Un produs Blogger.

duminică, septembrie 03, 2017

Pensiile recalculate, emiterea deciziilor mai așteaptă

80 comments
       

                
                                                                 


Azorică, în pelerinaj la mânăstirea din muntele Marginea, din Munţii Căpăţân
Am primit pe e-mail...pentru informarea „știriștilor” în rezervă.
redirectionat
31 aug. 2017




 ROMÂNIA

SERVICIUL ROMÂN DE INFORMAŢII

     CASA DE PENSII SECTORIALĂ



                    Domnului

    
Ca urmare a solicitării dumneavoastră transmisă prin poşta electronică pe adresa pensii@sri.ro, înregistrată sub nr........ vă facem cunoscut faptul că pensia a fost recalculată și urmează a fi emisă decizia de recalculare, care va fi transmisă la adresa dumneavoastră de domiciliu.                      Potrivit art.109 alin.(3) și alin.(4) din Legea nr.223/2015,  recalcularea pensiilor militare se realizează în termen de maxim 24 de luni de la data intrării în vigoare a legii, iar pensile recalculate se cuvin începând cu data  intrării în vigoare a legii.

        Cu stimă,

        DIRECTORUL

   CASEI DE PENSII SECTORIALE


80 de comentarii:

tehnocrat spunea...

Pt Dl Cornelius Flavius Ifrim si nu numai:
http://jurisprudenta.avocats.ro/5-asigurari-sociale.php
Stabilirea drepturilor de pensie la recalculare si plata diferentelor cuvenite. Principiul "adagius tempus regit actum".
Cf acestui principiu: Faptele creatoare, modificatoare ori estinctive de situatii juridice sunt guvernate de legea in vigoare la data in vigoare la care au avut loc.
Asa ca Dl Cornelius, daca dumneavoastra vi s-a facut o nedreptate candva la o recalculare a pensiei de invaliditate, va puteti adresa prin petitie adresata CPS MApN, care este obligata sa rezolve problema. Induferent daca s-a depasit termenul de prescriptie si/sau nu mai sunt in vigoare prevederile juriduce din momentul cand vi s-a facut nedreptatea.
Daca CPS MApN nu va rezolva, atunci la instanta.
Va urez succes.

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Recalculată sau actualizată?
Bănuiesc că răspunsul este în legătură cu cei 15% la SF....!

Huhu Rezea spunea...

@Mares
Nici vorbă de actualizare.
Cred că omul a întrebat de recalcularea începută acum 20 de luni.
E curios cum și cei de la CPS a SRI trag de timp, deși au numai 8000 de pensionari.

luminita spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leo spunea...

1. Nu stiu daca L 152/2017 a vizat si pensiile serviciilor. Eu imi amintesc ca logica majorarii cu 15% NUMAI pt. MApN a fost ca erau ramasi in urma cu salariile fata de celelalte sisteme. De aceea eu inteleg ca exista "ACTUALIZARE" pt. cei 15% numai pt. MApN , deoarece MApN-ul NU "a prins" OUG 59/2017 , L 152 fiind in vigoare si producând efecte când OUG 59/2017 a fost activa. Eu asta am inteles de pe acest blog.
2. Eu vad 2 variante a motivului intarzierii emiterilor de decizii dupa recalculare:
2.1. Fie ca vor sa faca economile de plicuri si costuri de comunicare pt. a trimite si recalcularea si actualizarea pt. L152 in acelasi plic.
2.2. Fie se pune ceva la cale in "laboratoarele" DFC , DMRU , 2580 ,2505 sau stau "in asteptare" pt. ca stiu ei ceva din noul proiect al legii unice a pensiilor din aceasta toamna.

Huhu Rezea spunea...

@luminița
Pe decizii apar doar cuantumuri brute.
Nici vorba de actualizare.
Pe cupon apare cuantumul brut si cel net al pensiei în plată. Nu apare cuantumul recalculat daca acesta este mai mic decât cel în plată.
Vezi că, poate îți lipsește și ție indexarea cu 5,25% de pe 2017, așa cum este și pe decizia MAI pe care am publicat-o la un articol anterior.
Nu este normal să nu treacă pe decizie și indexarea din 2017, dacă decizie este emisă după 01 01 2017.

Leo spunea...

Casa de pensii MApN a dat un comunicat pe 01.09.2017, din care eu am inteles ca ei nu folosesc termenul "ACTUALIZARE" ci "REVIZUIRE" ... De ce oare ?
" COMUNICAT DE PRESĂ
nr. 6 din 01.09.2017
Ca urmare a completării dosarelor de pensie ale urmaşilor sublocotenenţilor p.m.
George Emilian Catană, Petre Cristian Toader şi Mihai Ionuţ Toma, decedați ca urmare a
accidentului din data de 29 iunie 2017, Casa de pensii sectorială a Ministerului Apărării
Naționale a emis, în data de 31.08.2017, noi decizii de pensie de urmaş în temeiul prevederilor
art. 55 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările
ulterioare.
De asemenea, menționăm că drepturile de pensie au fost revizuite cu data de 1 iulie
2017 și vor fi plătite la zi, inclusiv diferențele, în prima săptămână a lunii septembrie 2017."

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Până la urmă, s-a interpretat că L 152/2017 a majorat cu 15% soldele de funcție ale personalului militar din toate instituțiile militare.
Din păcate pentru polițiștii nemilitari ieșiți la pensie, majorarea salariilor de funcție pentru polițiștii în activitate se va face, potrivit OUG 56/2017, ulterior intrării în vigoare a punctului 3, al Art. VII din OUG 59/2017, care abrogă actualizarea pensiilor militare începând cu 15 sept.
Stimabile, când se greșește decizia de pensie se emite o decizie de revizuire, asa spune art 65 din L 223/2015.
In cazul urmașilor din accidentul de la Muscel, s-au emis decizii de revizuire, după prezentarea unor noi documente.

Articolul 65
(1) În situația în care, ulterior stabilirii și/sau plății drepturilor de pensie, se constată diferențe între sumele stabilite și/sau plătite și cele legal cuvenite, casa de pensii sectorială operează, din oficiu ori la cererea persoanelor îndreptățite, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire.
(2) Sumele rezultate în urma aplicării prevederilor alin. (1) se acordă sau se recuperează, după caz, în cadrul termenului general de prescripție, calculat de la data constatării diferențelor.

Iulian Mareș spunea...

Leonard,
Răspunsul îl ai în motivul real al skimbatoare încadrări....
Inițial evenimentul s-a produs în afara misiunii! Așa scriseseră în concluziile raportului de cercetare!
Motivele nu le cunoaștem, dar pot fi multiple!
Bine că au dat în sfârșit pensie de urmaș!

luminita spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
luminita spunea...

INDEXAREAde 5,25 este in calculul pensiei recalculate la urma , asaeste la mine

Leo spunea...

Multumesc pt. explicatie. M-am linistit. Credeam ca au "poreclit" ACTUALIZAREA cu "porecla" REVIZUIRE. De aceea textul repectiv inseamna ca nu are legatura cu L152. M-a pacalit si data de 01.07.2017 de "revizuire" din comunicat. asta inseamna sa nu ai baze solide de drept si sa-l faci cu "ureichea" sau cu "genunchele" cum zicea un SAVANT din guvernul actual. Am inteles si cum e cu L152 , eu ramassesem in urma cu "interpretarile". Sa ne mai LUMINEZI si in continuare ca vor veni vremuri " fara de plictiseala" in drept.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Leonard, si eu gandeam tot asa, dar n-am intrebat pentru lamuriri caci, oricum, nu ma priveste la modul personal pensiile altora, desi mi se sfasie inima de oricine este neandreptatit! Bine ai revenit in mijlocul uraganelor si futunilor violente din lumea penziilor catastrofale, militare, onorabil camarad!
@Tehnocrat, multumesc respectuos si foarte mult pentru amabilitate, voi copia acest text, dar crede-ma sincer ca nici eu nu mai stiu ce sa le mai cer, intrucat la perioadele asimilate am cazut, nevand vechimea contributiva de 15 ani sa am dreptul la acestea, iar ieri s-a anuntat ca se mentine aceeasi valoare si la noua Lege a pensiilor, din cauza unor escroci, astept si contestatia pe recalculari, unde am contestat pe puncte intreaga decizie declarand-o ilegala, fascista si plina de nedreptati si inadvertente, si cred ne vor lucra contestatiile, dupa ce Legea noua a pensiilor va intra in vigoare, cand va intra. Toate respectele mele!

Leo spunea...

Iulian ,
Daca asa au scris initial ca "evenimentul s-a produs în afara misiunii" , atunci cu siguranta ca "un guler alb" cu epoleti aurii a intentionat MINIMIZAREA evenimentului si a consecintelor lui , precum si a obligatiilor sociale pe care le avea MApN-ul pt. urmasii celor care au murit. Pai si cel mai neinstruit muncitor din viata civila stie ca accidentul pe timpul deplasarilor de la si la serviciu este ACCIDENT DE MUNCA. Adica gulerul alb care a intentionat minimizarea consecintelor evenimentului prin faptul ca "initial" a concluzionat ca" evenimentul s-a produs in afara misiunii" nu stia legea ? Pai daca n- stia nu merita pozitia si sa fie dat afara. Iara daca stia si a incercat minimizarea , atunci este un impostor fara suflet si de asemenea trebuie dat afara. Dar cine sa-i de afara , când toti sunt la fel in gandire si actiune ?
Flavius, prietene, multumesc am revenit fiindca a fost milos cu mine sefu'.Oricum pe tine te citeam primul când deschdeam gazeta.

Iulian Mareș spunea...

Leonard
Mă tem că era și altceva, încercând să anuleze un as, pe care presa îl ținea în mânecă, pt c/atac!
Este f bine cum e acum!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leonard, daca esti setos de inedit, o nebunie de pamflete-revolta revendicative si petitionare, pe care le dramaluieste din oua clocite Mos Ifrim, da-mi adresa de mail pe adresa ifrimcorneliu@yahoo.ro si te vei cruci! Cred ca nu-i parlamentar, prim min. prezyd. ro, min. muncii, tot guvernul, toti din casa sectoriala, Dragan Penal, psd,etc sa nu le recite in genunchi pe coji de nuci si pozitionati la coltul clasei! Yahooooooo! Bine ai revenit in randurile luptatorilor sumo anti juganire la penzii! Yaba-dabadaba duuuu!

tehnocrat spunea...

1. Legat de tema
In unele institutii din SNAp, nu cred ca la MApN, dupa aparitia oug 59/2017 tot personalul , indiferent de grad si functie, care indeplinea conditiile de pensionare pe legea 223/2015 a fost intrebat daca doreste sa se pensioneze. Hotararea trebuia luata intr-un timp f scurt, in f multe cazuri, de azi pe maine. Multi s-au hotarat sa plece, dosarele de pensie ale acestora au perturbat oarecum procesul de recalculare.
2. Legat de revizuirea pensiilor urmasilor celor trei militari decedati.
Nu s-a respectat principiul ierarhie actelor juridice. In loc sa li se stabileasca o pensie de urmas egala cu baza de calcul cf art 55/legea 223/2015 indeplinind toate conditiile legale, acestora li s-au stabilit initial drepturi mai mici de pensie, pe baza unor norme interne, de rang inferior legii 223, de tipul M.,OC, OG, MRU, etc, ordine care nu erau in concordanta cu legea 223/2015. La presiunea mediatica, ministrul MApN a dispus aplicarea legii 223 si actualizarea tuturor normelor de aplicare de rang inferior, a acestei legi.
Evident ca CPS MApN cu cei doi jurist, dir. Adjuncti Rosu si Toma, absolventi de drept la Craiova si Sibiu puteau sa se autosesizeze privind dosarul initial de pensie de urmas. Aveau cel putin obligatia morala, sa faca acest lucru.
Ceva trebuie retinut din acest caz: cititi cele doua comunicate ale CPS MApN cu privire la actualizarea pensiei datorita legii 152/2017, cresterea soldei de functie cu 15%. In art de lege invocate, nici unde nu scrie ca actualizarea pensiei celor care si-au deschis drepturile de pensie inainte de 01/01/2016 se face din oficiu, dimpotriva , in lege scrie ca se face la cerere. Veti spune ca se specifica intr-un ordin de rang inferior:M 25/2016 si acolo discutabil: "de regula din oficiu" dpv jurudic nu-i tot una cu "din oficiu". Prima formulare admite si derogari de la regula. Ei si ?
Faceti ce vreti, dar sa nu fiti surprinsi cand curtea de conturi va constata nerespectarea legii, asa cum a constatat si cu ilegalitatea grupelor de munca si a dispus intrarea in legalitate, lucru care s-a intamplat si s-au revuzuit drepturile de pensie.

Liviu PO spunea...

@all
Conform oug77 din 27 iunie 2007,pentru completarea si modificarea legii 164/2001,prin reducerea vechimii complete de la 30 de ani la 25 de ani, ar fi trebuit emise noi decizii de pensionare pentru ca au crescut procentele aplicabile ultimului salariu.Respectiv 60/25 pentru conditii normale,62/25 pentru conditii deosebite si 64/25 pentru conditii speciale,respectiv 2.4 % pe an pentru CN,2.48% pentru CD si 2.56% pentru CS.
Ati primit dintre domniile voastre asa ceva?Daca nu, ne-au dat teapa...conform principiului "iuteala de mana si nebagarea de seama".

Iulian Mareș spunea...

Corneliunsson,
Foarte inteleapta propunere i-ai facut! Omul a venit de la mare si este setos sa citeasca 47523 poezii a cate 64 de strofe fiecare, in medie! Epopee de viata si moarte, nimic altceva! Bolivia '68, omule, nimic altceva!
Arata-i omului ce poti si cat poti, dar nu uita ca sunt niste domni si doamne care asteapta si ele e-mail-urile tale pt a finaliza cercetarea! Adresa lor de grup este: alex_obregia@yahoo.com!
Succes!

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
tigri2 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
karadeniz spunea...

@ Iulian Mareș
Și le face în numele tuturor militarilor, motiv pentru care cei care le primesc nu spun că e vorba de un individ sărac cu duhul și cu ceva sechele oligofrenice și paranoide ci că acesta e nivelul rezerviștilor români. Normal că au motiv să scadă pensiile militare spre nivelul ajutoarelor sociale.
Dacă ar fi obligat să se producă doar pe propriul cont de facebook fără audiență s-ar potoli dar cât timp Huhu Rezea și Olescu îi caută în coarne, pe motiv de rating, plutonierul cu 10 ani de armata se dă în stambă și se crede Napoleon și Eminescu în același timp.

luminita spunea...

ATILUAT-O RAZNA .

Huhu Rezea spunea...

@tehnocrat
Mai lasă dracului teoria chibritului cu cererea de actualizare!
Ti-am explicat de zeci de ori ca referirea la cererea de actualizare din art. 60 este o rămășiță din proiectul legii pensiilor militare care nu reglementa recalcularea pensiilor în plată... ci numai actualizarea lor după prima și următoarele majorari de solde.
Prin intreoducerea recalculării pensiilor în plată, potrivit art. 109 și 110, cu posibilitatea alegerii celor 6 luni până la 30 iunie 2016,prevederea cu cererea din art. 60 a rămas fără obiect, chiar dacă legiuitorul n-a eliminat-o.
Rostul cererii era de a alege cele 6 luni până la 30 06 2016
. Legea, nu cererea, declanșează recalcularea sau actualizarea. Rămâne cineva cu pensia nerecalculată dacă n-a depus cerere?
Este un principiu de drept potrivit căruia legea se interpretează în sensul de a produce efecte ....nu de a le bloca.

Huhu Rezea spunea...

liviu po
Prin reducerea stagiului complet de cotizare pentru bărbați, pentru egalitate cu femeile, de la 30 la 25 ani, potrivit OG 77 din 2007, procentul de pensie a crescut la bărbați cu 5%, cu condiția să nu depășească 100% din baza de calcul.
Operațiunea a fost explicată pe cupoanele de pensie.

luminita spunea...

DLE H .eu observ ca in oug 59/ 2017 prin care mai vin odata cu siluiri pe pensii militare care se va dezbate in CD . observ ca sant anulate multe aricole din 223 si mi se pare mie sau au taiat si articolele care privesc grupele de munca la militari , eu asa vad . in aceasta situatie cei ce se vor pensiona din septembrie nu se va mai tine cont de aplicarea acelor article , sau nu am inteles eu, ar fi grav si actic=vii r trebui sa vada daca este asa

Liviu PO spunea...

@huhu
Am facut niste calcule.Le voi relua sa fiu ferm convins de corectitudinea lor,dar dupa calcule neverificate ar fi trebuit sa-mi creasca, mie cel putin, procentajul cu ceva mai mult... Verificati si dumneavoastra tinand cont de urmatoarele elemente:in decembrie 2006 cresc coeficientii de functie,in iunie 2007 scade vechimea la 25 de ani si din februarie 2008 se acorda 2% pentru fiecare an ce depaseste 25 de ani.Numai de aici se aduna niste procente...

tehnocrat spunea...

Nu v-am considerat niciodata o persoana cu un nivel rezonabil de pregatire juridica. Asa ca daca nu cititi un text de lege, nu ma surprinde. Ati parasit demult sistemul si considerati ca actualizarea drepturilor de pensie cf art,60/legea 223/2015 nu va creaza nici o crestere a pensiei. Aveti partial dreptate, dar o sa vedeti cat de curand cat de limitat in drept ati fost. Nuci nu stiti ce va asteapta. Va dati un formator de opinie, nu ma deranjaza de urmarile personale ale dumneavoastra, dar ma deranjaza ca le faceti mult rau camarazilor mei, care n-au nici o vina, Asa sa va ajute bunul Dumnezeu.
Ia spuneti dimnule: unde in legea 223/2015 spune ca aplicarea art,60 se face din oficiu ?
Daca este o sarcina pe linie de serviciu, va inteleg, aktfel nu pot decat sa va consider un nespecialust in drept, care se da mare oublicist pe net.

Iulian Mareș spunea...

KaraDeniz
Cred că-l împușc; oare cade din 9 mm? :))
Sau trebuie 12 pt mistreț?

Huhu Rezea spunea...

@tehnocrat
Ia spune „specialistule” care ar fi consecințele juridice ale nedepunerii inutilei cereri de actualizare? Asta... așa... ca să aibă de ce râde cititorii în viitor.
„Specialişti” ca d'ta au conceput şi Comunicatul ANCMRR din MAI
Rostul cererii este de a alege cele sase luni ale bazei de calcul. Ai avut obligația legală să le alegi până pe 30 06 2016. Nu ai ales, recalcularea se face din oficiu pe ultimele sase luni.
La actualizare se majorează solda de funcție și elementele calculate procentual din ea ale bazei de calcul, așa cum a fost stabilită la recalculare.
Dacă schimbi în inutila cerere cele 6 luni, conform art. 28 alin 10) îți respinge cererea.
După ce că interpretezi fixist legea, nici nu asculți de cei care au prins toate actualizările pe Legea 164/2001 până la ultima creștere a vrs=197,33 din oct 2008. Nimeni nu a depus cereri de actualizare. Esti mai proaspăt. Actualizarea pe L 152/2017 este prima pe care o prinzi.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Iulian, ok! Si se pornira valuri, valuri sa se sparga de tarmuri...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Iuliane, mai intai sa-i ducem acolo pe Dragan Penal si Lola Lov Fiola sa le scoata fetusii fascisti de pe creiere! Apoi, pe tot PSD-ul in valuri, valuri...Eu m-as duce din cauza depresiei, dar la pretentiile lor de spagi, uita ca mai iau Passiflora, dar cel putin nu fac rau altora cum fac ei!

Leo spunea...

1. Citez partial din raspunsul H-ului catre tehnocrat : "Actualizarea pe L 152/2017 este prima pe care o prinzi."
Intrebare: de ce nu ai afirmat ca este si ultima actualizare pe care o prindem ?
La momentul vorbirii , nu exista nici un motiv legal sa nu spui "si ultima". Oare sti ceva ce noi nu stim si te pitesti de noi , oitele tale cam bulversate si dezorientate ?
2. Eu fac "drept" dupa ureiche si dupa "genunche" , dar analizând "pe text" comunicatul Casei de pensii MApN imi dau seama ca nu trebuie sa fi specialist in drept6 ca sa intelegi ca NU TREBUIE FACUTA CERERE DE ACTUALIZARE , indiferent din care turma se face parte (din cea pana in 01.01.2016 sau de dupa...)
3. tehnocrat ,ca info , sa sti ca ciobanasul de turme, cel putin mie mi-a facut numai bine prin informatiile pe care i "le-am furat" si valorificat impreuna cu avocatul in lupta in instanta cu haitele de lupi de la 2505 si 2580.

iceparu spunea...

karadeniz@Fa pas.Din pacate nu-i un caz izolat.Norocul nostru,daca se poate spune asa,ca nu i le citeste nimeni.
Mares@daca memoria nu-mi joaca feste,parca la mistret merge brenning.Nu sunt vanator si asta dintr-un simgur motiv.Nu am vrut sa fiu impuscat de un prost.
Prin 1957 vanatorii primeau pulbere si alice.Tubul cartusului recuperat,pulbere neagra,alice,bura si gata cartusul de 12 sau 16.

tigri2 spunea...

@Frate Cornelius, scrie fratre, doar stii ca marile genii au fost recunoscute post mortem. Acuma, confratii nostri de blog sunt invidiosi pe talentul tau. De fapt tu reprezinti un salt in poezia romaneasca, un fel de imbold patriotic extrapolat in satira izvorata din premonitiile unui poet -filozof, militar.
Flavius , iubite, versurile tale au dimensiunea unui bulevard de tip sovietic, lung, lat si urias si exprima gandirea strategica a unui militar desavarsit, sunt un fel de grafitti scrise, parca, pe bolta cerului instelat.
Ma mandresc sa ma stiu amic cu o asemenea enormitate, tot inainte , spre culmi marete!
Scrie frate , scrie si cand mergi pe ulita si cand stai pe buda si nu-ti fie rusine, doar Napoleon isi dicta scrisorile in timp ce se stergea cu frunze pe la cur...

Iulian Mareș spunea...

Ice,
Da, brenning! Nu am dorit să intru în detalii tehnice!

Iulian Mareș spunea...

Din ce zeama au ieșit Premieri....
Sămânța de boci senior ...

http://www.stiridecluj.ro/social/bunicul-lui-emil-boc-executat-de-partizani-pentru-ca-era-colaborator-al-securitatii-el-a-fost-primar-in-rachitele

Huhu Rezea spunea...

@catalin
S-a discutat mult la sfârșitul lunii iunie despre cum se face actualizarea. Am prezentat și o formulă.
Se majorează cu 15% toate elementele Bazei de calcul, mai puțin SG si SM.
Indexarile s-au aplicat la întreaga pensie.
Cuantumul pensiei recalculate, fără indexari, va fi cu 12-13% mai mare. Acesta se va compara cu cuantumul în plată,indexat in anii 2016 și 2017, pentru a decide care rămâne după actualizare în plată.

Marcel Orzan spunea...

@Huhu Rezea

Asa cred si eu, numai ca din discutii cu unii de la CSPMApN am aflat ca dupa evaluarile lor la 99,9% din actualizari nu se va inregistra nicio crestere de cuantum!! M-a bulversat chestia asta! Sa vedem.

Huhu Rezea spunea...

@Orzea
Nu va crește cuantumul în plată la cei cărora li s-a recalculat un cuantum mai mic decât cel în plată la 01 01 2016.
Nu cred ca procentul lor este 99%.
Se vorbea prin comisiile parlamentare de un procent de pâna la 80%.
@Catalin
La tine, la cuantumul calculat si indexat in 2016 si 2017...se va mai adauga un 2-3%.

Leo spunea...

Citez din comunicatul Casei de pensii MApN , referitor la actualizari :
" Precizăm că, IN ANUL în care pot fi aplicate atât prevederile referitoare la indexarea cuantumului pensiilor militare de stat, cât şi cele privitoare la actualizarea acestora, se aplică dispoziţiile cele mai favorabile."
Eu interpretez, (iar avocatul mi-a confirmat), ca indexarea de 5% din anul 2016 , nu "se califica" pt. a fi luata in considerare (pt. a fi cumulata cu indexarea de 5,25% din anul 2017 rezultând un termen de comparatie de 10,25% comparat cu cei 12-13% -aplicati pensiei recalculate- rezultati din actualizarea soldei de functie conf. L152/2017). In anul 2017 se face PRIMA SI ULTIMA ACTUALIZARE conf. L 223/2015 deci tot anul 2017 este referinta de comparatie cu indexarea tot a anului 2017. Nu se amesteca anii fiscali. Da , daca in 2017 se faceau 2 indexari atunci aceste indexari se cumulau. Si nu este "drept" pe "genunche" ce va spun, caci nu este de la mine explicatia. Este o opinie, ce va fi "vom vedea , zise orbul"...

CEZAR spunea...

@ HUHU& ALL
In noua conjuctura ..decuplarea de activi..art 10 devine sau nu CADUC(fara continut)..!!??
Eu zic ca da ...!!

Iosif spunea...

Domnule H,

Va rog sa ne explicati clar de ce nu se respecta prevederile art.60 alin.3 din L223/2015 care spune ca NUMAI "IN ANUL in care pot fi aplicate atat prevederile art.59, cat si cele ale alin.1, se aplica dispozitiile cele mai favorabile"?

Practic comparatia ar trebui facuta intre procentul de 5,25 (indexarea pe 2017) si procentul de majorare rezultat din actualizare.

Ce cauta in aceasta procedura de actualizare si indexarea de pe 2016?

Chiar asa pot fi pervertite prevederile unei LEGI ORGANICE de niste functionari cu manecute care nu au mirosit niciodata praful de pusca?

Cu stima,

Anonim spunea...

@Mares
daca il impuscati,chiar si cu 9 mm va rog sa nu fie in cap. Acolo gloantele nu au efect la el,veti auzi doar ecoul cutiei craniene.Incercati in oricare alta parte si veti avea mai mult succes.
PS Oare ce mai face stimata doamna consoarta poetului?,Ca un an de zile mi-a tocat nervii explicand cum,cand,ce gateste,cum face piata cata grija infinita are ca nu i-ar fi ajuns 25h/zi.Acum? nimic,nimic,nimic.....doar poezioare scrise "birjareste" sub forma de "reclamatiuni" +cititul postarilor celorlalti(oare?) ceea ce ii consuma cel putin 30 de ore din 24:):)......si atunci cu "restul" cum ramane?
Concluzie: minciuni,minciuni,minciuni
PS2 si acum ma felicit ca acum un an cand ne ruga sa-i donam un calculator(cei mai vechi isi aduc aminte)"am pus botul" si i-am oferit o UC cu monitorCRT, mouse,cablaraie etc(toate in perfecta stare de functionare) oferindu-ma sa-i achit si cheltuielile de transport.
Ma bucur ca l-am dat unui pustan din cartier(cu parinti fara posibilitati),si pustanul e fericit si acum.....nu vreau sa ma laud decat cu faptul ca nu l-am dat "procesomanului poet" de la Alex. Obregia

Anonim spunea...

@T2
finut mishto-ul:):

mosmartin16 spunea...

Retineti ce am zis in urma cu putin timp despre actualizare ! Se va confirma !

Leon spunea...

L 209/2017,privind oug.59/2017 se afla in dezbatere la comisiile din Senat inclusiv pentru Raportul comisiei de munca..!

Trofin spunea...

Constat ca sunt multe situatii in care apare intrebarea fireasca : cu cat se vor majora cuantumurile brute ale pensiilor recalculate in baza Legii 223/2015 modificata cu OUG 57/2015 odata cu aplicarea Legii 152/2017 ? . Raspunsul vi-l pot oferi prin doua relatii de calcul simple ,care nu tin cont de toate aproximarile succesive in procedura de calcul , respectiv :
1) Procentul de majorare , il notam cu Mj[%] ,

Mj[%]=15x{[SFx(1+SM/100+SC/100)] / [SFx(1+SM/100+SC/100)+SG]},

unde SF= coeficientul mediu al soldei de functie ; SG=coeficientul soldei de grad la data trecerii in rezerva ( unde este cazul ) sau media coeficientilor soldelor de grad ; SM=procentul mediu pentru solda de merit ; SC=procentul mediu pentru solda de comanda.
2) Pensia bruta actualizata , pe care o notam PBA, la 01.07.2017, fata de pensia bruta recalculata la 01.01.2016 , fara indexarea de 5% acordata in anul 2016 , pe care o notam PB1 , este :

PBA=PB1x(1,05+Mj/100),

unde numarul 1,05 reprezinta indexarea din anul 2016. Mai sunt si alte proceduri de calcul care , dupa parerea mea , nu respecta procedura din Ordinul M25/2016.
Valorile medii pentru coeficientii soldelor de functie , soldelor de grad ( unde este cazul), procentele soldelor de merit si de comanda , se determina din Anexa 1 la ultima decizie de pensie. Eroarea de calcul este sub 10 lei.
Atat PBA cat si PB1 includ si sporul datorat detinerii OMM / similar.

Trofin spunea...

Formulele prezentate anterior sunt valabile si in cazul lui Radu Catalin cu precizarea ca PB1 reprezinta cuantumul brut al pensiei la data stabilirii in anul 2016 si care include cuantumul pensiei de serviciu si suma corespunzatoare Ordinului / Semnului Onorific.

tigri2 spunea...

Daca Tutuianu si-ar fi prezentat demisia cand am fost improscati cu noroi pe toate posturile mass media si cand pensiile noastre au fost aruncate in derizoriu era o chestie de demnitate si onoare asa, demisia de acuma este o frectie la un picior de lemn.

Ein Stein spunea...

Ce bot a luat Tutuianu de la contopisti :)))
El saracu credea ca e ca la parada de 1 Decembrie. Pana nu se va face o restructurare serioasa si se va smulge armata din mainile contopistilor cu cotiere si creion chimic la ureche nu se va putea face nimic. Trebuie sparte gastile de interese, azvarlite din sistem toate rubedeniile, amantele, neveste, odrasle, nepoti, etc. iar toate functiile sa se ocupe numai si numai prin examen. In salile de examen obligatoriu sa fie prezenti cel putin cate 2 procurori de la DNA si 10 mascati.
Oameni buni, e grosa rau de tot, daca nu exista vointa politica eroica pentru schimbarea radicala a Romaniei ne ducem dracu, fara dubiu.
Amaratul ala de la Transporturi, Cuc, umbla toata ziua pe santiere, pune lopata in mana muncitorului, ameninta in stanga si dreapta, tipa, urla. DEGEABA, nu se face nimic, in juma de an nu s-a construit un milimetru de sosea si cu certitudine nu se va construi nimic. Nu se poate misca nimic din cauza incompetentei unui aparat birocratic extrem de stufos parazitat de tot felul de dubiosi care au o singura calitate, aceea de ruda a cuiva sau membru de partid.
Nu mai mergeeee!
Cel care vine in locul lui Tutuianu trebuie sa priceapa ca trebuie sa intre cu barda, trebuie sa reevalueze sintagma de "cadre de conducere bine pregatite" si sa aplice masurile angajate la intrarea in NATO.
Examen, retructurare, profesionalism.

Leon spunea...

OUG. 59/2017 (L209/2017)
a primi avize favorabile de la trei comisii ale Senatului..!
Comisia pentru munca va depune Raportul pe 12 septembrie.

Leo spunea...

Tutuianu a ratat sansa de a intra in istoria ARMATEI ca un aparator al ei , atunci când nu si-a dat demisia in contextul in care LOV l-a umilit prin preluarea prerogativelor de a modifica acte normative din srictul domeniu al MApN-ului. Ba dimpotriva , ca o slugulita politruca ii canta in struna. Si-a dat demisia azi, când GIGI DURU i-a aratat incompetenta.
Mare deceptie a fost pt. mine acest individ, din orasul din al carui turn s-a aruncat un pitic gol pusca, in cap intr-o galeata cu apa. Spre deosebire de politruc , acel pitic va ramane in istoria Turnului Chindiei , ca un personaj CURAJOS si SIMPATIC.

Liviutatarush spunea...

Ministrul Apararii a demisionat. Nu mai sunt bani? http://stirileprotv.ro/stiri/financiar/salariatii-din-aparare-isi-vor-primi-lefurile-esalonat-ministrul-muncii-nu-a-auzit-de-asa-ceva.html

iceparu spunea...

Tutuianu si-a dat demisia.Neputinta in a plati soldele activilor.Cu pensiile cum o fi?Astia chiar sunt tampiti?

netlimitat spunea...

Vedeți aici, http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/176797. Anexa 2

tehnocrat spunea...

Pt Dl Marcel Orzan
Felicitari pt procent, mai exact este 100%. Va fi o crestere negativa, bine venita.
O crestere, pt ca creste baza de calcul. Si noua baza de calcul va avea o importanta f mare in noua lege a pensiilor militare.
Negativa pt ca pensia actualizata va fi mai mica decat suma trecuta acum pe cuponul de pensie.
Indexarea cu rata inflatiei in 2018 este neglijabila, dar daca impozitul scade de la 16% la 10% din 01/01/2018 si tinem cont si de actualizare, toti pensionarii militari vor fi pe plus.

Leo spunea...

*** Leon + Alpacin + tehnocrat + Iulian + T3 + T2 + FLAVIUS (mai ales), mi-ar fi utila parerea voastra referitoare la aspectul daca ambele indexari ( din 2016 + 2017 ) sunt luate in calcul la ACTUALIZAREA conf l 152/2017. Eu zic ca numai indexarea din 2017 "se califica" a fi luata in calcul pt. actualizare. Cum e ? Unde sunt juristii blogului ? Dar economistii ?
PS
Alpacin , stam "ciuliti" sa vedem ce va decide CCR-ul cu 28-ul...

Iosif spunea...

Domnule H,

Revin asupra problemei.
Sa admitem ipotetic ca majorarea/actualizarea de 15% ar avea loc în anul 2o25.
In acest caz s ar scădea toate indexările din ultimii 10 ani?
E O NEBUNIE.

Iulian Mareș spunea...

Leonard,

Eu cred că indexarea cu rata inflației din 2016 nu face obiectul...nu are logică!
Daca s-ar fi mărit SF cu 15% în 2019, iar inflația din 2018= 5%, 2019= 5%.... atunci mărirea SF avea că scop scaderea pensiei?
Eu refuz să cred că actele normative urmăresc acest scop perfid?


Șerban

Să vezi vers din 2 fraze...! :)) Oameni de aici au fost nominalizați la DNA, în poemul scris in criza de dimineață, cu semnătura ... nu glumesc: "viitor savant mondial"! :))
Asta este camarad cu mine?...pai eu eram investigat psihologic 3 ore, anual!
Asta-i un nebun sadea și îmi inspiră milă-15%, restul un fel de revoltă!

Leon spunea...

LEONard, probabil in trim 4 se vor Actualiza pensiile militare la MApN si vei afla sigur daca te numeri printre cei 50% care vor avea cresteri mai mult simbolice, de 1-3% fata de pensia in plata. Ma numar printre cei care sustin ca va fi luata in calcul si indexarea de 5% din 2016 pentru faptul ca in Deciziile de recalculare Cuantumurile sunt la nivelul lunii Ianuarie 2016..! Daca esti curios, completeaza datele cerute de Formulele de calcul ale Dlor Huhu Rezea sau Trofin sau Admin.ANCMRR C.Turzii si poate ..dormi mai linistit :))

Anonim spunea...

@tehno
inca suntei convins de scaderea impozitului "cf programului de guvernare"??? (care nici nu mai exista)....eu deja am mari indoieli cand vad ce foamete e la buget pt ca trebuie alimentati lumpenii societatii(Eminescu a folosit termenul)......dar de la tzatza "leusteanca" vin voturile

Gigi spunea...

@H.
Ce ziceți despre această DEMISIE?
Eu cred,că se joacă puțin teatru ieftin aici!Nu din partea ministrului,ci din partea strategului partidului(cine ar fi),în colaborare și cu consimțământul acestuia,pt.adormirea prostimii!
Inventăm un scenariu că nu acordăm această lună un drept militarilor,și cu această ocazie împușcăm doi iepuri deodată.
*Ministru,care oricum vroia să plece și nu aveau motiv(e),de demitere nu se punea problema(se făcea de râs)!
*Pt.a închide gura rezerviștilor,motivând astfel OUG
59."Vedeti,nu sunt bani!"
Zic și eu.

@Leonard
Cu toate că nu am fost trecut pe lista celor întrebați,îmi permit să vă răspund!
Într-o intervenție anterioară am spus asa:
Nu este corect și legal,ca Indexarea de 5% din 2016 să fie dedusă din actualizare.
Actualizarea,a fost făcută în anul 2017 si nu este normal să intre și Ind.din 2016!
Cum de fapt,chiar art.60 din Lege clarifica acest lucru.
Deci,numai Indexarea de 5,25 ar face obiectul actualizări.
Patronul Blogului ne poate lamuri,cu toate că la vremea respectivă,a mai fost dezbătut,îmi aduc bine aminte.

tigri2 spunea...

Noi am muncit o viata si am fost supusi unui regim de stres excesiv uitati aici rente viagere :
2017, martie :
http://mts.ro/wp-content/uploads/2017/04/STAT-PLATA-RENTE-VIAGERE-MARTIE-2017.pdf

Iulian Mareș spunea...

Uite ca, in sfarsit, Dogaru a iesit bine la c/atac:

http://sindicatulcmd.blogspot.ro/

luminita spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

Odată cu publicarea OUG 59/2017, art.60 a și fost actualizat în corpul L 223.
In forma anterioară a legii sensul era că pensiile militare nu pot fi, concomitent, și indexate și actualizate.
In anii în care nu creșteau soldele activilor, indexarile anuale ale pensiilor militare erau un fel de actuazări anticipate.
Iată de ce indexările și actualizãrile se regularizau.

Leo spunea...

Multumesc onorabililor pt.opiniile dvs.
* LeonARD,multumesc pt. sugestia cu aplicatia respectiva de la campia Turzii. Totusi , cred ca are niste erori. PS.- il cunosti pe fostul pilot Guiu de la Camp.Turzii?
* Gigi ,stiu opinia patronul blogului cum zici, aceea ca ambele indexari cumulate din 2016 si 2017 sunt luate in calcul si comparate cu maj. sold. de funct. de 15%. Asta daca nu si-a "revizuit-o" intre timp.
Cred ca este si el deceptionat si dezgustat de evolutia evenimentelor de dupa LSU si mai ales de dupa OUG 59/2017. poate de aceea ,chiar acum cca 2 saptamani a vrut sa inchida gazeta. Dar a inteles ca este deocamdata un pic de plictiseala pe blog , dar nu pt. mult timp. Lucrurile nu au cum sa ramana asa pt. ca este irational sa faci "chimioterapie" la toti pensionarii militari cu pensii mai mici de 2000 lei pentru cateva cazuri de magistrati militari care practic s-au pensionat pe legea magistratilor si nu a militarilor ,pt. care se putea aplica o formula "chirurgicala" si punctuala de sanctionare a abuzului. ( de ex. impozitarea cu 99% a tot ceea ce depaseste 10000 lei).
Nu vor trece 2 luni si blogul va fi din nou vesel si cu "material" cu caracter de noutate de analizat , la fel ca in urma cu 3-4 luni când ne veseleam de rezultatele din studiul TABELULUI cu evolutia datelor pana prin anii 2022... ce vremuri...
PS Flavius, o zi nu am lecturat comentariul tau si deja sunt agitat...Unde esti ?

CEZAR spunea...

JEGOSUL DE DAOGARU..s-a trezit si el ..
IA vedeti-l cand tuna si fulgera cum ca MILITARII NU AU CONTRIBUIT NICIODATA...
JEGOSUL....

Unknown spunea...

@Iulian Mares:
FOARTE BUN articolul dnului Dogaru.
Si as adauga: in sfarsit o reactie pertinenta si demna la toate mizeriile cu care se arunca in militari si pensiile lor!
Din pacate, cred ca in tara asta s-a stins lumina de ceva vreme si cate-o lumanare ici-colo care palpaie nu mai face nicio minune.
Toate bune si actualizare bogata tuturor!!!

kostas spunea...

Pt. Leonard: Eu cred ca are logica. Sa gandim logic: Noi vrem ca pensiile sa fie actualizate cu salariile. Corect.Daca salariile nu cresc sa zicem 5 ani, pensiile se indexeaza 5 ani la rand. Dupa 5 ani creste functia cu 10% Pensiile, normal ar trebui actualizate, conform cresterii functiei.Tie ti se pare normal ca tu, ca pensionar sa ramai cu toate indexarile pe 5 ani + actializarea de 10%, iar activul sa beneficieze numai de cresterea de 10%? Logic este sa ti se actualizeze pensia cu cresterea de 10% si daca pensia rezultata este mai mare ca cea pe care o ai in plata dupa indexarile anuale,timp de 5 ani, sa ti se dea diferenta, daca nu, sa nu-ti mai dea nimic. E normal. Tu vrei si indexari si actualizari, de toate.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Doru Serban, ia mai povesteste-ne tu cum inselai femei care te asteptau dezamagite prin gari... Mai, mai, ce mai e si cu escrocii astia sentimentali!

tigri2 spunea...

TAIERI MASIVE LA AJUTOARE

Parerea mea este ca taierea acestor "ajutoare" ,la asemenea dimensiuni este strans legata de marirea nemotivata a salariilor primarilor si angajatilor primariilor iar fondul de alimentare este comun asa ca tai de la 'amarati" (ca nu toti merita ) si bagi in jebunarele angajatilor primariilor. Nu 'dijeaba" ataca Armata , vor sa ciupesca si de la militari / pensionari militari--au dat de "fundul sacului...cu banuti!

tigri2 spunea...

@Carmen R. , i-am sugerat camaradului Dogaru ca sa-l actioneze in judecata pe chior- pec zis "morsa" pentru jignirea repetata si raspandirea de cifre false cu privire la drepturile si veniturile militarilor activi si in rezerva.
De asemeni, i-am spus ca pe la posturile TV pe unde este invitat sa spuna ca noi militarii vom schimba aceste posturi de cate ori va aparea acest "dusman" al Armatei,.
Nu se explica deoarece tatal dansului a fost general ,lector la Academia Militara, are multe rude militari si fosti; singura explicatie fiind apartenenta la un serviciu militar strain, dusman al tarii noastre gen URSS.

Unknown spunea...

@Tigri2:
Cu o actionare in judecata pentru marsaviile mincinoase la adresa militarilor, suntem toti datori.
Daca asociatiile de militari ar fi mai unite si-ar putea manifesta unitatea in actiuni (fie ele si in instanta) vizibile, cu impact.
Militariu, nici cei activi nici rezervistii nu mai reprezinta o forta in aceasta tara, ba mai mult si-au pierdut demnitatea si se lasa calcati in picioare....de toti ciocoflenderii din media sau din guvern.
In alta ordine de idei, pe toate blogurile militarilor, vointa si forta morala a rezervistilor se pierd in lupte marunte si meschine, gen "a cui e mai mare" (la pensie ma refer!!!!) si mai ales de ce....
Toate bune!
Rabdare si...tutun pana la actualizare!!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Senatul a respins inapoierea banilor taiati de Boc la salarii, in afara de drepturile castigate in intante. Motivul: Nu sunt bani la buget! Mai trebuie acum ca hotararea sa treaca si de camera deciionala, cea a Deputatior. Ideea si semnatura apartinie micimii sale, Dragan Superpenal! Sursa info: Stiri pe surse.

Leo spunea...

Draga kostas , nu ce vreau eu este important ci interpretarea juridica legala si intemeiata a ideii. Nu sunt ahtiat dupa "castiguri" nici cat negru sub unghie fata de cat sunt de ahtiat dupa dreptate , corectitudine , loialitate. Nu plusul sau minusul de 100 de lei este important pt. mine ci raspunsul adevarului juridic la întrebarea respectiva.

Anonim spunea...

Leonard,
Ai dreptate cu indexarile; din punctul meu de vedere se va deduce numai indexarea de 5,25 % iar marirea finala va fi in jur de 6 %, care se va aplica la pensia recalculata.Legat de CCR, sa ma tii la curent pentru ca si eu am intrat in linie dreapta, o sa aflu in octombrie daca ajung la CCR, cu articolul 28 si inca doua; 109 si 110, prin care am cerut acordarea tuturor actualizarilor si indexarilor de la data pensionarii.

Kostas,
In justitie nu se aplica logica, se aplica Legea asa cu este ea, buna sau rea

Leo spunea...

De la Stefan Caraeni aflam ca a primit si recalcularea si actualizarea .
Prin urmare am presupus corect la primul comentariu al acestei teme la pct.2.1 , ca vor sa faca economie de plicuri ....
Da prietene alpacin , o tinem dreapta pana la capat...

karadeniz spunea...

@ Leonard
Prima postare a lui Caraeni e din 13 iulie. Cum la momentul postării ajunsese și la CMJ plus timpul dintre emiterea deciziei și ajungerea la titular, rezultă că decizia de recalculare a fost emisă prin luna iunie. Când folosește termenul de actualizare se referă la actualizarea elementelor din baza de calcul la data de 1 ianuarie 2016.