Un produs Blogger.

duminică, octombrie 01, 2017

Incă o confirmare că hemoragia ieșirilor din sistemul militar a fost cauzată de L 223/2015 modificată de OUG 57/2015

34 comments


Potrivit unui răspuns al MApN la solicitarea MEDIAFAX, de la începutul anului, până la jumătatea lunii septembrie, la Casa de pensii sectorială (CPS) a Ministerului Apărării Naţionale s-au înregistrat 2.815 cereri de înscriere la pensie militară de serviciu pentru limită de vârstă.


„În perioada ianuarie-septembrie, unui număr de 2.074 de persoane li s-a soluţionat cererea de înscriere la pensia militară de serviciu pentru limită de vârstă prin emiterea deciziei de stabilire şi plată a drepturilor de către Casa de pensii sectorială a Ministerului Apărării Naţionale”, conform sursei citate.



La nivelul ministerului, situaţia lunară a cererilor aprobate de ieşire la pensie este următoarea: în ianuarie au ieşit din câmpul muncii 83 de militari, în februarie, 80, în martie, 96, în aprilie, 107, în mai, 321, în iunie, 338, în iulie, 287, iar în august, 730.

Aşadar, numărul pensionarilor este aproape dublu în august faţă de lunile iunie sau iulie, dar este de nouă ori mai mare faţă de prima lună din 2017.

În anul 2016, la Casa de pensii sectorială a MApN s-au înregistrat şi soluţionat un număr de 3.508 cereri de înscriere la pensia militară de serviciu pentru limită de vârstă, în luna noiembrie 2016 înregistrându-se cele mai multe cereri, precizează instituţia în răspunsul transmis.


* * * *

Credeam că este o greșeală a celor de la Mediafax când vorbesc doar de cererile de pensie de serviciu pentru limită de vârstă, dar constat că citează exact din răspunsul dat de CPS a MApN.


Să nu știe cei care au dat răspunsul că pensiile militare de stat sunt:


-pensii pentru limită de vârstă


-pensii anticipate


-pensii anticipate parțiale


CPS ascunde numărul cererilor de pensie anticipată sau de pensie anticipată parțială?


Dacă în anul 2016 s-au pensionat 3 508 militari, tot pe legea 223/2015, numărul cererilor pe anul 2017 nu va fi semnificativ mai mare, în condițiile în care, până la intrarea în vigoare a OUG nr. 59/2019, de înghețare a cuantumului pensiilor militare, s-au înregistrat numai 2815 cereri.


Hemoragia plecărilor din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională este generată de articolele 17 și 18 din L 223/2015, referitoare la pensiile anticipate și anticipate parțiale, și , mai ales de plafonarea procentului de pensie la 85% din baza de calcul, potrivit art. 30 modificat de OUG nr. 57/2015, plafonare care nu mai cointeresează militarii să rămână în activitate mai mult de 20 de ani vechime în serviciu.

Prin OUG nr. 59/2017, guvernul încearcă să descurajeze ieșirile anticipate la pensie prin neactualizarea pensiilor cu creșterea soldelor.

Cu sporurile pe care salarizarea militarilor le-a introdus în ultimii ani în soldele lunare brute, multora le convine să riște ieșirea anticipată la pensie.

Ce facem însă cu pensionarii deja aflați în plată, care au pensii mici? De ce le înghețat și lor cuantumul pensiei?

34 de comentarii:

Leo spunea...

Sunt bune si confirmarile ca intaresc convingerile.
Dar pe langa confirmari , sa intelegem mai in amanunt ce anume "i-a manat" pe oameni pt. "iesirea din sistemul militar". Eu am inteles ca oamenii au incercat "sa-si securizeze" cuantumul pensiei pt. o perioada de cam 1 an , 1 an jumătate , fata de conditiile oferite de dupa 15 sept. 2017. Si lor, celor care au iesit "cu hemoragia" cam intr-un an jumătate vor fi prinsi la cuantumul pensiei de activii care se vor pensiona atunci , deci "securizarea pensiei ar fi valabila numai cam 1 si1/2 ani daca nu se schimba nimic si "inghetarea" ramane. Ei s-au bazat ca in aceasta perioada se va dezgheta treaba. Eu asa am inteles "hemoragia"...

MisuS spunea...

Cred ca cel mai concludent indicator al situatiei actuale a armatei ar fi gradul de incadrare cu personal. Din discutii cu diverse cadre militatre in activitate rezulta ca statele majore mai sunt incadrate doar cu un subofiter (care probabil tine cheile de la cladirea comandamentului.....), la marina se ia personal de la 3 nave ca sa iasa una in mare, la unitatile de uscat se incadreaza o unitate cu militari de la celelalte unitati similare, pentru a realiza efectivul complet, necesar plecarii in misiunile din teatre, etc, etc. Daca aveti acces la aceste date, pe ansamblul Ministerului, precum si incadrarea pe categorii de militari si grade, cred ca ati putea atrage atentia. Sunt sigur ca situatia actuala este SOCANTA. Ca, raportat la acest indicator, capacitatea de lupta a armatei este foarte scazuta si ca numai in acest fel se poate argumenta in fata cui ii pasa (adica factorii de raspundere din NATO, poate Presedintele - daca il intereseaza Armata al carei Comandant Suprem este si pentru a carei stare ar putea raspunde ).Ca partidele politice oricum au facut din Armata doar o vaca de muls , un domeniu din care isi pot rezolva problemele bugetare si de stors niste comisioane grase. Si nu ma luati cu secretul militar, cu prostii de aste , ca la ora actuala civilii astia aciuati prim minister au toate datele problemei, in timp ce militarii sunt speriati cu ceea ce pentru militarii adevarati era sfant.

Leo spunea...

Iliuta , Iliuta , tare imi este ca vei intra "pe monitorizare" la nenea Halpau. Desigur , nu ca l-ai mai interesa tu ci pe "contactii" tai de la care se pare ca sti cam multe. Era o vorba plina de intelepciune prin tineretea mea " Cine stie multe , moare repede".
Si pt. ca esti un baiat informat , zi-mi si mie te rog , de ce genunchistii de la CPS nu mai voiesc sa faca recalculari , decat in ritm de melc fata de cum au inceput de ziceai ca "rup" recalcularea ...

Unknown spunea...

Si inca un subiect neabordat pana acum.Sa prezinte conducerea Armatei numarul rapoartelor de mentinere in sistem ce au fost inregistrate in anul 2016 si cate dintre acestea au fost aprobate. Va veti face o imagine despre adevaratii vinovati de dezmembrarea sistemului militar.

MisuS spunea...

Au ramas necalculati cei care au au avut multe stagii prin economia nationala, din intreprinderile de productie tehnica militara, etc, etc. Aparent au oarece dificultati in culegerea si completrea datelor pentru acesti militari. In realitate o fi vreun ordin ca recalcularea sa se incheie 100 % la o data prestabilita. Este un termen ( de timp) dupa care decurge restituirea unor sume restante, etccccccccccc.
Revenind la subiectul anterior, efectivul actual al M.Ap.N., daca in trecut era secret iar divulgarea acestor date era infractiune militara , fiind asociata cu tradarea, la ora actuala ascundrea acestor informatii este si mai grava. Pentru ca neluarea unor masuri hotarate pentru stoparea hemoragiei de personal, indiferent de motiv, are ca rezultat destructurarea Armatei. Rachetele a.a., sol - sol, avioanele, TAB-urile, corvetele si alte scule, vechi sau noi, nu pleaca singure la lupta. Iar multimea de latrai care fac teoria apararii Tarii ( din coalitia de trist guvernamant) nu vor merge ei la lupta si nici nu vor mai avea pe cine sa mai trimita.

Mihai spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Mihai spunea...

Fenomenul "Catalunia " trebuie sa-i îngrijorează pe cei responsabili de securitatea națională .
Legile de regula și Constituția se calcă în picioare pe fondul slăbiciunii și degringoladei din aceste sisteme de securitate.
Ungurii și acum susțin că românii au pus opinca pe parlamentul maghiar doar datorită faptului că honvezii erau în dezorganizati (destructutati).
O lecție din care parcă nu vrea să învețe nimeni.
Cine batjocorește prin orice mijloace forțele care asigura integritatea statului ar trebui tras la răspundere prin lege în procedură de urgență.
Militarii și polițiștii nu au ce căuta în legile de salarizare si pensionare la comun cu civilii.
Nu există principii de echivalentă intre ocupația de militar,politist și meseria civilă.
Asta ar trebui să înțeleagă fătucile și fătălăii vremelnic aflați la butoane.


tehnocrat spunea...

Ar fi fost mai interesant, daca se detalia raspunsul privind cererile de pensie aprobate la CPS MApN, pe elemente ale SNAp ordine publica si securitate nationala. Pt ca la acest CPS, in afara de MApN, mai sunt arondate si alte structuri.
Stiti de ex cate cereri de pensionare s-au aprobat favorabil, in intervalul de timp specificat, de la STS si la care CPS s-a intamplat acest lucru ?

Gigi spunea...

Lov,a afrmat la tembelizor,despre faptul că,pensiile a cca 5 mil.de beneficiari vor fi recalcuate în termen de 1 an și jumătate,datorită schimbării modului de calcul din noua Lege a pensiilor,care va apărea ceva mai târziu decât era prevăzut în plan.
Despre pensiile militare,spune ea,au fost rezolvate.Adică,s-a luat măsura stopării ieșirii la pensie mai devreme,datorită faptului că pensia nu va mai depăși solda/salariul net a celor în activitate,fară a mai fi actualizate.
Aceste două măsuri luate prin această OUG,crede ea,a stopat hemoragia ieșirilor la pensie a militarilor,politiștilor,etc.
Dacă,la noi,la 160 000 de pensionari,a durat 2 ani,la 5 mil.cred că va dura 3-4ani,pe puțin.

Iulian Mareș spunea...

T3,
De fenonenul Catalonia si numai se teme o intreaga Europa! Si el se poate extinde si spre Est!

Iulian Mareș spunea...

Gigi,
LOV vorbeste ca sa nu adoarma! Unde frana armasarului a vazut ea 5 mil de pensii?
Ce dracu calculeaza pt 2 mil si ceva de indemnizatii?
Nu uita ca in afara de CNP sunt CNM-judetene si pe sectoare in Bucuresti!
Aici posibil sa aiba dreptate...si sa se incadreze, dar LUP nu a fost inca discutata in guvern si Parlament, inca,... nu ca ar fi o mare problema pt coalitie, dar, totusi programul alesilor cuprinde: marti, miercuri si joia scurta!

Iosif spunea...

Domnule Gigi

Da,a oprit hemoragia dar pacientul e un pic mort.
Cu stima

Leo spunea...

Draga Iliuta ,
Tare mult imi place cum le zici pe nume. Pesemne ca te-a "praduit" si pe tine sistemul gulerelor albe.
Te rog spune-mi si mie , ce parere ai privind "ascunderea" de informatii de catre sistemul pervertit si ticalosit ,ascundere citez "care este grava".
Ascunde sistemul pervertit si ticalosit reglementari , ordine , norme , etc. privitoare la cadrul normativ de stabilire , calculare si recalculare pensii militare ?

dorin19 spunea...

Este un lucru bine știut și care nu necesită nici un comentariu că atacul abominabil dezlănțuit împotriva militarilor reprezintă un atac împotriva Romaniei. De asemenea, sunt foarte cunoscuți ce 3 principali trădători care au debitat cele mai josnice minciuni despre pensiile militare: un bulibașă crescător de porci și pasionat de bălți, o parașută luată de pe centură și un urangutan urît foamete, teleportat din Planeta Maimuțelor, care mormăie, nu știe “pt. ca să vorbește și gura la el”. O afirmație mai puțin analizată e ceea a șefului principalului partid de opoziție, afirmație care nu denotă că e dezinformat, ci denotă ca s-a raliat la atrocitățile trioului demonic mai sus menționat: “deoarece pensionarii civili au 50 % din salariu, nu mi se pare normal ca pensionarii militari să aibă mai mult”. Modul cum pune problema reprezintă un poem de perversitate. Toată lumea ar trebui să înțeleagă că 65% din soldă înseamnă ceva în jur de 45% din cîștigul unui activ (acest procentaj diferă de la caz la caz) !!! Ar fi bine dacă s-ar insista mai mult asupra acestei probleme.

CEZAR spunea...

luni, octombrie 02, 2017
dorin19 spunea...

Este un lucru bine știut și care nu necesită nici un comentariu că atacul abominabil dezlănțuit împotriva militarilor reprezintă un atac împotriva Romaniei..!!!
*********************************
Dragule..iti spun doar atat ..SPUNI NUMAI ENORMITATI..de care pot rade si ..pionierii !
Nu a dezlantuit nimeni niciun atac ..
Militarii..prin unii reprezentanti cam albastrii in cerul gurii ..au facut totul!
Intreaba-l pe ,,Domnul "T-2MaKiss..despre enormitatile pe care le presupunea L-223(crestere de la aprox.4000 la aprox.14000 !!)
Cand astea au intrat in computerele Min.Finance..sarmele sau facut rosii..spre verde
Mai departe M100..a facut totul...
Acum stam excelent ..
1.Pierdem.. prin neacordarea punctului de pensie ..de la 500,00 insus pe luna fiecare
2.Nu mai suntem racordati la soldele activilor .
3.Noua lege a pensiilor ..este posibil sa prevada scaderea stagiului de cotizare la toti si iarasi marirea punctului !! Vor fi cresteri frumoase ..dar nu la militari ..!!
4. Romania nu sta in pensionari ..nu te mai autoamagi ...
5.Poti sa le scri o felicitare celor care merita ..daca ai inteles ceva ...
Cu simpatie ,,....

Huhu Rezea spunea...

@Adrian
Măi civilule, citit-ai d-ta art. 28 din Legea 223/2015, modificat de OUG 57- Ciolos , gulere albe cu cotiere de prin minisere?
Nu ai descoperit că norma de hrană și primele sunt excluse din baza de calcul?
Atunci de unde mai nemernicilor, voi si cei care le-ati împuiat mintea lui Dragnea, Tăriceanu, Todose și LOV, 85% din baza de calcul istorică, chiar actualizată parțial la valorile din 2016, dă mai mult decât solda lunară pe care ar avea-o acum un amărăt de ofiter trecut la pensie în urma cu 20 de ani? Iar introduceți și OMM în cuantumul pensiei? Legea 223 nu-l introduce.

tigri2 spunea...

@Huhule, cam tarziu ai descoperit ca adrian si cezar sunt doi prosti.

Leo spunea...

CEZAR ,
Te citez : "Mai departe M100..a facut totul..."
- Ce este M100 ?
- Nu este cumva MS100 ?
Fi amabil si lamureste oleaca propozitia citata.

Iulian Mareș spunea...

Huhurez,
Nu trebuie sa te pui cu proștii, pt că te trag la nivelul lor, dar te bat cu experiența!
Exista 2 ventriloci ai blogurilor, mereu aceeași și cu ...mereu aceleasi idei idioate, dar fixe!
Cineva spunea....
"Rugam a nu lua in seama comentariile unor useri precum Cezar sau Adrian (Bontas), intrucat au probleme grave la mansarda!"

Huhu Rezea spunea...

@Adrian
Chiar si cu procentele de 10%,15% sau 20% pentru OMM, care nu fac parte din categoria pensii militare,ci din categoria alte drepturi, ca și cele pentru artisti, revoluționari, veterani, aplicate la 85% din baza de calcul, cuantumul drepturilor nu depășește solda lunară brută nici la cei care au iesit anul acesta la pensie.
Nu vezi în art. 28 câte elemente salariale nu sunt cuprinse în baza de calcul?
In plus, degeaba sunt cuprinse elementele salariale în baza de calcul dacă pensionarul nu le-a avut cât a fost în activitate.
Legea 164/2001 a fost mai echitabilă în unele privințe; a acordat sporul de 25% indemnizație de dispozitiv și celor care nu au avut-o cât au fost în activitate sau indemnizația avea un procent mai mic.

Leo spunea...

Adita,
fi clar si spune ce este M100 .

luminita spunea...

deci am avut dreptate ca ADRIAN este un neica nimeni , se baga ca musca in fundul iepi ha ha ,

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Să știi că eu nu pot afirma că Adrian și Cezar-Pistolarul 89 sunt proști și nemernici, cum îi descriu unii, pt că proștii și nemernicii au și ei mândria lor!

Iulian Mareș spunea...

Am o ghicitoare...
-A muncit real cam aceiași nr de ani cu cei din pensie, aproximativ 17!
Este sărac cu duhul, pistolar–89 și vrea contributivă în gât! De ce vrea? Nici el nu știe, dar vrea!
Cine este zăludul?

Ajutor: (Razec)

Leo spunea...

Iulian
Raspund la ghicitoare:
Incepe cu C...R (si se termina cu R .)
PS
si era prieten cu Bobe "6 table" in 1974 la LMDC , negustor de Torch , Golden Deer , Star Lake , Salem , Dunhill , Kent , BT . Dupa ce le vindea , Bobe le recupera si uite asa la infinit. Apoi este cel care a introdus dilema CAPRA , animal sau POZITIE ..., etc
Au aparut pastrama si mustul la Chirigiu? Sunt bune dupa mitingurile din 7 oct.

Iulian Mareș spunea...

Leonard,
Ai ghicit și ai luat 10!
Mai bun este în Parcul Carol sau Tineretului!
Și mai aproape de mine!

Leo spunea...

Acum la 20:10 la Guita TV , LOV si Tuguianu au dezinformat din nou , spunând ca " erau in armata pensii mai mari decat salariile in plata , pensiile erau marite odata cu salariile si ca se iesea la pensie la 45 de ani"
De parca aceste aberatii erau regula si nu exceptii in armata , asa au fost prezentate de cei 2.
Ori mint constient , ori vorbesc din auzite acesti 2 indivizi politruci ai partidului "FUR si MINT"

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Dezinformarile pornesc de la DFC și Casele Sectoriale.
Ele au băgat aceste minciuni în capul politicienilor, nevrând să împartă cu pensionarii militari creșterile de solde prevăzute în LSU.
Altfel, ar prezenta situații prin care ar combate zicerile politicienilor. Ar rezulta, cum bine zici, că au generalizat niște cazuri izolate.

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
luminita spunea...

MERGETI LA PRESA , srisori deschise

CEZAR spunea...

Blogger Leonard spunea..., in dispretul fata de Lege , Rigoare , Principii , Corectitudine , Nediscriminari , etc.
***
UNDE DRAKULUI VEZI TU ASTA IN L-223 , sau porti okelari de cal precum m_alul ...??!!

kongo spunea...

buna seara.
sunt cadru militar trecut in rezerva cu drept de pensie cu data de 15 08 2017.
am primit decizia de pensie zilele trecute. din cate stiam , toti care ies in pensie in anul 2017 , beneficiaza de o indexare cu rata infatiei de 5%. este adevarat?

tigri2 spunea...

Toma Brumușescu
5 ore
Pentru pensionarii militari...laudarosi.
Interzis copiilor! (Umor.) Doi moşnegi, de Ion Pribeagu.
Doi moșnegi, uitați de vreme, într-o zi se întâlnesc.
- Ce mai faci măi moș Ioane? Mândrele te mai iubesc?
- Ce să fac, măi Petre dragă, lupt cu bătrânețea grea,
Dar am cunoscut o tipă și m-a invitat la ea.

Moș Petrică înlemnește și ridică din sprâncene:
- Mă Ioane, vezi de treabă, sau ai fluturi în izmene!
Și te-ai dus? Făcut-ai treabă? Povestește cum a fost?
Băgat-ai lemnele în sobă, sau ai mers fără vre-un rost?

- Cum să fie? A fost bine. La primul parcă zburam,
A fost ca în tinerețe, pe dealuri când alergam.
La al doilea, cu lupte și dureri pe la genunchi,
Ce să-i faci, că bătrânețea îți mai dă câte un junghi.

- Ioane, ai luat viagra, zise Petre intrigat.
Nu am luat nimic, măi Petre, să nu-mi fie cu păcat.
- Ioane mi-e greu a crede, poți să zici tu tot ce vrei,
Dar nu ești ca-n tinerețe să reziști până la trei.

- La trei am zis că-mi dau duhul, zice Ion cu supărare,
Mă țineam de toate alea, ce dureri aveam de șale!
Petrică nu scoate-o vorbă doar mustața răsucește:
- Zi, Ioane, ce-ai luat de lupți așa vitejește?

- N-am luat nimic, măi Petre, dar dorința era mare.
- Și eu am dorinți Ioane, dar nu se mai face tare.
- Măi, Petrică, ți-e de șagă și gândești doar la păcat,
Ea stă la etajul patru și liftul era stricat...

Huhu Rezea spunea...

@Kongo
Articolul 59 alin. (5), cel care prevedea acea aplicare a indexarii și pentru pensiile militare deschise în cursul anului, a fost abrogat prin buclucașa OUG 59/2017, intrată în vigoare pe 07 august.
Dvs. ați beneficiat de majorarea cu 15% a soldei de funcție, acordată prin Legea 152/2017, conform proceduri de constituire a bazei de calcul din art. 28 al L 223.