Un produs Blogger.

miercuri, noiembrie 01, 2017

Ministerul Muncii continuă să justifice OUG 59/2017

40 comments
Nu Ministerul Muncii ar trebui să apere interesele rezervistilor pensionari, Instituțiile militare care tuteleazăcele trei Case de Pensii Sectoriale au această răspundere legală. Din păcate Tutuianu, Fifor, Carmen Dan şi Eduard Hellvig privesc oștirea rezervistă ca pe o povară bugetară. Mai mult, se lasă manevrați de functionărimea care nu prea are treabă cu misiunile de luptă şi operative.

MINISTERUL MUNCII
Nesecret
Șl JUSTIȚIEI SOCIALE

Nr. 3066/AMR/2440/DAS/5391 /DPS/27.10.2017
Către: Domnul Banceanu Ghiorghe
Adresa: e-mail:
Ref: la memoriul înregistrat sub nr. 3066/2017
Stimate domn,
La memoriul dumneavoastră, adresat Guvernului României, înregistrat cu nr. 5/5918/2017, și redirecționat către Ministerul Muncii și Justiției Sociale, vă facem cunoscute următoarele:
Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 59/2017 privind modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu reglementează modalitatea de actualizare a pensiilor de serviciu pentru personalul MAI, al MApN, al serviciilor de informații, cel aeronautic civil navigant profesionist, al Corpului Diplomatic și Consular, al Curții de Conturi, cel auxiliar din instanțe și parchete, al funcționarilor parlamentari, dar și al membrilor Senatului României și Camerei Deputaților.




Totodată, actul normativ prevede că valoarea netă a pensiei de serviciu nu va mai putea depăși media soldelor/salariilor nete cuprinse în baza de calcul a pensiei. Măsurile au fost adoptate în vederea elimłnarłl inechităților dintre categoriile de pensionari, dar și în contextul în care există pensii de serviciu care au crescut semnificativ în ultimii ani, ca urmare a creșterilor salariale din respectivele domenii de activitate.
Adoptarea acestor măsuri era necesară în contextul în care Legea-cadru nr.
153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice prevede creșteri anuale semnificative ale salariilor în următorii ani, ceea ce ar fi generat, implicit, actualizarea pensiilor de serviciu cu sume ce ar fi putut produce efecte negative considerabile asupra bugetului de stat, din care sunt suportate.
Menționăm că niciuna dintre pensiile de serviciu aflate în plată nu va fi micșorată ca urmare a adoptării Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 59/2017. Totodată, nu suferă modificări nici baza de calcul și nu intervin schimbări nici în ceea ce privește vârsta și vechimea avute în vedere la data depunerii cererii de pensionare. Facem precizarea că, începând cu data de 1 ianuarie 2016, pensiile militare de stat nu mai sunt integrate sistemului public de pensii, de la această dată competența
Str. Dem. I. Dobrescu, nr. 2-4, Sector 1, București
Tel.: +4 021 313 6267 relatiicupublicul@mmuncii.ro www.mmuncii.ro
gestionării lor revenind instituțiilor militare implicate, respectiv Ministerului Apararłl Naționale, Ministerului de Interne și Serviciului Român de Informații.
Pensiile militare de stat sunt suportate din Bugetul de Stat prin bugetele institutiilor mentionate anterior.
Ministerul Muncii și Justiției Sociale gestionează exclusiv sistemul public de pensii. Pentru informații concrete vă îndrumăm să vă adresați casei sectoriale de pensii a Ministerului Afacerilor Interne, instituție cu atribuții în stabilirea, calculul si plata pensiei din acest sistem.
Dorim să vă asigurăm, domnule Banceanu, de buna-credință a ministerului nostru în rezolvarea problematicii semnalate și vă dorim multă sănătate.
Cu stimă,


40 de comentarii:

luminita spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Deci, distrugi, apoi arunci pisica in curtea MApN! Hai sa-i calarim atunci pe noii autisti!

luminita spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Huhu Rezea: Daca ,,nu intervin schimbari in baza de calcul,'' atunci de ce s-au facut recalculari? Inseamna ca cei pe minus nu sunt afectati, in caz ca se renunta la inghetarea pensiilor militare si ca vor beneficia si cei recalculati pe minus de actualizari si indexari? Eu asta inteleg din acest raspuns la petitie, insa cu conditia ca media pensiei sa nu depaseasca pensia in plata a activilor. In acest caz, deblocarea oug 59 sta de acum in bunul plac al MApN, asa cum zice aceasta adresa? Pai, nu tot politicul trebuie s-o rezolve cu o alta OUG? Miroase a maniPULAre tipic pesdist-mafioto- fascista!

Leo spunea...

Flavius ,Dlavius deja ai uitat cum a fost ?
Ordinul politic a venit de la nivelul mare al lui FUR si MINT.
Apoi , lov a fost "mandatata" ca "sef de proiect" si l-a pus pe tuguianu in genunche ca sa execute ordinul politic. Tuguianu , s-a consultat cu SAVANTII care au facut "un grup de lucru" , cum sa puna in aplicare "lucrarea" venita de la sefa de proiect lov. SAVANTII au formulat textul , pe care tuguianu l-a aprobat si apoi l-a trimis la sefa de proiect lov. Asa a aprut OUG 59 , cu supportul SAVANTILOR din MFA. Apoi , tuguianu si dupa aceea viscol , au stat in genunche , cu capetele intre genunche in fata sefei de proiect lov , care din când in când ii mai turna la FUR si MINT pt. lipsa de slugarnicie.

Trofin spunea...

Ordonanta respectiva nu spune nimic ce se intampla cu acel cuantum al pensiei in situatia in care cota de impozitare se modifica ulterior. Ex. in anul 2017 cota de impozitare este 16% iar in anul 2018 cota de impozitare va fi (?) 10%. In aceeasta situatie cuiva care I se va determina baza de calcul la 31 decembrie 2017 va avea o pensie mai mica decat altcineva a carui baza de calcul se va determia pe 03 Ian. 2018 . Va mai fi echitate ? Sau se recalculeaza cuantumul pensiei?.

Trofin spunea...

Alta problema cu aceeasi ordonanta 59/2017. Daca baza de calcul determinata pentru perioada aleasa de catre cineva care iese la pensie in 31 Dec. 2017 este identica cu a altcuiva care iese la pensie pe 3 Ian. 2018. Numai ca , cel care iese la pensie pe 31 Dec. 2017 va avea o pensie , sa zicem de 3550 lei ( bruta , conform OUG 59/2017 si cu cotele de impozitare / taxare valabile in 2017) iar cel care iese la pensie la 03 Ian. 2018 va avea o pensie de numai 2956 lei , fiindca cota de retineri totale este de 35% iar cota de impozitare 10% si la baza de calcul nu se adauga contributiile angajatorului din 2017.Daca s-ar adauga contributiile angajatorului de 25% atunci cuantumul pensiei pentru cel iesit la pensie la 03 Ian. 2018 va fi de 3704 lei , o crestere de 154 lei ( +4,33%). In toate aceste exemple , baza de calcul este de 4267 lei , sporul OMM de 20% si nu este inclus in prevederile OUG 59/2017.

ionel bardas spunea...

ssor usor o sa ajungem de risul lumi.pe acest site scriu multi dar foarte putini care respecta interesul general.site-ul este acaparat de una care nu stie sa scrie din toate punctele de vedere dar mai ales gramatical si de unul care numai se vaicareste lucru absolut inadmisibil militarilor de cariera.scuza celor doi ar putea fi plauzibila vorbind, caci nici ea nici el nu sint militari de cariera asa ca nu va mai uitati in gurile lor.

CEZAR spunea...

miercuri, noiembrie 01, 2017
Cornelius Flavius Ifrim
Tu chiar nu intelegi ..nimic ..dar nimic ...???!!
PS
Te-am mai intrebat odata : Tu cu vechimea ta ce SPERI DE FAPT ?
Ca pensie ma refer ....!!

Ioana spunea...

Toapa aia de Larguta a distrus tot sistemul de aparare .Nu e intamplator

Iulian Mareș spunea...

Rămâne doar speranța că acest abuz va pica la testul de constituționalitate...!
Iar abuzul de putere va intra în cursurile de drept, că exemplu clar de abuz al puterii executive și/sau legislative asupra cetățeanului de vârsta 2-3, lipsit de protecție și pregătirea juridică specifică!
Dezolant pt relația stat-cetățean, în contextul statului de drept!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Cezar, sper ca fiecare dintre noi: Eliminarea abuzului neconstitutional de inghetare a pensiilor, ca daca n-am vechime mare, am dreptul la indexari si la actualizari! Treaba sta asa: Ala care n-are o ora vechime si n-a muncit toata viata lui, dar voteaza cu sarg PSD, va lua 640 lei, iar eu cu totalul de 18 ani vechime iau cu doar 400 lei mai mult decat acest abonat pesedist, gratis la banul public, doar ca voteaza sa ajunga FUR, MINT si INSEL la putere! Peste doi, trei ani ma ajunge din urma, dar eu am muncit si daca n-am mai muncit am fost pensionat de boala, de o Comisie medicala, nu pe voturi date PSD-ului! Ce vezi incorect in toate acestea? Il indreptatesti pe parazit, fata de mine care am cazut la datorie, muncind? N-am dreptul sa-mi cer ce mi se cuvine, cumva?

Leo spunea...

CEZAR , de ce esti rautacios cu Flavius...
Eu te stiam mai amabil in tinerete ( din aplicatia din codrii Podariului si Bucovatului)...Sigur nu te confund, caci amândoi il cunosteam pe Pastaie..
Poate nu stiai ca Flavius , din toata bulvereala asta va fi printre pensionarii carora , ca procent li se va majora cuantumul pensiei cu aprox. 30% daca legile saunt respectate . Ma refer la L 152 si la OUG 56.
Eu in locul lui Flavius, as fi mai "cumintel" si as astepta sa se intample asta , ca sa nu fie pus in situatia sa se lepede de tot ce-a spus inainte...
Ba , in plus as face o petitie la doctorita de dezastre si in copie viscol , ca sa-mi porneasca actualizarea " DE INDATA" ca sa nu ma prinda iarna fara lemne...

Iosif spunea...

Dna Luminița
Rog unele detalii privind modul în care vi s a actualizat pensia cu 15%.
Cu stima

tehnocrat spunea...

Mo Oficial 863/01/11/2017 Legea nr 207/31/10/2017 pt aprobarea oug 56/2017 privind completarea art II din legea 152/2017

Mihai spunea...

Din pacate se minte cum se respiră.
M-am interesat pentru un prieten civil printr-o relatie despre un dosar de pensie depus la CNpP civile locala în urma cu peste 3 luni.
La depunerea dosarului acestui prieten i s-a spus ca in maxim doua luni v-a primi decizia de pensie.
Au trecut aproape 4 luni si nici urma de decizie.
Din discutia purtata cu aceasta cunostiinta de la CNP am dedus ca nu pot emite deciziile fiindca nu au bani să le pună in aplicare. Se asteapta spunea o rectificare bugetara pentru a primi bani si in felul asta sa poata emite deciziile pe dosarele depuse la CNp.
Ca atare una se spune ,alta este realitatea în fapt.
Am mai inteles ca noua lege a fost amânata deoarece de regula in primul trimestru al anului nu prea sunt bani de majorari(indexari) pâna când se aduna bani din platile impozitelor etc.
Ca atare au scaldat-o si au mutat-o la 1 iunie 2018 cu indexare cu tot.
Ca atare se pare ca la mijloc sunt banii ,baniii ,baniii,baniii care nu prea sunt.
Probabil cu militarii se va mai reglementa in sens pozitiv ceva doar in campania electorala premergatoare alegerilor din 2020.
Mare noroc totusi cu presedintele a promulgat legea 223 si a insistat pentru 2 % la apărare.
Daca L 223 era retrimisa in parlament si apoi trimisa la M Finantelor sa faca calcule pe ea precum (spun ei ca sa traga de timp )au facut cu noua lege a pensiilor civile precis după iesirea din parlament legea nu mai rupea bugetele ministerelor de forta si nici nu apăreau pensiile peste limita bunului simt sau era si acum prin parlament precum OG 57 data ca forța majora pentru a stopa si alte cuantumuri apropiate de cele pentru care suntem blamati.
Ca atare sa fim rationali si să nu ne asteptam la minuni ,actualizari sau alte bunaciuni pâna in campania electorala din 2020.
Doar BANII vorbesc si nicidecum vorbele lor mesteșugite in scopul de a da ne sperante si păcăli în acelasi timp.

Leon spunea...

Leonard, Gl.bg. Pastae Ion are cativa ani de cand ne-a parasit, la varsta de 65 ani..!
Se odihneste la Ungureni..! Domnul sa-l odihneasca in pace.

Iulian Mareș spunea...

T3
Te-ai înscris la PNL sau iar și ești în campanie electorală?
Este tare aia ... nu-i emit decizia că nu au bani! Numai Orban beat și Turcanca, proaspăt defrișată, puteau arunca asta pe piață!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Iosiv Vasile: Ia citeste mai atent ca Iulian Mares a afirmat ca i s-a marit cu 15%, pensia bineanteles, raspunzandu-i Luminitei! Si tot bineanteles ca la deruta, in gluma! Daca era adevarat, acum era hora si dans tematic alandala cu vacarm pe blog! Unul nu era treaz la ora asta, tot bineanteles ca din cauza spritzanelor de bucurie!

luminita spunea...

DLE BARDAS, nu am spus eu asa ceva , pensia mea recalculata nu va mai fi cu nimic crescuta .

Leo spunea...

Leon,
DUMNEZEU sa-l ierte.
Aflasem de la col.Dolea Dumitru. Deja a inceput generatia noastra la rand...
Cred ca si cu tine m-am intersectat in timpul activitatii.
cu drag,

Dan B. spunea...

@I. Bardas:

Esti tare-n gura cu critica, mai te si lamentezi ca unii nu scriu corect romaneste, topic si gramatical, insa chiar si dta evidentiezi carentele personale privnd insusirea limbii materne.
Pe de alta parte, cred ca nu ai realizat menirea principala acestui grup de discutii, aceea a schimba opinii ref. la domeniul pensiilor militarilor rezervisti si in retragere.
Asadar, contrar parerii dtale, interesul general cuvenit este atins, discutat si dezbatut, in grupul de discutii in care te-ai „strecurat” fara a fi prolific colegilor. Ai cumva alte subiecte ce merita a fi dezbatute?

luminita spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Iulian Mareș spunea...

Leonard,
Cu mine sigur nu te-ai intersectat...:))
Poate pe la Drumețul!...sau pe la câte o aplicație (eu asiguram desertul bio). Saten, un singur oki...dar f bun! :))
Sunt sigur că ai citit despre cele 2 specii umane, clasificate funcție de oki!

Iulian Mareș spunea...

Luminițo,
Ce este așa greu? Omenirea se mișcă mereu in jurul femeilor....miere în, zgrunțurii în...parul lung și minte scurtă!

Leon spunea...

Leonard, orice este posibil..!
Cu Mitica am fost coleg cand eram tineri locotenenti la R 31 Mc.apoi drumurile ne-au despartit.
Ne-am reintalnit din nou ca tineri pensionari la o Asociatie militara din Craiova.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Luminito, iubindu-te, ti-am tinut partea, tu te dai la Dan Capitan de plai? Pai, ce facem? Doamne, ajuat-o pe Luminita sa traiasca fix 110 ani, drept pedeapsa!

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Huhu Rezea, ma jur ca Luminita e de-a noastra! De ce sa va mint ca as putea s-o ajut, ca eu nu prea pot, dar pe cand Dv, dar si Leonard mi-ati pus pe tava drepturile? Vreti sa va jur ca orice raspuns, saraca de ea colega pe care o iubesc, LUMINITA ,ar fericita s-o informati? Hai sa fim frati mai mari decat ea si s-o informam, sa se simta si ea fericita! E singura printre noi, barbatii! Hai sa o protejam, ca barbati verticali, sa n-o mai necajim, scumpa de ea! Chiar mi-e draga, ca e o doamna extraordinar de buna! Jur ca eu sunt empativ, pana la lacrimi si mi-e tare draga, o iubesc si-o respect!@

medicmilitar12 spunea...

...Intreb - pe cine stie raspunsul-ce prevede "Ordinul M.S.(secret) nr.60/ 06.05.2016 pt. aprobarea situatiei cuprinzand evolutia succesiva A SUMELOR/CLASELOR DE SALARIZARE/COEFICIENTILOR DE IERARH./ALE SOLDELOR DE FUNCTIE..... "..??..(cat TUPEU SI NESIMTIRE A UNUI STAT /SI/SAU MINISTER sa aplice pe cetatenii lui- o legislatie ascunsa/secreta=care ii priveste direct...!...=procedura TIPICA STATELOR DICTATORIALE..!... )

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Leonard, ca inginer ai multe de demonstrat matematic! Esti remarcabil, si chiar fantastic! Eu, cu un deget dau de caldura bumbului, fara calcule! Atat ma duce degetul, dus de cap! Daca mi-ar sta penzia in varful degetului buclucas, v-as calcula penziile din cateva unduiri! Din deget.

Leo spunea...

Flavius , Flavius,
Este excelenta introducerea "institutiei" degetului nu numai in gasirea punctului "G" (din deciziile de pensionare), dar si in calculul exhaustiv al cuantumului pensiei. Super Flavius , pe langa acest avantaj al intruducerii "degetului buclucas" la calcule , faptul ca "lucrezi" bine cu degetul iti mai confera inca un mare avantaj pe termen lung ; acela ca la batranete nu o sa mai ai probleme la gasirea altui punct "G" .....:)
Nu-mi explic , cum specialitatile militare "periferice" (de support)cum ar fi medicina si ingineria , cunosc mai bine decat specialitatile militare de traditie , cum ar fi "regina armelor" , tancurile , artileria , GENIUL , etc... detalii sensibile din laboratoarele intunecate ale SAVANTILOR MFA...
Dar cel mai mare semn de intrebare in lipsa cunoaterii ( sau comunicarii) acestor detalii sensibile imi vine de la amabilul nostru "stie tot" ...:)Nu se admite o astfel de situatie la un astfel de nivel.

luminita spunea...

deci cine a prins cele doua indexari 2016 2017 nu primeste nimic la actualizare cu 15% ,chiar daca ai pensie de 1000 , asa spun aia dela CAPMPIA TURZII , asa o fi?

Huhu Rezea spunea...

@Trofin
La încurcăturile acestea trebuie să răspundă DFC şi Casele de pensii în calitate de inițiatori ai suspendării actualizării pensiilor militare în Legea salarizării, Noroc cu Comisia de muncă din CD,care a scos prostia din proiect, și apoi au anulat complet actualizarea, invocând diminuarea bugetului de apărare cu prea mari cheltuieli pentru pensii.
De la Dobrițoiu încoace numai asta auzim.
Este foarte adevărat ca soldă netă variază de la an la an prin politica fiscală mereu schimbătoare.

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
medicmilitar12 spunea...

D-le LEONARD: ..orice "ordin=norma- emisa de un de ministru oarecare: secret sau nesecret..."care -sub o forma sau alta- schimba sensul legilor din care "izvoreste"-este /sau ar trebui sa fie : ILEGAL, mai ales ca aceeasi lege-in cazul nostru -lg.223/2015= se aplica diferit -in ministere diferite din sistemul A.N.O.P.S.N...![am dat ca ex.- intr-un comentariu anterior- cazul unui maior din M.A.I. -cu functie de lt.col.-actualizata la maximumul functiei de lt.col.=4,60-in dec.2009,comparativ cu situatia mea- de: grad:col./la pensionare, cu functia de lt.col.medic=4,40-in dec.2009, rezultata din "TRANSPUNEREA"functiei platite intre dec. 1999 si 2004 de 2,90+0,1=3 (0,1 fiind un spor de responsabilitatea actului medical=calculat eronat; legal-calculul fiind 2,90 x 0,1 = 0,29+=3,19...!) -vezi decizia de pensie a maiorului din MAI,din art. lui HUHUREZ-din luna august 2017:"La Casa de Pensii Sectorială a MAI, indemnizația de dispozitiv nu intra în calculul pensiilor militare recalculate cu baza de calcul aleasă din perioada anterioară datei de 01 12 1999 "(28 august a.c.)...Si inca ceva: ind.de comanda-"actualizata" -pt.gradul functiei de lt.col.inca- din 2007 era de 45 %din solda de functie...!- si nu 35 %...!; pensionarii anteriori legii 164/2001 ="TREBUIAU" sa treaca printr-o recalculare/actualizare-pe legea 138/1999- intre anii 2004-2007....!





Socializează →

Tweet

Huhu Rezea spunea...

@medicmilitar
Legea 223 nu prevede atualizarea soldei de funcție la nivelul maxim ci la nivelul avut în cele șase luni alese.Acel maior de la MAI a avut efectiv nivelul maxim al soldei de funcție în cele 6 luni alese.
@Leonardo
Vremea răspunderii vine cât de curând pentru toți aranjorii salarizării în instituțiile de apărare.

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
medicmilitar12 spunea...

...D-le HUHUREZ: 1. ...ma asteptam la o astfel de varianta de raspuns, dar mie greu sa cred(am si scris asta) ca maiorul respectiv(pensionat militar in 1986..!)se pare- a inlocuit functia respectiva de lt.col.-LA MAXIMUM- dar fara INDEMNIZATIE DE COMANDA; de regula -functiile -la maximum-ul lor-in statele de organizare -erau de sefi de ...unitati si/sau subunitati militare,...compartimente,birouri,...etc. insotite si de indemnizatia de conducere, ceea ce vad ca nu e cazul aici....2....maiorul respectiv -fiind pensionar anterior legii 164/2001-probabil a trecut printr-un proces de recalculare/actualizare- in anii 2005-2007,iar acum- in 2017 recalcularea + actualizarea- s-au facut- observati- la MAXIMUM-ul functiei de lt.col.- eu sunt convins: pt. ca legea 164/2001-in VIGOARE in dec.2009- prevedea asta-in dec. 2009=data reper pt. "actualizare"-care actualizare- LEGAL-pt. aceea data -NU SE PUTEA FACE ALTFEL(vezi art.48,alin.1 lit.a=din lege,modificat prin legea 14/2008....!,iar ALGORITMUL DE ACTUALIZARE -includea toate cele 6 (la medicii militari=7) elemente ale soldei lunare brute- din legea 138/1999-baza de recalculare/actualizare a pensiei....; in sfarsit- ceea ce vreau sa spun- e ca in M.A.I. legea 223/2015- pare- ca s-a aplicat CORECT,LEGAL= la maximul functiei, cel putin in cazul asta- al maiorului....!verificati -prin asta-prin eventuale alte decizii actuale de recalculare- trimise d-voastra- de catre pensionarii din M.A.I.....,iar in M.Ap.N.-ACTUALIZAREA -NU S-A FACUT LEGAL...! 3. legea 223/2015 NU PREVEDE- nici o modalitate anume de actualizare, ba mai mult -cititi cu atentie art.109 si 110-spune ca baza de recalculare/actualizare-sunt SOLDELE LUNARE BRUTE PLATITE (in cele 6 luni alese) ACTUALIZATE - IN dec.2009...!=EVIDENT IN BAZA LEGISLATIEI SALARIZARII SI PENSIILOR MILITARE- DE PANA IN DEC.2009..(.printre altele-si cu indermnizatia de comanda- de lt.col.=45 % din coeficientul functiei...!)....PERVERS- undeva -se face vorbire de "stabiliri"de pensii- ceea ce nu e cazul nostru -al pensionarilor,ci al "activilor"...!; la noi-vorbim de recalculari si actualizari de pensii...!