUG nr. 20/2016.

Iulian Mareș spunea...

Cezar,
L 264 era mai buna!
Te invatase-si cu ea ca si cu capra si Pomohaci cu copiii!
Contributeala!!! dar tu ce sutana mea ai contribuit? La asta nu te gandesti?
Ai casigat gros si lung la recalculare pe 223 si acum bulversezi pe Coneliunsson! Si asta nu se joaca....isi doneaza pensia lui Pomohaci!

Unknown spunea...

Multumesc, pentru raspunsuri,domnilor Huhu si Leonard! Multa sanatate!

Ela spunea...

@ Iulian Mares
Nu as fi invidioasa daca si-ar face meseria in mod responsabil.Din proprie experienta pot sa spun ca judecatoria a devenit un fel de loterie unde nu mai ai certitudinea ca ti se face dreptate.Din lene unii nici nu "citesc" dosarul si dau sentinte de-am p-lea, daca tot nu-i controleaza nimeni ce rost are sa-si oboseasca mintea,Nu? Deci bani cu carul si munca de doi bani !!!

Leo spunea...

Aurel, eu cred ca daca ai iesit la pensie in 2016 si ai formulat întrebarea tocmai acum in iulie 2017 , ai pierdut trenul deoarece ori nu ai formulat contestatie in termen de 30 zile de la comunicarea Deciziei de pensionare , ori nu ai formulat "ACTIUNE" in termen de 30 de zile de la comunicarea Hotararii Comisiei de contestatii ( CARACATITA corcita dintre 2505 & 2580). Ori nici una nici alta. Personal regret daca este asa , deoarece caracatitele 2505 & 2580 pe asta se bazeaza , ca pensionarii militari nu cunosc legea , nu au bani de avocati , nu formuleaza pertinent si procedural cererile , etc... DOAMNE AJUTA SA RAMANEM SANATOSI !

Iulian Mareș spunea...

Ela esti o ea sau un el?
Constat ca sunteti alaturi de KWI in suflet!
Nu trebuie sa generalizam ...referitor si la judecatori!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Ela Ela, ptiu, drace cata dreptate ai! La mine, chiar cred ca n-a citit un bob judecatoarea din continutul cererii! Eu am cerut repetitiv si in clar sa-mi declare admisa revizuirea pensiei, sa fie obligata Casa sa mi-o treaca prin aceasta operatiune de revizuire, iar ea mi-a tinut un discurs fulminant pe teza contestatiei, cu exemple din legislatia europeana, sentinta fiind publicata de onor adminul @ Huhu Rezea si aici, mai in jos cautare, la cererea mea expresa! Ea, judecatoarea, a acceptat inadmisibilitatea cererii mele, fara dreptul constitutional la un proces echitabil si drept, vazandu-ma ca-s lipsit de mijloace financiare, deci si de aparare, dand cauzei castig la aceasta pretentie a Casei Sectoriale. Ai auzit vreodata de...legaturi mafiote prin mass media sau beletristica? Acum intreb si eu ca prostul: Eroare judiciara sau...legaturi mafiote? Un CSM foarte bine organizat si foarte independent, daca avem in Romania si asa ceva (ptiu, drace ca vorbesc de lucruri sfinte in casa dracului!) o sa-mi dea raspunsul corect, in caz ca nu mi se caseaza sentinta in urmatoarea sedinta! Basau este singura data treaz, lucid si korekt cand zice: ,,Statul mafiot!'' Ntz, ntz, ntz...

Huhu Rezea spunea...

catalin
Nu au introdus la nimeni acea sumă compensatorie în solda de funcție.
Au interpretat că includerea nu înseamnă majorare și au reintrodus suma compensatorie ca SM. Ca atare, ai avut SM în cele 6 luni alese... o ai și în baza de calcul. Nu ai avut...nici nu o primeşti prin mila lor.
Interpretarea aceasta, împotriva textului ordonanței, este preluată și rostogolită și de agenții lor de influența în mediul online.
Prin memorii, cum face "Corneliu, nu mai rezolvi nimic dacă au trecut cele 30 de zile pentru contestaţii.
Nu stiu ce calcule faci d ta dar solda de merit la un colonel era, în 2009, cam 200 lei. In august 2016 nu iţi băga mai mult de 100 lei in solda de funcţie.
Dacă ar fi fost vreun ordin de aplicare a ordonanţei trebuia să-l publice în MO.

Leo spunea...

Flavius , ai dreptate când spui citez : "cred ca n-a citit un bob judecatoarea din continutul cererii ". Poate a citit din curiozitate . Tu ai pierdut "pe procedura inadmisibilitatii" ridicata de caracatita 2505 de la primul termen. Am mai povestit eu care sunt smecheriile molustelor perfide...

Gigi spunea...

@Huhurez
Când s-o emite Decizia de recalculare,o să vedeți că această indexare de 5℅ din 2016 este introdusă în Decizie,iar cea de anul acesta,nu,cum este normal la fiecare indexare.Nu se poate schimba Decizia în fiecare an când se fac indexări!
Asta mă face să cred că,la actualizare,când o fi,cei 5℅ nu se vor deduce!E o părere!

Radu C.
Dacă în cele 6 luni alese nu ați avut SM,nu beneficiați la calcul.
Numai dacă va vrea "împărătia"să ne-o introducă și nouă,la care nu am avut-o.Aceste oug-uri emise pe această temă sunt neclare. Tot ce-i care le-au emis trebuiesc să le și clarifice ,coroborate cu LSU.
Că este discriminare,este foarte clar ca lumina zilei!
Până atunci contestați Decizia!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Va recomand tezele unui lins cu Margarina pe ferzonul cu cararea cu onorul spre staaaaa-nga!, parfumat cu drojdie, mandolinist-gurist liberalist care invoca actualizarile si maririle actuale drept niste tradari nationale, distrugerea statului de dreaaaa-pta!, boamba cu neutroni, atac psiopatoid si psihotronic, Potopul lui protopopul Noemi si Apocaleapsha dupa John! Nia la halba, nia la Alexandrion, nia la jgheab, insetatule, si mai baga o stacana la vagauna insecetata! Ce fiara, mangafaua de Chihuaua!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Fantastic: Deja se preconizeaza o Lege Unica a Pensiilor, Civila cumulata cu cea Militara! Se lucreaza la ea si eu v-am spus de mult de ea si nu ma credeati, pentru eliminarea tuturor inechitatilor! Chiar acum s-a discutat pe Romania TV! VA FI LEGEA UNICA A PENSIILOR PE CARE O DORESTE SI ACTUALUL PREMIER!

Leo spunea...

Flavius , eu nu prea privesc "televiziunea guita" , de aceea te rog povestete-ne detalii din ce ai auzit ( NU interpretari )... Ai baut vreo tuiculita inainte de a spune ce ai vazut ?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

S-a iscat din senin discutia pe penzii altoite nashpa pe inechitate. Deodata unul din invitatii PSD, sau moderatoarea, a invocat lucrul la o Lege Unica a pensiilor si ca actualul premier este un adept al unei unicitati, ca la salarizare, sa reuneasca cele speciale, si cu Armata, pentru a se elimina inechitati, pe baza simplitatilor de calcul si sa-i satisfaca pe toti,eliminarea unor sporuri speciale si altele. Parca s-a zis de pensiile nesimtite, ca va zic sincer in acel moment am fost luat prin surprindere de discutiile astea fiind in treburile prin zona mea folclorica la domitziliu! Eu stiam de la un prieten ofiter superior la Bacau de lucrul in mare taina la aceasta lege, acum ceva o luna v-am scris si am fost contrat ca aiurez, Fiola si Dragnea fiind tzapii ca sa puna saua pe magistrati si alti speciali super obezi la veniturile de penzii, stiind ca ei de fapt au avantaje in detrimentul militarilor si astfel prin unicitate sa le taie macaroana gomflatilor speciali.Unul a zis ,,pai iar ne intoarcem la Bloc Boboc Boloboc Chistok?'' la care s-a replicat ca nu va fi asa si ca totul va fi ok, dupa care imediat s-a terminat emisiunea Cretzoasei... Dar va zic eu ca asta se cloceste in mare taina si sa nu va ia prin surprindere cand la 1 Sept va scoate capul din placenta aceasta lege shucara rau de tot, vorba lu' Portocala Galbeaza!

Iulian Mareș spunea...

SCMD, ultima informare http://sindicatulcmd.blogspot.ro/.

"MOD DE APLICARE

In atentia tuturor rezervistilor proveniti din M.Ap.N.

Doamnelor si domnilor,

OUG nr. 99/2016 aplicata ca Legea nr. 152/2017 introduce o corectie la solda de functie numai pentru militarii din M.Ap.N., instituind un plus de 15%.

Impactul asupra pensiilor este urmatorul:

-legea 152/2017 se aplica doar pensiilor aflate in plata dupa recalculare;
- recalcularea se va termina in 3 luni, potrivit datelor de la Casa Sectoriala a M.Ap.N.;
- in anul in care are loc o crestere de venit la activi, la pensie se aplica ori indexarea ori alinierea;
- in situatia in care rezultatul alinierii este mai mare decat rezultatul indexarii, indexarea fiind acordata de la inceputul anului, se mai primeste diferenta de cuantum dintre aliniere si indexare.

Va atragem asadar atentia ca indexarea a fost 5,25% din venitul brut in timp ce actuala crestere de 15% este numai pe solda de functie. Daca 15% din solda de functie inseamna mai mult decat indexarea de 5,25% din brut (adica din venitul total) se va primi diferenta. Daca nu, nu se va primi nimic in plus. Procedeul se va aplica tuturor rezervistilor pe masura ce vor primi deciziile de recalculare.

Speranta ramane in tinerea promisiunilor facute de liderii PSD ca se va elimina si Art. 40 din OUG nr. 57/2015, baza de calcul revenind la Legea nr. 223/2015 si alinierea se va face conform principiilor acesteia".

CEZAR spunea...

Problema-i ..CUM IESE in aceasta lege unitara ..m-Alul,,Batracian"..si T-2MaKiss..??
Daca ies ..PROST ..LEGEA-I BUNA...!!!
Am zis !..!!

Iulian Mareș spunea...

Huhurez,
unde sunt titlul de ieri si postarile lui?

Ela spunea...

@ Iulian Mates
Ti se pare ca numele Ela e de genul masculin? 2. Nu generalizez in ce-i priveste pe judecatori 20% judeca pe bune si probabil 10-15% dau sentinte corecte pe care le nimeresc..Ceilalti fie sunt corupti fie incompetenti.Procentele nu sunt de la mine citire ci preluate din presa.

Unknown spunea...

Buna ziua,as dori sa ma lamuriti,sau sa imi spuneti,daca am iesit la pensie pe 01.11.2016,pot face o cerere de recalculare a pensiei si daca da,in ce mod?

Huhu Rezea spunea...

@Sorin
Nu este nevoie! Cred că te referi la cerere de actualizare. Actualizarea se face din oficiu.