Un produs Blogger.

joi, septembrie 07, 2017

O Comisie de apărare în Senat de doi bani și un fălcoi

36 comments
Această Comisie din Senat a dat un aviz favorabil neprofesionist și descalificant pe OUG nr. 59/2017, ordonanță care, prin art. VII,  a modificat și completat articolele 59 și 60 ale Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat. 



Nu că „specialiștii” doamnei LOV și ai Premierului  ar fi mai breji.
Este descalificant să dai o ordonanță de modificare a unei legi fără să observi că noul text se bate cap în cap cu alt text rămas nemodificat. Tot atât de descalificant este ca o Comisie de specialitate a Parlementului  să dea aviz favorabil textului de lege fără să observe că noul tex al art. 60 este discordant cu prevederile art. 28.
Consiliul Legislativ a dat și el un aviz superficial. Trebuia să observe neconcordanța cu articolul 28.
Noul articol 60 lasă să se înțeleagă că soldele lunare brute din cele 6 luni alese ar constitui baza de calcul al pensiei militare.
Or, după cum vedem, art. 28 excude o mulțime de venituri din solda lunară brută realizată la funcția de bază, dintre care unele fac parte și din solda lunară brută.

Articolul 28 din Legea 223/2015(1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcția de bază în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/polițist/funcționar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor prevăzute la art. 3 lit. a)-c), în care nu se includ:a).......e) primele și premiile, cu excepția
i) compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat;l) drepturile salariale acordate personalului didacticp) alte venituri


Articolul 60 modificat de OUG 59/2017La stabilirea pensiei militare de stat, pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei.


Este evident pentru oricine că baza de calcul al pensie nu este egală cu media soldelor lunare brute din cele 6 luni alese. Este mai mică. 
Cum ar putea cuantumul pensiei să fie mai mare decât solda lunară când el abia poate ajunge la 85% din baza de calcul...și asa mai mică decât media soldelor lunare? 
Când ministrii dezinformați au spus că unele pensii militare sunt mai mari decât soldele în plată au spus o enormitate. Abia și cu sporul de 20% pentru OMM clasa I, care nu face parte din pensia militară, cuantumul pensiei militare poate egala baza de calcul, dar nu și solda lunară brută sau netă actualizată la data calculării/recalculării.

UPDATE
Asta mai trebuia să li se pună în cârcă CPS-urilor : să calculeze și baza de calcul netă și actualizată a pensiilor militare.
O intrebare pentru făcătorii OUG 59/2017 și pentru cei care urmează s-o aprobe în Parlament.
Care cuantum net al pensiei militare nu trebuie să fie mai mare decât media soldelor lunare brute?
Cuantumul rezultat din calculul articolelor 28, 29, 30 și 108 din Legea 223/2015 sau cuantumul compus din pensia militară și alte sporuri care, potrivit altor legi, se acordă procentual din pensia militară, cum ar fi sporul pentru Ordinul Meritul Militar-Legea 80/1995, indemnizația membrilor uniunilor de creatori-Legea 8/2006, indemnizatia de revoluționar-Legea 42/1990?


36 de comentarii:

Leo spunea...

Nu e de mirare ca cei doi senatori nu sunt in stare sa elaboreze un document legal , intemeiat si armonizat cu legile conexe. Ambii sunt NECALIFICATI in domeniul juridic , fiind ingineri , nu juristi. Asta e tara lui invers ; Inginerii fac legi , juristii fac ceva industrie si comert , veterinarii si padurarii fac "politici de aparare" , economistii fac relatii externe , etc...
Si eu sunt tot ing. , dar de la bun inceput am spus ca DREPTUL este o STIINTA si nu se face dupa "genunche" , iar daca vrem sa fim profesionisti in domeniile de activitate trebuie sa fim responsabili. Altfel suntem POLITRUCI , buni la orice.Si rezultatul este chipul Romaniei azi.

luminita spunea...

O scrisoare trimisa peste tot si sa le artati cine semneaza porcariile astea , sase vada cine sant cei care ne hotarasc pensiile , drepturile, poate chiar la o publicatie si la televiziuni dar asa sa le trosneasca urechile

Gigi spunea...

Dacă așteptăm ceva bun de la șparlamement,ori suntem super optimiști,ori suferim de credulism!
Pt.actuala cualiție,am mai spus,scopul este să taie de la săraci,pt.a da acel puțin la cei și mai săraci,(dar mulți),în scopul obținerii de voturi.
În schimb,cei aleși,sunt îmbuibații zilelor noastre!Sunt clasa cea mai avantajată din societate.
Parlamentul,este reprezentantul de bază al îmbuibaților din teritoriu.Ei sunt ciocoimea proletară rezultată din vechile structuri bolșeviste!
Suntem o țară săracă,cu aleși superbogati,cu armată adusă în pragul sărăciei,nedotată,cu cei care mențin ordinea publică care au dotări, deasemenea,la nivelul anilor'50,cu o populație bolnavă
și imbatranita,cu tineri care au luat drumul străinătății,cu copii abandonati si slăbi pregatiti fără nicio perspectiva.
Asta este politica dusă de aproape 30 ani.Săracie,coruptie,
ìmbogatire peste noapte,sclavagism modern,țară lăsată fără apărare,fara istorie,
fără cultură,o țară de manelisti!

Mihai spunea...

@ Leonard
Din npăcate sunt nevoit sa va contrazic putin .
Atâta timp cât ”dreptul” spune ”despre ceva” ca ”se poate si asa si așa ” si câstiga avocatul care motiveaza mai bine aceasta” stiinta -se poate si așa și așa” nu este o stiintă.
Ca trecut prin aceasta scoala nu am auzit pe cineva de la catedra sa denumeasca ”dreptul” ca o stiinta.
Am fost impresionat insa de profunzimea si limpezimea izvoarelor de drept ”Dreptul roman” si BIBLIA (fascinant).

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Domnule senator Nicu Falcoi,
Acesta este rezultatul sprijinului ce ni-l acordati, noi avand incredere in domnia voastra, si chiar ne-am adresat, cel putin eu, chiar de zeci de ori, sa ne ajutati sa iesim din aceast ocean de discriminari, frustari, nedreptati si abuzuri? Ma scuzati, poate nu va inteleg bine, sunteti din opozitie sau sunteti coalizat cu puterea subersiva Armatei si impotriva drepturilor noastre constitutionale?
V-as ramane profund indatorat, si chiar v-as multumi, daca ne-ati putea impartasi opiniile Dv. cu referire la documentul expus pe coperta de catre onorabilul admin, si ce opinii morale si juridice au stat la baza deciziei de acceptare si care v-au determinat sa semnati acest document mutilant la drepturile rezervistilor militari.

Mihai spunea...

Domnilor ”critici” in unele privinte justificate în unele mai putin justificate ,după ce v-ati ”îndobitocit” în mahalalele unor televiziuni cu motanei si motanele ”felicși„ ,altele cu pornohaci pe sticla de dimineata până seara, ati ajuns sa asistati la batjocorirea pe sticlă a talpei armatei de catre cei care trebuie sa o sustină.
Prin cumpararea cu reclama babana de la guvern a acestor televiziuni (cu tabla de scris formule de propovaduit minciuni la ore de vârf) s-a reusit prin ”majoretele de serviciu” denigrarea unui sitem chiar de ei creat. Jeneralii ,magistratii jenerali sunt creatia lor a politicienilor si nu ai trupei inexistente in spatele lor.
Domnilor ,nu va mai ”îndobitociti” cascând gura la kkar-makari astia de prin tembeliziuni .
Oricât veti incerca sa-i convingeti ca ”ESTE NECONSTITUTIONAL” sa nu repecti principiile L263 in privinta indexarii pensiilor (crestere rata inflatie plus crestere punct de pensie prin raportare la SMB) prin art 59 din L223 modificat cu OG59, NU VETI REUSI.
Nu veti reusi sa-i convingeti ca o pensie de 1400 lei pe L223 trebuie indexata pe aceleasi principii cu o pensie de 1400 lei pe L263 fiindca toti sunt setati de guvernanti sa spuna doar ce li se dicteaza.
Lantul este simplu Guru sef (nevazut,negrăit-fauritor al Romaniei bugetare fericite) -LOV - Gigi Duru - kkar-makarii din tembeliziunile de casă. Si dăi si dăi chiar daca li se demonstreaza uneori pe fata contrariul.
Acum cu mișcarea din ”cazarma” s-au enervat si i-a apucat cufureala pe gură prin televiziuni.
DECE ? Să nu credeti cumva că de ”îngrijorarea ca nu se plateste la timp ”norma de hrana si chiria unor militari cu contract care în lipsă acestor adaosuri salariale sunt muritori de foame cu 1000-1500 lei (bani de familie) in buzunar în poligonul Cincu sau în alte poligoane in care se instruiesc.
Domnilor întelegeti că i-a enervat faptul ca trupa ”aliata prin teatre fortelor NATO” s-a desteptat si ”I-AU RECLAMAT” direct la comandamentul NATO (probabil prin legaturi cu sefii aliatilor din teatre si din dislocatilor din tara).
Asta i-a deranjat cel mai mult. Cum sa-i traga pe ei de urechi ”niste terchea -berchea” de la Comandamentul NATO.
Numai ei stiu ce planuri aveau probabil cu banii de la armata in lipsa banilor la buget pentru punerea in aplicare a L153 din 2018.
Daca ministru o fi avut inspiratia să se opuna s-a ales cu ”demisia de onoare”.
Oricum ”COMUNICATUL” blamat de gigi Duru& co nu a fost retras de pe site-ul mapn.
Îl puteti citi si acum în original pe site.
Probabil asta va fi solutia pe viitor ”RECLAMAREA LA NATO PENTRU ORICE AGRESIUNE ASUPRA ARMATEI ALIATE FORTELOR NATO”. De asta vor tine cont.
În rest îi doare-n cont de niste ”pifani” executanti de ordine.
Garantez ca luati la bani marunti din 10 mari politicieni nici doi nu stiu ce înseamna ”ZAPAD” 2017. Poate face pieleanu un sondaj si pe aceasta temă !! Garntat va cruciti ce iese.

Leo spunea...

* Draga mitica de la liga ,
Este doar in gândul si convingerea ta ca in drept , ca stiinta ”se poate si asa si așa ” . Este o interpretare a ta "de minima rezistenta" , deoarece ADEVARUL JURIDIC este UNIC , nu poate fi te citez: ”se poate si asa si așa ” . La fel cum, de ex. Ep = mgh, asa si Adev. Juridic este unic. Nu am inteles prea bine , ai terminat dreptul ? Eu nu , dar citesc si "aplic la bara" , uneori dupa "genunchi" dar in materia pensii militare cu ajutor calificat. Nu uita ! DREPTUL = STIINTA

calin spunea...

"Între 1989 – 2006 am activat în cadrul Bazei 93 Aeriene Timișoara și Bazei 71 Aeriene Câmpia Turzii, ca pilot clasa I, operând zboruri atât ziua, cât și noaptea, în toate condițiile meteorologice. Am participat la exerciții multinaționale NATO și la parade militare și am fost, în intervalul 2004 – 2005, observator ONU în cadrul Misiunii Organizației Națiunilor Unite în R. D. Congo (MONUC). Profesia de pilot am deprins-o la Școala Militară de Ofițeri de Aviație ”Aurel Vlaicu” din localitatea Bobocu, jud. Buzău, unde am urmat cursuri în intervalul 1985 – 1989. Ulterior am absolvit și cursurile Facultății de Mecanică, Secția Autovehicule Rutiere, din cadrul Universității Politehnica din Timișoara (1999 – 2004).
După retragerea din activitatea profesională, am activat mai mulți ani în domeniul privat, ca antreprenor, croindu-mi propriul drum în lumea afacerilor și având de înfruntat toate neajunsurile pe care orice antreprenor român le-a avut de înfruntat de pe urma birocrației și centralizării excesive și a corupției generalizate care a cuprins în ultimii 27 de ani mult prea multe domenii. Activitatea desfășurată într-un domeniu de activitate în care ești răspunzător pe deplin nu doar pentru propria viață, ci și pentru viața și siguranța semenilor tăi m-au făcut să înțeleg că patriotismul se probează prin fapte. Acesta este, de altfel, și motivul pentru care acum știu că, pentru a putea contribui la schimbarea în bine a țării noastre, am datoria de a mă implica activ în politică. Cred cu tărie că NOI suntem cei care putem schimba România."
"NOI" - care voi? Schimbati-o bai!!! Ai fost pe supersonice? Dar, n-ai fost militar...n-ai gandit ca un militar! Se vede ce drum ai urmat...Indeletnicirea actuala e o ...afacere? Rusine!!!

Mihai spunea...

Aici trebuie sa existeze cel putin 6 comentarii la număr, d-le Huhurez !!

karadeniz spunea...

@ Huhu Rezea
Este blogul domniei voastre și sunteți stăpân pe el dar este totuși un spațiu public așa ca ceea ce este postat aici poate afecta și alte persoane. Vă rog să ștergeți comentariile pe care numitul Corneliu Ifrim le face în numele militarilor și în care prin abordările agramate, jignitoare și incoerente afectează imaginea militarilor,inclusiv pe a mea. Poate posta în nume propriu tot ce dorește, caz in care oprobriul cititorilor va fi doar la adresa lui și blogului care-i găzduiește postările.
Iată un comentariu al domnului senator făcut la o postare pe facebook pe acestă temă:
” Nicu Falcoi -Singurul parlamentar care a votat impotriva, astazi, am fost eu. Dar e mai usor sa injuri. De semnat, am semnat avizul pentru ca sunt secretarul comisiei si trebuie sa semnez toate actele care sunt emise de aceasta. ”

Mihai spunea...

2 Karadeniz
Mai degraba ne taie pe noi si-l pune la loc de frunte pe Cordelius.

Huhu Rezea spunea...

@karadeniz
Comisia de apărare putea formula amendamente la avizul acordat din burtă.
Dacă domnul Fălcoi ar fi formulat vreun amendament, acesta apărea anexă la document ca amendamente respinse.
Nu-i mai luați apărarea! Cu ce ne încălzește că el a votat împotrivă. Ca să formuleze amendamente, trebuie să știe legea.
Nu este târziu nici acum dacă este ajutat să înțeleagă gafa juridică a guvernului și a comisiei din care face parte.
Am multe rezerve în privința comentariilor și memoriilor formulate grosier de @Flavius, nici nu le public pe toate, dar mi se pare că pertinentă adresarea sa către senatorul Fălcoi.
@Leonard
Se poate să faci o asemenea confuzie inspirată din repertoriul Comunicatului ANCMRR din MAI?
Se actualizează toate pensiile aflate în plată la data de 30 iunie 2017, nu numai cele recalculate.
@avianyk
Ai studiat ceva drept dar în minte ți-a rămas stângul lui @mitică de la ligă.
Principiile de drept sunt tot atât de exacte ca teoremele din matematică.

Iulian Mareș spunea...

Kara Deniz,
Este pila și șurubelnița lui Huhu,... idem C și A. B.!

calin spunea...

@karadeniz - am avut o strangere de inima cateva secunde. Oi fi gresit in apreciere. Dar mi-am amintit ce am citit cu privire la initiativele legislative la care a participat domnul in cauza. Nimic in legatura cu armata! Daca esti hotarat intr-o privinta, si chiar votezi in conformitate cu ceea ce crezi, de ce-ti anulezi pozitia prin semnatura? Ca asa pot afirma orice: d-le s-a discutat despre desfintarea armate, eu n-am fost de acord dar a trebuit sa semnez ca am fost secretar...jalnic!

Mihai spunea...

@ Leonard
Cu ”ADEVARUL UNIC ” în drept spun drept că nu m-am întâlnit.
Cu ”Dreptul” ca ”stiinta„ sub forma unui obiect /disciplina de invatamânt superior m-am întâlnit.
De regula (daca nu se aplica dreptul cutumiar,vezi stabor,preoti,etc) dreptul se aplica prin stiinta normei juridice nu prin ”norma juridica” ca stiinta.
Aceste norme juridice reprezinta un ansamblu de reguli de comportare in societate al caror scop principal este obligativitatea uneori impusa prin mijloace specifice pentru toti membrii unei comunitati/tări.
Studiul stiintei Dreptului si nu a Dreptului ca stiinta se rezuma atât la studiul dreptului pozitiv (obiectiv) cât si la studiul dreptului subiectiv. Pe aceasta baza in instanta ”adevarul ” este ”clarificat” de catre acuzator- acuzat -avocati -judecator si evident procuror daca este cazul.
Cât o fi Dreptul o stiinta atata timp cât la o instanta pierzi la urmatoarea câstigi iar la Curtea Suprema pierzi ramâne de vazut.
Atata timp cât la o instanta cineva pe acelasi caz pierde procesul iar altcineva pe acelasi gen/caz câstiga se poate numi dreptul o stiinta din moment ce intre cele doua cazuri vine Curtea Suprema si stabileste ”o anumita interpretare” obligatorie a normei juridice.
Asa ca deocamdata E=mc*,*=2 ramăne batuta in cuie în urma studiului unei discipline numita stiinta.
Cine nu ar vrea ca Dreptul sa fie o stiinta. S-ar ”bucura” si parlamentarii cred.
Nu ar mai putea sa voteze o lege pe care când trebuie sa o aplice ,functie de interese ” dau articolelor de lege conotatiile dorite de interesul fiecaruia.
Si daca ajung cu legea la CCR ,acestia o analizeaza sub lupa ”stiintei” si iese ce se vede de multe ori cu ochiul liber. Adica decizii CCR care se contrazic pe aceasi speta(vezi cazul drepturilor si libertatilor cetatenesti intre militari ,politisti si magistrati).Daca se putea transpune si aici o formula de genul E =mc* se putea numi si Dreptul o stiinta.


Prin extensie, prin Drept se înțelege și știința - obiect de învățământ superior - care studiază aceste reguli sub toate aspectele.



calin spunea...

Dogaru, azi, are un mesaj deosebit. Merita citit...stam pe un butoi cu pulbere!

Mihai spunea...

@ Huhurez
Matematice sunt doar principiile nu si interpretarile normelor juridice.
Mi-ar pare bine daca s-ar respecta cel putin doua principii elementare;
- legea trebuie sa fie clara ,concisa si pe intelesul oricui
- în fata organelor de infaptuire a justitiei nu poti invoca necunoaserea legii
Doar cu aceste doua principii puse în aplicare nu ar mai scrie multi pe aici tot felul de aiureli.
Si daca s-ar aplica cu strictete al doilea principiu (cunoaserea legii) sa vezi ce prestanta la militari ,inclusiv la lideri ,in lupta cu sistemul.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Karadeniz: Eu cred ca-ti depasesti rolul de postator si vrei sa devii un fel de Guru al blogului aratand cu degetul pe un sens unic. Tineti-l in manusa si lasa aprecierile la adresa mea, ca n-am nevoie de un secretar BOB pecerist sa ma dramaluiasca la cofragul de pareri.
Mai ai un pic si poti sa-i iei locul codoascei de Bahmuteanca, atotstiitoarea.
Daca citesti mai atent ce am postat, vei vedea si constata ca onorabilului senator m-am adresat la modul civilizat, nu insa si cu putinta de a ascunde ca ma simti lezat de o atitudine pasiva a domniei sale, chiar si din pozitia in care era obligat sa semneze un document deja dispus pe mutilari. La caracterul ofensiv pe care-l am, cred ca mai bine demisionam, decat sa-mi pun amprenta pe un act care nu-mi satisface orgoliul de a fi pe placul meu si ale camarazilor de suferinte! Iti recomand la iesirile intempestive Passiflora, naturale, de trei ori pe zi. E un panaceu universal pentru nestapaniri si neastamparati.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Calin, unii vad dreptatea din unghiul personal, chiar daca alba pentru ei e neagra, doar sa se tina cu lucrul stramb de cumatru...Multumesc ca prin atitudinea sinceritatii de a apara adevarul m-ai indreptatit!

tigri2 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Huhu Rezea, De astazi la pranz, am hotarat sa nu mai trimit nici o petitie sau protest la autoritati, chiar inainte ca cei de la Petitii on line sa ma roage sa nu mai postez cu un continut in genul acelei postate azi, pentru ultima oara, intrucat vor vi nevoiti sa le blocheze. Le-am multumit pentru intelegere, cooperare si bunavointa de a ma tolera asa cum sunt si cum am actionat, mi-am cerut scuze pentru continutul neadecvat ale multora dintre postari, si le-am promis ca de astazi am hotarat sa-mi opresc elanul, intrucat am considerat ca n-am nicicum sa conving niste cretini idioti sa ma inteleaga!
Cu, sau fara petitiile mele, sau ale camarazilor neandreptatiti, ei tot cum stiu si cum vor o vor face, asa ca singurul sprijin pe care-l mai am este de la Dumnezeu, Cel in care nu mi-am pierdut nadejdea! Mai cred ca o data mutilati la drepturi, doar o minune extraterstra ne mai poate salva in circumstantele politice, deosebit de grave, pe care le traim in aceasta perioada!
Se pare ca Dragnea si Vasilescu au preluat guvernarea si din start ferm hotarati sa savarseasca niste nelegiuiri impotriva Justitiei si Serviciilor speciale, care au conlucrat la dosarele lor penale, pe buna dreptate, drept pentru care, sa nu bata la ochi prea tare, au aplicat Legea Talionului asupra tuturor institutiilor de forta, astfel sa-l traduca si pe Gen. UNPR & Comp. care i-au dansat dupa tangourile Basescului pe santaje politice, cand le era lumea mai draga si pe o lunga durata!
SI UITE ASA, NOI SUNTEM VICTIMELE SIGURE ALE UNOR REGLARI DE CONTURI MAFIOTE, POLITICE SI JUDICIARE ALE COALITIEI DE GUVERNARE, CA SI TARICEANU ARE O MAPA CU COPERTILE TARI SI CONTINUTUL FOARTE, SNURUIT SI GROS PE LA...ALDE DNA!! Alte comentarii fiind de prisos, dar pacat ca unii, in situatia mea, dezastruoasa si de faliment social, au de suferit fara vina, toata viata de acum inainte! Pacat...

tigri2 spunea...

@.ulica de la liga, vorbesti vrute si nevrute , toate cu iz de misto prost> Nu ma intereseaza si nu-ti citesc hectarele de ineptii pline de rautati, dar te rog sa nu-mi mai implici numele, indiferent daca este de bine sau de rau. Ai inteles Costica avianycule, altfel o sa dau in vileag informatii despre tine, despre trecutul tau "glorios" de o sa te umpli de obida. Nu te salut si nu am nevoie de vreo replica din partea ta!

Leo spunea...

Pensionarii pensionati pana in 01.01.2016 au 2 tipuri de cuantumuri. Unul in plata si altul recalculat. Eu am inteles din acest blog ( poate am inteles gresit , nu neg ) ca actualizarea de 15 conf L152/2017 se calculeaza la cuantumul recalculat si nu la cuantumul in plata. Cuantumul in plata , se compara cu cuantumul recalculat si actualizat conf. L152 si L 223 si se pune in plata cuantumul cel mai avantajos. Dar avand in vedere suma infima de 2-3% cu care se majoreaza prin actualizare cuantumul recalculat , sunt 99,9% sanse ca in plata sa ramana vechiul cuantum si nu cel recalculat si actualizat. Eu asa am inteles si daca gresesc inseamna ca am probleme grave de atentie la lectura....

Leon spunea...

Leonard, ai inteles bine ! Procentul va fi cam 50% , adica va fi o crestere de 1-3% pentru cei le-au crescut pensiile dupa recalculare dar si celor pensionati pana la 30.06.2017.
Procentul de crestere ar putea fi mai mare daca s-ar Actualiza si Procentele pentru SM, SC si ID..!

karadeniz spunea...

@ ifrim
Ți-au spun destui comentatori să încetezi a debita tot felul de prostii in numele rezerviștilor militari. Dar nu vrei să încetezi. Plutoniere, nu poți tu, o persoană cu nici 10 ani de armată, care nu ai cunoștințe elementare despre limba română și nu înțelegi sensul multor cuvinte pe care le folosești papagalicește, să vorbești în numele militarilor fără sa-i discreditezi iremediabil prin aceste comentarii. Cât timp vorbești în numele tău nu-i o problemă , ” fericiți cei săraci cu duhul”, dar nu voi tolera să compromiți prin comentarii jignitoare, puerile și agramate pensionarii militari. Că Huhu Rezea te tolerează pentru rating și faptul că postura de bufon al blogului place unora, este treaba lui dar este un spațiu public și afectezi imaginea tuturor militarilor. A mai avut blogul închis din cauza ta și a altora ca tine și probabil că dorești acest lucru în continuare.

Mihai spunea...

@ Leonard
În comentariile anterioare am spus ca ”este neconstitutional” ca printr-o mîrsavie ordinara OG 59 guvernul sa nu puna in concordanta fostul art 59 din L223 (indexare aplicata la cuantumul in plata) cu art similar ca prevedere din L263, respectiv art 102.
Ca atare prin translatarea fostului art 60 din L223 in art 59 prin OG 59 sub forma de ”actualizare prin indexare ?????????” guvernul a savârsit o mârsăvie.Și o prostie incalificabilă ca formulare juridica.
Adica ,indexarea se va aplica prin ”actualizare ???????” la cuantumul recalculat.
În atare situatie cei care au în plata cuantumul recalculat după L223 vor avea o crestere a cuantumului .
Cei recalculati pe minus vor ramâne pe loc pâna când cuantumul recalculat pe minus ”acualizat cu indexarea” depaseste cuantumul în plata.
Aici guvernul joaca intr-un film cu prosti,
Nu exista ”actualizare cu indexare” .Juridic sunt doi termeni antagonici.
Indexarea cf art 102 reprezinta o mentinere a nivelului de trai in corespondenta cu rata inflatiei si cu cresterea salariului mediu brut pe economie.
Actualizarea inseamna în termeni juridici o aducere la un nivel de egalitate intre anumiti terți pe anumite componente salariale in acest caz.
Corect este ca art 59 sa ramâna în concordanta cu fostul art 59 nemodificat si cu art 102 din L263 ( pentru concordanta cu nivelul de trai al pensionarilor) iar pentru eliminarea discriminarii intre similari actualizarea sa se faca prin articol separat atât pe L 263 cât si pe L 223 atunci când exista majorari ale salariilor de baza/solde de functie.
Ca atare eu sper ca terentistii- juvetisti habarnisti si intiatori ai bataii de joc si a promovarii de lucruri nejudecate vor fi retractati/contracarati în justitie .
Sa vedem daca OG 59 trece functie de comanda cuplăraiului livache- lov -gigi duru s-au juristii cu stiinta de carte isi vor spune cuvântul.

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Cei care s-au pensionat în anul 2016 și în anul 2017(până la 30 iunie) primesc actualizarea la cuantumul calculat neindexat.
Cei care se pensionează începând cu 01 07 2017 primesc o pensie calculată dintr-o bază de calcul actualizată conform art 28 alin (1), majorată cu 15% conform Legii 52/2017, dar nu mai primesc indexarea de 5,25% pe 2017.

Mihai spunea...

@ Dragă tigri 2
Trec peste principii si” accept” ca ”zdrongaru” sa fie sef la ”liga” de dat cu ”stângul în dreptul si invers” cu o singura conditie.
Conditia fiind sa-l numeasca pe” @tehnocrat” șef la Directia juridică.
Ș-apoi să vezi ..........”ordine” în dezordine !!!!!!(((((((((((
Nu ar strica niciun ”departament pentru rivolutionari ” în solda ostirii !!!!!!!!

Leon spunea...

Asa este dle H, dar concluzia este urmatoarea: pensiile micsorate in urma recalcularii( 50%, zic eu) vor ramane in plata la fel ca si acum, iar cele majorate in urma recalcularii vor creste cu 1-3% dupa aceasta Actualizare.
Vor creste deasemenea toate pensiile calculate in perioada 1 ian.2016-30 iunie 2017..!

karadeniz spunea...

@ călin
Nu poziția senatorului a fost subiectul postării mele. Despre acesta se găsesc suficiente comentarii mai ales pe R 26500. Omul a fost bine intenționat și a dorit să-și ajute foștii camarazi. Cine-și închipuie ca un parlamentar poate schimba ceea ce un partid aflat la putere decide într-o problemă este destul de naiv. Pensionarii militari au fost faultați de juriștii și finanțiștii MApN mai rău decât de clasa politică. Art.40 din OuG 57/2015 a fost inițiativa acestora. Art.15-18 din M 25 prin care actualizarea diferitelor elemente salariale la nivelul anului 2016 se face in procentele avute in perioada celor 6 luni alese este tot opera juriștilor și finanțiștilor MApN. Acțiunile rezerviștilor militari, lipsite de coerență și unitate, șuntate puternic de niște indivizi agramați gen Cornelius Ifrim dar și de pretențiile absurde ale unora dintre noi, ne fac, la nivel general, mai mult rău decât bine și afectează inclusiv pe militarii activi care au o părere destul de proastă și în bună parte justificată despre noi.

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Fosta indexare din art. 59 al L 233 a devenit o semiindexare(contează numai inflația, nu și cresterea salarială) și a fost botezată de LOV actualizare.
Dacă este actualizare se va aplica la cuantumul calculat/recalculat...nula cuantumul în plată. Cum zice @mitică avianyk.

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
luminita spunea...

la CE FOLOSESTE?RECALCULAT? PAI DIFERENTA ESTE ENORMA . O SA LE EGALIZAM PE LUMEA CEALALTA . SA ISI IA LUMANARI DE EI , SCARBELE DRAULUI

AG21.RO spunea...

Am onoarea! Domnilor poate ma lamureste si pe mine cineva ce legislatie se aplica la deschiderea drepturilor la pensie dupa data de 15:09 daca oug inca nu este aprobata prin lege?

Huhu Rezea spunea...

@AG21.RO
Acum ca si după 15 septembrie se aplică la deschiderea dreptului de pensie militară Legea 223/2015 modificată și completată de OUG 57/2015, OUG 20/2016, OUG 59/2017.
Ordonanțele de urgență intră în vigoare și se aplică de la data publicării în MO. Prin legile de adoptare ordonanțele pot fi modificate, completate sau abrogate, operațiuni care se aplică numai după 3 zile de la publicarea legilor de adoptare în MO.
La 15 sept intră în vigoare și pct. 3 al art. VII din OUG 59, dar el nu are legătură cu deschidere dreptului de pensie, pentru că el abrogă actualizarea pensiilor militare deja calculate/recalculate.

Leo spunea...

2 Intrebari - in special pt. *** T3 ( avianyk ; mitica de la liga ; col. de drept ),
=== Atunci de ce s-au ingramadit generalii din srvicii , apoi si ceilalti ca sa-si depuna dosarele de pensie pana in 15.09.2017 , ca sa "prinda legea veche" ? E ceva special cu 15 sept. in afara de pct.3 al art. VII din OUG 59 de s-a produs "hemoragia" ?