Un produs Blogger.

miercuri, septembrie 13, 2017

5,5 tone de pâine a dat Armata pentru minerii care „au restabilit ordinea” in iunie 1990

20 comments
Un document pe care Ministerul Apărării Naționale (MApN) l-a declasificat luna trecută arată că, din dispoziţia Guvernului, Armata i-a hrănit şi echipat pe minerii implicaţi în evenimentele din 13-15 iunie 1990.
Desecretizarea a fost făcută la cererea Parchetului General și anunţată în Monitorul Oficial. Documentul are 5 file şi a ajuns în posesia PressOne ca urmare a unei solicitări trimise MApN în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informații publice.

Este vorba despre o adresă trimisă în 18 iunie 1990 prin care comandantul Serviciilor Armatei, general-maior Ioniță Botoș, îi solicită prim-adjunctului ministrului Apărării Naționale, generalul Vasile Ionel, să aprobe darea la scădere a unor cantități de alimente și obiecte de igienă oferite civililor care "au participat la restabilirea ordinei și liniștei în capitala țării" între 14 și 17 iunie 1990.
Potrivit adresei, în perioada menționată, MApN a asigurat, din fonduri publice, hrana minerilor veniți din Valea Jiului să "curețe" Piața Universității: aceștia au primit conserve de carne, cârnaţi, slănină, unt, ouă, biscuiţi și alte alimente.
În plus, MApN le-a distribuit sute de perechi de salopete, bocanci, chiloţi şi ciorapi, precum și produse de igienă personală. Cheltuielile Ministerului s-au ridicat la valoarea totală de 866.000 de lei.
... în banii de azi, valoarea ar fi de aproximativ 670.000 de euro.



20 de comentarii:

iceparu spunea...

Spre stiinta.Dupa 1990 echipamentul de garzi patriotice cumparat din veniturile intreprinderilor economice a fost predat MApN.Ulterior acest echipament care era altfel decat cel militar constand in pantaloni,vestoane,scurte,caciuli etc a ajuns la civili inclusiv prin primarii..Probabil ca din acest echipament s-a oferit .Daca memoria nu ma insala s-a oferit civililor prin primarii inclusiv echipament militar model MApN si MAI cu ocazia trecerii la modelul mozaic.In concluzie nimic nou sub soare.

Iulian Mareș spunea...

A dat pt că avea de unde, pe atunci!
Ce conserve de vită și porc bune mai erau...ciorapi de bumbac, excelenți, iar Cozma mai poartă acei kiloți și acum...cu ei a vrajit-o pe iubita vieții lui!... adevărați boxeri de baie, ce au revoluționat moda și șorturile ekipei de fotbal! 🤗😂

PS-rau a fost că se condiționa marfa: primeai fasole și kiloți, obligatoriu!
Cat despre argumentarea scăderilor de la depozitelor stoc, rămâne de stabilit legalitatea și cauzalitatea!

luminita spunea...

FOARTE BINE AU FACUT , era omeneste si asa trebuie sa faca din nou

Gigi spunea...

Stăpânirea întotdeauna s-a folosit de anumite categorii sociale,de forță,când a avut nevoie.După aceea i-au .utut pe unde i-au prins.Vezi închiderea ulterior a minelor,desfințarea de unităti militare,iar mai recent tăierea de salarii(2010) si pensii începând cu 2016.
Chestii politicianiste,marcă înregistrată ROU.

karadeniz spunea...

@ Luminița
Dacă luai 2-3 cozi de lopată între omoplați de la un miner acum aveai alta părere.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ehei, dar si ce pensii au grangurii aia acum! Dar cate grade mari s-au dat atunci pentru faptele lor de vitejie! Faca bors, pentru ca perioada aia a fost acum peste un sfert de secol si majoritatea vinovatilor, ori sunt oale si ulcele, ori sunt acum gusteri mari si n-au ce sa le faca! Timpul se asterne usor peste toate si uitarea o data cu el...Aleluia.

Huhu Rezea spunea...

@karadeniz
Ca să vezi cum involuează lucrurile în mișcările de stradă!
Piețarii postcomuniști, bătuți măr în alegerile din mai 1990, au pus corturile democrației în fața Teatrului Național.
Doar nu-ți închipui că @brenda, luminița, putea fi vânată de minerii care, în lipsă de adversari în câmpul tactic,când nu sădeau flori căutau pletoși, bărboși, gulere albe și madame, persoane de tipul celor pe care de săptămâni întregi le vedeau zi de zi pe postul național de televiziune strigând „Jos Iliescu!” „Jos securiștii”.
Urmașii piețarilor din 90, corporatiștii de astăzi, și-au schimbat piața... dar și lozincile. Ei susțin președintele țării, noua securitate și Direcția ei de cercetare penală.

tigri2 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
tigri2 spunea...

Eram niste bieti flacaiasi cu inima de om matur, parca prea matur iar cei din jurul nostru nu tineau cont ca avem copilaria furata si se purtau destul de brutal cu noi pangarindu-ne sufletele nevinovate. In cei patru ani de frustrari nu -mi amintesc sa fi zambit din toata inima,iar in vacante eram dezamagiti, fetele frumoase erau arondate de smecherii liceelor civile,noua, neramanandu-ne decat sa inghitim in sec si sa facem sarbatorile de iarna singuri sau in preajma vreunui grup constituit la repezeala de cei fara "lipeli" . Sunt mahnit, imi pare rau dupa adolescenta furata si mai ales, imi pare rau ca puternicii zilelor noastre isi bat joc de noi, ne discrimineaza si ne dezonoreaza. halal tara, halal bobor nesimtitor! Cetate de sub poale de Rarau, intre zidurile tale am trait drama celor 1001 de nopti si pentru ce, pentru a avea parte de o batranete de om nemultumit si cu incercari de a ne obtine drepturile pe la usile tribunalelor...

Huhu Rezea spunea...

@tigri
Ai cugetat și tu o dată adânc despre faptul că gazelele nu se uitau la tine prin junglă...și ai șters creația.

luminita spunea...

hai ,dle H, santeti malitios , dar sa stiti ca imi pastrez parerea , daca dvs credeti ca astia de acum nu merita ciomagiti , de cine, va inselati , daca minieri nu mai sant , atunci asta este , au reusit sa desfiinteze sintagma de proletar si in fapt si in fond , au ramas doar clasa de ....si astia de mijloc , in rest numai minciuni.O sa vedeti cum au mintit si cu legea asta a pensiilor ,ii va duce cu vorba pe multi ani incolo cu indretarea INECHITATILOR. , aiurea , ce sa indrepte ? asa ca astia ar trebui indreptati cu cateva bastoane pe spinare , in legatura cu ce s-a intamplat cu minierii , asta a fost o invalmaseala pusa la cale , dar foarte bine au facut , vad ca acum sant numai plangaciosi si multe palavre .

gheo spunea...

Titlul si detaliile sunt aruncate in presa cu scop bine definit, acuzarea armatei si "umbrirea celor cu adevarat vinovati. Se stie ca "si romanul ca tot omul", intai arunca cu "batul in balta" si dupa ... GANDESTE, aruncand in dezbatere publica efectul doar ca, nu efectul trebuie studiat, analizat, dezbatut, disecat ci "CAUZA", iar cauza sunt "vinovatii" care au dat "dispozitie armatei sa "distribuie minerilor toate cele aratate, sa "permita accesul in obiectivele militare", acces care "in toate timpurile este si trebuie sa fie strict RESTRICTIONAT" datorita naturii institutiei si mai ales in "acele vremuri ale perioadei 1989 - 1991 ... . O alta mizerie care, spera "miseii", va feri "adevaratii misei" si va murdarii "din nou Armata". O stire banala dar care sa ocoleasca "adevaratii vinovati".

Huhu Rezea spunea...

@gheo
Tare rătutit esti domnule!
Cum, necum, ordinea trebuia restabilită în București. Altfel, piețarii-golani erau în stare să incendieze toate instituțiile statului.
Era o bătălie în stradă pentru preluarea puterii postcomuniste.

luminita spunea...

ASA ESTE : BINE SPUS

gheo spunea...

@huhurezea, nu am nici o obiectie doar ca ”cei care ocupau piata” erau dirijati ”din afara” pentru a se ajunge cat mai repede la ”ceea se se intampla acum in Romania”. Pierderea resurselor bogate in favoarea multinationalelor, distruigerea legislatiei in asa fel incat NIMENI sa nu mai poata fi condamant pentru ”ajungerera Romaniei la soarta de astazi”. Circa UN SFERT din populatie emigrata, economia distrusa cu exceptia acelei parti care prezenta interes pentru multinationale, acapararea pietelor de desfacere, dezmostenirea romanilor de pamant”. CUZA este condamant si in ziua de astazi pentru ”dezrobirea de pe mosiile manastiresti si nu numai” dar, foarte putini vorbesc despre ”viitoarea robie a romanilor care intrun fel sau altul si-au vandut terenurile, motivele ... se stiu, ”saracirea populatiei o determina sa-si vanda tot, chiar si terenul de sub casa”. Ei bine, demararea actiunilor a inceput si cu ”piata aia”, doar ca a fost eliberata printro forta si violenta demna de ”evul mediu”, in valtoare, Armata a fost si este mereu scoasa in fata ... DE CE ??? si de ce trebuie sa plecam capul pentru asta ?.

Leo spunea...

Ionita Botos era fratele mai mare a lui Botos care s-a pensionat anul acesta cu 22000 lei pensie. In acelasi timp, Ionita Botos era mentorul si seful suprem ( de la 2574) a lui Oprea Gabriel , de la care Gabita a "invatat" meserie. Prefer sa fiu discret ce fel de "meserie" a invatat Gabita de la Ionita.
Onorabilului care ne spune ca "GOLANII" incendiau institutiile statului , cu simpatie si intelegere ii reamintesc ca , insasi institutiile statului si-au incendiat "infrastructura" intr-o mare diversiune de tip SECURISTIC . De acesti GOLANI profesionisti in rele mu ne spune nimic...
Totusi , MIMA rafinata ca acum nu a fost vreodata. Sunt vremuri vesele , nu-i asa Iulian ? Nu ca pe vremea 632-ului...

Huhu Rezea spunea...

"Leonard
Ai ajuns rău de tot cu informarea, dacă şi după aproape 30 de ani repeţi prostiile cu care se apărau golanii.
Ca militar, chiar trecut în reyervă cu mult timp, cum poţi să îţi închipui că sediile Poliţiei Capitalei, SRI şi MI au fost incendiate de angajaţii acestor instituţii, când ai atâtea filme pe net cu asalturile golanilor asupra acestor cladiri, tot atât de multe filme ca şi cele care au rămas pe net cu atacurile minerilor asupra civililor din capitală.

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leo spunea...

Draga H-ule , ai dreptate , am gresit când am zis "infrastructura" . Am vrut sa spun AUTOBUZE. Fi milos cu greseala mea.

Leo spunea...

De asemenea am gresit in comentariul sters . Tema este formulata corect iar eu am considerat-o cu informatii eronate.
H-ul a avut dreptate când a spus ca au trecut 30 de ani...
2 lucru mai spun si apoi plec in biblioteca ca Flavius sa citesc memorii :
1. H-ule , nu te plictisesti sa ai întotdeauna dreptate ?
2. " Memoria este de genul feminin si te mai inseala uneori " . Pe mine tocmai m-a inselat acum 5 minute...