Un produs Blogger.

sâmbătă, iulie 15, 2017

Carmen Dan o traduce pe Olguţa şi dispune, cu întârziere, majorările de solde şi în în MAI...

49 comments
Asteptăm şi Serviciile! 
S-ar putea ca acestea să interpreteze că majorarea  prevăzută în Legea 152/2017 vizează şi personalul lor civil.


Urmare a intrării în vigoare a Legii 152/2017 pentru aprobarea OUG 99/2016, prin intermediul căreia s-au mărit salariile cu procente între 15% – 30%,(????) se pare că într-un final, conducerea MAI s-a decis că mărirea de 15% prevăzută pentru militari este aplicabilă și jandarmilor, pompierilor, soldaților și a celorlalte categorii de personal militar din minister.
Fără să intrăm prea mult în detalii, vom trage o singură concluzie: marele lider al tuturor timpurilor, pentru care trebuie să mulțumim în fiecare data de 14 a lunii că ne primim salariile nu a făcut altceva decât să iasă în evidență pe posturile tv prin reacțiile lui colorate de prin comisii, lucru care a făcut mai mult rău decât bine. Deocamdată, nivelul sindical din MAI este rudimentar. Liderul care latră mai mult, care urlă mai tare, care este mai mahalagiu este cel mai bine văzut.
Iată însă, că militarii, și fără sindicat, au reușit mai mult decât noi toți la un loc din februarie și până în prezent. Consecința: soldele de funcție, care reprezintă echivalentul salariului de funcție la polițiști va fi mai mare cu 15% începând cu 30 iunie 2017. Între timp, sindicatele cu „vechime” se ocupă de proteste cu 12 oameni în fața partidelor, vorbesc de aceleași probleme logistice de 10 ani și numără gândacii din posturile de poliție.

49 de comentarii:

Unknown spunea...

O sa avem salariile și pensiile cat cei de la CAP,toți tăcem,ei latră amenință și au tot ce doresc,un sef de post are pensie mai mare decât un ofițer superior la noi.ne meritam soarta.

Leo spunea...

1. Citez din enuntul temei :
" Liderul care latră mai mult, care urlă mai tare, care este mai mahalagiu este cel mai bine văzut."
*Comentariu : Acesta este rolul liderului de sindicat , iar rezultatele acestor manifestari sunt FAPTE nu VORBE : Un sef de post de la Palilula are un venit net egal daca nu mai mare decat al unui colonel MApN. Nu trbuie sa existe suparare pt. ca un lider de sindicat sau altul este eficient. O fi o frustrare ?
In al doilea rand referitor la ideea , daca " este cel mai bine văzut." , eu cred ca NU E VINA LUI , CI A CELOR CARE-L VAD "mai bine".
2. Nu am inteles , pana la urma L 152/2017 prevede si majorarea soldelor pt. MAI ? , deoarece pana acum o zi era clar din blog, ca numai la MApN. e majorarea de 15% a soldei de functie. S-a revizuit legea ? Cum e ca nu mai inteleg nimic....?

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Precum în celebrul banc cu Bulă, unii zic că da, alții zic că nu. Olguța a zis că NU, Carmen a înțeles, după ce a fost luată în coarne, că DA.
D-ta ce zici?

Leo spunea...

Nu ce zic eu sau Olguta , sau Carmen cred ca este important ci , important este cum este litera legii si in al doilea rand spiritul ei , clar pe text.
Eu unul , analizând "tehnic" textul , am inteles ca NUMAI PT. MApN este aplicabil textul.
Nu exista "profesionalism" pt. elaborarea de texte de lege CLARE , PRECISE , RIGUROASE , COMPLETE , SIGURE , NECONTRADICTORII. Si când te gandesti ca suntem o tara de doctori in toate stiintele posibile dar mai ales in drept.
H-ule , am raspuns la întrebarea ta cu o paranteza mai mare decat raspunsul insusi.
Te rog , spune-mi si raspunsul la aceeasi intrebare . Daca te-ai "sucit" , mai bine nu-mi raspunde.... PS Vezi ca a trecut termenul de studiu pt. Flavius si trebuie sa-i deblochezi gândurile. Daca nu sunt pertinente , poti sa-l cenzurezi ...

Iulian Mareș spunea...

Eu zic că era puțin gravida! 😎🤔😱

luminita spunea...

pai era o problema ca fiecare citea VIRGULA cum credea .

Leon spunea...

Leo, satul Palilula apartine de comuna Bucovat de langa capitala Olteniei, Craiova ( daca mai ramanea LOV primarita il prindea sigur in Zona Metropolitana..:)))si este cunoscut prin Bivolitele care traiesc aici, prin haiducul Andrii Popa si mai nou prin denumirea unui film romanesc..! Dar prin Sef de Post de Politie sigur nu..!
Faptul ca se majoreaza Soldele de Functie si la Jandarmi si Pompieri este f.bine..doar toti avem Grade Militare..!

iceparu spunea...

Sa ne lamurim.MAI are si el militari.Jandarmii,pompierii sunt militari si deci nu li s-a facut o favoare.
Nu tin partea politistilor dar seful de post primeste indemnizatie de comanda avand in subordine sectoristi,cate unul pt.fiecare sat.

Mihai spunea...

@ Huhurez @ Leonard
Se tot vorbeste pe aci precum ca ”un sef de post ” bla ,bla ,bla îi cel mai ,cel mai in salarizare. Ma refer la situatia activilor.
In primul rând actualmente politia rurală este organizata pe sectii de politie cu sef ofiter de politie care are in responsabilitate mai multe comune.
Functia de sef de post a disparut din sectie. Exista o alta incadrare si organizare.
Ca sa va lamuriti in detalii cam căt câstiga un politist din diverse structuri aveti la dispozitie pe site-ul IGP-urilor salarizarea tuturor politistilor din IGP-ul respectiv.
Daca stiti numele politistului aveti imediat acces la declaratia de avere a respectivului.
Ca sa va lamuriti si cât incaseaza difersi ofiteri din MapN va recomand sa studiati cu atentie declaratiile de avere de pe site-urile pe care sunt publicate.Ușor de gasit pe siteul ministerului ,statului Major General CSPensii si va rog eu treceti si pe la declaratiile de avere ale celor din Academiile de arme (Balcescu,etc).
Conform L138/99 incadrarile intre MAI si MApN au fost identice la coeficienti de functie si grad ,diferenta s-a realizat in mare parte doar din sporuri.
Asa ca multi ar trebui sa-si expuna parerea doar după documentare aprofundata.
Apoi;
La MapN din ”neglijenta si nepăsare ” grupele de munca similare cu ale politistilor s-au acordat doar odata cu punerea in aplicare a L223. Politistii in mod special si cadrele MAI au obtinut aceste grupe inca din 2001 odata cu HGR 1294. Ca atare avantaj la pensie atât pe L 164 căt si pe L 119 sau L 263 fata de mapn-isti.Stiti cred ce avantaje au adus incadrarile in grupele superioare pentru mai-isti pe legile enumerate incepînd inca din 2001? Este doar unul din raspunsunsurile pertinente la, de ce au politistii si mai-stii pensii mai mari decît map-nistii care cu chiu cu vai si-au tras grupe similare doar din 2015.
Când Oprea a incercat sa-l fenteze pe Boc si sa mai salveze ceva din pensiile scazute prin reincadrarea personalul in grupe similare cu ale mai-stilor a fost acuzat de niste afectati de L119 de fraudă. Oare de destepti sau de batuti in cap sau orbiti de ură pentru ce li s-a intâmplat pe L119?
In fine s-au acordat si in mapn retroactiv grupele in momentul in care pensionarul era cu un picior in groapă si pe L 223 care prin art 40 din OG 57 îi taie o parte din vechimea cumulata.Si-a pus cineva intrebarea cit au pierdut pensionarii mapn din 2001 pâna in 2015 fata de pensionarii mai inclusiv politisti.S-a sesizat cineva din sefimea mapn desi au fost sesizari in acest sens? Nu. Instructia si incheiatul la copca pe primul loc.
Ca atare cine a beneficiat din plin de efectul grupelor in pensie ,mai-stii care si le-au acordat din 2001 sau mapn-istii care si le-au acordat doar in 2016 dupa ce sub ministrul Dobritoiu si la sfatul lui Dogaru au declarat grupele acordate de Oprea fraude si le-au retras. Cine a pierdut si cine a câstigat din chestiile astea.
Asta-i prostia care a dominat si domina partea care si-a acordat grupe doar in 2015.
Unii nici acum nu realizeaza fenomenul si troncane tot felul de tâmpenii.
Exista vreun lider din pareta mapn-istilor pensionari cunoscator de lege si infipt precum Coarna care se bate pentru fiecare amanunt pe cunoastere de lege si nu pe panglicarii desarte fara substanta? Are si acest lider defectele lui dar cel putin este pe faza si se bate cu argumente plus ca mânuieste si cunoaste foarte bine legea.
De partea cealalta ,bla bla ,bla .................

Mihai spunea...

PS
@ Huhurez @ Leonard
Oricâta ură le-ar purta tanti Veta politistilor prin Coarnă ,etc nu poate face o discriminare intre militarii din mapn si mai privind procentul diferenta de la 15% . Legal si spre conformitate ar fi incă o gafa din necunoastere,etc
Actualizarea cu cresterea soldei de functie (15%) se va realiza pina la sfirsitrul acestui an pe L138/99 intruchipata la L284/2010 prin anexa 1b la M25 doar după ce se va termina recalcularea cu actulizare la 01.01 2016.
În ministere doar dupa terminarea recalcularii se va cunoaste exact sumele care trebuiesc alocate in fiecare minister pentru recalculare. Pâna nu se termina recalcularea nimeni nu stie exact ce sume din bugetele ministerelor trebuiesc alocate pentru sustinerea pensiilor. Pensiile pe acest sistem de calcul nu sunt anticipabile ca atare se asteapta terminarea recalcularii.
După ce se vor sti aceste sume se va trece la etapa actualizare cu diferenta de la 15% daca nu vor interveni alte dispozitii.
Actualizarea etapizata pentru perioada 2018-2022 la conditiile LSU se va face doar după modificarea M 25 sau abrogarea acestuia si emiterea unui alt ordin de ministru sau norma de aplicare la LSU. M25 este depasit din momentul majorarilor care se vor face la activi conform LSU incepând cu 2018.

Leo spunea...

- Draga H-ule , am inteles. Lipsa raspunsului tau este cel mai descurajant raspuns pt. mine. Inseamna ca te-ai sucit , daca nu mi-ai raspuns deoarece asa a fost conventia. However , cred ca in prima versiune ai fost "pertinent" deoarece raspunsul avocatului mi-a "calificat" raspunsul meu . (a califica = a valida).
- Draga Leon,cunosc f. bine arealul, Palilula se vede foarte frumos de pe inaltimile curbelor Bucovatului spre dreapta - fata , atunci când cobori pe ele spre Craiova. Prin codrii Bucovatului , pe vremuri vanam fazani salbatici când eram in aplicatie....Dupa ani , natura si sistemul s-au razbunat , eu devenind fazanul lor la rândul meu...Asa este , toate gradele militare sa traiasca bine dar sa fie si o cat de cat echitate in pensiile militare.

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Nu mi-am schimbat opinia.
Nu avea ce să caute clenciul acela, din enumerare, cu personalul civil din MApN decât cu sensul de restrângere a reglementării la personalul MApN.
Intrevăd oaresce tărăboi în zilele următoare. Totul depinde de arbitrul Dragnea.
Cei de la Camera Deputaților au cam fentat-o pe Olguța cu o asemenea formulare ambiguă.
Au rămas totuși pe dinafară o mulțime de personal civil din MAI și Servicii.

tigri2 spunea...

Cititi scrisoarea deschisa adresata de catre SCMD doamnei ministru al muncii:'http://sindicatulcmd.blogspot.ro/

Leon spunea...

Aveti dreptate Dle S.II in privinta grupelor de munca; H.G.nr.1294/2001 pentru acordarea grupelor de munca in MApN a aparut dupa intrarea in vigoare a Lg.164/2001,privind pensiile militare de stat(pentru pensionarii militari aflati in plata in 2001,grupele de munca s-au acordat in anul...2007) cu o singura observatie: H.G.S1019/2010 a intrat in vigoare odata cu Lg.263/2010 si au beneficiat de grupe de munca mai favorabile cadrele militare din MApN. care s-au pensionat dupa ianuarie 2011..iar penionarii din ian.2016.
Diferentele salariale intre MAI si MApN sunt date in primul rand de SPORURILE multiple acordate de mult timp angajatilor MAI..!

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Până vine curtea de conturi!...
Curajul nebun kiar nu este bun!
Au mai dat înapoi băieții banii pt kirii, după ani întregi, pt că nu fuseseră mutați la ordin ci la cerere!

PS-avyonicii iar și-au skimbat identitatea? Hmmm.... Nici ungurii și nici evreii nu îl iubesc! Sa mai încerce! 😎

doc987 spunea...

Bine punctat domnule Soros II.......Cu precizarea ca functia de sef de post exista inca, iar indemnizatia de comanda este de 55 lei....Baban, nu ?

Unknown spunea...

Ra De
Solda bruta, Solda de functie Sf , Sfb , care dupa caz includ si sporurile(confidentialitate, pericol deosebit, cond grele, lucrari de exceptie) se calculau similar dupa fostele L284/2010, L 138/1999 pt cadrele militare din MApN si MAI (IGSU(Pompieri), Jandarmerie) precum si pensionarii militari proveniti din aceste institutii. De asemenea, din anexele la deciziiile de pensionare privind modul de calcul al mediei soldelor lunare brute din cele 6 luni pt cadrele militare( exemple date chiar pe acest blog) rezulta foarte clar ca nu sunt diferite cele pentru cadrele militare din MAI fata de cele din MApN, avand acelasi mod de calcul al Sf, SFB, cuntumul actualizat al acestora,tip de sporuri(confident, pericol deosebit, cond grele , lucr exceptie) si procentele lor, Chiar mai mult la cadrele militare MAI nu prea am vazut spor pentru specialist de clasa, ceea ce la MApN exista.

Prin urmare afirmatia"Diferentele salariale intre MAI si MApN sunt date in primul rand de SPORURILE multiple acordate de mult timp angajatilor MAI..!" privind CADRELE MILITARE DIN MAI NU ESTE FUNDAMENTATA CORESPUNZATOR PREVEDERILOR LEGALE.

Cu stima

Ein Stein spunea...

avyanic ti-am citit comentariul in mare parte ai dreptate dar te pripesti cu concluziile la sfarsit. La atacurile lui Coarna din partea cealalta, a mapn-istilor, s-a ripostat imediat cu "indicele de importanta", deci exista preocupare.

Eu privesc lucrurile in logica mea, vad comentarii pline de optimism, ma bucur de bucuria celor care le scriu dar eu vad lucrurile altfel. In media a inceput un razboi total impotriva "specialilor" iar daca ii urmaresti pe combatanti vezi directia in care trag. Zilele trecute vorbea analistul militar, de talie mondiala, Radu Tudor ca in toate tarile din lume pensii speciale, cred ca a vrut sa spuna militare, primesc doar generalii si ofiterii superiori, cred ca despre generali si colonei era vorba iar din contextul discutiei s-au "spart" si cam care ar fi principiul in jurul caruia se va cladi noua lege a pensiilor, se spunea ca pensiile trebuie sa se acorde pe baza studiilor si nu in baza altor criterii. Asa ca cei care nu sunteti generali sau colonei, aveti vechime mare in serviciu, grupe de munca, etc. si nu aveti "studii" la greu ar trebui sa va mai ganditi.
Daca e sa luam in calcul si graba cu care recalculeaza CSP pensiile, cred ca pana in septembrie-octombrie e gata, pentru a lasa doua-trei luni "burtilor verzi" sa vada de unde taie, cui da, de la cine mai ia, ar trebui sa ne ingrijoreze. Am convingerea ca de la 1 ian. vom intra intr-o noua recalculare in baza unei noi legi a pensiilor.
Am mai scris ca nu se doreste intrarea in normalitate, cel putin in domeniul apararii, starea asta de confuzie, un noian de legi stupide, sunt intretinute cu buna stiinta pentru a lasa portite larg deschise pentru anumite grupari si interese.
Recunoasterea ocupatiei de militar, respectarea angajamentelor asumate la intrarea in NATO si un pachet de legi specifice similar cu al oricarei tari membre NATO ar aduce coerenta si liniste.
Culmea e ca aceste lucruri se cunosc foarte bine insa nu se vrea intrarea in normalitate, explicatia e destul de simpla de ce.

Ein Stein spunea...

Si as vrea sa mai adaug fata de comparatia dintre seful de post si militar. Pai daca 2/3 din venitul unui militar sau politist se compune din sporuri, indemnizatii, norma hrana si ce o mai fi si doar 1/3 din venit reprezinta partea fixa e greu sau chiar imposibil sa faci o aliniere si o predictie a veniturilor. Oricand unul mai guraliv sau cu influenta poate sa vina cu un spor, o indemnizatie, o ceva acolo in plus si totul se rastoarna. Toata legislatia din Romania e facuta sa rezolve interese, situatii de conjunctura si tot felul de matrapazlacuri, nimic nu e tratat cu seriozitate si profesionalism, asa ca nu va asteptati la nimic bun.

Iulian Mareș spunea...

Doc789,
IC de acorda in baza unei legi care stipulează numărul necesar de funcții din compunerea unui compartiment/birou/sectie/serviciu/ddirecție!
Acum sa vedem unde de încadrează în șef de post și cât prevede procentul pentru IC!
Bancul cu 50 lei să îl spuneți la grădiniță!

doc987 spunea...

Fie ca dvs. domnule Iulian Mares, dar......chiar nu spun bancuri deoarece, eu, printre altele, am avut si un astel de fluturas de salariu in mana. Peste toate acestea , doresc sa port cu dvs. numai discutii constructive intru-cat va consider un om de calitate fata de care am tot respectul.

Leon spunea...

Dle Ra, eu am vazut o Decizie de pensie militara calculata in 2017 ptr. un Plt.adj.sef,arma Pompieri, cu 20 de ani de vechime efectiva ca militar si cativa ani de civilie si care are pensia la fel ca un Lt.
col.cu 31 de ani lucrati in MApN( iest la pensie in 2000).Diferenta este data tocmai de Sporurile de la lit.g) din Decizie care pentru Subofiter,i-au dublat veniturile !

CEZAR spunea...

Ultima masura ..revolutionara ..care se discuta ..pentru sustenabilitatea sistemului de pensii...
Pensia necontributiva..va fi strict legata de numarul de Copii pe care i-ai crescut si educat in spiritul muncii ..IN TARA SI NU AIUREA>....
Mai concret ..ai boraci (batracieni..pentru m-Al)..care lucreaza si contribuie AICI in Tara ..primesti pensia 100%.(ce va rezulta dupa noua formula de calcul)
Nu ai ...primesti maxim 50%.....
PS.
Cum stai ..m-Ale cu boracii contributori in Tara ..?
Dar tu MaKiSS...??

Iulian Mareș spunea...

Petre,
Tu ești vânzător de piei de cloșcă?
Întrebarea este de prisos și dacă este nevoie mă conformez, însă oricât aș încerca nu pot face iezi, că tine!
Sa mă penalizeze că ambii sunt in US? .... Aiureli! Mai nou de aude că procentul de 100% este pe baza de licență ULD, cu master și postuniversitar!

Mihai spunea...

Azi la iesire din Sibiu spre Șelimbăr am avut ocazia sa ma întâlnesc cu o coloana militara formata din tehnica mobila (intre care si un tab ,dar nu cel pierdut de cezar),tehnica de transmisiuni ,etc.
Am tras pe dreapta si m-am alaturat unui grup destul de numeros de oameni adunati sa admire si sa filmeze.
Vă spun sincer ,nu mi-ăș sfatui pe nimeni din familie sau din familiile apropiatilor sa urmeze o cariera militara în mapn atâta timp cât guvernantii nostri cu acceptul clasei politice pun militarii in aceaasi barca cu civilii pe toate planurile mai nou. Daca din multimea adunata am auzit expresii de genul ,”bietii de ei” si alte expresii de compatimire pe care cred hârtia si prudența nu suporta sa le transcriu aici,eu am ramas cu un gust foarte amar.
Am realizat imediat momentul . Duminica în antiteză lumea civilă liberă intre care or fi fost in mod sigur si profesori in vacanta si medici si politicieni si doctoranzi sau masteranzi,etc la distractie si cumpăraturi cu bietul militar operativ pe care-l compătimeau toti cei care priveau trecerea coloanei din tinuta lejeră asortata la unii cu ochelari de soare vazându-l pe caldura aia (28 de grade azi la acea ora _14.20)îmbracat în camuflaj din cap pâna in picioare plus ce mai aveau in dotare in niste autovehicole care circulau cu max 30 km la oră cu toate geamurile deschise -probabil sa nu se sufoce .
Am auzit pe ”cineva” din dreapta mea spunând ” vai de ei ,pe vremea voastra parca nu a fost chiar așa”.
Mă opresc aici nu inainte de a insera intrebarea care m-a rascolit in acel moment;
Oare de ce domnul presedinte si comandant suprem nu a invitat sa asiste/onoreze cu prezenta la aceast amplu exercitiu multinational tot guvernul si sefii parlamentului plus-transportati in autobuzele armatei fara climatizare- pe toti mâncătorii de rahat la adresa armatei din televiziuni si politica plus pe cei de la casa nationala de pesii ,pârcălabi/e si ce ciocoflenderi ori mai fi pe ocolo. Precis daca erau lânga mine si ascultau reactia oamenilor nu mai era nevoie sa ajungă spre documentare si în poligon la Cincu.
Iar pentru Tanti Veta se pare ca atâta timp cât continua sa amestece militarii cu civilii in LSU si pe pensionarii militari sa-i asimileze cu pensionarii speciali papornița dăruită de nea Marin este mult peste capacitatea ei de intelegere a fenomenului.
Curios după ce va consulta ”toată legislatia europeana ” după cum a afirmat in vederea intocmirii noii legi a pensiilor va avea aceași viziune fata de pozitionarea militarilor in LSU si legile pensiilor.
Dumneata domnule Huhurez de ce mai nou te dai la fund cu paiul in gură.
Parca pe vremuri erai inebunit după A3 si Ro TV. Sau mă înșel ?

Iulian Mareș spunea...

Doc
Respectul este și al meu pt dumneavoastră, doar că am explicat o îndoială că pdv al meu! Repet, poate nu știu toți...daca are un subordonat, șeful de post este asimilat șefului de compartiment și are tot dreptul la IC! Despre % nu pot da ceva concret, dar sa zicem un 30%! De aici putem presupune coeficient funcție...2,5 X VRS...
Poate greșesc la coficient...oricum este agent principal.

Mihai spunea...

@ Leon
Situatia pe care o prezentati mai sus legat de pensia sof pompier se datoreaza faptului ca actualizarea pentru cei pensionati inainte de 2000 când valorile IC ID SM ,si g-rilor erau foarte mici s-a facut la 01 01 2016 intrun mod foarte straniu _tipic gândire m.românească (cu sau fara doctori în stiinte m) la valorile avute in statul de plata in cele sase luni alese si nu la valoarea lor la 01.01.2016.
Daca actualizarea s-ar fi facut pentru toate elementele din venitul realizat la nivelul corespunzator in plata la 01.01 2016 atunci probabil nu v-ati fi lovit de situatia asta.
Poate odata cu aplicarea actualizarilor pe noua LSU se va regla si aceasta aberatie .
Din modul cum au fost gestionate grupele de munca m-aș fi bucurat sa remarcati ca incepând cu 01 01 2016 doar map-istii pensionati inainte de 2011 au fost nevoiti sa depuna cerere de reincadrare in grupe si nu si mai-stii. Stiti de ce ? fiindca mai-stii aveau prin anexa nr 2 la hgr 1924 grupele de munca la nivel hgs 1019 /2010 inca din 2001 . Ce nu au avut le-au cîstigat prin procese cam pâna in 2007.
Asa ca la 01.01 2016 nu au avut pentru ce sa mai depuna cerere de reincadrare in grupe ci s-au folosit de anii vechime plus rezultati din grupe pe L 164 si de + 25 sau 50% la punctajul lunar pe l119 -OG 1. Ca atare niste pensii nitel mai mari fata de map-nisti.
Diferentierea prin sporuri s-a facut după demilitarizarea politiei si trecerea acestora la organizarea in sindicate ,sindicate care prin liderii lor au obtinut tot felul de sporuri zic unii in plus fata de mapn.
Aveti rabdare si verificati după cum am spus decratiile de avere mentionate in comentariu si va veti face o parere pe materiale concrete.
Tineti cont ca in declaratiile de avere se trece netul in care la majoritatea (unii au specificat norma de hrana separat de venitul anual) este inclusă si norma de hrană.
O sa aveti mari surprize si la salarizarile din mapn (Academii militare ,spitale ,etc)

Leon spunea...

Foarte adevarat ce spuneti dle S.II..! Si Directorul C.LUCA spunea ca LSU va elimina aceste anomalii, dar eu nu prea cred.
Noi sa ramanem sanatosi..!

Leon spunea...

Recomand deputatilor si senatorilor din Parlamentul Romaniei care fac legi pentru militari si nu au timp sa viziteze unitatile militare sau sa participe alaturi de acestia la trageri reale, aplicatii militare la plus 40 grade sau minus 20 grade poate ajung si in Afganistan, le recomand sa urmareasca in fiecare Duminica la ora 9.30, pe TVR 1, emisiunea PRO PATRIA,..sigur vor intelege mai bine fenomenul militar. Se pot accesa si inregistrarile din Arhiva..!

Unknown spunea...

Domnule Leon

Comparatiile dvs nu sunt elocvente. Probabil nu ati prins Legea 138/1999 in activitate, pt ca sa vi se aplice acele sporuri sau poate ca nu vi s-au acordat unele, intrucat potrivit legii nu va incadrati la prevederile respective. De asemenea, sporul de confidentialite (de pana la 15% din solda lunară) în legătură cu informațiile clasificate, în funcție de certificatul/avizul de securitate deținut, s-a acordat din februarie 2006(odata instituirea sa prin aplicarea OG 19/2006), asa ca dvs nu puteati sa aveti acest spor deoarece v-ati pensionat in 2000.
Iata aici( http://www.huhurez.com/2016/12/decizie-si-nota-de-calcul-pensie-de.html) decizia de pensionare din 2016 si baza de calcul pentru un subofiter din MApN( cu pensie anticipata partiala in 2016) care are sporurile de care vorbiti, mentinute de L 284/2010(cond grele, cond periculoase, confidentialitate -vedeti la pag 3, pct 5 de la baza de calcul referitoare la detalierea elementelor de la lit g).
Aspectele mentionate sunt valabile si pt lucrari de exceptie si solda de merit care se acordau, cf legii de mai sus la un procent limitat de cadre(solda de merit se acorda pentru cel mult 30% din numãrul total de posturi prevãzute în statele de
organizare, sporul pentru lucrari de exceptie pentru cel mult 5% din numãrul total de posturi prevãzute în statele de organizare.

Leon spunea...

Dle Ra, partial aveti dreptate: am beneficiat numai 3 luni din salarizarea in baza L.138/99(trebuia sa intre in vigoare in vara anului 1999, dar amanata ptr.Decembrie ) si sporurile aparute ulterior nu le-am prins..! Dar am avut si SM si SC la procente mai mici; am avut si Sporul de radiatii in procente de la 0% la 10% si apropo de acest Spor de radiatii eu chiar as renunta la el pentru calculul pensiei..!! Sau trebuie sa-l primesc si la pensie, doar in camera am si TV si Calculator si mai ales ..Celular..!?

Leon spunea...

Deja pana pe 17 iulie Casa de pensii a MApN a recalculat 87,08 % pensii militare..!
Sa vina ACTUALIZAREA..!!

tehnocrat spunea...

Din ciclul" cu stanga iau cu dreapta dau" incepand cu 01/06/2017 in MApN s-au redus anumite functii, pt restabilirea piramidei pe functii si grade de tip NATO. Prin legea 152/2017 a crescut cu 15% SF, cu aceeasi luna, a.i. cei nou numiti pe functiile reduse, incepand cu iunie 2017, in medie, sa obtina aceleasi drepturi de solda, chiat daca functiile s-au redus.
La structurile MAdI s-a dat, posibil si sa se ia prin reducerea si lor a prevederilor de functie.
Asa ca Carmen s-ar putea sa fie pe aceeasi mana cu Olguta, pe principiul: nimic nu se pierde, nimic nu se castiga ci totul se transforma.

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Iulian Mareș spunea...

Leon
Dar de ce să nu primesti sporul ăla, este dreptul dumitale! Nici nu știi cate sporuri și-au inventat unii și calculul pensiei pornește de la total venituri nu de la salariu!

Leo spunea...

Inca "pluteste" enigma daca L 152/2017 este aplicabila si la MAI (si servicii).
Pana acum avem parerea lui "Horica" jurist,istoric,economist,lingvist,jurnalist...etc.. , a unui avocat care zice la fel si a unui semianalfabet functional in drept ( eu) ,care zic la fel ca cei doi predecesori , adica L 152 se aplica numai in MApN.
Si ca sa parafarzez un titlu anterior , in scopul elucidarii enigmei formulez : "Specialistii in drept sunt rugati sa explice daca L 152/2017 este aplicabila numai la MApN." ( sa speram ca sunt mai multi si mai amabili decat economistii ...)
PS -Red dog , te suspectez ca esti specialist al dreptului ( doara ai activat in Ministerul Justitiei) asa ca asteptam opinia ta calificata si dupa aceea , prima impresie din prima ta zi "in libertate"...

tehnocrat spunea...

Pt cei cu vocatie si vocabular de ciobani, in comentariile de pe acest blogg.
In MOf nr 559/14.07.2017 s-a publicat legea 167/12.07.2017 care intra in vigoare la 14.10.2017.
La "49 (8) In scopul intretinerii poligoanelor, Ministerul Apararii Nationale poate sa acorde un drept de uz gratuit cf Codului civil, pt pasunat si desfasurarea de activitati agricole pe terenurile aferente poligoanelor militare aflate in administrarea sa atunci cand nu se desfasoara activitati militare..."
T-ai tras niste turme, faci angajari, angajatii platesc contributii sociale, contributiile sociale ti-o fac sustenabila si n-ai greturi cu pensia militara.
Ce parere aveti domnul imparat de la Roma ?
Va surade ideea ?

Pop Iuliu spunea...

@ Leonard
Este cert ca de majorarea cu 15% a soldei de functie beneficiaza toate cadrele militare in activitate si sgp, nu numai cele din MAPN asa cum s-a vehiculat de catre unii useri.
Problema ramane doar cu privire la data cand vor purcede Casele de Pensii Sectoriale la actualizarea pensiilor militare. Efortul financiar in cazul actualizariipensiilor este nesemnificativ pentru bugetul de stat in conditiile in care nu se va mentine si majorarea de 5,25%.

Iulian Mareș spunea...

Tehno,
Ai lovit țintă piept/cap cu cercuri cu 3 lovituri, musca, in cercul de 10 puncte...🐑🐏🐐🐂🦄🐎👍💂

Leon spunea...

Le'ai asezat mai mult in...sir indian..decat in cerc ��

reddog spunea...

@Leonard
Mi-am exprimat si eu opinia acum cateva zile (inainte de anuntul ministrului de interne) cu toate ca nu ma consider un specialist.
Mi-am si argumentat pozitia dar Huhu Rezea nu mi-a aprobat comentariul, omu' e la butoane si le apasa cum vrea dumnealui... :)
Adminul era in faza "doar eu am dreptate, ignorantilor!" :)
Oricum, textul lasa loc de interpretari, si chiar admitand ca legiuitorului a vizat doar MApN, formularea putea fi speculata.

Leo spunea...

Pop Iuliu : Multumesc pt. parerea ta. Totusi ,
Citez din L152/2017
"b) cadrele militare în activitate, precum şi soldaţii şi gradaţii
voluntari, inclusiv personalul civil din Ministerul Apărării Naţionale şi
instituţiile aflate în subordinea sa, cu excepţia celor care au beneficiat de
majorări potrivit Legii nr. 250/2016 privind aprobarea Ordonanţei de...."
Daca este cum spui , atunci LOGIC ar fi trebuit sa identifice ; "inclusiv personalul civil din MAI , SRI , SIE , etc...
Iuliu , ai fost in MApN sau jurist ?

Iulian Mareș spunea...

Repet,
MAI a mai interpretat o dată în stil personal și a pus oamenii să restituie banii pe chirii de pe 3-4 ani în urmă!
Sper să nu se repete!

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Iulian Mareș spunea...

Leon
Transhumanța de face în șir indian...nu cerc!

Leon spunea...

Mares, eu apreciam mai mult rabdarea cu care le-ai asezat in..Arca..:)).

Iulian Mareș spunea...

Leon,
Principiul aparține caporalului, pardon, căprarului șef de GAZ! Eu am realizat designul! 😁😎

Leo spunea...

Aseara am vazut la TV un reportaj cu un comisar sef de la Academia de Politie , care povestea ca sunt 7 tineri pe loc anul acesta la concursul de admitere. Mai spunea ca s-au suplimentat locurile la "cu taxa". Apoi , mai pe la sfarsit , acesta ne-a spus printre alte avantaje ale absolventilor Academiei de Politie ca salariul minim net al unui absolvent este de 2500 lei.
Prin extrapolare pot spune ca atunci salariul minim net al unui sublocotenent de jandarmi sau pompieri absolventi este tot de 2500 lei.
Si acum sa va spun TICALOSIA de cum s-au calculat pensiile militare celor care au fost cadre militare active in perioada de dinainte de '89 pana in 1998 dar carora li s-a deschis dreptul de pensie in 2016 , comparat la salariul unui sublocotent MAI ( subinspector MAI). Un maior din perioada 80 - 2000 , care avea functie de col. ( 14c) , in 2016 a avut o BAZA DE CALCUL de 1700 lei. ASA AU ACTUALIZAT HOTII soldele lunare de atunci , astfel incat sublocotenentii de azi , sa aibă aproape dublul soldelor functiilor de colonel din 80 - 2000 , cu grade de maior.
Ce vrei sa te faci când vei fi mare ?
Raspuns: Desigur , subinspector de la Academia de Politie....

Leo spunea...

Sursa mea de informare principala este TV-ul. Tocmai am vazut o emisiune in care se afirma ca un sef de politie locala de oarasel de 14000 locuitori are un salariu de 5800 lei , iar un simplu politist local cu studii medii are un salariu de 4400 lei lunar. Daca este adevarata stirea , atunci nu mai vreau sa ma fac politist de la Academia de Politie , ci vreau sa ma fac politist local . Asa a ajuns Romania de azi , o tara cu valorile rsaturnate in care esti un prost daca nu ai plagiat , esti un prost daca nu ti-ai cumparat diploma de licenta sau master , esti un prost daca etc... Alo, Cezar nu vrei sa fi pensionar 'a la politia locala ? Eu vreau ! Cine mai vrea ?