Un produs Blogger.

luni, iulie 17, 2017

Dragnea, despre viitoarea lege a pensiilor

86 comments
Magnolie inflorită în iulie
Dupa intalnirile politice de astăzi, Dragnea a răspuns şi la întrebările despre grupul de lucru care elaborează noua lege a pensiilor.
A recomandat o întâlnire a ministrilor apărării si de interne cu ministrul muncii, pentru a pune capăt, prin legea pensiilor, a plecării anticipate a cadrelor din sistem. S-a investit în cadrele militare, se are încredere în ele şi ar fi păcat să iasă la pensie la 45 de ani.

Nu e o lege uşoară, este destul de apropiată ca şi importanţă de legea salarizării unitare. Este o lege cu foarte multe sensibilităţi. (...) Plecările din sistem sunt generate de prevederile actuale ale legii. Şi a apărut informaţia că pensiile din acest sistem vor fi diminuate şi oamenii se grăbesc să plece din sistem la 45, 46, 47 de ani, ceea ce nu e în regulă pentru că statul român a investit în aceşti ofiţeri, care au experienţă foarte bună, de care România are nevoie şi cred că trebuie să li se spună foarte clar că nu li se diminuează pensiile. Dar trebuie făcute discuţiile în aşa fel încât legea pensiilor să fie o lege dreaptă, o lege justă, corectă", a declarat Dragnea la Parlament.

Adevarul este ca niciun militar nu ar mai fi cerut ieşirea la pensie cu numai 20-25 stagii anuale de cotizare, cum este pe Legea 263/2010.
Pe de altă parte, „gulerele albe” cu cotiere, de prin ministere, cele care i-au băgat pe sub nas lui Cioloș criminalul art. 40 al OUG 57/2015, au distrus baza calificată de cadre din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, acestea nemaifiind cointeresate să rămână în activitate, în condițiile în care, ori cu 20 de ani vechime în serviciu, ori cu 40 de ani vechime, art. 30 din legea modificată de ordonanță le limitează cuantumul pensiei militare la același 85% din baza de calcul.

86 de comentarii:

Leo spunea...

Ca sa limiteze plecarile coloneilor si generalilor din MApN si din MAi + servicii , precum si a chestorilor si comisarilor sefi atunci va trebui sa intervina sa modifice l 223/2015 . Vor putea face asta când vor adopta Legea de validare a OUG 57/2015 . Altfel eu nu vad cum .
Citez din corpul temei :
"Adevarul este ca nicun militar nu ar mai fi cerut iesirea la pensie cu numai 20-25 stagii anuale de cotizre ".
Nu inteleg , la ce "stagii anuale de cotizare de numai 20 - 25 ani" te referi H-ule ?
Pai nu e clar ca L223 nu are legatura cu "stagii anuale de cotizare " , adica cu contributivitatea ?

Pop Iuliu spunea...

Buna ziua!
Baza de calcul a pensiilor militare se va raporta strict la soldele functiilor de baza, deci nu se vor mai lua in calcul acele elemente cuprinse la lit. g, astfel cadrele aflate in prezent in activitate vor fi determinate sa amane decizia de a solicita iesirea la pensie pana dupa data de 01.01.2023 cand soldele lor vor atinge maximul preconizat, asta pe de o parte, iar pe de alta parte s-ar face totusi dreptate partiala in cazul colegilor pensionati anterior anului 2010, care sunt vitregiti perpetuu intrucat atunci cand erau in activitate nu se beneficia de multiplele sporuri care constituie lit. g.
De asemenea se vehiculeaza ca va urma cresterea varstelor standard de pensionare cu inca 2 ani. Nu se intentioneaza sub nicio forma eliminarea pensiilor militare si recalcularea lor conform unor potentiale stagii de contributivitate. La aceste chestiuni se lucreaza inca din luna martie 2017, sau cel putin atunci am aflat eu de la o persoana implicata in acest demers legislativ. Oricum se are in vedere si varianta de urgenta, in cazul in care sindicatele vor determina tergivesarea adoptarii unei noi legi a pensiilor, ca in Camera Deputatilor sa se aduca noi modificari art.40 din OUG57/2015, care sa fie in concordanta cu cele expuse mai sus.
Cu certitudine ca in curand prin vocea releleelor informationale ale Caselor Sectoriale de Pensii, precum si sindicatele politistilor/functionarilor din penitenciare vom avea acces la draft-urile legii noi.
Ne asteapta o toamna fierbinte!

luminita spunea...

Si cum o sa faca? prin lege o sa spuneti, dar daca isi v-a bate joc de ei ,pleaca.Acum pot pleca si dupa 15 ani pot cere pensie , atunci cand vor avea varsta si se duc la activitati bine platite ,mai ales daca au si vreo anumita pregatire . Sant curioasa ce bazaconii vor mai mai scorni.

luminita spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
luminita spunea...

ERAM sigura mdealtfel nu se putea ca in 2 luni sa se faca o lege , deci ca hotii ,pe ascuns coc o lege , vom vedea . NU ne lasa sa traim linistiti .sa le fie de cap

Ein Stein spunea...

Un demers de o prostie si rautate cum numai in Romania gasesti. Daca vrei sa stopezi plecarile anticipate din sistem trebuie sa creezi un cadru legal prin care cei vizati sa-si doreasca sa ramana, sa-si doreasca sa se pregateasca sa fie performanti si la o varsta care le-ar da dreptul sa se pensioneze, armata sa vrea sa-i dea afara ei sa insiste sa ramana. Insa ca intotdeauna la noi se alege calea mitocaneasca, de forta, ca stapanii de sclavi. Asta fac toata ziua gandesc cum sa le fie altora mai rau, cred ca un medic psihiatru ar gasi imediat diagnosticul.

Asta spune totul: "A recomandat o întâlnire a ministrilor apărarii si de interne cu ministrul muncii, pentru a pune capăt, prin legea pensiilor, a plecarii anticipate a cadrelor din sistem.".
Eu unul as vrea sa li se implineasca visul pentru ca am convingerea ca reactia va fi cu totul alta decat cea pe care o asteapta, vor reusi sa-i goneasca si pe cei mult mai tineri care nu se apropie de conditiile de pensionare anticipata.

Cei care doriti sa faceti ceva in sensul de a salva ce se mai poate salva inaintati petitii la Parlamentul European impotriva guvernului care refuza cu incapatanare sa recunoasca ocupatia de militar, in pofida faptului ca este obligatorie. Va mai dau un sfat, atasati la petitie snapshot cu pagina unde este publicat COR cu 9 grupe de pe site-ul Ministerului Muncii, o sa intelegi mai tarziu de ce.
Dupa recunoasterea ocupatiei de militar sa facem presiuni pentru respectarea obligatiilor asumate de Romania la intrarea in NATO si aplicarea unui pachet de legi similar cu al oricarei tari NATO.
Ganditi-va ca orice nea Caisa cand n-are ce face mai tranteste el o propunere de genul asta si va asigur ca vor fi cu duiumul. Aceste practici trebuie sa inceteze.
Ca final vreau sa va spun ca acest demers e pe teava cam de un an-doi, credeam ca au abandonat dar se vede treaba ca e groasa.

luminita spunea...

POTENTIALE stagii de contribuitate le-au mai facut si in 2010 , acum sa le caute in fondul de salarii de la fiecare minister de la armata inainte de 2001 , astia nu mai stiu ce sa faca , ce sa mai zic .

Leo spunea...

Pop Iuliu
In L 152/2017 nu exista "institutia" SOLDEI FUNCTIEI DE BAZA de care vorbesti tu. Ea a existat in vechea lege (L 284). Deci este un anacronism in ce spui. Fi mai clar te rog si pune (baga) degetul pe punctul G. Apoi ce vor face cu pensiile la care s-a calculat cu elementele pct. g adica cei iesiti la pensie in 2016 si prezent ? Când Casa de pensii TACE si "LUCREAZA" , trebuie sa fim ciuliti. Vorba avocatului , este o imbarligatura anume facuta sa nu se inteleaga nimic si sa ai cele mai mici sanse de castig prin procese ". Daca e cum spui , atunci vor sa ADUGE IMBARLIGATURI la IMBARLIGATURILE existente . Dr. LuK te rugam , lasa-ne...si lasa-te de imbarligaturi. Domnule ministru MApN TUTUIANU A. va rog, nu va lasati IMBARLIGAT de "maestrii" in asa ceva , cum sunt Seful Casei de pensii MApN , seful DFC si seful lui 2580.

cr.1 spunea...

D-le.Pop Iuliu,cu respect, ,care este nedreptatea celor anterior anului 2010? Ca au plecat cu salarii compensatorii iar ulterior lui 2010 nu au mai beneficiat de acestea.

vasile m.i. spunea...

va fi o noua cacalmea ,ca cea .. prin care ni s-au inscenat fel de lucruri ,sa ne oblige ,sa trecem in rezerva .. dar nu cunosteau legile .. si atunci cand esti dedicat 20 de ani de opertional ,ei ,cei de la birouri .. avansati in 5 ani de 2 ori la exceptional ,ca sa isi pastreze un anumit scaun sau supusi lor ,au practicat ,aceasta Epurare in 2010!Si acum se vaita cu totii ,ca nu ai au cadre militare! ce ati facut in 2010? mai tineti minte? vasile topala slatina 1990

Mihai spunea...

La cât grijă si respect acordă clasa politica militarilor nu mă mir dacă rămân in front doar cu moș Teacă.

Gigi spunea...

Cu niște coeficienții aproape de o infirmieră,sau de șofer la o instituție de stat,tare mă mir că cineva mai stă prin armată,poliție etc.
Sfârșitul guvernării psd este aproape,cu toate că nu- mi doream acest lucru.
Tare îmi e teamă că nu-i apucă 1 dec.
Păcat!
Referitor la ce s-a referit Dracnea cu acele stagii anuale de cotizare,eu înțeleg așa:
Dacă,punctajul realizat în toată activitatea nu se împărțea la 20,25 ani,adică la stagiul de cotizare(nu anual de cotizare),nu plecau din sistem atât de vreme.
Știe el ceva,cea prins și el din zbor de pe la Olguta.
Dacă așa cred ei că vor ține cadrele militare mai mult în serviciu,se înșeală amarnic!
Cred că,de data aceasta nu mă mai cenzurat,d-le Admin!?

vasile m.i. spunea...

ONOARE SI RESPECT ! PT. DL POP IULIU GAVRIL! de la un fost subordonat! cel mai ... general .. si OM .. pe care Jandermeria Romana ,l-a mai avut dupa dnl. general Bunoaica!

tehnocrat spunea...

Sunt multe activitati militare in Romania cu participarea miltarilor straini din multe state NATO. Sa mearga Dragnea si Olguta sa-i intrebe pe acestia, cum se acorda pensiile pt militarii straini.

iceparu spunea...


Sunt unii pe aici care tot vorbesc de salarii compensatorii.Salariile compensatorii-_eu unul pensionat in 1997 nu am primit-au fost o mita mascata ca sa ii determine sa-si ceara trecerea in rezerva deoarece reducerea efectivelor era conditia primirii in NATO.In conditiile inflatiei din acele vremuri salariile compensatorii au fost o frectie la un picior de lemn.Si minerii au primit salarii compensatorii si ?
Vor sa tina oamenii in armata, atunci sa faca in asa fel incat ei sa doreasca sa stea nu sa se vina cu metode de constrangere.

Anonim spunea...

cr1.
Nu cei care au plecat v-au taiat compensatoriile, ci cei ca dumneavoastra , care au ramas in sistem. Daca vroiati compensatorii trebuia sa plecati inainte de 2010, aici era vorba de pensii . Ele sa fie egale functie de functia si vechimea indeplinita. O sa va vina si dumneavoastra randul, nu credeti?

Unknown spunea...

Mare minciuna. Vorbesc curent cu ofiteri activi si nu am aflat de aceasta manifestare precum ca la 45, 46, 47 ani cer iesirea la pensie. Ce stiu sigur e ca multi ar dorii sa ramana activii pana .... la sfarsit. Eu zic sa studiem mobilul domnului Dragnea de a lansa asemenea minciuni. Sau se refera la MI, caz in care foloseste gresit termenul de ofiter. Si vreau sa reamintesc un aspect. Cuplul de trista amintire, Boc-Basescu au introdus recalcularea pensiilor militare pe principiul contributivitatii, promovand doua minciuni:
1)- Existenta unor pensii nesimtite;
2)- Necesitatea realizarii unor economii la fondul de pensii.
Reamintim ca pensiile nesimtite erau in numar de 6-7 de peste 6000 lei si apartineau fostilor sefi ai SMG. Dupa recalculare au disparut cele 6-7 de 6000 si au aparut o multime de pensii "binemeritate" de zeci de mii de lei, apartinand, in general, unor "rezervisti" care au realizat alte venituri. La general s-a depasit cu mult fondul de pensii anterior. Observam ca totul s-a fundamentat pe MINCIUNA. Aceiasi situatie urmeaza. Dar noi, daca nu avem intuitia politrucilor nu observam din timp ce urmaresc minciunile lor. Oricum, Dragnea MINTE.

IV spunea...

Stimati colegi,
Cadrele militare nu vor putea fi impiedicate sa treaca in rezerva prin masuri punitive.
O data hemoragia de inteligenta militara declansata printr-o politica idioata de disponibilizare nu mai poate fi oprita cu aplicarea de garouri legislative.
Cum sa mai stai cand vechimea cumulata nu este valorificata integral in pensie?
Militarii cu inalta calificare sunt vanati si recrutati de head hunters pt marile companii. Au fost cazuri cand acestea au platit si cheltuielile de scolarizare cu care cadristii nostri incercau sa ii santajeze pe ofiteri sa nu iasa din system.
Sugerez alesilor nostri sa aplice aceeasi politica inteleapta ca in cazul medicilor pentru ca altfel vor risca sa inceapa angajarea de militari din Pakistan, India, Porto Rico, etc.
Cunoscatorii mai stiu niste cazuri.
Cu stima,

lala spunea...

Sa vezi si sa nu crezi.Iata ce a inventat CSP MAI dupa ce am solicitat acordarea diferentelor(intrun comentariu anterior am prezentat ca decizia cu pensia recalculata am primit-o in luna februarie, data intocmirii 27.01.2017,inregistrarii 31.01.2017, iar in adresa specificatia ca drepturile de pensie si diferentele le voi primi in luna martie 2017)! Au intocmit o noua decizie de pensionare,identica cu prima, cu acelasi numar/dar data schimbata, in loc de 31.01.2017, 10.07.2017, cu punerea in plata incepand cu 01.08.2017 si specificatia ca diferentele vor fi achitate in trimestrul IV.Concluzia ori eu sunt prost ori ei sunt tampiti! Daca si una si alta sa moara Bibi ca tampitii nu mai au loc pe Pamant!

Trofin spunea...

Din exprimarea lui Dragnea cu privire la varsta tnara de pensionare a personalului militar se poate intelege ca se va interveni la vechimea efectiva minima azi de 25 de ani , la vechimea in serviciu de minima de 15 ani si la procentele care se acorda pentru depasirea vechimii cumulate de 25 de ani( 1% pentru fiecare an care depaseste cei 25 de ani standard) . Daca acesti parametrii vor deveni nefavorabili pensionarii timpurii atunci Dragnea si ai lui isi ating tinta - reducerea numarului pensionarilor timpurii in armata. Cum ar putea sa o faca ? Respectand partial parametrii din Legea 263/2010 respectiv vechime efectiva 30 de ani , vechime in serviciu 20 de ani si o inovatie , pentru fiecare an care depaseste 30 de ani cate , de exemplu , 0,5%. Ce am scris eu reprezinta modul meu de a intelege gandurile politicienilor , nu este o solutie sau un verdict. Constat ca si alte persoane au avansat alte moduri de a intelege gandurile politicienilor. Traim intr-o lume a diversitatilor si este normal.

Huhu Rezea spunea...

„gulerele albe” cu cotiere, de prin ministere, cele care i-au băgat pe sub nas lui Cioloș criminalul art. 40 al OUG 57/2015 , au distrus baza calificată de cadre din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, acestea nemaifiind cointeresate să rămână în activitate, în condițiile în care, ori cu 20 de ani vechime în serviciu, ori cu 40 de ani vechime, art. 30 din legea modificată de ordonanță le limitează cuantumul pensiei militare la același 85% din baza de calcul.

luminita spunea...

EU CRED CA ACUM ESTE MOMENTUL SA SE FACA ORDINE ; o organizare rapida a rezervistilor cu pregatire,

Leo spunea...

Horica , esti din nou in eroare cu "gulerele albe" la fel ca atunci când ai spus despre liderii sindicali din politie ca datorita tupeului ei sunt "din pacate ascultati"... In primul rand , trebuie spus ca "Gulerele albe" sunt de 2 categorii :Prima categorie sunt SLUGILE obediente cu functii si grade mari ( SLUGI DE CONDUCERE) si fara coloana vertebrala a politrucilor iar a 2-a categorie sunt "functionarii" cu cotiere si creionul chimic dupa ureiche , care sunt simpli executanti de ordine venite de la politrucii sinecuristi (si padurari) pe filiera SLUGILOR DE CONDUCERE. Acum , sa-ti spun unde esti in eroare : Nu e vina functionarilor executanti cu gulere albe si cotiere ci a SLUGILOR DE CONDUCERE care sa nu-si riste pozitiile nu numai ca informeaza si consiliaza , dar adauga la dezastrul incompetentei politrucilor , prin slugarnicia lor. Iarta-ma Horica , incerca sa vezi ansamblul si apoi detaliul problemei ....

Mihai spunea...

Dacă spun ca nea Mărin are partial dreptate multi nu vor lua in seamă.
Izvoare de legitimare a afirmatiilor lui nea Marin pot fi spre exemplu cererile repetate inclusiv pe posturile tv ale liderului Coarna de a se face ceva modificari la lege deoarece este nevoie de reîncadrari in politie si MAI (pompieri,etc) fiindcă au plecat prin pensionare peste 25% din efective.
Momentan prin MAI se fac incadrari din sursa externă ,lucru pe care cel putin nu-l vad beneficic stiindu-se criteriile si randamentul/competenta in astfel de institutii a unor angajati din viata civilă.Dar actiunea este pe rol.
S-a plecat si de la mapn dupa 2016 dar mai mult din zona ofiteri superiori , maistri militari si sof nu pleaca fiindca sunt dezavantajati de L 223 , ei ,mai ales cei cu vechime fiind avantajati de L 263 ,lege după care multi au ramas in plata cu cuantumul avantajos la recalculare la nivel 01 01 2016.
Militarii profesionisti vin ,se angajeaza si datorita conditiilor din mapn dupa cel mult un an multi pleaca din sistem.
Daca nu se aplica art 40 din OG 57 si map-neul s-ar fi golit . Si s-ar fi golit de specialitati de elita precum piloti ,parasutisti ,scafandri ,etc ,specialitati ale caror pregatire costa foarte mult.
Oricum la indeplinirea vârstei standard cu greu ți se mai aproba o prelungire de sase luni.
Ca atare rămâne de vazut cum vor pune pe draft solutionarea problemei.
Solutionare a problemei care trebuie sa tina cont de nemultumirile celor pensionati inante de 1999(aplicare L138/99) si in mare parte a celor din structurile inalte (minister,SMG,etc) nebeneficiari de g-uri in trecut si care vor o reintoacere la formula de pe L164.
Regretabil că militarii trebuie sa dea prin farmacii pentru medicamente de tensiune datorita inconsecventei unor bande vremelnic la conducere si care pentru voturi au tupeul sa promita marea cu sarea fara calcule de sustenabilitate prealabile.
Nu mi-aș dori dar se pare ca fenomenul este prefata la haosul care se va institui odata cu obligativitatea aplicării LSU.
Cindva la aparitia L223 am spus pe aici ca este o lege foarte buna si favorabila insa am afirmat si că nu ma simt in siguranta deoarece eram convins ca nu au calculat consecintele. A urmat art 40din OG 57.
Inainte de alegeri am spus tot pe aici precum ca pâna la alegeri vor promite orice numai sa obtina voturi iar după alegeri vor taia/reformula zilnic câte ceva.
Si uite ca incet incet presimtirile se adeveresc.
Ce-ar putea sa faca pensiilor militare prin anumite modificari ? Eventual poate sa mai creeze un cuantum avantajos si pentru cei nemultumiti in prezent.
Și atunci vor fi in plata cuantumuri avantajoase in plata aparate de decizia CCR după cinci legi si nu după patru precum in prezent (164 ,L 119 in special la MM si Sof cu vechime completa/L263 , L 223 ).
Ce nu inteleg totusi din declaratia domnului cu vorbaria . De ce ministru ap si ministrul MAI trebuie sa aiba consultari cu tanti de la muncă. Are oarecum acasta solutia in papornită ?
Chiar nu sunt in stare sa inteleaga ca aceste ministere nu trebuie amestecate in ciorba CNP,atata timp cât exista case separate autonome in cadrul unor ministere distincte.
Chiar nu vor sa inteleaga ca militarii trebuies tratati prin legi distincte separate de civili atata timp cât servesc cu pretul vietii statul român sub restrictii de drepturi civile.
Oricum fara ardei iute in ciorba ANAF si fonduri europene se duce naibii tot programul lor intesat de promisiuni.

luminita spunea...

SI stie cineva daca OLGUTA a chemat si militarii =care or fi aceeia = la discutii?/ credeti ca daca abia acum se apuca de legea asta o sa fie ceva de capul ei ? eu cred ca este facuta de multa vreme si acum o mai perie sau asteapta sa inceapa sa lucreze parlamentul sa o depuna ,ca
nu e lege daca o concep in 2 luni .......

BlueWing59 spunea...

Va salut si ma alatur si eu discutiei privind modificarea legislatiei pentru pensionarea militarilor.
Concret, pensionar militar fiind (Breaza, Boboc samd) incerc sa-mi sfatuiesc sotia privind iesirea ei la pensie.
Ar trebui sa fie clar, are 53 de ani, conditiile de munca ii permit reducerea varstei standard din anexa.
Prima schimbare a planurilor noastre a fost cu aplicarea LSU de la 1 iulie. OK, am mutat toate concediile in prima jumatate a anului, pentru a avea a doua jumatate fara concedii (cele 6 luni pentru calculul pensiei).
Acum se pare ca se doreste schimbarea legilor.
Cautand pe net am dat peste un draft.
https://docs.google.com/file/d/0B9CqWMwAnBxMWUhYM3RsanV2YkE
Sincer, mie mi se pare o mizerie, dar suntem obisnuiti cu "surprize" de acest gen.
Ce parere aveti ?

Iulian Mareș spunea...

Soros,
Ei...na, de ce i-a jenat?
De stil...pt că între două nu te plouă!.....e concurență mare între femei temperamentale... 😁😎😘

Huhu Rezea spunea...

@BlueWing
Domnule, acelea sunt variante ale legii pensiilor militare, dinn 2015, anterioare adoptării Legii 223/2015.
Ai aci pe prima pagină legea adoptată de Parlament, modificată deja prin ordonanță,in vigoare în prezent.
Nu a apărut incă vreun draft al unei viitoare legi a pensiilor.
Grabiți_vă, din toamna se pot modifica condițiile pentru pensionările anticipate.

BlueWing59 spunea...

@Huhu
Multumesc pt info.
Asa cum am spus, mi s-a parut si mie ca nu corespunde zilelor noastre.
Deci, conform sfatului, dam drumul la acte.
Pe urma, mai vedem.
Sa aveti o zi minunata.

Mihai spunea...

Blue Wing spune ; ” am mutat toate concediile in prima jumatate a anului, pentru a avea a doua jumatate fara concedii (cele 6 luni pentru calculul pensiei)”.

Vreau doar sa scot in evidență o mare deficienta a L 223 prin neeliminarea lunilor care cuprind concedii de odihnă din cele sase luni alese.
Multi care detin g-uri calculate pe timp efectiv lucrat au fost nevoiti/obligati sa aleaga cele mai bune 6 luni consecutive prin includerea intre ele si a lunii de concediu de odihna când sporurile pe timp efectiv lucrat pentru respectiva perioada au fost = 0.
În felul acesta se inregistreaza o pierdere semnificativa la cuantum pentru cei in cauza.
Cei pensionati după 01.01.2016 au însă posibilitatea evitarii acestei situatii.
Poate se aude pe unde trebuie.

luminita spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...

Dl. H Referitor la postarea BlueWings59 si comentariul dumneavoastră la ea, îmi permit sa spun ca sunteți in eroare. Nu este vorba de pensionare anticipata, asta e altceva. E vorba de pensionare la limita de vârstă cu reducerea corespunzătoare a vârstei de pensionare din celebra Anexa. Nu spun asta din auzite...

tigri2 spunea...

@Huhu acest "tehnocrat" ...DAN IOAN, baga "strambe" ,este om al serviciilor

luminita spunea...

VEDETI ; DL COARNA ,s-a intalnit aZI CU PRIMUL MINISTRU cand in afara discutiilor privind apli ord 99 ,a discutat si despre zvonul legat de lagea pensiilor militare , asa ca e bine sa nu il mai blamati , nu vad ca cei din MAPN se duc sa faca ceva sau nu stim noi , ca doar exista ministru care a vorbit cu DOGARU , sa auzim de bine //////

Gigi spunea...

@tigri2
VRS este același la toate armele,atât la MAN,MAI,cât si la servicii!
Legea este aceiași.Ordinele de aplicare,deasemenea.
Nu d'aia,dar mai intră și alții, citesc și la cât îi duce mintea chiar o să creadă!
VRS=600,era prevăzut în defuncta L.284,care,după cum stiți prea bine,nu a fost aplicată niciodată.
Cu stimă!

BlueWing59 spunea...

@Cornel Serbanescu "E vorba de pensionare la limita de vârstă cu reducerea corespunzătoare a vârstei de pensionare din celebra Anexa."
Corect. Nu e vorba de pensionare anticipata, ci la limita de varsta, folosind bonusul pentru conditii de munca.
Dar pe mine ma intereseaza pareri legate de intentia guvernantilor de a schimba datele problemei in sensul prelungirii varstei de pensionare, chiar daca lucrezi in conditii de munca, care iti acorda un bonus la varsta de pensionare.
Deci conditia esentiala din acel tabel care trebuie indeplinit cumulativ.


Iulian Mareș spunea...

Luminița, scumpete
Tu crezi că legile de aranjează în urma unei cafele într-un birou, fie el și de nivel 0 sau 1?
Vor face ce și-au propus!

tehnocrat spunea...

Nu vad decat o solutie in rezolvarea pensiilor militare:
- demilitarizarea SRI, STS , SIE si SPP si impreuna cu politia si alte structuri MAdI, cu exceptia Jandarmeriei si Pompierilor, la fel si cu pensionarii cu statut special din penitenciare sa fie scosi din legea pensiilor militare.
Pt mustata dragnea si fustita olguta: vedeti ca basescu o spus ca in CSAT s-a hotarat definitiv, demilitarizarea serviciilor iar acum problema este la comisiile de specialitate din Parlament.
Daca Romania a intrat in NATO si UE atunci sa faca aceleasi legi pt pensii, inclusiv pt pensiile militare de stat.
S-ar termina si cu pensiile militare pt ofiterii acoperiti, care nu-s putine.

Ein Stein spunea...

Cred ca unii dintre cititorii blogului nu au inteles pe deplin despre ce e vorba in articol. Nu are legatura cu atingerea punctului G, baze de calcul, etc. Este vorba de modificarea legii in sensul de a ii impiedica pe unii militari sa iasa la pensie ANTICIPAT, cei vizati sunt in special pilotii, scafandrii, cei din FOS, parasutistii, cei care lucreaza in unitati care vor fi desfiintate si altii. Dupa cum spunea si Huhurez „gulerele albe” cu cotiere, de prin ministere si adaug eu ca sa nu mai existe vreun dubiu, ministerele de resort, sunt eminentele maroniu-cenusii care l-au aburit pe Dragnea ca musai trebuie sa se interzica pensionarea anticipata.
Ideea este de-a dreptul stupida tinand cont cine sunt beneficiarii pensiei anticipate, e greu de crezut ca la 55 de ani se mai poate face scafandrerie de lupta sau un tataie pilot in carlinga sa indeplineasca misiuni de lupta. Lipsa cronica de pesonal, rezultatul unei politici cretine, soldele de mizerie, lipsa de respect au dus la situatia critica de acum. Se apeleaza la o solutie disperata si idioata in acelasi timp care nu va avea decat darul de a agrava situatia. Daca nu li se vor lua jucariile aparatului birocratic extrem de stufos si nu va avea loc o schimbare radicala de atitudine fata de militarii-militari dezastrul e asigurat. Ca o comparatie ce se intampla la noi fata de alte tari: la USA un militar care indeplineste conditiile de pensionare i se ofera prelungirea contractului pe un solda "imbunatatita" iar daca accepta prelungirea primeste o prima substantiala de ordinul zecilor de mii de dolari, in niciun caz nu se i se cauta nod in papura sa-l tina cu forta prin tot felul de potlogarii.
Eu sper ca cei vizati de masurile eliminarii pensionarii anticipate sa trateze cu seriozitate chestiunea si sa cantareasca daca se mai merita. Sunt convins ca vor mai aparea si alte masuri cretine pentru ca aparatul birocratic nu va mai avea pe cine sa reprezinte si pe ce sa se sprijine, numai la minister sunt in jur de 2000(doua mii) de angajati. Situatia armatei ar trebui discutata de urgenta in CSAT.

Andrei spunea...

Parerea mea este ca pensiile militare ar trebui acordate doar pentru militari. Probabil STS si SPP ar putea fi demilitarizate, STS fiind preluat de Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor iar SPP fiind preluat de MAI. SRI si SIE sunt in stare de razboi permanent, demilitarizarea ar fi si la ei o solutie, dar salarizarea lor ar trebui imbunatatita substantial. Referitor la structurile miliarizate, ar trebui sa existe diferente clare in functie de locul de munca, nu poti plati la fel un maior de la contabilitate cu unul pe care-l trimiti la lupta cu arma in mana. Fiecare functie are trebui platita in funcite de riscurile asumate si de pregatirea necesara ocuparii acesteia. Dupa asezarea corespunzatoare a soldelor pentru fiecare functie in parte, sigur, putem vorbi despre o limitare la 65-85%, cum va considera legislativul, dar din solde adevarate, nu bataia de joc care este acum. Deasemenea, ar fi ok introducerea unei limite minime de 25 ani vechime ca militar (excluzand facultati, scoli militare samd). Deasemenea, soldatilor care au participat in misiuni de lupta in afara tarii si au primit indemnizatii speciale in acele perioade, ar trebui sa le fie luate in calcul aceste indemnizatii la pensie, sub o forma sau alta (parlamentarii primesc pensii speciale pentru ca freaca bancile, ce Dumnezeu!)

Mihai spunea...

@ ein stain
Spuneti d-voastra foarte corect;
”„gulerele albe” cu cotiere, de prin ministere si adaug eu ca sa nu mai existe vreun dubiu, ministerele de resort, sunt eminentele maroniu-cenusii care l-au aburit pe Dragnea ca musai trebuie sa se interzica pensionarea anticipata.”
Ar fi bine dacă in sfârsit s-ar întelege în sfârsit că tot ”gulerele albe” sau bosii din ministerele de resort au instrumentat si art 40 strecurat sub nasul lui Ciolos.
Cu toate ca atunci ideea a fost de limitare a veniturilor in anumite zone, acum fenomenul s-ar putea prin abstractie interpreta si că prin acest art s-a limitat iesirea masiva din sistem prin pensionare după 01 2016 a pilotilor,scafandrilor ,parasutistilor,fortelor speciale ,etc.
Daca nu era art 40 se golea si armata alaturi de politisti ,pompieri de piloti ,scafandri ,parasutisti ,etc.
Mai statea naiba sa-și distruga sanatatea si sa se expuna pericolului oferit prin logistica asigurata de ei.Iar categoriile astea nu le inlocuiesti prea usor cu oricine luat de pe strada si bagat in sistem pe usa din dos.
Art 40 din Og 57 i-a determinat pe foarte multi din aceste categorii sa ramâna in activitate pâna la limita de vârsta pentru a beneficia de un salariu mult peste pensia obtinuta din veniturile cintite la 85 la multi fara o parte din vechime si cps inclusă plus taierile prin art 40 din OG 57.
Pe ei îi doare mai mult ca se ingroasa numarul pensionarilor in timp numarul activilor trebuie completat si nicidecum ca pleaca profesionistii din sistem. Poate ca chiar le pare bine ca se fac angajari din sursa externa ca doar asa isi mai baga si ei ,fata ,baiatul ,nepotul la o pâiine albă unsă cu stres.
Complicat. Dar mintile luminate ale ”fătucilor” vor gasi in graba ao solutie care sa creeze un cuantum foarte avantajos si pentru ”gulerele albe ”nemultumite .
că tot incerca tanti Cretuleasca de la RoTV că un profesor este la fel de important ca si un militar ca atare si la pensii ar trebui sa fie cam la fel.
Numai ca profesorul bate lela în vacantă doua luni vara si o luna in timpul anului de invatamânt pe cănd militarul este la dispozitie 24 din 24 si acum prin aplicatii cu fortele NATo ,etc.
Iar la asa gândire tanti Olguta fosta profesoara ce sa zică? precis îi creste inima de bucurie la spusele Cretulesei.

tehnocrat spunea...

Pt cei care doriti sa-l sensibilizati pe haiducul postrevolutionar din Codrii Vlasiei, care a luat de la altii si s-a dat lui, dragnea, unul dintre oamenii foarte bogati ai zonei si pe olguta singura sora a Fratilor Buzesti, privind legea pensiilor militari, ii puteti contacta pe:
Adresele de la psd:
psd@psd.ro
presa@psd.ro
Sau la adresele
infocdep@cdep.ro puteti pune intrebari si solicita informatii deputatilor, dragnea si olguta sunt deputati
srp@cdep.ro. puteti adresa o petitie, cerere, reclamatie, sesizare sau propunere.
Pe miss pensii speciale, olguta o puteti contacta si pe adresa
relatiicupublicul@mmuncii.gov.ro

Iulian Mareș spunea...

Fizicianul englez atomic,
Nu am înțeles la ce minister aparatul are 2000 de suflete?
Ar fi interesant de știut care este acea clădire cu o asemenea densitate?

Ela Pop spunea...

@tehnocrat Ai ceva cu pensionarii cu statut special din penitenciare? De ce jandarmii si pompierii ar avea dreptul la pensii militare si fostii gardieni,nu? Crezi ca e lucru usor sa-ti traiesti viata printre hoti,tigani,violatori si criminali ,alarme si trageri la poligon ,evadari,lucru in ture neavand liber nici de sarbatori ? In general viata mai grea decat a unui jandarm sau pompier.

Leo spunea...

Gigi , ai spus numai 1/2 din adevar , in sensul ca nu ai spus ca VRS-ul este 600 lei la politie. Liderii sindicali din politie s-au luptat prin martie si aprilie ca acest VRS de 600 lei sa fie egal cu salariul minim de 1450 care se preconiza atunci a se majora. Se pare ca nu au reusit deoarece sunt inca nemultumiti si vocali impotriva LSU. Pe la mine prin cartier umbla zvonul ca se va incerca prin legea de adoptare a OUG 57 o formula de calculare a pensiei care sa nu depaseasca 10 000 lei.
Iulian, te rog spune-mi mai sunt blocurile acelea gri in Salajan ?....

CEZAR spunea...

Clar..!
Ai boraci sa-ti plateasca pensia NECONTRIBUTIVA ..bine ..
Nu ai ..iarasi bine ...!!

tehnocrat spunea...

Poate prezinta interes:
Pe CPS MApN in elementul de meniu:"Despre noi" gasiti mai multe submeniuri care v-ar putea interesa:
Agenda conducerii: este saptamanala si prezinta si programul de audiente
Legislatie
Programe si strategii: CPS n-are atributii in domeniul de activitate!!!
Rapoarte si studii: CPS n-are atributii in domeniul de activitate !!!
Istoric: istoricul pensiilor militare incepand cu 1862

Huhu Rezea spunea...

@Blue Wing
Art. 21 din L 223 acorda drept de pensie pentru limită de vârstă redusă, pentru condiții de muncă, dar nu cointeresează rămânerea în activitate pînă la împlinirea vârstei standard, așa cum o face prin modul de calcul al pensiei, Legea 263. Pe legea contributivă preferi să mai adaugi la calcul 5-12 stagii anuale.

Huhu Rezea spunea...

Liderul sindical Coarnă nu a fost primit ieri de Premier. Poate azi....

Leon spunea...

Grade militare au avut si Politistii pana in anul 2002 cand a aparut legea nr.360/23.08.2002 si au devenit Functionari publici cu statut special dar si cei din Penitenciare pana la aparitia Legii nr.293/28.06.2004, cand au devenit Functionari publici cu statut special din Admin.Nation.a Penitenciarelor..!
Sunt pensionari din aceste categorii avand pe Decizie trecut Gradul militar..este normal sa apartina de Legea pensiilor militare de stat !
Dar pe cei care au avut Grade militare pana in 2002 si 2004 si sunt inca in activitate..unde trebuie sa-i incadram..?
Poate pentru aceste considerente fac parte din Legea nr.223/2015...!

Sorin spunea...

Limitarea pensiilor militare la un anumit plafon, de ex 10.000 lei, nu e constitutionala pe langa faptul ca e incorecta, la fel de incorecta ca limitarea la 85% avand ca efect nulitatea partiala sau integrala a cotizariu la pensia suplimentara. Daca se doreste o diferentiere, ar putea conta, ca exemplu, distinctiile acordate pentru misiuni externe.

Andrei spunea...

@Leon, da, politistii au mostenit gradele militare din perioada comunista, si e o ineptie, nu au nicio treaba cu militarii. Cei care au apucat sa se pensioneze militari, sigur, au dreptul la aceasta pensie in continuare. Cei care au fost militari si au ramas in activitate, da, sa aiba dreptul la pensie militara daca indeplinesc conditiile de vechime ca militar. Cei de la penitenciare chiar nu au ce cauta in discutia asta. Hai sa militarizam si ingrijitorii de la zoo...
@Sorin, limitarea la 85% este foarte constitutionala, cat timp pensia depaseste o pensie calculata pe contributivitate. Sa ne uitam la armata USA, sistemul e destul de complicat, functie de ani si alegere, dar in medie un militar are dreptul la o pensie egala cu 40% din solda dupa 20 de ani lucrati, putand ajunge, folosind multiplicatorii specificati de lege, la 100% dupa 40 de ani efectiv lucrati ca militar. Probabil ca acest sistem va fi implementat si la noi, cu o baza de 40% pentru 20 de ani si multiplicatori de 2% (ori 3% pentru alte conditii) fara a mai adauga nimic (aberatii gen OMM sau pensie suplimentara) deasupra. Atunci poate disparea si limitarea de 100%, daca stai in serviciu peste 40 de ani cu alte conditi... ok...
Inainte de asta insa trebuie desfiintate orice alte pensii speciale, eventual pastrarea unor pensii speciale pentru magistrati, dar in niciun caz mai mult de 50% din ultimul salariu, si asta doar la vechime completa de 65 ani.

Andrei spunea...

In completare - la fel cum au decis americanii, ar trebui luati in calcul cel putin 3 ani (cu soldele de functie/grad si sporurile fixe actualizate la zi), pentru a evita o majorare artificiala a pensiilor cu diverse sporuri acordate pe ochi frumosi in ultimele 6 luni de cariera. Pensiile obtinute vor fi apoi indexate cu rata inflatiei / cresterea salariului mediu / actualizate la modificarile soldelor de functie ale activilor (asta pentru ca, la acest moment, soldele activilor sunt infecte, raportat la importanta sociala a muncii noastre).

Leon spunea...

Art.122 din Lg.223/2015 modificat de Oug.57/2015,permite unui militar in activitate sa opteze la iesirea la pensie pentru calculul pensiei conf.Lg.223/2015 si/sau Lg.263/2010
Conditia impusa in plus de Legea 263 este realizarea Stagiului complet de cotizare.In acest caz se pune in plata Cuantumul cel mai avantajos..!
Exemplu: In Iulie 2017 pot iesi la pensie cei cu varsta de 56 ani si 7 luni si vechime efectiva de 23 ani si 4 luni din care minim 16 ani si 7 luni in specialitate..!
Am o intrebare pentru Dul HUHU:
Daca se opteaza pentru pensia mai mare calculata conf.Lg.263/2010, mai beneficiaza de actualizare si daca DA, in ce fel..?

Iulian Mareș spunea...

Leonard
Au fost reabilitate termic și sunt acum bleu și cărămizii că urmare a acțiunii intensive a primarului "care este", Vanghelie!

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Se aplică modul de calcul al Legii 263 numai dacă optezi expres in acest sens.
In acest caz, pensia se majoreaza numai prin indexarea valorii punctului de pensie, legea civilă neprevăzând actualizarea.
De exemplu, Legea salarizării nu influențează cu nimic pensiile din sisteml public.

Gigi spunea...

@Leonard
Ceea ce am arătat mai sus este 100% adevărat!
Mie nu-mi place să las lucrurile făcute pe jumătate.
Unde ai văzut d-ta că polițiștilor le aplică VRS=600?
Dă-mi,te rog un singur exemplu!
Coeficienții de,funcție,grad,atât la militari,cât și la polițiști se raportează la același VRS=197,3383.
Ei au în plus unele sporuri,dar nu toți,cum ar fi:spor de noapte,zile nelucrătoare,sarbători legale care sunt plătite 75%.
Aceste facilități,ca să le numesc așa,sunt acordate de vreo 2-3ani.
Un beneficiar al pensiei care a ieșit și care și-a ales cele 6 luni și a avut inclus în salariu aceste facilități,au în plus față de un omolog al său care a ieșit înainte de acordarea acestora cu cca.500,1000 lei,având și solda de merit.
Plus că,cei care vor ieși anul acesta au inclus și solda/sal.de merit care nu au avut-o în 2009.
Asta face diferența între cei ieșiți până în 2015 și cei ieșiți după.Nu VRS-ul!
VRS=600,nu s-a aplicat niciodată la nimeni!
A,că o fi îcercat Coarnă,cum ați arătat,dar nu a reușit,asta e altceva!
Era bine dacă reușea că ne ajuta pe toți!Ori,nu cred că le aplica numai la MI,ci și la MAN,servicii etc.nu.
Asta trebuie să facă actualul guvern,să reducă discrepanța între pensionarii,aflați în aceiasi situație,dar ieșiți la pensie în perioade diferite.
Egalizări ale pensiei nu cred că o să fie vreodată,datorită celor arătate mai sus!
Un exemplu mai elocvent ca ăsta cu solda de merit, care să fie?
Și un alt aspect de care trebuie să țină seama guvernul,este ELIMINAREA DISCRIMINĂRILOR.
Asta trebuie să facă guvernanții noștri.Restul este politichie.
Pot să dea câte legi vor ei!

E. Cristescu spunea...

Ma numar printre aceia care prefera o pensie mai mica, dar pe care sa o apuce s-o cheltuiasca (cat de cat sanatosi). Sa muncesti pana la 60 de ani intr-un sistem bolnav pentru ca la 62 sa dai coltul? Multumesc, nu sunt interesat.

Huhu Rezea spunea...

@gigi
Ai dreptate! De câteva ori i-am spus lui Leonard ca nu s-a aplicat vrs=600 dar nu înțelege.
Solda de merit nu mai este prevăzută de LSU.

Leon spunea...

Dle H, eu inclin sa cred ca chiar daca pensia este calculata conf.Lg.263/2010 este tot pensie militara si nu s-a indexat in luna iulie cu 9%. Poate ne confirma cineva dintre cititori despre acest lucru..!

luminita spunea...

HUHU;pana la urma Coarna s=a vazut azi cu ministru so o s-a promis ........in doua zile ca ....

Leo spunea...

Draga H si Draga Gigi ,
Este adevarat ca nu am vazut dar l-am auzit cu ureichile mele prin aprilie cu prilejul majorarii salariului minim la 1450 lei, atat pe Valnei cat si pe Coarna la emisiuni la A3 si RTV când erau foarte motivati - ii citez : " noi luptam ca in MAI sa fie majorat VRS-ul de la 600 lei la 1450 lei , la care apoi sa se aplice indicii de departajare ". Eu am tras concluzia atunci ca VRS-ul in MAI este de 600 lei , Mai apoi H-ul m-a lamurit ca "TOATE CADRELA MILITARE" au bazele de calcul "actualizate" cu VRS-ul de 197,33.. Apoi , luând in considerare lamurirea lui Horica despre "cadrele militare" , am dedus eu ca atunci numai politistii au 600 VRS -ul avand in vedere ce spuneau Valnei si Coarna. Acum am inteles totul. Va multumesc ca m-am linistit. PS Eu daca imi calculam baza de calcul cu vrs-ul de 600 ar fi fost exact "actualizarea" LA ZI a bazei mele de calcul si poate de asta am facut o marota cu VRS-ul de 600. M-au derutat cei 2 lideri cu spusele lor la TV.Acum am inteles definitiv.
PS Mersi Iulian pt. "actualizare"

Huhu Rezea spunea...

@Cristescu
Iți place poziția ghiocelului!
Cu pensia mică te dovedesc nevoile și dai colțul mintenaș.
@Leon
Pe Legea 263 nu există pensii militare ci pensii civile pentru militari.
Așa că.... nu merge! Ori în căruță, ori în teleguță.

E. Cristescu spunea...

Nu cred ca ne cunoastem. Tocmai pentru ca n-am stat ghiocel imi doresc sa plec. Aceia dintre noi care au o calificare cautata in viata civila isi pot mari pensia fara a trebui sa suporte ineptiile sefilor fara merite sau calitati.

Leon spunea...

In concluzie, in SNAp.nu se indexeaza pensiile militare in luna Iulie..! Actualizarea din trim.IV va aduce si diferentele incepand cu luna Iulie numai pentru pensiile care vor fi pe plus !

iceparu spunea...

Astia ar faca bine sa studieze legea pensiilor militare care functiona pe timpul impuscatului.Pensionarea era initial la 52 ani si ceva mai tarziu s-a marit la 55 ani.Pilotii,parasutistii etc nu primeau bonusuri in sensul pensionarii mai devreme ci erau recompensati cu vechime si implicit cu pensie mai mare ca valoare.Ca sa primesti pensie trebuia musai sa ai 30 ani vechime efectiva in armata.Pentru depasirea vechimii de 30 ani primeai un bonus de 2% pentru fiecare an peste 30 ani.Pensia suplimentara era pensie suplimentara si ceeace fac astazi astia cu ea este evident un abuz. Cei care nu avansau in grad din diverse motive erau trecuti in rezerva cu drept de pensie pentru limita de varsta in grad.Daca memoria nu ma insala daca erai maior la 50 de ani si nu exitau conditii sa promovezi pe functie de lt.col. adio si la gara.Cei ce se pensionau sub varsta de 52-55 ani din diverse motive erau sanctionati .
Cert este ca dupa 1990 s-a tot modificat legea pensiilor militare in interesul fiecarui lot ce urma sa se pensioneze dar fara sa-i doara nici macar in cur de cei ce erau deja pensionati.Din pacate sunt adevaruri.
Unde naiba ajungem daca fiecare care ajunge la guvernare schimba legea pensiilor militare dupa cum li se scoala?Legea pensiilor militare trebuie sa aiba ca principiu functie,grad,vechime,specialitate militara.

tigri2 spunea...

@Icepariule, memoria ta este afectata serios :Pilotii se puteau pensiona astfel:
-20 de ani ca pilot pe supersonice
-22 de ani pe avioane cu reactie
-24 de ani pe avioane clasice si elicoptere
Se acorda pensie normala.
Puteai sta ca pilot pana la 50 de ani,maxim 52 cu aprobare speciala si acordul Comisiei Medicale Aeronautice , altfel te oprea de la zbor.
Cei ce stateau peste 20,22,24 NU CASTIGAU NIMIC, doar ,poate vreo functie si salariu mai mare care sa-l ajute la pensie!
Asta pana in 2001, in rest nu stiu si nu ma pronunt.
Ordonanta 7 coborase nivelul de pensionare la 20 de ani si pentru pilotii de elicoptere, dar au venit legile 164 si 263 care nu ne-au mai dat drepturile in totalitate si apoi contributivitatea care ne-a cotonogit rau de tot, deoarece cei 20 de ani de activitate cu perioada minima de 20 de ani_lege dedicata noua, i-a avantajat pe cei cu vechimi mult peste 20 (30:20>20:20).
Legea 223 a incercat sa ne faca dreptate celor cu ordonanta 7 dar tot pe noi ne-a 'potcovit" taindu-ne PRIMELE.
Acesta-i purul adevar si cat voi mai trai voi duce cu mine marile nedreptati si discriminari-voi fi dusmanul declarat al PSDului si conducerii Armatei! Asa sa le ajute Dumnezeu, dupa cum si-au batut joc de noi!(Fac si eu precum Cornel -disparutul de pe acest blog)

Ela spunea...

Stie cineva cum se impoziteaza suma ce urmeaza sa o primesc in urma recalcularii ? diferentele pe perioada 01.01.2016-01.08.2017
Multumesc !

CEZAR spunea...

Cat poate sa minta si sa dezinformeze acest specimen..T-2 MaKiSS..care zice :
.......,, contributivitatea care ne-a cotonogit rau de tot, deoarece cei 20 de ani de activitate cu perioada minima de 20 de ani_lege dedicata noua, i-a avantajat pe cei cu vechimi mult peste 20 --- am mai precizat cum l-a cotonogit pe el ..REPET : de la aprox.1500 a ajuns la aprox....4000 !!!Asta da ..cotonageala ...
**
**Legea 223 a incercat sa ne faca dreptate celor cu ordonanta 7 dar tot pe noi ne-a 'potcovit" taindu-ne PRIMELE.-- de precizat ca aceasta lege NU S-A APLICAT NICIODATA...
Coltosul nostru ..spera sa faca un salt in ceruri si de la ..4000.sa ajunga la aprox ..14000...+_
Posibil asa ceva ..???

Huhu Rezea spunea...

@Ela
Drepturile cuvenite de la 1 01 2016 se impozitează conform tranșelor de impozitare valabile pentru anul 2016 și ian 2017(16% din ce trece peste 1150 lei) și 16% din ce depășește 2000 lei din februarie 2017.

Ela spunea...

Va multumesc! banuiam ca asa va fi , dar doream confirmarea dvs.!Sanatate si "la multe pensii "

luminita spunea...

SPERANTA moare ultima , dar nu vedeti ce se intamola , sa vedem cevse va mai intampla in toamna ,ca se poate rasturna tooooooooooooot, legea asta a salarizarii ....eheeee sa vedem aplicarea , de alta lege a pensiilor ,cale lunga pana la aplicare ,poate prin iulie 2018 ..sau altadata.

Mihai spunea...

Pleacă generalii și coloneii la pensie? OK. Aceștia, de bine de rău, au stat în sistem 30-35 de ani. Despre faptul că tot mai mulți sublocotenenți, locotenenți sau căpitani pleacă din sistem nu vorbește nimeni. Preferă să plătească școlarizarea și pleacă pe la tot felul de firme (Bitdefender, Dell etc.). A făcut DMRU o statistică în sensul acesta? Probabil că da, dar nu o dau publicității. Nimeni nu spune ce salariu are un sublocotenent la angajare.
În opinia mea salarizarea trebuie să țină oamenii în sistem. Probabil că vor modifica anexa cu vârsta minimă de pensionare (50 sau 52 de ani) și vor rezolva problema.

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Incepând cu 01 07 2017 soldele de funcție existente, calculate cu VRS=197,33, stabilită prin ordonanța nr. 8/30 ian 2008, rămân la această valoare înmulțită cu CIF până la 31 12 2017, se majorează procentual în 2018. Din 2018 are o suma valorică compusă din solda din 2018 plus 1/4 adăugată anual din diferența dintre suma valorică din 2028 și cea din 2018.
In 1923 se aplică coeficienții din Cap I al Anexei VI a LSU și valoarea de referință națională pentru toți bugetarii.

Leo spunea...

De-a lungul timpului ,draga Horica , mi-ai dovedit multa rabdare , intelegere si mila fata de unii ca mine ( cam numerosi din pacate) ,care fie inteleg mai greu , fie ca nu inteleg deloc.Pt. aceaste mari calitati , iti multumesc Horica. Eu am promis ca o sa te menajez , referitor la formule si m-am tinut de cuvant. Nu am promis ca ma retin de la texte pe care eu le vad contradictorii. Prin urmare, draga H-ule , din raspunsul tau care sunt sigur ca este adevarat , eu am inteles ca soldele militarilor se calculeaza cu VRS =197,33. Sunt de acord cu tine intr-u-totul,dar ceea ce mi-ai mai explicat de mai multe ori (când eu te "terorizam" cu VRS-ul de 600 lei), este IN CONTRADICTIE cu raspunsul dat de guvern unuia numit Adrian, din care rezulta ca NICI UN VRS NU STA LA BAZA CALCULARII SOLDELOR MILITARILOR.
Deci , cine este in eroare , tu + eu care zicem de vrs sau guvernul care zice ca NU vrs-ului.
Iti atasez link-ul catre pagina de pe site-ul guvernului , faci click pe "RASPUNDEM CETATENILOR" , si se poate vedea întrebarea nr.1 si rasounsul despre care eu incerc sa ma lamuresc.
http://gov.ro/ro/media/comunicate/guvernul-raspunde-cetatenilor&page=1
PS Daca este cum zice guvernul , atunci pensiile sunt calculate ilegal , fara temei.

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Nu știam la cine te referi prin apelativul Horică...Mă miram de ce nu-ţi răspunde.
Pai vezi că se înțelege greșit dacă nu reproduci exact răspunsul dat lui Andrei pe pagina Guvernului.

„Potrivit prevederilor legale în vigoare soldele de funcție și salariile de bază nu se stabilesc în raport cu coeficienții de ierarhizare prevăzuți de Legea-cadru nr. 284/2010 și valoarea de referință.”
Are dreptate când spune că nici coeficienţii actuali şi nici Vrs nu sut din legea cadru nr 284/2010
Aşa cum am precizat vrs= 197,33 este stabilit prin Ordonanta 8/2008, neindicată în recomandarile date în răspuns. Coeficienţii de ierarhizare sunt reglementaţi prin L 138-2009, modificată în 2007. Deci...nu L 284!

Paul spunea...

Pentru ca urmăresc atent toată nebunia cu știri despre pensiile militare vreau sa-mi spun punctul de vedere ținând cont de faptul că sunt în serviciul militar din anul 1989.Am fost militar în termen în anul revoluției române apoi sergent angajat o perioada de 3 ani după care am urmat școală militară de 2 ani de subofițer fiind repartizat în renumita garnizoana Topraisar. Pot să spun că mi-am desfășurat activitatea în niște condiții foarte grele pe care nu vreau neapărat să le dezvolt decât un mic aspect și anume că plecam cu un Autobuz din Constanța și ajungeam la unitate paralizat din cauza faptului că eram ca afară în acel mijloc de transport. În rest celelalte condiții de la unitate erau la fel ca în acel autobuz. An înțeles faptul că așa era situația și am acceptat mulți ani toate aceste neajunsuri.Totuși după o perioadă de 28 de ani în serviciu au început să apară decontul și anume câteva intervenții chirurgicale hipertensiune la numai 47 de ani și alte câteva probleme de sănătate Intr-un final au apărut și o serie de masuri care să compenseze aceste sacrificii dar după câte se pare sunt doar trecătoare.Am sperat că în câteva luni i-mi voi ttermina activitatea cu reducerea vârstei de pensionare.Nu am încercat o anticipare ceva dar i-mi dau seama că nu am luat cea mai bună decizie pentru că astăzi este o lege iar peste foarte puțin timp este alta. Vreau să mai spun că referitor la aceste drepturi obținute am citit tot felul de comentarii rele nu numai din partea civililor cât și a militarilor de parcă am lua ceva unii de la alții. Acum vor să modifice vârstă de pensionare sau baza de calcul la ieșirea la pensie și mie unul mi se pare că majoritatea comentează în funcție de Cum să fie bine pentru cel care se exprima. De ce oare nu se copie o lege după cele din armatele aliate strict pentru anii de serviciu militar și nu după Cum au interes unii bineînțeles este o întrebare retorica. Va mulțumesc că am avut ocazia să-mi exprim punctul de vedere.

Paul spunea...

Pentru ca urmăresc atent toată nebunia cu știri despre pensiile militare vreau sa-mi spun punctul de vedere ținând cont de faptul că sunt în serviciul militar din anul 1989.Am fost militar în termen în anul revoluției române apoi sergent angajat o perioada de 3 ani după care am urmat școală militară de 2 ani de subofițer fiind repartizat în renumita garnizoana Topraisar. Pot să spun că mi-am desfășurat activitatea în niște condiții foarte grele pe care nu vreau neapărat să le dezvolt decât un mic aspect și anume că plecam cu un Autobuz din Constanța și ajungeam la unitate paralizat din cauza faptului că eram ca afară în acel mijloc de transport. În rest celelalte condiții de la unitate erau la fel ca în acel autobuz. An înțeles faptul că așa era situația și am acceptat mulți ani toate aceste neajunsuri.Totuși după o perioadă de 28 de ani în serviciu au început să apară decontul și anume câteva intervenții chirurgicale hipertensiune la numai 47 de ani și alte câteva probleme de sănătate Intr-un final au apărut și o serie de masuri care să compenseze aceste sacrificii dar după câte se pare sunt doar trecătoare.Am sperat că în câteva luni i-mi voi ttermina activitatea cu reducerea vârstei de pensionare.Nu am încercat o anticipare ceva dar i-mi dau seama că nu am luat cea mai bună decizie pentru că astăzi este o lege iar peste foarte puțin timp este alta. Vreau să mai spun că referitor la aceste drepturi obținute am citit tot felul de comentarii rele nu numai din partea civililor cât și a militarilor de parcă am lua ceva unii de la alții. Acum vor să modifice vârstă de pensionare sau baza de calcul la ieșirea la pensie și mie unul mi se pare că majoritatea comentează în funcție de Cum să fie bine pentru cel care se exprima. De ce oare nu se copie o lege după cele din armatele aliate strict pentru anii de serviciu militar și nu după Cum au interes unii bineînțeles este o întrebare retorica. Va mulțumesc că am avut ocazia să-mi exprim punctul de vedere.

Huhu Rezea spunea...

@Manea
Chiara asa !
De ce să aibă unul pensie, cu 20 ani de serviciu, cât altul cu 30 ani vechime în serviciu?

tigri2 spunea...

Vada ca aveti o gandeala foarte apropiata de a unei babe din jud Vaslui care spunea :"
Da she maica, sa avem cu totii pensii egale ca tatzi am munshit si nimeni nu mananca cu doua guri"
Eu sunt de acord cu conditia ca :
- munca sa aiba acelasi consum energetic , psihic si fizic
-importanta muncii sa fie aceiasi
-stresul , adrenalina si gradul de periculozitate sa fie acelasi
-procentajul de mortalitate sa fie acelasi
-bolile profesiohnale sa fie aceleasi cu sechelele dupa
-durata vietii sa fie apropiata
Altfel , sunt vorbe de claca, noroc ca toate acestea sunt luate in calcul de legiuitor nu de un oarecare care poarta doar "cap" pe umeri, dara fara a-l folosi.
Referitor la varsta de iesire la pensie si la cuantumuri , poti sa ai 50 de ani de nesimtit intr-un birou, sau poti da cu tarnacopul 20 de ani la 200 de metri sub pamant , etc s-un praz verde.
Domnilor , unii , parca sunteti actori la "pastila de ras"

Paul spunea...

Domnule administrator cred că am fost înțeles greșit pentru că am specificat să fie o lege a pensiilor militare similară armatelor NATO cum s-a mai scris pe acest blog Sunt foarte de acord ce spuneți și este normal să fie o diferență în funcție de vechime dar cred ca altceva deranjează și anume faptul că trecem în rezervă cu drept de pensie la aproape 50 de ani. Din ce am prezentat anterior sunt de aproape de 30 de ani in serviciu militar având în vedere că am fost incorporat la 18 ani si apoi am rămas tot în serviciul militar.Nu vreau să cred că în afară de propaganda din mediul civil sunt și militari care sunt de aceeași părere cum că nu este deajuns 30 de ani de serviciu. Să știți că am participat la o misiune în TO și mă simțeam bunic pe lângă colegii străini. Cred că am depășit puțin momentul când stăteam în armată până la adanci bătrâneți. Cu tot respectul sper că nu am deranjat.

Huhu Rezea spunea...

@Manea
Pentru asemenea situații este prevăzută pensia de invaliditate.
Pensia de invaliditate se transformă in pensie pentru limita de vârstă la implinirea vârstei standard pentru militari din Anexa la L223.

Paul spunea...

Pensia de invaliditate este foarte bună pentru nefericitele cazuri cu câțiva ani de vechime. Pentru majoritatea cazurilor care au un stagiu de cotizare complet și au ajuns la o anumită uzura fizică în serviciul militar există legea pensiilor militare cum găsim în toate armatele moderne.

Huhu Rezea spunea...

@manea
Si d-ta, ca și mulți alții care comentează, pierzi din vedere că legea pensiilor militare se adresează în primul rând personalului militar în activitate, personal care, din anul 2011, plătește CAS sau contribuție individuală egală cu contribuția plătită de civili.
Nu e normal ca, în viitor, unul care a plătește numai 20 de ani contribuție să primească o pensie proporțională cu baza de calcul și cu numărul de ani pentru care a plătit contribuție? Eu aș acorda sporul pentru condițiile de muncă doar celor care se pensionează la limita de vârstă.

Paul spunea...

Suntem ridicoli dacă credem ca stăm în serviciu militar până la 60 de ani.Am avut un coleg care a ieșit la 56 ani fără dinți în gură și cu un infarct aproape de acei ani. Colegii îll serveau cu scobitori la popota știind că nu avea dinți în gură.